#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_224
❇️بالاترين #خسارتها، خسارت #نفس و #عمر انسان است، نه زيانهای مالی.
💠أُولئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَ ضَلَّ عَنْهُمْ ما كانُوا يَفْتَرُونَ (۲۱) لا جَرَمَ أَنَّهُمْ فِي الْآخِرَةِ هُمُ الْأَخْسَرُونَ (۲۲/هود)
🌱آنها كسانی هستند كه (سرمايهی وجود و عمر) خويش را از دست داده و از آنچه به دروغ میساختند (نيز) بازماندهاند.
به ناچار آنان در قيامت، زيانكارترين افرادند.
🔷✨در این آیه شریفه دو مطلب وجود دارد، اول اینکه : انسان در حقیقت ،تنها مالک نفس خود می باشد، البته آنهم به تملیک خدای متعال ، پس وقتی انسان چیزی را برای نفس خود بخرد که باعث هلاکتش باشد، یعنی سرمایه عمر رابدهد و در مقابل آن کفر و معصیت را بخرد به تحقیق خسارت نموده و ضررکرده ، آنهم در نفس خود، چون اصل سرمایه و عمر خویش را از کف داده و درمقابل فقط عذاب و هلاکت را بدست آورده .
🔷✨مطلب دوم ): کفار و افرادی که به افتراء به خدا شرکائی را نسبت می دهند،در آخرت هیچ نشانی از آنها نمی یابند، چون عقاید خرافی آنها باطل و دروغ بوده و فقط ناشی از پندار و اوهام ایشان است ، لذا از واقعیت و صحت بهره ای نداشته ، فقط تمایلات و هوا و هوسهای پوچ دنیوی آنها را در نظرشان جلوه گرساخته بود و لذا در آخرت که حجابها کنار روند، معلوم و مکشوف می گردد که همه آنها باطل محض بوده و تنها خدای متعال حق مبین است که سلطنت درآنروز از آن اوست ،و آنچه را که اینها حق می پنداشتند چیزی جز وهم وخیال دروغین نبوده است .
🔹در فرهنگ اسلام، دنيا بازاری است كه مردم فروشندهاند، و جان، مال و عمل، كالای اين بازار است و خريداران دو دستهاند: دسته نخست خدا كه به قيمت گران میخرد و دسته ديگر غير خدا، مانند: شيطان، هوای نفس كه به قيمت ناچيزی، اين كالاها را خريدارند. لذا واژههای «اجر»، «ثواب»، «ضِعف» و «اضعاف»، برای سود و واژههای «خُسر»، «خسران مبين» و «اخسرين»، در مورد ضرر و زيان، در قرآن زياد مطرح شده است.
هشدار مهم آن است كه بدانيم هر ضرر و زيانی قابل جبران است، مگر گذران عمر كه ديگر باز نمیگردد.
گاهی مال ومسكن، يا مقام وقدرت ويا مدرك و عنوانِ انسان از بين میرود، امّا گاهی انسان خودش را میبازد وانسانيّت خود را به هدر میدهد كه اين بالاترين خسارت است.
📚تفسیر المیزان و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_224
❇️كسی كه ديدش محدود به محسوسات مادّی باشد و معنويّت و آخرت را نبيند، كور است
💠مَثَلُ الْفَرِيقَيْنِ كَالْأَعْمی وَ الْأَصَمِّ وَ الْبَصِيرِ وَ السَّمِيعِ هَلْ يَسْتَوِيانِ مَثَلاً أَ فَلا تَذَكَّرُونَ (۲۴/هود)
🌱مَثلِ دو گروه (كافران ومؤمنان،) همچون «نابينا و ناشنوا» و «بينا و شنوا» است، آيا اين دو گروه در مَثل يكسانند؟ پس چرا پند نمیگيريد؟
🔹مؤثرترين وسيله برای #شناخت_حقايق حسی در جهان طبيعت چشم و گوش است، به همين دليل نمیتوان باور كرد، كه افرادی كه از چشم و گوش به طور كلی مثلا بصورت مادرزاد بیبهره باشند، چيز درستی از اين جهان طبيعت درك كنند، آنها مسلما در يك عالم بیخبری كامل به سر خواهند برد.
🔹همين گونه آنها كه بر اثر لجاجت و دشمنی با حق و گرفتار بودن در چنگال تعصب و خودخواهی و خودپرستی، چشم و گوش حقيقت بين را از دست دادهاند هرگز نمیتوانند، حقايق مربوط به عالم غيب و اثرات ايمان و لذت عبادت پروردگار و شكوه تسليم در برابر فرمان او را درك كنند، اينگونه افراد به كوران و كرانی ميمانند كه در تاريكی مطلق و سكوت مرگبار زندگی دارند، در حالی كه مؤمنان راستين با چشم باز و گوش شنوا هر حركتی را میبينند و هر صدايی را میشنوند و با توجه به آن راه خود را به سوی سرنوشتی سعادت آفرين میگشايند.
🔹كسی كه #ديدش محدود به محسوسات مادّی باشد و معنويّت و آخرت را نبيند، كور است. مَثَلُ الْفَرِيقَيْنِ كَالْأَعْمی ... وَ الْبَصِيرِ
🔹در #تبليغ، با شيوهی سؤال، وجدان افراد را به قضاوت بطلبيم. «هَلْ يَسْتَوِيانِ»
📚تفسیر نمونه و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣2⃣ تدبر در سوره #هود
🔹از میان ترجمه های مختلف، ترجمه صحیح آیه ۱۷ چیست؟
پاسخ ۳ :
آیه ضمایر زیادی داره و میشه ترکیبات مختلفی را براش تصور نمود.
اختلاف اصلی ترجمه های آيه را میشه در دو محور جای داد
اینکه من کان علی بینه را به پیامبر منطبق کرد یا اهل ایمان.
کلیت آیات فراز در خصوص بهانه های مخالفان و تثبیت پیامبر است
و حتی با توجه به تقابل يومنون و یکفر، در آیه ، و نیز من کان يريد الدنيا در آيات قبل، احتمال اینکه بینه داشتن به مومنان برگردد، تقویت میشود
اما با توجه به دلایل زير، دلالت آن بر پیامبر ارجح است :
_اهل ایمان که بر حجتی از رب هستند، ضرورتی به اتيان شاهد ندارند. نه عقلا و نه طبق سایر آیات قرآن. همین که در انتخاب خود حجت دارند، بین آنها و خدا کافیست.
اما این پیامبر و مدعی رسالت است که باید شاهد بیاورد.
_ در ادامه سوره از قول سه پیامبر،همین جمله ان کنت علی بینه من ربي در تایید رسالت خودشان بیان شده، که با توجه به مشابهت های آنها با مردم عصر پیامبر ، در آیه مورد بحث هم می تواند بر صحت ادعای پیامبر دلالت داشته باشد مخصوصا که در آیات قبل با جملات چرا ملک همراهش نیست یا گنج ندارد، رسالت ایشان توسط مشرکان مورد تردید قرار گرفته است.
آيا پس كسى که حجتى روشن از جانب پروردگارش دارد (پیامبر اسلام) و شاهدى از جانب پروردگارش (قران) درپی او می آید و پيش از ان [نيز] كتاب موسى که راهبر و مايه رحمت بوده است (موید اوست) آنان (همین مخالفان دنیاطلب) به او ایمان می آورند؟ و هر كس از گروههاى [مخالف] به او كفر ورزد آتش وعدهگاه اوست پس در این امر ترديد مكن كه آن حق است [و] از جانب پروردگارت [آمده است] ولى بيشتر مردم باور نمىكنند {۱۷}
اقای سیدکاظم فرهنگ
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.#زندگی_قرآنی
شماره 33
#باورهاورفتارهای_قرآنی.
سوره #بقره #صفحه_23
🌹 #استقامت و توجّه به #خدا!
🔸 يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ"(153/بقره")
🌱 اى كسانى كه ايمان آوردهايد! (در برابر حوادث سخت زندگى،) از صبر و نماز كمك بگيريد، همانا خداوند با صابران است.
👈در آیات گذشته سخن از تعلیم و تربیت و ذکر و شکر بود و در این آیه سخن از صبر و پایداری که بدون آن، مفاهیم گذشته هرگز تحقق نخواهد یافت.
🌺نخست میگوید: «ای کسانی که ایمان آوردهاید از صبر و نماز کمک بگیرید» (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ). و با این دو نیرو (استقامت و توجه به خدا) به جنگ مشکلات و حوادث سخت بروید که پیروزی از آن شماست «زیرا خداوند با صابران است» (إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ).
🌺به عکس آنچه بعضی تصور میکنند، «صبر» هرگز به معنی تحمل بدبختیها و تن دادن به ذلت و تسلیم در برابر عوامل شکست نیست، بلکه صبر و شکیبایی به معنی پایداری و استقامت در برابر هر مشکل و هر حادثه است.
🌺موضوع دیگری که در آیه بالا به عنوان یک تکیهگاه مهم در کنار #صبر، معرفی شده «صلاة» (نماز) است، لذا در احادیث اسلامی میخوانیم: «هنگامی که علی علیه السّلام با مشکلی رو برو میشد به نماز برمیخاست و پس از نماز به دنبال حل مشکل میرفت و این آیه را تلاوت میفرمود: «وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ ...»
👈بنابراین آیه فوق در حقیقت به دو اصل توصیه میکند :
🔹یکی اتکای به خداوند که نماز مظهر آن است
🔹و دیگری مسأله خودیاری و #اتکای به #نفس که به عنوان #صبر از آن یاد شده است.
📚تفسیر نمونه
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔰 #انحراف در #تحریفزدایی از عاشورا
📍دربارۀ عاشورا آنچه ذهن بسیاری از محققان و نواندیشان را به خود مشغول کرده است، شیوههای عزاداری و مسئلۀ #تحریفات است. از محدث نوری تا امروز، شاید بیش از بیست کتاب و دهها و بل صدها مقالۀ مایهدار و علمی نوشتهاند که موضوعشان تحریفات و انحرافات در فرهنگ عزاداری است.
کارنامۀ تحریفشناسی و تحریفزدایی، بسیار پربرگوبار است؛ اما تا امروز نتوانسته است در برابر سیل آسیبها و کژفهمیها بایستد و یا دستکم از شتاب و گسترۀ آن بکاهد.
هنوز سرقفلی عاشورا به نام مداحان است و آنان گردن این مثنوی را بستهاند/ میکشند آنجا که خود دانستهاند.
🔸مشکل نه در سود و سودای مداحان است و نه در کمکاری عالمان. مشکل اصلی، آن است که «مشکل اصلی» گم شده است.
📍 #تحریفستیزان، همۀ وقت و نیروی خود را صرف آن کردهاند که مثلا #دروغهای_فاضل دربندی را در کتاب #اسرار_الشهاده یا خطاهای #ملاحسین کاشفی را در #روضة_الشهداء یا گزافهگوییهای برخی مداحان را نشان دهند و تاریخی پاکیزهتر و مستند از نهضت کربلا به گوشها برسانند.
غافل از آنکه مشکل در این دروغها و خطاها و گزافهها نیست؛ مشکل در جایی است که این دروغها و خطاها از آنجا سرازیر میشوند. از قضا برخی از همین تحریفستیزان محترم، آب به جوی همان انحراف اصلی میریزند.
🔸آنچه ما به آن مبتلا شدهایم، تنها تحریف در چند واقعه یا چند خبر یا مسائلی همچون #قمهزنی و مناسکسازی و مصیبتتراشی نیست؛ مشکل اصلی در شاکله و قالبی است که #عاشورای موجود در رهگذر تاریخ پذیرفته و به دست بخشهای سیاستاندیش جامعه، مذهبی جدا و دینی مستقل از اسلام و حتی تشیع اثتیعشری شده است.
عاشورای موجود، بخشی از دین و مذهب نیست که در پناه آن از بلای تحریف مصون بماند؛ چنانکه نماز و روزه در پناه دین از تحریف و خرافه مصون ماندهاند؛ بلکه ما از عاشورا #دینی_مستقل و خودبنیاد ساختهایم.
📍#عاشورای_شیعه (نه عاشورای سال 61 هجری)، در چرخۀ نیازهای رنگارنگ جامعه و در ادوار مختلف تاریخی، اکنون شکل و شمایلی به خود گرفته است که ارتباط دادن آن به دین و مذهب، جز از طریق پارهای روایات در برخی کتابها ممکن نیست. دربارۀ سند و دلالت این روایات سخنی نمیگویم تا در دام #تحریفستیزی انحرافی نیفتم؛
اما میگویم: عاشورای برساختۀ ما گفتمانی جدا از مجموعۀ دین شده است و در فضای «عاشورا برای عاشورا» سیر میکند و تا چنین است، تحریفستیزی، آب در هاون کوبیدن است؛ بلکه دادن نشانی غلط به جامعۀ دینی است.
🔸تحریف بزرگ، این است؛ نه گزافههایی که دربارۀ شمار کشتگان دشمن یا عروسی قاسم بن حسن(ع) در کربلا یا حضور جنیان در روز عاشورا گفتهاند و از مردم اشك گرفتهاند.
اگر تحریفستیزان راه به جایی نمیبرند و هر دم آید غمی از نو به مبارکبادشان، از آن رو است که بت بزرگ را نشکستهاند.
بت بزرگ، جداسازی جزء(عاشورای موجود) از كل (مذهب مادر) است. اگر ما عاشورا را از دین بیرون نیاوردهایم و به آن استقلال ندادهایم، چرا در طبقات مذهبی، محرم عملاً مهمتر از رمضان است و عاشورا مهمتر از بعثت و هجرت، و زیارت محبوبتر از حج، و آن مایه از احساسات و هیجانها و عواطفی که روضهها برمیانگیزند، نیایشها برنمیانگیزند؟
اگر عاشورا را از دین جدا نکردهایم، چرا این همه به عزاداران سفارش میکنند که ظهر عاشورا نماز را فراموش نکنید؟
📍اگر امروز منبرهای عزا بیشتر از منبرهای اخلاق است، و مجالس عزاداری بیشتر از محافل معنوی، و جستوجو در گذشته بیشتر از گفتوگو دربارۀ آینده، از آن رو است که عاشورای ما دینی است خودبنیاد که در آن، دینداری در حاشیۀ عزاداری است.
🔴 امام حسین(ع) از مکه به سوی کوفه رفت که همچون عموی بزرگوارش جعفر بن ابیطالب كه به حبشه هجرت كرد، در آزادی و امنیت زندگی کند و آزادی و امنیت را برای بخشی از مسلمانان فراهم آورد؛
نه آنکه مذهبی نو بنیان بگذارد که در آن، روضه مهمتر از مناجات باشد و عزاداری ارجمندتر از دینداری و #محرم شورانگیزتر از رمضان و جنگ ممدوحتر از صلح و اصحاب او بلندآوازهتر از پیامبران.
آن گریه و آن #عزاداری و آن #سیاهپوشی و آن سینهزنی که پشتوانۀ #آزادی و #آزادگی نباشد و خرد حسینی را جایگزین خوی یزیدی نکند، حاصلی جز زخم و زحمت ندارد.
🔸 ما برای رسیدن محرم و عاشورا لحظهشماری میکنیم؛ اما امام حسین(ع) به استقبال عاشورا نرفت؛ جنگ را بر او تحمیل کردند؛ جنگی که شیعه میتوانست از آن سرمایهای برای #صلح ممکن و پایدار بسازد و اعتباری برای عقلانیت؛ نه مذهبی نو که همچون مذاهب دیگر، عقایدی دارد و مناسکی و احکامی و آخرتی که سنگ ترازوی آن برای سنجش اعمال، اشک است
✍#رضا_بابایی
@quranpuyan
.
#آیههاینور
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا هُوَ وَيَعْلَمُ
مَا فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلَّا
يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِی ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ وَلَا
رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِی كِتَابٍ مُبِينٍ
کلیدهای خزائن غیب نزد اوست، کسی
جز او بر آن آگاه نیست و نیز آنچه در
خشکی و دریاست همه را میداند و هیچ
برگی از درخت نمیافتد مگر آنکه او آگاه
است و نه هیچ دانهای در زیر تاریکیهای
زمین و نه هیچ تر و خشکی، جز آنکه در
کتابی مبین مسطور است.
🧡 سوره انعام ، آیه ۵۹
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_هود آیه 29 تا 37
📄#صفحـہ_225
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_225
❇️كسی كه هدفش از #تبليغ، مال و مقام نيست، فقير و غنی در نزد او يكسان است
💠وَ يا قَوْمِ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ مالاً إِنْ أَجرِيَ إِلاَّ عَلَی اللَّهِ وَ ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّهُمْ مُلاقُوا رَبِّهِمْ وَ لكِنِّي أَراكُمْ قَوْماً تَجْهَلُونَ (۲۹/هود)
🌱(نوح ادامه داد كه) ای قوم من! از شما در برابر اين دعوت، اجرتی درخواست نمیكنم، پاداش من تنها بر خداست و من كسانی را كه ايمان آوردهاند (به خاطر خواست نابجای شما) طرد نمیكنم، (چرا كه) آنان پروردگارشان را ملاقات خواهند كرد (و از من شكايت خواهند نمود)، ولی من شما را قوم جاهلی میبينم.
🔷✨پيامها:
۱- بیتوقّعی پيامبران، يكی از نشانههای حقّانيّت آنهاست. «لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ مالًا»
۲- رمز موفّقيّت مبلّغ، توقّع نداشتن از مردم و بیاعتنايی به سرمايهداران است.
«لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ مالًا» البتّه مبلّغان دينی نزد خداوند، اجر بزرگی دارند. «إِنْ أَجرِيَ إِلَّا عَلَی اللَّهِ»
۳- اگر انبيا دنبال سوء استفاده بودند، به سراغ اشراف میرفتند، نه فقرا. «لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ مالًا»
۴- اشراف برای ايمان آوردن خود شرط میكردند كه فقرا رانده شوند، ولی انبيا قاطعانه با اين درخواست مخالفت میكردند. ما أَنَا بِطارِدِ ... (جمله اسميّه و حرف (باء) نشانهی قاطعيّت است)
۵- كسی كه هدفش از تبليغ، مال و مقام نيست، فقير و غنی در نزد او يكسان است. «ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا»
۶- به توقّع مستكبران اعتنا نكنيم. «ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا»
۷- كفّار مؤمنان را اراذل میشمردند، امّا پيامبر صلی الله عليه و آله میفرمود: من آنها را با شما عوض نمیكنم. «ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا»
۸- حكومتِ حقّ نبايد به خاطر جلب رضايت مرفّهين، طبقه محروم را از دست بدهد. «ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا»
۹- آنها كه نزد خدا آبرو دارند نبايد طرد شوند. «ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا»
۱۰- ياد قيامت، به موضعگيریهای دنيوی جهت صحيح میدهد. «مُلاقُوا رَبِّهِمْ»
۱۱- تحقير مؤمنان به خاطر فقرشان، نشانهی بیخردی است. «قَوْماً تَجْهَلُونَ»
۱۲- قرآن كسانی كه مؤمنان را اراذل میشمرند، جاهل و نادان معرّفی میكند.
«قَوْماً تَجْهَلُونَ» (نه اشرافیگری نشانهی فهم است و نه فقر نشانهی جهل)
۱۳- يكی از درجات عرفان، ملاقات وشهود است كه مرفّهان نسبت به اين مقام بیخبرند. «الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّهُمْ مُلاقُوا رَبِّهِمْ وَ لكِنِّي أَراكُمْ قَوْماً تَجْهَلُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_225
❇️گرچه #انبيا دلسوز مردمند، ولی برافراد #لجوج نبايد تأسف خورد
💠و اوحی الی نوح انه لن یؤمن من قومک الا من قد امن فلا تبتئس بماکانوا یفعلون36/هود
🌱و به نوح وحی رسید که مطمئن باش که از قوم تو جز همانهایی که قبلا ایمان آورده بودند، کس دیگری ایمان نخواهد آورد، پس در باره آنچه آنها می کنند ناراحت نباش.
🔷✨ (ابتئاس ) به معنای قبول اندوه توأم با ذلت و خضوع است ، و در این آیه خداوند می خواهد نوح (ع ) را از ایمان آوردن کفار قومش به طور کلی مأیوس و نا امید کند و به او تفهیم نماید که بعد از اینهمه حجج آشکاردیگر نباید منتظر ایمان آوردن آنها باشد و نفس خود را برای دعوت آنها به تعب بیافکند، چون حجت بر آنها تمام شده و اگر شایستگی ایمان آوردن را داشتند.
🔷✨ بااین همه دلایل آشکار، باید دعوت او رابه گوش دل می شنیدند و اطاعت می کردند و لذا آنحضرت نباید بیش از این در باره آنها تأسف و حسرت داشته باشد و این کلام تسلیتی است از جانب خداوند برای پیامبرش .
🔷✨چون نوح (ع ) حدود هزار سال در میان قومش زندگی کردو آنها را به دین حق دعوت نمود، اما در تمام این مدت جز یک عده اندک کسی به آن حضرت ایمان نیاورد و در این کلام اشاره ای هست که به زودی لحظه قضا و حکم جدایی بین آن جناب و قومش فرا رسیده و لذا تأسف به حال آنها سودی ندارد.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣2⃣ تدبر در سوره #هود
🔹فراز آیات ۴۹-۲۵ سوره هود
بخش اول
وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَى قَوْمِهِ إِنِّي لَكُمْ نَذِيرٌ مُّبِينٌ {25}
و به راستى نوح را به سوى قومش فرستاديم [گفت] من براى شما هشداردهندهاى آشكارم {25}
أَن لاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ اللّهَ إِنِّيَ أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ أَلِيمٍ {26}
كه جز خدا را نپرستيد زيرا من از عذاب روزى سهمگين بر شما بيمناكم {26}
فَقَالَ الْمَلأُ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن قِوْمِهِ مَا نَرَاكَ إِلاَّ بَشَرًا مِّثْلَنَا وَمَا نَرَاكَ اتَّبَعَكَ إِلاَّ الَّذِينَ هُمْ أَرَاذِلُنَا بَادِيَ الرَّأْيِ وَمَا نَرَى لَكُمْ عَلَيْنَا مِن فَضْلٍ بَلْ نَظُنُّكُمْ كَاذِبِينَ {27}
پس سران قومش كه كافر بودند گفتند ما تو را جز بشرى مثل خود نمىبينيم ( نشانه ای از اتصال به غیب نداری که به حرفت گوش کنیم)و جز [جماعتى از] فرومايگان (و فقیران ) ما ،آن هم نسنجيده ، نمىبينيم كسى تو را پيروى كرده باشد و شما را بر ما امتيازى نيست بلكه شما را دروغگو مىدانيم {27}
قَالَ يَاقَوْمِ أَرَأَيْتُمْ إِن كُنتُ عَلَى بَيِّنَةٍ مِّن رَّبِّيَ وَآتَانِي رَحْمَةً مِّنْ عِندِهِ فَعُمِّيَتْ عَلَيْكُمْ أَنُلْزِمُكُمُوهَاوَأَنتُمْ لَهَاكَارِهُونَ{28}
گفت اى قوم من به من بگوييد اگر از طرف پروردگارم حجت (و نشانه ای) روشن داشته باشم و مرا از نزد خود رحمتى(علم و بهره مندی از وحی) بخشيده باشد كه (بخاطر لجاجت و اعراض شما) بر شما پوشيده است (و باین سبب،مرا بشری مثل خود و غیر مرسل میدانید) آيا ما [بايد] شما را در حالى كه بدان اكراه داريد به آن وادار كنيم {28}
وَيَا قَوْمِ لا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مَالاً إِنْ أَجْرِيَ إِلاَّ عَلَى اللّهِ وَمَآ أَنَاْ بِطَارِدِ الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّهُم مُّلاَقُو رَبِّهِمْ وَلَـكِنِّيَ أَرَاكُمْ قَوْمًا تَجْهَلُونَ {29}
و اى قوم من بر اين [رسالت] مالى از شما درخواست نمىكنم مزد من جز بر عهده خدا نيست و كسانى كه ايمان آوردهاند (یعنی همان فرومایگان از نظر شما) را طرد نمىكنم قطعا آنان پروردگارشان را ديدار خواهند كرد ولى شما را قومى مىبينم كه نادانى مىكنيد {29}
وَيَا قَوْمِ مَن يَنصُرُنِي مِنَ اللّهِ إِن طَرَدتُّهُمْ أَفَلاَ تَذَكَّرُونَ {30}
و اى قوم من اگر آنان را برانم چه كسى مرا در برابر خدا يارى خواهد كرد آيا عبرت نمىگيريد {30}
وَلاَ أَقُولُ لَكُمْ عِندِي خَزَآئِنُ اللّهِ وَلاَ أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلاَ أَقُولُ إِنِّي مَلَكٌ وَلاَ أَقُولُ لِلَّذِينَ تَزْدَرِي أَعْيُنُكُمْ لَن يُؤْتِيَهُمُ اللّهُ خَيْرًا اللّهُ أَعْلَمُ بِمَا فِي أَنفُسِهِمْ إِنِّي إِذًا لَّمِنَ الظَّالِمِينَ {31}
و (اگر شما نشانه های رسالت و فضل، را گنج و فرشته و علم غیب و همراهان ثروتمند میدانید) من به شما نمىگويم كه گنجينههاى خدا پيش من است و (میگویم که) غيب نمىدانم و نمىگويم كه من فرشتهام و در باره كسانى كه ديدگان شما به خوارى در آنان مىنگرد نمىگويم خدا هرگز خيرشان نمىدهد خدا به آنچه در دل آنان است آگاهتر است [اگر جز اين بگويم] من در آن صورت از ستمكاران خواهم بود {31}
قَالُواْ يَا نُوحُ قَدْ جَادَلْتَنَا فَأَكْثَرْتَ جِدَالَنَا فَأْتَنِا بِمَا تَعِدُنَا إِن كُنتَ مِنَ الصَّادِقِينَ {32}
گفتند اى نوح واقعا با ما جدال كردى و بسيار [هم] جدال كردى پس اگر از راستگويانى آنچه را [از عذاب خدا] به ما وعده مىدهى براى ما بياور {32}
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.#زندگی_قرآنی
شماره 34
سوره #بقره صفحه 17
⭕️⭕️ آنچه که #ما با آن #امتحان میشویم؟
🔶 وَ لَنَبْلُوَنَّکُم بِشیَْءٍ مِّنَ الخَْوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَ الْأَنفُسِ وَ الثَّمَرَاتِ وَ بَشِّرِ الصَّابرِِینَ(155- بقره)
وقطعاً شما را با چيزى از ترس، گرسنگى، زيان مالى وجانى وكمبود محصولات، آزمايش مىكنيم وصابران (در اين حوادث وبلاها را) بشارت بده.
📌جهان، صحنه #آزمون_الهی است. کسی وارد بهشت نمیشود مگر آنکه با موفقیت این آزمونها را که پیشینیان هم به آن آزموده شدند یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته و سربلند بیرون آید.
👈در همین سوره میخوانیم: أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُم مَّثَلُ الَّذِینَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِکُم مَّسَّتهُْمُ الْبَأْسَاءُ وَ الضَّرَّاءُ (214- بقره)
🔹آیا گمان کردید داخل بهشت میشوید بی آنکه حوادثی همچون حوادث سخت گذشتگان به شما برسد؟ همانها که #شدائد و زیانهای فراوان به آنها رسید.
👈آیه مورد بحث به شکلی جزئیتر به آن ناملایمات پرداخته و با بیان دقیق ترآسیبهایی که برای امتحان بشر، همواره در زندگی او رخ میدهند را بیان میکند: «به طور قطع ما همه شما را با اموری همچون #ترس و #گرسنگی و #زیان_مالی و #جانی و کم شدن #فرزندان یا میوهها آزمایش میکنیم.» آنان که در این #آزمایشها صبر سازنده، پیشه ساختند؛ اهل هدایتند و درود و رحمت الهی روزی آنها میشود.
📚 تفاسیر ؛نمونه .نور
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🟢 #امام_حسین(ع) و #اصلاح_جنبه_باطني دين جامعه
🔸 دین داری #دو_بُعد است.
↩️ دین ظاهر و باطن دارد. غفلت از باطن دین موجب گمراهی و فریب انسانها میشود. زیرا در جامعهای که همه نماز میخوانند و حج میروند و جهاد میکنند، جامعهای دینی به نظر میآید، زیرا همه ملتزم به ظواهر دین هستند، هرچند به باطن دین توجه نداشته باشند و بر حسب عادت یا ریا نماز بخوانند.
🔸 #دین درصدد ساختن یک جامعه #توحیدی و الهی است، تا در آن، عدالت و دادرسی بهشکل صحیح و درست انجام گیرد و انسان بنده خدا باشد. این خواسته دین است.
🔸 آنچه در حکومت، لازم داریم، #عدالت است. یعنی عدالت باید در جامعه، برقرار شود و ممکن نیست که حکومتی عدالت را برقرار نسازد، اما ادعا کند که حکومت دینی، قرآنی، نبوی، محمدی یا علوی است. اقامه عدل وظیفه اصلی و اساسی حکومت است.
🔸 امیرالمؤمنین(ع) #چهار چيز را نشانه سقوط دولتها ميداند:
↩️ فرو گذاشتن اصول، چسبيدن به فروع، مقدّم داشتن فرومايگان و عقب زدن مردمان با فضيلت و لايق.
👈نکته بسیار مهم این است که تفاوت حکومت #علوی و حکومت مورد تأیید دین را با حکومت مخالف دین بدانیم و این دو حکومت را از یکدیگر تشخیص دهیم و بازشناسیم. البته این کار بسیار دشواری است.
💫لذا امام صادق(ع) میفرمایند: «إنّ بَنِی أُمَیَّهَ أَطْلَقُوا لِلنَّاسِ تَعْلِیمَ الْإِیمَانِ وَ لَمْ یُطْلِقُوا تَعْلِیمَ الشِّرْکِ»؛ بنیامیه به مردم اجازه میدادند ایمان را بیاموزند و از این جهت، آزاد بودند، اما اجازه نمیداد که کفر را یاد بگیرند و بیاموزند و نمیگذاشتند کسی بفهمد که کفر چیست. به این دلیل که «لِکَیْ إِذَا حَمَلُوهُمْ عَلَیْهِ لَمْ یَعْرِفُوهُ.» وقتی مردم را به کفر کشاندند، آنان نفهمند و متوجه نشوند که به کفر سوق داده شدهاند.
👈این نکته، همان نکته نخست است که بیان شد؛ #دین ظاهر و باطنی دارد و باید بدانیم که باطن یک حکومت علوی چیست.
📌معاویه در جاهای مختلف، اعتراف میکند. گاهی بهصورت اعتراضی میگوید: #علی(ع) مردم را #جسور کرده؛ چون به آنها اجازه اعتراض داده؛ یعنی کسی حق ندارد در مقابل حکومت، چیزی بگوید و اشکالی بگیرد. این کاری است که علی(ع) کرده و به مردم، چنین جسارتی داده است. اما در حکومت ما چنین نیست و معنا ندارد که کسی بخواهد از حاکم، سوال کند و حاکم، پاسخگو باشد.
👈اینها نکاتی است که در کلام امیرالمؤمنین(ع) و در کلام امام حسین(ع) ظهور و بروز دارد. امام میفرماید؛ این باطن دین است که مورد هجوم، قرار گرفته است؛ گرچه ظواهر را حفظ میکنند. شما میدیدید که در زمان معاویه و یزید، قرآن و نماز خوانده میشد و به جماعت هم میخواندند؛ حج به جا میآوردند و به همه ظواهر، عمل میشد، اما #باطن امر مورد توجه نبود
🔸بنیامیه اولا به ظواهر دین تکیه کرد و اصل و باطن دین را نادیده گرفت. از اینرو امام حسین(ع) هیچ وقت نفرمودند که من قیام کردم تا شما نماز بخوانید و روزه بگیرید؛ چون این عبادات را مردم انجام میدادند و مشکلی از این ناحیه، وجود نداشت. مشکل و مساله اساسی، حکومت ناعادلانه بود.
🔸 تنها راه #امام_حسین(ع) برای تغیر وضعیت، این بود که حرکتی انجام دهند تا این بیداری را در جامعه، پدید آورند؛ گرچه در همان مقطع برخی از مسلمانان در مقابل امام(ع) ایستادند، و ناآگاهانه میپنداشتند باید در مقابل امام(ع) بایستند و این فتنهای را که به زعم خودشان ایجاد شده، خاموش کنند و اجازه ندهند تشتت و درگیری در جامعه به وجود آید.
✔️ایت اله سید ابوالفضل موسویان در گفتگو با اندیشه ما:
@quranpuyan