#مطایبات_العلماء
✔️ آیت الله شبیری زنجانی:
🎙 نزد مرحوم آقای داماد درس صوم بحث زكات فطره میخواندیم.
🔹موضوع بحث این بود كه ملاك در پرداخت زكات فطره، قوت غالبِ شخص است یا قوت غالب بلد.
🔹درس آقای داماد تمام شده بود. من به ایشان عرض كردم قائل دیگری هم هست كه ملاك زكات فطره را قوتِغالبِ شخص در ماه رمضان میداند.
🔹ایشان با تعجّب گفت: نشنیدهام. آقای جوادی آملی هم آنجا بود. گفتم: قاآنی میگوید:
🔸اگر زکات دهی فطرۀ مرا «مِی» ده
🔸كه قوت غالبِ من باده بوده در رمضان
🔹آقای جوادی آملی از این تعبیر اینجانب خیلی خوشش آمده بود.
📚 جرعهای از دریا ، ج ۳، ص ۵۲۱.
👉 @raveshsonnati
#دانستنیهای_لغوی
💥 زکاة الفطرة
✔️ قال المحقق الحلی:
🔹القسم الثاني في زكاة الفطرة
✔️ قال صاحب الجواهر:
🔹و هي فعلة من الفطر، و أصله الشقّ، و استعمل بمعنى الخلق،
🔻فهي حينئذ بمعنى الخلقة أي الحالة التي عليها الخلق، بل لعل منه إطلاقها على الإسلام و لو مجازا باعتبار كونه حالة لا ينفك الخلق عنها، و هو المراد من قوله صلى الله عليه و آله: «كل مولود يولد على الفطرة حتى يكون أبواه هما اللذان يهودانه و ينصرانه» «مسند أحمد ج ۱۲ ص ۱۲۰ الرقم ۷۱۸۱ و صحيح مسلم ج ۸ ص ۵۲ المطبوع عام ۱۳۳۴.»
1⃣ و المراد بها على الأول زكاة الأبدان على معنى كونها مطهّرة لها من أوساخ المعاصي، أو منمية لها، أو صدقة لحفظها من الموت و نحوه كما يومي اليه:
🔸قول الصادق عليه السلام لمعتب: «اذهب فأعط عن عيالنا الفطرة أجمعهم، و لا تدع منهم أحدا، فإنك إن تركت منهم أحدا تخوفت عليه الفوت، قلت: و ما الفوت؟ قال: الموت» «الوسائل الباب ۵ من أبواب زكاة الفطرة؛ الحديث ۵.»
🔸و تقسيمهم الزكاة إلى مالية و بدنية.
2⃣ و على الثاني زكاة الإسلام و الدين، و من ثم وجبت على من أسلم قبل الهلال من دون توقف على حول و لا صوم على معنى مطهرته أو منميته أو موجبة و مقتضاه، بل ربما أيّد بما فيصحيح زرارة و أبي بصير «من أن من تمام الصوم إعطاء الزكاة يعني الفطرة، كما أن الصلاة على النبي (صلى الله عليه و آله) تمام الصلاة، لأنه من صام و لم يؤد الزكاة فلا صوم له إذا تركها متعمدا، و لا صلاة له إذا ترك الصلاة على النبي (صلى الله عليه و آله) إن الله تعالى قد بدأ بها قبل الصلاة، و قال: قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكّٰى وَ ذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلّٰى» «الوسائل الباب ۱ من أبواب زكاة الفطرة الحديث ۵.»
3⃣ و ذكر في المسالك وجها ثالثا، و تبعه عليه غيره، و هو أن يكون الفطرة من الإفطار أي الزكاة المقارنة ليوم الفطر، و هو المغروس في الأذهان المنساق إليها، إلا أني لم أجده فيما حضرني من كتب اللغة، نعم يفهم من بعض عبارات أهل اللغة بل و الفقه بل و كثير من الأخبار «الوسائل الباب ۶ من أبواب زكاة الفطرة.» كون لفظ الفطرة اسما لما يخرج، فيحتمل وضعه لذلك مشتقا من الفطر أو من الفطر، فتكون إضافة الزكاة إليها حينئذ من إضافة العام إلى الخاص كيوم الأحد و شجر الأراك، و يحتمل كون الأصل زكاة الفطرة فحذف المضاف و اكتفي بالمضاف اليه توسعا، و يجوز أن يكون كل من العبارتين اسما لذلك كرمضان و شهر رمضان، و الأمر في ذلك كله سهل.
📚 جواهر الكلام في شرح شرائع الإسلام؛ ج ۱۵، ص: ۴۸۳ و ۴۸۴.
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
#سخن_بزرگان
#ویژه
💥 أَسْأَلُکَ بِحَقِّ هَذَا الْیَوْمِ الَّذِی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِینَ عِیداً
✔️ استاد علی مومنی
💐«با عرض سلام و تبریک عید سعید فطر و آرزوی قبولی اعمال و عبادات و استجابت دعاها و غفران ذنوب و ترفیع درجات.»💐
🔹عید فطر یعنی برگشت به فطرت الهی و خود حقیقی و واقعی ملکوتی؛ فطرت انسانی در اثر اضافه و انتساب به جامعترین اسم الهی یعنی کلمه "الله" مجمع تمامی اسماء و صفات خداوند متعال میباشد. «فطرت الله التی فطر الناس علیها» و این فطرت پاک الهی در اثر اشتغال به مظاهر دنیا آلوده میشود؛ دستورات شرع مقدس برای رفع این آلودگیها میباشد.
علی علیه السّلام میفرماید:
🔅الشَّريعَةُ رِياضَةُ النَّفسِ🔅
دستورات شرع، ریاضت نفس است.
📚 غررالحکم
🔹بعد از یک ماه جهاد و مبارزه با نفس و ریاضت شرعی و شستشوی روح و روان و تحلیه به تقوی و عبادت و دعا و مناجات و رفع حجابها و آمرزش گناهان بر میگردیم به فطرت پاک الهی؛ لذا این جهاد بزرگ را باید جشن گرفت و خدا را بر این نعمت بزرگ شکر نمود.
🌸 ألْحَمْدُلِلّهِ رَبِّ الْعٰالَمِین 🌸
👉 @Fatemiyeh_aleyasin
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
💥یوم الجوائز
🔹 عن الإمام الباقر عليه السلام قالَ النَّبِيُّ صلي الله عليه و آله: اِذا كانَ أَوَّلَ يَوْمٍ مِنْ شَوّالَ نادى مُنادٍ: أَيُّهَّا الْمُؤْمِنُونَ اُغْدُوا اِلى جَوائِزِكُمْ، ثُمَّ قالَ عليه السلام: ياجابرُ جَوائِزُاللّه ِ لَيْسَتْ بَجَوائِزِ [كَجَوائِزِ] هؤُلاءِ الْمُلُوكِ، ثُمَّ قالَ صلي الله عليه و آله: هُوَ يَوْمُ الْجَوائِزِ.
🔸امام باقر عليه السلام فرمـود كه پيامبراسلام صلي الله عليه و آله میفرمـود:
🔸اولين روز شوال (روز عيد فطر) منادى ندا میدهد: اى مؤمنان! صبحگاهان براى گرفتن عيدى و جائزه خود برويد.
🔸سپس امام باقر عليه السلام رو به جابربن عبدالله كرد وفرمود: عيدى خداوند مثل عيدى پادشاهان نيست (قابل قياس نيستند) آنگاه فرمود: روز عيد، روز جائزه گرفتن است.
📚 فروع الكافی، ج۴، ص ۱۶۸
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیرنده
#ویژگیهای_مشترک_یادگیرندگان
↪️ 🔹گذشت که در رشد شناختی دو نظریه پیاژه و ویگوتسکی از بقیه مشهورترند:
2⃣ بنابر نظریه ویگوتسکی، رشد عقلانی کودکان وابسته به شرایط تاریخی و فرهنگی آنان است. از نظر او در هر فرهنگی افراد به وسیله نمادها و نشانههای معناداری چون زبان، خط و شیوههای شمارش، با هم ارتباط برقرار میکنند. یادگیری در واقع شناخت کاربرد همین نمادهاست.
🔹به نظر او، کودکان تنها چیزهایی را میتوانند یاد بگیرند که در منطقه مجاور رشد آنان قرار دارد.
🔹 بر اساس دیدگاه ویگوتسکی، معلم میتواند از شاگردانی که توانایی بیشتری دارند برای شاگردان سطح پایینتر کمک بگیرد. همچنین چون انسان با استفاده از نمادها و کلمات ذهنی فکر میکند، با رشد دادن مهارتهای زبانی میتوان تفکر کودکان را رشد داد.
📚 روش تدریس (هادی رزاقی) ص۱۵۷، ۱۵۸.
👉 @raveshsonnati
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#سخن_بزرگان
💥 توصیه به خواندن کتب سنتی
✔️ دکتر ابراهیمی دینانی
🔹برشی از مستند سالک فکرت
👉 @raveshsonnati
#آشنایی_با_مهارت_های_عمومی_پژوهش
#فصل_سوم_اجرای_پژوهش
↪️ 🔻بخش سوم: پردازش اطلاعات
🔹پس از اتمام فعالیت در جمع آوری اطلاعات:
🔸باید به تجزیه و تحلیل این اطلاعات پرداخت تا از این رهگذر به اطلاعات جدید دست یافت.
🔸اتمام کار در پژوهش، برداشت پژوهشگر از این اطلاعات است.
🔸مهمترین بخش برای ظهور قوتهای استنباطی و فهمی پژوهشگر، پردازش اطلاعات است.
🔸تا زمانی که پژوهشگر نتواند با نگاهی عمیق و وسیع به بررسی یافتههای خود بپردازد، تنها گزارشگر آثار سایرین است.
🔹پیرامون این قسمت قواعد و ضوابط عمومی تدوین نگردیده و این موارد به صورت روش تحقیق تخصصی بررسی می شود. البته در رابطه با حوزه علوم دینی بحثهای روش شناسی کمتر صورت گرفته است. اما در این باره برخی پیشنهادات وجود دارد که رعایت آن ها تأثیرات مفیدی در پژوهش خواهد گذارد.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#فوائد_صرفی
🔹معانی باب افعال
🔸فصل اول: معانی صحیح
↪️ ۱۶. تعریض
🔻چند تذکر:
↪️ 3⃣ برخی مثل اقبره و اسقاه و امثال آن دو را که ما در معنای جعل ذکر کردیم از افراد این معنا «تعریض» میدانند. 🔸( زمخشری، المفصّل، ص ۳۷۲؛ سکاکی، همان، ص ۲۱.)
🔹بعضی در این باره گفتهاند: تعریض دو نوع است:
🔸 ۱. تعریض برای فعلی که منتسب به فاعل بوده و به مفعول تعلق میگیرد مثل بیع و قتل؛
🔸 ۲. تعریضی که اینطور نیست آیا نمیبینی که صاحب قبر قرار دادن مفعول مثل در معرض بیع و قتل قرار دادن او نیست؛ چون قبر فعل و کاری برای او نیست که به مفعول تعلق بگیرد (بلکه غیر مصدر (حدث) است). 🔸 (ابن حاجب، الایضاح، ج ۱، ص ۱۱۷؛ ممکن است این مطلب که مثل اقبره و اسقاه از باب تعریضند از عبارت سیبویه در الکتاب ج ۴، ص ۱۷۱ استفاده شود گرچه در این معنی صریح نیست. «التعریض نوعان تعریض لفعل منسوب إلیه یتعلق بالمفعول من بیع وقتل والثانی تعریض لما لیس کذلک الا تری ان جعله ذا قبر لیس مثل جعله معرضا للبیع والقتل لان القبر لیس فعلاً له یتعلق بالمفعول.»)
🔹مخفی نیست که اسقاء نیز از نوع دوم شمرده شده است 🔸(زمخشری، المفصّل، ص ۳۷۲ با عنایت به این مطلب که ایضاح ابن حاجب شرح مفصل زمخشری است.) با اینکه فعل «سقی» دارد بلکه قبر نیز برایش فعل نقل شده است و فعل فاعل میتواند باشد 🔸(العین، ج ۵، ص ۱۵۷.) در نتیجه اقبره و اسقاه یعنی عرَضه للقبر یعنی للدفن و للسقی و نتیجه این معنی با معنای جعل (جعل له قبراً و سقیاً) یک مطلب است و اگر این مثالها و مانند آن را از تعریض بدانیم امثله تعریض کثیر میشود ولی به نظر میرسد قول به تفصیل مناسبتر باشد به این صورت که اگر باب افعال از فعل مشتق شده باشد مثل اسقاه و اشفاه میتوان از معنای جعل به حساب آورد و میتوان از این معنا دانست گرچه از باب جعل دانستن مناسبتر است و اگر از اسم جامد غیر مصدر مشتق شده باشد مناسب است که از معنای جعل به حساب آورد و این مطلب با دقت در اقسام جعل و امثله آن و حقیقت تعریض و مقایسه بین این دو معنی به خوبی واضح است.
🔹ممکن است در تفسیر برخی الفاظ در کتب لغت مفهوم تعریض استفاده شود مثل اشمّ فلانا الطِیبَ: عرّضه له لیشمّه وأری فلاناً المرآة: عرضها علیه لینظر فیها
🔸(احیاء النحو، ج ۱، ص ۳۲۰، ص ۴۹۷ یعنی عطر را به فلانی عرضه کرد تا آن را بو کند و آینه را به فلانی داد تا نگاه کند.) و این لزوماً بدان معنا نیست که این الفاظ به معنای تعریضند بلکه اَشمَّ و اَرَی هر دو متعدیِ مجردشان بوده و این، خصوصیت ماده است که سبب شده تا جعل آن دو به نحو تعریض باشد (دقت شود).
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬کلیپکوتاه| ۸شوال، فاجعهی تخریب حرم مطهر ائمهی #بقیع علیهمالسلام
◾️ بیان آیتاللهالعظمیوحیدخراسانی
◽️ #کلیپ #هشتم_شوال #کلام_فقیه
🔘 @Fatemyeh_ValiAsr
#ویژه
✔️ علی بن حماد بصری بغدادی از علما و شعرای قرن چهارم هجری
▪️بقاع فی البقیع مقدسات
▪️و اکناف بطف طیبات
▪️و فی کوفان آیات عظام
▪️تضمنها العری المتوثقات
▪️و فی الغربی و بغداد و طوس
▪️و سامرا نجوم زاهرات
▪️مشاهد تشهد البرکات فیها
▪️و فیها الباقیات الصالحات
▪️ظواهرها قبور دارسات
▪️بواطنها بدور لامعات
▪️جبال العلم فیها راسیات
▪️بحار الجود فیها زاخرات
▪️اناس تقبل الحسنات منا
▪️بحبهم و تمحی السیئات
▪️و لا تتقبل الصلوات الّا
▪️بحبهم و لاتزکو الزکوة
📚 یادداشتهای استاد مطهری، ج ۷، ص ۴۲۵.
👉 @raveshsonnati
روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#بلاغت_کاربردی 💥بسم الله الرحمن الرحيم «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ 🔅 فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْ
#بلاغت_کاربردی
💥بسم الله الرحمن الرحيم «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ 🔅 فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ 🔅 إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ»
✔️ استاد معظم فتوحی حفظه الله
🔻 در این سلسله مباحث به تجزیه و ترکیب ادبی سوره کوثر پرداخته شده است.
↪️🔻 نكات، إشارات و أغراض بلاغی
🔹مقدمه: در اين سوره مبارکه
🔸أولاً: به حضرت رسول صلی الله علیه و آله مژده بزرگی داده شده كه ما به تو كوثر داديم، يعنی تمام خيرهای زياد، بزرگ و ارزشمند دنيوی و اخروی را به تو داديم؛
🔸ثانياً: از حضرت خواسته شده، كه در برابر اين نعمت بزرگ شكرگذار باشد؛
🔸ثالثاً: در برابر حرف دشمن، كه به حضرت «أبتر» گفته بود، و غرض اصلیاش هم از اين تعبير اين بوده، كه حضرت به فراموشی سپرده خواهد شد، و اسم و رسمی از او باقی نخواهد ماند، و آثار او محو خواهد شد، خداوند به حضرت دلداری داده، كه ناراحت نباش، قضيّه از اين قرار نخواهد بود، بلكه نسل تو پايدار، اسم تو ماندگار، و آثار تو برقرار خواهد ماند.
1⃣ إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ
🔹اين جمله اسميّه است، ولی از آن جایی كه فعل در آن وجود دارد (أعطينا) افادهی حدوث میكند با تقييد به احد الازمنه الثلاثه.
🔹همچنین اين جمله مشتمل است بر تأكيد حكم، به وسيله سه مورد از مؤكّدات حكم.
🔹توضيح: تاكيد بر دو قسم است:
🔸۱. تاكيد حكم در كلام
🔸۲. تاكيد طرف حكم در كلام.
🔻تاكيد طرف حكم مانند: «جاء زيدٌ زيدٌ» كه «زيد» دوم تاكيد میكند «زيد» اولي را كه مسند اليه است، و «زيدٌ أبي أبي» «أبی» دوّم تاكيد میكند «أبي» اوّل را كه مسند است، و «ضربت عمراً عمراً» كه «عمراً» دوم تاكيد میكند «عمراً» أوّل را که مفعول به است. مسندالیه، مسند و مفعول طرف حکماند، و تاکید طرف حکم با تاكيدی كه يكی از توابع خمسه است، صورت میگيرد.
🔻اما تاكيد حکم به اين است كه در كلام چيزی آورده شود، دالّ بر اينكه حكم در اين كلام (مانند نسبت طلبيّه در «إضربنّ» و نسبت ثبوتيّه در «إنّ زيداً لقائمٌ» و نسبت سلبيّه در «مازيدٌ بقائمً») مؤكّد و حتمی است. و برای تأكيد حكم أدواتي است، مانند «إنّ»، «إن»، «أنّ»، «أن»، «قسم»، «حروف زائده»، «اسميّه الجمله»، «ضمير فصل»، «حروف تنبيه» و «تقديم فاعل معنوی» و غير ذلك.
🔹در اين آيه شريفه سه مؤکد حكم وجود دارد، بلكه چهار مؤكد چنانکه خواهد آمد:
🔸۱. «إن مخففّه»
🔸۲. «اسميّة الجملة»
🔸۳. «تقديم فاعل معنوی». يعنی «نا» كه اسم «إن» است، در معني فاعل فعل بعدي (أعطينا) است، چون فاعل در (أعطینا) خداوند است و مراد از «نا» در «إنا» هم خداوند است و تقدیم فاعل سبب میشود كه اسناد يک فعل به يک فاعل تكرار شود، و اين هم موجب تاكيد حكم خواهد بود.
🔸۴. و اما تكرار اسناد: چون كه إعطاء يک مرتبه نسبت داده شده است به «نا» كه فاعل لفظی است، و يک مرتبه هم نسبت داده شده به «نا» كه اسم «إن» و فاعل معنوی است و مراد از هر دو «نا» هم خداوند است، پس در نتيجه اعطاء دو مرتبه به خداوند نسبت داده شده، و در نتیجه اسناد تكرار شده است.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیرنده
#ویژگیهای_مشترک_یادگیرندگان
↪️ 🔹 یکی از نظریات در رشد روانی - اجتماعی انسان نظریه اریکسون است:
🔹اریکسون رشد روانی - اجتماعی انسان را در زندگی به هشت مرحله تقسیم کرده است. این تقسیم بندی از نوزادی تا پایان زندگی انسان را در بر میگیرد. در هریک از این هشت مرحله بحرانهایی هست که اگر به خوبی حل شوند، فرد به تعادل و آرامش میرسد، وگرنه دچار مشکلات و نابسمانیهای روانی میشود.
🔹این بحرانها عبارتاند از:
🔸اعتماد در برابر بی اعتمادی
🔸خودمختاری در برابر شرم و تردید؛
🔸ابتکار در برابر احساس گناه؛
🔸سازندگی در برابر احساس حقارت؛ 🔸احساس هویت در برابر گم گشتگی نقش؛
🔸صمیمیت در برابر انزواء؛
🔸باروری در برابر رکود و بی حاصلی؛
🔸کمال و انسجام شخصیت در برابر ناامیدی.
🔹از امتیازات نظريه اریکسون، توجه به آزادی کودک، تعمیم رشد به تمام زندگی و توجه به جنبههای عاطفی و روانی رشد است، و از جمله نقدهای وارد بر نظريه او نیز میتوان به نادیده گرفتن نقش اختیار و اراده در رشد، بی توجهی به رشد جنبههای معنوی انسان و توجه نکردن به تفاوت انسانها در طی مراحل رشد روانی - اجتماعی اشاره کرد.
🔹بر اساس نظریه اریکسون مدرسه میتواند کودکان را در حل موفقیت آمیز بحرانهای هر مرحله از زندگی یاری کند.
📚 روش تدریس (هادی رزاقی) ص۱۵۸.
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
✔️ امیرالمومنین علیه السلام
💥وَ مِنْ كَلاَمِهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ لِأَبِي ذَرٍّ لَمَّا أُخْرِجَ إِلَی اَلرَّبَذَةِ
🔹يَا ابَا ذَرٍّ ... وَ لَوْ أَنَّ اَلسَّمَاوَاتِ وَ اَلْأَرْضَ كَانَتَا عَلَى عَبْدٍ رَتْقاً ثُمَّ اتَّقَى اَللَّهَ لَجَعَلَ اَللَّهُ لَهُ مِنْهُمَا مَخْرَجاً لاَيُؤْنِسَنَّكَ إِلاَّ اَلْحَقُّ وَ لاَيُوحِشَنَّكَ إِلاَّ اَلْبَاطِلُ ... .
📚نهج البلاغة؛ خطبة ۱۳۰.
👉 @raveshsonnati
#آشنایی_با_مهارت_های_عمومی_پژوهش
#فصل_سوم_اجرای_پژوهش
↪️ 🔻بخش سوم: پردازش اطلاعات
⬅️ اصل اول: تعصّب حجاب حقیقت
🔹رسول اکرم صلی الله علیه و آله در کلامی حکیمانه میفرمایند: حُبُّکَ لِلشَّیْءِ یُعْمِی وَ یُصِمُّ. صنو ایشان امیرالمومنین علیه السلام در جایی دیگر میفرمایند: هَلَکَ فِیَّ رَجُلَانِ مُحِبٌّّ غَالٍ وَ مُبْغِضٌّ قَال. این دو بیان در کنار یکدیگر اشاره به آن دارد که از جمله آفات دوستیها و دشمنیها، زمینه سازی آنها برای تعصبات کورکورانه است. اصل محبت و دشمنی در موضع مناسب لازم و ضروریست اما نباید انسان را به ورطه تعصب بکشاند. لاتقف ما لیس لک به علم در قرآن، و نصوص فراوانِ روایات خود مهر بطلانی بر تعصب میزند.
🔹این بیانات نورانی تنها بیان یک امر تعبدی نیست بلکه بیان واقعیتی از حقایق عالم تکوین است. بنابراین پژوهشگر در ابتدای کار باید با خود عهد ببندد که تنها خود را در قبال حقیقت مسئول بداند و برای هیچ چیز دیگری غیر از حقیقت ارزش قائل نباشد.
🔹تعصبات مذهبی هم در این جایگاه مردود است؛ چرا که علی مع الحق و الحق مع علی راهی برای تفکیک بین دین و حقیقت باقی نگذارده است. ایستادن در مقابل حقیقت به معنای مقاومت در برابر همه نیکیها و روشناییها.
🔹البته باید دانست که تعصب تنها در گرایشهای مذهبی نیست بلکه در تمایلهای علمی هم وجود دارد. کسی که آن چنان شیفته یک علم و گزارههای آن شده که اصلاً جایی برای نقد و انتقاد به آنها نمیبیند، او هم متعصب است.
🔹جالب است که این دسته از افراد به هیچ وجه تعصب خود را قبول نمیکنند. برخی نیز نسبت به افراد همین حالت را دارند. این جاست که باید گفت فلانی عزیز است ولی حقیقت عزیزتر.
⬅️ اصل دوم: رعایت انصاف علمی
🔹پژوهشگر باید از کار علمی خود، قصد خدمت به ساحت حقیقت داشته باشد.
🔹کسی که پژوهش را وسیلهای برای عرض اندام در مقابل دیگران تلقّی کرده، به یقین آثار زیان باری برای خود و جامعه علمی به جا خواهد گذاشت.
🔹پژوهشگر حق جو سعی میکند در تمام مسیر پژوهش منصفانه عمل کند.
🔸اگر مطلبی برایش روشن نبود ابراز کند.
🔸اگر میخواهد نظر کسی را نفی کند رعایت عدل و انصاف را بنماید.
🔸بکوشد تا خواننده را در جریان حقیقی مطلب بگذارد و به گونهای فریبکارانه با مخاطبان برخورد نکند.
🔺در یک کلام با مخاطب صادق باشد.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#ویژه
▪️زندگینامه مرحوم آیت الله العظمی بروجردی
▪️۱۳ شوال سالروز درگذشت مرجع الطائفه
👉 @raveshsonnati
#فوائد_صرفی
🔹معانی باب افعال
🔸فصل اول: معانی صحیح
↪️ ۱۶. صُنْع
🔹این معنا را کسی ذکر نکرده است. صنع در لغت به معنای ساختن و درست کردن و فراهم ساختن و مانند این میباشد و مقصود از آن در این مقام این است که فاعلِ باب ماده فعل را ساخته و درست کرده و فراهم سازد.
🔹و این باب به این معنا غالباً لازم استعمال میشود مثلِ: ابرم و ابرج و اسمی و اولم و آدب و اخبی و... 🔸(به ترتیب یعنی: بُرمهای (دیگ از سنگ) ساخت ـ بُرجی (دژی) بنا کرد ـ سَهوهای (یک نوع دیوار خاص) بنا کرد و ساخت ـ ولیمهای درست کرد و فراهم ساخت ـ مَأدُبهای (طعامی برای مهمان) آماده دید و فراهم ساخت ـ خَباءی (خانهای از مو یا کرک یا پشم) بنا کرد و درست کرد.) و گاهی متعدی میآید مثل اعصد العصیدة و اَخْرط الخریطةَ. 🔸(عصیده نوعی حلوا را گویند و خریطه کیسه چرمی را گویند که چیزی در آن نهاده و گره میزنند.)
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
هدایت شده از روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#ویژه
▪️نیمه شوال؛ سالروز جنگ احد و شهادت حضرت حمزه سیدالشهدا علیه السلام
👉 @raveshsonnati
روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#بلاغت_کاربردی 💥بسم الله الرحمن الرحيم «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ 🔅 فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْ
#بلاغت_کاربردی
💥بسم الله الرحمن الرحيم «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ 🔅 فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ 🔅 إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ»
✔️ استاد معظم فتوحی حفظه الله
🔻 در این سلسله مباحث به تجزیه و ترکیب ادبی سوره کوثر پرداخته شده است.
↪️🔻 نكات، إشارات و أغراض بلاغی
↪️❓سوال: اصل در تأكيد حكم كلام خبري اين است كه مخاطب يا منكر آن حكم باشد. و يا شاک در آن، كه در اين دو صورت، تاكيد آورده میشود، برای برطرف كردن انكار و يا شک او، تا اينكه حكم خبر را قبول كند و بپذيرد.
🔹و امّا اگر خالی الذهن باشد نسبت به آن حكم، در اين صورت نيازی به تأكيد نيست و آوردن تأكيد خلاف اصل است.
🔻و در اين آيهی شريفه هم مخاطب نسبت به حكم آن خالی الذهن بوده، و اصل اين بود كه تأكيد آورده نشود، چرا آورده شده است؟
🔹جواب: «تاكيد» ـ و لو برخلاف اصل ـ برای اغراض ديگر هم بكار برده میشود، من جمله:
🔸 ۱. حكم حكمی باشد بسيار مهم، كه در اين فرض، براي رساندن اهميّت آن تأكيد به كار برده میشود.
🔸۲. حكم حكمی باشد ـ طبعاً ـ عجیب، نادر الوقوع، باور نكردنی، كه در اين صورت هم میشود مخاطب را تنزيل كرد به منزلة منكر و يا شاک و حكم را برای او تأكيد كرد.
🔹و در اين آيهی شريفه هم هر يک از اين دو غرض قابل تصوّر است، چون اعطاء همه خيرها به يک نفر خيلی مهّم، باور نكردنی، نادر الوقوع و عجيب است، و امكان هم دارد كه هر دو غرض مدّ نظر باشد.
❓سوال: إعطاء كوثر به آن معنای سابق، بعضی از انواعش تحقق يافته بود و بعض ديگر نه، كاربرد فعل ماضی (أعطيناک الكوثر) نسبت به تحقق يافته صحيح است، ولی نسبت به تحقق نيافته چه توجيهي دارد؟
🔹جواب:
1⃣ میتواند از باب تغليب باشد، ـ تغليب موجود بر مالم يوجد ـ يعني اعطاءهای تحقق يافته غلبه داده شده بر اعطاءهائی كه هنوز تحقق نيافته و بعداً تحقق پيدا خواهند كرد، بعد فعل ماضی كه برای تحقق يافتههاست به كار برده شده و از آن هر دو قسم: (تحقق يافته ها و تحقق نيافته ها) اراده شده است. پس فعل ماضی در اينجا مجاز مرسل خواهد بود، و علاقهیی آن هم خصوص است، يعني تعبيری كه برای خاصّ است (تحقق يافته ها) به كار برده شده، و از آن عامّ (تحقق يافته، و تحقق نيافته ها)اراده شده است.
2⃣ از قبيل استعاره تبعيّه باشد. يعني معنای مستقبلی (اعطاءهای در آينده) كه وقوعشان در آينده قطعی است تشبيه شده به ماضی در قطعی الوقوع بودن، بعد هيئتی كه برای ماضی است به كار برده شده در آن معنای مستقبلی. ولی این احتمال محل اشکال است؛ چون معنای اصلی هم اينجا مراد است در حالی که در مجاز نباید در معنای اصلی اراده شود.
و لا يخفي كه تعبير ماضوی از معنای مستقبلی میتواند در برگيرندهی تاكيد حكم باشد، پس بنابراين در اين آيه شريفه، میشود گفت كه چهار تأكيد وجود دارد، سه تا قبلاً ذكر شد، اين هم چهارمی.
🔻تذكّر: يكی از طرق تخصيص: تقديم مسند اليه است بر مسندی كه جملهی فعليّه باشد، اين فرض در صورتی كه مسند اليه مقدّم معرفه باشد، دو صورت دارد:
🔸 ۱. قبل از مسند اليه مقدّم ادات نفی وجود دارد، مانند: «ما أنا قلت هذا»؛ اين صورت نصّ در تخصيص است و هميشه افاده تخصيص میكند.
🔸 ۲. قبل از مسند اليه ادات نفی وجود ندارد، مانند «أنا سعيت في حاجتك»؛ اين صورت میتواند برای تخصيص باشد و میتواند برای تقوّی و تأكيد باشد؛ اگر قرينهای برای تخصيص داشتيم حمل بر تخصيص میكنيم، و الّا حمل بر تقوّی و تأكيد بايد كرد.
🔹در اين آيهی شريفه هم تقديم مسند اليه معرفه: «نا» در «إنّا»، بر مسندی كه جملة فعليه باشد (أعطيناك الكوثر) صورت گرفته، از آن جائی كه قرينه بر تخصيص نداريم حمل بر تأكيد میكنيم.
بلكه معنای تخصيصی بسيار بعيد به نظر میرسد؛ زیرا چه معنی دارد كه خداوند بفرمايد: ما بوديم كه كوثر را به تو داديم، نه كس ديگر.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیرنده
#ویژگیهای_مشترک_یادگیرندگان
↪️ 🔹در زمینه رشد اخلاقی دو نظریه پیاژه و کلبرگ سابقه و شهرت بیشتری دارند.
🔹هر دو نظریه بر مرحلهای بودن رشد اخلاقی تأکید دارند و رشد اخلاقی را مبتنی پرداختهای اخلاقی میدانند؛ ليكن نظریه کلبرگ بیشتر به جزئیات مراحل رشد پرداخته و از این رو کاملتر از دیدگاه پیاژه است.
🔹به نظر کلبرگ، رشد اخلاقی دارای سه سطح است که هر سطح آن دو مرحله دارد. سطوح سه گانه عبارتاند از: پیش عرفی یا پیش قراردادی، عرفی یا قراردادی و پساعرفی یا فوق قراردادی.
🔹از جنبههای مثبت نظریه کلبرگ، مطرح کردن مراحلی برای رشد است که توالی آنها در میان عموم انسانها مشترک است. نکته مثبت دیگر در آن، توجه به اخلاق جهانی است. انتقادهای مطرح شده بر وی نیز یکی توجه بیشتر به رشد اخلاقی پسران در مقایسه با دختران، و دیگر نادیده گرفتن نقش آموزش و پرورش و شرایط محیط، و نیز پرداختن به شناخت اخلاقی به جای رفتار اخلاقی است.
🔹در استفاده از دو نظریه رشد اخلاقی میتوان ارزشها را به طور مستقیم به دانش آموزان معرفی کرد، اهمیت و نتایج ارزشها را در میان آنان به بحث گذاشت، برای مسئلههای فرضی اخلاقی راه حل خواست و در هنگام ارزیابی رفتارها و استدلالهای اخلاقی کودکان به سطح رشد آنان توجه کرد.
📚 روش تدریس (هادی رزاقی) ص۱۵۸، ۱۵۹.
👉 @raveshsonnati
هدایت شده از SM Mousavi
علوم العربیة 76.mp3
5.67M
#علوم_العربیة صرف/ ۷۶ (آخرین جلسه)
👉 @raveshsonnati
#سخن_بزرگان
✔️ آیت الله العظمی سبحانی
💥در هر سری شوریست، خوشبخت کسی است که ذوقش را دریابد.
🔹جوانان گاهی بر اثر تبلیغات غلط و تربیتهای نادرست دنبال کاری میروند که ذوق و استعداد آن را ندارند ، و از کارهائی که شایستگی و برازندگی آن را دارند سر باز میزنند. آنها این اصل مسلم را فراموش کردهاند: در هر سری شوریست، خوشبخت کسی است که ذوقش را دریابد.
🔹به خاطر دارم در سالهای ۳۰، ۳۱، ۳۲ که مسأله نفت سر زبانها افتاده بود ، و هر زن و مرد ایرانی يک « تفکر نفتی» پیدا کرده بود و کارمندان و مهندسان صنعت نفت ارزش و قیمت قابل توجهی در میان اجتماع پیدا کرده بودند ، طرز تفکر بیشتر دانشجویان به حكم تبعیت از محیط فرق کرده بود و همه و یا بیشتر دانشجویان خواستار شرکت در رشته مخصوص « نفت» شده بودند و لو اینکه بیشتر آنها ذوق آنرا نداشتند.
🔹سختترین ضربه بر پیشرفت و کامیابی یک فرد دانشجو این است که بدون اینکه استعداد خود را بسنجد، بدون مطالعه دقیق، رشتهای را تعقیب کند که ذوق آن را ندارد.
🔹جوانی که ذوق ادبی دارد ، از گفتار و قلم او ادب و شعر میبارد ، و فکر ریاضی او بسیار ناچیز است، کامیابی او به طور مسلم در غیر رشته ادبی رضایت بخش نخواهد بود.
📚 رمز پیروزی مردان بزرگ، ص ۱۰، ۱۱.
👉 @raveshsonnati
#ویژه
📣 به اطلاع دوستان میرسانیم:
🔵 جدیدترین و کاملترین صوت تدریس کتاب
🔸 #جواهر_البلاغة
✔️ #استاد_فتوحی
🔹 سال ۱۳۹۷ - ۱۳۹۸
🔹مدرسه مبارکه رضویه سلام الله علیه
🔹 در تلگرام کانال آرشیو دروس سنتی
@raveshsonnati2
منتشر شد.
🔹با تشکر از ادمین محترم کانال استاد فتوحی
🔹دوستان در پیامرسان ایتا میتوانند برای دریافت فایلها به کانال زیر مراجعه کنند🔻🔻🔻
👉 @ostadfotouhi
👉 @raveshsonnati