#سخن_بزرگان
#سیره_علما
💥حوزه نجف و ایام زیارت
✔️ آیت الله العظمی بهجت قدسسره
🔹ایام تعطیلی حوزه علمیه نجف اشرف منحصر بود به اوقات زیارت حضرت سیدالشهدا علیه السلام که در طول سال تحصیلی هفت (روز) زیارتی مخصوصه داشت و بعضی یک روز و یک شب و بعضی دو روز و برای بعضی از زیارتها گاهی سه تا چهار روز حوزه تعطیل میشد. غیر از این فقط ایام فاطمیه اول و دوم به مدت سه روز و ماه مبارک رمضان و دهه اول محرم تا پانزدهم تعطیل بود. البته این برنامه تعطیلی دروس عمومی بود، درسهای خصوصی، چه بسا دار بودند.
📚 رحمت واسعه، ص ۲۴۷.
👉 @raveshsonnati
روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی:
#آشنایی_با_مهارت_های_عمومی_پژوهش
#فصل_اول_کلیات_پژوهش
#مراحل_پژوهش
🔻بخش چهارم: مسأله شناسی و فنون تبدیل مشکل به مسأله
↪️ 2⃣ فنون تبدیل مشکل به مسأله
🔻 ب) بررسی ابعاد مختلف:
🔹تا زمانی که ابهام موجود در مشکل بر طرف نشود، حلّ مشکل امکان پذیر نمیباشد. یکی از راه های رفع این ابهام جدا کردن ابعاد و حیثیات مختلف مشکل است.
🔹هنگامی که شخصی با مشکل شکگرایی در فضای علمی مواجه میشود، این معضل را از بعد روانشناسی، جامعه شناسی، معرفت شناسی و یا در ابعاد و اضلاع دیگر مورد بررسی قرار دهد. این امر خود به گونهای از اجمال و ابهام این مشکل کاسته و آن را شایسته تحقیق و بررسی میکند.
🔻 ج) بررسی آثار و پیامدها
🔹در مواقع بروز مشکل خواه علمی و خواه عملی، یکی از مهم ترین اقدامات شناساندن آثار و پیامدهای یک مشکل است.
🔹پژوهشگر میتواند با پرداختن به این زاویه، از طرفی وجود مشکل را بفهماند و از طرفی هم گامی در مسیر حل مشکل بردارد. مانند موردی که اثری سوء متوجه یک مشکل است ولی از نگاه دیگران مغفول مانده است.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#درسنامه_روش_سنتی
#علوم_نقلی
↪️🔹اصول فقه:
🔻توضیح:
🔹مناسب است آغاز علم اصول فقه پس از گذراندن کامل ادبیات عرب و علم منطق و مقطع مقدماتی علم کلام باشد. پیشنهاد میشود کسی که جویای سیر منظم اصولی است، در آغاز کتاب اصول فقه شهید مطهّری را مطالعه کرده و پس از آن برای آشنایی با مبانی علمای علم اصول در گذشته، کتاب معالم را فرا گرفته و سپس به آموختن کتاب الموجز مشغول شود. در ادامه (پس از فراگیری مقطع متوسطۀ علم کلام و مقطع مقدماتی علم فلسفه) به فراگیری یکی از کتب مقطع متوسطۀ علم اصول بپردازد. پس از آن (بعد از فراگیری مقطع متوسّطۀ فلسفه و پیشرفته کلام) وارد رسائل و سپس کفایه شود.
🔹شایان ذکر است، اگر کسی با دقت و عمق و روش سنتی، مقطع مقدماتی و متوسطۀ علم اصول را آنطور که گذشت، فرا گرفت، میتواند نخست وارد کفایه شده و به مباحث جزء نخست از دو جزء آن «یعنی تا ابتدای مباحث قطع و ظن» بسنده کرده و سپس رسائل را کامل بیاموزد.
🔻تتمّه:
🔹از مهمترین منابع غیر درسی علم اصول میتوان به کتب ذیل اشاره کرد:
🔸أجود التقریرات «تقریرات دروس محقق نائینی» نوشتۀ مرحوم آیت الله خوئی
🔸مصباح الأصول «تقریرات دروس آیت الله خوئی» نوشتۀ واعظ حسینی بهسودی
🔸محاضرات فی أصول الفقه «تقریرات دروس آیت الله خوئی» نوشتۀ آیت الله محمد اسحاق فیّاض
🔸تهذیب الأصول «تقریرات دروس امام خمینی» نوشتۀ آیت الله سبحانی دامت إفاضاته
🔸فوائد الأصول «تقریرات دروس میرزای نائینی» نوشتۀ محمد علی کاظمی خراسانی
🔸منتقی الأصول «تقریرات دروس آیت الله روحانی» نوشتۀ سید عبدالصاحب حکیم
🔸نهایة الأفکار «تقریرات دروس محقق ضیاء عراقی» نوشتۀ محقق بروجردی
🔸الفصول فی الأصول نوشتۀ محمد حسین اصفهانی غروی
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
#شرح_کلمات_قصار
✔️ قال امیرالمومنین علیه السلام
💥الْغَدْرُ يُضَاعِفُ السَّيِّئَات
1⃣ ترجمه
🔹حيله و مكر دو چندان میكند بديها را.
2⃣ اعراب
🔹الغدر: بر وزن فلس به معناى بیوفائى و فعل او بر وزن نصر يا سمع است از كلام امير علیه السلام است: «الْوَفَاءُ لِأَهْلِ الْغَدْرِ غَدْرٌ عِنْدَ اللَّهِ وَ الْغَدْرُ بِأَهْلِ الْغَدْرِ وَفَاءٌ عِنْدَ اللَّه.»
🔹يضاعف: مضارع ضاعف به معناى دو برابر و بيشتر در قرآنست: «وَ اللَّهُ يُضاعِفُ لِمَنْ يَشاءُ وَ الَّذِينَ لا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَر.»
🔹السيئات: جمع سيئه و او ضد حسنه است.
3⃣ معنى
🔹مراد آن است كه شخص غدار سيئات خود را دو برابر میكند؛ زيرا خود غدر يک گناه است و خلاف انجام دادنش گناه ديگر. و گناه دو قسم است صغائر، و كبائر و سيئات بر صغائر گفته میشود و بيشتر مردم غدارند و آن صفتى است شوم كه متصف به آن میشود مردم لؤوم، و امير درين باب فرموده در رد بعضى: «وَ اللَّهِ مَا مُعَاوِيَةُ بِأَدْهَى مِنِّي وَ لَكِنَّهُ يَغْدِرُ وَ يَفْجُرُ وَ لَوْ لَا كَرَاهِيَةُ الْغَدْرِ لَكُنْتُ مِنْ أَدْهَى النَّاسِ وَ لَكِنْ كُلُّ غُدَرَةٍ فُجَرَةٌ وَ كُلُّ فُجَرَةٍ كُفَرَةٌ وَ لِكُلِّ غَادِرٍ لِوَاءٌ يُعْرَفُ بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ اللَّهِ مَا أُسْتَغْفَلُ بِالْمَكِيدَةِ وَ لَا أُسْتَغْمَزُ بِالشَّدِيدَة» پس مراد از كراهيت در كلام جواز نيست به قرينه كلام بعد از آن و در كلام ديگر فرموده: «أَيُّهَا النَّاسُ إِنَ الْوَفَاءَ تَوْأَمُ الصِّدْقِ وَ لَا أَعْلَمُ جُنَّةً أَوْقَى مِنْهُ وَ مَا يَغْدِرُ مَنْ عَلِمَ كَيْفَ الْمَرْجِعُ وَ لَقَدْ أَصْبَحْنَا فِي زَمَانٍ قَدِ اتَّخَذَ أَكْثَرُ أَهْلِهِ الْغَدْرَ كَيْساً وَ نَسَبَهُمْ أَهْلُ الْجَهْلِ فِيهِ إِلَى حُسْنِ الْحِيلَةِ مَا لَهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ قَدْ يَرَى الْحُوَّلُ الْقُلَّبُ وَجْهَ الْحِيلَةِ وَ دُونَهَا مَانِعٌ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ وَ نَهْيِهِ فَيَدَعُهَا رَأْيَ عَيْنٍ بَعْدَ الْقُدْرَةِ عَلَيْهَا وَ يَنْتَهِزُ فُرْصَتَهَا مَنْ لَا حَرِيجَةَ لَهُ فِي الدِّين» و از اهل غدر عمرو عاص و مغيرة بن شعبه و مانند آنها است و هر گاه زمان امير كه زمان رسول بود چنين باشد واى بر حال ما كه در چنين زمانيم كه دلها خون و قلبها بريان و جانها پژمان يا صاحب الزمان ادركنا.
🔹كاتب حروف گويد:
🔸مردى تو اگر خلاف مردان تو مكن
🔸تقليد اراذل و لئيمان تو مكن
🔸قولى كه دهى وفا كن و غدر مكن
🔸از غدر گناه خود دو چندان تو مكن
🔹استاد خاورى گفته:
🔸میكوش در آنكه نقض پيمان نكن
🔸قولى كه دهى مخالف آن نكنى
🔸گر توبه كنى توبه خود را مشكن
🔸تا بار گناه را دو چندان نكنى
📚 شرح ۱۱۰ کلمه از کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام ص ۱۰۴ و ۱۰۵.
👉 @raveshsonnati