💠 تحول گفتمان سلفیت جهادی؛ از مبارزه با غرب تا مبارزه با تشیع
مصاحبه با آقای دکتر هادی معصومی زارع
💢 این مصاحبۀ تحلیلی به سیر اتفاقات در گروه های جهادی از خروج شوروی تا وضعیت کنونی می پردازد. در این مصاحبه برای اولین بار حقایقی بسیار مهم از چگونگی رابطه این گروهها با شیعیان و جمهوری اسلامی بیان میشود. در بخش های گذشته به خلاصه این موضوعات پرداختیم:
1️⃣ القاعده و شروع جنگ جهانی
https://eitaa.com/shouba/1233
2️⃣ القاعده و جنگ با شیعیان
https://eitaa.com/shouba/1236
3️⃣ روابط القاعده و طالبان
https://eitaa.com/shouba/1241
4️⃣ روابط القاعده و جمهوری اسلامی ایران قبل از 11 سپتامبر
https://eitaa.com/shouba/1263
〽️ در پست بعدی به فرار برخی اعضای القاعده به ایران پرداخته می شود
♦️برای مطالعه متن کامل این مصاحبه کلیک کنید
https://zaya.io/تحول_گفتمان_سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 تحول گفتمان سلفیت جهادی؛ از مبارزه با غرب تا مبارزه با تشیع مصاحبه با آقای دکتر هادی معصومی زارع
⭕️ فرار اعضای القاعده به ایران
🔸 نقطه عطف شناخت مستقیم ایرانیها از القاعده و سلفی جهادیها به سال ۲۰۰۱ و حمله امریکا به افغانستان بازمی گردد که بسیاری از رهبران و اعضای این سازمان به ایران فرار میکنند و ایرانیها به ناچار مجبور به تعامل با آنها میشوند.
🔹 با توجه به دشمنی طبیعی میان ایران و ایالات متحده، بسیاری ازایشان (به توصیه بنلادن) به ایران گریختند. بر اساس شنیدههای مستقیم از برخی نیروهای القاعده، بنلادن همواره به رهبران خود تأکید داشته که ایرانیها خیانت نخواهند کرد و شما را تحویل امریکاییها نخواهند داد. تحولات پسینی، درستی باور بنلادن را نشان داد.
🔸 افراد فراری به ایران سه سرنوشت پیدا کردند.
1️⃣ دسته نخست با بهرهگیری از شبکههای مذهبی همسو در داخل ایران، به مقصد کشورهایشان خارج شدند.
2️⃣ دسته دوم بازداشت شده و در زندان یا منازلی تحت حفاظت به همراه خانوادههایشان نگهداری میشدند.
3️⃣ دسته سوم اما در معیت زرقاوی به عراق رفتند تا با امریکا به مقابله بپردازند. اینها (و بنا به قولهایی از جمله شخص زرقاوی) در دوره بازداشتشان در ایران مدعی بودند که نیرویی ضدامریکایی هستند که هدفی جز عبور از ایران ندارند.
🔹 آن روزها در درون دستگاههای تصمیمگیر در ایران این اختلاف نظر بر سر تحویل یا عدم تحویل اعضای القاعده به امریکا وجود داشت و دولت وقت و دستگاه امنیتی آن، متأثر از فضای بسیار سنگین پس از ۱۱ سپتامبر و خط و نشانهای امریکا و نیز سیاست کلان خود برای تنشزدایی با غرب در کشاکش بحران هستهای، به تحویلایشان به امریکا رغبت داشت.
🔸 نهادهای نهضتی مخالفت جدی با ایده معامله رهبران جهادی با امریکاییها داشتند. از دید ایشان، اولاً این اقدام نقض قاعده نفی سبیل و مصداق تسلیط و سبیلدهی کفار بر مسلمین بود. از حیث امنیتی نیز ممکن بود ادامه بازداشت و یا تحویل ایشان به امریکاییها یا دولتهایشان، منجر به واکنش انتقامی القاعده در درون قلمروی ایران شود
🔹 در نهایت وتوی آیت الله خامنهای مانع از این معامله شد. البته گویا در این کشاکش دو سه مورد تبادلی با عربستان سعودی و مصر صورت گرفت. استدلال رهبری، همان دو مانع شرعی و تهدید امنیتی بود
🔸 القاعده بعدها (در تیر ۱۳۹۲) با گروگان گرفتن نور احمد نیکبخت دیپلمات ایرانی در یمن، وی را با برخی از رهبران بازداشتی القاعده در ایران و از جمله خالد العاروری و سیف العدل و ابومحمد المصری و… تبادل کرد.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 رژیم صهیونیستی به دنبال تغییر هویت فلسطین؛ مدارس قدس هدفی جدید
محسن فائضی
✂️ برشهایی از متن
🔹 مدارس در قدس تا سال 1967 و پیش از اشغال این شهر در اختیار و کنترل اردنیها بود اما با اشغال این شهر در جنگ شش روزه و لغو کنترل اردن بر کرانه باختری و قدس، اهالی شهر قدس با در دست گرفتن انجمنهای آموزشی تا کنون سعی کردهاند محتوا و برنامه درسی مدارس عربی قدس را در اختیار و نظارت داشته باشند.
🔸 مدارس در قدس اکنون ذیل 4 چتر مدیریتی قرار دارند: مدارس خصوصی، مدارس وابسته به وزارت آموزش و پرورش تشکیلات خودگردان(بصورت غیر رسمی)، مدارس آنروا(آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی) و مدارس وابسته به شهرداری قدس اشغالی(با مدیریت اسرائیل).
🔹 اقدام اخیر شهرداری قدس با همکاری وزارت آموزش و پرورش اسرائیل در ورود به محتوای کتب درسی این مدارس، جنجالی شده است. در واکنش به این اقدام مدارس عربی شهر قدس فعلا در اعتصاب هستند. مدارش شامل 150 مدرسه با حدود 100 هزار دانش آموز میشود.
🔸 مروری بر برخی تغییرات این مسئله را کاملا عیان میکند:
📍حذف توضیح بلاد شام: فلسطین، اردن، سوریه و لبنان از کتاب تربیت اسلامی
📍حذف توضیحات حول سایس پیکو از کتاب جغرافیا که به نوعی نشان دهنده تناقض آن با اعلامیه بالفور است
📍حذف آیات قرآن در خصوص جهاد از کتاب تربیت دینی
📍حذف اسامی اسرا و آوارگان و جایگزینی کلمات معلم و زن در کتاب آموزش زبان
🔖 750 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 5 دقیقه
📌 ادامه مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://zaya.io/هویت_مدارس_فلسطین
#فلسطین_را_فراموش_نمیکنیم
@shouba
شعوبا
💠 رژیم صهیونیستی به دنبال تغییر هویت فلسطین؛ مدارس قدس هدفی جدید محسن فائضی ✂️ برشهایی از متن 🔹
❗️حذف نشان پرچم فلسطین و “کلید” به عنوان نماد حق بازگشت آوارگان فلسطین
📌 ادامه مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://zaya.io/هویت_مدارس_فلسطین
#فلسطین_را_فراموش_نمیکنیم
@shouba
🕌 مجموعه دیانت
🔸 این روزها حالمان خوب نیست و البته نگران! فرقی هم نمی کند که نظرمان چه باشد اما نگرانیم که آینده ایرانمان به چه سمت و سویی می رود؟ ما در پایگاه شعوبا رسالتمان پرداخت به مسائل اجتماعی، مذهبی و فرهنگی جهان اسلام است و طبیعتا در شرایط موجود هم توجه به ماموریت خود داریم.
🔸 اما باید بگوییم مسائلی مانند حجاب در کشورهای اسلامی، رشد خروج از دین یا گرایش به آن در میان جوامع مسلمان و .... مواردی است که تجربه هایی مشترک بین ما و دیگر جوامع اسلامی رقم میزند و درسهایی مثبت و منفی برای ایران امروز و فردا دارد!
🔸 زین پس در مجموعه دیانت به روند دین و دینداری در جوامع مسلمان و مواردی از این دست می پردازیم؛ امیدواریم به حل مشکلات امروز کشورمان کمک نماید
#دیانت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
🕌 مجموعه دیانت 🔸 این روزها حالمان خوب نیست و البته نگران! فرقی هم نمی کند که نظرمان چه باشد اما نگر
🕌 مجموعه #دیانت
1️⃣درباره علل گسترش الحاد در جامعه مصر؛ اسلامگرایان مقصرند یا سکولارها؟
✂️ برشهایی از متن
🔹 14 آگوست 2013، مردم قاهره با صدای گلوله و جوی خونی که در میدان رابعه العدویه به راه افتاده بود، از خواب پریدند؛ بالغ بر 1000 شهروند مصری به دست نیروهای امنیتی به قتل رسیده بودند. قتل عامی که در سراسر تاریخ نوین مصر بیسابقه به شمار میرفت. اما این تازه شروع ماجرا بود. پس از کشتار فجیع 14 آگوست، مصر وقایعی خونین و سلسلهای از سرکوبها را به خود دید؛ وقایعی که شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و دینی جامعه مصر را تحت تأثیر خود قرار داد. در این بین، پدیده الحاد نیز از جمله تحولاتی بود که مصرِ پس از کودتا با آن روبهرو شد.
🔹 در پس وقایع مربوط به کودتا، بافت اجتماعی مصر دچار ازهمگسیختگی بیسابقهای شد و جامعه تدریجاً قطبنمای اخلاقی خود را از دست داد. این ازهمگسیختگی بهگونهای است که امکان ترمیم آن در کوتاهمدت، غیرممکن به نظر میرسد. در نتیجه فضای بسته حاکم بر جامعه و همچنین عدم وجود بستری مناسب برای فعالیت جنبشهای حامی اصلاحات اجتماعی، ارزشهای جامعه مصر رنگ باخت و پدیدههایی نوظهور و نامأنوس همانند زنای با محارم، الحاد، خیانت به همسر، همجنسگرایی و کودکآزاری، انتشار گستردهای پیدا کرد.
🔹 با فروپاشی آرمانهای بزرگی که از تغییر در جامعه مصر خبر میداد و همینطور ازهمپاشیدگی تشکلهای مردمی و ازبینرفتن رؤیای انقلاب ژوئن، دیگر زندگی برای جوانان معنایی نداشت. زین پس جوانان زندگی را حول محور خود، احساسات و افکار شخصیشان که کاملاً به دور از مواجهه با وقایع بزرگ و مسائل داخلی و بینالمللی بود، تعریف کردند. اینگونه شد که معانی مبارزه اجتماعی رنگ باخته و جای خود را به مبارزه برای منافع فردی واگذار کرد!
🔹 ابن خلدون میگوید: «انسان مغلوب همواره مشتاق است در لباس، منسک و مذهب و باقی احوالش، به غالب اقتدا کند.» همزمان با افول، انحطاط و عقبافتادگی روزافزون و همهجانبه جامعه مصر (در حوزه بهداشت، آموزش، مسکن، پژوهش علمی و…) و در طرف مقابل رشد روزافزون ثبات در جوامع غربی، جوانان مصری تمدن خویش را در برابر عظمت غرب، شکستخورده یافتند و برای اقتدا و حرکت بر اساس مشی غربی در افکار، الحاد و مذهب، سر از پا نشناختند.
🔹 حسب رصد انجام شده از میان صدها مورد گرایش یافته به الحاد در مصر، به جرأت میتوان گفت، سؤال شر انگیزه بلامنازع جوانان برای گرایش به الحاد میباشد. این مسئله تنها در مصر نیست، بلکه حالتی است عمومی در سراسر تاریخ انسانی.
🔹 مخاطبین اصلی گفتمان الحادی به لحاظ رده سنی، دو گروه اساسی از اصحاب شبکههای اجتماعی میباشند: 1. نوجوانان 14 تا 18 سال 2. دانشجویان؛ گروههایی که ملحدین با استفاده از اصطلاحات و عباراتی همچون: نسل روشنفکر، ذهنهای آینده، سردمداران ذهن آزاد و همچنین جملاتی مانند: شما جوانان روشنفکر، امید میهن در آزادی آن از سلطه ادیان میباشید، شما در انتخابهای خود آزاد هستید و همه جهان به دیده افتخار به شما نظر میکند و… به توصیف و تمجید از ایشان میپردازند.
🔖 5100 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 20 دقیقه
📌 برای مطالعه اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
هدایت شده از دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
⭕️ شیخ یوسف قرضاوی درگذشت
🔹شیخ یوسف #قرضاوی، عالم سنی مصری الاصل و موسس #اتحاد_العلماء، درگذشت.
🔹منابع رسانهای، امروز (دوشنبه، ۲۶ سپتامبر)، از درگذشت «یوسف القرضاوی» موسس و دبیرکل سابق الاتحاد العالمی لعلماء المسلمین در دوحه خبر دادند.
🔹حساب کاربری این عالم سنی مصری در توئیتر نیز، خبر درگذشت وی را تایید و برای او آرزوی آرامش و علو درجات کرد.
🔹یوسف القرضاوی که پدر معنوی #اخوان المسلمین به شمار میرفت، متولد سال ۱۹۲۶ در یکی از روستاهای حومه محله الکبری در استان غربی مصر بود.
🔹وی یکی از تئوریسینهای اصلی جریان موسوم به الوسطیة و تربیتشده مدرسهٔ حسن البنا و اخوان المسلمین بود که به دلیل کتابهایش و برنامههای دینی تلویزیونی و موضعگیری علیه برخی از حکام عرب و سران کشورهای غربی بسیار مشهور شد.
🔹موسس اتحادیه جهانی علمای مسلمان از خیزش مردم در تونس، مصر ،یمن، لیبی و ... حمایت کرده بود و در قطر به سر میبرد.
@dolatedin
هدایت شده از شعوبا
🔶 قرضاوی؛ متجدد یا سلفی؟/ مروری بر مواضع فکری و سیاسی شیخ اخوانی
✂️ برشهایی از متن:
🔹 شیخ یوسف قرضاوی سعی می کند قرائتی روشنفکرانه و مبتنی بر تساهل از اسلام ارائه دهد که با مدرنیته سازگار باشد. البته او هرگز به دام رویکردهای غیردینی غرب نمی افتد. جمعِ میان اسلام و تجدد، بدون آن که از مواضع اصولی اسلام عقب نشینی صورت بگیرد، از قرضاوی شخصیتی جذاب برای جوانان دانشگاهی و مسلمانان ساکن غرب ساخته است.
🔹 «حکومت اسلامی حکومت «پدران روحانی» و «رجال دین» نیست که به گمان خود برای حاکمیت از جانب خداوند نیابت دارند یا نماینده اراده آسمانی بر اهل زمین اند، و هرچه را روا دانستند خداوند هم آن را روا میداند و هر تصمیم و قراری را که اتخاد کنند تصمیم و اراده ای باشد که در آسمانها اتخاذ شده است. واقعیت آن است که حکومت اسلامی حکومتی مدنی است که نظام اسلام را مبنای حاکمیت خویش قرار می دهد، بنیان آن بر «بیعت» و «انتخاب» و «شوری» قرار گرفته و مسئولان را از میان انسانهایی با دو ویژگی «قوت و امانت» یا کاردانی و امانت داری و به تعبیر دیگر «متخصص» و «متقی» برمی گزیند.»
🔹 سلفیتِ قرضاوی با سلفیتی که در عربستان سعودی حاکم است تفاوت های بسیاری دارد. تفاوت اصلی در چگونگی برداشت از متون اصلی دین است. در حالی که سلفیت سنتی قائل به برداشت ظاهرگرایانه و متعبدانه از نصوص است، قرضاوی به برداشتی منعطف و متناسب با شرایط زمان و مکان از این نصوص حکم می کند.
⬅️ برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#یوسف_قرضاوی
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 مصاحبه با زن ترکمانی؛ ترکمانهای عراق و دوره هویتیابی
امیررضا عباس زاده-پژوهشگر ارتباطات فرهنگی
✂️ برشهایی از متن
🔹 زن ترکمان از تفاوتهای فرهنگی شمال و جنوب عراق برایمان گفت و دعوت کرد حتماً سفری به شمال هم داشته باشیم تا قضاوتها و نظراتمان درباره عراق و جامعه عراقی با واقعیت عراق منطبق باشد. به زعم او عراق کشور هزار ملت هست و عراقیها را نباید مثل هم ببینیم.
🔹 در زمان حمله داعش من برای آخرین پسرم که پنجمین پسرم هست، باردار بودم. به عنوان زنی باردار سه روز در بیابان و در میان خاکها سرگردان بودم و از گشنگی کم مانده بود تلف شوم
🔹 خدا از جنوبیها راضی باشد که درهای خانههایشان و حسینیههایشان را به روی ما باز کردند اما بعد از کمی هم نشین شدن با آنها دیدیم فرهنگهایمان به هم نمیخورد و در سختی زندگی میکردیم
🔹 عراق اگر دولت داشت که وضعش این نبود. دولت یک دینار هم به ما نداده. خانههای ما ویران شده و با قرض و بدهی زندگی میکنیم و آن وقت دولت از خانوادههای داعشی حمایت مالی میکند. از کدام دولت حرف میزنید؟
🔹 شیعیان میانسال و شیوخ ما به ترکیه چشمامید ندارند. اما جوان ترها تغییر یافتند و به ترکیه گرایش پیدا کردند. ما نمیخواهیم در ترکیه زندگی کنیم. ما شیعیان نمیخواهیم جدا شویم. ما در کنار آن پرچم، پرچم عراق را هم بلند میکنیم.
#عراق
#ترکمن
🔖 1300 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 8 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
🕌 مجموعه دیانت 🔸 این روزها حالمان خوب نیست و البته نگران! فرقی هم نمی کند که نظرمان چه باشد اما نگر
🕌 مجموعه #دیانت
2️⃣ نگاهی به تغییرات اجتماعی ترکیه در سالهای اخیر؛ کاهش دینداری در کنار افزایش شهرنشینی
🔸 به واسطه تغییرات مدرن در ترکیه، شاهد کاهش زندگی و اقامت روستایی هستیم. جمعیت روستایی از 34 درصد به 16 درصد کاهش پیدا کرده است. زندگی در شهرهای این کشور رنگ آپارتمان نشینی به خود گرفته است و جمعیت قابل توجهی از روستاها به شهرها و از روستا و شهر به کلانشهرها مهاجرت کرده اند.
🔸 زندگی به سبک قدیم و به صورت خانه های مستقل، از 60 درصد به 30 درصد کاهش پیدا کرده است. در برابر آن، آپارتمان نشینی از 33 درصد به مرز 59 درصد رسیده است.
🔸 طبق آمار بدست آمده کسانی که خود را سنتی- محافظه کار میپندارند، افزایش یافته است. میزان افزایش در طی ده سال، از 37 درصد به 45 درصد رسیده است. در مقابل کسانی که خود را مدرن تلقی می کنند، کمتر شده اند.طبق آمار این میزان فقط 2 درصد کاهش داشته است. این تغییر از31 درصد به 29 درصد بوده است.
🔸 طبق آمار میزان افرادی که مذهبی تلقی میشوند(یعنی کسانی که در پی تحقق ملزومات دینی هستند) 4 درصد کاهش پیدا کرده و از 55 درصد به 51 درصد رسیده است. میزان افرادی که معتقد تلقی میشوند یعنی کسانی که به لحاظ اعتقادی به دین پایبندند ولی لزوما اعمال مورد نظر دینی را انجام نمیدهند، 3 درصد افزایش داشته و از 31 درصد به 34 درصد رسیده است.
🔸 جمعیت دینداران یعنی کسانی که هم به لحاظ اعتقادی و هم به لحاظ مناسکی، پایبندی کامل دارند با 3 درصد کاهش روبرو بوده و از 13 درصد به 10درصد است. جمعیت آتئیستها یعنی کسانی که هیچ اعتقاد مذهبی ندارند، 2 درصد افزایش داشته است. آنها در سال 2008 یک درصد بودند ولی در سال 2018 به سه درصد جمعیت ترکیه رسیده اند.
🔖 1500 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 10 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 روایت یک بحران؛ وقایع جنگ سوریه از ابتدا تا سقوط خلافت داعش
✂️ برشهایی از متن
🔹 بحران سوریه از شهر 80 هزار نفری درعا در جنوب سوریه آغاز شد. در 16 فوریه سال 2011 (27 بهمن 1389) عده ای از دانش آموزان در مدرسهای در محله عربین درعا، شعارهایی را علیه حکومت بشار اسد بر دیوار نوشتند.
🔹 دانش آموزانی که شعار نوشته بودند، توسط دستگاه امنیتی سوریه بازداشت شدند و مخالفین اعلام کردند که این دانش آموزان توسط دستگاه امنیتی سوریه شکنجه شده اند و ناخن هایشان کشیده شده است. اولین بار این خبر را شبکه الجزیره اعلام کرد.
🔹 این خبر به علاوه خبر برخورد بد با والدین دانش آموزان، موجب شد که مردم درعا به خیابانها بریزند. اگر چه بعدها اخباری منتشر شد که حجم شکنجه و صحت این اخبار را مورد سوال قرار می داد!
🔹 در روزهای اول بحران نقاط ضعف حکومت سوریه به تدریج خود را نشان داد. یکی از این نقاط ضعف رسانه های رسمی حکومت سوریه بود که ضریب نفوذ پایینی در میان مردم داشتند. در حالی که مخالفان پرمخاطب ترین شبکههای عربی را به کار میبردند و لذا اخبار رسانه های دولتی مورد پذیرش مردم قرار نمیگرفت.
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
🕌 مجموعه دیانت 🔸 این روزها حالمان خوب نیست و البته نگران! فرقی هم نمی کند که نظرمان چه باشد اما نگر
🕌 مجموعه #دیانت
3️⃣ ازدواج مدنی یا دینی؛ جامعه لبنان به کدام سمت میرود؟
🔸 ازدواج مدنی ازدواجی است که توسط یک مقام دولتی ثبت، اجرا و به رسمیت شناخته شود و به شکل مذهبی یا دینی اجرا نمیشود.
🔸 وقتی نجوا سبیتی و عمر عبدالباکی مراسم عروسی خود را در فضای مجازی به صورت آنلاین برگزار کردند، افراد زیادی مشتاق شدند به علت مشکلات بروکرواتیک و واکنشهای شدید مذهبی، ازدواج خود را به صورت آنلاین برگزار کنند.
🔸 نجوا سبیتی و عمر عبدالباکی چند سالی بود که برای روز عروسی خود برنامه ریزی کرده بودند. این زوج شیعه-دروزی که دارای پیشینههای فرقهای مختلف بودند، در یک مراسم مجازی در 10 ژوئیه ازدواج کردند. ازدواج مدنی در لبنان ممنوع است و تنها در صورتی موثق شمرده میشود که در خارج از کشور ثبت شده باشد.
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠اختلافات سکولارها و مذهبیها در رژیم صهیونیستی؛ افزایش یک شکاف!
محسن فائضی
💢 ماهیت داخلی جامعه رژیم صهیونیستی، بواسطه شکلگیری از جمعیت مهاجر طی چندین دهه، یک جامعه متکثر هویتی همراه با چندین شکاف اجتماعی است. یکی از شکافهای اجتماعی درون رژیم صهیونیستی که با فضای سیاسی و حاکمیت هم تداخل جدی یافته، موضوع سکولارها و مذهبیهاست. سکولار- مذهبی را میتوان ریشه اصلی شکاف اجتماعی کنونی رژیم صهیونیستی دانست. برخی از چالش هایی که در این نگاشته مورد بررسی قرار گرفته:
1️⃣ قانون، یهودی یا سکولار؟
2️⃣ امتیازات خاص مذهبی ها
3️⃣ سوال همیشگی: چه کسی یهودی است؟
4️⃣ مذهبی ها، بدنبال ساختاری اختصاصی
5️⃣ ارزشها
🔖 1500 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 10 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠اختلافات سکولارها و مذهبیها در رژیم صهیونیستی؛ افزایش یک شکاف! محسن فائضی 💢 ماهیت داخلی جامعه رژ
✂️ برشهایی از متن
💢 مردم در سرزمینهای اشغالی به جهت نسبتشان با دین یهود به سه گروه تقسیم میشوند:
1️⃣ گروه نخست مذهبیهاییاند که به آموزههای دینی شریعتیهود یا به عبارت دقیقتر آیینهای تلمودی، بهطور منظم در تمام شئون زندگی از زندگی شخصی گرفته تا قانونگذاری پایبندند و یا این که معتقد هستند باید در جامعه تحقق پیدا کند. رعایت احکام خاص روز شنبه، التزام به دعا و نماز، اجرای احکام خاص اعیاد یهودی و… نمونهای از این موارد است. این گروه را میتوان “یهودیان حریدی” نامگذاری کرد.
2️⃣ گروه دوم تنها به آموزههایی که جنبۀ اجتماعی دارند پایبندند؛ مانند جشن اعیاد دینی، رعایت سنت ازدواج، خوردن غذاهای حلال و… امروزه بخشی ازیهودیان سرزمینهای اشغالی، بر این مسأله تأکید جدیای دارند با اینکه نمیتوان آنها را ارتدوکس یا حریدی نامید. لذا آنها را میتوان”یهودیان صهیونیسم”، نامگذاری کرد.
3️⃣ و اما سومین گروه کسانیاند که هیچ پایبندیای به دین و آموزههای آن ندارند. این دسته، مواضعشان نسبت به شریعتیهود از بیمبالاتی تا مخالفت متفاوتاست. آنها قائل به ورود احکام به قانونگذاری، تصمیمگیری و زندگی اجتماعی نیستند؛ اما به صهیونیسم معتقدند؛ لذا میتوان آنها را “سکولارهای صهیونیسم” نامگذاری کرد.
💢 اکنون جامعه سرزمینهای اشغالی را میتوان به دو قسمت، اکثریت سکولاریستی(گروه دوم و سوم) و اقلیت ارتدکس افراطی(گروه اول) تقسیم کرد. اقلیت ارتدوکس اگرچه با مظاهر، آداب و رسوم و ارزشهای زندگی غربی و مدرنیته شدیداً فاصله دارد، اما با این حال روز به روز استفاده از برخی محصولات فناوریهای جدید، مانند اینترنت یا تلفن همراه در میان نسل جوان این طیف بیشتر میشود.
💢 ضمن آنکه اگر در این گزارش گفته شد، دو گروه سکولار، اکثریتی را در برابر اقلیت ارتدکس افراطی تشکیل میدهند، اما این نسبت در حال کاهش است و دو گروه بواسطه رشد زیاد جمعیتی حریدیها و مذهبیها تا دو دهه آتی، از نظر جمعیتی در حال نزدیک شدن به هم هستند. این مسأله بر چالشهایی که گفته شد، تأثیر مستقیم خواهد داشت.
🔖 1500 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 10 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 رسانههای عربی و حوادث ایران؛ گویا کمتر کسی ناراحت است!
🔸 الجزیره گزارشهای متعددی در مورد اعتراضات منتشر کرده است، اما این گزارشها کمتر در میان تیترهای بخشهای خبری این رسانه قرار گرفته یا در صفحه اصلی وبسایت آن برجسته شده است. این شبکه در به تصویر کشیدن اعتراضات نیز سعی کرده لحنی بیطرفانه اتخاذ کند و مرتباً به مواضع نظام در مورد رویدادها و همچنین منتقدین و کارشناسان میپردازد.
🔸 نون پست از رسانههای مطرح جوانان اخوانی ساکن در ترکیه است. این رسانه در مقالات خود سعی کرده است از طرفی نوع تعامل حاکمیت جمهوری اسلامی با حجاب را به نقد بکشد و از سوی دیگر تلاش نموده نگاه رسانههای غربی به این مسأله را رد کند.
🔸 پوشش خبری تظاهرات در اسکای نیوز عربی مستقر در امارات تا حد زیادی خاموش بوده است و این خبر به ندرت در میان عناوین خبری آن دیده میشود. اما العربیه با دشمنی بسیار مکرر به این حوادث پرداخته است.
🔸 اما یکی از نکات جالب توجه در این میان، ذوقزدگی و واکنش همراه با خوشحالی برخی رسانههای جریان صدر به حوادث ایران است. برخی از کانال های این جریان در تلگرام در مقاطعی پیامهای خود را به فارسی نیز منتشر کرده و مردم ایران را به خروش علیه دولت جمهوری اسلامی دعوت کردند!
🔖 1000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 6 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل کلیک کنید
https://zaya.io/اعتراضات_ایران_رسانه_عربی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 اعتراضات اخیر ایران در رسانههای اسرائیلی؛ فرصتی برای تغییر رفتار!
محسن فائضی
✂️ برشهایی از متن
🔹 داستان مرحومه مهسا امینی و اتفاقات پس از آن، بازتاب و واکنش های بین المللی و رسانه ای استثنایی را با خودش به همراه داشت. سناریو مهسا امینی، جدا از آنکه یک برنامه منسجم و هماهنگ رسانهای، میدانی و عملیاتی علیه جمهوری اسلامی بود اما سوژه (زنان) و نقطه ثقل روایت (حق آزادی پوشش) و در پایان روایت شیوه از دنیا رفتن او، ظرفیت موج سازی خاص رسانه ای را ایجاد کرد؛
🔹 دکتر راز زیمت (Raz Zimmt) یکی از تحلیلگران مشهور اسرائیلی میگوید نظام در یک دامی گرفتار شده است که نه توان پایان دادن به اعتراضات دارد و نه میتواند در مسئله حجاب عقب نشینی کند. اما مسئولان نظام کنونی این را هم می دانند که تجربه دهه 70میلادی در حکومت پهلوی نشان داد که افزایش آزادی ها نتوانست مانع بی ثباتی شود و تنها سوخت انقلاب را تامین کرد.
🔹روزنامه معاریو در گزارشی ضمن آنکه تصریح کرده که شرایط میدان نشان میدهد اوضاع در کنترل نیروهای امنیتی نظام ایران است، اما شرایط اجتماعی را به قبل از اتفاقات بیداری در تونس و مصر تشبیه کرده و نوشته شرایط برای ایران شکننده است.
🔹 مروری ساده بر رسانه های اسرائیلی نشان می دهد تحلیل گران این رژیم، اعتراضات کنونی در ایران را یک فرصت دراز مدت برای فشار بر ایران و تغییر رفتار برخی کشورها با تهران میدانند.
🔖 1700 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 12 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل کلیک کنید
https://zaya.io/اعتراضات_حجاب_رسانه_اسرائیل
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 اعتراضات اخیر ایران در رسانههای اسرائیلی؛ فرصتی برای تغییر رفتار! محسن فائضی ✂️ برشهایی از متن
اعتراضات اخیر ایران در رسانههای اسرائیلی؛ فرصتی برای تغییر رفتار!
1️⃣شبکه 12 اسرائیل: تحلیل مفصل شرایط اجتماعی ایران
2️⃣شبکه عربی مکان، مقایسه با ارزش پول آلمان پیش از هیتلر!
3️⃣اورشلیم پست، بازتاب روایت های جهانی و به دنبال پاسخ به سوال چرا حالا؟(Why now?)
4️⃣روزنامه معاریو و تشبیه به پیش از انقلاب تونس و مصر
5️⃣تایمز اسرائیل: کردها، خط توجه و تحلیل اصلی
6️⃣آرتز شیوا، از بازنشر سخنان سید حسن نصرالله تا بازداشت شروین
گزارش را کامل بخوانید:
https://zaya.io/اعتراضات_حجاب_رسانه_اسرائیل
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞️ #تماشا
3⃣1️⃣ مستند: افغانستان، کشور زخم خورده
🔹 مستند «افغانستان کشور زخم خورده» با محوریت اظهارات 6 تن از زنان افغانستانی که دوره های مختلفی از تحولات افغانستان را درک کرده و در سرنوشت این کشور نقش داشته و یا شاهد عینی برخی تحولات جدی بودهاند، به ارائه تصویری جامع از افغانستان طی دهه 60 میلادی تا 2021 (البته با تمرکز بیشتر بر وضعیت زنان این کشور) می پردازد.
🔹این مستند توسط شبکه دویچه وله آلمان تهیه شده و پایگاه اینترنتی شعوبا آن را ترجمه و زیرنویس کرده است.
🖇️ برای مشاهده و دانلود این مستند کلیک کنید.
https://www.aparat.com/v/HGaCp
#افغانستان
#طالبان
#مستند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 اسلام فیلسوفان؛ تقابلی طولانی با فقیهان(قسمت اول)
مهدی رفیعی
🔹 مجموعه «الاسلام واحدا و متعددا» از پروژههای مهم فکری است که در انجمن «رابطه العقلانیین العرب» زیر نظر دکتر «عبدالمجید الشرفی» و توسط شاگردان او انتشار یافته و بازتاب های متعددی نیز داشته است
🔹 یکی دیگر از مجلدات این مجموعه اسلام الفلاسفه یا اسلام فیلسوفان است .منجی لسود در این کتاب بیان میکند که اسلام دست کم در اهل سنت به معنای شریعتی است که پیامبر آورده و در آن دستوراتی مانند نماز ، روزه ، زکات ،حج و … وجود دارد ؛ این در حالی است که فلسفه به معنای شناخت حقیقت اشیا بر اساس عقل است و بنابراین خاستگاه اسلام و فلسفه متفاوت خواهد بود، به نحوی که یکی جز با تسلیم و گردن نهادن و دیگری جز با عقل سامان نمییابد.
🔹مذاهب 4 گانه اهل سنت با تمام اختلاف نظرها، در بسیاری از امور در تباهی فلسفه و فیلسوفان متفقاند و فقها و اهل حدیث بر این باورند که، فلسفه از دانشهایی است که سرشار از سخنان باطل و گمراهیهاست . فلسفه ورزی یکی از مهمترین دلایل طعن و نقد راوی به شمار میرود.
🔹 علاوه بر فقها و متکلمین و اهل حدیث، عامه مردم نیز به سمت آنها تمایل نداشتند و بسیاری از شکستهای آنان نیز از همین ناحیه رخ داد هرچند فقها هم از این فرصت استفاده می کردند و از عامه مردم در این راه استفاده مینمودند.
🔖 1000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 6 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخ روسیه در فلسطین؛ ورود از دریچه دین و توقف در ایستگاه حمایت از صهیونیسم
📍روابط روسیه و رژیم صهیونیستی یکی از پیچیدهترین حوزههای شناخت رژیم صهیونیستی است. این روزها از سویی شکراب شدن روابط طرفین پس از جنگ اوکراین بسیار جدی مطرح میشود و از سوی دیگر مساله حضور هزاران روستبار در سرزمینهای اشغالی، مسالهای بسیار مهم است که میتواند برگ قدرتی برای روسها به شمار آید. در این نگاشته به بخشی از تاریخ حضور روسیه در فلسطین پرداخته و ابعاد تاریخی آن برررسی شده است.
🔖 1200 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 8 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تحول گفتمان سلفیت جهادی؛ از مبارزه با غرب تا مبارزه با تشیع
مصاحبه با آقای دکتر هادی معصومی زارع
💢 این مصاحبۀ تحلیلی به سیر اتفاقات در گروه های جهادی از خروج شوروی تا وضعیت کنونی می پردازد. در این مصاحبه برای اولین بار حقایقی بسیار مهم از چگونگی رابطه این گروهها با شیعیان و جمهوری اسلامی بیان میشود. در بخش های گذشته به خلاصه این موضوعات پرداختیم:
1️⃣ القاعده و شروع جنگ جهانی
https://eitaa.com/shouba/1233
2️⃣ القاعده و جنگ با شیعیان
https://eitaa.com/shouba/1236
3️⃣ روابط القاعده و طالبان
https://eitaa.com/shouba/1241
4️⃣ روابط القاعده و جمهوری اسلامی ایران قبل از 11 سپتامبر
https://eitaa.com/shouba/1263
5️⃣فرار برخی اعضای القاعده به ایران
https://eitaa.com/shouba/1274
〽️ در پست بعدی به جنگ القاعده با شیعیان در دوره زرقاوی پرداخته می شود
♦️برای مطالعه متن کامل این مصاحبه کلیک کنید
https://zaya.io/تحول_گفتمان_سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 تحول گفتمان سلفیت جهادی؛ از مبارزه با غرب تا مبارزه با تشیع مصاحبه با آقای دکتر هادی معصومی زارع
💠 جنگ القاعده با شیعیان در دوره زرقاوی
🔸بنلادن نهایتاً شش بار از شیعه و رافضه در سخنانش یاد میکند، یا ابومصعب السوری نهایتاً ۱۰ بار از این واژه در کتاب قطور «دعوه المقاومه الاسلامیه» استفاده میکند، درست در نقطه مقابل ابومصعب زرقاوی قریب به چهارصد بار از واژه رافضه و روافض و شیعه استفاده کرده و بیش از یکصد بار هم از ایران (در کانتسکست منفی) و مجوس صحبت کرده است.
🔸 القاعده مادر تحت رهبری بنلادن و بعدها ظواهری اگرچه تحت تاثیر تحولات عراق و بعدها سوریه لحن تندتری در قبال شیعیان یا ایران به خود گرفتند اما هیچ اقدام عملیاتی علیه ایران ترتیب ندادند. طبیعتا بخشی از این رویکرد به سیاست هوشمندانه ایران در عدم معامله اعضای این گروه با ایالات متحده امریکا بازگشت داشت. من از برخی رهبران و فرماندهان سابق القاعده شنیدم که این اقدام ایران را کمال فتوت و جوانمردی در حق خود تلقی می کردند و کماکان ذهنیت مثبتی از ایران (علیرغم اختلافات در خصوص سوریه وعراق) و رهبری آن دارند.
🔸 در همان افغانستان، زرقاوی نسبت به عدم تکفیر و کشتار شیعیان از سوی القاعده با بنلادن دچار چالش شده بود. زرقاوی به جِد به کفر عامه شیعیان اعتقاد داشت. حتی پیش از اشغال عراق و آمدنش به این کشور! او معتقد بود که تا دولت عراق و شیعیان از بین نروند نمیتوان آمریکاییها را از میان برداشت.
🔸 از سال ۲۰۰۴ بدین سو جریان غالب جهادی (به استثنای القاعده مادر که دیگر حالا نه مرکزیتی دارد و نه توانایی عملیاتی برای اقدام ایجابی یا حتی منع مؤثر زرقاوی) پیکان مبارزه را از سمت مبارزه تمدنی با آمریکا به مبارزه درون تمدنی در داخل جهان اسلام، تغییر داد.
🔸 بنلادن و ظواهری تلاش تئوریک مستمری با هدف برحذر داشتن زرقاوی از کشتار شیعیان و مردم کوچه و خیابان انجام دادند که البته به نتیجهای نرسید. هرچند بنلادن و ظواهری هم اهرم فشار جدی برای منع وی در دست نداشتند؛ چه آن که هر دو متواری و مخفی والبته از میدان عراق نیز بسیار دور بودند.
🔸البته این را نباید به معنای میل بنلادن به شیعه یا شیعیان دانست. نقدها واتهام زشت او به سیدحسن نصرالله پس از جنگ ۳۳ روزه به نگهبان مرزهای شمالی اسرائیل به دلیل موافقت وی با قطعنامه ۱۴۰۱ جای دفاع چندانی از او نمیگذارد. با این حال بنلادن هیچگاه به مرحله تکفیر علنی شیعه نرسید.
@shouba
⚫️ تراژدی افغانستان: پشتون ها، طالبان و دولت مدرن
آناتول لیفن
✂️ برش هایی از متن
🔹 این یک کلیشه قدیمی است که ارتفاعات پشتون افغانستان و پاکستان به شدت در برابر اقتدار دولتی مقاومت میکنند و به قول جیمز اسکات، استادان قدیمی «هنر اداره نشدن» هستند.
🔹 اگر بخواهیم به ناکامی دولت افغانستان در “قابل درک کردن” جامعه خود اشاره کنیم، باید متذکر شویم که کل تاریخ مدرن افغانستان کاملاً فاقد هرگونه آمار قابل اعتماد است. تعریف کلاسیک ماکس وبر از دولت با عنوان یک جامعه بشری که بتواند از نیروی مادی مشروع در محدوده یک قلمرو استفاده کند، اساسا در مورد افغانستان صدق نمیکند.
🔹 با این حال، پشتون ها با سه نوع حکومت دشمنی داشتند: اولی، حکومت فاقد مشروعیت سنتی یا مذهبی. دوم، حکومتی که آنها را مجبور به پرداخت مالیات بالا می کند. و سوم، دولتی که در تغییر سبک زندگی، جامعه و سنت های خود عجله دارد! اما نقش مشروع دولت، از دیدگاه قبایل سنتی پشتون، علیرغم اهمیت آن بسیار محدود است.
🔹کلید شکست غرب در ایجاد نظم جدید در افغانستان پس از سال 2001، نه تنها ناتوانی در درک بیگانگی تاریخی افغان ها، و به طور خاص پشتون ها، از دولت “شان” بلکه امتناع آنها از به رسمیت شناختن چنین چیزی بود.
🔖 1000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 5 دقیقه
📌برای مطالعه متن کامل کلیک کنید
https://zaya.io/طالبان_پشتون_دولت_مدرن
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠مستند میراث قذافی 🇱🇾
〽️ سرهنگ معمر قذافی؛ دیکتاتوری عجیب که با هم پیالگان خود در دیگر حکومتهای خودکامه متفاوت بود! از سرهنگ برای لیبی چه باقی ماند و چه میراثی برای سرزمین عمر مختار، صوفیان سنوسی و ... به جای گذاشت؟
✔️ به زودی از پایگاه شعوبا
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 پل سفید در کربلا
🔸 از جاده بغداد که وارد شهر کربلا می شوید، از پلی کوچک بر روی رودخانهای به نام الحسینیه می گذرید که با دیگر پلهای ساخته شده متفاوت است.
🔸 پل سفید یا در زبان عامیانه(الکنطرة البيضة) یکی از بناهای تاریخی و باستانی شهر مقدس کربلا است که قدمت ساخت آن به 450 سال پیش و زمان حکومت عثمانی باز میگردد.
🔸 سلیمان قانونی از سلاطین معروف عثمانی وقتی به زیارت سید الشهداء(ع) آمده بود، دستور داد انشعابی از رودخانه فرات ایجاد کنند و نهری به نام الحسینیه پدید آمد. پس از آن بر روی این نهر پلهایی ساخته شد که یکی از معروفترین و البته متفاوتترین آنها همین قنطرة البیضاء است.
🔸 به این پل، قنطرة امام علی(ع) نیز میگویند. این مساله به سبب نزدیکی این پل به مقام منسوب به امام علی(ع) است؛ زمانی که حضرت در هنگام جنگ صفین از کربلا عبور کردند.
🔸 به تازگی این پل توسط کمیسیون بین المللی آبیاری(ICID) به عنوان یکی از میراثهای جهانی این حوزه معرفی شده است.
#عراق
شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba