بسم الله الرحمن الرحیم
#شوق_حج
✍ ؟
گزاره اول:
موقع احرام، پوشاندن صورت جایز نیست.
بعلاوه
گزاره دوم:
موقع احرام، نگاه کردن در آینه جایز نیست.
می دهد:
فقط برای خودم باش!
نه برای هیچکس دیگر...
و نه حتی برای خودت.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحيم
#سوادـرسانهاي
#اخلاق_در_فضای_مجازی
سوم تيرماه ١٤٠١ مصاحبه حسین امیرعبداللهیان وزير امور خارجه با روزنامه «وچرنی لیست» کرواسی منتشر شد.
آقای #محمد_مهاجری عضو شوراي سردبيري سايت خبرآنلاين در تاريخ ٣ تير در توئيتي سخن لاوروف درباره لزوم نفع بردن روسيه از برجام را به وزير خارجه ايران نسبت داده و ديپلماسي دولت رئيسي را ذليلانه نشان ميدهد. فرداي آن روز، از اشتباه صورت گرفته پوزش ميخواهد و تصريح ميكند كه آن جمله متعلق به وزيرخارجه روسيه بوده نه آقاي اميرعبداللهيان.
اما آقای #علی_مطهری در همان تاریخ بر اساس ادعای خلاف واقع آقای مهاجری، علیه وزارت خارجه موضع میگیرد و در ادامه فضای مجازی پر میشود از #تخریب وزیر خارجه به اتهام خوش خدمتی به روسیه.
چقدر فاصله داریم با #نقد_منصفانه و مشفقانه!
بخش ابتدايي اين مصاحبه را كه درباره مذاكرات وين و نقش روسيه است بخوانيد:
🔸 سوال: به یاد دارم که در ماه مارس فرمودید که انتظار میرود توافق هستهای طی چند روز یا حتی چند ساعت نهائی شود، اکنون چهار ماه از آن وقت گذشته است و شما همواره راجع به سنگاندازیهای فراوان در مسیر توافق هستهای صحبت میکنید. چه اتفاقی پیش آمده و چه اتفاقی پیش خواهد آمد؟
در موضوع مذاکرات وین برای لغو تحریم ها، در آخرین دور مذاکرات (مارس گذشته) اگر طرف آمریکایی واقع بینانه برخورد میکرد، پیش از هر مقطع دیگری به توافق نزدیک بودیم. ... اما طرف آمریکایی به یکباره ایده جدیدی را مطرح کرد و گفت که ما باید در پاورقی متن، این عبارت را اضافه کنیم که اشخاصی که از لیست تحریم در نتیجه این مذاکرات خارج میشوند، ممکن است مجددا به دلایلی غیر از هسته ای، در لیست تحریم آمریکا قرار بگیرند. ...
🔸 سوال: شما میگویید که آمریکا در مسیر مذاکرات سنگاندازی میکند، ولی بسیاری از تحلیلگران در غرب نظرشان بر این است که روسیه توافق هستهای را دچار مشکل کرده است. چون همه ما میدانیم اگر ایران به بازار انرژی بازگردد و تمامی تحریمها برداشته شود، غرب – با توجه به تحریم روسیه - از نفت روسیه بی نیاز میشود. آیا معتقد هستید که این چالشها از طرف روسیه است؟
... آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه مصاحبهای انجام داده بود که گویا این نگرانی برای طرفهای غربی ایجاد شده که ممکن است در مقابل رفع تحریمهای ایران و برجام، روسیه درخواستی را در موضوع اوکراین مطرح کند و مطالبهای از طرفهای غربی داشته باشد. البته در آن زمان روسیه مطالبهای را هم مطرح کرده بود. درخواست روسیه این بود که اگر ایران قرار است توافق را در مرحله نهایی خودش مورد تایید قرار دهد و اگر قرار است همه طرفها به برجام برگردند، پس باید به گونهای عمل بشود که روسیه هم نفع خودش را ببرد- به عنوان طرفی که برای بازگشت همه طرفها به برجام اقدامات سازندهای انجام داده است.
غربیها به ما گفتند که روسها انگیزهای برای احیای برجام و همراهی با توافق ندارند. من بلافاصله با آقای لاوروف تلفنی صحبت کردم، قرار گذاشتیم و چند روز بعد هم در مسکو باهم گفتگو کردیم. برای ما روشن شد که اگر با طرف آمریکایی به نقطه توافق برسیم، روسیه هیچ گونه مانعی ایجاد نخواهد کرد. در گفتگوها با آقای لاوروف هم متفق القول بودیم که این موضوع را دو طرف در کنفرانس مشترک مطبوعاتی اعلام کنیم. تا الان نیز در هر تماسی که با لاوروف داشته ام، طرف روس تاکید دارد که اگر به نقطه توافق برسید، روسیه از آن حمایت میکند. البته غربیها روسیه را از آن بخش از تعهدات شان که مربوط به برجام و تعامل با ایران میشود، از تحریمها معاف کردند.
https://aftabnews.ir/fa/news/778297/
#تخريب
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
آقاي محمد مهاجري عضو شوراي سردبيري سايت خبرآنلاين در تاريخ ٣ تير در توئيتي سخن لاوروف درباره لزوم نفع بردن روسيه از برجام را به وزير خارجه ايران نسبت داده و ديپلماسي دولت رئيسي را ذليلانه نشان ميدهد. فرداي آن روز، از اشتباه صورت گرفته پوزش ميخواهد و تصريح ميكند كه آن جمله متعلق به وزيرخارجه روسيه بوده نه آقاي اميرعبداللهيان. ✅https://eitaa.com/yad_dashtha
انتقاد علي مطهري از وزير خارجه در تاريخ ٥ تيرماه ١٤٠١ بخاطر جمله اي كه اصلا سخن آقاي اميرعبداللهيان نبوده است:
علی مطهری ، نماینده مجلس دهم در صفحه توئیتر خودش نوشت: این جمله وزیر خارجه ما که «اگر قرار است همه طرفها به برجام برگردند، پس باید به گونهای عمل بشود که روسیه هم نفع خودش را ببرد» مایه شرمساری ملت ایران است.
برجام ارتباطی به روسیه ندارد که بخواهد منافعی در آن داشته باشد. مگر ایران جزو کشورهای مشترکالمنافع روسیه یا مستعمره روسیه است که منافعش با منافع روسیه گره خورده باشد؟! روسیه منافع خود از ایران را سالها قبل با الحاق آذربایجان و گرجستان و ارمنستان به خاک خود برده است، لازم نیست از برجام هم منافعی ببرد. طوری رفتار نکنیم که شائبه نفوذ روسیه در برخی ارکان نظام تقویت شود.
https://media.khabaronline.ir/d/2022/06/26/4/5711236.jpg?ts=1656257134000
https://media.khabaronline.ir/d/2022/06/26/4/5711246.jpg?ts=1656257227000
و معمولا به تبع اين گونه اخبار، انبوهي از اظهار نظرهاي توهين آميز در فضاي مجازي منتشر ميگردد و براحتي تصويري سياه از كشور براي ايرانيان ساخته ميشود.
فرض کنید وزیر خارجه چنین مطلبی را گفته بود. آیا میتوانستیم با روش بهتری درباره آن گفتگو کنیم؟
آیا میشد سخن ایشان را نقد کنیم؟ اما نقدی شیرین و دلچسب؛ بدون تخریب و توهین.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
✍ محسن قنبریان
اقتصاد یک علم یا یک دین؟!
• جریان اصلی اقتصاد جهان و ایران (که دانشکده مدیریت و اقتصاد شریف خود را نمایده آن می داند و سازمان برنامه و بودجه هم برنامه هایش را مطابق نسخه های این جریان اصلی می خواند) اصرار دارد که اقتصاد یک علم است؛ آنهم علمی ریاضی. بدون ریاضیات، داستان سرایی است نه علم.
- شماره ۸۹۱ روزنامه دانشگاه شریف مقاله راچ چتی را دراینباره ترجمه کرده است، با عنوان: آری، اقتصاد یک علم است: http://daily.sharif.ir
• در مقابل دگر اندیشان این جریان اصلی، اقتصاد را نه یک علم که یک دین می شمارند.
اینها علم اقتصادِ جاری را یک کلیسا و اقتصاددانها را کاملا شبیه واعظان کلیسا می شمارند!
- سایت ترجمان سال۹۶ مقاله جان رپلی از گاردین را ترجمه کرد با عنوان: چطور اقتصاد به دین تبدیل شد؟!
http://tarjomaan.com/barresi_ketab/8613/
فایل صوتی:
http://tarjomaan.com/sound/9024/
• مقایسه ابتدایی این نظرات فتح بابی برای بحثهای نظری بسیار پرفایده ای در اینباره است که امیدوارم فضلای حوزه و دانشگاه دنبال کنند.
شاید در اینباره بیشتر نوشتم!
#اقتصاد
☑️ @m_ghanbarian
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
#شوق_حج
چند بیت از شهر زیبای #فرزدق را به زائران خدا در حرمین شریفین و قلبهای مشتاق زیارت خدا و حجتهای او تقدیم میکنم. مرحبا به فرزدق و دوستدارانش.
این اشعار برای امام زین العابدین عزیز سروده شده آنگاه که هشام بن عبدالملک خود را به نادانی زد و گفت که ایشان را نمیشناسم.
البته این شعر اختصاص به امام چهارم ندارد و با آن میتوان هر کدام از امامان عزیز را مخاطب قرار داد.
جا دارد هنگامی که چشم حاجیان به #حجرالاسود میافتد این شعر زیبا خصوصا بیت آخرش را به یاد مشتاقان زیارت و به نیابت همه مومنان زمزمه کنند.
جا دارد گاهی که به یاد یکی از اهلبیت خصوصا امام زمان ع میافتیم زمزمه کنیم: ما قال لا قط
و به قلبمان بباورانیم که مولای ما دست رد به سینه کسی نمیزند و طعم شیرین محبتش را نسبت به خودمان و همه بندگان خدا بچشیم.
هذا الذی تعرف البطحاء وطاته
و البیت یعرفه و الحل و الحرم
ایشان کسی است که سرزمین مکه گامهای او را میشناسد
و خانه خدا و حرم و حل (بیرون حرم) او را میشناسند.
و لیس قولک من هذا بضائره
العرب تعرف من انکرت و العجم
این که گفتی ایشان را نمیشناسی نقصی برای ایشان نیست
زیرا عرب و عجم ایشان را میشناسند
ما قال لا قط الا فی تشهده
لولا التشهد کانت لائه نعم
هیچگاه نه نگفته است جز در تشهدش
اگر تشهد نبود نه گفتنش نیز آری بود.
یغضی حیاء و یغضی من مهابته
فما یکلم الا حین یبتسم
او از حیاء چشم فرو میبندد و از هیبتش چشمها فرو میافتند
تا تبسم نکند جرات سخن گفتن پیدا نمیکنند
یکاد یمسکه عرفان راحته
رکن الحطیم اذا ما جاء یستلم
هنگامی که برای استلام حجر الاسود میآید حجر به دست او تبرک میجوید
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
✍️ سید مهدی مرتضوی
پاسخ به سخنان آقای دکتر #بادکوبهای درباره #حجاب در قرآن:
یک. ایشان می فرمایند وجود آیات ناسخ در قرآن، نشانه آن است که هیچ حکمی در قرآن ابدی نیست. به عبارت دیگر چون آیاتی در قرآن وجود دارند که ناسخ آیات پیشین هستند اصل ابدیت احکام زیر سوال می رود.
در فرمایش ایشان یک #مغالطه وجود دارد. وجود آیات ناسخ در قرآن نشان می دهد که ممکن است برخی احکام دیگر قرآن نیز قابل نسخ بوده و ابدی نباشند اما این حکم را نمی توان به تمام احکام قرآن سرایت داد. منطقا ممکن است برخی احکام قرآن ابدی باشند و برخی موقت و غیر ابدی و قابل نسخ. همچنانکه بخاطر وجود احکام ابدی نمی توان همه احکام قرآن را ابدی و غیر قابل نسخ دانست، وجود احکام منسوخ در قرآن نیز نافی ابدیت تمام احکام قرآن نمی باشد.
پس با این استدلال ایشان نمی توان حجاب را حکمی غیر ابدی تلقی کرد. بله این احتمال وجود دارد که حجاب جزء احکام ابدی باشد یا نباشد. برای تشخیص اینکه حجاب ابدی است یا قابل نسخ باید به ادله و قرائن دیگر تمسک کنیم.
دو. برخی علوم قدیمی از جمله علوم حوزوی ممکن است بیش از آنکه علم باشند آغشته به جهل باشند و ما را از حقیقت دور کنند. اما اینکه هر علمی که ریشه در گذشته دارد را جهل بنامیم و رجوع به آن را رفتن به قهقراء تلقی کنیم خود نشان دهنده عجله در اندیشه است. اصول اولیه حساب قدمتی به اندازه عمر بشر دارند. ایشان در ابتدای فرمایش خود اعداد را به دو دسته اعداد به اعداد اصلی و اعداد کثرت تقسیم می کنند. این مطلب متعلق به دانش کهن ادبیات است و ایشان ما را به آن ارجاع می دهند و به آن استناد می کنند. بسیاری از علومی که در حوزه های علمیه مورد مطالعه و مباحثه قرار می گیرد علومی صحیح و مترقی است. همچنانکه برخی از مطالب این علوم نیازمند پالایش و پیرایش است. با بیان چند مطلب از علوم حوزوی نباید کل این علوم را دستمایه #مضحکه و تمسخر قرار داد. این روش شایسته اساتید و دانشمندان و اهل فهم و اندیشه نیست.
البته ایشان حق دارند حکمی مانند حجاب را از منظر علوم غیر حوزوی مورد بررسی قرار دهند و نتایج مطالعات خود را در اختیار فقیهان قرار دهند.
ابراز بیزاری از علوم حوزوی زمینه را برای اصلاح اندیشه دینی فراهم نمی کند. باید از ایجاد #دو_قطبی بین دین و علم و حوزه و دانشگاه بپرهیزیم زیرا موجب سطحی شدن دانش و مانع اندیشیدن عمیق و همه جانبه می گردد.
سه. مقایسه دانشهای دینی با #دزدی و #هروئین_فروشی نیز نوعی مغالطه است که در فرمایش این استاد عزیز به چشم می خورد.
خود ایشان نیز می دانند که برای آنکه بتوانیم درباره حجاب به حکمی جدید برسیم باید به بازخوانی نصوص دینی از جمله قرآن بپردازیم. به همین دلیل ایشان در ابتدای فرمایش خود به آیات ناسخ و منسوخ در قرآن استناد جستند. در واقع ایشان با ابزار دانشهای دینی و حوزوی تلاش کردند دیدگاه خود را اعتبار ببخشند. پس استفاده از علوم قدیمی، به معنای ارتجاع و بازگشت به قهقراء نیست.
البته ایشان می توانند با استدلالهای برون دینی فضایی جدید برای بازاندیشی فقیهان فراهم کنند و این کاری ارزشمند است. اما باید توجه داشته باشیم که در نهایت با متدولوژی فقهی و خوانش نصوص دینی است که می توانیم حکم حجاب و امثال آن را استنباط کنیم.
چهار. فرمایش ایشان درباره قضاوت منصفانه درباره غرب صحیح و بجاست. متاسفانه گاهی گرفتار قضاوت غیر عالمانه و غیر منصفانه می شویم. سیاه دیدن غرب و ندیدن تجارب علمی و اجتماعی و انسانی آن و نفرت از آن غیر منصفانه است. همچنانکه سفید دیدن غرب و ندیدن خللها و اشکالات تمدن غرب و شیفتگی نسبت به آن غیر عالمانه است.
اینکه در ارزیابی روابط زن و مرد در غرب فقط به جلوه های شهوترانی و غریانی بسنده کنیم و حضور زنان در مراکز علمی و توفیق آنها در عرصه های انسانی و اجتماعی را نادیده بگیریم غیر منصفانه است.
اما اینکه فقط توفیق غرب در نظریه پردازی در حوزه حقوق بشر یا حقوق کودک یا حقوق زن یا توفیق جوامع غربی در کسب برخی موفقیتها را ببینیم و جلوه های خشونت و تبعیض و تحمیل فرهنگی و سیاسی و اقتصادی و نظامی به جوامع دیگر را نادیده بگیریم و غرب را مدینه فاضله ای بدون عیب و نقص بینگاریم نیز غیر عالمانه است.
نه #نفرت از غرب شایسته است و نه #شیفتگی به غرب.
ادامه در یادداشت بعدی👇
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
ادامه یادداشت پاسخ به سخنان آقای دکتر #بادکوبهای درباره #حجاب در قرآن 👆:
پنج. آیه الله علم الهدی دغدغه دین و پاکی جامعه را دارند اما متاسفانه لحن و ادبیات ایشان گاهی با توصیه قرآن به قول سدید و قول لین سازگار نیست و زمینه را برای سوء استفاده دشمنان رسانه ای دین و فرهنگ دینی فراهم می کند. فضای بی در و پیکر رسانه های مجازی نیز زمینه را برای نسبت دادن دروغهایی به ایشان فراهم می کند. اشاره دکتر بادکوبه ای به مطلبی که در فضای مجازی درباره صیغه دختران ایرانی با مسافران عرب از زبان آیه الله علم الهدی منتشر گردید یک دروغ رسانه ای بود که براحتی در اینترنت قابل جستجو و اعتبارسنجی است. کاش ایشان و کسانی که براحتی چنین دروغهایی را باور می کنند اولا فضای مجازی را منبع علمی معتبری برای سخنان خود قرار ندهند ثانیا منصفانه از اشتباه خود #پوزش بطلبند.
از استاد فرهیخته ای که نسبت به عالمانه و مستند و مستدل سخن گفتن چنین حساسیت بخرج می دهد بعید است که فضای مجازی را منبع معتبر تلقی کند و در #دام دروغهای غرض ورزانه آن بیفتد.
شش. ایشان با افتخار می فرمایند: غرب این قدر شعور پیدا کرده که می گوید همه انسانها صرفنظر از دین و زبان و قومیت انسانند. و بعد می فرمایند ما مسلمانان و ایرانیان هنوز حقوق بشر را نمی فهمیم.
متاسفانه ایشان دو حکم کلی می کنند و #احکام_کلی و مطلق این چنینی معمولا عالمانه نیستند.
برخی غربیها آن چنان هستند که ایشان می فرمایند. برای انسان احترام قائلند و به حقوق بشر احترام می گذارند. اما برخی غربیها حقوق بشر را دستمایه تجاوز و کشتار و دخالت سیاسی و نظامی قرار می دهند. برخی انسانهای غربی به شکل سیستماتیک هنوز گرفتار تبعیض علیه رنگین پوستان هستند. هنوز برخی غربیان به شرقی جماعت حتی از جنس دکتر بادکوبه ای عزیز که شیفته و حیرتزده تمدن غربی است به عنوان انسان درجه دوم یا چندم می نگرند.
گزاره دیگر ایشان نیز گرفتار #مطلق_اندیشی است. بسیاری از مسلمانان در همین شهرها و محلات ما با کسانی که از مذهب یا دین دیگرند روابط انسانی و دوستانه و محترمانه دارند. رواداری مذهبی و دینی در طول تاریخ در بین شرقیان بیش از غربیان رواج داشته است. البته تکفیر و خشونت مذهبی یا قومی هم در غرب سابقه دارد و هم در شرق.
آقای دکتر بادکوبه ای عزیز کشتار وحشیانه مسلمانان بوسنی و سکوت غرب را به یاد دارید؟ همیشه بزرگترین نسل کشیها در غرب و به دست غربیان اتفاق افتاده است.
البته این نافی وجود خشونت مذهبی و قومی در بین مسلمانان و ایرانیان نیست. برخی این از خشونتها ناشی از بدفهمی متون دینی است و بخشی نیز توسط غرب در بین اقوام و مذاهب ترویج می گردد.
هفت. آنچه استاد عزیز درباره اجتهاد به تجزی فرموده اند به معنای آن است که امثال ایشان در فروع دین می توانند مجتهد شوند.
برای اجتهاد باید با روش علمی به نصوص دینی مراجعه کرد و از کهنه و عقبمانده نامیدن آنها پرهیز کرد. بله ممکن است برخی سخنان فقیهان گذشته عقبمانده یا ارتجاعی باشد اما دین و حکم خدا را باید از نصوص دینی یعنی قرآن کریم و میراث علمی اهلبیت پیامبر اکرم ص استنباط کرد. استنباط حکم خدا از نصوص دینی، ارتجاع نیست.
هشت. متاسفانه ایشان برای کنار زدن فقیهان در مسأله حجاب، حجاب را از ذیل فروع دین و اصول دین خارج می کنند. به این ترتیب حجاب اصلا جزء دین نخواهد بود.
طبق دیدگاه بسیاری از عالمان دینی، اصل حجاب همچون اصل نماز از #ضروریات_دین است و انکار آن به مثابه انکار دین و انکار ربوبیت خداوند و خروج از دین است. بله ضروریات دین قابل تقلید نیستند اما جزئیات نماز و حجاب و حدود آنها مسائلی فقهی هستند که یا باید خودمان فقیه شویم و حکم خدا درباره آنها را استنباط کنیم یا به فقها رجوع کنیم.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
#احترام_یا_تقدس
✍️ سید مهدی مرتضوی
تذکر: منظور از تقدس در این نوشتار، تقدس از جنس عصمت است.
علی القاعده هیچ انسان انقلابی ای با صراحت و به عنوان یکی از اصول اعتقادی، ولی فقیه را معصومی در کنار امامان معصوم تلقی نمی کند و تقدسی از جنس عصمت برای وی قائل نیست. هرچند ممکن است برخی از ایشان چنان رفتار کنند که بر چنین مطلبی دلالت کند.
رعایت احترام نسبت به همه انسانها خصوصا بزرگان واجب و ضروری است. بدین لحاظ حفظ حرمت رهبر انقلاب از منظر دوستان انقلابی و بسیاری از ناظران منصف امری ضروری است.
گاهی ممکن است مرز بین احترام با تقدس و معصوم انگاری کمرنگ شود و این ذهنیت را در برخی ایجاد کند که دوستان انقلابی رهبر انقلاب را فوق خطا دانسته و پرسش درباره اقدامات یا دیدگاه های ایشان یا نقد آنها را ممنوع می دانند.
از طرف دیگر برخی از فعالان فرهنگی و رسانه ای قصد دارند تقدس موهوم حول ولایت فقیه را نقد کنند. اغلب ایشان برای رهبر انقلاب احترام قائلند اما در بسیاری از موارد تقدس زدایی و نقد تقدس ولایت فقیه، گونه ای بی احترامی تلقی می گردد. البته اقلیتی نیز پروژه نفی تقدس را همراه با بی احترامی انجام می دهند.
راه حل آن است که هر دو گروه طرفدار ولایت فقیه و منتقد تقدس آن، مرز بین #احترام و #تقدس را پر رنگ کرده و همزمان بر ضرورت #حفظ_حرمت ولی فقیه و #نفی_عصمت وی تأکید کنند.
سخنان دکتر #احمد_توکلی درباره #نقد_رهبری برای علاقمندان این بحث درس آموز است.
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
#نقد_رهبری
سخنان آقای #احمد_توکلی درباره نقد رهبری:
سال 1383 بود که برای سخنرانی رفته بودم دانشگاه اصفهان. آخر جلسه، عدهای از دانشجوها دور من جمع شده بودند، دختر دانشجويی با حجاب چادری پرسید:
«استاد! بهنظر حضرتعالی، از ولیفقیه میشود انتقاد کرد؟»
من خطاب به او بهجای پاسخ، پرسیدم:
گفتی بهنظر «تو» میشود از ولی فقیه انتقاد کرد؟
دختر دانشجو با نگرانی گفت:
من نگفتم: «تو»؛
گفتم: «حضرتعالی»
در جواب گفتم:
لابد چون من جای پدرت و استاد هستم و شخصیتی سیاسیام و سابقهای در انقلاب دارم، به من «تو» نگفتی و مرا «استاد» و «حضرتعالی» خطاب کردی؟
گفت: بله بله
به او گفتم: شما در تخاطب با من، #طرز_حرف_زدنت تفاوت میکند و آدابی را رعایت میکنی که ممکن است هیچگاه آنها را در برابر دوستت استفاده نکنی. حالا همین تفاوتی را که بین من و دوستت گذاشتی بین من و ولیفقیه هم رعایت کن؛ آن وقت میتوانی از ولیفقیه هم انتقاد کنی؛ چرا؟ چون ما به حفظ هیبت و اقتدار وی محتاجیم باید #حرمت ولیفقیه باقی باشد تا امرش در عامه مردم جدی گرفته شود. اگر ادبیات درخور را رعایت کنی میتوانی از ولایت فقیه #انتقاد کنی.
در پایان تأکید کردم من که به شما این توصیه را میکنم اهل ذوب در ولایت نیستم.
در واکنش به همین حرف من هفتهنامه پرتو مقالهای تند علیه من نوشت و در دفاع از ذوب در ولایت، مرا ضد ولایت فقیه معرفی کرد. چند روز بعد، یکی از روحانیون عضو جامعه مدرسین که الان هم در عرصه سیاسی فعال و امام جمعه موقت تهران است، در سخنرانی خود در سالگرد شهدای مؤتلفه بدون اینکه نامی از من ببرد، ولی طوری که همه بفهمند منظورش چیست و مصداق سخن کیست، از ذوب در ولایت دفاع کرد و مرا بهشدت تخطئه کرد.
روز بعد (27/3/1383) جلسه نمایندگان مجلس هفتم با مقام معظم رهبری بود. آقا در پایان صحبتهای خود بدون اینکه ربطی به کلیت بحث داشته باشد فرمودند:
بنده این حرف را از آدمهای حسابی کمتر شنیدهام. بنده نمیفهمم معنای #ذوب_در_ولایت را. ذوب در ولایت یعنی چه؟ باید ذوب در اسلام شد. خود ولایت هم ذوب در اسلام است. روزی که شهید صدر گفت در امام خمینی ذوب شوید؛ همچنانکه او در اسلام ذوب شده است تنها شاخص صحت راه، شخص امام بود؛ نه قانون اساسیای بود، نه جمهوری اسلامیای بود و نه نظامی بود، نه دستگاهی بود. در صحنه آشفته هوی ها و جریانها و خطوط مختلف، یک قامتِ برافراشته و یک علمِ سرافراز وجود داشت و او امام بود؛ شهید صدر میگفت در او ذوب شوید. راست هم میگفت؛ ذوب در امام، ذوب در اسلام بود. امروز اینطوری نیست. ذوب در رهبری، ذوب در شخص است؛ این اصلاً معنا ندارد. رهبری مگر کیست؟ رهبری هم باید ذوب در اسلام باشد تا احترام داشته باشد. احترام رهبری در سایه این است که او ذوب در اسلام و ذوب در همین هدفها بشود؛ پایش را یک قدم کج بگذارد، ساقط میشود.
#احترام_یا_تقدس
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
#ادب_تقدس_زدایی
✍️ سید مهدی مرتضوی
تذکر: منظور از تقدس در این نوشتار، تقدس از جنس عصمت است.
انسانها معمولا برای کسانی که به آنها ارادت دارند تقدس قائلند و آنها را به مرز عصمت رسانده و فوق خطا و فوق نقد تلقی میکنند.
این پدیده در همه جوامع و مذاهب بوده و هست. برخی شیعیان نیز درباره برخی اصحاب اهلبیت ع و بزرگان دینی که از حد متعارف پاکتر و خوش اخلاقتر و عالمتر بودند دچار غلو شده و کم کم آنها را یکی از ارکان دین تلقی میکردند.
در کتب روایی باب مفصلی با عنوان نهی از طلب رئاسه وجود دارد که نشان دهنده دغدغه اهلبیت ع درباره این موضوع است. مخاطب این روایات بزرگان شیعه از جمله ابو حمزه ثمالی و زراره و محمد بن مسلم و مومن طاق و ... هستند.
در زمان اهلبیت ع اکثر شیعیان به امام دسترسی نداشتند و مرجع دینی و علمی شیعه، بزرگانی بودند که به تدریج در اذهان برخی از عوام شیعه به رکن دین تبدیل میشدند.
اهلبیت از یک طرف شیعیان را به عالمان دین ارجاع میدادند و از طرف دیگر هم به شیعیان و هم به خود این بزرگواران میآموختند که هیچ بزرگی را در کنار حجت خدا قرار ندهند و او را مصون از خطا تلقی نکنند.
حفظ احترام عالمان دین مطلبی متمایز از معصوم انگاشتن آنهاست. با یکی باید مقابله کرد و دیگری را تثبیت نمود.
البته حفظ احترام اختصاص به عالمان دینی ندارد. عقلا و شرعا و اخلاقا هتک هیچ شخص و شخصیتی جائز نیست.
هنگامی که میخواهیم با تقدس شخصیت بزرگی مانند علامه طباطبایی یا شیخ مفید یا یک عالم دینی که از سوی ارادتمندانش فوق اشتباه تلقی می شود، مقابله کنیم همزمان باید بر حفظ احترام آن شخصیت تأکید کنیم.
وقتی میخواهیم ارادتمندان یک عالم دینی همچون علامه طباطبایی یا شیخ مفید یا حتی یک روحانی کمتر شناخته شده را متوجه کنیم که در زمینه معصوم انگاری شخصیت مورد علاقه شان اشتباه می کنند لازم نیست احترام آن شخصیت را نقض کنیم بلکه همزمان باید بر حفظ احترام آن شخصیت تأکید کنیم.
پروزه تقدس زدایی باید همراه حفظ احترام باشد. وگرنه با بی احترامی خلط شده و مورد پذیرش ارادتمندان شخصیتها قرار نگرفته و به تنش بین گروه های اجتماعی منجر می شود.
تقدس زدایی باید با ادبیات محترمانه انجام گیرد.
گفتگوی محترمانه درباره تقدس یا نقد و نفی آن، به نفی تقدس غیر معقول کمک می کند و سطح اندیشه و تفکر را در گفتگوهای جاری در جامعه بالا می برد. اما تقدس زدایی بدون تأکید بر احترام به بزرگان، به #دوقطبی_کردن عرصه اندیشه انجامیده و سطح گفتگوهای جاری در جامعه را نازل کرده و زمینه سوء تفاهم، #تنش و خشونت اجتماعی را فراهم می کند.
#تقدس_یا_احترام
✅https://eitaa.com/yad_dashtha
بسم الله الرحمن الرحیم
برخی نکات یادداشت زیر را پسندیدم. اما نکتهای مهم ناگفته مانده که در یادداشت بعدی به آن اشاره کردهام.
✍ ؟
☀️ چه و چه...!!
لابد داستان آن پدر و پسر در خاطر شریفتان هست که با الاغی در راه بودند و پسر سوار و پدر پیاده در پی او روان بود تا به گروهی بگذشت. نظارگان این حال بدیدند زبان اعتراض باز کردند که: این پدر را بنگرید که در تربیت فرزند چندان قصور کرده که حرمت پدر را نمی شناسد. پس چون پدر در ردیف فرزند سوار شد؛ قومی دیگر چون این حال بدیدند از سر عیبجویی گفتند: زهی مردم بیرحم که هر دو بر پشت حیوانی ضعیف برآمده و... باز این بار پدر و پسر هر دو پیاده شدند و دوباره عدهای دیگر نکوهش آغاز کردند که هر دو پیاده میروند و رنج راه را بر خود مینهند و چه و چه...!!
🔥 واقعیت همین است. مسئولیت داشتن برای #مدیر_جهادی در جمهوری اسلامی خیلی سخت است. مسئول جمهوری اسلامی در آن واحد در چند جبهه مبارزه میکند. جبهه اول چالشها و مشکلات است. جبهه دوم جریان گسترده پر پول رسانهای تخریبگر است. امکان ندارد که مسئول جمهوری اسلامی کاری کند و دو رسانه اصلی این روزهای آنها یعنی #بیبیسی انگلیسی و #اینترنشنال_سعودی برعکس آن تولید محتوا نکند. جبهه سوم جریان آرمانگرا و غیر صبور #شبکه_اجتماعی است.
امروز با کفش یا بیچکمه، گلی یا خاکی بودن مسئول در وسط سیل جزو مصادیق بدیهای یک مسئول میشود و فردا چیز دیگر. مثلا فرض کنید مسئول محترم با چکمه وسط میدان ظاهر میشد، تکلیف جبهه دوم که معلوم بود اما جبهه سوم توییت میزد «آخ جون تریپ مشکی، بعد از خبر فوت پدرش.» و اینکه «آقایون اینقدر وقت داشتند که با چکمه خودشان را ست کنند» و... اما آنکه مضطر و گرفتار شده است وقتی مسئولی را شتابان در اطراف زندگی به گل نشستهاش پروانهوار میبیند حتما قوت قلبی برایش پیدا میشود و آرامشی در دلش فراهم میگردد که خادمش مشغول حل مشکلش است. این جدا از مزایای درک واقعیت در میدان برای مسؤل جهادی است.
🌷 واقعا ایثار میخواهد در سه جبهه بجنگی و پیش بروی. وگرنه مدیر بودن و پنهان بودن و وسط کار نبودن خیلی سخت نیست. دیده نمیشوی، در تیررس رگبار جبهه دوم قرار نمیگیری، از زخم زبان جبهه سوم در امان میمانی. مدیر میمانی و عافیت پیشه میکنی.
آنانی که قدرت تولید محتوا و اثرگذاری دارند وظیفهشان کمتر از مدیران وسط میدان برای حل مسئله نیست. «چه و چه...!!» گفتن و ایرادیابی هنر نیست. مهمترین هنر یک تولیدکننده محتوا رفتارسازی و هدایت کنشگر به سمت در رسیدن به خواستههایش قدرتمندتر میشود. بیراه نیست که رهبر انقلاب در 14خرداد همین امسال خطاب به فعالان فرمودند که «امروز که دشمن در صدد تخریب مسئولان انقلابی است، وظیفهی قدرشناسی وظیفهی سنگینی است؛ باید از مسئولین قدرشناسی کرد.»
🧭 و البته مسئول جمهوری اسلامی همان که لقمان در ماجرای آن پدر و پسر و الاغ گفت باید مانند «مرد خردمند به جای آنکه گفتار و کردار خود را جلب رضا و کسب ثنای مردم قرار دهد میباید تا خشنود وجدان و رضای خالق را وجهۀ همت خود سازد.»
✅https://eitaa.com/yad_dashtha