🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_یکم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
ام کلثوم دختر امیرالمومنین علیه السلام با کاروان اسرا
آن بانو پس از آن که در کوفه خطبه خواند و آنان را به دلیل سستی و کوتاهی در یاری امام حسین نکوهش کرد، بر سر مردمی که برای تماشای آنان گرد آمده بودند این گونه فریاد کشید:
یا أهلَ الکوفةِ؛ أما تَستَحیونَ من اللّهِ و رسولِه أن تَنظروا إلی حَرَمِ النبیّ ؟
ای مردم کوفه ! آیا از خدا و رسول شرم نمی کنید از این که به حرم و دودمان پیامبر نگاه می کنید ؟
شیخ صدوق می نویسد: ابن زیاد خطاب به ام کلثوم گفت: خدای را سپاس که مردانتان را کشت؛ آنچه را بر سر شما رفت چگونه می بینی ؟
فرمود: ای ابن زیاد ! اگر چشم تو به کشتن حسین روشن شد، بدان که بارها چشم جدش به دیدار او روشن گشته بود. پیامبر او را می بوسید، لب هایش را می مکید و او را بر دوش خود سوار می کرد. ای ابن زیاد ! برای جدّ او پاسخی آماده کن که در روز قیامت دشمن تو خواهد بود .
در مسیر کوفه تا شام واکنش مردم به کاروان اسرا متفاوت بود.
چون به حماة رسیدند. اهالی آن جا از اهل بیت حمایت کردند. امّ کلثوم چون از برخورد آنان با مأموران ابن زیاد آگاه شد، پرسید که نام این شهر چیست ؟ گفتند: حماة. فرمود: خداوند این شهر را از شرّ ستم گران نگه دارد.
برخی شهرها نیز با خوش حالی از مأموران ابن زیاد استقبال کردند. به روایتی وقتی کاروان اسیران به نزدیک بعلبک رسیدند، مردم با خوش حالی تا دو فرسخی شهر به استقبال آن ها رفتند. امّ کلثوم وقتی خوش حالی آنان را بر شهادت امام حسین و یارانش دید، آن ها را با سخنان زیر نفرین کرد:
أباد الله کثَرتَکم، وَ سلَّط علیکم مَن یَقتلُکم؛
خدا زیادی شما را نابود کند و کسی را را بر شما مسلط کند که شما را بکشد.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۱ و۲۱۲
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_دوم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو امّ کلثوم در رویارویی یزید و مرد شامی
در مجلس یزید وقتی مردی از اهل شام، فاطمه دختر امام حسین علیه السلام را به کنیزی خواست، امّ کلثوم بسیار ناراحت شد و به آن مرد شامی گفت:
ساکت شو ای فرومایه ترین و پست ترین مردان ! خدا زبان تو را قطع، چشم تو را کور و دستت را خشک کند و جهنم را جایگاه تو قرار دهد. فرزندان پیامبران خدمت گزار دشمنان نمی شوند.
راوی می گوید: به خدا سوگند ! هنوز سخن امّ کلثوم تمام نشده بود که خدا دعای او را اجابت کرد.
ام کلثوم فرمود: خدای را سپاس که کیفرش را پیش از آخرت شامل حال تو کرد. این کیفر کسی است که متعرّض حرم رسول خدا صلی الله علیه و آله شود.
بانو امّ کلثوم در برابر سخنان یزید
پس از آن که اهل بیت علیهم السلام، مردم شام را با سخنان و خطبه های خود و هم چنین با سوگواری و مرثیه سرایی بر امام حسین دگرگون کردند، یزید به ظاهر از آنان خواست که در شام بمانند، ولی اهل بیت خواستار بازگشت به مدینه شدند. یزید دستور داد محمل هایی را حاضر و برای آنان زینت کنند و اموالی را نیز بر آنان عرضه داشت و گفت:
ای ام کلثوم ! این اموال را عوض آنچه به شما رسیده دریافت کنید.
ام کلثوم در پاسخ فرمود:
« یا یزید ما اقل حیاءک و اصلب وجهک ؟ اتقتل اخی و اهل بیتی و تعطینی عوضهم ».
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۴-۲۱۵
@zananetamadonsaz
زنان تمدن ساز تاریخ
7⃣ا◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️ ا🏳◼️ ا◼️ #مکتب_بانویبقیع_حضرتخانم_امالبنینسلاماللهعلیها #اولادی_و_من_تحت_
8⃣ا◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️
ا🏳◼️
ا◼️
#مکتب_بانویبقیع_حضرتخانم_امالبنینسلاماللهعلیها
#اولادی_و_من_تحت_الخضراء_کلهم_فداء_لأبی_عبدالله
➖مقاله هشتم
✨ أَتَيْتُكَ زَائِراً أَلْتَمِسُ ثَبَاتَ الْقَدَمِ فِي الْهِجْرَة إلیک؛
💫 یا اباعبدالله (علیه السلام)! آمدم نزد شما در حالي که زائر شما هستم و خواهانم که قدم من را در مسیر هجرت به سوی شما ثابت نگهدارید.
🔰 در این فراز زیارت حضرت ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) حرکت جهت زیارت امام به معنای هجرت تعبیر شده است.
✔️ هجرت در معنای ظاهری به «حرکت و قيام» معنا شده، و زمانیکه لفظ (مهاجرت) به کار رود، ترک تعلقات دنیوی و نیز استمرار (حرکت و سیر مداوم) به معنای آن اضافه می گردد.
⬅️ هنگامی که عبد مؤمن قصد خروج از خويشتن خويش و بيت اش مي كند، از حالت قعود به قیام رسيده که این هجرت سبب تقرب است.
❇️ مکتب حضرت أم البنين (سلام الله علیها)، مکتب فدایی پروری برای مولا و امام است، به همین دلیل كشته شدن در این مکتب، قرباني شدن و تقرّب است.
بدیهی است که متعلم این مکتب برای رسیدن به این درجۀ تقرب باید طریقی طی نماید.
🌟 اين سیر در لسان مبارک ثقلین، همان «هجرت» می باشد.
هجرت في سبيل الله
هجرتي از خويشتن
یعنی رجوع خلق به فطرت خويش.
✨ وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا؛
💫 هر كس كه از خانه خويش بيرون آيد تا به سوى خدا و رسولش مهاجرت كند و آنگاه مرگ او را دريابد، مزدش بر عهده خداست، و خدا آمرزنده و مهربان است.
✅ در واقع هجرت در صورتی مقرِّب است که «إلی الله و رسوله» باشد و منظور از مهاجرت إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ یا فِي سَبِيلِ اللَّهِ، مهاجرت یا رجعت «إِلَی الْإِمَامِ» و «کسب معرفت امام» می باشد.
⏪ هر مهاجرتی، مهاجرت مقرّبی که «أَجْرُهُ عَلَى اللَّه» باشد، نیست.
چه بسا برخی به ظاهر مهاجرت کردند، اما در زمرۀ مهاجران به حساب نمی آیند و چه بسا افرادی که به ظاهر از مکانی به مکان دیگر حرکت ننمودند، اما به آنان مهاجر گفته می شود.
⚜ چنانچه حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام) در حدیثی فرمودند:
🖌 بعضی ها میگویند مهاجرت کردهایم در حالی که در حقیقت مهاجرت نکردهاند، مهاجران واقعی آنهایی هستند که از گناهان هجرت میکنند و مرتکب آن نمی شوند.
⚡️ در مکتب بانوی بقیع، حضرت أم البنین (سلام الله علیها) برای "من تحت الخضراء" سیر کمالی را تعیین نمودند که آن عبارت بود از «فداء للحسین (علیه السلام)»؛
↩️ یعنی خروج خلق از حالت قعود، و حرکت و قیام آنان برای فدایی شدن، فدایی شدنی که في سبيل الله و در سبيل امام حسین باشد.
⚜ و قمر منیر بنی هاشم مصداق اکمل و اتم این هجرت و قیام و فدا بود.
حضرت امام زین العابدین (علیه السلام) درباره عمویشان حضرت عباس (سلام الله علیه) فرموده اند:
🖌 خداوند عمویم عباس را رحمت کند که با ایثار و جانبازی، در راه برادرش جانبازی کرد تا آن که دست هایش قطع شد و خداوند به جای آن، دو بال به او داد که با آن ها به همراه فرشتگان در بهشت پرواز كند عباس (عليه السلام) را در پیشگاه خداوند منزلتی است که در روز قیامت، همه شهدا به آن غبطه می خورند.
✳️ وقتي بنده ای به مشایه اربعين مي رود، در واقع برای زیارت حضرت ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) از منزل خود خارج شده و از حالت قعود به حالت قیام در آمده، این قیام مومن پیوسته و دائم است تا به منزل مقصود نائل شود.
◀️ زائر چون هجرت مي كند و به محضر مولايش مي رسد، خدا خود با او سخن مي گويد و او با ربّ خويش مناجات مي كند.
این تکلم خداوند با او همان لقاء الله و سیر الیه راجعون است.
🌟 همانطور که اصحاب الحسین (علیه السلام) در مقام حلّت بفناء الحسین (علیه السلام)، حلّ در مولای خود شدند و در رکاب امام خود به مقام اعلی علیین رسیدند، امروز نیز قلوب مؤمنان به سوی زیارت امام، قصد هجرت می کنند.
این چنین هجرتی، محقق ظهور خواهد بود؛
✨ وَ لَوْ أَنَّ أَشْيَاعَنَا وَفَّقَهُمُ اللَّهُ لِطَاعَتِهِ عَلَى اجْتِمَاعٍ مِنَ الْقُلُوبِ فِي الْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ عَلَيْهِمْ لَمَا تَأَخَّرَ عَنْهُمُ الْيُمْنُ بِلِقَائِنَا؛
💫 اگر شیعیان ما که خداوند توفیق طاعتشان دهد در راه ایفاى پیمانى که بر دوش دارند، همدل مى شدند، میمنت ملاقات ما از ایشان به تأخیر نمى افتاد.
✅ مکتب بانوی بقیع و سیر تربیتی آن بر همین مبنای مهاجرا الی الامام، پرورش مهاجر حقيقي و قائمین امر الله می باشد، مهاجرینِ مجاهدی که با قیام مداوم خویش در طریق فدایی و حل شدن در حضرت أبا عبدالله الحسین (علیه السلام) به غایت هجرت و رجعت نیل می کنند.
به سبب همین ویژگی است که تعالیم مکتب بانوی بقیع، زمینه ساز ظهور است، همانگونه که زمینه ساز رجعت نیز می باشد.
◼️
🏳◼️
◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_سوم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو فاطمه دختر امام علی علیه السلام
بانو فاطمه یکی دیگر از دختران امیرالمومنین علی علیه السلام می باشد که با محمد بن حنفیه از یک مادرند. او در کربلا حضور داشت و همراه اسیران به کوفه و شام رفت .
این بانو از زنان فاضلی بود که با عمر طولانی اش زمان امام صادق علیه السلام را درک کرد.
حرث بن کعب از او روایت می کند که یزید فرمان داد زنان و کودکان اسیر را همراه علی بن الحسین علیه السلام در جایی مسکن دادند که از سرما و گرما در امان نباشند. آنان نیز چنین کردند، به گونه ای که صورت های اسیران پوست انداخت .
برخی از منابع نقل کرده اند: وقتی که کاروان اسیران و اهل بیت علیهم السلام وارد مدینه شدند، فاطمه دختر امام علی به خواهرش زینب گفت: این مرد به ما نیکی کرد، آیا نزد و چیزی هست تا به عنوان هدیه به او بپردازیم ؟
حضرت زینب در پاسخ فرمود: به خدا سوگند ! در نزد ما چیزی نیست که صله دهیم مگر بخشی از زیورها که برای ما مانده است.
فاطمه و زینب دو دست بند و دو بازوبند به او هدیه و از وی عذرخواهی کردند.
آن مرد از این بخشش متأثر شد، زیرا می دانست که آن ها از جهت مالی در تنگنا هستند، لذا با احترام آن ها را رد کرد و گفت: من اگر این کار را برای دنیا انجام داده بودم همین ها مرا کفایت می کرد، ولی به خدا سوگند من این کار را تنها برای رضای خدا و قرابت شما با رسول خدا صلی الله علیه و آله انجام داده ام !
هم چنین از فاطمه دختر امام علی علیه السلام نقل شده است که پس از شهادت امام حسین علیه السلام هیچ زنی از ما حنا نبست و میل سرمه ای به چشمش نگرداند و مویش را شانه نکرد، تا آن گاه که مختار سر بریده ابن زیاد را به مدینه فرستاد.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۶ و ۲۱۷
@zananetamadonsaz
نام دخترانی دیگر از امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام که در کتاب به حضور ایشان در کاروان حسینی اشاره شده است:
رقیه، خدیجه، صفیه، امامه، ام الکرام، جمانه، ام الحسن، ام هانی و ...
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_چهارم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو ام عبداللّه دختر امام حسن علیه السلام
ام عبداللّه، نامش فاطمه فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام است . از او سه فرزند به نام های محمد، حسن و علی به دنیا آمدند .
او در صداقت و راست گویی بی نظیر بود. در میان فرزندان امام حسن زنی با فضیلت تر از او وجود نداشت.
امام صادق علیه السلام درباره او می فرماید: « کانت صدیقةً لم تُدرَک فی آلِ الحسن امراةٌ مثلَها ».
از امام باقر علیه السلام روایت شده که روزی مادرم در کنار دیواری نشسته بود که از دیوار صدایی بلند شد و در حال فرو ریختن بود. او دستش را به دیوار گذاشت و گفت: نه، به حق مصطفی ! خدا اجازه فرو ریختن به تو نمی دهد تا من بر خیزم. دیوار هم چنان بر جای ماند تا وی برخاست و رفت، آن گاه فرو ریخت.
او نخستین زن هاشمی و علوی بود که فرزندی هاشمی و علوی به دنیا آورد.
او همراه کاروان حسینی با همسرش امام سجاد علیه السلام و فرزند خردسالش امام محمد باقر علیه السلام به اسارت رفت و در ابلاغ پیام شهدا با دیگر اهل بیت سهیم و شریک بود.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۹ و ۲۲۰
@zananetamadonsaz
4_5900032729549900784.pdf
4.76M
زیارت مفجعه حضرت رقیه المرتقی سلاماللهعلیها (کامل ترین نسخه زیارت خانم با اعراب گذاری صحیح)
به زبانهای عربی، فارسی و انگلیسی
اطلاعاتی از بانوان رمله و دختر سلیل بن عبدالله را (دو تن از همسران امام حسن علیه السلام و مادر دو شهید والا مقام نهضت حسینی، قاسم بن الحسن و عبدالله بن الحسن علیهم السلام که در کاروان حسینی حضور داشته اند)، در کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا مطالعه بفرمایید.
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_پنجم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
فاطمه دختر امام حسین علیه السلام
مادر فاطمه ام اسحاق دختر طلحه بن عبید الله ( یا عبد الله تمیمی ) بود .
او از زنان با فضیلت و نمونه در روزگار خویش به شمار می آمد. نمازی می نویسد: او از نظر تقوا، کمال و فضایل و زیبایی نظیر نداشت، به گونه ای که او را حور العین می گفتند .
وی از پدرش امام حسین، فاطمه زهرا، دختر رسول خدا، ابن عباس، بلال موذن پیامبر، اسماء بنت عمیس و عایشه نقل حدیث کرده است.
فاطمه با عموزاده اش، حسن مثنی، فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام ازدواج کرد.
در چگونگی خواستگاری او آمده است:
حسن بن حسن از عمویش امام حسین علیه السلام تقاضا کرد که یکی از دو دخترش سکینه یا فاطمه را به ازدواج او در آورد. امام فرمود: هر کدام را دوست داری انتخاب کن. حسن از پاسخ شرم کرد.
آن گاه امام فرمود: برای تو فاطمه را برمی گزینم؛ همانا او بیشترین شباهت را به مادرم فاطمه زهرا علیهاالسلام دارد. سپس وی را به ازدواج حسن درآورد .
فاطمه به همراه پدر و همسرش به کربلا آمد و در همه مصائب اهل بیت شرکت داشت.
بر اساس فرموده امام باقر علیه السلام، امام حسین علیه السلام در آستانه شهادت نوشته پیچیده ای را به دخترش فاطمه داد و وصیت زبانی نیز به او کرد.
سپس فرمود: دخترم این را به بزرگ ترین فرزندانم بده. چون در آن زمان امام زین العابدین بیمار بود، فاطمه بعدها آن نوشته را به او تسلیم کرد و پس از آن به ما رسید .
ابی الجارود می گوید: از امام پرسیدم: خدا مرا فدای شما گرداند، در آن کتاب چه بود ؟
امام باقر علیه السلام فرمود: به خدا سوگند ! در آن کتاب هر آنچه را که فرزندان آدم نیاز دارند از زمانی که خداوند آدم را آفرید تا زمانی که دنیا را نابود کند، وجود دارد. به خدا سوگند ! در آن همه حدود حتی ارش خدش هست .
از این روایت استفاده می شود، امانتی که امام حسین به دخترش فاطمه سپرده غیر از آن امانتی بوده است که به ام سلمه هنگام حرکت از مدینه سپرده بود.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۲۴ و ۲۲۵
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_ششم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه دختر امام حسین علیه السلام
مادر سکینه رباب نام داشت.
نامش را امینه، آمنه، امیمه، امامه و امیّه ذکر کرده اند. سکینه لقبی است که از سوی پدر و مادر به وی داده شده است .
او سید زنان عصر خویش بود. در عقل و ادب، اخلاق، هوش و عفت بر همه زنان برتری داشت. وی را عفیفه، بخشنده، فصیح و بلیغ، با وقار و ... نیکوترین زنان عصر خویش دانسته اند.
سکینه در رویداد کربلا دوازده یا پانزده سال داشت.
زرکلی درباره او می نویسد:
سکینه دختر حسین بن علی بن ابی طالب علیه السلام زنی شریف، شاعر و کریم است. وی از زیباترین، خوش نفس ترین و سرور زنان عصر خویش بود.
بزرگان و شاعران قریش به خدمت او می آمدند تا درباره اشعارشان اظهار نظر کند.
مجلس را به گونه ای ترتیب داده بود که آن ها او را نمی دیدند ولی وی آنان را می دید. اشعارشان را می خواندند و او یکی را بر دیگری برتری می داد. گاه نیز اشعار آنان را نقد می کرد و هدیه و جایزه به آنان می داد .
امام حسین علیه السلام از او به عنوان یا خیرة النسوان یاد کرده است.
سکینه افزون بر علم و ادب جزء راویان حدیث به شمار می آید، هر چند اندکی از روایات او نقل شده است. وی حدیث:
حَمَلةُ القرآنِ عُرفاءُ أهل الجنّةِ یومَ القیامةِ؛
حاملان قرآن سروران اهل بهشتند در روز قیامت.
را از پیامبر نقل کرده است .
ابن حیان هنگام معرفی سکینه آورده است که وی از اهل بیت خود روایت می کند و از او اهل کوفه روایت می کنند .
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۲ و ۲۳۳
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_هفتم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه دختر امام حسین علیه السلام
پس از رویداد عاشورا، خانه او جایگاه علم، ادب، فقه وحدیث بود.
این بانوی بزرگ و عبدالله شیرخوار که در کربلا شهید شدند، فرزندان بانو رباب همسر سالار شهیدان امام حسین بودند.
سکینه با عبدالله بن حسن علیه السلام ازدواج کرد، ولی پیش از زفاف در کربلا به شهادت رسید و هیچ فرزندی از ازدواج آن ها به دنیا نیامد .
سکینه روزی با دختر عثمان، خلیفه سوم در مجلسی بود. او برای فخرفروشی بر سکینه گفت:
أنا بنتُ الشهیدِ؛
من دختر شهید هستم.
سکینه جوابش را نداد، تا این که صدای اذان برخاست. همین که مؤذن گفت: « اشهد ان محمدا رسول الله » سکینه گفت: این پدر من است یا تو ؟
دختر عثمان شرمنده شد و گفت: دیگر به شما فخر نخواهم فروخت .
پس از حماسه عاشورا برخوردهای زیادی از او با امویان نقل شده است؛ از جمله نوشته اند:
وقتی مروان بن حکم به علی علیه السلام ناسزا می گفت، سکینه به سختی در برابر او می ایستاد و به او و پدرش بد می گفت .
سکینه روز جمعه در پوششی کامل با گروهی از زنان و خدمت کاران خود به نماز جمعه می رفت و در برابر ابن مطیره ( خالدبن عبدالملک بن حارث بن حکم ) می ایستاد. وی به بد گویی های او از علی علیه السلام پاسخ می داد و در برابر به او و اربابانش بد می گفت.
آن ها که جرئت بر خورد با سکینه را نداشتند، همراهان او را کتک می زدند .
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۳ و ۲۳۴
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_هشتم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه دختر امام حسین علیه السلام
امام حسین علیه السلام درباره سکینه می فرمود:
أمّا سُکَینةُ، فغالبَ علیها الاستغراقُ مع اللهِ ؛
اما سکینه بیشتر محو جمال خدای متعال است.
درباره ازدواج های متعدد حضرت سکینه پس از عبدالله، گزارش های گوناگونی نقل شده است.
...
دخیل نتیجه گرفته است که او تنها به عقد عبدالله حسن در آمد و او نیز پیش از زفاف در کربلا شهید شد . بسیاری از عالمان اهل سنت همین دیدگاه را نقل کرده و پذیرفته اند .
سکینه یکی از گزارشگران رویداد کربلاست. از وی گزارش هایی در باره عصر تاسوعا و شب عاشورا، هنگام وداع پدر، شهادت قمر بنی هاشم، علی اکبر و ... نقل شده است.
در یکی از این گزارش ها آمده است: وقتی که امام دید اهل بیت و همه یارانش کشته شده اند، برای وداع به خیمه ها آمد و به سکینه و دیگر زنان سلام داد. سکینه پس از وداع امام با اهل بیت صدا زد:
یا ابه استسلمت للموت ؟؛
پدر آیا تسلیم مرگ شده ای ؟
امام فرمود: چگونه تسلیم مرگ نشود، کسی که یار و یاوری ندارد .
سپس امام او را در آغوش گرفت و با دست مبارک خویش اشک چشمانش را پاک کرد و فرمود:
سیطول بعدی یا سکینه فاعلمی
منک البکاء اذ الحمام دهانی
لا تحرقی قلبی بدمعِکِ حسرةً
ما دام الروحُ منّی فی جثمانی
فإذا قُتِلتُ فأنتِ أولی بالذی
تبکینهُ یا خیرة النسوان
به زودی بر مصیبت من گریه های طولانی در پیش داری. تا جان در بدن دارم، مرا از اشک حسرت خود مسوزان. ای بهترین زنان ! هنگامی که من کشته شدم، تو برای گریستن بر من سزاوارترینی.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۵ و ۲۳۶
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_ونهم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه با کاروان اسیران
پس از شهادت امام، دوره اسارت زنان هاشمی آغاز می شود.
نوشته اند دشمن وقتی که زنان را از میان کشته ها عبور داد، سکینه خود را روی جسد پدر انداخت و آن را در آغوش گرفت.
در اثر گریه بی هوش شد و در آن حالت شنید که پدرش می فرماید:
شیعتی مَهـما شَرِبتُم مـاءَ عذبٍ فَاذکُرونی
أو سَمِعتُم بغریبٍ أو شهیدٍ فَاندبونی
شیعیان من ! هر گاه آب گوارایی نوشیدید، مرا به یاد آورید، یا اگر از غریب یا شهیدی سخن به میان آمد بر من گریه کنید.
سکینه جسد پدر را رها نمی کرد، تا این که گروهی از اعراب وی را با زور از بدن پدر جدا کردند .
روز یازدهم محرم، او همراه دیگر زنان هاشمی در حالی که بر شتر برهنه سوار بود، از کربلا به کوفه و شام به اسارت برده شد . در طول اسارت کوفه گزارش خاصی از سکینه در دست نیست. گویا غم و اندوه شدید سکینه در شهادت پدر، برادران و خویشان زمینه هر گونه گزارشی را از بین برده است.
ورود کاروان اسیران به شام
کاروان اسیران در اول ماه صفر سال ۶۱ ق. به شام وارد شدند.
سهل ساعدی می گوید: پنداشتم مردم شام جشنی دارند که من از آن بی خبرم، پرسیدم: آیا عید است ؟ گفتند: ای پیرمرد ! مثل این که غریبه ای ؟
گفتم: من سهل بن ساعدی از اصحاب پیامبرم.
گفتند: تعجب است ای سعد که از آسمان خون نمی بارد و زمین اهلش را فرو نمی برد. این سر حسین و یاران اوست که از عراق به شام هدیه می آورند و مردم شادی می کنند.
در کنار دروازه ایستادم، تا این که پرچم ها رسیدند.
مردی در جلو نیزه ای بلند در دست داشت و سر حسین که شباهتی تمام به پیامبر داشت، بالای نیزه بود. به دنبال آن کاروان زنان و کودکان می آمدند.
جلو رفتم و از یکی از آنان پرسیدم: تو کیستی ؟ گفت: سکینه دختر امام حسین. خودم را معرفی کردم و گفتم: آیا حاجتی داری ؟ گفت: به نیزه داری که این سر مقدس را می برد، بگو از ما جلوتر حرکت کند، تا مردم به نگاه کردن آن مشغول شوند و به حرم رسول خدا صلی الله علیه و آله چشم ندوزند.
سهل به سرعت رفت و چهارصد دینار به نیزه دار داد. او نیز سر مطهر را از میان زنان بیرون برد .
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۸ و ۲۳۹
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_سی_ام
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه با کاروان اسرا
در گزارش دیگری آمده است:
وقتی زنان را وارد مجلس یزید کردند، از نام آن ها پرسید و خطاب به حضرت سکینه گفت: این زن کیست ؟
گفتند: سکینه دختر حسین است.
یزید گفت: تو سکینه هستی ؟
سکینه گریست و به قدری ناراحت شد که نزدیک بود جان بسپارد.
یزید گفت: چرا گریه می کنی ؟
فرمود: چگونه گریه نکند کسی که پوشش ندارد، تا صورتش را از نگاه تو و اهل مجلس بپوشاند ؟
یزید گفت: ای سکینه پدرت حق مرا منکر شد، قطع رحم با من کرد و در ریاست با من ستیز نمود.
سکینه گریست و فرمود: ای یزید ! از کشتن پدرم خوش حال مباش. او پیرو خدا و رسولش بود و دعوت حق را لبیک گفت و به سعادت رسید، ولی روزی خواهد آمد که تو را بازخواست می کنند. خود را برای آن روز آماده پاسخ گویی کن، ولی از کجا معلوم که تو بتوانی پاسخ بدهی ؟
یزید گفت: ساکت باش پدرت بر من حقی نداشت.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا ص ۲۴۰
@zananetamadonsaz
زنان تمدن ساز تاریخ
🏴🏴🏴 #روز_سی_ام #ویژه #محرم #زنان_عاشورایی بانو سکینه با کاروان اسرا در گزارش دیگری آمده است:
🛑🛑🛑
شاید تصور آن سخت باشد که این جملات و مباحثه بین حاکم بلامنازع و قدرتمند منطقه، با دختری نوجوان است که در مدت زمان بسیاری کوتاهی اکثریت خاندان خود را به سخت ترین شکل از دست داده و بی پناه و بی سلاح در کاروان اسیران، شهر به شهر رنج و مشقت فراوان دیده.
شجاعت او در پاسخ به حاکمی متکبر و خونخوار که از هیچ جنایتی فروگذار نکرده و الان بر تخت پیروزی و سلطنت تکیه زده، نشان از یک قدرت روحی بالا دارد که می تواند یزید را در کاخ خودش خوار کند و به میز محاکمه بکشاند و موازنه قدرت ظاهری را تغییر دهد.
حتی گریه او می تواند حاضران را تکان دهد و بیدار کند.
این گریه سلاح قدرت نرم اوست که زمین بازی را عوض می کند و قیام سرخ حسینی را جلو می برد.
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_سی_و_یکم
#ویژه
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه سلام الله علیها در مدینه
هنگامی که کاروان اسیران به مدینه باز گشت، سکینه در منزل پدرش همراه امام سجاد علیه السلام اقامت گزید.
او همانند امام همواره می گریست. زنان هاشمی پس از شهادت امام حسین علیه السلام لباس سیاه پوشیدند و مجالس عزا به پا کردند. غذای آنان را امام سجاد علیه السلام تهیه می کرد .
از حضرت سکینه اشعاری در رثای پدرش آمده که ابیات ذیل از جمله آن هاست:
لا تَعذلیه فهم قاطع طرقه
فعینه بدموع ذرّف عذقه
إنّ الحسین غداه الطفّ یرشقه
ریب المنون فما أن یخطئ الحدقه
بکفّ شرّ عبد الله کلّهم
نسل البغایا و جیش المرق الفسقه
یا أمّة السوء هاتوا ما احتجاجکم
غدا و جلّکم بالسیف قد صفقه
کسی را سرزنش نکن که راهش را گم کرده است، زیرا از چشمانش اشک فراوان می بارد. در روز عاشورا تیری به سوی امام رها شد که خطا نمی کند و از حدقه چشم امام سجاد دور نمی شود. این کار به دست کسانی انجام شد که بدترین مردم و حرام زاده و خارج از دین و فاسق بودند. ای بدترین امت ! دلیل هایتان را بیاورید. شما برهانی ندارید، زیرا همه شما او را با شمشیرتان زدید.
سر انجام این یادگار حادثه کربلا (در حالی که همواره مبغوض بنی امیه بود)، در پنجم ربیع الاول سال ۱۱۷ ق. در مدینه دیده از جهان فرو بست.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا ص ۲۴۴
@zananetamadonsaz
هدایت شده از اخبار زن و خانواده
http://hoda.miu.ac.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=321&pageid=49392&newsview=118816
@women92
به گزارش روابط عمومی و بین الملل، معاونت فرهنگی تربیتی مجتمع با همکاری مدرسه عالی حکمت و تاریخ نشست مجازی «نقش زنان تأثیرگذار در قبل، حین و بعد از واقعه عاشورا» را با سخنرانی سرکا خانم دکتر ظهیری به صورت مجازی آفلاین برگزار می نماید.
https://eitaa.com/joinchat/3344760855C17713c4a73
🌿کانال اخبار زن و خانواده در پیام رسان های ایتا و بله🌿:
@zan_khanevade
https://ble.ir/zan_khanevade
eitaa.com/zan_khanevade
🏴🏴🏴
#روز_سی_و_دوم
#ویژه
#زنان_عاشورایی
بانو رباب همسر امام حسین علیه السلام
او دختر امرؤ القیس بن عدی است.
این بانوی با فضیلت از نظر عقل، ادب و جمال سرآمد زنان عصر خود بود .
او مادر سکینه و عبدالله رضیع است .
رباب که به همسری امام حسین علیه السلام درآمد در نزد آن حضرت جایگاهی بزرگ پیدا کرد.
آن بزرگوار به رباب و سکینه دختر او، بسیار علاقه داشتند، تا جایی که در وصف آن دو از آن حضرت نقل شده است:
لعَمرک أنّنی لأحبّ دارا
تَحِلّ بها سکینةُ و الربابُ
أُحِبَّهما و أَبذلُ فوقَ جهدی
و لیس لعاذلٍ عندی عتابُ
ولیس لهم و إن عَتَبوا مطیعا
حَیاتی أو یَغیبنی الترابُ
به جانت سوگند ! خانه ای رادوست دارم که سکینه و رباب در آن باشند.
آن دو را دوست می دارم و هر چه دارم نثار آنان می کنم و برای عیب جویی در نزد من هیچ سرزنشی مورد قبول نمی باشد،
هر چند آنان عیب جویی کنند، من از آنان چه در زمان حیات و چه پس از آن پیروی نخواهم کرد.
رباب نیز جایگاه امام را به خوبی شناخته بود و امام را از جان و دل دوست داشت.
او در سفر کربلا همواره یار و یاور و همراه امام بود.
وی تمام رنج ها و دشواری ها را در مسیر مدینه تا مکه و از مکه تا کربلا عاشقانه پذیرفت و منزل به منزل در کنار امام راه پیمود.
او نماد محبت، وفا، صفا و صداقت و به تمام معنا قدردان نعمت وجود امام بود و پیروی از آن حضرت را بر خود وظیفه می دانست.
امام حسین در روز عاشورا او و دیگر زنان اهل بیت را به صبر و استقامت دعوت کرد .
شنیده نشده که وی خلاف دستور امام عمل کرده باشد.
او در کربلا کشته شدن فرزندش عبد الله رضیع را با چشم خود در آغوش امام دید و پس از حادثه کربلا همراه زینب و دیگر بانوان حرم به اسارت برده شد.
...
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۴۸ و ۲۴۹
@zananetamadonsaz
🖤 فرستادگانِ حسین علیهالسلام
🌷 رهبر انقلاب: حضرت امام حسین (علیهالسلام) دو سه نفر مأمور کارکُشتهى مبرّزِ قویدست بهسوى تاریخ فرستاد. این چند مأمور، زینب کبری (سلاماللهعلیها)، امام سجّاد (علیهالسلام)، امّکلثوم، سکینه و فاطمهى بنتالحسین علیهما السلام هستند.
🌱 از خاندان پیغمبر (ص) چندین نفر به صورت ظاهر، اسیرانى در دست دشمنان و در باطن، مأمورانى از جانب آن مرکز الهام و وحى خداوندى به کوفه و شام و مدینه اعزام شدند و تا آخر عمرشان از این عملى که امام حسین (علیهالسلام) انجام داد بهرهبردارى شد؛ آنها علّتش را گفتند.
➡️ ۱۳۵۲/۱۱/۱۳
🏴 @Khamenei_Reyhaneh
زنان تمدن ساز تاریخ
🏴🏴🏴 #روز_سی_و_دوم #ویژه #زنان_عاشورایی بانو رباب همسر امام حسین علیه السلام او دختر امرؤ القیس
🏴🏴🏴
#روز_سی_و_سوم
#ویژه
#زنان_عاشورایی
بانو رباب سلام الله علیها همسر امام حسین علیه السلام
اشعاری از او درباره شخصیت امام حسین و واقعه کربلا در دست است.
وی در مجلس ابن زیاد سر امام حسین علیه السلام را بوسیده در دامن گذاشت و این شعر را قرائت کرد:
واحسیناه فلا نسیتُ حسینا
أقصَدَته أسنّةُ الأ عداءِ
غادَروه بکربلا صریعا
لا سَقی اللهُ جانبی کربلا
وای حسین ! من حسین را از یاد نخواهم برد. دشمنان نیزه ها بر بدن او زدند. دشمنان با وی نیرنگ کردند و جنازه اش را روی زمین گذاشتند. پس از او، باران زمین کربلا را سیراب نکند.
رباب با سرودن همین دو بیت شعر رویداد کربلا را تبیین و راه تحریف را بر دشمنان بست.
وقتی دیگر اسیران را در مجلس ابن زیاد حاضر کردند، اشعار دیگری درباره شخصیت امام سرود :
إنّ الذی کان نورا یُستَضاء به
بکربلاءَ قَتیلٌ غیرُ مدفونٍ
سبُط النبیّ جزاک اللهُ صالح
عنّا و جنّبت خسران الموازین
قد کنتَ لی جبلاً صعبا ألوذ به
و کنتَ تُذهبنا بالرحم و الدین
مَن للیتامی و مَن للسائلین و من
یغنی و یأوی إلیه کلّ مسکین
والله لا أبتغی صهرا بصهرِکم
حتی أغیب بین الرمل و الطین
همانا نوری که به همه جا پرتو می افکند در کربلا شهید شد و پیکرش بر زمین ماند.
پسر پیامبر خدا ! خداوند تو را پاداش نیکو دهد از سوی ما و از خسران موازین در روز قیامت به دور دارد.
تو به مانند کوهی بودی که با مهر و دیانت با ما رفتار می کردی.
پس از تو چه کسی یار یتیمان و فقیران باشد ؟ چه کسی درماندگان را در پناه گیرد ؟
پس از تو همواره تنها خواهم ماند، تا این که در میان خاک و گل قرار گیرم.
پس از امام عده ای از اشراف قریش از او خواستگاری کردند، ولی نپذیرفت و فرمود:
پس از فرزند رسول خدا خویشاوند دیگری را نمی پذیرم.
ابن جوزی نوشته است که او پس از امام حسین به زیر سقف نرفت .
برخی گفته اند: او پس از حادثه کربلا تنها یک سال زنده بود و سر انجام از شدت حزن و اندوه درگذشت .
همان گونه که آوردیم اظهار پشیمانیِ یزید سیاسی بود. یکی از شواهد آن این است که در مدینه سعید بن عاص، خانه علی علیه السلام، عقیل و رباب همسر امام حسین علیه السلام را ویران کرد .
مصقله از امام صادق علیه السلام روایت می کند: هنگامی که امام حسین به شهادت رسید، همسر کلابیه او برایش مجلس عزا بر پا کرد.
خود گریست و زنان و خدمت کارانش نیز گریستند و آن قدر گریه کرد تا اشک چشمش خشک شد.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۴۹-۲۵۲
@zananetamadonsaz
در ادامه، کتاب به شرح حال زنانی از خاندان عقیل بن ابی طالب برادر امیرالمومنین علیه السلام که در نهضت عاشورا حضور داشته اند می پردازد.
از جمله:
- ام کلثوم دختر عبدالله بن جعفر و حضرت زینب سلام الله علیها
- شهربانو دختر عقیل
- ام الثغر همسر عقیل
🏴🏴🏴
#روز_سی_و_چهارم
#ویژه
#زنان_عاشورایی
فضّه
ابن حجر، فضه را خدمت کار خانه فاطمه زهرا علیهاالسلام دانسته است .
وی دارای فضایل و ارزش های والایی است که در کتاب های تاریخی و تفسیری به آن اشاره شده است .
نقش او تنها کمک در کار منزل نبود، بلکه او از شاگردان ویژه آن حضرت به شمار می آمد.
ابن اثیر به سند خود از مجاهد، از ابن عباس در ذیل آیه:
« یُوفُونَ بِالنَّذرِ وَیَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطِیراً ».
نقل کرده است:
در قضیه بیماری حسن و حسین فضّه نیز به همراه خانواده سه روز روزه نذر کرد .
او در نزد خاندان اهل بیت جایگاه خاصی پیدا کرد و از حافظان قرآن کریم شد و حدود بیست سال جز با قرآن سخن نگفت .
فضّه از جمله کسانی است که پس از حضرت زهرا افتخار خدمت گزاری حضرت زینب علیهاالسلام را داشت و در کنار او در کربلا نیز حاضر بود .
...
فضه در جریان اسارت خاندان پیامبرحضور داشت و در طول دوره اسارت دراداره کاروان به زینب کمک می کرد.
تاریخ فوت فضّه معلوم نیست، اما قبرش در شام است. بقعه وی در باب الصغیر بعد از خروج از بقعه عبد الله بن جعفر طیار و بلال به سوی بقعه محمد بن ابی بکر در سمت راست قرار گرفته و بر سر در آن نوشته شده است: « فضةُ خادمةُ رسولِ اللهِ ».
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۶۱-۲۶۴
@zananetamadonsaz
زنان تمدن ساز تاریخ
🏴🏴🏴 #روز_سی_و_چهارم #ویژه #زنان_عاشورایی فضّه ابن حجر، فضه را خدمت کار خانه فاطمه زهرا علیهاال
سایر زنان خادمه ای که در کاروان عاشورائیان حضور داشته اند و کتاب به نام ایشان اشاره کرده است:
ملیکه
روضه
ام رافع
میمونه
فاکهه
حسنیه
کبشه