🟩برای لای جزر دیوار خوبه
🔻خیلی بی مصرف است.
⬅️ریشه این مَثُل
🔸️در زمان های قدیم ساختن سرپناه و خانه بیشتر با استفاده از مصالح طبیعی مانند خشت و گل، سنگ و چوب انجام می شد و مردم برای استحکام و ایمنی خانه هایشان از روش های سنتی استفاده می کردند؛ بنابراین دیوار خانه ها ضخیم ساخته می شد که آن را جرز می نامیدند.
🔹️جرز درواقع پایه و مبنای ساختمان بود و معمولا در فواصل منظم در طول دیوار ساخته می شد تا به عنوان تکیه گاه بارهای عمودی ساختمان را تحمل کند؛ بنابراین یکی از ارکان مهم در ساخت وساز محسوب می شد. شاید بتوان گفت ریشه این اصطلاح قدمت دیرینه دارد، چون باستان شناسان و محققان در برخی بناهای تاریخی کشورمان مانند قلعه بلقیس اسفراین و قلعه بهستان زنجان، استخوان و اسکلت انسان را در میان دیوارها یا همان لای جرز کشف کرده اند.
🔸️به گفته این محققان این اسکلت های انسانی مربوط به زمانی است که بردگان و کارگران ساختمانی را تنبیه کرده آنها را بین دیوارها مدفون می کردند. البته برخی باستان شناسان نیز معتقدند مردم آن زمان مردگانِ خود را لای دیوار مدفون می کردند. به اعتقاد کارشناسان و مورخان، در دوره مادها و هخامنشیان این شیوه بیشتر رایج بوده است.
🔹️فرهنگ ایرانی و سنتی منطبق با عادات و رسوم رایج هر زمان و برگرفته از سبک زندگی مردم هر منطقه و ناحیه متفاوت بود، در بسیاری از خانواده های ایرانی همبستگی و اتحاد بین اعضا مهم بوده و به ویژه پسران خانواده حکم ستون و پایه خانواده را داشتند تا اعضای خانواده روی حمایت و مسئولیت پذیری آنان حساب کنند.
🔸️اگر از قضا فرزندی در خانواده ناخلف بوده هیچ مهارت و هنری نداشت، اصطلاحا می گفتند به درد لای جرز هم نمی خوره . بعدها این اصطلاح در مورد هر فرد که بیکار و سربار خانواده یا به عبارتی کسی که عرضه انجام کاری را نداشت و حتی اشیای بی استفاده و غیرمفید، به کار رفت و امروزه نیز در بین مردم همچنان متداول است.
#بدردنخور #جرزدیوار
@zarboolmasall
هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق
ثبت است بر جریدهٔ عالم دوام ما
#حافظ
@zarboolmasall
⬅️داستان حکایت باد آورده را باد می برد
در زمان خسرو پرویز جنگی بین ایران و روم در گرفت که در آن ایرانیان پیروز شدند و قسطنطنیه پایتخت روم در محاصره سپاه ایران قرار گرفت و سقوط آن نزدیک شد. مردم رم پادشاهی به نام هرقل را به پادشاهی برگزیدند. هرقل که دید پایتخت در خطر است دستور داد گنجینه جواهرات رومی را در چهار کشتی بزرگ بگذارند تا از طریق دریا به اسکندریه منتقل شوند تا در صورت سقوط پایتخت، گنجینه های رومی در دست ایرانیان نباشد.
آنها هم همین کار را کردند. اما هنوز کشتی ها در دریای مدیترانه حرکت نکرده بودند که ناگهان باد مخالف وزید و چون در آن زمان کشتی ها با باد حرکت می کردند، ملوانان هر چه تلاش کردند نتوانستند کشتی ها را به اسکندریه منتقل کنند و کشتی ها به سمت ساحل شرقی مدیترانه که در تصرف ایرانیان بود در آمد. ایرانیان خوشحال شدند و گنج ها را به تیسفون پایتخت ساسانیان فرستادند.
خسرو پرویز چون این گنج در اثر تغییر مسیر باد بدست ایرانیان افتاده بود خسرو پرویز آنرا (گنج باد آورده) نام نهاد. از آنروز به بعد هرگاه ثروت و مالی بدون زحمت نصیب کسی شود، آنرا بادآورده می گویند.
خسرو پرویز چون این گنج در اثر تغییر جهت باد به دست ایرانیان رسیده بود، آن را (گنج آورده باد) نامید. از آن روز به بعد، هر گاه بدون زحمت به کسی مال و ثروت داده شود، آن را بادآورده می نامند. مدت زیادی از این ماجرا نگذشته بود که از خزانهی خسرو پرویز دزدی شد و طلاهای باد آورده نیز غارت شد و اینگونه بود که این ضرب المثل ساخته شد.
@zarboolmasall
🟩باد آورده را باد می برد
🔻هر چیزی که آسان بدست می آید آسان هم از دست می رود.
🔹️این حکایت برای افرادی کاربرد دارد که بدون هیچ زحمتی ثروتی را به دست آوردهاند اما قدر آن را نمی دانند، چنین افرادی با ولخرجی زیاد و عدم استفاده درست از پول به زودی ثروت خود را از دست می دهند. در واقع مال بدون زحمت، برکت ندارد. به قول قدیمی ها پولی که بدون رنج و تلاش به دست می آید جوری از بین می رود که خودت هم نمی فهمی.
#رنج #تلاش #زحمت #باد
@zarboolmasall
ای آن که گاه گاه ز من یاد میکنی
پیوسته شاد زی که دلی شاد میکنی
گفتی: «برو!» ولیک نگفتی کجا رَوَد
این مرغ پر شکسته که آزاد میکنی
پنهان مساز رازِ غم خویش در سکوت
باری، در آن نگاه، چو فریاد میکنی
ای سیل اشک من! ز چه بنیاد میکنی؟
ای درد عشق او! ز چه بیداد میکنی؟
نازکتر از خیال منی، ای نگاه! لیک
با سینه کار دشنه پولاد میکنی
نقشت ز لوح خاطر سیمین نمیرود
ای آن که گاه گاه ز من یاد میکنی
#سیمین_بهبهانی
@zarboolmasall
🟩آنچه می کاری درو خواهی کرد.[3]
🔸️«وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ»[4]
🔹️(و هر گونه نیکی که برای خویش از پیش فرستید آن را نزد خدا باز خواهید یافت)
#نیکی #درو #خدا #ضربالمثلقرآنی
@zarboolmasall
⬅️شعر ضرب المثل باد آورده را باد میبرد
نخستین که بنهاد گنج عروس
ز چین و ز بر طاس وز روم و روس
دگر گنج پر در خوشاب بود
که بالاش یک تیر پرتاب بود
که خضرا نهادند نامش ردان
همان تازیان نامور بخردان
دگر گنج باد آورش خواندند
شمارش بکردند و در ماندند
دگر آنک نامش همی بشنوی
تو گویی همه دیبهٔ خسروی
دگر نامور گنج افراسیاب
که کس را نبودی به خشکی و آب
دگر گنج کش خواندی سوخته
کزان گنج بد کشور افروخته
دگر آنک بد شادورد بزرگ
که گویند رامشگران سترگ
به زر سرخ گوهر برو بافته
به زر اندرون رشتهها تافته
🔻فردوسی، شاهنامه، پادشاهی خسرو پرویز
#فردوسی #ضربالمثلدراشعارشاعران
@zarboolmasall
🌞💫🌞💫🌞💫🌞💫🌞
یک لحظه می تواند
کل روز را تغییر دهد،🙂
یک روز ممکن است
تمام زندگی را تغییر دهد😇
و یک زندگی
توان تغییر همه دنیا را دارد...😍
لحظات رو دریابید...🥰
صبحتون بخیــــــــر☁🌈
@zarboolmasall
🟩تا مردم سخن نگفته باشد عیب و هزش نهفته باشد
🔹️جناب سعدی(ره) در بیان اهمیت سخن گفتن و هنر بیان میگوید:
🔸️«تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد».
🔹️بر اساس نظر برخی از شارحان حدیث، سعدى این بیت را از روى این کلام امام علی(ع) ساخته است. آنجا که حضرت فرمود: «تَکَلَّمُوا تُعْرَفُوا فَإِنَّ الْمَرْءَ مَخْبُوءٌ تَحْتَ لِسَانِه»؛[1] سخن بگویید تا شناخته شوید که آدمی در زیر زبانش پنهان است. خردمندان و دانشمندان تا سخن نگویند قدر و جایگاهشان برای مردم معلوم نمیشود. منظور این است که کسى علم و دانش و یا هنرى دارد و بخواهد مردم او را بشناسند باید سخن بگوید؛ زیرا که هر مردى در زیر زبان خود پنهان است. و چون سخن بگوید قدر و مرتبه او از هنر و بیهنرى ظاهر گردد
#ضربالمثلدراشعارشاعران #سخن #عیب
@zarboolmasall
🟩جوجه را آخر پائیز می شمرند
🔻نتیجه کار آخر معلوم می شود.
🔹️پیام این حکایت درباره مشخص شدن نتیجه کارها پس از پایان آن می باشد و نباید از ابتدا زیاد دلخوش و امیدوار بود.
🔸️ افراد عاقل کسانی هستند که به موفقیت اولیه در کار خود افتخار نمی کنند و تا آخر تلاش می کنند زیرا راه تا انتها سخت است.
🔹️در واقع این حکایت تلنگری برای ما است تا همیشه عاقبت اندیشی کنیم و بیش از حد خوش بینی به خرج ندهیم
#جوجه #پاییز #نتیجه #تلنگر
@zarboolmasall
⬅️داستان ضرب المثل جوجه را آخر پاییز می شمارند
در زمان های قدیم، یک کشاورز نهال چناری را کنار جالیز خود کاشت. زندگی کشاورز با کاشت و برداشت سبزیجات و میوه ها ساخته می شد. کشاورز در تمام سال ها در جالیز میوه و سبزی می کاشت و بعد از رشد میوه ها آن ها را می چید و به بازار می برد تا بفروشد اما فقط چنار بود که این همه سال رشد کرد و کشاورز او را تنها نگذاشت.
کشاورز بعد از سال ها تخم کدویی را کنار چنار کاشت، کدو شروع به رشد کرد و هر روز برگ های بیشتری داد و رشد کرد. تخمه کدو که نسبت به بقیهی سبزیجات دیگر آن جالیز بیشتر قد کشیده بود، یک روز به چنار نگاه کرد و گفت: بلندی این درخت چقدر است؟ شاید بتوانم مثل او بزرگ شوم. سپس به دور درخت چنار پیچید و روز به روز بالاتر رفت.
یک روز درخت چنار به او گفت: آفرین خوب رشد می کنی! کدو با افتخار گفت: من دارم از تو بلندتر می شوم. چنار آرام و بدون ناراحتی به کدو تنبل گفت: من پانزده سال است که اینجا هستم و خیلی بزرگ شده ام. شما هم می توانید هر چقدر که می خواهید رشد کنید، اما باید بدانید که دلیل کاشت هر گیاه متفاوت است.
کشاورز مرا کاشت تا از سایه من استفاده کند، شما باید سعی کنید مسئولیت خود را به درستی انجام دهید و به جای اینکه فقط رشد کنید، به فکر محصولت هم باشی تا کدویی بزرگ و شیرین داشته باشی وگرنه کارت را به خوبی انجام ندادی. تخمه کدو از حرف چنار نتیجه خوبی نگرفت و با خود گفت: چنار به جوانی و طراوت من غبطه می خورد و هدف از این حرف ها رسیدن به قد و جثه نیست.
پس به چنار گفت: به من حسودی می کنی؟ شما از من می خواهید که به میوه هایم فکر کنم و انرژی خود را برای رشد هدر ندهم. چنار حرفی نزد و فقط گفت: تا آخر پاییز، قبل از آمدن زمستان، تمام تلاش خود را بکنید. دانهی کدو گفت: خیلی خب، آخر پاییز جوجه ها را می شمارند و نتیجه را خواهیم دید.
از آن روز به بعد، کدو حلوایی تصمیم گرفت برای اینکه پاسخ قاطعی به چنار بدهد به خوبی رشد کند. از آن روز به بعد دانه کدو آنقدر درگیر رشد شاخه هایش بود که متوجه نشد از مسئولیت اصلی خود غافل شده و به ثمر نرسیده است. در یک روز سرد پاییزی، کشاورز وقتی دید که تخمه کدو تنبل بلند است و میوه نمی دهد، کدو را از جا کند و به دور انداخت
#داستان_ضربالمثلی
@zarboolmasall
May 11
🟩جانماز آب کشیدن
🔻در ظاهر خود را خوب نشان دادن
⬅️ این ضرب المثل معمولا برای افراد ظاهرساز مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که فردی ادعای الکی به دین داری و مومن بودن میکند، مردم برای نشان دادن واقعیت میگویند که فلانی جانماز آب میکشد و واقعیت ماجرا طبق ادعای او نیست.
#ادعا #مومن #واقعیت
@zarboolmasall
خوشم كه عشق نكرد امتحان پروازم
شكستهبالی من در قفس نهان گردید
#بیدل_دهلوی
@zarboolmasall
🟩جایی نمی خوابه که آب زیرش بره
🔻برای افراد زیرک گفته می شود.
⬅️در گذشته کوچ یکی از کارهایی بود که اقوام و ایلات انجام می دادند ، آن ها از ییلاق به قشلاق می رفتند و چادر می زدند، جای زدن چادر برای خودش یک هنر محسوب می شد، باید مکانی را انتخاب می کردند که موقع باران یا طغیان رودخانه نم به زمین نرسد و خوابیدن را دشوار نکند ، عده ای که بسیار در این مورد احتیاط و توجه می کردند ، کسانی بودند که ریسک و خطر کمتری می کردند ، همین موضوع ضرب المثلی را ساخته که براساس آن آدم های با احتیاط را توصیف می کنند ، کسانی که این کار را با یشترین دقت انجام می دهند تا کمترین ریسک را داشته باشد.
#کوچ #خوابیدن #زیرک #زرنگ
@zarboolmasall
نسبت عشق به من نسبت جان است به تن
تو بگو من به تو مشتاق ترم یا تو به من؟
زنده ام بی تو همین قدر که دارم نفسی
از جدایی نتوان گفت به جز آه سخن
بعد از این در دل من، شوق رهایی هم نیست
این هم از عاقبت از قفس آزاد شدن
وای بر من که در این بازی بی سود و زیان
پیش پیمان شکنی چون تو شدم عهد شکن
باز با گریه به آغوش تو بر می گردم
چون غریبی که خودش را برساند به وطن
تو اگر یوسف خود را نشناسی عجب است
ای که بینا شده چشم تو ز یک پیراهن
👤 فاضل نظری☔️
💛🎼 ⌈
@zarboolmasall
🌿💐🌿
عالَم دیگر به دست آور
که در زیر فلک
گر هزاران سال می مانی
همین روز و شب است
#صائب_تبریزی
@zarboolmasall
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام کانالتون خیلی خوبه و به قول یزدی ها خیلی خشه... حکایت و ضرب المثل و شعر هایی هم که می زارید خشه... بازم چیزای خش بزارید... خش همون مخفف خوش هست که در مورد همه چیز یزدی ها به کار میبرن.
🩷سلام همراه عزیز
ممنون از نگاهتون و همراهیتون
@mollanasreddin
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
⏱ساعت: ۱۷:۵۶:۵۴
⏰تاریخ: چهارشنبه تیر ۱۴۰۲
مرا در کودکی شوق دگر بود
خیالم زین حوادث بی خبر بود
#پروین_اعتصامی
@zarboolmasall
🌞یـک صبح سـلام و
🪴خـنده تحویل شمـا
🌞خـورشـید نثارتـان
🪴بـه یـک قــاب طلا
🌞زیبـاست نفس کنار
🪴ایـن هـم نفســان
🌞صبحانه فقط عـشق
🪴بنـوشیـد و دعـا 🤲
🪴سلام صبحتون بخیرو خوشی
@zarboolmasall
🟩جاتره بچه نیست
🔻چیزی وجود ندارد.
۱- یعنی آنچه که اتفاق افتاده برخلاف انتظار ما بوده است.
۲- وقتی چیزی یا کسی در جایی که همیشه هست نباشد، این ضرب المثل را به کار می برند.
۳- گاهی هم در مواجهه با برخی از مشکلات گفته می شود که افراد نسبت به آنها کاملا بی توجه بوده اند و وقتی که رخ داده تازه هشیار گشته اند!
۴- شوکه شدن از وقایعی که غیر قابل پیش بینی بوده است.
#شوک #وقایع #اتفاق #انتظار
@zarboolmasall
بسنده کردن به یک یا دوبار تذکر دادن
ar âdomi yako do , ar hayvuni raw be koh.
#آدم #حیوان #لری
@zarboolmasall
🟩جایی که نمک خوردی نمکدان مشکن
🔻 در نکوهش خیانت به افرادی که در حق آدم خوبی کرده اند.
🔸️نمک می خوری نمکدان مشکن اشاره به این موضوع دارد که در مقابل محبت دیگران باید قدردان بود و باید از کسانی که برای ما زحمتی کشیدهاند قدردانی کنیم و حرمت آن ها را نگه داریم زیرا خداوند انسانهایی را که قدرشناس هستند خیلی دوست دارد و پاداش خیلی خوبی به آن ها در زندگی و آخرت می دهد.
🔹️ این جمله زمانی به کار می رود که انسان نه تنها قدر خوبی ها و منفعتهایی را که نصیبش شده نمی داند، بلکه بدنبال بدی و خیانت است.
#خیانت #نمکنشناس #منفعت #بدی
@zarboolmasall
🟩چشمش آلبالو گیلاس می چینه
🔻چیزی را به طور درست نمی بیند.
🔹️۱- یعنی چشم هایش چیزی را اشتباه و به خطا دیده است.
🔸️۲- به کسی می گویند که نتواند چیزی یا مسئله ای را به درستی تشخیص دهد. مثلا کسی که مواد توهم آور و نشئه زا مصرف کرده باشد، چنین خصوصیتی دارد. مبهم حرف می زند، نمی تواند با چشم هایش چیزی را درست ببیند. به اصطلاح میگویند چشم هایش دو دو می زند!
🔹️۳- شاید از این جهت آلبالو و گیلاس را به کار می برند که این دو میوه شبیه هم هستند. مثلا به آلبالو بگوید گیلاس است و برعکس. کسی هم که نمی تواند دو چیز مشابه را از هم متمایز کند و هیچ فرقی بین آنها نمی گذارد یا اشتباه در نظر می گیرد، این اصطلاح آلبالو گیلاس را برایش می گویند.
🔸️۴- یعنی خیالاتی شده ای!
🔹️۵- چیزی را که مانند روز روشن است را اشتباه می بیند
#اشتباه #خیالاتی #روشن #گیلاس
@zarboolmasall