💠🔹به يقين هر دو بيان تعبيرى كنايى زيبا و صحيحى است و هر دو اشاره به يك حقيقت دارد و آن اينكه افراد عاقل بى مطالعه، فكر و دقت سخن نمىگويند؛ حسن و قبح، سود و زيان، مناسبت و عدم مناسبتِ گفتار خود را به دقت بررسيده و سپس آن را بر زبان جارى مىكنند در حالى كه افراد نادان به عكس آن هستند؛ سخنى را بى مطالعه مىگويند و بعد كه به آثار زيانبارش برخورد كردند در فكر فرو مىروند كه آيا صلاح بود ما چنين سخنى را بگوييم؟ در كتاب محجة البيضاء همين مضمون كلام امام عليه السلام با شرح بيشترى از پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله نقل شده است كه مىفرمايد: «إنَّ لِسٰانُ الْمُؤمِنِ وَرٰاءَ قَلْبِهِ فَإذٰا أرٰادَ أنْ يَتَكَلَّمَ بِشَىْءٍ تَدَبِّرُهُ بِقَلْبِهِ ثُمَّ أمْضٰاهُ بِلِسٰانِهِ وَ إنَّ لِسٰانُ الْمُنٰافِقِ أمٰامَ قَلْبِهِ فَإذٰا هَمَّ بِشَىْءٍ أمْضٰاهُ بِلِسٰانِهِ وَ لَمْ يَتَدَبَّرَه بِقَلْبِهِ ؛ زبان مؤمن در پشت قلب (عقل) اوست و هنگامى كه اراده كند سخنى بگويد نخست با عقل خود آن را بررسى مىكند سپس بر زبانش جارى مىسازد ولى زبان منافق جلو قلب (عقل) اوست هنگامى كه تصميم به چيزى بگيرد بدون مطالعه بر زبانش جارى مىسازد»
#حکمت_41
🔶 @Nahj_Et
🌱 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام
🌴 طُوبَى لِمَنْ ذَكَرَ الْمَعَادَ وَ عَمِلَ لِلْحِسَابِ وَ قَنِعَ بِالْكَفَافِ وَ رَضِيَ عَنِ اللَّه
🌸 خوشا به حال کسی که به یاد معاد باشد، برای حسابرسی قیامت کار کند و با قناعت زندگی کند و از خدا راضی باشد.
، #حکمت_475
🔶 @Nahj_Et
🔰 نکوهش یک کارگزار
💠 پس از یاد خدا و درود! از تو خبری رسیده است که اگرچنان کرده باشی، پروردگار خود را به خشم آورده، و امام خود را نافرمانی، و در امانت خود خیانت کرده ای
💠 به من خبر رسیده که کشت زمین ها را برداشته، و آنچه را که می توانستی گرفته، وآنچه در اختیار داشتی به خیانت خورده ای، پس هرچه زودتر حساب اموال را برای من بفرست و بدان که حسابرسی خداوند، از حسابرسی مردم سخت تر است.
#نامه_40
🔶 @Nahj_Et
#امیرالمؤمنین علی علیه السلام
⚠ بپرهیز از این️که خود را در بزرگی همانند خداوند پنداری ....
⏰ زیرا خداوند هر سرکشی را خوار می سازد ، و هر خودپسندی را بی ارزش می کند.❗
📚 #نامه_53
🔶 @Nahj_Et
🌴حضرت علی علیهالسلام
✉️ادامه نامه سی و یک به حضرت مجتبی
۸ -معیارهای روابط اجتماعی
ای پسرم نفس خود را میزان میان خود و دیگران قرار ده، پس آنچه را که برای خود دوست داری برای دیگران نیز دوست بدار، و آنچه را که برای خود نمیپسندی، برای دیگران مپسند، ستم روا مدار، آنگونه که دوست نداری به تو ستم شود، نیکوکار باش، آنگونه که دوست داری به تو نیکی کنند، و آنچه را که برای دیگران زشت میداری برای خود نیز زشت بشمار، و چیزی را برای مردم رضایت بده که برای خود میپسندی، آنچه نمیدانی نگو، گر چه آنچه را میدانی اندک است، آنچه را دوست نداری به تو نسبت دهند، در باره دیگران مگو، بدان که خود بزرگ بینی و غرور، مخالف راستی، و آفت عقل است، نهایت کوشش را در زندگی داشته باش، و در فکر ذخیره سازی برای دیگران مباش، آنگاه که به راه راست هدایت شدی، در برابر پروردگارت از هر فروتنی خاضعتر باش.
ادامه دارد.........
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين گفتار حكيمانه مىفرمايد: «كارهاى مستحب اگر به واجبات زيان برساند موجب قرب به خدا نمىشود»؛ (لَا قُرْبَةَ بِالنَّوَافِلِ إِذَا أَضَرَّتْ بِالْفَرَائِضِ) . روشن ترين تفسيرى كه براى اين گفتار حكيمانه امام عليه السلام به نظر مىرسد اين است كه هر گاه كارهاى مستحب ضررى به واجبات بزند ارزش آن كاسته مىشود و ثواب آن كم مىگردد، مثل اينكه كسى از سر شب تا بعد از نيمه شب مشغول عزادارى باشد ولى خواب بماند و نماز صبح او قضا شود. همه مىگويند آن مستحبى كه به اين فريضه لطمه زد كمارزش است. يا اينكه به سراغ كارهاى خير و كمك به مستمندان برود؛ ولى در اداى ديون خود و يا حج واجب كوتاهى كند
ادامه دارد......
#حکمت_39
🔶 @Nahj_Et
💠ادامه حکمت42
🔹اضافه بر اين، انسان در حال بيمارى توجه خاصى به خدا پيدا مىكند و گاه به ياد مرگ مىافتد و از گناهان خود توبه مىكند و همين بيدارى و آگاهى و توبه نيز سبب ديگرى براى ريزش گناهان اوست. قرآن مجيد در آيۀ 12 سورۀ يونس مىفرمايد: ««وَ إِذٰا مَسَّ اَلْإِنْسٰانَ اَلضُّرُّ دَعٰانٰا لِجَنْبِهِ أَوْ قٰاعِداً أَوْ قٰائِماً»؛ هنگامى كه به انسان زيان (و ناراحتى و بيمارى) برسد ما را (در هر حال) در حالى كه به پهلو خوابيده يا نشسته يا ايستاده است مىخواند»
ادامه دارد.....
#حکمت_42
🔶 @Nahj_Et
🏝 از لابلای نهج البلاغه
💕 اهمیت نهج_ البلاغه ترسیم شخصیت امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام است، چیزى که ما امروز به آن کمال احتیاج را داریم.
🌱 امیرالمؤمنین على علیه السلام این چهره ناشناخته، این انسان والا، این نمونه ى کامل مسلمانى که اسلام مى خواهد انسانها همه آنچنان ساخته بشوند در لابلاى اوراق و سطور نهج البلاغه کاملا شناسایى مىشود و تعریف مىشود. نهج البلاغه در حقیقت کتاب معرفى علی بن ابیطالب است؛
🌺 چگونه ممکن است به دنیاهاى اسرارآمیز و شگفت آور و وادیهاى گوناگون معرفتى که در نهج البلاغه هست کسى سر نزده باشد و بتواند آنها را اینجور زیبا و جالب ترسیم و توصیف کند؟
📚 و در نهج البلاغه همه ى ابعاد یک شخصیت والاى انسانى وجود دارد.
🌸 چهره ى على بن ابیطالب در هیچ جا مانند نهج البلاغه آشکار نمىشود.
امام خامنه ای
🔶 @Nahj_Et
💠🔹دليل آن هم روشن است فرائض و واجبات مصالحى دارد كه اگر ترك شود به انسان لطمه جدّى مىزند در حالى كه مستحبّات چنين نيست و به اين مىماند كه كسى داروى اصلى درد خود را رها كرده و به داروهاى اضافى و غير ضرورى بپردازد. در حديثى كه در غرر الحكم از اميرمؤمنان عليه السلام نقل شده مىخوانيم: «يَسْتَدَّلُ عَلىٰ إدْبٰارِ الدُّوَلِ بِأرْبَعٍ تَضيٖيعِ الْاُصُولِ وَ التَمَسُّكِ بِالْفُرُوعِ وَ تَقْديٖمِ الْأرٰاذِلِ وَ تَأخيٖرِ الْأفٰاضِلِ؛ چهار چيز است كه دليل بر سقوط دولتها مىشود: ضايع ساختن اصول، و چسبيدن به فروع و مقدم داشتن اراذل و مؤخر داشتن افاضل». تفسير ديگرى كه براى اين گفتار حكيمانه است اينكه در بعضى از عبادات اگر واجبات را رها كنند و به مستحبات بپردازند مستحب اساساً باطل است؛ مانند كسى كه روزه قضاى واجب بر اوست اگر روزه مستحب بگيرد از اساس باطل است و يا اينكه حج واجب را رها كند و به سراغ حج مستحب برود كه به عقيده جمعى حج مستحب او باطل است.
ادامه دارد.....
#حکمت_39
🔶 @Nahj_Et
💠ادامه حکمت39
🔹احتمال سوم نيز در تفسير اين سخن اين است كه اشاره به مسئله ضدين كه در علم اصول آمده باشد، زيرا جمعى معتقدند كه امر به شى نهى از ضدّ خاص آن مىكند و بر اين اساس معتقدند كسى كه بدهكارى فورى داشته باشد اگر در وسعت وقت نماز بخواند نماز او باطل است، زيرا انجام نماز در وسعت وقت به واجب فورى لطمه زده و چون امر به شى نهى از ضد مىكند اين نماز قابل تقرب نيست و باطل است؛ ولى اخيراً محققان اين مطلب را نپذيرفتهاند و امر به شى را سبب نهى از ضد خاص نمىدانند
#حکمت_39
🔶 @Nahj_Et
🌷 امام مهدی(عج) از ديدگاه امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) 🌷
🌸 هان! همانا هر کس آن روزها را ديد، به چراغ نور افشان ما در آن سير مي کند و بر مثال صالحان در پي آن فتنه مي افتد. تا در آن گير و دار، پنهان از نظر مردمان ( امام غائب ارواحنا فداه) بندي از پاي بگشايد، بردگان را آزاد سازد، جمعي را پراکنده سازد و پراکندگي را گرد آورد. کسي که در پي او باشد، اثر او را نمي بيند، هيچ اثر شناس و پي زن از او نشاني به دست نياورد. هر چند در اين راه بکوشد. در آن رويدادها قومي (ياران مهدي عليه السلام) ذهن و فکرشان صيقلي شده، همچون صيقل شمشير به دست آهنگر. ديدگانش به نور قرآن روشن و گوش هايشان به تفسير آن مأنوس. پس از جام خرد و حکمت که بامداد به آنان مي پيمايند، شبانگاه نيز از آن سيراب مي گرداند.
📕 نهج البلاغه/ خطبه 150 ترجمه دکتر اسدالله مبشري/ ج2/ ص556
🔶 @Nahj_Et
آشنایی علم اندک آگاهی
امام خامنه ای:
🌼 اگر ما اندکی با نهجالبلاغه آشنا بشویم
🌞 و راهمان را به سوی این کتاب باز کنیم
⛄ راه سوء استفاده ی دشمن های کوچک و خرد و ریزی که در داخل هستند
🏹 و نیز راه استفاده ی دشمن های بزرگ جنایتکاری که از غفلت ما
📡 و از دوری ما از اسلام، همیشه استفاده کردهاند بسته خواهد شد.
🔶 @Nahj_Et
🌳 ابن عباس می گوید :
🌴 در (سرزمین ذی قار) خدمت امام رفتم كه داشت كفش خود را پینه می زد، تا مرا دید، فرمود:
قیمت این كفش چقدر است؟ گفتم بهایی ندارد. فرمود: به خدا سوگند، همین كفش بی ارزش نزد من از حكومت بر شما محبوب تر است مگر اینكه حقی را با آن بپا دارم، یا باطلی را دفع نمایم. آنگاه از خیمه بیرون آمد و برای مردم خطبه خواند.
📚 #خطبه_33
🔶 @Nahj_Et
🌞 آیت زیبا
🌴 به خطبه هاى نهج البلاغه نگاه کنید؛ آیت زیبایى است. امیرالمؤمنین مى شد معمولى حرف بزند؛ اما نه، از بیان هنرى استفاده مى کند؛ «و بعد فنحن امراء الکلام».
🎊 خود این بزرگوارها گفته اند که ما امیران سخن ایم. واقعا هم امیر سخن بوده اند. امیر سخن، یعنى بیان را به بهترین و شیواترین وجه انتخاب کنید؛ شعر خوب، شاعر خوب - که الحمدلله کم هم نداریم - مفاهیم خوب.
امام خامنه ای
🔶 @Nahj_Et
🌹 دنياى عصر #محمد صلّى اللّه عليه و آله :
1⃣ بخش اول :
امام عليه السلام در خطبه ى خود فرمود: خدا پيامبر خود را موقعى فرستاد كه مدتها بود پيامبر روى زمين نيامده بود . ملت ها در خواب طولانى فرو رفته بودند، آشوب همه جا وجود داشت، هرج و مرج در همه دنيا حكومت مي كرد، جنگ همه جا شعله ور بود . نور دنيا خاموش شده بود و غرور حكومت ميكرد.
🌿 برگ درخت دنيا زرد شده بود. از درخت ها ثمرى برده نمى شد و آب ها پائين نشسته بود. نور افكن هدايت كهنه شده بود و پرچم هاى رذالت آشكار گرديده بود دنيا ملت خود را تحت فشار قرار داده، با چهره اى گرفته به آنان نگاه ميكرد ثمره دنيا آشوب، و خوراك آن مردار بود. شعار مردم ترس و لباس آنان شمشير بود.
♻ بندگان خدا پند بگيريد و به خاطر داشته باشيد كارهاى پدران و برادرانتان را كه در گرو آنها هستند و روى آن محاسبه خواهند شد.
📚 #خطبه_89
ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
💠ادامه حکمت42
🔹هر چند براى بعضى اين بيدارى موقتى است و با تغيير احوال و اوضاع و برطرف شدن آن ناراحتى به حال سابق باز مىگردند، همانگونه كه قرآن در ادامۀ اين آيه مىفرمايد: ««فَلَمّٰا كَشَفْنٰا عَنْهُ ضُرَّهُ مَرَّ كَأَنْ لَمْ يَدْعُنٰا إِلىٰ ضُرٍّ مَسَّهُ»؛ اما هنگامى كه ناراحتى او را برطرف ساختيم چنان مىرود كه گويى هرگز ما را براى حل مشكلى كه به او رسيده بود نخوانده است». آنگاه امام راز اين نكته را كه چرا فرمود: بيمارى سبب سقوط گناهان است و نفرمود: پاداش و اجر دارد، بيان مىكند و مىفرمايد: «زيرا بيمارى پاداشى در آن نيست؛ ولى گناهان را مىريزد، همچون ريزش برگ درختان»؛ (فَإِنَّ الْمَرَضَ لَا أَجْرَ فِيهِ، وَ لَكِنَّهُ يَحُطُّ السَّيِّئَاتِ، وَ يَحُتُّهَا حَتَّ الْأَوْرَاقِ)
#حکمت_42
🔶 @Nahj_Et
📜 هدف سید رضی از جمع آوری نهجالبلاغه
🚩 سید رضى شخصیتى اندیشمند و داراى قدرت هوش و درکى بالا بود. او مدرسه اى در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانى در علوم اسلامى پرداخت. کتابخانه بزرگى نیز براى استفاده شاگردان خود در آن مدرسه بر پا نمود.
🌳 در سال 388 هجرى بهاءالدوله او را به جانشینى خود برگزید و او را به مقام ریاست سادات و مسئول رسیدگى به $شکایات مردم و امارت حج منصوب و او را به «شریف جلیل» ملقب نمود. در سال 397 هجرى نیز از طرف بهاءالملک همین مقام به او داده شد.
🔎 جمع آوری نهج البلاغه توسط سید رضی
خدمت بزرگ سید رضی، جمع آوری نهج البلاغه بود. نهج البلاغه، شامل سخنان، کلمات و نامه هاى گهر بار امیرالمؤمنین على بن ابى طالب علیه السلام است که در موقعیت هاى گوناگون بیان فرموده یا براى افراد مختلف نوشته است.
🍀 در ارزش کتاب شریف نهج البلاغه، هم همین بس که آن را «أخ القرآن» یعنی برادر کتاب خداوند دانسته اند.
🍃 نهج البلاغه کتابى است که بزرگ ترین فصحا و بلیغ ترین گویندگان در طول تاریخ افتخار خویش را در محضر نهج البلاغه بودن دانسته اند.
🌼 سید رضى، بناى جمع آورى همه سخنان امام على علیه السلام را نداشته است و تنها از بین منابع فراوانى که داشته قسمت هایى را گلچین نموده است.
او در مقدمه کتاب به این نکته اشاره کرده که آنچه مى آورد مختار و انتخاب شده هایى از کلمات و نامه هاى آن حضرت است.
🔶 @Nahj_Et
📺 دنياى عصر محمد صلّى اللّه عليه و آله :
2⃣ بخش دوم :
💠 به جان خود سوگند از زمان شما تا روزگار پدران و برادرانتان، نه قرن ها گذشته، نه سالها و شما با روزى كه در اصلاب پدرانتان بوده ايد خيلى فاصله نداريد . به خدا سوگند هر چه رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله به شما شنوانيده من هم امروز به شما مى شنوانم .
🔹گوش شما امروز با گوش ديروز شما فرق نكرده است . همان چشم و قلبى كه در روزگاران گذشته به ديگران داده شده به شما هم در امروز داده شده است . به خدا سوگند چيزى به شما گفته نشده كه پدرانتان به آن نادان بوده اند و نه شما را براى چيزى برگزيدند كه آنان را از آن محروم ساخته باشند.
🔹 بلايى به شما رسيده است كه مهارش آزاد و زين آن محكم نيست بنابراين آنچه ديگران را فريب داده شما را مغرور نگرداند، زيرا دنيا سايه اى است گسترده تا زمانى حساب شده و معين باقى است.
#خطبه_89
🔶 @Nahj_Et
💕 کلامی در حد اعجاز
💎 درباره ی نهج البلاغه که مجموعه ی سخنرانی های امیرالمؤمنین و خطب امیرالمؤمنین هست، گفته شده است که این بزرگ ترین اثر هنری عرب است و هنرمند بزرگی مثل سید رضی که خودش از جزو {شعران} شاعران بسیار بلند پایه ی زبان عرب هست، این را در حد اعجاز می داند...
🎊 در بعضی از کلمات می گوید این کلمه بالاترین حد فصاحت و بلاغت را دارد و آن قدر مرد مجذوب هنر مواج این کلام هست که اسم کتاب را می گذارد نهج البلاغه؛ شیوه ی بلاغت، شیوه ی رسائی در سخن، که همان هنر ویژه ی بیان و گفتار هست.
امام خامنه ای
🔶 @Nahj_Et
🌴حضرت علی علیهالسلام
✉️ادامه نامه سی و یک به حضرت مجتبی
۹- تلاش در جمع آوری زاد و توشه
بدان راهی پر مشقّت و بس طولانی در پیش روی داری، و در این راه بدون کوشش بایسته، و تلاش فراوان، و اندازه گیری زاد و توشه، و سبک کردن بار گناه، موفّق نخواهی بود، بیش از تحمّل خود بار مسئولیّتها بر دوش منه، که سنگینی آن برای تو عذاب آور است. اگر مستمندی را دیدی که توشهات را تا قیامت میبرد، و فردا که به آن نیاز داری به تو باز میگرداند، کمک او را غنیمت بشمار، و زاد و توشه را بر دوش او بگذار، و اگر قدرت مالی داری بیشتر انفاق کن، و همراه او بفرست، زیرا ممکن است روزی در رستاخیز در جستجوی چنین فردی باشی و او را نیابی. به هنگام بینیازی، اگر کسی از تو وام خواهد، غنیمت بشمار، تا در روز سختی و تنگدستی به تو باز گرداند، بدان که در پیش روی تو، گردنههای صعب العبوری وجود دارد، که حال سبکباران به مراتب بهتر از سنگین باران است، و آن که کند رود حالش بدتر از شتاب گیرنده میباشد، و سرانجام حرکت، بهشت و یا دوزخ خواهد بود، پس برای خویش قبل از رسیدن به آخرت وسائلی مهیّا ساز، و جایگاه خود را پیش از آمدنت آماده کن، زیرا پس از مرگ، عذری پذیرفته نمیشود، و راه باز گشتی وجود ندارد.
ادامه دارد.....
#نامه_31
🔶 @Nahj_Et
📜 خطبه #شقشقیه ، بخش 1⃣ :
🔰 شكوه از #ابابكر و #غصب_خلافت :
💯 آگاه باشید به خدا سوگند ابا بكر، جامه خلافت را بر تن كرد، در حالی كه می دانست جایگاه من نسبت به حكومت اسلامی، چون محور آسیاب است به آسیاب كه دور آن هر لحظه حركت میكند.
🌺 او میدانست كه سیل علوم از دامن كوهسار من جاری است، و مرغان دور پرواز اندیشه ها به بلندای ارزش من نتوانند پرواز كرد. پس من ردای خلافت رها كرده و دامن جمع نموده از آن كناره گیری كردم و در این اندیشه بودم كه آیا با دست تنها برای گرفتن حق خود به پاخیزم یا در این محیط خفقان زا و تاریكی كه به وجود آوردند، صبر پیشه سازم كه پیران را فرسوده، جوانان را پیر، و مردان با ایمان را تا قیامت و ملاقات پروردگار اندوهگین نگه میدارد.
🚩 پس از ارزیابی درست، صبر و بردباری را خردمندانه تر دیدم. پس صبر كردم در حالی كه گویا خار در چشم و استخوان در گلو ی من مانده بود. و با دیدگان خود می نگریستم كه میراث مرا به غارت میبرند
#خطبه3
🔶 @Nahj_Et
🌺 بیداری از غفلت و توجه به حضرت حق
🌿ای مردم بینایتان کردند اگر بنگرید، و شنوایتان نمودند اگر بشنوید، و هدایتتان کردند اگر هدایت پذیرید، به درستی می گویم: عبرتها برای شما آشکار است، و به چیزی که عامل بازدارنده است نهی شدید، و پس از فرشتگان آسمان از جانب خداوند جز انسانِ « واجد شرایط » تبلیغ حق نمی کند.
🌼 #خطبه_20
🔶 @Nahj_Et
📜 #نهج_البلاغه باید برای ما مهم باشد.
🌿نهج البلاغه برای ما از دو نظر اهمیت پیدا میکند:
🌳 اولا از نظر طرح مسائل اصولی اسلام، طرح مسأله ی الله، طرح مسأله ی انسان و مشخص کردن دیدگاه های اسلام درباره ی انسان، طرح مسأله ی نبوت و موضع نبوت در تاریخ انسان و شأن نبی و رسالت نبی و از این قبیل مسائلی که در باب نبوت هست و، از یک نظر طرح مسائل اصولی اسلام را می کند برای ما نهج البلاغه - که این امروز برای ما یک وسیلهی شناخت است و لازم است -
🍯 از یک نظر؛ نهج البلاغه اشاره می کند به مسائل اجتماعی در محیطی منافقانه و مشتبه؛ و چون ما در چنان محیطی امروز قرار داریم پس مسائل زندگی و مسائل سیاسی و مشکلات و دردها و احیانا راه حل ها اگر راه حلی در مسأله ای وجود داشته باشد می تواند از نهج البلاغه شناخته و الهام گرفته بشود - پس از این نظر هم نهج البلاغه برای ما مهم است.
🎙امام خامنه ای
🔶 @Nahj_Et