🔹 مرحوم آیت الله #بروجردی نظرش این بود که علم اصول را #شافعی پایه گذاری کرد. مرحوم آیت الله بروجردی یک وقت در درس می فرمود: «اصول ما خیلی متورّم شده است»، و ایشان نوعاً در هر مسأله اصولی به جای این که به نقل اقوال و مسائل حاشیه ای بپردازند، یک راه باریکی به اصل مسأله داشتند و نکته اصلی را که ماده عامله مسأله است، مطرح می کردند و به مقدمات بعيده مسأله و حواشی نمی پرداختند، برخلاف بعضی از کتاب های اصولی که خیلی به مقدمات مسأله می پردازند!!!
🔸...می گویند مرحوم حاج #میرزا_حبیب_الله_رشتی (رحمة الله عليه) چهارسال مسأله #مقدمه_واجب را درس گفتند،بعد از چهار سال گفته بودند: ظاهرا مسأله ثمره عملی ندارد! یکی از طلبه ها گفته بود: آقا چهار سال وقت ما را تضييع کردید برای یک مسأله ای که ثمره عملی ندارد؟! ایشان گفته بود: بنشین سر جایت! من در این چهار سال،علم اولین و آخرین را برایت گفتم!
🔹 خوب این مقدمه واجب را در چند جلسه می توان بحث کرد، حالا ما بیاییم چهار سال وقت صرف کنیم، این همان چیزی است که مرحوم آیت الله بروجردی می فرمودند: «اصول متورّم شده است».
🔸 بعضی ها می گویند: این مباحث ذهن انسان را باز می کند! اما وقتی که ما از ذی المقدمة باز می مانیم و همه وقتمان را باید در مقدمات صرف کنیم،این چه فایده ای دارد!؟
📚 خاطرات آیت الله منتظری ج1 ص124 و125
#اصول
@Nardebane_feghahat
✳️ کلام و فلسفه در میراث شیخ انصاری
✔️ آیت الله سید احمد #مددی:
🔹 از لابلای کتابهایی که از مرحوم #شیخ_انصاری فعلا در دسترس ما هست، نمیتوان خیلی روشن حکم کرد که ایشان در مسائل کلامی دارای مکتب خاص فکری بوده اند. البته یک نکته را باید توضیح داد - و همین نکته هم از بهترین مزایای شیخ است - و آن این که ایشان در خلال نوشته های فقهی و اصولی خود، هیچ گاه تا آنجایی که ما خبر داریم از بحث اصولی خارج نشده و اصالت آن را حفظ کرده اند.
🔸 در بحث های اصولی، مناسبتهای مختلفی هست که خیلی از علما و اصولیان و فقها به اندک مناسبتی از بحث اصلی خارج شده و وارد بحثهای کلامی و یا فلسفی شده اند، در صورتی که مرحوم شیخ انصاری در کتابهای خود چه فقه و چه اصول، به کلی سعی داشته اند حتی از استعمال اصطلاحات کلامی احتراز کنند، لذا ما نمیتوانیم درست حکم کنیم که ایشان آیا در این رشته از علوم اسلامی دارای اندیشه های خاصی بوده اند یا خیر؟
🔹 #فلسفه هم در حکم همان مسائل کلامی است و ظواهر امر در اینجا مثل همان بحث، نمیتوان از خلال نوشته های ایشان مشخص کرد که ایشان در مسائل فلسفی دارای تخصص بوده اند یا خیر؟ و عرض شد که از مزایای مهم ایشان این است که بحثهای اصولی را به بحثهای فلسفی و کلامی خلط نکرده اند لیکن شواهد تاریخی در دست هست که ایشان با مسائل فلسفی آشنا بوده اند. این موارد اگر چه در شرح حالهایی که از شیخ انصاری نوشته شده کمتر منعکس شده، اما ظاهرا اصل مطلب مسلم است.
🔸 استاد بزرگوارمان مرحوم آیت الله العظمی آقای #بجنوردی نقل میفرمودند از مرحوم آقای شیخ اسد الله زنجانی که از علمای کاظمین بودند و از شاگردهای مرحوم میرزای شیرازی بزرگ، ایشان از استادشان مرحوم شیرازی یعنی مرحوم مجدد شیرازی، و ایشان هم از استادشان مرحوم شیخ انصاری که: مرحوم شیخ در جلسه ای که بودیم توصیه میکردند به ما که شما یک دوره معقول را بخوانید، و مطلع باشید از مسائل معقول. و آنگاه فرمودند: من در مدتی که در کاشان اقامت داشتم و خدمت مرحوم #ملا_احمد_نراقی میرفتم، از ایشان درخواست کردم که به من فلسفه درس بدهند. ایشان بخاطر گرفتاریهای فراوان امتناع کردند، و فرمودند من شخصی را به شما معرفی میکنم که به شما فلسفه درس بدهد، و آدرس منزل او را دادند.
🔹 مرحوم شیخ فرمودند: من رفتم به آن آدرس در زدم. شخصی بیرون آمد که هیئت دراویش داشت، وقتی که چشمش به من افتاد تعجب کرد، من در هیئت علما و ایشان با هیئت دراویش! من گفتم: آخوند ملا احمد من را فرستادند. اسم ایشان را که بردم تعجب ایشان کم شد و گفت: خوب، بفرمائید. گفتم من از ایشان درس فلسفه خواستم، ایشان بخاطر گرفتاریهایشان قبول نفرمودند، و گفتند بیایم اینجا که شما یک دوره فلسفه به من درس بدهید. گفت: من فعلا حال ندارم برای این کارها، لیکن چون آخوند فرموده اند، من یک دوره مثنوی ملای روم را برای شما میگویم و در ضمن آن، یک دوره فلسفه و حکمت را هم میگویم.
🔸 مرحوم شیخ می فرماید: آن مدت که من کاشان بودم، نزد همان شخص یک دوره مثنوی را خواندم و در همان حال یک دوره مسائل حکمت و معقول را فرا گرفتم. البته قضایای دیگری هم در این باره نقل شده است. اگر این قسمت مطلب تأمل بشود، شاید بتوان گفت: اینکه مرحوم شیخ در مسائل عرفان و سلوک عملی هم توجهاتی داشتند، احتمالا اساس آن به همین سفر ایشان به کاشان برمیگردد...
📚 خارج فقه ۹۲-۹۱ جلسه ۱۲
@Nardebane_feghahat
4_5929376762159958340.mp3
9.03M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (11)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ بَابٌ فِي أَنَّ اَلْإِمَامَ مَتَى يَعْلَمُ أَنَّ اَلْأَمْرَ قَدْ صَارَ إِلَيْهِ
🔸 باب: امام چه وقت می داند که امامت به او رسیده؟
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
باب ان الامام متی یعلم2.mp3
7.39M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (12)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، بَابٌ فِي أَنَّ اَلْإِمَامَ مَتَى يَعْلَمُ أَنَّ اَلْأَمْرَ قَدْ صَارَ إِلَيْهِ (۲)
🔸 باب: امام چه وقت می داند که امامت به او رسیده؟(۲)
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
باب حالات الائمه في السن1.mp3
6.4M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (13)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، باب حالات الأئمة فی السّن(۱)
🔸 باب: سنّ ائمه (علیهم السلام) در هنگام امامت
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
باب حالات الائمه فی السن2.mp3
9.52M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (14)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، باب حالات الأئمة فی السّن(۲)
🔸 باب: سنّ ائمه (علیهم السلام) در هنگام امامت
🔹 بَابُ أَنَّ الْإِمَامَ لَا يَغْسِلُهُ إِلَّا إِمَامٌ مِنَ الْأَئِمَّةِ (ع)
🔸 باب: امام را جز امام غسل نمی دهد
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
🔹 آیت الله #مظاهری:
من سی سال با امام خمینی (ره) بودم. مطلبی که شبیه غیبت باشد، از ایشان ندیدم. غیبت که نه، شبه غیبت هم ندیدم. فراموش نمی کنم، یک روز وقتی ایشان برای تدریس به مسجد سلماسی آمدند، نَفَس ایشان به شماره افتاده بود. فرمودند: «والله! تا حال این قدر نترسیده ام» و افزودند: «نیامدهام که درس بگویم، آمدهام که قدری حرف بزنم.» من که تقریباً ده پانزده سال در درس ایشان شرکت میکردم، هیچ گاه جسارتی از ایشان به طلبهها ندیدم. امام آن روز فرمود: «اگر علم نداری، اگر عقل نداری، اگر دین نداری، عاقل باش و نخواه که هویت انسانیت را به هم بزنی.» سپس به خانه رفتند و تب مالت ایشان عود کرد و سه روز برای تب مالت در خانه ماندند.
دلیل این سخن امام این بود که شنیده بودند طلبه ای پشت سر یکی از مراجع غیبت کرده است. امام خودش غیبت نکرده، بلکه طلبه ای پشت سر یکی از مراجع غیبت کرده بود، ولی نفس امام به شماره افتاده و ایشان ناراحت شده بود.
@Nardebane_feghahat
✔️ آیت الله سید احمد #مددی (حفظه الله):
«هدایة مرغینانی حنفی» یک کتابی در حوزه های عامه است که نقش #لمعه در ما را تقریبا در دیدگاه آنها دارد. البته انصافا به دقت شرح لمعه ما نمی رسد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
❓ آیا ذکر «الحمدلله رب العالمین» بین حمد و سوره توسط امام جماعت نهی شده است؟
✅ پاسخ آیت الله سید صادق #روحانی:
در روایات در مورد مأموم و فرادی، امر به گفتن «الحمد لله رب العالمین» هست و در امام نیست. و همان عدم امر یا امر به گفتن به دو طائفه ظهور در عدم امر دارد. بنابراین اگر به قصد جزئیت باشد حرام و مبطل است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
❓آیا گفتن (الحمد لله رب العالمین) بعد از سوره حمد فقط برای مأمومین مستحب است، یا برای امام جماعت نیز مستحب می باشد؟
✅ حضرت آیت الله #سیستانی (مد ظله العالی):
🔸 آنچه در نماز استحباب آن ثابت است این است که افرادی که پشت سر امام باشند بعد از اینکه امام حمد را قرائت کرد جمله ی (الحمد لله رب العالمین) بگویند و کسی که سوره قل هو الله احد را شخصا در نماز بخواند جمله (کذلک الله) یا (کذلک الله ربی) بگوید.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ درس #رجال استاد محمد جواد #شبیری_زنجانی
🔸 #کشی از شاگردان محمد بن مسعود #عیاشی سمرقندی است و منتسب به مدرسه ی عیّاشی است. عیّاشی خانه ای داشته که در حکم یک دانشگاه بوده است. از پدر عیّاشی به او صد هزار دینار ارث رسیده بود و او آنها را صرف علم و علماء کرده بود.
🔸 گفته شده است که در خانه ی او یکی مشغول نوشتن بود و یکی مشغول نسخه برداری و مانند آن.
🔹 #نجاشی در مورد منزل او می گوید: منزل او مرتع و استراحت گاه شیعه بوده است.
🔸 متأسفانه ما از این حوزه ی عظیم اسلامی که حوزه ی مشرق زمین و حوزه سمرقند و اطراف آن حتی یک کتاب به شکل مستقیم به دست ما نرسیده است و کیفیت و شرایط و کتاب هایی که از آن حوزه بروز کرده است برای ما شفاف نیست .
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الحج (۱۷)
1⃣ در تفسیر عیاشی آمده است:
« الحَسَنُ بنُ عَلِيّ بنِ النّعمان قال لَمّا بَنَى المَهدِيُّ (العبّاسيّ) فِي المَسجِدِ الحَرامِ بَقِيَت دارٌ في تَربيعِ المَسجِدِ...».
✔️ حسن بن علي بن نعمان از اصحاب امام كاظم(علیه السلام) و ثقه می باشد.
2⃣ روایت دوم: «إن كانَتِ الكَعبَةُ هِيَ النّازِلَةَ بِالنّاسِ فَالنّاسُ أولى بِفِنائِها، وإن كانَ النّاسُ هُمُ النّازِلونَ بِفِناءِ الكَعبَةِ فَالكَعبَةُ أولى بِفِنائِها».
✅ از روایات فوق می فهمیم که مسجدالحرام در زمان معصومین(علیه السلام) توسعه داده شده است. از سوی دیگر، در روایات نقل نشده که احکام مسجد الحرام مخصوص محدوده زمان پیغمبر (صلی الله علیه و آله) است.
از همین مسأله کشف می شود که احکام قسمت توسعه یافته از مسجد الحرام با قسمت اصلی آن تفاوتی ندارد؛ «لو کان لَبان».
✍ رضا حسینی
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الحج (۱۸)
❓ مسجدالحرام در طول تاریخ توسعه یافته است و حتی مقام ابراهیم نیز جا به جا شده. آیا اعمال حج در قسمت توسعه یافته اشکال دارد؟
✅ پاسخ آیت الله سید احمد #مددی (حفظه الله تعالی):
🔸 بسمه تعالی، در مقام ابراهیم (علیه السلام) از أئمه (علیهم السلام) ترتیب آثار بر آن وارد شده، بقیه موارد هم اگر هنوز أصل آن محفوظ است، با مراعات آن جهات مانعی ندارد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
❓خداوند در قرآن، در سوره احقاف آیه 15 می فرماید : «شما در چهل سالگی به بلوغ می رسید». آیا در اینجا بلوغ معنای دیگری می دهد؟
✅ پاسخ حضرت آیت الله #سیستانی:
🔹 مقصود از «بلغ» در آیه مزبور به معنای بلوغ تکلیفی نیست بلکه رسیدن به سن 40 است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔹 برخی از فقهای گذشته #اقامه را شرط در صحّت #نماز_جماعت دانسته اند و برخی هم به "وجوب اقامه" برای مردان قائلاند.
🔸 برخی احتمال دادهاند که مراد قدما از شرطیّت، شرطیّت اذان و اقامه نسبت به حصول فضیلت نماز جماعت باشد، نه صحّت آن.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الحج (۱۹)
🔸 نمازِ طوافِ واجب «عند مقام ابراهیم» باید خوانده شود. امروزه گاهی جمعیتِ حجّاج زیاد است و امکان خارجی ندارد که بتوان در آن جا نماز خواند یا حتی شرعاً واجب نیست، چون حَرَج و ضرر وجود دارد.
🔹 هر واجبی که ضرری باشد، «قاعده لاضرر» وجوب آن را ساقط میکند، الّا ما خَرَجَ بالدّلیل.
🔸 پس واجب نیست به یک عده پول بدهد که اطراف او را بگیرند تا بتواند در پشت مقام ابراهیم نماز طواف بخواند. زیرا «لا ضَرَرَ فی الاسلام» جلوی این وجوب را میگیرد.
🔹 شاید کسی اشکال کند که پرداخت چنین مبلغی شاید برای افراد میلیاردر مضرّ نباشد، لذا وجوب ساقط نمی شود.
✅ در جواب میگوییم:
فرموده اند: «لاضَرَرَ» نه «لا مُضِرّ» ؛ لذا باز هم وجوب ساقط است.
✍ رضا حسینی
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ استاد حاج شیخ جواد مروی
93/6/26
🔸 آیت الله #خویی میفرمایند: توثیقات #علامه_حلی و تصحیحات ایشان برای ما فائده ندارد؛ زیرا مرحوم علامه حلی مبنایی در رجال دارند که به خاطر آن مبنا، توثیقات و تصحیحات ایشان نه میتواند دلیل بر وثاقت و نه قرینه بر وثاقت باشد! توثیقات ایشان مبتنی بر #أصالة_العدالة است، به این معنا که علامه حلی معتقدند هر راوی از روات امامی که جرح و تضعیفی از او در کتب رجال نقل نشده باشد، شک داریم فاسق است یا نه أصالة عدم الفسق جاری میکنیم و عدالت او را نتیجه میگیریم.
🔹 محقق خوئی میفرمایند: «أصالة العدالة» یا« أصالة عدم الفسق» را در رجال مثبت وثاقت و عدالت نمیدانیم. لذا هر جا علامه حلی، سندی را تصحیح کرده باشد، یا شخصی را توثیق کرده باشند چون احتمال میرود بر اساس أصالة العدالة باشد به این گفته ایشان اعتماد نمیکنیم.
#رجال
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✔️ استاد حاج شیخ جواد مروی 93/6/26 🔸 آیت الله #خویی میفرمایند: توثیقات #علامه_حلی و تصحیحات ایشان
✔️ استاد حاج شیخ جواد مروی
93/6/26
🔹 انتساب «اصالة العدالة» در مسائل رجالی به قدما و و #علامه_حلی و #سید_بن_طاووس که آیت الله #خویی فرموده اند قابل قبول نیست.
#رجال
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✔️ استاد حاج شیخ جواد مروی 93/6/26 🔹 انتساب «اصالة العدالة» در مسائل رجالی به قدما و و #علامه_حلی
✔️ استاد حاج شیخ جواد مروی
93/6/26
🔸 در دهها مورد آیت الله #خویی بیان میکنند که مبنای #علامه_حلی «أصالة العدالة» بوده است. تنها دلیلی که محقق خوئی برای این انتساب بیان میکنند، کلامی است که علامه حلی در شرح حال «احمد بن اسماعیل بن سُمکة» دارند.
🔹 مرحوم علامه بعد از اینکه این شخص و راوی را بررسی میکنند، به این نتیجه میرسند که علماء رجال مانند #نجاشی و #کشی و شیخ و برقی و دیگران نسبت به احمد بن اسماعیل نه جرح دارند و نه تعدیل، بعد علامه اضافه میکند که: «فالأقوی قبول روایته مع سلامته عن المعارض» حالا که احمد بن اسماعیل نه جرح دارد نه تعدیل، اقوی این است که روایتش را قبول کنیم.
🔸 محقق خوئی در معجم ج3 ص 57 میفرمایند: این کلام صریح است در اینکه علامه حلی در هر شيعه که فسقش ثابت نیست با ابتناء به «أصالة العدالة» معتقد است روایتش قبول میشود، لذا در دهها مورد از جمله ابراهیم بن مهزیار که محل بحث ما است و احمد بن محمد بن یحیی در سند #حدیث_رفع، که علامه اینها را تصحیح کرده بر اساس أ«صالة العدالة» است.
🔹 در فقه که من استقصاء کردم، در مرور بر کتب فقهی محقق خوئی، هیچ دلیل دیگری بر اصالة العدالة بودن علامه در توثیقات جز همین دلیل بیان نمیکنند.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✅ در علم رجال، اگر حتی یکی از افراد در سند روایت، ثقه نباشد روایت بی اعتبار و ضعیف می باشد؛ زیرا نتیجه تابع اخسّ مقدمتین است.
#رجال
@Nardebane_feghahat
🔸 «لا أُقْسِمُ بِهذَا الْبَلَدِ وَ أَنْتَ حِلٌّ بِهذَا الْبَلَدِ»
معمولاً «لا» در آیات فوق را «لا زائده» دانسته اند، اما احتمال دیگری وجود دارد و آن این که «لا زائده» نباشد بلکه برای نفی باشد.
در این صورت معنای آیه چنین می شود:
«وقتی شما مکه هستی من به آن قسم نمیخورم بلکه به خود شما قسم میخورم».
✔️ یعنی: شرف المکان بالمکین!
✍ رضا حسینی
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
4_5888702249340766804.mp3
8.43M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (15)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، باب مواليد الأئمة(۱)
🔸 باب: وضعيت ائمه (عليهم السلام) در هنگام تولد
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
4_5888702249340766805.mp3
8.17M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (16)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، باب مواليد الأئمة(۲)
🔸 باب: وضعيت ائمه (عليهم السلام) در هنگام تولد
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
4_5888702249340766808.mp3
7.31M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (17)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، بَابُ خَلْقِ أَبْدَانِ الائِمَّةِ وَأَرْوَاحِهِمْ وَقُلُوبِهِمْ (عَلَيْهم السَّلام
🔸 باب: خلق بدن های ائمه (عليهم السلام) و ارواح و قلوب آنان
+ بحثی پیرامون حائر حسینی و وجه تسمیه آن
+ معنای لعن الله قاطع السدرة چیست؟!
🎧 فایل صوتی
🔹 رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ خمس ارباح مکاسب
🔹 «محَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ سَعْدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَهْزِيَارَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحَسَنِ الْأَشْعَرِيِّ قَالَ كَتَب بَعْضُ أَصْحَابِنَا إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ الثَّانِي ع- أَخْبِرْنِي عَنِ الْخُمُسِ أَ عَلَى جَمِيعِ مَا يَسْتَفِيدُ الرَّجُلُ مِنْ قَلِيلٍ وَ كَثِيرٍ مِنْ جَمِيعِ الضُّرُوبِ وَ عَلَى الصُّنَّاعِ وَ كَيْفَ ذَلِكَ فَكَتَبَ بِخَطِّهِ الْخُمُسُ بَعْدَ الْمَئُونَةِ»
✔️ اغلب روایات خمس ارباح مکاسب از علی بن مهزیار نقل شده است.
#فقه
#خمس
@Nardebane_feghahat
✳️ "تفسیر تسنیم"
🔸 امشب قصد دارم مطالبی را پیرامون #تفسیر_تسنیم بنویسم .
🔹 شنیدم که آیت الله #جوادی_آملی گفته اند تسنیم تکمله #المیزان هست .
بله همین طور است .
مطالب تفسیر المیزان ، در تفسیر تسنیم مفصل و مبسوط بحث شده است . به عنوان مثال #حروف_مقطعه #علامه_طباطبایی چند سطر بیشتر ننوشته اند اما آیت الله جوادی بیش از 70 صفحه در تسنیم درباره ی حروف مقطعه قلم زده اند .
🔸 هر چند که در شیوه تفسیر قرآن به قرآن اختلاف نظر وجود دارد ، لکن از دوستان عزیزم تقاضا دارم که اگر حوصله خواندن تفسیر تسنیم را ندارید لااقل مقدمه این تفسیر که حدودا ۴۰۰ صفحه است را مطالعه نمایند .
۲۷ فروردین ۱۳۹۹
رضاحسینی
@Nardebane_feghahat
✅ پیرامون نقش حروف مقطعه در قرآن تحقیقی داشتم. نظریات متفاوت بود. مثلاً در مورد «الم» که در ابتدای سوره بقره آمده، اقوال مختلفی مطرح شده بود.
1⃣ برخی گفته بودند: « الم: محلاً مرفوع، خبر برای مبتدای محذوف.
2⃣ عده ای معتقد بودند مبتدا می باشد و خبر آن: «ذلك الکتاب».
3⃣ جماعتی نوشته بودند: «الم: منصوب به فعل اُتْلُ محذوف.
✍ رضا حسینی
#حروف_مقطعه
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الحج (۲۰)
🔸 از روایات به دست می آید که هزینه حج در عصر معصومین حدود ۲۰ دینار تا ۲۵ دینار بوده است. بالفرض که در آن زمان از کسی ۲۰۰ دینار بگیرند برای سفر حج بگیرند، آیا رفتن به حج بر او واجب است؟
✅ خیر؛ زیرا «لا ضرر» مانع میشود، بدین معنا که وجوب دیگر فوری نیست. بلکه صبر کند تا در سال های دیگر با هزینه عادی بتواند به حج برود، و اگر نتوانست، نائب بفرستد.
🔸 دوباره شاید شخصی اشکال نماید که خب اگر فلانی میلیاردر باشد و بتواند با آن هزینه زیاد برود، آیا حج بر او واجب است؟
✅ باز هم پاسخ منفی است؛ زیرا گفته اند: «لا ضرر» و نه «لا مضر»!
✍ رضا حسینی
#فقه
@Nardebane_feghahat
باب التسلیم و فضل المسلمین.mp3
8.67M
✳️ #اصول_کافی
☑️ #کتاب_الحجة (18)
🔹 اصول کافی، كِتَابُ اَلْحُجَّةِ، باب التسليم و فضل المسلِّمين
🔸 باب: تسلیم شدن در برابر فرمایشات معصومین (علیهم السلام)
+ «کُلِیْب تسلیم» چه شخصیتی بود؟
+ فرق مرتبه رضا با مرتبه تسلیم
+ در کدام آیه قرآن امیرالمؤمنین (علیه السلام) مورد خطاب قرار گرفته است؟
🎧 فایل صوتی
رضاحسینی
@Nardebane_feghahat