❇️منجزیة إحتمال التکلیف قبل الفحص
🔹درباره احتمال تکلیف قبل الفحص، اصولی و اخباری، نظر به لزوم احتیاط دارند. در توضیح بیان منجزیت احتمال تکلیف دو تقریب میتوان داشت:
اول: منجزیت احتمال تکلیف به ملاک «دفع ضرر محتمل»
دوم: منجزیت احتمال تکلیف به ملاک «حق الطاعة»
اما بیانی هم از محقق عراقی است که، به نظر استاد لاریجانی (دام عزه) حکم عقل به منجزیت احتمال تکلیف است، بدون ارجاع به دو ملاک مذکور. حکم استقلالی عقل به تنجیز احتمال تکلیف:
«حكم العقل بمنجزية احتمال الطرق القائمة على ثبوت التكاليف في بعض الأطراف من الأول بمناط الشبهة قبل الفحص»
📚نهاية الأفكار، ج۳، ص: ۲۵۴
https://eitaa.com/alfigh_alosul
جلسه 013= تاریخ 14020717.mp3
36.88M
🔊 استاد شهیدی(دام عزه)
🔹استاد، به مناسبت بحث از «حجیت قطع حاصل از غیر کتاب و سنت»، به بررسی روایات قیاس پرداخته است. (از دقیقه ۲۲)
#قیاس
https://eitaa.com/alfigh_alosul
〽️امی بودن پیامبر در قرآن و باور شایع مسلمانان
با ارائه: استاد سیدعلی شهرستانی
https://eitaa.com/alfigh_alosul
#کرسی_ترویجی
🔰گروه فقه سياسی مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل برگزار میکند:
🌀 #کرسی_ترویجی «بررسی فقهی حق شهروندی فرقه های ضاله؛ با تاکید بر فرقه ضاله بهائیت»
🎙 با حضور:
#ابوالفضل_فاتحی_دهاقانی
#رضا_محمدی_کرجی
#محمد_متقیان_تبریزی
#حسین_حمزه
📋 زمان: پنج شنبه 20 مهر ساعت 10
🕌 قم، میدان معلم، مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، طبقه دوم، دفتر گروه فقه سیاسی
➖➖➖➖➖➖➖➖
#قم
#کرسی_ترویجی
#فقه_سیاسی
#مرکز_فقهی_ائمه_اطهار
💠 گروه فقه سیاسی؛ مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
________________________
🆔https://eitaa.com/alfigh_alosul
❇️نسبت «اباحه و حظر» با «برائت و احتیاط»
محقق اصفهانی نظرش به این است که، این دو مسئله به همدیگر بازگشتی ندارند؛ زیرا اختلاف موضوعی، ملاکی و اثری با همدیگر دارند.
موضوع اباحه و حظر، واقعُ الفعل یا الفعل فی حدذاته است و موضوع برائت و احتیاط، الفعل المشکوک.
ملاک برائت و احتیاط، «قبح عقاب بلابیان» و «دفع ضرر محتمل» است و ملاک اباحه و حظر، «لزوم احراز اذن مالکی» در حظر و وجود «اذن مالکی» یا «عدم منع مالکی» در اباحه است.
اثر احتیاط، احتمال عقاب، دائر مدار اصابه به واقع است اما در حظر، علی ای حال، در صورت ارتکاب فعل با عدم احراز اذن مالکی، عقاب مترتب میشود.
با این وجود؛ محقق اصفهانی، قائل به «عدم اختلاف محمولی» این دو مسئله است؛ چون اگر، اباحه و حظر را در نسبت با برائت و احتیاط عقلیه لحاظ کنیم، محمول اباحه و حظر، حرج یا لاحرجیت عقلی است، و محمول برائت و احتیاط عقلیه هم استحقاق یا عدم استحقاق عقاب در تکلیف محتمل است.
📚نهایة الدرایة، (۴جلدی)، جلد ۴ ص ۱۲۸
https://eitaa.com/alfigh_alosul
❇️کافر حربی؛ معنای موسع و معنای مضیق
🔹درباره تعریف «کافر حربی»، کلمات فقها اختلاف دارند. در دوران معاصر، محقق خوئی و به تبع ایشان، آیت الله میرزا جواد تبریزی، کافر حربی را به «غیر ذمی» تطبیق میدهند و همچنین کافر کتابی که، رعایت شرایط ذمه را نکند.
📚صراط النجاة (المحشی للخوئی)، ج۱ ص ۴۴۸
🔹اما مثل آیت الله سیدکاظم حائری، کافر حربی را به «کل کافر غیرمرتبط بالمسلمین بذمة و لا معاهدة و لا أمان» تفسیر میکند.
📚الفتاوی المنتخبة، ص ۱۴۶
🔹تفسیر اول، تفسیر موسع است و هر کافری غیر از ذمی را شامل میشود، اما تفسیر دوم مضیق است و کفار غیر ذمی، غیر مستأمن و غیر معاهد را دربرمیگیرد.
علی الظاهر، در تفسیر دوم، کافر حربی کسی است که محاربه بالفعل دارد؛ زیرا، هر کافری در نسبت با حکومت اسلامی، یا کتابی است یا غیر کتابی. اگر کتابی بود، یا شرایط ذمه را میپذیرد یا نمی پذیرد. اگر بپذیرد ذمی است و اگر نبپذیرد حربی بالفعل میشود. اگر کافر غیرکتابی بود، یا مستأمن است یا معاهد. کافر مستأمن در داخل حکومت اسلامی است و کافر معاهد، کفار مستقر در سایر کشورها را هم شامل شود. حال، اگر کافری بماند که غیر از اینها باشد، حربی بالفعل خواهد بود. مگر اینکه، بگوییم: ایشان نظر به «کافر حیادی» (بی طرف) هم دارند که، البته در عبارت ایشان نیامده است.
https://eitaa.com/alfigh_alosul
بررسی فقهی حق شهروندی فرقه ضاله بهاییت.mp3
46.6M
#بشنوید
🎙کرسی ترویجی «بررسی فقهی حق شهروندی فرقه های ضاله؛ با تاکید بر فرقه ضاله بهائیت»
ارائه کننده: حجة الاسلام فاتحی دهاقانی
ناقد (فقهی): حجة الاسلام متقیان تبریزی
ناقد (حقوقی): حجة الاسلام دکتر محمدی
____________
🔹در این نشست علمی، با بیان دو مقدمه؛ ۱. اقسام کافر و معنای موسع و مضیق کافر حربی. ۲. موضوع شناسی بهائیت به عنوان یک تشکیلات. این نتیجه را گرفتم که؛ بهائیت، «کافر حربی شأنی» است. به این معنا که، هرچند در محاربه بالفعل با حکومت اسلامی قرار ندارد، اما «کافر معاهد» هم نیست و شأنیت محاربه را دارد و اگر زمینهای فراهم شود، بالفعل میگردد.
https://eitaa.com/alfigh_alosul
❇️روایت ابان و قیاس
🔹استاد شهیدی (دام عزه) در جلسه شنبه ۲۲/ ۷/ ۱۴۰۲، ذیل بررسی روایت ابان بن تغلب، اینگونه فرمایش کردند که؛ «قیاسی که در عرف زمان اهل بیت علیهم السلام رایج شد یک اصطلاح بود و ما احتمال میدهیم این اصطلاح مختص بود به تنقیح ملاکهای ظنی که ممکن هست شخصی هم یقین پیدا کند اما این منشأ عقلاییه یقین با توجه به روش شارع که ملاکهایش چه بسا تعبدی است و قابل کشف تام در خیلی از موارد نیست، با توجه به این نباید انسان قطع پیدا کند ولی اگر یک کسی قطع پیدا کرد آن قطعش ناشی است از مناشئ غیر عقلایی. اما وضوح عدم الفرق نامش قیاس باشد این برای ما واضح نیست، علاوه بر اینکه عرض کردیم با عمومات و اطلاقات نمیشود ردع کرد از یک ارتکاز قوی عقلایی که قطع ناشی از وضوح عدم الفرق هست که عقلاء این را حجت میدانند.»
✍ به نظر میرسد؛ اصطلاح قیاس در زمان اهل بیت (سلام الله علیهم)، هم شامل تنقیح مناط ظنی باشد هم قطع حاصل از عدم الفرق. برای این ادعا، هم میتوان به روایات متعددی از اهل بیت استشهاد کرد که در آن روایات، قیاس را به «تشبه» برمیگردانند (زیرا، قطع به عدم الفرق میان دو موضوع، به معنای قطع به شباهت آن دو است)، و هم میتوان به اصطلاح قدمایی اهل سنت مراجعه نمود که؛ امر جامع میان اصل و فرع را در قیاس، «حکم» یا «صفت» میدانند.
#قیاس
@alfigh_alosul
❇️امکان ردع شارع از قطع الزامی
🔹آیت الله حاج شیخ مهدی گنجی (دام عزه)
اما نسبت به حکم الزامی، شارع میتواند بگوید اگر یقین پیدا کردی به الزام از طریق قیاس، من آن قطعت را حجت نمیدانم، منجز نمیدانم. میشود یا نه؟ این را مرحوم آقا سید محمدباقر گفته نمیشود. ارتکاز ما میگوید میشود. خب شبهه این است الان من قطع پیدا کردم به حکم الزامی، شارع میخواهد بگوید این قطعت حجت نیست، خب حکم الزامی مصحلت دارد، ملاک دارد، بنا باشد حکم آخری اینجا داشته باشد تضاد است. هم مصلحت الزامی داشته باشد و هم نداشته باشد، این تضاد در مبادی است. نمیشود یک حکم آخری را اینجا بیان بکند.
عرض ما این است که میشود. درست است که نمیشود یک حکم آخری را اینجا جعل کند. این درست است ولی میتواند از حجیت قطع فی کل مورد مورد(ها) نهی بکند. شما یقین پیدا کردی نماز جمعه واجب است از راه قیاس. قطعت هم مطابق واقع است، وجوب نماز جمعه ملاک دارد. حکم مخالف معقول نیست. این درست است. ولی در عین حال میگوید من نمیخواهم به این قطعت عمل کنی. حکم من هست، حکم من وجوب هست ولی چون از راه قیاس رفتی نمیخواهم به حکم من در اینجا عمل کنی. میتواند.
۱۴۰۱/۸/۳۰
@alfigh_alosul
◾️جنایتی که امشب در حق زنان و کودکان مظلوم مسلمان رفت، فراموش نخواهد شد و سکوت برخی خواص، فراموش نخواهد شد:
اَللّهُمَّ اِنّا نَشْکوُ اِلَیْکَ فَقْدَ نَبِیِّنا صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَالِهِ، وَغَیْبَةَ وَلِیِّنا وَکَثْرَةَ عَدُوِّنا وَقِلَّةَ عَدَدِنا وَشِدّةَ الْفِتَنِ بِنا وَتَظاهُرَ الزَّمانِ عَلَیْنا، فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَالِهِ وَ اَعِنّا عَلى ذلِکَ بِفَتْحٍ مِنْکَ تُعَجِّلُهُ وَ بِضُرٍّ تَکْشِفُهُ وَنَصْرٍ تُعِزُّهُ وَسُلْطانِ حَقٍّ تُظْهِرُهُ وَرَحْمَةٍ مِنْکَ تَجَلِّلُناها وَعافِیَةٍ مِنْکَ تُلْبِسُناها بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ. 🤲
@alfigh_alosul
2023_10_21_08_49_41.mp3
17.86M
🎙آیت الله قائنی نجفی (زیدعزه):
تمام نظامیان کشوری که خودش را مدافع کشور ظالم میداند، حلال الدم هستند.
https://eitaa.com/alfigh_alosul
هدایت شده از دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه
29.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔷دوره تخصصی فقه المقاومه ویژه طلاب سطوح عالی، خارج و اساتید حوزه در سالن همایش های دارالشفاء همراه با اعطای گواهی شرکت در دوره، برگزار می گردد.
✅ اساتید گرانقدر حضرات آیات و حجج اسلام محسن اراکی، سید محمد علی مدرسی یزدی، محمد جواد فاضل لنکرانی، احمد مبلغی، محمد قائنی نجفی و مجتبی عبدخدائی
🧭زمان: پنجشنبه 4 آبان ماه صبح و عصر برگزار می گردد.
💠 طلاب محترم سطوح عالی، خارج و اساتید می توانند با مراجعه به سامانه پیشخوان در این دوره ثبت نام نمایند.
http://reg.ismc.ir/rules/401
✔️ دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه
@ejtemaievasiasi