مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️جایگاه ولایت در خانواده / ولایت در خانواده منشعب از ولایتی است که جامعه به طور عام به آن نیاز دارد
✅ آیتالله سید منذر حکیم در درس خارج «نظام جامع خانواده» مطرح کرد؛
⬅️ همانگونه که جامعه بدون ولایت را نمیتوان مدیریت کرد، خانواده بدون ولایت نیز قابل مدیریت نیست. جایگاه ولایتی که خداوند پسندیده است عبارت میباشد از «الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دیناً» یعنی این دین با این ولایت کامل میشود و بدون ولایت گویا هیچ اتفاقی نیافتاده است؛ بهعبارتدیگر اگر ولایت از دین گرفته شود، مانند دیگر مکتبها، غیرالهی و مادی شده و هیچ اتفاق خاصی برای بشریت به وجود نخواهد آورد.
⬅️ ارتباط سوره کوثر با سورههای قدر و فتح است. این سورههای مبارکه، با «إنّا» آغاز شده و ترتیب و شأن نزول آنها نیز قابلتأمل است. میفرماید ما هستیم که به تو کوثر دادیم «إِنَّا أَعْطَیناک الْکوْثَرَ» و ما هستیم که قرآن را بر تو در شب قدر نازل کردیم «إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِی لَیلَةِ الْقَدْرِ». این قرآن خیر کثیر مستمر میباشد زیرا تا ابد ماندگار است و پایانی ندارد.
⬅️ اگر با این زاویه سورههای مذکور را مورد بررسی قرار بدهیم، به این نتیجه میرسیم که نیتجه این چنین نظامی، یک فتح مبین خواهد بود و ما هستیم که این فتح مبین را با این نظام و با این رویکردی که در این نظام داریم به وجود آورده ایم «إِنَّا فَتَحْنا لَک فَتْحاً مُبیناً». این فتح و پیروزی در فتح مکه، در فتح کربلا و حتی در فتحی که در عصر حضرت مهدی (علیهالسلام) به وقوع می پیوندد هم صدق میکند.
⬅️ با این زاویه دید میتوان ارتباط سوره کوثر را با بحث خانواده و نظام خانواده که بخشی از یک نظام اجتماعی جامع میباشد، مشخص کرد. باید نظام خانواده، همیشه در پرتو آن نظام جامع که خط شاقول آن، ولایت اولیاءالله با مصداق خانواده رسالت میباشد، دیده شود
متن کامل: https://b2n.ir/q22585
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_نظام_جامع_خانواده
#آیت_الله_سید_منذر_حکیم
🔎@fiqhenezam_com
✅ حجه الاسلام محمد رضا عصمتی در درس خارج «فقه التقنین» بیان کرد:
🔻در خصوص منشا پیدایش حاکمیت نظریات مختلفی بیان شده است که مهمترین آنها عبارتند از؛
1️⃣ برخی مردم از جهت فکری و جسمی قوی و برخی دیگر ناتوان بودند. افراد قوی اعم از یک شخص یا گروه بر افراد ضعیف استیلاء پیدا کردن و حکومت تشکیل دادند. اهداف این افراد در تشکیل حکومت متفاوت بود. گاهی هدف آنان استثمار و گاهی اصلاح جامعه بود.
2️⃣ انسان به حسب فطرت خود به دنبال عائله بود؛ از این رو اولین و کوچکترین نظام اجتماعی (از جهت کمیت)، خانواده است. این مطلب یک امر طبیعی فطری انسانی میباشد؛ بنابراین انسان بر اساس خواستههای فطری نظام کوچکی به نام خانواده را تشکیل داد.
3️⃣ انسانها در ابتدا به شکل غریزی به صورت آزاد و بدون هیچ قید و شرطی زندگی میکردند. با گذر زمان به این نتیجه رسیدند که ادامه این روند موجب تضاد منافع، فساد و تضییع حق دیگران میشود که نتیجه آن به خطر افتادن حیات نوع انسانها میشود؛ از این رو عقلای قوم قوانینی را وضع کردند و نظام اجتماعی و حاکمیت را در یک شکل ساده آغاز کردند.
4️⃣ بر اساس آموزهای قرآنی تشکیل حکومت ریشه در وحی الهی دارد لکن دولتها در ابتدا ساده بودند و به مرور زمان کارها پیچیدگی خاص خود را پیدا کرد بعد حاکمیت به شکل امروزی در آمد. البته در این میان مفاسد نیز بود و موجب کنار گذاشتن دین و آموزهای الهی شدند اما اصل و منشا تشکل حکومتها وحی الهی می باشد.
متن کامل: https://b2n.ir/q43607
———————————————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_تقنین
#حجه_الاسلام_محمد_رضا_عصمتی
🔎@fiqhenezam_com
♦️اگر قراردادهای جدید مانند مانند بیمه یا فیوچرز از سوی عرف عمومی پذیرفته شده باشد و عناوین ممنوعه شرعی بر آن صدق نکند، صحیح هستند
✅ آیت الله هادوی تهرانی در درس خارج «مکتب و نظام اقتصادی اسلام» ذکر کرد؛
⬅️ اگر قرارداهایی خارج از این عناوین شکل بگیرد در صورت دارا بودن دو شرط صحیح میباشند؛ نخست اینکه از سوی عرف عمومی پذیرفته شده باشد. دوم اینکه عناوین ممنوعه شرعی بر آن صدق نکند.
⬅️ قاعده مذکور دست بخش خصوصی به صورت خاص و بخش دولتی به صورت عام را برای انجام قراردادهای مختلف باز میگذارد.
⬅️ اگر قراردادهای جدیدی مانند مانند بیمه یا فیوچرز شکل بگیرد، در صورتی که عناوین ممنوع شرعی اکل مال به باطل، غرر و امثال آن صدق نکند، مشکل شرعی ندارند.
⬅️ در موضوع فیوچرز، همه فقهای اهل سنت قائل هستند از مصادیق بیع کالی به کالی است؛ یعنی بیعی که هر دو طرف آن زمان دار میباشند که در اسلام نهی شده است.
⬅️ اما به نظر میرسد فیوچرز به این شکلی که آنها مطرح میکنند، مشکل کالی به کالی دارد اما میشود آن را در قالبهای دیگری مطرح کرد که مشکل کالی به کالی نداشته باشد. که ما چهار یا پنج قالب را پیشنهاد کردهایم.
⬅️ شکل گیری نهادها معوض و بلا معوض در یک جامعه ضرورتی است که ما را به اهداف اقتصادی میرساند؛ از این رو اگر این نهادها در جامعه شکل نگیرد، اهداف محقق نمیشوند. بنابراین ما باید اقداماتی انجام بدهیم که قرض الحسنه نیز در جامعه شکل بگیرد.
متن کامل: https://b2n.ir/h13559
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#اقتصاد
#آیت_الله_هادوی_تهرانی
🔎@fiqhenezam_com
انجمن علمی دانشجویی الهیات دانشگاه امام صادق علیه السلام برگزار می کند:
🔷 نظام مسائل و چالش های فقه حکمرانی
✅ سخنران: حضرت آیت الله محسن اراکی
🔰 دبیر نشست: حجت الاسلام سپهر کرد
دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
⏰ زمان برگزاری:
پنجشنبه، ۱۸ فرودین ماه ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۷:۳۰
🌐 لینک جلسه:
vc.isu.ac.ir/ch/4002-511273301
=============================
#فقه_نظام
#نشست
#فقه_حکمرانی
#آیت_الله_محسن_اراکی
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ جایگاه دارو در نظام زندگی
✅ حجه الاسلام محسن ملکی ابرده در درس خارج «فقه الطبابه» بیان کرد:
⬅️ برای تبیین جایگاه دارو در نظام زندگی انسان ابتداء باید دو مسأله مورد بررسی قرار بگیرد؛ اوّلاً نظام چیست و حفظ نظام به چیست؟ ثانیاً نقش دارو و داروسازی در حفظ نظام چیست؟
⬅️ در اینکه مقصود از نظام در این قاعده چیست؟ سه احتمال وجود دارد:
1️⃣ نظام اجتماعی؛ یعنی نظامی که زندگی انسان با آن شکل میگیرد و اگر نباشد زندگی انسان مختلّ و بشر نمیتواند در رفاه نسبی باشد؛ به تعبیر دیگر نوعی نظم بخشی در چینش مسائل مختلف و در کنار هم قرار دادن آنها برای دست یابی انسانها به یک زندگی همراه با رفاه و دوری از سختیها است.
2️⃣ کیان دین اسلام با قطع نظر از زندگی مادی و معیشت؛ حفظ کیان اسلام واجب است. کیان اسلام یعنی آنچه را که اگر رعایت نشود موجب از بین رفتن دین و ایجاد ضررهای غیرقابل جبران میشود.
3️⃣ نظام سیاسی؛ یعنی تأسیس یک حکومت و حفظ آن. تأسیس حکومت نیازمند قاعده و قانون است. اگر گفته میشود حفظ نظام سیاسی واجب است به این معنا میباشد که قوانین آن بر مبنای اسلام تدوین و اجراء شود. تأسیس حکومت به دست شارع است و تا زمانی که شارع آن حکومت را امضاء نکند، حکومت معنا ندارد.
⬅️ مقصود ما در بحث فقه الطبابه، احتمال اوّل است؛ یعنی حفظ نظام معیشتی انسان در زندگی دنیا. حفظ این نظام واجب است و همه افراد بشر این را میفهمند. اختراعات و اکتشافات در همین زمینه است و حاکی از اهمّیّت نظام اجتماعی است و این فارغ از شریعت، یک مسأله مفروغعنه است که هدایت آن به دست شریعت است.
متن کامل: https://b2n.ir/r37323
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_الطبابه
#حجه_الاسلام_محسن_ملکی_ابرده
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ اراده خداوند متعال به برقراری عدل یا فرصت عدل در جامعه
✅ آیت الله اراکی در درس خارج «فقه فرهنگ» مطرح کرد؛
⬅️ اصل ششم عبارت است از اراده خداوند متعال به برقراری عدل یا فرصت عدل در جامعه. این اصل مهم الهی است که خدای متعال اراده کرده در جامعه بشری عدل یا فرصت عدل برقرار باشد. یا باید در جامعه عدل برقرار شود و یا جامعه بتواند بستری برای عدل فراهم کند که ما از آن به فرصت عدل تعبیر می کنیم.
⬅️ خداوند متعال در دو صورت جوامع را حفظ میکند، یا عدل در آن جامعه باشد یا فرصت عدل. اگر جامعهای چنین نشد، منقرض خواهد شد. تمام آیات قرآنیه در خصوص عذاب اقوام گوناگون، برای زمانی است که یک آن جامعه نه خود بالفعل جامعه عدلی بوده و نه بستر جامعه عدلی در آینده داشته است.
⬅️ هر چند قوم حضرت نوح با او مخالت نموده اما عذاب الهی سریع بر آنان نازل نشد. در برخی از روایات ذیل آیه 37 سوره هود آمده است، زمانی که حضرت نوح به مردم وعده عذاب الهی را داد، جبرائیل از بهشت هسته خرمایی را برای حضرت آورد و گفت این هسته را بکار تا رشد کند. در بعضی از روایات آمده است که رشد و ثمر دهی این هسته چهل سال به طول انجامید و بار دیگر به حضرت وحی شد که از هسته این نخل صدها نخل دیگر بکار، سپس دستور آمده با چوب این نخلها کشتی بساز.
⬅️ این مسئله با قیام سیدالشهداء مرتبط است. یکی از مهمترین فلسفه های قیام حضرت، نگه داری فرصت عدل در جامعه اسلامی بود؛ به این معنا که اگر قیام امام حسین علیهالسلام رخ نمیداد، جامهای که بنی امیه میساخت نه تنها جامعه عدلی نبود بلکه تا روز قیامت جامعه فاسد و غیر قابل اصلاح بود و از این رو عذاب بر آنان نازل می شد.
متن کامل: https://b2n.ir/e00943
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_فرهنگ
#آیت_الله_محسن_اراکی
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ از نگاه برخی از روشنفکران جدید معروف یعنی هرآنچه که عرف میپسندد
✅ حجه الاسلام خطاط در درس خارج «سبک زندگی اسلامی» مطرح کرد؛
⬅️ آداب عرفیه یعنی آدابی که در جوامع مورد توجه قرار میگیرد. واژه ادب در قرآن استعمال نشده گویا در زمان جاهلیت نیز مورد استعمال قرار نمیگرفته است. اما در دوره گذار از زمان جاهلیت به اسلام، استعمال دارد؛ یعنی در بیانات پیامبر و اهل بیت علیهمالسلام واژه ادب استعمال شده است.
⬅️ بنابراین واژه ادب یا ریشه در دعوت دارد یا ریشه در ظرافت یا ریشه در هر دو دارد. با رجوع به متون دینی مشاهده میشود که ادب به معنای حد نگاه داشتن یا حد هر چیزی را رعایت کردن است؛ به عنوان نمونه امیرالمومین علیه اسلام میفرماید «أفضل الأدب أن يقف الإنسان عند حدّه و لا يتعدّى قدره» انسان تا زمانی که حد خود را نشناسد، ادب لازم آن را هم نمیشناسد.
⬅️ کلمه مروت است. این کلمه نیز همانند کلمه ادب در قرآن کریم به کار نرفته اما در روایات وجود دارد. در کلمات فقها به عنوان شرط عدالت مطرح شده است. برخی مروت را واجب و بعضی شرط پذیرش شهادت دانستهاند. با کنار هم قرار دادن مثالهایی که برای این کلمه ذکر شده، به این نتیجه میرسیم که مورت به معنای شخصیت است.
⬅️ به نظر میرسد در روایات، مروت مصداقی از ادب محسوب شده است. آنچه از این کلمه به دست میآید نزدیکی آن به ادب است با این تفاوت که از پشتوانه روحی بهرهمند میباشد. ادب فقط اشاره به جنبه ظاهری دارد اما مودت اشاره به حالت درونی دارد که انعکاس بیرونی پیدا کرده.
متن کامل: https://b2n.ir/w94038
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#سبک_زندگی
#حجه_الاسلام_خطاط
🔎@fiqhenezam_com