#تازه_های_نشر
متن خبر را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/t52025
#خبرنامه_پژوهشی
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
افراد خوش حافظه شدیداً در معرض خطا هستند مثل مرحوم سید حسن صدر که علیرغم قوت حافظه، اشتباهات فاحشی در «تأسیس الشیعة» مرتکب شده و علتش آن است که به حافظه اعتماد میکرد.
#پوستر
👈 پوسترهای جدید را در اینستاگرام مرکز فقهی ببینید:
🔆https://b2n.ir/d70241
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅عزل ولیّ قهری در فقه(۱)
🔹ولایت قهری پدر و جد پدری، اصلی مبتنی بر مقررات شرعی است. پدر و جد پدری از آن¬رو بر صغیر ولایت دارند که سنت نبوی (صلی الله علیه وآله) و امامان معصوم (علیهم السلام) و نیز سیره متشرعه، این دو را متصدی امور صغیر شناخته است. پس، بدون آن که رابطه ولایت نیاز به تأیید مراجع رسمی داشته باشد، دارای اعتبار است و مقامهای قضایی از مداخله در امور ولی و صغیر منع شدهاند.
🔸با وجود این، گاه ولی قهری، شایستگی این سمت را در ابتدا و یا اثنای تصدی ندارد. پس، چنانچه پدر یا جد پدری، شرایط لازم برای عهدهدار شدن امور ولایت را نداشته باشند و یکی از آنها محجور یا به علتی ممنوع از تصرف در اموال مولیعلیه گردد ولایت قانونی او ساقط میشود و دیگری ولایت طفل را به عهده میگیرد در این مورد نیاز به حکم دادگاه نیست؛ و در حقیقت ولی منعزل میشود.
🔹اما برکنار ساختن ولی قهری از سمت خویش نیازمند دلیل شرعی است و حذف این دو، جز از سوی مقام صلاحیتدار ممکن نخواهد بود.
🔸نظریه عزل ولی قهری میتواند مستند به دو دلیل شرعی گردد: قاعده لاضرر و عقل.
✳️ متن کامل بخش اول مقاله را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/e65121
#یادداشت_محقق
#فقه
#ولایت
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
10.87M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 #کلیپ
ویژه #میلاد
🔸دست مهربان
...غریب و نیازمند وارد شهر شد. مردم که حال و روزش را دیدند، گفتند: کریمتر از کسی که الآن مشغول نماز است پیدا نمیکنی. با دلی سرشار از امید و شادی مقابل درب خانه او ایستاد و با صدای بلند گفت: «آرزومندی که امیدوار، حلقۀ در خانه شما را بکوبد هرگز ناامید نمیشود، شما سخاوتمند و معدن عطا و بخشش هستی...»
#امام_حسین #ابا_عبدالله علیهالسلام
#مهربانی #سخاوت #کرامت
@zanjani_net
هدایت شده از مباحثات
⚡️به بهانه انتشارکتاب «آراء الامامیة أو الفقه علیالمذاهب الخمسة»
🔅آیتاللهالعظمی سیداحمد حسینی زنجانی و فقه مقارن
🔸مقدمه/کتاب «آراء الامامیة أو الفقه علی المذاهب الخمسة» از آثار مرحوم آیتﷲ حاج سید احمد زنجانی، والد آیتﷲالعظمی سید موسی شبیری زنجانی، به تازگی توسط مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام تحقیق و منتشر شده است. «آراء الامامیة»، از اولین آثاری است که در دورۀ معاصر، مسائل فقهی را با نگاه فقه مقارن بررسی میکند. از همین رو بر آن شدیم تا در اینباره، پای سخن یکی از اعضای گروه تحقیق کتاب، حجتالاسلام و المسلمین سید عبدالحسین آل یاسین بنشینیم. آقای آل یاسین از محققین مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام، و استاد سطح عالی حوزۀ علمیه قم است.
🔹داستان تألیف کتاب آراء الامامیه این است که وقتی کتاب الفقه علی المذاهب الاربعه توسط وزارت اوقاف مصر تألیف شد ـ که کتابی بود بسیار جامع، مشتمل بر آرای مذاهب چهارگانه اهل سنت در ابواب مختلف فقه[۱] ـ و در محافل علمی منتشر گردید، بسیاری از علما و اهل تحقیق آن را پسندیدند. پس از جا افتادن این کتاب در محافل اهل سنت، علمای شیعه هم کتاب را دیدند و پسندیدند؛ اما متأسف بودند که چرا جای آرای امامیه در کتاب خالیست. مرحوم آیتﷲ زنجانی هم پس از دیدن این خلأ و به جهت همان دغدغهمندی و نگاه جامع فرامنطقهای تصمیم گرفتند از ابتدا تا انتهای فقه، آرای مشهور امامیه را هم بهصورت تعلیقه به آن کتاب اضافه کنند. بهعبارت دیگر کتاب آیتﷲ زنجانی شبیه تعلیقهای بود بر کتاب الفقه علی المذاهب الاربعه. البته مرحوم زنجانی به دو شکل کتاب را تألیف کردهاند: شکل جدولی و شکل تعلیقهای. متأسفانه شکل تعلیقهای کتاب ـ جز چند صفحهاش ـ مفقود است. بنابراین محققان مرکز فقهی امام محمد باقر(ع) برای تحقیق و چاپ کتاب مذکور، از نسخه جدولی استفاده کردند.
🔹نکته بسیار مهم کتاب، «مقارَن» بودن است. نوشتن «فقه مقارن» کار راحتی نیست؛ زیرا شما وارد عرصهای میشوید که قرار است در آن یکسری آرای متشتت را جمعآوری کنید. اختلاف نظر در این حوزه بسیار زیاد است. اساساً اختلاف نظر و رأی حتی در درون خود یک مذهب بعضاً بسیار زیاد دیده میشود. حتی یک عالم هم ممکن است در آثار مختلفش آرای مختلفی داشته باشد. مثلاً کراراً دیده شده که مرحوم علامه حلی یا مرحوم شیخ طوسی که کثیرالتألیف بودند، در آثار مختلفشان آرای مختلفی دارند. حالا هرچه مقیاس کار بیشتر شود (چند نفر یا چند مذهب) طبعاً اختلافات هم بسیار زیاد میشود و ما در نوشتن اثری با رویکرد فقه مقارن باید تمام این اختلافات را درنظر بگیریم.
🔹نکته یا فایده دیگر نوشتن فقه مقارن این است که در بسیاری مواقع، حقیقت از خلال همین تضارب آرا و اصطکاک اقوال مختلف راحتتر هویدا میشود. گاهی انسان فقط یک مطلب را میشنود و ممکن است احساس کند حقیقت همین است. اما گاهی حرف مخالف را هم میشنود و طبعاً بهتر میتواند قضاوت کند که کدام به حقیقت نزدیکتر است و ایجاد مقارنه بین آرای مختلف چنین ثمری دارد. به همین خاطر از قدیم بزرگان ما ـ مانند شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی و طبرسی ـ نیز به فقه مقارننویسی نظر داشتند. البته یک دوره فترتی هم داریم در این زمینه؛ یعنی از زمان خود شیخ انصاری و بعد از او ما اثر بارزی در زمینه فقه مقارن نداشتیم؛ تا زمان مرحوم سید احمد زنجانی. حتی کتابهای فقه مقارنی که ذیل آن کتاب الفقه علی المذاهب الاربعه نوشته شدند ـ مانند الفقه علی المذاهب الخمسه مرحوم مغنیه یا الفقه علی المذاهب الاربعه و مذهب اهل البیت(ع) ـ نیز مربوط به بعد از کتاب مرحوم زنجانی است.
🔹یکی دیگر از امتیازات این اثر، انعکاس آرای مشهور است. بعضی آثار فقه مقارنی که پس از اثر مرحوم زنجانی منتشر شدند و حالت تعلیقه بر کتاب الفقه علی المذاهب الاربعه داشتند، مقید بر آوردن آرای مشهور امامیه نبودند. مثلاً مرحوم مغنیه غالباً نظرات فقهای معاصر مانند مرحوم خویی و یا حتی آرای خودش را آورده است. در حالی که مرحوم زنجانی مقید به آوردن آرای خودش نبوده و چه بسا بعضی آرایی که در این کتاب آورده با آرای خودش در کتابهای دیگرش موافق نباشد؛ اما چون نظر مشهور بوده، آورده است.
🔸مشاهده متن کامل گفتوگو و راهنمای خرید کتاب:
https://mobahesat.ir/23723
🔻🔻🔻
@mobahesat
#نشست_علمی
شماره 51
نشست علمی با موضوع:
نقش روایات در تفسیر آیات معاملات
🎤 ارائه توسط استاد معظم سید محمد جواد شبیری زنجانی
📆زمان: یکشنبه 22 اسفند ماه
⏱ساعت 19:15
🔷مکان: خ صفائیه انتهای کوچه 19 سمت راست مدرسه فقهی امام محمد باقر علیه السلام
🌐پخش آنلاین از طریق صفحه مدرسه فقهی در اینستاگرام
🆔 https://www.instagram.com/mfeb.ir
🌐پخش زنده از طریق کانال نشست و گزارشات علمی در ایتا
🆔 @neshast_mfemb
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
#تسلیت
▪️إنا لله و إنا إلیه راجعون
ضایعۀ ارتحال عالم وارسته، آیتالله آقای حاج سید محمدعلی علوی گرگانی(رضوانالله علیه) را به محضر شریف امام عصر (عجلالله تعالی فرجه)، حوزهی علمیه و همچنین عموم شاگردان و علاقهمندان و بیت مکرم ایشان تسلیت میگوییم.
این فقیه بزرگوار، با تواضع و منش ساده زیستی، عمر ارزشمند خویش را در مسیر نورانی خدمت به مکتب اهلبیت (علیهمالسلام)، تبلیغ و نشر معارف اسلام، ارتباط با مردم و خدمات اجتماعی گذراند.
رضوان الله تعالی علیه و حشره الله مع اجداده الطاهرین المعصومین (علیهمالسلام).
دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
11.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 #کلیپ ویژه #نیمه_شعبان
🔸آخرین سفیر
... باورش نمیشد برای شنیدن پاسخ رفته باشد، اما همای اوج سعادت بر بام بخت بلندش بنشیند و بجای شنیدن، ببیند!
.
.
احمدبن اسحاق، نمیدانست از برکت محبت و تقرب به خداوند و اهلبیت علیهم السلام، به وصل محبوبی رسیده که گذشتگان، حسرت حضورش را کشیدهاند و آیندگان داغ غیبتش را خواهند چشید! علامتی میخواست تا قلبش اطمینان پیدا کند، که ناگهان ...
#میلاد #امام_زمان ع #صاحب_الزمان #انتظار #ظهور #موعود #منجی
🔺مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@zanjani_net
۲۴ شعبان، سالروز ارتحال میرزا محمد حسن شیرازی(۱۳۱۲هـ.ق)
نظرخواهی از شاگردان
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
شنیدم وقتی میرزا درس میگفته ابتدا مطلبی طرح و سپس از یکیک شاگردان نظرخواهی میکرد و هر یک نظر خود را مطرح میکردند. گاهی به میرزا خُرده میگرفتند که فلانی از نظر علمی در مرتبهای نیست که از او نظرخواهی میکنید. میرزا میگفت: گاهی در همین صحبتهای علمی جرقّههایی به ذهن اشخاص میزند، من از آن جرقّهها استفاده میکنم. وقتی میرزا همه انظار شاگردان را میشنید، خودش داوری و محاکمه میکرد.
▪️جرعهای از دریا، ج۳، ص ۳۱۵
#پوستر
---
🌐 مرکز فقهی امام محمدباقر علیهالسلام
👉 @mfeqhi
🔰 نقد و نظر
✅ دو استثناء از عدم جواز عدول نیت در نمازهای واجب
🔸عدول از نماز واجب به نماز واجب دیگر جایز نیست؛ چرا که اصل، عدم تغیّر فعل از نیت ابتدایی خودش است. این اصل، در تمام نمازهای واجب جاری است، مگر جایی که دلیل خاصی بر خلاف این اصل وجود داشته باشد که این در دو صورت است:
1️⃣ نمازهای مرتّبه
در دو نمازی که ترتیب دارند، مثل نماز ظهر و عصر، و مغرب و عشا، در صورتیکه مکلف در نماز دوم وارد شد، مثلاً در نماز عصر یا نماز عشا، سپس متوجه شد که نماز اول (مثل ظهر و یا مغرب) را نخوانده است، واجب است از نیت ابتدایی خود به نماز اول عدول نماید.
2️⃣ نماز ادا با وجود نماز قضا
در صورتیکه نمازگزار در نماز ادا وارد شود، و به یاد بیاورد که نمازِ قضا بر گردن او است، نه تنها جایز، بلکه مستحب است که به نماز قضا عدول کند.
✳️ ادلۀ هرکدام از این دو استثناء را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/w93253
#نقد_و_نظر
#فقه
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
#خبرنامه_پژوهشی
نشست علمی
▫️تعدد قرائات، منشأ الهی یا خطای انسانی؟
تبیین دیدگاه سازگاری تعدد قرائات با نزول قرآن بر حرف واحد
🎙ارائه دهنده: حجت الاسلام و المسلمین دکتر سوزنچی
🎙ناقد: دکتر حمید رضا مستفید
لینک ثبت نام را اینجا ببینید:
https://b2n.ir/q21871
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
در تحقیق تهذیب الأحکام باید به سایر نوشتههای شیخ طوسی نیز توجه شود و با استفاده گسترده از نسخ خطی، تحقیق صورت پذیرد.
#پوستر #علمی #کتابشناسی #نسخه_خطی #شیخ_طوسی #تهذیب_الاحکام
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi