▪️حسین علیه السلام شهر عشق است و عباس علیه السلام باب آن، «حُسین بنِ علی مَدینَةُ العِشقِ و عَبّاس بن علی بابُها»
▪️شهدای کربلا مشتاقان ورود به این شهرستان اطلاقی عشق بودند که در باب آن مطروح و مذبوح شدند و به خلع نعلین از آستان عباسی به وادی اقدس حسینی درآمدند.
▪️اصحاب حسینی اسماء حسینی اند و قبلهی این اسماء آن اسم جامع عباسی است که قلوب این اصحاب واله و حیران اویند؛ «اللَّهُمَّ إِنَّ قُلُوبَ الْمُخْبِتِينَ إِلَيْكَ وَالِهَةٌ» و او خود حیران حسین علیه السلام است، «حٰارَت في الحُسَینِ بابُ الحُسَین»...
#ح_م
🏴 مکن ای صبح طلوع....
بِأَبِي مَنْ نَفْسِي لَهُ الْفِدَاءُ...
بِأَبِي الْمَهْمُومُ حَتَّى قَضَى...
بِأَبِي الْعَطْشَانُ حَتَّى مَضَى...
بِأَبِي مَنْ شَيْبَتُهُ تَقْطُرُ بِالدِّمَاءِ...
@mohamad_hosein_tabatabaei
السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا مَوْلَايَ...
▪️وَعَلَى الْمَلَائِكَةِ الْمَرْفُوفِينَ حَوْلَ قُبَّتِكَ، الْحَافِّينَ بِتُرْبَتِكَ، الطَّائِفِينَ بِعَرْصَتِكَ، الْوَارِدِينَ لِزِيَارَتِكَ...
▪️السَّلَامُ عَلَيْكَ فَإِنِّي قَصَدْتُ إِلَيْكَ وَرَجَوْتُ الْفَوْزَ لَدَيْكَ...
▪️السَّلَامُ عَلَيْكَ، سَلَامَ الْعَارِفِ بِحُرْمَتِكَ...
الْمُخْلِصِ فِي وَلَايَتِكَ...
الْمُتَقَرِّبِ إِلَى اللهِ بِمَحَبَّتِكَ...
الْبَرِيءِ مِنْ أَعْدَائِكَ...
▪️سَلَامَ مَنْ قَلْبُهُ بِمُصَابِكَ مَقْرُوحٌ....
وَدَمْعُهُ عِنْدَ ذِكْرِكَ مَسْفُوحٌ...
سَلَامَ الْمَفْجُوعِ الْمَحْزُونِ...
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️السلام علیك یا قمر العشیره...
أَلانَ إنکَسَرَ ظَهرِي وَ قَلَّت حِيلَتِي...
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی◾️
▪️هر کس که در دنیا بویی از خوبان خدا را در نفس خود استشمام کرد و با سرمهی نور محمّد و آل محمّد علیهم السّلام چشم خود را سرمه کشید، در آخرت بیناست. ذکر خوبان خدا سرمهی چشم دل است. از سرمهی این خاندان دست برندار. اقلّش این است که این سرمه کور مادرزاد را بینا میکند. این کاری است که حضرت عیسی علیه السّلام میکرد که هر چه دارد، از حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله و سلّم دارد.
▪️چیزی بالاتر از نشستن در محضر اهل بیت علیهم السّلام ، در بهشت و قرب و در هیچ جای دیگر وجود ندارد.
◾️مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب◾️
#اهل_بیت_علیهمالسلام
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️قرآن میفرمايد : إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ و در اين عبارت نحوهاى ارشاد و هدايت نهفته است. مثلا امر به سكوت و خويشتندارى و اندك اندك از عالم اله گرفتن.
▪️ما خيال میكنيم وقتى گفتيم كسى پشت به اين شهر كرد و رو به شهر ديگر (عالم اله) همه چيز را يك باره درمیيابد. خير نمیشود ؛ خيلى چيزهاست كه اگر يك باره بر دل فرود آيد و روى كند و انسان به آن برسد نتواند آن را هضم كند و از هم بپاشد. اين نشئه ، نشئه تدريج است زمان شب و روز آنا فآنا میگذرد.
يك هسته بايد بتدريج رشد كند ولى از آن طرف تدريج نيست به آن اندازه كه استعداد پيدا میکنيم پله پله فيض میگيريم.
▪️هر كس و هر موجود به قدر قابليت خود فيض میگيرد. تا چه اندازه مراقب باشد كه اين نهال را سرما نزند ، گرما نزند ، آب به موقع به آن برسد مربّى بالاى سرش باشد. هيچ هستهاى درخت نمیشود مگر در صراط مستقيم باشد و انسان به مقام شامخ نمیسد مگر در صراط مستقيم باشد. بايد در تمام كارهاى درونى و برونى، بدنى و روحى، در صراط مستقيم باشيم. يك كسى را میخواهيم كه به ما بگويد حد اين است، اندازه اين است. صراط مستقيم اين است. از آن طرف بخل نيست كه امساك كند به اندازه استعداد اين طرف علم داده میشود. حق تعالى علم را میبخشد. ما يشاء و من يشاء، برمیگردد به اينكه جان چه كسى قابل به راه افتادن است.
اينجاست كه قابليت پيش میآيد چون در اين نشئه قرار گرفتيم تدريجا پله پله بالا میآييم. در هر موطنى همه كاره اوست. وَ ما تَشاؤُنَ إِلَّا أَنْ يَشاءَ الله. بخشنده اوست، وهاب اوست، رزّاق اوست. بنده به جايى میرسد كه ببيند فعل همه از اوست. نور همه از اوست.
لا حول و لا قوّة الّا بالله و همچنين است تمام صفات، تمام خيرات و تمام خوبیها همه برمیگردد به يك حقيقت. توحيد در صفات نيست مگر همان يكى ديدن، يك قدرت، يك علم و ... اينجا مقام توحيد در صفات است كه لا اله الّا الله این همه آوازها از شه بود.
به هر رنگى كه خواهى جامه میپوش
که من آن قدّ رعنا میشناسم
يك ذات است كه در دار وجود حكومت میكند. به قول حاجى سبزوارى:
از كران أزلي تا به كران ابدى
درج در كسوت يك پيرهنش ساختهاند
▪️اينجا همه طورى نگاه میكنند در حالى كه كثرتند وحدت میبينند كثرات مقهور آن وحدتند. مراتب و منازل و مجارى تا مرتبه نازل آن هر يك مقامى دارند.
«النفس في وحدتها كل القوى»
▪️تا به توحيد ذاتى برسد: يا هو من لا هو الا هو. و لا حول و لا قوة الّا بالله كه توحيد افعال است. آمد و شدن و پير و جوان شدن، أطوار گوناگون يافتن مربوط به عالم ماده است.
◾️ممدالهمم در شرح فصوص الحکم/ص۵
استاد علامه حسن زادهی آملی◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️محاكيات رهزن عجیبی برای انسان◾️
▪️محاکیات رهزن عجیبی برای انسان است. محاکات کار خیال است. خیال پیوسته در حال محاکات است ، قوه متخیله در همه حالات درگیرودار امور مادی و مشاغل روزانه و ارتباطات با دیگران است ، متخیله پیوسته ذهن را مشغول چه کنم و چه پوشم و کجا روم دارد.
ده بود آن نه دل که اندر وی گاو و خر باشد.
▪️متخیله در ذهن میبافد و میسازد و راه میرود و مینشیند و میخوابد ، همیشه در درون عوالم خیالی انسان غوغایی است ، این خیالات نمیگذارند که عقل آزاد و رها شود و به کار خاص خود بپردازد این محاکات و خواطر عقل را بیچاره کرده است و تا نفی این خواطر نشد ، سلطان عقل به کار خاص خویش روی نمی آورد ، پس این محاکات و خواطر خطر دارد و تا خاطری میخواهد وارد فضای خیال شود باید آن را طرد نماید و حضور و مراقبت را قوی کند ، وگرنه اگر این افکار پریشان میدان ذهن را در دست بگیرند نمیگذارند سر آسوده بر زمین بگذارد باید فهمید که امور عالم در دست من و شما نیست.
هزار نقش برآورد زمانه و نبود
یکی چنان که در آینه تصور ماست
▪️این خانه و اداره صاحب و مدیر دارد ، و به خیال من و شما وابسته نیست.اما این محاکیات کاری کردند که ما را از عالم اله یعنی کمالمان باز داشتند.
◾️شرح اشارات و تنبیهات/نمط دهم_ص۱۲۹
استاد علامه حسن زادهی آملی◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️در دههی اوّل محرّم تجلّی امام حسین علیه السّلام عالم را عوض میکند. در شب تاسوعا و عاشورا اگر کسی چشم باطنش بینا باشد، میبیند که هر مؤمن و کافری در عالَم محزون است. وقتی صاحب خلقت محزون میشود، مخلوقات غمناک نشوند؟ آیا ممکن است همهی شیعیان مضطرب باشند و دیگران محزون نشوند؟ اهل دنیا هم در این ایام در امر دنیایشان به زحمت میافتند و در اثر آن محزون میشوند.
▪️تجلّی امام حسین علیه السّلام همدوش تجلّی خداست.
▪️امام حسین علیه السّلام تجلّی خداست. در حدیث هست که کسی که آن حضرت را با معرفت زیارت کند (و یا در روز عرفه زیارت کند)، یُخالِطُهُ اللهُ بِنَفسِهِ: خداوند بنفسه با آن زائر مخلوط میشود. این عبارت را هیچ یک از علما جرأت نکرده است باز کند و تشریح نماید.
▪️امام حسین علیه السّلام مجرا و نهری بین خدا و خلق است. هر کس محاذی او شود، او را به بالا میبرد. وقتی با امام حسین علیه السّلام کارت اصلاح شد، عبادتت هم تمام شد، دنیا هم تمام شد و به جای اصلی خودت رفتهای.
▪️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️حضرت زینب سلام الله علیها هم احیاگر نبوت و هم احیاگر ولایت کبری الهیه است. ایشان ویژگی خاصی دارد، ایشان تالی تلو مادرشان است. او هم نبوت را احیا کرد و هم ولایت را لذا صاحب مقام عصمت کبری است. پیغمبر صلی الله علیه و آله به دخترش حضرت فاطمه سلام الله علیها فرمود أُمّ أبیها، شما به حضرت زینب سلام الله علیها بگویید
#أُمّ_أخیها
▪️او برای ولی الله مادری کرده است. بماند که در هر دوره و هر عصری، هر امامی باید در کنارش یک زن باشد. آن امام مظهر عقل کل است و باید یک زن باشد که فیض را از امام بگیرد و بین موجودات پخش کند.
▪️ربوبیت در رحم مادر توسط نفس ناطقهی مادر انجام میشود. مادر است که نطفه را رشد میدهد و بعد از تولد نیز مادر است که او را پرورش میدهد و به کمال میرساند. در معنا نیز همین گونه است؛ هر امامی باید یک مادری داشته باشد که آن معارف را آن مادر پرورش دهد. از امام تعبیر به مظهریت عقل کل و از این زن، تعبیر به مظهریت نفس کل میکنند.
آسمان مرد و زمین زن در خرد
آنچه او میافکند این پرورد
#مصارع_عشاق
#ح_م
▪️انسان اگر بهحال خود رها شود سرکش میشود. یعنی از بندگی بیرون رفته و ادعای خدایی میکند؛ "ان الانسان لیطغی ان راه استغنی" (علق، آیه ۶).
▪️ازاینرو بلاها، دردها و سختیهای زندگی دنیا، رحمت رحیمیه خداست تا آدمی را از طغیان دور نگاه دارد. برای همین زندگی پیامبران (علیه السلام) و اولیای الهی پر از سختی و بلا بوده است.
▪️معمولا آنها که در رفاه غرق میشوند خوی فرعونیشان بیدار میشود و آتش نفسشان شعلهور میگردد. اما آنانكه به بلاها دچار میشوند دل شکستهای دارند و گاه و بیگاه خدا را میخوانند.
▪️امام حسین (علیه السلام) در شب عاشورا به یاران باوفایش فرمود: خداوند منازل شریف را با تحمل مکروه به بندگانش میبخشد.
#استاد_محمود_امامی
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️افعال مادّی ، معدّ نفس برای انجام افعال خاص هستند
▪️انسان ناچار از زندگی در عالم طبیعت است. ولی نباید زندگی مادی او را از افعال خاص نفس باز دارد. افعال خاص نفس تعقل و ادراکات و مراقبت و ساختن خود برای ابد و مسافرت به عالم اله و فراموش نکردن احوال انسانی است. باید به افعال مادی بدان اندازه بپردازد که معدّ برای رسیدن به افعال خاص گردند.
◾️شرح اشارات و تنبیهات/نمط دهم/ص۱۲۹
استاد علامه حسن زادهی آملی◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
☘خجسته سالروز میلاد موفور السرور گزین خلائق، حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و صادق آلالله، حضرت امام جعفر بن محمد علیهما السلام مبارک و فرخنده باد.☘
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☘خجسته سالروز میلاد موفور السرور گزین خلائق، حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و صادق آ
☘شعری عاشقانه که شیدای امین حضرت خدیجه سلام الله علیها برای حضرت پیامبر صلوات الله علیه و آله سروده اند:
❤️فلو أنني أمسيت في كل نعمة
❤️و دامت لي الدنيا و ملك الأكاسرة
❤️فما سويت عندي جناح بعوضة
❤️إذا لم يكن عيني لعينك ناظرة
#ترجمه:
اگر همه نعمت های دنیا از آنِ من باشند
و دنیا و سلطنت شاهان برای من باشد
همه اینها به اندازه بالِ مگسی برایم ارزش نخواهند داشت
وقتی چشمانم چشمانِ تو را نبینند
☘بحارالانوار،ج۱۶،ص۵۲
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی◾️
▪️در ایام جوانی شبی در بیابان راه میرفتم و با خود فکر میکردم این چیست که یک ساعت علی علی میگوییم و ساعت بعد، عمر عمر میگوییم و از پول دنیا حرف میزنیم. (عُمرِ دنیا یعنی عُمَر. یک یا علی که گفتی، عُمَر و عُمر دنیا و دنیا و جهنّم، همهاش رفت که رفت.) به خودم میگفتم مگر قدّ علی و عمر، یکی در خوبی و دیگری در بدی، هماندازه است که یک بار علی علی میگوییم و یک بار لعن به عُمَر میکنیم؟ به خودم گفتم آیا میشود ولو یک سر سوزن هم که هست، علی بلندتر باشد؟ گفتم خدایا میشود یک خرده هم که شده، علی بلندتر باشد؟ دیدم همهی پیغمبران گفتهاند علی بلندتر است. من عرض کردم خدایا من همان یک خورده را که عمر آنجا وجود ندارد، دوست دارم. آنجا صلواتی است که در مقابلش لعن نیست. اصلاً یاد غیر از علی را نمیکنی که لعنش کنی. این داغ را بر دل غیر میگذاری که حتّی با لعن کردن هم که شده، یادش کنی.
◾️مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
#بسمه_تعالی_شانه
☘نکاتی پیرامون لعن و برائت☘
▪️#لعن به معنای نفرین کردن فرد ملعون است تا از رحمت خاصهی خدا دور باشد مانند شیطان که حق تعالی او را رجیم خواند و از بارگاه قربش مطرود ساخت. و #برائت دوری جستن از ملاعین است.
▪️این لعن به چند دلیل ذومراتب است:
#اول اینکه لعن و ملاعین در قرآن بیان شده است و هر آیهی قرآن دارای بطون و تأویل است.
#ثانیاً نفس لعن کردن و ملعونین از جملهی موجودات نظام وجود هستند و هر شیئی از اشیاء عالم نزد حق متعال خزینهای دارد که از آن خزینه تنزل کرده است و در نشئه شهادت به قدر معلوم ظهور کرده است؛ «وَ إِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ» (حجر، ۲۱)
▪️با این مقدمهی مختصر برخی از مراتب لعن و برائت بدین شرح است:
▪️لعن لسانی و برائت از دشمنان اهلبیت علیهم السلام در مقام اظهار به بیان و بنان.
▪️دوری جستن از رذائل اخلاقی و معاصی. این مرتبه روح لعن لسانی است چون دشمنان اهلبیت علیهم السلام ریشه و آغاز و اصل و فرع و معدن همهی گناهان و شرور هستند کما اینکه اهلبیت علیهم السلام معدن و اصل و فرع و اول و آخر هر خوبی هستند.
▪️لذا برائت حقیقی از دشمنان اهلبیت علیهم السلام دوری از گناهان است. با نظر به این معنی، منقول است که ای بسا کسی بگوید: «اَللّهُمَّ الْعَنْ اَوَّلَ ظالِمٍ ظَلَمَ حَقَّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ آخِرَ تابِعٍ لَهُ عَلی ذلِکَ» و این لعن شامل خود او نیز به سبب انغمار در گناه و ارتکاب معاصی بشود!
▪️عارف کامل مرحوم حاج آقای دولابی میفرمود: لعن کردن دشمنان اهلبیت علیهم السلام #استغفار_خواص است. چنین لعنی که هم به لسان جاری شود و هم در عمل برائت از رفتار و اعمال و کردار ملعونین صورت بگیرد استغفار خواص است.
▪️مرتبهی اُخری از لعن برائت از مظاهر دشمنان اهلبیت علیهم السلام در هر عصری است به عنوان مثال امروز آمریکا و اسرائیل و داعش و امثال اینها...
▪️مرتبه دیگر از لعن این است که این معادن معاصی را حتی یاد نکنی چون چنان پست هستند که ارزش یاد کردن ندارند. شخصی به عارفی گفت: چه کنیم گناه نکنیم؟ آن عارف روشن ضمیر جواب داد: گناه چیه؟! اصلا حرفش را هم نزن! به اسم گناه هم فکر نکن چه برسد به اینکه انجامش بدهی!
▪️لذا چیز پست و ظلمانی را حتی یاد نکن تا به او وجود ندهی... .
❗️این سخن مغایر روایاتی که پیرامون لعن هستند نمیباشد بلکه روح لعن است. عرض شد لعن صرفاً لسانی نیست بلکه مراتب دارد. کما اینکه میگوییم ویژگی بنده خدا این است که همواره ذاکر به ذکر الهی باشد. بعد در تبیین آن قائلیم که ذکر حقیقی ذکر فعلی و قلبی است. این موضوع نفی ذکر لسانی نیست بلکه بیان روح ذکر است. پس ممکن است فردی به زبان ذکر نگوید اما قلبش مملو از محبت و یاد الهی باشد، چنین فردی ذاکر حقیقی است چون مذکور وجودش را از خود پر کرده است. و اما دیگری آنقدر ذکر بگوید که لب و دهانش خشک شود اما دل بهرهای از ذکر نبرده باشد هر چند فقط زبان او بهرهاش را برده است، چنین کسی در نگاه عارف ذاکر حقیقی نیست بلکه خدا را فقط در مرتبهی زبان یاد کرده است مثل ابوموسی اشعری ملعون که همواره و در هر حال ذکر میگفت، به طوری که پیرایشگر او نمیتوانست ریش او را به سبب تکانهای بیوقفهی چانهاش منظم و مرتب کند!!
☑️پس مرتبهی قلبی لعن این است که لاعن چنان از ملاعین دوری میگزیند که اجازه نمیدهد لحظهای قلب او را اشغال کنند چون فضای سینهی او سرشار از محبت و مهر گلرخان است. در ذکر خدا و اولیاء باید وجود ذاکر سرشار از یاد خدا و اولیاء او باشد و در لعن، وجود لاعن خالی از یاد ملعون و اعمال و کردار و صفات آنها باشد.
▪️پس عزیزان عنایت داشته باشند که بیان یک مرتبه به معنی نفی مراتب دیگر نیست کما اینکه در ذکر خدا هم اینگونه است.
▪️البته لعن و برائت اسرار بلند عرفانی دیگری هم دارد که مصلحت نیست پرده از رخ آنها در انظار عموم برداشته شود...
🔻 اَللَّهُمَّ الْعَنِ اَلْجِبْتَ وَ اَلطَّاغُوتَ بِعَدَدِ مَا أحَاطَ بِهِ عِلْمُكَ 🔺
چهارشنبه ۵ مهر ۱۴۰۲
#ح_م
خدایا باظهور مولایمان حضرت حجت ارواحنا فداه بساط ظلم و ستم را ریشه کن بفرما و یاور مستضعفان و مظلومان باش. الهی آمین
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️بروید کنار قبر آیتالله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی هدیهای به ایشان بدهید و بخواهید خدمت حضرت معصومه (سلام الله علیها) مشرف شوند و ایشان را مجاب کنند تا تربیت معنوی شما را برعهده بگیرند.
#علامه_طباطبایی
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️در مسير جلب حكمت و آموزش آن نبايد شيعه و يا سنى بودن مأخذ آنرا مورد توجّه قرار داد. بلكه بايستى فقط به حكيمانه بودن كلام نظر كرد. اين سيره و روش عالمان اخلاقى است... علّت ترغيب اولياى الهى عليهم السّلام [در روایات] به اخذ حكمت از هركجا كه بود [الحکمه ضاله المومن فخذ الحکمه ولو من اهل النفاق]، ممكن است اين باشد كه:
▪️نوع بشر، اعم از مؤمن و كافر و منافق و... همه بر فطرت توحيد خلق شدهاند و هرچند بر چهرۀ نورانى فطرت غبار غفلت و گناه افكندهاند، ولى گاهى از اوقات به واسطه بعضى از اعمال، براى عدّهاى حجاب از فطرتشان كنار رفته و به امورى كه موافق آن است آگاه مىگردند و آنچه را كه مىبينند بر زبان جارى مىسازند.
◾️ #آیتالله_سعادتپرور
(برگرفته از مقدمۀ کلمات عرفا)◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
بسم الله الرحمن الرحیم
▪️یا کهیعص و یا حمعسق
یا حافظا لاتنسی، یامن نعمه لا تحصی، انت قلت و قولک الحق: انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون.
▪️پروردگارا
مردمان ستمدیده فلسطین را از گزند ستمکاران نگاه دار، و پیروزی نهایی را با دستهای پنهانی که در زمین داری، بهجریان بیانداز.
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️من در سال ۱۳۳۴ که به قم آمدم، #علامه_طباطبایی شهرتی داشت. خدمتشان رسیدیم. هوا گرم بود که رفتیم خدمت ایشان. قبلاً اینگونه بود؛ الان اینطور نیست که مثلاً ۷۰ سال پیش هر کسی در منزلش چند عدد مرغ داشت؛ یعنی رسم بود و همه مرغ و خروس داشتند.
▪️آن زمان بازار مرغ فروشی نبود که مثلاً اگر مهمان میآمد از همین چیزهایی که در خانه است، استفاده میکردند و رسم بود. نمیخواهم بگویم که یک چیز کم نظیری است. به منزل او که رفتیم یک تراس داشت و در باز بود و این مرغها گاهی از حیاط میآمدند و گاهی که در باز بود، داخل میآمدند. آقا ورود مرغها را که دیدند گفتند اینها اینجا هستند و پیر میشوند و میمیرند. ما این را در فقه خواندیم و در درس هم گفتیم ولی نه ما عمل کردیم نه اساتید ما.
▪️آن چیزی که ما در فقه خواندیم و در درس گفتیم و اساتید ما در درس گفتند، این است که حیوانی که خود آدم تربیت کرده است و بزرگ کرده و مواظبت کرده است را نکشید. چرا کارد میگذارید زیر گلویش؟ مرغ میخواهید از جای دیگر بخرید. این مصلحت نیست. عاطفه اجازه نمیدهد.
▪️این نهی در دین است و وظیفه رسمی ما است و فقه رسمی ماست. ما هیچ کس را ندیدیم که به این دستور فقهی عمل کند، جز علامه طباطبایی. ایشان فرمود اینها اینجا هستند، خودشان پیر میشوند و میمیرند. آقاسید عبدالباقی پسر بزرگ ایشان بود. من این قصه را گفتم برای ایشان.
▪️گفتند بله ما یک خروسی داشتیم که ۲۰ سالش شده بود و بعد پیر شد و مرد. از این پیدا نمیشود. دستور دین این است که شما اگر رفتی به مکه و خواستی قربانی بکنی، آن گوسفندی که در خانه خودت بود را با دست خودت نکش. یک گوسفند بخر و قربانی کن. #عاطفه؛ عاطفه خیلی مهم است. این دستور دین است.
جوادی آملی
۱۴۰۲/۶/۱۰
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️۱. امام علی (علیه السلام) یک بیان نورانی دارد که «لَا یمْنَعُ الضَّیمَ الذَّلِیلُ» - «ضیم» همان معنی ظلم را میدهد - ظلم را جز ملّت پَست کسی تحمّل نمیکند. این کلمات #شرف_آور است! اگر ملّتی فرومایه بود، بله ستمپذیر است؛ اما اگر ملّتی مثل #فلسطینی_ها بود، ظلم را نمی پذیرد.
▪️۲. این بیان نورانی سیدالشهداء در روز #عاشورا است که فرمود: «صَبْراً بَنِی الْكِرَامِ فَمَا الْمَوْتُ إِلَّا قَنْطَرَةٌ»؛ بردبار باشید، مرگ، پلی است زیر پای شما؛ مرگ که پوسیدن نیست، مرگ از پوست به در آمدن است، مرگ را بترسانید! #شهادت و کشته شدن این طور نیست که تمام بشود.
#جوادی_آملی
۱۳۹۶/۱۲/۱۷
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️واعلم ان کل ولی لله تعالی فانه یاخذ ما یاخذ بوساطه روحانیه نبیه الذی هو علی شریعته و من ذلک المقام یشهد. و منهم من یعرف ذلک و منهم من لایعرفه یقول قال لی الله و لیس غیر تلک الروحانیه.
▪️بدان که همه اولیای الهی، هرچه دریافت میکنند از روحانیت پیامبری است که بر دین اویند و بواسطه اوست.
▪️برخی اولیا این نکته را میدانند، و برخی نمیدانند و میگویند: خدا با من سخن گفت. اما در حقیقت آنچه را الله پنداشتهاند روحانیت پیامبرشان است.
#محییالدین_عربی
(رساله الانوار)
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️حکمت کشتن پسران ازسوی فرعون برای [یافتن] موسی این بود که: روح هریک از پسرانی که کشته شدند به موسی بازگشت کند تا او را در هلاک فرعون کمک کنند. پس موسی متولد نشد مگر اینکه مجموع ارواح کثیره و قوای فعاله بود.
▪️ارواح پسران کشته شده جمع شدند و متحد گردیدند و در صورت موسویه ظاهر شدند تا حقوقشان را استیفا کنند و پرورندهشان را اعانت کنند و پیامبرشان را مدد رسانند؛ زیرا بر طهارت ذاتی بودند و کاری نکرده بودند که بدان شایسته مرگ باشند.
#محییالدین_عربی
(شرح فصوص الحکم، فص موسوی، ص۴۴۶-۴۴۵)
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️مرحوم جهانگيرخان قشقایی: برای تحصيل [حکمت و عرفان] خدمت علامه مرحوم میرزا محمدرضا قمشهای به تهران آمدم. ديدم هيچ جنبه علمایی ندارد و به کرباس فروشان میماند، اما در حال جذبه، از خدمتش طلب درس کردم، فرمود: فردا به خرابات آی!
▪️خرابات محلی بود بيرون خندق، و درويشی در آن قهوهخانهای داشت که محل تردد اهل ذوق بود. فردا به آنجا رفتم و ديدم در خلوتگاهی بر حصير نشسته.
▪️کتاب اسفار ملاصدرا را گشودم، ولی استاد آنرا از سينه برخواند و چنان تحقيقی [تبیین عالی] کرد که مرا به وجد آورد و از خود بیخود شدم و نمانده بود ديوانه شوم. استاد، آن حالت من دريافت و این مصرع مولوی را فرمود: قوّت می، بشکند ابريق را.
◾️ #منوچهر_صدوقیسها
(تاريخ حکما و عرفای متأخر)◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️اینکه هنگام ورود به حرم ائمّه علیهم السّلام میگویی: رَبِّ اَدخِلنى مُدخَلَ صِدقٍ وَ اَخرِجنى مُخرَجَ صِدقٍ، یعنی خدایا کاری کن با صدق پیش این آقا بروم و از پیش ایشان هم با صدق پیش شما بیایم.
▪️ وقتی به حرم ائمّه علیهم السّلام مشرف میشوید، زود داخل نشوید. دم در توقّف کنید و اذن دخول بخوانید تا رغبتتان طلوع کند و قطرهی اشکی بر چشمتان بنشیند. اوّل دل را جلو بفرستید. اشک نشانهی این است که اجازهی ورود دادهاند. بعد وارد شوید و همانطور که افرادی که در زمان حیات ظاهری امام علیه السّلام خدمت ایشان میرسیدند، سلام میکردند، به ایشان سلام کنید. زیارتنامههای طولانی گاهی اوقات انسان را از امامی که در محضرش ایستاده است، غافل میکند. در داخل صحن و حرم ائمّه علیهم السّلام هم احترام زائران و خدّام را نگه دارید، هر کس چیزی به شما گفت، آن را از جانب امام بدانید و ادب کنید و بپذیرید. صدای همهمهای که بالای صدای تک تک زائران به گوش میرسد، صدای ملائکه را همراه دارد.
▪️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
#زیارت_اهلبیت_علیهمالسلام
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️یکی از عجایب علامهی طباطبایی این است که ایشان در سه شهر سنتی سکونت کرده بود؛ در تبریز متولد شده بود، در نجف درس خوانده بود، در قم هم تدریس کرده بود. در سه شهر سنتی زندگی کرده بود، در پاریس درس نخوانده بود، ولی روشنفکری ایشان از هانری کربن بیشتر بود. کربن به گرد او هم نمیرسید. این که میگویم آزادی، بیخودی نمیگویم؛ احساس وظیفه میکرد که این چیزی را که خداوند نصیبش کرده و این آزادی فکر را به دیگران برساند.
▪️نماز شب ایشان ترک نمیشد، حرم رفتن ایشان در قم ترک نمیشد، آخر جمعِ بین آن تقدس و آن آزادی فکری یک چیزی شبیه به کرامت است. این مرد اینقدر آزاد بود در عین تدین و تقید به آداب اسلامی، حتی ترک مکروهات و انجام مستحبات را رعایت میکرد.
▪️نثار روح مطهر حضرت علامه سید محمدحسین طباطبایی (قدس الله سره) فاتحه و صلواتی هدیه بفرمایید.
@mohamad_hosein_tabatabaei
#امیر_باطن
▪️ذوات مقدس اهلبیت علیهم السلام تنها کسانی هستند که توانستند نور اتمّ ولایت را در نفس خود ظهور دهند. با وجود این که ایشان صاحب مقام نور واحد هستند و همهی حقایق را آنگونه که هست مشاهده میکنند، اما در مرتبهی عالم ظهور و فعل، هر کدام به جهت غلبه صفتها، مظهر صفتی هستند. اگر کسی در عالم فعل سرّی بخواهد باید به امیرالمؤمنین علیه السلام متوسل شود. اگر کسی در این عالم جود بخواهد باید از امام جواد علیه السلام طلب کند اما این به این معنی نیست که امام هادی علیه السلام جواد نیست. در عالم فعل، صفت جواد بودن بر امام جواد غلبهی بیشتری دارد. ایشان در همهی عوالم جواد مطلق هستند؛ در نشئهی ظاهر، ملکوت، جبروت و لاهوت جوادند، آن هم جواد علی الاطلاق... یعنی هر جودی که در عالم به هر کسی میشود از خزینهی انسان کامل است. حتی در عالم قیامت هم اینگونه است... قیامت مرتبهی تجلی یافته از نور واحد اهل بیت علیهم السلام است، حال آنکه خود ایشان فوق قیامت و قیامت آفرین هستند، لذا علی رغم اینکه ائمهی اطهار علیهم السلام نور واحد میباشند، در قیامت نیز همانند عالم ظاهر، حقیقت شبح نوریهی اهلبیت علیهم السلام برای هر یک از این ذوات مقدس، مظهریت متفاوتی دارد.
▪️پیغمبر میفرمایند: «أَنَا وَارِدُكُمْ، وَ أَنْتَ يَا عَلِيُّ اَلسَّاقِي، وَ اَلْحَسَنُ اَلذَّائِدُ، وَ اَلْحُسَيْنُ اَلْآمِرُ، وَ عَلِيُّ بْنُ اَلْحُسَيْنِ اَلْفَارِطُ، وَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ اَلنَّاشِرُ، وَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ اَلسَّائِقُ، وَ مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ مُحْصِي اَلْمُحِبِّينَ وَ اَلْمُبْغِضِينَ وَ قَامِعُ اَلْمُنَافِقِينَ، وَ عَلِيُّ بْنُ مُوسَى مُزَيِّنُ [مُرَتِّبُ] اَلْمُؤْمِنِينَ، وَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ مُنْزِلُ أَهْلِ اَلْجَنَّةِ فِي دَرَجَاتِهِمْ، وَ عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ خَطِيبُ شِيعَتِهِ وَ مُزَوِّجُهُمُ اَلْحُورَ اَلْعِينَ، وَ اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ سِرَاجُ أَهْلِ اَلْجَنَّةِ يَسْتَضِيئُونَ بِهِ، وَ اَلْهَادِي شَفِيعُهُمْ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ حَيْثُ لاَ يَأْذَنُ اَللهُ إِلاَّ لِمَنْ يَشَاءُ وَ يَرْضَى». کار امیرالمؤمنین علیه السلام در قیامت سقایت است. امام حسن علیه السلام دور کنندهی دشمنان از محبینشان است. اگر شخصی بخواهد در باطن عالم از شیاطین انسی و جنی تبری بجوید، به امام حسن مجتبی علیه السلام توسل کند. امام زینالعابدین علیه السلام عطاکنندهی نعمت است.
👇👇👇👇
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#امیر_باطن ▪️ذوات مقدس اهلبیت علیهم السلام تنها کسانی هستند که توانستند نور اتمّ ولایت را در نفس خ
👆👆👆👆
▪️اگر شخصی بخواهد در باطن عالم به نعم معنوی برسد باید از امام سجاد علیه السلام طلب کند، ایشان زینت بخش سجدهکنندگان است. امام باقر علیه السلام نشردهندهی معارف است و امام صادق علیه السلام سوق دهنده به سوی بهشت میباشد. اگر میخواهی در عالم فعل اهل فقاهت شوی به در خانهی امام صادق علیه السلام برو. امام موسی کاظم علیه السلام کسی است که شمارنده منافقین و محبین است، او قسیم النار و الجنة است. امام رضا علیه السلام کسی است که به مؤمنین رتبه میدهد و آنان را زینت میبخشد. امام جواد علیه السلام در قیامت منزلت مؤمنین را به آنها افاضه میکند. امام هادی علیه السلام خطیب و سخنران بهشت است. در بهشت ان شاءالله در سایهسار حقایق جامعه کبیره در محضر امام هادی علیه السلام خواهیم نشست. امام حسن عسكری علیه السلام نیز ما را در یک جا جمع میکند و هم جامع تمام این مقامات است. شفاعت مؤمنین نیز توسط حضرت حجةبنالحسن ارواحنا فداه انجام میشود.
▪️ظرف یوم القیامة بقیة الله الاعظم است. باید امام زمانمان را بشناسیم... ما به امامت دیگر معصومین اعتقاد داریم اما امام زمان ما، حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا لتراب مقدمه الفدا هستند. ایشان امام الکل فی الکل است، یعنی حضرت، امام ائمه نیز هستند. اگر امروز حضرت علی بن موسی الرضا علیهما السلام بخواهد به کسی عنایتی کند و فیضی به او برساند، باید امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پای آن را امضا کند؛ ایشان امام زمان ماست... ایشان بقیة الله است که مجمع الجمال و جمال الجمیع است. او کسی است که امام صادق علیه السلام در فراقش میگریست و میفرمود اگر درکش میکردم خادمش میشدم! او منتقم خون اباعبدالله الحسین علیه السلام است...
▪️ظرف تحقق یوم القیامة حضرت بقیة الله الاعظم است اما امام حسین علیه السلام چه نقشی در قیامت دارد؟ حسین علیه السلام در قیامت امیر است... هر چه او امر کند بقیه انجام میدهند. لذا فرمود اگر امروز بنا باشد هریک از ائمه علیهم السلام به کسی فیضی برسانند، این فیض از کانال امام زمان ارواحنا فداه افاضه میشود مگر فیضی که از ناحیهی امام حسین باشد... تمام عالم امروز بر سر سفرهی رحمت رحمانیه و رحیمیه بقیة الله الاعظم هستند و خود امام زمان سر سفرهی حسین فاطمه است. هر مخلوقی رزقی دارد و رزق انسان کامل نیز اشک بر اباعبدالله الحسین علیه السلام است... اینگونه است که حضرت صاحب الزمان ارواحنا فداه میفرماید «و لأَبكِيَنَّ عَلَيكَ بَدَلَ الدُّمُوعِ دَماً». امام زمان صبح و شب بر مصائب جد غریبش خون گریه میکند. لذا آن عارف فرمود دیدم سفرهای پهن است و همه سر سفره نشستهاند و در رأس این سفره بقیةالله ارواحنا فداه است و این سفره، سفرهی نعمت اباعبدالله الحسین است. حسین علیه السلام در قیامت امیر است... لفظ و معنای امیرالمؤمنین، در این نشئه مستأثرهی مولا علی بن ابی طالب است. ما در عالم شهادت حق نداریم به غیر از امام علی علیه السلام احدی را امیرالمؤمنین اطلاق کنیم. چنین مولایی داریم که فرزند او در قیامت امیرالمؤمنین است؛ أَمیرِی حُسینٌ وَ نِعْمَ الأَمیرُ... اباعبدالله الحسین علیه السلام در باطن عالم امیر است. هر کسی که ایشان امر کند را به بهشت میبرند ولو آن شخص جهنمی باشد...
#ح_م
#محرم_۱۳۹۴
▪️شخصی از علامه طباطبایی (ره) پرسید:
آقا! میشود بفرمایید از چه راههایی به این مقام رسیدید؟
▪️بسیار آرام و بیآلایش فرمود: راههای زیادی دارد اما از همه بهتر، نمازشب با اخلاص و گریه بر حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) است.
#علامه_طباطبایی
@mohamad_hosein_tabatabaei