مدرسه تاریخاندیشی قصص
📅 به مناسبت ۱۱ آذر، روز جان باختن میرزا کوچکخان جنگلی، مجاهد و روحانی گیلانی با نام واقعی میرزا یون
🤔 شاید اساسیترین سوال دربارهی زندگی نسبتا کوتاه و پرحادثهی میرزا این باشد که آیا او در سودای تجزیهطلبی بود؟
🔸 در اینباره نظرات پژوهشگران تاریخی متفاوت است اما شواهد عمدهای وجود دارد که وی هرگز تجزیهی ایران را نمیخواست و تلاش میکرد تا یک ایران گرفتار دشمن بیگانه و دوست دیوانه را نجات دهد و صرفا به قدر بضاعت، از پایگاه گیلان قیام کرده بود.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
🤔 شاید اساسیترین سوال دربارهی زندگی نسبتا کوتاه و پرحادثهی میرزا این باشد که آیا او در سودای تجزی
❌ از دلایل #تجزیه_طلب_نبودن میرزاکوچک همین بس که زیر لوگوی "هفتهنامهی جنگل" نوشته بود: «این روزنامه فقط نگهبان حقوق ایرانیان و منور افکار اسلامیان است.» این متن کوتاه نشان میدهد آرمان او یک ایران آزاد بود نه صرفا یک حکومت محلی با تجزیهی ایران.
🔹 در شماره ۲۸ همین نشریه آمده: «ما قبل از هر چیز طرفدار استقلال مملکت ایرانیم! استقلالی به تمام معنی کلمه! یعنی بدون اندک مداخله هیچ دولت اجنبی! بعد اصلاحات سیاسی مملکت و رفع فساد تشکیلات دولتی که هر چه بر سر ایران آمده از فساد تشکیلات است، ما طرفدار یگانگی عموم مسلمانانیم! این است نظریات ما که تمام ایرانیان را دعوت به همصدایی کرده، خواستار مساعدتیم.»
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
❌ از دلایل #تجزیه_طلب_نبودن میرزاکوچک همین بس که زیر لوگوی "هفتهنامهی جنگل" نوشته بود: «این روزنا
🔸 البته سردار جنگل در اواخر عمر کارهایی کرد که انتقاد بسیاری را به دنبال داشت؛ مانند تأسیس حکومت جمهوری شورایی سوسیالیستی ایران (جمهوری گیلان) که عدهای همین را نشانهی تجزیهطلبی او دانستهاند. برخی هم این اشتباهات را ثمرهی از دست دادن مغز متفکر جنگلیها یعنی دکتر حشمت میدانند.
🔹 اساسا همین روحیات چپگرایانهی میرزا، پهلوی دوم را برآن داشت که علیه او دروغپردازی کند. چنانچه برخی سینه چاکان رضاخان در روزگار فعلی، برای آنکه از رضاشصتتیر یک سردارملی بتراشند، مجبورند نهضتهایی مانند جنگلیها را به تجزیهطلبی محکوم کنند.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
🔸 البته سردار جنگل در اواخر عمر کارهایی کرد که انتقاد بسیاری را به دنبال داشت؛ مانند تأسیس حکومت جمه
♦️ سرانجام میرزاکوچکخان، بابت خیانت همپیمانانی مانند احساناللهخان و خالوقربان، مجبور شد به کوههای خلخال پناه ببرد. زور برف و بوران آن حوالی، بر قدرت میرزا چربید و در چنین روزی یعنی ۱۱آذر ۱۳۰۰ خورشیدی از دنیا رفت.
🔸 پس از مرگ وی، جسد کوچک خان به دست افراد محمدخان سالارشجاع برادر امیر طالش افتاد. رضا اسکستانی سر میرزا را از جسد او جدا کرد و به منظور اعلام پایان نهضت جنگل، برای رضاخان فرستاد.
🔹 رهبرانقلاب درباره میرزاکوچکخان میفرماید: «ما در دوران مبارزه خودمان، هر وقت نام میرزاکوچکخان را به یاد میآوردیم و شرح حال او را میخواندیم، نیرو میگرفتیم. او از همت و اراده و شخصیت و هویّت خود خرج کرد، برای اینکه به یک نسل هویّت و شخصیت و نیرو و اراده ببخشد. این بسیار ارزش دارد.»
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
📽 فیلمهای موجود از جلسات خبرگان را میبینم. زدوخوردهای علمی فراوانی که میان موافق و مخالف صورت میگیرد. جدیتی شگرف در چهره تکتک اعضا به چشم میخورد. گویی خود را سخت مسئول میبینند. آن هم در نه برابر یک نسلی که از سال ۴۲ شکنجه دیده، گلوله خورده، تبعید شده و زجر کشیده، بلکه مسئول در برابر چندین نسل گذشته که آرامآرام با تمام توان خود خشتخشت این دیوار بلند قانون اساسی را مهندسی کردهاند.
🎞 حالا این تاریخ بلند و پرپهنای مبارزه، از فقیهان و کارشناسان حاضر در خبرگان میخواهد بر بلندای این دیوار بایستند و کاربری دیوار را معین کنند، طوری که هم خواست خدا در آن لحاظ شود و هم ارادهی مردم در آن متبلور باشد.
❓ سوال همه این است: آیا بناست این دیوار سدی باشد در برابر هرگونه هجمه و نفوذ بدخواهان ملت؛ یا بناست حصاری باشد که ملت را زندانی و اسیر خود میکند؟
کلمات تعیین میکنند که کدام باشد و چگونه باشد و تصمیم بر سر همین چیزهاست که مسئولیت را سنگین میسازد.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
📽 فیلمهای موجود از جلسات خبرگان را میبینم. زدوخوردهای علمی فراوانی که میان موافق و مخالف صورت میگ
🔹 مردمی که بعد از ترکمانچای، ۷۰ سال به گوشهی عزلت بیخبری خزیده بودند و بعد با ندای فتوای تحریم توتون و تنباکوی یک فقیه، نهضتی ساختند بیمانند در تاریخ؛
🔸 مردمی که مشروطه را بر خشتهای همان نهضت تحریم استوار کردند؛
🔹 مردمی که دهها نهضت کوچک و بزرگ در اقصی نقاط ایران رقم زدند؛
🔸 مردمی که نهضت سخت نفت را راه انداختند و به شعلهی کودتا گرفتار آمدند؛
🔹 مردمی که از آتش کشتار پانزده خرداد، باز ققنوسوار برخاستند؛
♦️ حالا منتظر آنند که برای خواست و ارادهی عام و کلیشان کسانی «کلمه» بتراشند و قانونی بنویسند که در تمام سلولهای جامعه جاری شود.
📅 ۱۲ آذر چنین روزی است.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
1⃣ «اول او را با شمشیر کشتند، بعد بر دار آویختند، سپس ساعتها بر او سنگ زدند و آخر کار جنازهاش را هم سوزاندند.»
🔹 اینها جملات شیخ حر عاملی است در وصف چگونگی شهادت مردی که امروز جامعهی علمی شیعی او را با نام بلند « #شهید_اول» میشناسد.
🔸 با آنکه مرحوم علامه امینی در کتاب شهداءالفضیله از زندگی ۱۳۰ تن از عالمان شهید نام برده که حدود ۴۰ نفر پیش از #شهید_اول به شهادت رسیدهاند، اما چون تا آن زمان عالمی بزرگ در تراز شیخ شمسالدین محمد بن مکی عاملی اینگونه قساوتآلود به شهادت نرسیده بود، لقب #شهید_اول را به او اختصاص دادند.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
1⃣ «اول او را با شمشیر کشتند، بعد بر دار آویختند، سپس ساعتها بر او سنگ زدند و آخر کار جنازهاش را ه
2⃣ فکر میکنید بهانهی کشتن چنین عالمی را حکومت ممالیک مصر که در شیعهستیزی و شیعهکشی زبانزد تاریخی است، چگونه به دست آورد؟
🔹 فردی به نام «یوسف بن یحیی» که مخالفت جدی با شهید اول داشت، در یک توطئهی جمعی، مطالب خلافی را با عنوان «فتواهای شمسالدین محمد» تنظیم کرد و صدها نفر بر آن شهادت دادند. برهانالدین مالکی که قاضی شام بود، ابتدا به شمسالدین فرصت توبه داد اما چون این توبه به معنای پذیرش اتهامات بود، #شهید_اول زیربار نرفت و سرانجام پس از مدتی افتادن در کنج زندان، دادگاه حکم قتل او را صادر کرد.
🔸 پنجشنبهروزی، مطابق با ٩ جمادیالاول ٧٨٦ق، حکم این عالم بزرگ ٥٢ ساله شیعه را در قلعهی شام به وحشیانهترین شکل ممکن اجرا کردند.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
2⃣ فکر میکنید بهانهی کشتن چنین عالمی را حکومت ممالیک مصر که در شیعهستیزی و شیعهکشی زبانزد تاریخ
3⃣ شاید رمز و راز این توطئهچینیها را باید در آراء خاص سیاسی-اجتماعی #شهید_اول جستجو کرد. آنگاه که معتقد بود «چون منافع انسانها باهم در تضاد است لذا باید حاسمی (قانونی) باشد و آن شریعت است و سائسی (حاکمی) که آن هم امام معصوم و یا نائب اوست.»
(شهید اول، القواعد و الفوائد، مکتبه المفید، ج۱ ، صص۳۶-۳۸)
🔹 یا آنکه وی «حکومتهای مطلوب را حکومت پیامبر، حکومت امام و حکومت نایب الامام معرفی میکرد.»
(شهید اول، القواعد و الفوائد، مکتبه المفید، ج۳ ، صص۱۷۴)
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
مدرسه تاریخاندیشی قصص
3⃣ شاید رمز و راز این توطئهچینیها را باید در آراء خاص سیاسی-اجتماعی #شهید_اول جستجو کرد. آنگاه که
4⃣ منظور شهید از نائب امام هم فقیه جامعالشرایط بود. ایشان باور داشت در عصر غیبت، به غیر از نائب خاص، نواب عام حاکم هستند. وی حکم فقیه جامع الشرایط در عصر غیبت را همانند حکم نائب خاص میدانست.
🔸 علاوه بر این آراء و نظرات، آنگاه که حکومت سربداران از شهید اول برای حضور در حکومت درخواست آمدن به خراسان را کرد، به دلیل فراهم نبودن شرایط پاسخ شهید منفی بود. اما کتاب لمعهالدمشقیه را طی هفتروز نوشت و به عنوان یک دستورالعمل فقهی-حکومتی برای آنها ارسال کرد. این کتاب سالهاست به عنوان کتاب درسی حوزه شناخته میشود.
#تقویم_تاریخی
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school