#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_282
❇️عصارهی دعوت پيامبران، #توحيد است
💠وَ آتَيْنا مُوسَی الْكِتابَ وَ جَعَلْناهُ هُدیً لِبَنِي إِسْرائِيلَ أَلاَّ تَتَّخِذُوا مِنْ دُونِي وَكِيلاً (۲/إسراء)
🌱ما بهموسی كتاب (آسمانی) داديم واو را هدايتگر بنیاسرائيل قرارداديم، كه غير از من تكيهگاه و كارسازی نگيريد.
🔹بدون شك منظور از" كتاب" در اينجا" تورات" است كه خداوند برای هدايت بنی اسرائيل در اختيار موسی ع گذاشت.
🔹سپس به هدف اساسی بعثت پيامبران از جمله موسی اشاره میكند كه" به آنها گفتيم غير مرا وكيل و تكيهگاه خود قرار ندهيد" (أَلَّا تَتَّخِذُوا مِنْ دُونِي وَكِيلًا)
👈اين يكی از شاخههای اصلی توحيد است، توحيد در عمل كه نشانه توحيد در عقيده است، كسی كه مؤثر واقعی را در جهان هستی تنها خدا میداند به غير او تكيه نخواهد كرد، و آنها كه تكيهگاههای ديگر برای خود انتخاب میكنند دليل بر ضعف توحيد اعتقاديشان است.
👌عاليترين تجليات هدايت كتب آسمانی، بر افروختن نور توحيد در دلها است كه نتيجه آن" از همه بريدن و به خدا پيوستن" و بر او تكيه كردن است. در آيه بعد برای اينكه عواطف بنی اسرائيل را در رابطه با شكرگزاری از نعمتهای الهی مخصوصا نعمت معنوی و روحانی كتاب آسمانی برانگيزد آنها را مخاطب ساخته میگويد:" ای فرزندان كسانی كه با نوح در كشتی حمل كرديم" (ذُرِّيَّةَ مَنْ حَمَلْنا مَعَ نُوحٍ)
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_282
❇️#نيكی و #بدی ما، به خداوند سود يا زيانی نمیرساند بلكه نتيجه آن به خود ما باز میگردد
💠إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها فَإِذا جاءَ وَعْدُ الْآخِرَةِ لِيَسُوؤُا وُجُوهَكُمْ وَ لِيَدْخُلُوا الْمَسْجِدَ كَما دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَ لِيُتَبِّرُوا ما عَلَوْا تَتْبِيراً (۷/إسراء)
🌱اگر نيكی كنيد به خودتان نيكی كردهايد واگر بدی كنيد (باز هم) به خود بد كردهايد. پس همين كه وعدهی (فسادگری) دوّم فرا رسد (جنگجويان نيرومند و مؤمن را برای قلع وقمع شما میفرستيم) تا سيمای (نظامی وعزّت دنيوی) شما را زشت نمايند و (برای گرفتن قدرت) به مسجدالاقصی وارد شوند، همان گونه كه بار نخست وارد شدند وتا آنچه را زير سلطه درآوردهاند، به سختی ويران كنند.
🔹نيكی و بدی ما، به خداوند سود يا زيانی نمیرساند بلكه نتيجه آن به خود ما باز میگردد. «إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها»
🔹اوّل بايد از نيكیها دم زد، سپس از بدیها. إِنْ أَحْسَنْتُمْ ... إِنْ أَسَأْتُمْ
🔹انسان در انتخاب و چگونگی عمل خويش، آزاد است. إِنْ أَحْسَنْتُمْ ... إِنْ أَسَأْتُمْ
🔹فراز ونشيبهای تاريخ ونابودی يهود بدنبال بلندپروازی آن، بر پايه قانون و سنّت الهی میباشد. إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ ...
🔹مساجد، پيوسته پايگاه قدرت اديان و سمبل قدرت بوده و آزاد كردن مساجد از سلطهی كفار از وظائف مؤمنان است. برای سركوب يهوديان متجاوز، مردان خدا وارد بيت المقدّس میشوند، چنانكه مسلمانان با فتح مكّه وارد مسجدالحرام شدند. «لِيَدْخُلُوا الْمَسْجِدَ»
🔹برای تقويت حق، قلع و قمع مستكبران لازم است. «وَ لِيُتَبِّرُوا ما عَلَوْا تَتْبِيراً»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣7⃣ تدبر در سوره #هود
🔹تفسیر سوره هود از عبدالعلی بازرگان
هود : ۸۳
مُّسَوَّمَةً عِندَ رَبِّكَ وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِـمِينَ بِبَعِيدٍ
ـ [آن عذاب] نزد پروردگارت نشاندار [=هدفدار و مرتبط با عمل آنها، نه تصادفي] بود ۹۴ و [چنين سرنوشتي] از ستمگران دور نبود. ۹۵
۹۴- منظور از نشاندار بودن، مختص و متناسب بودن آن با گناهکاران است، همچنانکه امداد فرشتگان به مؤمنين نشاندار است [آلعمران ۱۲۵ (۳:۱۲۵) - ...يُمْدِدْكُمْ رَبُّكُمْ بِخَمْسَهِ آلَافٍ مِنَ الْمَلَائِكَهِ مُسَوِّمِينَ]. آية ۳۴ سوره ذاريات (۵۱:۳۴) نيز مشابه همين آيه است، اما نشاندار براي مسرفين [به جاي ظالمين].
۹۵- تکرار ۶ بار کلمه بُعد و بعيد در اين سوره، در مورد اقوام منحرف پيشين، فاصله گرفتن يا دور شدن آنان را از هدايت و رحمت الهي نشان ميدهد. آيات: ۴۴ (۱۱:۴۴) - ...وَقِيلَ بُعْدًا لِلْقَوْمِ الظَّالِـمِينَ ؛ ۶۰ (۱۱:۶۰) - ...أَلَا بُعْدًا لِعَادٍ قَوْمِ هُودٍ ؛ ۶۸ (۱۱:۶۸) - ...أَلَا بُعْدًا لِثَمُودَ ؛ ۸۳ (۱۱:۸۳) - ...وَمَا هِيَ مِنَ الظَّالِـمِينَ بِبَعِيدٍ ؛ ۸۹ (۱۱:۸۹) - ...وَمَا قَوْمُ لُوطٍ مِنْكُمْ بِبَعِيدٍ ؛ ۹۵ (۱۱:۹۵) - ...أَلَا بُعْدًا لِمَدْيَنَ كَمَا بَعِدَتْ ثَمُودُ.
هود : ۸۴
وَإِلَى مَدْيَنَ أَخَاهُمْ شُعَيْبًا قَالَ يَاقَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ وَلَا تَنقُصُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ إِنِّي أَرَاكُم بِخَيْرٍ وَإِنِّي أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ مُّحِيطٍ
و به سوي [اهل] مَدين برادرشان شعيب را فرستاديم [و او در ابلاغ رسالت توحيدي] گفت: اي قوم من، خداي يکتائي را عبادت کنيد که هيچ معبودي جز او براي شما نيست ۹۶
و [حقوق مردم در] پيمانه و ترازو را کم ندهيد. ۹۷
من [در اين انتقاد] مسلماً نگاه خيري به شما دارم [=خير و مصلحت شما را در نظر دارم] و به راستي از عذاب روزي فراگير بر شما بيم دارم.
۹۶- منظور شعيب از اين سخن، همچون بقية رسولان، دعوت آنها به اعتقاد به خالقيت خدا و پرستش او نبوده است، معاصران پيامبران در اين مورد اختلافي با آنها نداشتند؛ منظور پيامبران از «لا تعبدوا الا الله»، همان شعار توحيدي «قولوا لا اله الا الله تفلحوا» با نفي همه واسطهها و عوامل و انگيزههاي شرکآلود در خداپرستي بوده و «عبادت» در عمل، همان اطاعت و دل سپاري به خدا در زندگي و پيروي از فرامين اوست.
۹۷- کيل يا پيمانه «حجم» محصولات را تعيين ميکرده، و ترازو، «وزن» آن را، و اين دو وسيله سنجش، برحسب نوع توليدات، مستقلا به کار ميرفته است.
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگی_قرآنی
شماره 82
سوره #بقره صفحه_47
💴🟥 #پول_ربایی به #محاق میرود
🔸يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَا وَيُرْبِي الصَّدَقَاتِ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ "276/بقره"
خدا رِبا را به كاهش ميبرد[=خيري از آن نميرساند] و صدقات را افزايش [بركت] ميدهد و خداوند هيچ ناسپاس گنهكار [خودپرستي] را دوست ندارد.
👈كلمهى «محق» به معناى نقصان تدريجى است و #مُحاق به ماه گفته مىشود كه نورش در شبهاى آخر آنچنان كاهش يافته كه ديده نمىشود. و در مقابل، «ربا» به معنى رشد تدريجى است.اما ربا افزايشي كاذب و پوچ است، و صدقات افزايشي واقعي و پرورش دهنده. مضارع آمدن «يُرْبِي»، جاري بودن اين چشمة خير را نشان ميدهد.
👈 اين آيه يادآور مىشود كه هرچند رباخوار به قصد انباشت ثروت، از ديگران ربا مىگيرد، ولى خداوند بركت و آثار خوبى كه بايد ازدياد مال داشته باشد از ربا مىگيرد. لازم نيست خود مال رَبَوى از بين برود، بلكه اهدافى كه از افزايش ثروت در نظر است از بين مىرود.
🔻 در نظام رَبَوى، سعادت، محبّت و امنيّت نيست و چه بسيار ثروتمندانى كه از سرمايه خود، هيچ نوع راحتى و آرامش و يا محبوبيّتى بدست نمىآورند، ولى در نظامى كه در آن انفاق، صدقه و قرضالحسنه رايج باشد، آن جامعه از بركات زيادى برخوردار است. در آن نظام، فقرا مأيوس نبوده و اغنيا در فكر تكاثر نيستند. محرومان به فكر انتقام و سرقت، و اغنيا نگران حراست و حفاظت اموال خود نمىباشند و جامعه از يك تعادل نسبى همراه با الفت و رحمت و تفاهم و امنيّت برخوردار خواهد بود.
🔷 در تفسير كبير فخررازى آمده است: وقتى #رباخوار، عواطف و عدالت انسانى را در خود محو كند، خود و اموالش مورد نفرين فقرا قرار مىگيرد و كينه و انتقام و توطئه سرقت هر لحظه او را تهديد مىكند و اين نمونهاى از آن نابودى است كه در آيه مطرح شده است.
💬پیام ها🔻
1⃣ به رشد ظاهرى ثروت خيره نشويد، نظام اقتصادى بر اساس ربا روبه نابودى است. «يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبا»
2⃣ نابود كردن مال #ربوى، از سنّتهاى الهى است. «يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبا» فعل مضارع نشانهى استمرار است.
3⃣ رواج صدقه وزكات، سبب رشد واستوارى اقتصاد است. «يُرْبِي الصَّدَقاتِ»
4⃣ رباخوار، از رحمت و محبّت الهى محروم است. «وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ»
📚تفاسیر نور و بازرگان
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
💢بخاطر #اختلاف_نظر با خودتان، #اسلام و #تشیع دیگران را زیر سئوال نبرید
#روحانیون مراقب رفتارهای خود باشند
🌹از جمله #صفات_متقین این است که
💫«وَ لَا یَشْمَتُ بِالْمَصَائِبِ وَ لَا یَدْخُلُ فِی الْبَاطِلِ»
از نظر امیرالمؤمنین، یکی از حقوق این است که اگر شخصی حتی اگر #دشمن شما هم هست و با شما اختلاف سلیقه دارد، مصیبتی پیدا کرد، گرفتاری پیدا کرد، در دلت #خوشحال_نشو و او را #سرزنش نکن «وَ لَا یَشْمَتُ بِالْمَصَائِبِ».
💫 باید انسان به این معنا توجه داشته باشد که دنیا خصوصیاتی دارد و انسان ها در معرض حوادث هستند، مریضی، فقر، مرگ و میر و گرفتاری برای همه انسانها هست،
👈اینکه انسان حساب می کرده باشد که هر کس با ما چه رفتاری داشته، بعدا چه بلایی به سرش آمده و سپس بر سر آن جهات، شماتتش کند، این از صفات مؤمن نیست! حتی اگر دشمنش هم به مصیبتی گرفتار شود، طعنه نمی زند که چون تو اینقدر بلا سر من آوردی حالا گرفتار شدی!
👈 این نکته را #روحانیون بیشتر باید رعایت کنند،
متاسفانه این خلقیات و این صفات در جامعه روحانیت کمرنگ شده😔
در حالی که در گذشته بزرگانی در همین حوزه بودند که گاه در مسائل علمی و روشهای آن با هم اختلاف داشتند و یا در تفکرات سیاسی خود با هم اختلاف نظر تند داشتند، یکی ضد فلسفه بود، یکی ضد عرفان بود، یکی اهل فلسفه و عرفان بود، اما هر وقت با همدیگر ملاقات می کردند، #احترام هم را نگه می داشتند، در هنگام مصیبت دیدن، برای عرض تسلیت به ملاقات همدیگر می رفتند، تا جایی که دیگران اصلا متوجه این اختلاف نظر آنها نمی شدند!
⭕⭕اینکه ما #اختلاف در سلیقه و در عقیده داریم دلیل نمی شود
که خود را #حق_مطلق بدانیم و دیگران را #باطل_مطلق!
احتمال بدهیم که شاید ما اشتباه می کنیم.
👈 باید جامعه روحانیت مواظب باشد تا این اختلاف نظرها، خود را به صورت دشمنی و دوگانگی و #طعن و #لعن نسبت به همدیگر نشان ندهد،!
❌مردم وقتی نگاه کنند که یک آقایی خیلی راحت، یک نفر را به صرف اختلاف نظر با خودش، نفی می کند، اسلام و تشیع او را زیر سوال می برد، چگونه درباره ما قضاوت خواهند کرد؟!
✳ وجود مقدس آقا امیرالمؤمنین می خواهد به ما بگوید نسبت به هم #مهربان باشید، بد دیگران را نخواهید، برای دیگران دعا کنید هر چند دشمن شما باشد، #خیرخواهی داشته باشید و مهم اینکه اگر مصیبتی به آنها وارد شد یا گرفتاری برای آنها پیش آمد، به صرف اینکه بعضی از افکارش با شما موافق نیست، شماتتشان نکنید نه در لفظ، نه در برخورد و نه در قلم و نوشتار!
👈ما در این آداب #اخلاقی و رعایت این آداب نسبت به دیگران اولی هستیم، ما #معلم_مردم هستیم، آنها باید از ما بیاموزند و لذا خیلی باید مواظب #رفتار و #گفتار_خود باشیم!
🎙ایت اله علوی بروجردی در اغاز سال تحصیلی حوزه
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━