#فوائد_صرفی
🔹معانی باب افعال
🔸فصل اول: معانی صحیح
🔟 حینونت
↪️ 🔻چند تذکر:
🔹همانطور که اشاره شد بسیاری از کسانی که این معنا را ذکر کردهاند، آن را به معنای صیرورت بازگردانده و از آن دانستهاند.
🔹بعضی در تبیین این ارجاع چنین گویند: و من افعل الذی بمعنی صار ذا کذا ما اشتهر جعله قسماً آخر و هو افعل بمعنی جاء وقت استحقاق فاعله ان یوقع علیه اصله المجرد نحو احصد الزرع اذا جاء وقت ان یوقع علیه الحَصاد کانه لاستحقاقه ایاه صار ذا حَصاد فجعل صاحبا له و ان لم یحصل له بالفعل 🔸(شرح کمال، ص ۵۰) و برخی دیگر در تفسیر احصد الزرع و اصرم النخل گفتهاند: صار ذا سنبل صالح للحصاد و ذا تمر صالح للصرام. 🔸(شرح تسهیل، ج ۳، ص ۳۰۵.)
🔹 چنانکه پیش از این بیان شد ارجاع مثل این موارد در این مقامی که ما بحث میکنیم مناسب نیست گذشته از این، رجوع این معنا به صیرورت تکلف دارد چون مستلزم نوعی تصرّف و تعمیم در معنای صیرورت است زیرا مثلاً زرع در احصد الزرع واقعاً و تحقیقاً صاحب حصاد (چیدن) نشده است بلکه صاحب وقت آن شده یعنی وقتش فرا رسیده است.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#سیره_علما
💥 مطالعه در سفر
🔹تصویر فوق یک صفحه از نسخهی سفری کتاب کشف الظنون عن اسامی الکتب و الفنون تالیف حاجی خلیفه است.
🔹بزرگان ما در ایام سفر نیز مطالعه را رها نمیکردند. به همین جهت بعضی کتب را در اوراق بزرگ و نازک کتابت میکردند تا حمل آن آسان باشد و در سفرها از فیض مطالعه و دانشاندوزی محروم نباشند.
🔹در دوران ما که به راحتی میتوان به فایلهای PDF کتب دسترسی داشت سزوار است در سفرها به این سیره سلف اقتدا کنیم و اندکی از وقت خود را به مطالعه کتب مناسب با سفر اختصاص دهیم.
🔺 تصویر از صفحه فیسبوک «هاوی مخطوطات المالکیه»
👉 @raveshsonnati
#ویژه
▪️ السلام علیک یا اباعبدالله
▪️با توجه به حضور در راهپیمایی عظیم اربعین و محدودیت در دسترسی به اینترنت ادامه برنامههای کانال به هفته بعد موکول میشود.
▪️نائب الزیاره و دعاگوی دوستان هستیم.
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیری
#نظریههای_یادگیری_و_کاربرد_آنها_در_آموزش
↪️🔻نظریههای شرطی
↪️🔻نظریه شرطی سازی پاسخگر
🔻تعمیم و افتراق محرک
🔹در آغاز دورهای که حیوان نسبت به یک محرک خاص مانند نور با صدای زنگ شرطی میشود، محرکهای مشابه نیز برای او همان اثر را دارند. در واقع، حیوان آن خاصیت را به همه محرکهای شبیه به محرک شرطی تعمیم میدهد. این پدیده را «تعميم محرک» مینامند.
🔹حال اگر یک نور خاص یا صدای یک زنگ خاص چندین بار با محرک طبیعی (غذا) همراه شود، ولی نورها یا صداهای مشابه با آن محرک طبیعی همراه نشوند، حیوان این نورها یا صداها را از هم تمیز میدهد و پاسخ شرطی را تنها در برابر آن نور با صدای خاص بروز میدهد. این پدیده را تمیز یا افتراق محرک» نامیده اند. در مثال بالا، کودک در ابتدا از هر عروسک مشابه نیز میترسد؛ اما پس از آنکه صدای وحشتناک را فقط به همراه یک عروسک خاص شنید، دیگر از عروسک های مشابه نخواهد ترسید و در واقع میان آنها تمیز خواهد داد.
📚 روش تدریس (هادی رزاقی) ص ۸۵.
👉 @raveshsonnati
#آشنایی_با_مهارت_های_عمومی_پژوهش
#فصل_اول_کلیات_پژوهش
#مراحل_پژوهش
↪️ 🔻بخش پنجم: انتخاب و تدوین نهایی مسأله
🔹استفاده از فنون تبدیل مشکل به مسأله بیان شد، انبوهی از مسائل را به دنبال خواهد آورد. گام بعدی انتخاب مسأله پژوهشی مورد نظر از این میان است. انتخاب نیازمند معیار و ضابطه است و پایبندی به این ضوابط پژوهش را در ارائه کاری موفق یاری خواهد کرد. تمام ضوابط موجود در این باره در راستای آن است که پژوهشگر در حدّ خود بهترین مسألهای که پرداختن به آن ارزشمند است را انتخاب کند. موارد زیر به صورت مرحله ای در جهت دست یافتن به انتخابی دست تدوین شده است:
1⃣ تمام پیشنهادات و مشکلاتی که کشف کردهاید را به صورت یک لیست منظم درآورید.
2⃣ مواردی را که فکر میکنید اصلا به آنها علاقه ندارید، از لیست حذف کنید.
3⃣ آن چه را که اطمینان دارید از عهده شما خارج است نیز از لیست حذف کنید.
4⃣ موضوعاتی که از اولویت و ضرورت خاصی برخوردار نیستند را نیز حذف کنید.
5⃣ در نهایت آن چه را که ارزش پژوهش در مورد آن ها وجود دارد را از این میان انتخاب کنید. سعی کنید پس از طی این مراحل یک موضوع و یا حدّاکثر دو موضوع را انتخاب کنید. فراموش نکنید عنصر جذابیت و علاقه شخصی موضوع در موفقیت پژوهش نقش عمده ای دارد.
6⃣ موضوع به دست آمده نیز باید مورد تحقیق و ارزیابی قرار گیرد.
🔹مراحل زیر قابلیت موضوع را می سنجد:
🔸به منابع اطلاعاتی مراجعه کرده و از کارهایی که ممکن است در مورد این موضوع شده باشد کسب اطلاعات کنید.
🔸از کافی بودن منابع مورد نیاز اطمینان حاصل کنید.
🔸نقاط خلاء برای انجام کار پژوهشی تازه را شناسایی کنید.
🔸توان علمی و امکانات خود را در این مراجعات محک بزنید.
🔹چنان چه موارد ذکر شده مثبت ارزیابی شد، میتوانید آن مسأله را برای پژوهش انتخاب کنید.
7⃣ مسأله پژوهشی خود را تا قدر امکان جزئی و ریز کنید. کلی بودن مسأله سبب میشود که کار در نهایت سطحی و مجمل شود.
8⃣ گام اساسی و نهایی پس از انتخاب، آراستن مسأله و تدوین فنی آن است. بیراه نیست که نیکویی پرسش را نیمی از دانستن نامیدهاند. مقایسه این دو مسأله ارزش این گام را مشخص میکند:
❓انسان باید به دنیا بپردازد یا آخرت؟
❓آیا پرداختن به دنیا انسان را از آخرت باز می دارد؟
🔹این دو مسأله هر یک در راستای بیان یک دغدغه است با این تفاوت که اولی جهتدهی پژوهش را تغییر داده و حتی ممکن است پژوهش را نیز به بیراهه بکشاند. برای تدوین خوب و فنّی مسأله آگاهی از جوانب و ابعاد مسأله ضروری است.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati