📆 سالروز وفات مرحوم آیت الله شیخ محمّدتقی آملی (۲۹ #شوال ۱۳۹۱ق= ۲۷ #آذر ۱۳۵۰ش)
🔺تمجید از #حکمت_متعالیه
🖋 ...عمدهی مطلب این است که #جهانشناسی به #تدریج با کمک پیشرفتهای علوم به اوج خود میرسد و دیدههای اهل دانش را روشنی "بصرک الیوم حدید" میدهد. هر #علم و #هنری به تدریج #تکامل مییابد. اصل ابتکار و دقت علمی به حدی است که مدرسینی مانند مرحوم علامهی #رفیعی_قزوینی و مرحوم آیتالله شیخ محمد تقی #آملی و دیگران نتوانستهاند از ظرافت و دقت و باریکی آن جز اظهار عجز و بیان صعوبت سخنی بگویند ولی قراین و شواهد حاکی از صعوبت افهام و ابرام آن است. مرحوم محقق #آملی در مقدمهی حاشیه بر #منظومه میفرماید: «فانی مع قلة البضاعة و تشتت الحال و کثرة الاشتغال صرفت بعض اوقاتی حین دراستی شرح المنظومة فی الحکمة المتعالیة الذی لم یأت فی المصنفات المتقدمین و المتأخرین مثله فی جمعه المشارب و تدقیقه و تحقیقه و لله درّ مصنفه و علیه سبحانه اجره. فاستخرتُ الله فی الشروع من ابتدأ سائلاً منه التوفیق للانتهأ الی ما ابتدأتُ منه راجیاً منه الاجابة...» میفرماید دورهی اول را که از مقصد ثانی شروع کرده بودم، به پایان رسانیده سپس با #استخاره از حق تعالی از ابتدا شروع کردم در حالیکه توفیق انتهای آن را از وی میطلبم.
آیا این قراین را میشود نادیده گرفت...
🖊 مقاله: "مکتب تفکیک دستخوش تفکیکی دیگر" تألیف مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 در آستانهی شروع ماههای حرام (ذیالقعده، ذیالحجه، محرم) ارائه میگردد.
🔺 مراقبه در ماههای حرام
🔹 وقتی افرادی به نام #عارفان راستین در بین ما پیدا میشوند -و آنها #توجه شان به #درون بیش از #برون است- میگویند: ای برادران! ای نسل #جوان! ای انسانهای #مسلمان! بیایید #مراقبه داشته باشید. ششدانگ حواس و خاطرتان را تنها متوجه ظاهرها نکنید. بواطن مهم هستند، أهمّ هستند، حاکم هستند.
مرحوم عارف بسیار دلسوز بشر، مرحوم حاج میرزا جواد آقا #ملکی_تبریزی در مراقبات ماه #ذی_القعدة الحرام میفرماید:
«فاجتهدی یا نفس!»؛ به خودش خطاب میکند. یعنی تمام #جدیّت خودت را به کار بگیر؛ «فی حفظ قلبک و بدنک فی هذه الأشهر»؛ درونت و برونت برای نیرویی که حاکم بر جهان است فرقی نمیکند. همهاش بیرون است برای او. درون ندارد. او مسلَّط است. بنابراین محافظت خودت را بکن.
«زیادة علی ما یجب فی سائر الشهور من مخالفة الله جلّ جلاله»؛ چون ماه ذیالقعده اول ماههای حرام است، احترام این ماهها زیاد است به طوریکه حتی با #کفار هم اجازهی رزم و #جنگ ندادهاند. بنابراین چطور میشود که #بنده خدا در این ماهها مواظبتش بیشتر نشود که نکند خلاف #رضای خدا در این ماهها رفتار بکند!.
خب در چی مراعات کند؟ مخالفت خدا، حتی در یکی از احکامش. حتی یکی از #احکام که مخالفت بشود، در این ماههای شریف قبحش و زشتیاش بیشتر از وقتهای دیگر است.
«فاجتهدی یا نفس فی حفظ قلبک و بدنک فی هذه الأشهر»؛ در ماههایی که خداوند اجازهی #جنگ با کفار هم نداده، بنابراین ملتفت باش، محافظت کن که #قلب تو با خدا رفتار ناجور و ناشایستی نداشته باشد. با #بدن خودت با خداوند مخالفت نکنی.
بلکه در #قضا_و_قدر الاهی هم در خاطرت نارضایتی وارد نشود. یکی از راههای مخالفت با پروردگار همین ناراحت بودن در #دل است ولو در #زبان سخنی نگویی!.
چهوقت در دل مخالفت میکند؟ وقتیکه یک ناروایی در بدنش، در مالش، در مسائل مربوط به او پیدا میشود، که اسمش را میگذاریم بیصبری، بیرضایتی در پیشآمدها.
زبانت هم بر فرض چیزی نگوید، دلت حرف میزند. نارضایتی احساس میکند. در دلت، پیش خودت هم نارضایتی نباشد.
اگر انسانی موفق شد به چنین مواظبت و #مراقبت و خودداری از دل، خداوند هم ربّ شکوری است. پاسخ بسیار بهتری میدهد به #انسان. برای این رضایتها، رضایت میدهد از انسان.
مثلاً دربارهی حضرت #صادق علیهالسلام نوشتهاند که فرزند عزیز و بزرگواری داشت به نام #اسماعیل که مردم #فکر میکردند او بعد از حضرت، #امام خواهد بود. جناب اسماعیل #مریض شد؛ حضرت در مرض او گرفته و ناراحت بود. بهطوریکه مردم فکر میکردند اگر چیزی بشود، نکند که بر مزاج شریف حضرت و بر حالات روانیاش تأثیر بگذارد. اتفاقاً از دنیا رحلت کرد. همانروز فرمود سفرهای بسیار پر #نعمت، طعامهای گوناگون فراهم کردند و مثل وقتیکه جشن و مهمانی هست؛ فرمودند: از حاضران پذیرایی کنید!. اینها خیلی تعجب کردند. عرض کردند که ما فکر نمیکردیم شما در این #مصیبت ناراحتی پیدا نکنید. فرمودند: وقتی جدّ من که أصدق الصادقین است، گفته که من میمیرم و شما هم میمیرید، پس این #مرگ یک چیزی است که حتمی است و خدا خواسته، وقتی آمد، ما چرا باید در برابرش چهره بگیریم، رو ترش کنیم، ناراحتی ابراز کنیم؟!
این است رضایت به قضای الاهی.
میفرماید: اگر کسی یکچنین حالی داشت با خدای خودش، خداوند ربّ شکوری است و پاسخی بهتر میدهد.
و اگر کسی بداند که رضایت خدا که به خاطر اینجور عمل متوجه او خواهد شد چه مقامی است، (یعنی خداوند از یک بنده راضی باشد!) چون ببیند که هر پیشآمدی که میکند فغان و فریاد و ناراحتی ندارد، ممکن هم هست اشک بریزد، ممکن هم هست مصیبتی به او سخت باشد، اما نه اینکه خلاف #رضای خدا، چیزی در دل او خطور بکند.
میفرماید: اگر کسی چنین حالی خدا به او داد و مورد رضایت خداوند قرار گرفت، اگر بداند که این چه مقامی است که خدا به او داده، راضی است که او را مثل گوسفندی که بدنش را قصاب پاره پاره میکند، همان #بلا به سرش بیاید که آن رضای خدا به او برسد!.
اینقدر مهم است!.
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
۸۵٫۹٫۱۲
@seyedololama
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 نقش بسیار مهم #والدین در مسئلهی بسیار با اهمیت #شهادت به #توحید و #نبوت و #ولایت در #اذان
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
نماز اول ماه-@seyedololama.mp3
2.5M
🔺 معنای #بندگی
🔹 چرا #عبادات ما اثر ندارد؟!
🔺 تذکراتی پیرامون عمل #نماز_اول_ماه و آیات مبارکات پس از این نماز
۷۶/۷/۲۷
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
سیدالعلماء
🔺 معنای #بندگی 🔹 چرا #عبادات ما اثر ندارد؟! 🔺 تذکراتی پیرامون عمل #نماز_اول_ماه و آیات مبارکات پس
🔺 همزمان با حلول ماه ذیالقعدة الحرام
📖 #مفاتیح_الجنان : ... اما اعمال هر ماه نو: چند عمل است: ... پنجم: در روز اوّل دو ركعت نماز بهجا آورد، در ركعت اول پس از سوره حمد سى مرتبه سوره توحيد، و در ركعت دوم بعد از سوره حمد سى مرتبه سوره قدر بخواند و پس از نماز صدقه بدهد، چون چنين كند، سلامتىاش را در آن ماه از خدا خريده است.
و از بعضى روايات استفاده میشود، كه پس از نماز بخواند:
🌹بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ؛ ( #هود علیهالسلام:۶)
🌹بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا كَاشِفَ لَهُ إِلا هُوَ وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلا رَادَّ لِفَضْلِهِ يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ؛ ( #یونس علیهالسلام:۱۰۷)
🌹بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرا؛ ( #طلاق :۷)
🌹 ما شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ؛ ( #کهف :۳۹)
🌹حسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ؛ ( #آل_عمران :۱۷۳)
🌹 و أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ؛ ( #غافر :۴۴)
🌹 لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّی كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ؛ ( #انبیاء علیهمالسلام:۸۷)
🌹 ربِّ إِنِّی لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَیَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ؛ ( #قصص :۲۴)
🌹 ربِّ لا تَذَرْنِی فَرْدا وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ؛ ( #انبیاء علیهمالسلام:۸۹)
التماس دعا
@seyedololama
🔺 نعمت مرگ
🔹 مرگ #نعمت خیلی بزرگی است که خداوند فرموده: «خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَياةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً»²؛ اول #موت را فرموده، موت مقدم شده بر #حیات، چون راهی است بسیار مفید و بانتیجه. #فکر در #مرگ اگر #انسان بکند، میبیند که یکی از نعمتهای بزرگ خداوند است، چون اگر مرگ نبود، #زندگی نبود. زندگی بهخاطر بودن مرگ اداره میشود. هیچوقت چنین فکری برای یک انسان #جوان نمیآید. یک انسان جوان اصلاً فکر میکند زندگی یعنی جوانی و اینها؛ در صورتیکه نه، زندگی مخلوطی است از موت و حیات که هر کدام اگر نباشد، زندگی به هم میخورد. مگر وسعت این کرهی خاکی چقدر است؟ وسعت زمینهای قابل کشاورزی آن چقدر است؟ آبهای قابل استفادهی آن چقدر است؟ اینها همه در عرض صد هزار سال تمام میشود. آنوقت دیگر نه برای کسی جایی میماند، نه برای کسی راه #معیشت و زندگیای میماند. همه به جان هم میافتند که همدیگر را بکشند که بلکه جا باز شود.
آخر این فکرها را ما نکردهایم؛ #خیال میکنیم دنیایی بهتر از این #دنیا میشود #خلق کرد. و این خودش مال این است که انسان اطلاعاتی ندارد و فکرش کودکانه است. این را بعضی از #اروپاییان گفتهاند و به این زندگی ایراد گرفتهاند، ولی کودکانه است. اگر انسان #واقعبینانه فکر کند، مرگ بهترین نعمتهای خداست، در صورتیکه با همین مسئلهی تمایلات نفسانی باید حل شود و آدم برای فکر بعد از مرگ وقت بگذارد. و زندگیاش را یکپارچه در اختیار #هوای_نفس خودش و #فرزند و #همسر خودش قرار ندهد. آنوقت میفهمد که آن زندگیای که خداوند برای #بشر بعد از این دنیا آفریده، چقدر قیمت دارد و برای او، در راه او، از خدا سرعت میخواهد که زودتر به آن زندگیای که تو برای من آفریدهای برسم.
۹۴٫۵٫۲۲=۲۷ #شوال ۱۴۳۶
✅ مرحوم آیتالله سید ابراهیم خسروشاهی
___
۱) [ #ملک :۲]
@seyedololama
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 نیاز بشر به #تذکر جهت جلوگیری از سرگرم شدن به #دنیا
۹۲٫۳٫۲۳
✅ مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی
@seyedololama
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 ذکر دعای سفارش شده از مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی به نقل از مرحوم امام خمینی که به شاگردان خویش به جهت دفع بلا و مصیبت توصیه میفرمودند:
عصر و غروب #جمعه، به نیابت از تمام شیعیان عالم
ده مرتبه:
اللهمَّ صلِّ علی محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ادْفَعْ عَنَّا البَلاءَ المُبْرَمَ مِن السَّماءِ إنَّكَ عَلى کُلِّ شَئٍ قَدِیرٌ
خدایا صلوات فرست بر محمد و آل محمد و دفع بنما از ما بلائی را که حتمی شده است از آسمان، همانا تو بر هر امری قادر و توانائی
التماس دعا
📹 تصاویر مربوط به ماههای پایانی حیات شریف مرحوم آیت الله سید ابراهیم خسروشاهی، میباشد.
@seyedololama
🔺 خطر تبعیت از هوای نفس
🔹 #مرحوم_امام رحمةاللهعلیه در شرح حدیث دهم¹ فرمودند: خواهشها و تمناها و هوی و هوسهای #نفس انسان تمامی ندارند، به هر مقدار که #انسان به خواهشِ نفس عمل بکند، تمامی ندارد. برایش وسائل گوناگون فراهم میشود، ادامهی این خواهشها تا دم #مرگ، انسان را راحت نمیگذارد.
یکی از علما نقل میکرد از آیت الله #حجت رحمةاللهعلیهم که میفرمود: ما در #نجف معمولاً کفشهای زنانه را با پاشنهی کوتاه یا بیپاشنه تهیه میکردیم. یکوقت خانواده از ما خواست که پاشنهدار باشد. من هم پیش کفاش کفشفروش رفتم و از آن کفشهایی که مخصوص زنان ادارهای آنجا بود و خیلی پاشنه داشت و دراز بود، گرفتم به شرط اینکه اگر پس بیاورم قبول کند؛ آوردم و جلوی همسرم گذاشتم. همسرم یکمرتبه ناراحت شد. گفت: من که از اینها نخواستم! گفتم آنچه که شما گفتی بالأخره آخرش همین است!. این درجه به درجه، سال به سال، شش ماه به شش ماه، عوض میشود.
اوضاع و احوال #نفسانی در یکحال نیست که انسان خسته شود، بگوید: من دیگر از این وضع خسته شدهام، مرتباً خستگی را رفع میکند!. بهخاطر تفاوتهایی که در اوضاع و احوال خورد و #خوراک و #خواب و #مسکن و #شغل و اینها، پی در پی میآید، انسان را باز نمیگذارد و فرصت نمیدهد که انسان بگوید که: دیگر مرا بس است، تمام شد، دیگر #جوانی تمام شد، #هوی و #هوس تمام شد، قدری به خود بیایم و به #فکر بیافتم. نمیگذارد!. تا آخر کار که انسان که بندهی نفس خودش بوده و بندهی خدا نبوده -نعوذبالله نعوذبالله- کار به جای #تمسخر میکشد که انسان، دیگران را که مقید به قید #دین و #تقوا هستند، تمسخر میکند و زیر بار همهچیز میرود!. در خیابان هم یکوقت مرتکب حرکات کفرآمیز یا حمله به مساجد، یا حمله به جماعات، یا بمبگذاری برای افراد و... به اینجاها میکشد؛ آن کسانیکه این کارها را میکنند، یکمرتبه اینطور نشدهاند، به #تدریج بر #هواپرستی و خواهشِ هر چه که درون انسان از انسان میخواهد، #تربیت شدهاند.
۹۴٫۵٫۲۲=۲۷ #شوال ۱۴۳۶
✅ مرحوم آیتالله سید ابراهیم خسروشاهی
_
۱) [ #اربعین ح۱۰]
@seyedololama