📌مروری بر سیر مباحث
🔹از بهمن سال گذشته تاکنون، طی حدود ۴۰ یادداشت، در خلال آثار استاد شهید مرتضی مطهری ره، در جست و جوی نظریه ی اجتماعی ایشان برآمدیم.
▪️در بخش اول این یادداشت ها مروری داشتیم بر سرفصل هایی که استاد شهید در آنها یا مستقیما به مباحث اجتماعی پرداخته اند و یا در آنها بصورت غیر مستقیم از مبانی اندیشه ی اجتماعی خود بهره گرفته اند؛
مباحثی چون: اجتهاد در اسلام، هستی شناسی جامعه، اصلاح اجتماعی، تغییرات اجتماعی و فلسفه ی دین.
بعنوان مثال فلسفه ی دین اگرچه بحثی کلامی است، اما استاد شهید در تشریح دیدگاه خود در باب فلسفه دین، بطور گسترده از تاریخ و مباحث اجتماعی بهره برده است. بطوریکه مباحث فلسفه ی دین استاد شهید یکی از بهترین منافذ برای کشف نظریه ی اجتماعی ایشان است.
▪️در بخش دوم یادداشتها به روش شناسی اجتماعی استاد شهید اشاره شد و در این بخش بصورت مفصل تری به روش شناسی تاریخی ایشان پرداختیم.
چنانکه در همان یادداشت ها نیز ذکر شد، تحلیل نگاه تاریخی استاد شهید در بستر اندیشه ی اسلامی، نیازمند کار وسیع است که فعلا از آن صرف نظر می کنیم.
▪️در بخش سوم یادداشت ها به بررسی مدل های تحلیل اجتماعی و برخی از بسترهای فلسفی و معرفت شناختی و انسان شناختی آنها پرداختیم.
در این بخش جریان های مدرن، چپ و رویکرد استبداد آسیایی را بررسی کردیم تا جایگاه مدل تحلیلی متفکران مسلمان بهتر مشخص شود.
▪️اکنون در آستانه ی بخش چهارم، و بخش نهایی این یادداشت ها قرار داریم. در اینجا می خواهیم به این بپردازیم که استاد شهید، این حجم از معارف اجتماعی را چگونه در تحلیل جوامع کنونی به کار می گیرد.
تحلیل جهان امروز و جامعه ی کنونی از زبان یکی از سرچشمه های اصلی فکر انقلاب اسلامی قطعا شنیدنی خواهد بود.
امیدوارم که در شناخت اندیشه ی آن استاد کم نظیر به خطا نرفته باشیم و روح آن استاد بزرگوار و همه ی عالمان و مجاهدان از ما خشنود باشد.
@taamollat
📌طوفان الاقصی، پایان یک نبرد تمدنی
🔹جنگ های تمدنی تاریخ، نبردهایی بودند که صرفا بعد سیاسی یا نظامی نداشتند، بلکه ابعاد ایدئولوژیک هم از آن پشتیبانی می کرد.
ابعاد ایدئولوژیک این نبردها یا انگیزه ی ابتدایی برای نبرد بود و یا در طول نبردها ایجاد می شد و به نبردها و تقابل ها سمت و سو می داد.
ویژگی دیگر نبردهای تمدنی طولانی و چند مرحله ای بودن انهاست. جنگ های تمدنی هیچ گاه تک مرحله ای نبودند، بلکه پس از فروکش کردن در نقطه ای پس از چند سال از گوشه ای دیگر سر بر می اوردند.
جنگ های صلیبی و حمله ی مغول به ایران بهترین نمونه های نبردهای تمدنی هستند که اولی حدود سیصد سال و در ده مرحله بین مسیحیان و مسلمانان رخ داد و دومی بین اقوام بدوی مغول و تمدن ایران در سه مرحله و در حدود ۴۰ سال واقع شد.
اگر با این دید ببینیم، سرزمین های اشغالی بازهم آوردگاه دو تمدن اسلام انقلابی و تمدن منافق غرب است که پس از طی مراحل گوناگون (جنگ هشت ساله در ایران، نسل کشی مسلمانان در شرق اروپا، اشغال عراق و افغانستان، فتنههای گوناگون سیاسی و امنیتی در ایران و....) به نقطه ی نهایی خود نزدیک می شود.
جنگ جهانی سوم چند سده پیش شروع شده و اکنون به نقاط سرنوشت ساز خود رسیده؛
امروز همه ضعف محسوس و افول قدرت امریکا را می فهمند و همه منتظر دنیای جدیدی هستند.
طوفان الاقصی نشان داد که قدرت جریان مقاومت بسیار بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور می شد. و غرب و هم د
پالکی هایش بسیار بسیار ضعیف تر آن چیزی هستند که ما تصور می کنیم.
آیا روزهای زیبای جهان در راه است؟ 🤔
#نبرد_تمدنی
@taamollat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رژیم صهیونیستی بدست خود مردم فلسطین و نیروهای مقاومت در کل منطقه ریشه کن خواهد شد، به فضل الهی.
#طوفان_الاقصی
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌 در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری (بخش سی و پنجم) 🔹شهید مطهری و جامعه ی ایران ۲ ▪️رویکرد
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری (بخش سی و ششم)
🔹شهید مطهری و جامعه ی ایران ۳
▪️تحلیل جوامع کنونی و وضعیت فعلی بشر از دیدگاه شهید مطهری در دو ساحت قابل ردیابی است:
ساحت فکر و اندیشه
ساحت دوم: فطرت انسان و فطرت اجتماع و نسبت وضع موجود با فطرت انسان و جامعه
🔻ساحت اول: فکر و اندیشه
در حالیکه عموم جامعه شناسان -,متاثر از فضاهای مدرن- در تحلیل اجتماعی به ظاهر پدیده ها اکتفا کرده اند، مطهری تحلیل اجتماعی را لایه ی فکر و اندیشه آغاز می کند.
بر خلاف بسیاری که برای توجیه عقب افتادگی و انحطاط ایران و جهان اسلام سراغ عوامل عینی مانند استبداد و نفت و .... می روند، مطهری به سراغ عوامل زمینه ساز این پدیده های می رود.
به عبارت دیگر مطهری این مسائل را خود معلول برخی امور دیگر می داند که تا زمانی که آن علل پرداخته نشود، اصلاحات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی طرفی نخواهد بست.
در پرداختن به عوامل فکری و تاثیر آن بر رشد یا انحطاط اجتماعی، استاد مطهری تنها نیست و جمله ای از تاریخ نگاران و جامعه شناسان نیز با همین رویکرد به تحلیل امت اسلامی پرداخته اند.
خود استاد شهید در مقدمه ی کتاب انسان و سرنوشت در حاشیه بحث از تاثیر قضا و قدر در وضعیت اجتماعی، به طرح و نقد دو تن از دانشمندان غربی میپردازد.
ایشان ابتدا به نقل کلمات واشنگتن ارونگ دانشمند آمریکایی درباره ی جایگاه اعتقاد به قضا و قدر می پردازد و سپس کلمات ویل دورانت را در این باره طرح و نقد می کند.
طبق نقل ها، این دو مسلمانان را باورمند به مسئله ی قضا و قدر و جبر دانسته و حتی ویل دورانت وضعیت اجتماعی مسلمانان را متأثر از آن دانسته است. مج.آ. ۱. ۳۶۱
اثر مهم ماکس وبر (روح سرمایه داری و اخلاق پروتستان) را نیز باید نمونه ای دیگر از این نوع رویکرد تحلیلی بر شمرد.
در آن کتاب وبر بخوبی نشان می دهد که کاتولیسم چگونه به عنوان سدی در برابر حرکت جامعه عمل کرد و پس از آن پروتستانیزم و کالونیسم، چگونه با تغییر نگرش ها موجب تغییر رفتارها و ساختارهای اجتماعی شد.
گستردگی بکارگیری این روش در آثار شهید
علاوه بر انسان و سرنوشت، ایشان در اثر ماندگار «علل گرایش به مادیگری» به بخشی از عوامل معرفتی موثر در وضعیت اجتماعی جهان غرب اشاره کرده اند. شاید بتوان فصل «نارسایی مفاهیم فلسفی غرب» را مهمترین نمونه برای این روش تحلیلی بر شمرد.
استاد شهید در این فصل به اشکالات و نارسایی های متعدد فلسفی در غرب که منجر به ایجاد تفکر مادی و سپس تمدن مادی غرب شده است می پردازد.
به گمان نگارنده این کتاب و این فصل مورد اشاره، از مهمترین نمونه های تفکر اجتماعی شهید مطهری ره است.
#نظریه_اجتماعی_شهید_مطهری
#جامعه_ایران
@taamollat
📌قدر گوهر
🔹مدتی است که در راستای برخی طرح های مرکز مدیریت حوزه ی علمیه ی استان تهران، جلسات مشترکی با بزرگان سایر ادیان تشکیل می شود و گفت و گوهایی در مباحث مختلف شکل می گیرد.
طبیعتاً نقطه ی بدایت گفت و گوها، مباحثی چون خدا، دین، انسان و بشریت است.
بنده در چند مورد از این جلسات حضور داشتم.
یکی از مشاهدات جالب توجه در مواجهه با ادیان دیگر، سستی و بی پایگی بنیانهای معرفتی آنهاست. بر خلاف دیدگاه های معرفت اسلامی که حقیقتا بنیان های محکم و نفوذناپذیری دارد.
بامداد امروز جلسه ای داشتیم با یکی از محققین یهود و گفته های شنیدنی داشت.
یکی از نکته های ایشان، تقدم تکلیف های عملی بر مسائل اعتقادی در دین یهود بود.
و وقتی می پرسیدیم که بالاخره این تکلیف ها باید بر وجود خدا و اراده ی بشر و ده ها مقدمه ی دیگر مبتنی باشد و همه ی آنها نیازمند اثبات است، در جواب می گفت از نظر ما همه ی آنها روشن و قطعی و بی نیاز از اثبات است!!!
در نتیجه ما مستقیما سراغ تکلیف مکلف می رویم!!!
استاد شهید ره در کتاب ارزشمند «علل گرایش به مادیگری» یکی از علل روی گردانی از دین و معنویت را همین «نارسایی مفاهیم فلسفی» می داند.
در جلسه ای با موبدان زردشتی نیز تقریبا با مبانی ای همین گونه مواجه شدیم.
مبانی دین در میان مسیحیان از اینها هم سست تر و بی پایه تر است و من به مردم جهان حق می دهم که به چنین ادیانی باور نداشته باشند.
حال شما اینها را مقایسه کنید با جایگاه و تعریف عقل در اسلام، دانش های فطری، مراحل تفکر و تخیل و تعقل و نحوه ی ارتباط ذهن و خارج، اتحاد عاقل و معقول، برهان منطقی و مقدمات برهان، مواد قضایای برهانی، يقين بالمعنی الاعم و یقین بالمعنی الاخص و .... که عناصر اصلی تشکیل دهنده نظام معرفتی اسلام هستند و مجموع آنها جایی برای تردید در کشف حقایق عالم نمی گذارد.
انصافا سر سفره ای نشسته ایم که بدرستی نمی شناسیمش و قدرش را نمی دانیم.
#معرفت_شناسی_اسلامی
@taamollat
با اینکه الان تو فلسطین دست مقاومت بالاتر بوده و ابتکار عمل بدستش بوده و اعلام کردن فکر همه جا را کرده ایم و برای ماه ها آمادگی مبارزه داریم، با اینحال صدا و سیما بر خلاف رویه ی هفته گذشته، باز هم جبهه ی مقاومت را در موضع ضعف و مظلوم نمایی نشانده و همان حال و هوای سابق را بر ذهنیت مردم حاکم کرد. گویی سگ هار صهیونیسم است و مردم بی دفاع و دست و پابسته ی فلسطین.
این در شرایطی است که توخالی بودن رژیم صهیونیستی الان خیلی آشکار و واضح شده و کمک تسلیحاتی فوری آمریکا و.... مؤید همین ادعاست.
در شرایطی که کار به یک «یاعلی» جبهه مقاومت بسته است تا طومار اسرائیل برای همیشه پیچیده شود ، خدا کند کار را خراب نکنیم.
@taamollat
📌 خبر اصلی
🔹 وضعیت این روزهای فلسطین و غزه، هیچ چیز جدیدی نیست؛ مردم غزه سالهاست که در سرزمین خودشان محاصره و تحت نسل کشی هستند.
وضعیت جدید امروز اتفاقا مربوط رژیم صهیونیستی است که دیواره ی امنیت و بقایش ترک برداشته و رو به اضمحلال می رود.
این را باید دید و برجسته کرد.
#طوفان_الاقصی آغاز روز شمار پایان اسرائیل بود.
#خبر_اصلی این است.
@taamollat
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌انسان ایرانی و دریافت متعالی از هستی
🔹همهی انسانها فطرتا حقیقتجو هستند و به دنبال کشف واقعیت و بخصوص واقعیت مطلق، و برقراری نسبتی با هستیاند تا به وجود خود تعیّن و تشخّص بدهند. بدین علت، سراسر زندگی انسانها مبتنی بر درکی از واقعیت مطلق و نسبتی با هستی معنا و صیرورت مییابد. هر درکی از هستی و نسبتی با واقع، نحوهای از زندگی را رقم میزند. چرا که هستی بینهایت است و واقعیت لایهمند. هر انسانی به قدر وجودی و اندازهی ادراکی خود با ظهوری از ظهورات واقعیت و تجلیّات هستی ارتباط برقرار میکند و تشبّه به هستی مییابد.
🔸 علوم انسانی در هر مقطعی از تاریخ و حیات انسانی، ظهور این درک از هستی و نحوهی زندگی در توصیف و تبیین پدیدههای انسانی در جهت رسیدن به آن درک پیشنی از هستی و بر قراری نسبت وجودی با آن است.
🔹انسان ایرانی در عقیهی تاریخی و فرهنگی خود، نسبتهایی را با واقعیت و هستی برقرار کرده است که به او تعیّن وجودی، هویت اجتماعی و اعتبار تاریخی بخشیده است که در سنت علمی و فرهنگی او تجلی یافته است. بدون شناخت عمیق این تعیّن وجودی و هویت اجتماعی و اعتبار تاریخی نمیتوان درک درستی از ایران و انسان ایرانی داشت.
🔸 هستی در فرهنگ و تمدن ایرانی به وصف #تعالی متّصف شده است و لحظه به لحظه در حال تجلی و ظهور است فلسفه و دانش در نسبت با واقعیت را #حکمت_متعالیه و #حکمت_الهیه و #حکمت_مشرقی خواندهاند که حقیقت هستی را #نور جاری و ساری در همهی لایههای واقعیت دانستهاند و جوهرهی علم را نیز به نور و انکشاف حقیقت تعریف کردهاند. در این تلقی، ظهور تام هستی مطلق بیش و پیش از آنکه طبیعت باشد انسان است. به تعبیر دیگر فقط #انسان است که میتواند تجّلی و ظهور تام نور هستی باشد و طبیعت را هم نورانی و معنادار کند. لذا در مرکزیت حکمت و معرفت انسان ایرانی، #انسان_کامل قرار دارد. انسانی که اتصال غیب و شهود و پیوند آسمان و زمین است. لذا بر خلاف فلسفهی غربی که انسانمداری در گرو «طبیعی شدن انسان» است در حکمت الهی مشرقی، این طبیعت است که جوهرهی انسانی مییابد و بستر تعالی هستی انسان میشود.
🔹نسبت انسان ایرانی با هستی متعالی را میتوان در میراث علمی و تمدنی ایران مطالعه و شهود کرد. حکمت و شعر، قانون و سیاست، آداب و رسوم هر کدام طریقی به شناخت هستی انسان ایرانی است چرا که هر کدام از این آثار رهآورد اتصال وجودی انسان با واقعیت و نسبت با هستی متعالی و نورانی است که از جهان نفسالامر ابتدا وارد جهان ذهنی متفکر ایرانی شده است و از طریق تعلیم و تربیت، تالیف و تدریس وارد جهان بیناذهنیت انسان ایرانی شده است و به علم و صنعت، فقه و سیاست، ادب و هنر، آداب و رسوم تبدیل شده است. اما در عین حال محدودیتهای موجود در این ظهورات را هم باید توجه کرد. محدودیتهای ناشی از موقف تاریخی و اجتماعی انسان که امکان ظهور برخی دیگر از لایههای واقعیت را فراهم نکرده است.
🔸خلاصه با هر اثری از آثار جاودانهی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی همچون شاهنامه و گلستان و مثنوی و دیوان حافظ و همچنین با آثار فقهی و اصولی و فلسفی میتوان به پستوهای هستی انسان ایرانی و ظهوراتی از واقعیت تعینیافته راه یافت و لایهای از لایههای وجودی انسان ایرانی و روح تاریخی ایران را کشف و مطالعه کرد تا چراغ راه آیندهی ما باشد.
🔹انقلاب اسلامی ایران نیز امتداد این هستی انسانی و رهآورد تحول در تعیّن وجودی انسان ایرانی و برقراری نسبتی جدید با هستی متعالی پس از گسستی است که در اثر ارتباط با عالم تجدد ایجاد شده بود. تحول و تجددی که نه در ستیز و گسست با گذشتهی هویتی و تمدنی خویش، بلکه در اتصال و امتداد آن، به همراه تلاشی برای آشکارسازی ظرفیتهای نهفتهی ادراکی و گرایشی انسان ایرانی در مواجههی با واقعیت و هستی و درکی از نیازهای زمانه است. در این میان نقش محبّت به اهلبیت (علیهم السلام) برای ارتباط وجودی با هستی متعالی و جاری در فرهنگ و تاریخ ایران اسلامی بیبدیل است.در انقلاب اسلامی بیش از هر چیزی انسان ایرانی با تجربهی وجودی حضرات معصومین ارتباط برقرار کرد و تلاش کرده زیست جهان خود را به آنها نزدیک کند و تا با اقتدا به آنها، زمانهی خود را آنگونه که میطلبد بسازد.
🔸محور مهم این تشبّه و بازسازی هویت و تعیّن تاریخی خود، #مسئولیت_اجتماعی بود. مردم تحولخواسته و تشبهیافته، بیش از هر چیزی تلاش داشتند تا خود را #انسان_مسئول تعریف کنند.
🔹 یکی از مهمترین ویژگیهای مهم که در انسان ایرانی نیاز به تقویت دارد #مسئولیت_اجتماعی است. ارزشی که در سالهای آغازین انقلاب بسیار پر رنگ و اثر گذار بود اما به تدریج تضعیف شد و #منفعت_طلبی_شخصی پنهان و روتوشدار جایگزین آن شد.
✍ سید مهدی موسوی
#انسان_ایرانی
#هستی_متعالی
#نور
#تاریخ
#اتصال_تمدنی
#مکتب_امام_خمینی
#تحول_باطنی
✅ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
تأملات اجتماعی
📌در جست و جوی نظریه ی اجتماعی شهید مطهری (بخش سی و ششم) 🔹شهید مطهری و جامعه ی ایران ۳ ▪️تحلیل جوا
👆👆👆 این مطلب را باید عصاره ی دیدگاه استاد مطهری، در تحلیل جامعه ی ایران تلقی کرد.
نگارنده ی فاضل آن نوشتار، وضعیت اجتماعی را اساسا بروز و ظهور درک انسان از هستی و واقعیت معرفی کرده و اظهار می دارد که موقف گذشته و کنونی انسان ایرانی، از همین طریق قابل فهم است.
درباره ی این دیدگاه نکاتی عرض خواهم کردن.
15.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
بلند شو علمدار...!🖤
بیش از ۸۰۰ کودک فلسطینی در کمتر از ده روز گذشته بر اثر حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند...!
#بیمارستان_المعمدانی
@taamollat
📌با وجود اتفاق روز گذشته، شرایط تا همین الان هم قطعا به نفع جریان مقاومت است.
چند روز پیش اخبار می گفت ۹۰٪ شهرک نشینان که از شهرک ها و سرزمین های اشغالی فرار کرده اند، گفته اند دیگر باز نمی گردند.
و این همان چیزیست که ما دنبالش بودیم. فرایند آزادسازی کامل فلسطین همین الان آغاز شده و فلسطین دیگر جای امنی برای موش های ترسو نخواهد بود.
بعلاوه اینکه اگر آتش جنگ هم بخوابد و اوضاع عادی شود، شک نکنید که تنش های داخلی رژیم صهیونیستی بیش از گذشته خواهد بود و صهیونیست ها پس از جنگ به سراغ خودشان خواهند رفت و آنجا تازه دیدن دارد.
ضربه ی ۱۵ مهر کاری تر از آن بوده که ما فهم کردیم و اوضاع با شتاب به نفع مقاومت و ضرر رژیم غاصب است و این ضربه «ترمیم نخواهد شد.»
حال فرایندی که با رهبری دقیق و عالمانه شروع شده و گام به گام دارد پیش می رود، چه لزومی دارد که به جنگ منطقه ای یا جهانی تبدیلش کنیم.
کمی صبورتر! جهان بدون اسرائیل نزدیک است انشالله.
بجای این حرفهای ناامید کننده و تردید افرین، بهتر است به جهان بدون اسرائیل و جهان چند قطبی و نقش خودمان در این آینده اندیشه کنیم.
@taamollat
📌 مبانی اخباری گری و اشعری گری چگونه بر تحلیل اجتماعی اثر می گذارد؟
۱. هیچ تحلیل اجتماعی از مبانی هستی شناسی، انسان شناسی و معرفت شناسی خالی نیست و اصلا تحلیل اج بدون داشتن موضع روشن در این حوزه ها امکان پذیر نیست.
استاد پارسانیا، برای واکاوی نظریات اجتماعی، مدل روش شناسی بنیادین را عرضه کرده و اهل علم را به اهمیت تاثیر مبانی آگاه کرده اند.
۲. در فضای تفکر اسلامی نیز علی رغم اتکای عمومی بر قرآن کریم، با اینحال نوع مواجهه با زبان قرآن، نوع مواجهه با سنت رسول خدا و اهل بیت و از همه مهمتر نظرگاه پیرامون عقل، منجر به تولید هستی شناسی ها، انسان شناسی ها و معرفت شناسی هابی گردیده که هر یک تاثیر خاص خود را در تحلیل اجتماعی برجای می گذارد.
۳. نکته ی جالب توجه آنکه مبانی کلامی متخذ در نحله های گوناگون، گاهی سر از انحطاط اجتماعی در اورده، برخی سر از نسبیت و برخی به دلیل قرابت ذاتی به بازتکرار پارادایم های غربی منجر گردیده است.
۴. در میان جریان های اسلامی، با کمال تعجب، جریان های نواخباری و نو اشعری ظرفیت بالایی برای پیوند با پارادایم های غربی دارند و نوعا از همانجایی سر بر می آورند که آنها.
جریان های اخباری گری و اشعری گری هر دو با نفی یا کم توجهی به عقل، به ظاهرگرایی و جزیی نگری دچار شده و هستی و انسان و جامعه را نیز همین گونه می بینند.
طبیعتاً این نگاه ها با تقلیل توان عقل، از درک و تحلیل کلیات جا می مانند و همین مانعی است بر سر درک پیچیدگیهای اجتماعی.
۵. درک پیچیدگیهای اجتماعی نیازمند درک کلیات جامعه و کلیت آن و همچنین درک لایه های تو در توی رفتار انسان و همچنین نیازمند درک اراده های متراکم و شبکه ای انسانها است و این همه، از دسترس نگاه نص گرا و جزیی نگر به دور است.
۶. به باور نگارنده، در میان جریانهای فکری جهان اسلام، هیچ جریانی باندازه ی جریان حکمت و اجتهاد شیعی از توان و ظرفیت تحلیل لایه ها و پیچیدگیهای اجتماعی برخوردار نیست.
جریان حکمت و اجتهاد به مدد عقل ناب قرآنی به درک کلیات و کشف نفس انسانی و سپس امتداد های اجتماعی آن نائل می شود.
شمه ای از روش تحلیل اجتماعی حکمت بنیان در آثار استاد شهید مرتضی مطهری ره آشکار شده و بخش بیشتری در آثار سیدالقائد و مبانی آن در اندیشه ی امام و علامه و اساتید ایشان.
۷. این مطالب را از این جهت قلمی کردم که دیدم عده ای از دوستان طلبه، بر اساس متون دینی (و نوعا با مبانی قریب به اخباری گری و اشعری گری) دارند وقایع فلسطین و موضع ایران و حزب الله را تحلیل می کنند.
سخن بسیار است. فقط خواستم توجهی داده باشم. یاعلی
#روش_شناسی_بنیادین
#نو_اخباریگری
#نو_اشعریگری
#جریان_علمی_حکمت_و_اجتهاد
#تحلیل_اجتماعی
#پیچیدگیهای_اجتماعی
@taamollat
تأملات اجتماعی
«غروب نزدیک میشود و تو گویی تقدیر زمین از همین حاشیهی اروندرود است که تعیین میگردد. و مگر بهراستی جز این است؟
بچهها آماده و مسلح، با کولهپشتی و پتو و جلیقههای نجات، در میان نخلستانهای حاشیهی اروند، آخرین ساعات روز را به سوی پایان خوش انتظار، طی میکنند.
اینها بچههای قرن پانزدهم هجری قمری هستند؛ هم آنان که کرهی زمین قرنهاست انتظار آنان را میکشد تا بر خاک بلا دیدهی این سیاره قدم گذارند و عصر ظلمت و بیخبری را به پایان برسانند.»
این، صدای شهید آوینی است بر پاره ای از مستند «روایت فتح» که شب عملیات والفجر ۸ را از حاشیه ی اروند روایت می کرد.
گویی این روزها، آن حال و هوا دوباره زنده شده و این بار «تقدیر تاریخی زمین» قرار است از «نوار غزه» تعیین گردد.
@taamollat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«ما پیروزیم ما قدرتمندیم
و لا تهنوا و لا تحزنوا انتم الاعلون ان کنتم مؤمنین
و الله لا یترکم اعمالکم»
حس خوب و قوی که این کلیپ به انسان منتقل میکنه به نحوی هست که انگار این سخنرانی برای همین امروز ایراد شده.
#طوفان_الأقصى
@taamollat
📌طوفان الاقصی، تکامل تاریخ، بلوغ امت
۱. بر اساس آیه ی ۲۹ سوره مبارکه فتح، مهمترین ویژگی یاران رسول خدا قوت و استحکام درونی و ایمان سرشار آنهاست که به آنها این قوت را می دهد که «اشداء علی الکفار» باشند و در راه خدا از ملامت هیچ ملامتگری خوف به دل راه ندهند. «فمثلهم فی الانجیل کزرع اخرج شطئه فآزره فاستغلظ فاستوی علی سوقه.... » (فتح، ۲۹)
۲. بر همین اساس ، با اینکه حرکت امام در دهه ی پنجاه و شصت اثرات داخلی و بین المللی فراوانی داشت و حتی نظم جهانی را تحت تاثیر قرار داد، اما خود ایشان، پرورش جوانان پاکباخته، مقاوم و متعبد را فتح الفتوح انقلاب اسلامی معرفی کردند.
«...... امام بزرگوار ما در یك حادثه ی مهم جنگی - كه خیلی از شماها آن وقت شاید متولد هم نشده بودید - در قضیهی یكی از عملیات كه پیروزیای به دست رزمندگان آمده بود، یك پیامی دادند. در آن پیام این نكته وجود داشت كه فتحالفتوح انقلاب اسلامی، تربیت این جوانهاست. همه توقع داشتند كه امام بگوید این پیروزیای كه شما به دست آوردید، فتحالفتوح است؛ از آن پیروزی ستایش كند؛ امام نه، از رزمندگان تشكر كردند. اما گفتند فتحالفتوح انقلاب ما تربیت این جوانهاست؛ كه در آن شرائط دشواری كه همهی دنیا در مقابل ما با چهرهی دژم و سلاحِ آمادهی شلیك ایستاده بودند، اینها توانستند یك چنین پیروزی بزرگی را به دست آورند؛ » (۹۱/۱۲/۷)
۳. قطعا عنصر اصلی پیش برنده و حافظ انقلاب اسلامی در طول این پنج دهه، همین نیروی انسانی خالص و پای کاری بوده که کار انقلاب را به پیش برده است و کمال انقلاب اسلامی نیز چیزی جز پرورش انسان های خود ساخته و از خودگذشته در برابر امر الهی نیست.
۴. ویژگی مهم این مقطع تاریخی جهان اسلام در همین نکته است که حرکت عظیم امام در پرورش انسانها، به منظور غلبه بر استکبار و در جهت قدرت اسلام اکنون در سطح جهان اسلام و حتی غیر اسلام گسترده شده.
نه تنها مردان و زنان فلسطینی به حدی از استحکام درونی رسیده اند که بر خرابه خانه های می ایستد و حرف از مقاومت و عزت می زنند، در جوامع غیر اسلامی نیز ملت ها به رغم حاکمیت ها، قوانین طاغوتی را زیر پا نهاده و در پاسخ فطرت حق طلب خود صحنه های بی مانند آفریدند.
۵. نتیجه و عاقبت نبرد طوفان الاقصی هر چه باشد، این حادثه از استحکام درونی امت رسول خدا در برابر طاغوت های زمانه و شیطان بزرگ پرده برداشت.
این مسیر یک طرفه است و بازگشت ناپذیر و بمانند موسی ع که بنابر امید به پروردگار دل به دریا زد و دشمنش را غرقه دید، امت اسلام و ملت های آزادی خواه دنیا در مسیر فطرت الهی و توحیدی خویش، این راه را به انتها خواهند رساند.
و پایان این بیقراری بهشت است....
بهشتی که سرخوش ز دیدار یاری...
نسیم کرامت وزیدن گرفته....
و باران رحمت چکیدن گرفته.......
#طوفان_الاقصی
#فتح_الفتوح
#انقلاب_اسلامی
#امام_خمینی
#استحکام_درونی
#تکامل_تاریخی
@taamollat
📌فهم من از مجموع حوادث این چند هفته و موضع گیری های آقا و سخنرانی امروز سید حسن این است: رژیمی که ۷۰ سال زجر داده و آزار داده و شکنجه کرده، قرار نیست یک شبه نابود شود، یعنی ما نمی خواهیم که چنین شود، باید ذره ذره درد بکشد و در باتلاق فرو برود.
این طور برای ما کم هزینه تر هم خواهد بود.
@taamollat
📌فایننشال تایمز در گزارشی با عنوان فرار مغزها، نوشت:
ایران با افزایش ۱۴۱ درصدی، سریعترین رشد مهاجرت را در ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ داشته است
این رقم از ۴۸ هزار نفر در سال ۲۰۲۰ به ۱۱۵ هزار نفر در ۲۰۲۱ رسیده و ایران به مرحله مهاجرت دسته جمعی کنترل نشده رسیده است.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
تأملات اجتماعی
📌فایننشال تایمز در گزارشی با عنوان فرار مغزها، نوشت: ایران با افزایش ۱۴۱ درصدی، سریعترین رشد مهاج
🔹چند روز قبل یکی از مقامات آمریکایی پیرامون نبرد الاقصی گفته بود استراتژی ایران در برابر ما، استراتژی حلقه ی آتش است.
منظورش احتمالا آن بود که ایران قصد مواجهه سخت و مستقیم با ما را ندارد، اما صحنه را طوری چیده که ما ذره ذره در منطقه محو شویم.
صحت خبر بالا را نمی دانم و فقط نقل قول کردم. اما اگر درست باشد، همان استراتژی درباره ی ما هم در حال پیاده شدن است.
گویی اصلا مدل جنگ ها تغییر کرده و بازیگران میدان نبرد ترجیح می دهند حریف را ذره ذره آب کنند.
دقت داشته باشیم که روند فرار مغزها در کشورهایی نظیر ما الزاما علل های داخلی ندارد، بلکه زمینه های موجود عمدتا توسط سرویس های خارجی فعال می شود.
بررسی اش کار دشواری نیست، سری به دوستان دانشجویتان بزنید، تصدیق می کنید.
@taamollat
📌امروز صبح در کتابخانه ی یکی از مدارس تهران، به این کتاب برخوردم. احوال و تفکرات مرحوم مددپور بر اهالی اندیشه پوشیده نیست، ولی این کتاب را تابحال ندیده بودم.
روایت جریان علم در جهان اسلام و ایران بر اساس قرائت خاص فردیدی ها.
بر خلاف ما که تاریخ علم را بر اساس حرکت جریان حکمت و اجتهاد تقریر می کنیم و جریان علم تا به امروز را به نفع فلسفه اسلامی و فقه جواهری می بینیم، و انبوهی از شواهد را بر آن عرضه می کنیم، ایشان تاریخ علم در جهان اسلام را بر اساس پیوند با علم یونانی و سپس گسستن از آن و رجوع به دامن اشراق، تصوف و علوم وحیانی تقریر می کند و روشن است که در این عرصه غزالی یکه تاز است و نویسنده هم برای او سنگ تمام می گذارد.
هر روایت از تاریخ علم نتایج خاص خود را در بر دارد و به صورت کلان بر سایر شاخه های معرفت اثرگذار است.
اصلا نباید آن را دست کم گرفت.
@taamollat