#سبک_زندگی
#تحلیل_کننده
#جمعیت
✅ راهکارهای اثربخش در تحقق سیاستهای جمعیتی
🔶 حجتالاسلام محسنی اژهای، ۳ مردادماه، طی سخنانی در نشست شورای عالی قوه قضائیه، خطاب به رئیس سازمان بازرسی کل کشور تأکید کرد که نسبت به نظارت بر اجرای قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» و بهطورکلی تمام قوانین مربوط به تعالی نهاد خانواده، تسهیل امر ازدواج و مسکن، اهتمام داشته باشد و نحوه اجرایی شدن این قوانین را مورد نظارت جدی قرار دهد.
🔹 یکی از شاخصهای مهم و قدرت آفرینی که هر کشور با آن سروکار دارد، نسبت شمار جوانان به سالخوردهها است.:-)
🔸 از سال ۱۳۷۴ تاکنون، نرخ رشد جمعیت به طور معمول کاهشی بوده و امسال به عدد ۰.۷۱ درصد رسیده است. پیشبینیهای آماری سایت روندهای کلان (macrotrends) نشان میدهد؛ با این روند، در سال ۱۴۳۲ هجری شمسی، نرخ رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد.
🔹 بر اساس سایت اطلاعات سلامت (healthdata)، در سال ۱۹۹۰ میلادی (۱۳۶۹ هجری شمسی) جمعیت ۱ تا ۱۶ سالهها که جامعه کودک و نوجوان را تشکیل میدهد، حدود ۱۲ میلیون نفر بوده است. درحالیکه این عدد در سال ۱۳۹۸ به حدود ۹ و نیم میلیون کاهش یافته است.
🔸 بر اساس اطلاعات بانک دادههای جهانی، در سال ۱۳۶۹، نرخ باروری به ازای هر خانم ۴.۳ فرزند بود که این عدد در سال ۱۳۷۹ به ۲.۱ فرزند رسیده است. کمترین مقدار باروری هر خانم در طول ۷۰ سال گذشته ۱.۸ است که مربوط به اواسط دهه ۸۰ است. با تغییر سیاستهای جمعیتی و فروکش کردن کرونا، در سالهای اخیر این عدد افزایش یافته و به حدود ۲.۱ رسیده است و میتوان امیدوار بود با اصلاح قوانین و در نظر گرفتن بستههای تشویقی برای فرزندآوری، روند افزایش ادامهدار باشد.
🔹 از سال ۹۲ به مدت ۸ سال، موضوع جمعیت بهعنوان یک عنوان کاری نه چندان جدی در کارتابل مجلس و دولت قرار داشت. بااینوجود، در سال گذشته مجلس انقلابی قانون جوانی جمعیت را تصویب و قوانین ضدجمعیتی قبلی را لغو کرد.
در این قانون مشوقهای بسیاری لحاظ شده است، شامل: حمایتهای جامع و مستمر برای تسهیل ازدواج بهنگام، تشکیل و تحکیم خانواده، ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان متأهل، گسترش کمی و کیفی بیمهها و نظام تأمین اجتماعی، تدبیر و اصلاح قوانین کسبوکار جهت امکانپذیری بیشتر و تقویت ترکیب شغل و فرزندآوری و امور خانه برای زنان، اقتضاء شرایط اقتصادی کشور مبنی بر ارائه حمایتهای مادی و معنوی جهت ایجاد احساس امنیت اقتصادی و اجتماعی در ذهن و رفتار خانوادهها، حمایت از مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه جمعیت، برنامهریزی برای برگزاری رویدادهای مناسب ازجمله نهضتهای روشنگری در قالبهای متنوع، بهروز و مخاطب پسند، انجام تبلیغات رسانهای قوی و مستدل جهت تشویق جامعه به فرزندآوری و خنثیسازی طرحها و ایدههای بدخواهان در موضوع جمعیت.
🔶 نکته پایانی
🔸 موفقیت و پایدار بودن برنامههای جمعیتی، مستلزم نگاه سیستمی، تعیین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت، همکاری و هماهنگی بین بخشی و ارزیابی و ارزشیابی مستمر برنامههاست. قطعاً انعطافپذیری، بازنگری و تداوم اجرای برنامهها در موفقیت آنها مؤثر خواهد بود. وفاق ملی توأم با شناخت تحولات جمعیتی و ارائه برنامههای حمایتی پایدار میتواند در رسیدن به اهداف سیاستهای کلی جمعیت در کشور کمک شایانی کند. دراینبین نهضت تبیین و روشنگری بهمنظور شناساندن نقاط قوت افزایش جمعیت و ضرورت حرکت در این مسیر، میتواند نوید تحقق این امر و عبور کشور از معضل کاهش جمعیت جوان در سالهای آتی باشد. معاونت سیاسی سپاه با اختصاص سیامین همایش سراسری هادیان سیاسی خود به موضوع «جوانی جمعیت» اولین گام در مسیر روشنگری افکار عمومی را برداشته است.
🔸 #به_قلم_اساتید: حسین عباسیان
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#مرزبندی_با_دشمن
#معنویت_و_اخلاق
#تحلیل_کننده
#تبیین #جهاد_تبیین
✅ کانون جهاد در محرم
🔶 جمعهشب پیش رو شب اول محرم از راه میرسد و بار ديگر خيمه عزای حسينی در سرزمینهایی که عشق حسينی در قلب مردمان آن میتپد، برپا خواهد شد. در اين ميان يکی از مهمترین مسائل، آن چيزی است که جهتگیری کلی اين محافل مذهبی و هيئات عزاداری را تعيين میکند.
🔹 هيئت آن اجتماعی مردمي است که با محوريت توجه به مکتب اهلبیت(ع) و محبت و مودت ايشان شکل گرفته است. اين مجموعه مردمنهاد، در مراحل مختلف تاريخ تشيع، ظهور و بروز مختلفی داشته است. روزگاری پرچمدار احياء نام اهلبیت(ع) بوده است، روزگاری به سنگری برای مقابله با تهاجم اجنبی بدل شده است و زمانهای پايگاه مبارزه با طاغوت و مجاهدت برای تشکيل حکومت اسلامی قرار گرفته است.
🔸 امروز رهبر معظم انقلاب هيئت را «کانون جهاد» و «محل جهاد تببين» معرفی کردهاند و از آن خواستهاند که مبتنی بر سيره اهلبیت به روشنگری و بصيرت افزايی در جنگ روايتها بپردازد.
🔹 مبتنی بر منطق رهبری، امروز ما بايد از هيئت خودمان سؤال کنيم که ما در اين جنگ بیامانی که بين حق و باطل وجود دارد و جنگی که بين روايت دروغ و حقيقت وجود دارد، چه نقشی را بر عهده گرفتهایم.
🔸 در سالهای اخير جريانهايی انحرافی تلاش کردهاند تا هيئات مذهبی را از روح و جوهره انقلابی خود جدا سازند. اين جريان که توسط حکيم فرزانه انقلاب اسلامی به جريان «تشيع انگليسی» شهرت يافته است، الگويی از هيئتداری را ارائه میکند که میتوان آن را «هيئت سکولار» ناميد. در هيئت سکولار، قرائتی از مکتب اهلبیت(ع) ارائه میگردد که در آن نسبتی بين اسلام و سياست وجود ندارد؛ خوانشی انحرافی که به جدايی از اردوگاه اسلام ناب ختم خواهد شد! در اين رويکرد هيئت در خدمت انقلاب اسلامی نيست و تلاش دارد تا مرزهايی برای فعاليت خود و ارزشهای انقلابی ملت تعريف نمايد. تربيت يافتگان اين مکتب هرچند بهظاهر برای اهلبیت(ع) گريه میکنند، اما نسبتی با مکتب و مرام و سيره اهلبیت(ع) ندارند و طبیعتاً نقشی در جهاد تبيين در ميدان جنگ روایتها نیز ندارند؛ حتی برعکس به نحوی در خدمت اردوگاه خط تحريف نيز قرار میگيرند!
🔹 هيئت انقلابی امروز تريبون دفاع از اسلام علوی است و اعضای آن ميدانداران جهاد تبيين و روشنگری هستند؛ اهل بصيرتی که دشمن را میشناساند، شگردهای جنگ تحريف را شناسايی میکند، راهکارهای مقابله با آن را تدبير و اتخاذ میکند و هنرمندانه تلاش میکند تا همه سناريوهای دشمن را يکی پس از ديگری خنثي نمايد و اجازه ندهد که جنگ ادراکی دشمن در وارونه جلوه دادن حقايق، در ذهن مردم اثرگذار باشد.
🔸 #به_قلم_اساتید: مهدی سعیدی، کارشناس مسائل سیاسی
🆔 @tahlil_shjr
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#نفت
✅ بدون نفت چه کنیم؟
1️⃣ قسمت اول
🔸 تازهترین گزارش اوپک از وضعیت بازار جهانی نفت در سال میلادی گذشته نشان میدهد که ایران با وجود افزایش ۳ برابری درآمد نفتی در ۲۰۲۱ (زمستان ۹۹ تا زمستان ۱۴۰۰) به نسبت ۲۰۲۰ (زمستان ۹۸ تا زمستان ۹۹)، درآمدی کمتر از ۷ عضو اوپک از جمله آنگولا، لیبی، عراق، کویت، نیجریه، عربستان و امارات داشته است.
🔸 این اتفاق برای کشوری که سالها جزو رتبههای سوم یا چهارم صادرات نفت در اوپک بوده، تلخ است اما واقعیت این است که سعی شده بازار جهانی نفت با فروش حداقلی ایران تطبیق داده شود. اگرچه تورم جهانی حاصل از پایان کرونا در جهان و جنگ روسیه با اوکراین و صعود قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار و ناتوانی برخی کشورها از افزایش تولید نفت به میزانی که بتواند قیمت را کاهش دهد، موجب شده است تا اتفاقا بازار در این برهه خاص به نفت ایران نیاز داشته باشد، واقعیتی که حتی رئیسجمهور فرانسه نیز به آن اذعان کرده است، با این حال با گذر از این دوران و در یک افق بلندمدت و در تقابل سیاسی آمریکا با ایران به بهانه موضوع هستهای، نفت ایران متغیری است که اهمیت آن تا حد زیادی کمرنگ شده است؛ از این جهت میتوان بازار جهانی نفت را با فروش حداقلی نفت ایران نیز سامان داد. به این ترتیب بحث بر سر این است که در یک افق چند ساله، اقتصاد ایران چه گزینههای مهم دیگری را میتواند جایگزین نقش از دست رفته خود در بازار جهانی نفت کند.
🔸 مهمترین راهبرد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که بیش از ۸ سال از ابلاغ آن میگذرد، کاهش وابستگی و آسیب پذیری اقتصاد کشور از فشارها و متغیرهای بیرونی بود که بر این اساس، کاهش وابستگی به نفت مهمترین محور این سیاستها قرار گرفت.
🔸 بحث این است که کدام موتورهای محرک را میتوان جایگزین نفت کرد. موتورهایی که هم ارزآور باشد، هم کمتر در دام تحریم بیفتد و هم طیفی از فعالیتهای اقتصادی را در ادامه خود به راهاندازد.
🔸 بسیاری معتقدند گاز میتواند یکی از این محورها باشد. به ویژه این که تجربه تحریمها نشان داد که صادرات گاز ایران به ترکیه و عراق قابل تحریم شدن نیست. همچنین ایفای نقش در زمینه سوآپ گاز و اتصال نیازهای گازی کشورهای منطقه به تبادل از مسیر ایران نیز برگ برنده دیگری است که باید در نظر گرفت.
🔸 همچنین صادرات فرآوردههای نفتی نیز دیگر محور جایگزین نفت است. فرآوردههای نفتی به دلیل امکان فروش به شکل خرد و با تسویه در مرزها، از فشار تحریمها کمتر تأثیر میپذیرد و همچنین با وابسته کردن کشورهای منطقه به خرید فرآورده از ایران امکان وابستگی این کشورها به ایران و تحریم نشدن از این مسیر را نیز ایجاد میکند.
🔸 #به_قلم_اساتید: مهدی حسن زاده
🆔 @tahlil_shjr
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #نفت ✅ بدون نفت چه کنیم؟ 1️⃣ قسمت اول 🔸 تازهترین گزارش اوپک از وضعیت بازا
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#نفت
✅ بدون نفت چه کنیم؟
2️⃣ قسمت دوم
🔸 نکته مهم در زمینه صادرات بیشتر گاز و فرآوردههای نفتی، مصرف بالای داخلی است که باید برای آن فکر جدی کرد. سرمایهگذاری بیشتر در کاهش مصرف سوخت خودروها و اصلاح موتورخانهها و صرفهجویی بیشتر در مصرف گاز، کلید مهم حرکت به سمت درآمدزایی بیشتر از محل صادرات این دو قلم است.
🔸 علاوه بر این موارد، ایفای نقش مهمتر ایران در کریدورهای بینالمللی موضوع دیگری است که باید مدنظر قرار گیرد. با گذشت سالها و شکلگیری جنگهای تجاری در سطح جهان و رقابتهای تجاری در سطح مناطق مختلف جهان، کریدورهای تجاری، رونق روزافزونی گرفته است. برنامه بلندپروازانه چین با عنوان «یک کمربند - یک راه» برای احداث خطوط ریلی و جادهای در مسیر چین به اروپا و اقدام متقابل کشورهای گروه ۷ در ایجاد برنامهای متناظر با اقدام چین و در رقابت با آن را باید در همین زمینه دانست. علاوه بر این مزیت خاص منطقهای ایران که میتواند ضمن کمک به تکمیل یکی از مسیرهای اصلی پروژه «یک کمربند - یک راه» چین، در تکمیل کریدور شمال - جنوب و اتصال سریعتر و ارزانتر روسیه و شمال اروپا به هند و آسیای جنوب شرقی نیز نقش ایفا کند، نشان میدهد که جایگاه ایران در این عرصه چه مقدار مهم است. به ویژه این که زیرساختهای اصلی هم در این دو مسیر تا حد بسیار زیادی تکمیل است و به عنوان مثال در تکمیل کریدور شمال - جنوب، اتمام ۳ مسیر ریلی مهم چابهار - زاهدان، گرمسار - اینچه برون و رشت - آستارا که هر سه تا حد زیادی کار اجرایی آن جلو رفته است، میتواند جایگاه ایران را به عنوان محور ترانزیتی منطقه تقویت کند و به گونهای اقتصاد بسیاری از کشورهای منطقه و حتی جهان را وابسته به ایران کند که هزینههای تحریم اقتصاد ایران برای تحریمکنندگان افزایش یابد.
🔸 در نهایت اگرچه مواردی دیگر نظیر افزایش صادرات پتروشیمی یا اتکا به درآمد گردشگری را نیز میتوان به این فهرست اضافه کرد اما در نهایت، توجه به این مسئله ضروری است که فارغ از نقش ایران در بازار جهانی نفت و تلاش برای احیای آن و لزوم رسیدن به توافقی متوازن که بتواند صادرات حداکثری نفت ایران را تضمین کند، در بلند مدت بدون هیچ تردیدی باید به سراغ تقویت گزینههای دیگر رفت و اقتصاد ایران را از محاصره تحریم با محوریت تحریم نفت خارج کرد و اقتصاد متنوع و با مزیتهای جدی منطقهای ساخت که تحریم آن به دلیل فشار سنگین به متحدان و همسایگان امکان پذیر نباشد یا هزینههای بالایی را برای دیگر کشورها به دنبال داشته باشد.
🔸 #به_قلم_اساتید: مهدی حسن زاده
🆔 @tahlil_shjr
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#دانش_بنیان
#تولید_دانش_بنیان_اشتغال_آفرین
✅ اقتدارآفرینی و تولید ارزش افزوده، مزیت اصلی دانشبنیانهاست
1️⃣ مسئله مراکز دانشبنیان در نگاه رهبر انقلاب، اسناد جامعه علمی کشور و بهطور کلی سندهای بالادستی علمی کشور چه جایگاهی دارد؟
🔸 در زمان جنگ بهخاطر مسئولیتهایی که آیتالله خامنهای داشتهاند، بحث خودکفایی و مهندسی معکوس بویژه در ملزومات دفاعی مورد نیاز کشور مطرح بوده است؛ یعنی مفهوم دانشبنیان، یک معنای مهندسی معکوس داشته است.
🔹 بعد از جنگ و بویژه در دهه هفتاد این مهندسی معکوس از حیطه نظامی به سایر حوزهها تسری یافت و در نتیجه آن شرکتهای توانمندی در حوزه ساخت و ساز، نیروگاهسازی، قطعهسازی، ماشینسازی و مشابه آن شکل گرفت، البته کماکان نگاه مبتنی است بر بازسازی دستاوردهایی که در کشورهای پیشروی علمی وجود داشته است.
🔸 حضرت آیتالله خامنهای، سال ۷۹ در دانشگاه امیرکبیر بر جنبش نرمافزاری و نهضت تولید علم تأکید میکنند. تقریبا از اواخر دهه هفتاد شمسی، توجه به تولید علم بومی، مدنظر و مورد حمایت بوده است. این نگاه در دهه هشتاد کاملتر شد و در دهه ۹۰ بالغ شد. در نتیجه این ثبات در دو دهه گذشته، به مرور زیرساختهای لازم آن هم ایجاد شده است؛ یعنی این منظومه فکری ابتدا در سال ۱۳۸۴ به سند چشمانداز جمهوری اسلامی تبدیل شد. بعد از آن مبتنی بر سند چشمانداز سیاستهای کلان با رویکرد علم و فناوری تدوین میشوند.
🔹 شکلگیری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و تصویب نقشه جامع علمی کشور در سال ۱۳۸۹ با تأکیدات ایشان اتفاق افتاده و اکنون زیستبوم نوآوری و دانشبنیان کشور مبتنی بر نگاه رهبری معظم، توسعه نسبتا مطلوبی یافته است.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: دکتر کریم زاهدی، معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی
⚡️ ادامه دارد...
🆔 @tahlil_shjr
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#بورس
✅ بررسی اجمالی بازار سرمایه
🔶 از میان میراثهای به جا مانده از دولت دوازدهم، بازار سرمایه را باید بهمثابه یک زمین سوخته در نظر گرفت. اگرچه تأمین مالی از بازار سرمایه در اقتصاد ایران هیچگاه از ۲۵ درصد بیشتر نبوده است، ولیکن عملکرد متولیان امر در سال ۹۹ در بازار سرمایه بهگونهای بوده که این رقم در یک سال بعد از دخالت دستوری در بورس، به کمترین میزان خود در دو دهه اخیر، یعنی ۱۴ درصد تقلیل یافت. اکنون نیز برآوردها حکایت از آن دارد که تبعات رویکرد گذشته و ریسکهای جدید، همچنان بر بازار سرمایه سایه افکنده است.
🔹 بزرگترین خسارت بازار سرمایه این بود که در شرایطی که در سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۰، سهم بنگاههای خصولتی و دولتی از ۳۱ به ۶۲ درصد ارزش جاری بورس صعود کرد، سهم بنگاههای دانشبنیان، فناوری و ماشینآلات از ۴.۹ به ۲.۸ درصد تنزل یافت. درواقع بازار سرمایه با فاصله گرفتن از فلسفه وجودی خود، بهجای اینکه کانون تأمین مالی بنگاههای دانشبنیان و اشتغالزا باشد، در جهت پشتیبانی از بنگاههای دولتی زیانده و صادرکننده مواد خام متمرکز شد.
🔸 نزدیکترین ریسک کنونی بازار سرمایه، نرخ بهره بالا (۲۱.۳۱) است که باعث تشدید خروج سرمایه از این بازار شده است. استدلال دولت در بالا نگه داشتن نرخ بهره، تلاش برای کنترل تورم است؛ برای دولت، مهار سطح عمومی قیمتها اولویت بیشتری نسبت به شاخص بازار سرمایه دارد.
🔹 مشکل دیگر تالار شیشهای، کاهش شدید اعتماد و کمبود نقدینگی و ترس سهامداران و سرمایهگذاران از ورود پولهای خود (به دلیل ترس از دخالت مجدد دولت و انتظارات سیاسی) به بورس است. در دو سال گذشته بازار سرمایه دائم در حال خروج پول و خارج شدن سرمایهگذاران خرد از بورس بوده است. مخصوصاً که بازارهای رقیب مثل مسکن، در کوتاهمدت، سود بیشتر با ریسک کمتر داشتهاند.
🔸 در چند ماه اخیر، اقدامات دولت برای حمایت از بازار سهام (با اعطای یارانهها و معافیتها، تخصیص منابع صندوق توسعه) بیشتر منجر به افزایش قیمت سهام بنگاههای خصولتی و رانتی شده است و نتوانسته روند گذشته را به صورت اساسی تغییر دهد.
🔶 نکته پایانی
🔸 درصورتیکه روندهای موجود در بورس تغییر نکند، بازار باید خود را برای یک دوره رکود عمیقتر آماده کند. هرچند ریسکها و ابهامات متعددی بازار سرمایه را تهدید میکنند، اما به نظر میرسد دولت و وزارت اقتصاد بهعنوان متولی اصلی بازار سرمایه باید برنامهریزی منسجمی برای بازگشت اعتماد به تالار شیشهای طرحریزی کنند.
🔸 #به_قلم_اساتید: علی محمدی، تحلیلگر
🆔 @tahlil_shjr
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #دانش_بنیان #تولید_دانش_بنیان_اشتغال_آفرین ✅ اقتدارآفرینی و تولید ارزش افزوده
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#دانش_بنیان
#تولید_دانش_بنیان_اشتغال_آفرین
✅ اقتدارآفرینی و تولید ارزش افزوده، مزیت اصلی دانشبنیانهاست
2⃣ مزیت نسبی و ارزشافزوده مجموعههای دانش بنیان در فضای علمی و اقتصادی کشور به چه صورت است؟
🔸 نگاه اقتصادی داشتن با نگاه راهبردی داشتن به شرکتهای دانشبنیان متفاوت است.
🔹 مزیت نسبی و ارزشافزوده اصلی مراکز دانشبنیان در تقویت جایگاه راهبردی و اقتدار کشور معنا پیدا میکند.
🔸 گرچه از جهت ایجاد ارزشافزوده اقتصادی و سوددهی هم شرکتهای دانشبنیان ارزشافزوده نسبتاً بیشتری ایجاد میکنند؛ اما واقعیت این است که شاید بتوان در حوزههای دیگری غیر از حوزه دانشبنیان نیز ارزشافزوده ایجاد کرد، ولی اگر بنا به توجه همزمان به ایجاد ارزش افزوده همراه با ایجاد اقتدار ملی باشد، در جایی غیر از دانشبنیان نمیتوان هم ارزشافزوده و هم اقتدار ایجاد کرد. به نظرم این ویژگی اصلی مراکز دانشبنیان است.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: دکتر کریم زاهدی، معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی
⚡️ ادامه دارد...
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مصر
✅ اهمیت و ضرورت از سرگیری روابط قاهره - تهران
🔶 بیش از 43 سال از قطع روابط جمهوری اسلامی ایران و مصر میگذرد. حمایت انورسادات رئیسجمهور اسبق مصر از شاه مخلوع، مخالفت با انقلاب اسلامی و همچنین انعقاد قرارداد موسوم به «کمپ دیوید»، سه مسئله مهمی بود که باعث شد روابط دو کشور در سال ۱۳۵۸ قطع شود.
♦️ گزارههای خبری
🔺 روزنامه العربی الجدید به نقل از منابع مصری اعلام کرده است، اخیراً تماسهایی در سطح اطلاعاتی میان مسئولان ایرانی و مصری انجام شده و مسئولان دو کشور درباره پروندههای مرتبط با امنیت منطقه رایزنی کردهاند.
🔻 مسئولان مصری به همتایان ایرانی خود گفتهاند این کشور مخالف هرگونه خدشه واردکردن به امنیت خود در سایه درگیریهای میان تهران و تلآویو است و قاهره نیز در طول مدت گذشته پیوستن به طرحهای نظامی ضدایرانی را نپذیرفته است.
🔺 در تماسهای جدید میان مصر و ایران که در سطح اطلاعاتی است، مصریها بر این موضع تأکید داشتهاند که این کشور خواهان هیچ نوع درگیری با ایران در منطقه نیست و ایده مشارکت مصر در ائتلاف نظامی علیه ایران را بهطور کامل رد کردهاند.
🔻 فرماندهان ارشد نظامی مصر در نشستهای داخلی نیروهای مسلح بهصراحت اعلام کردهاند که بهطور کامل ورود به مقابله نظامی با ایران به شکلهای مختلف را نمیپذیرند و در نشستهای نهاد امنیت ملی این کشور این موضع بارها تکرار شده است.
🔷 گزارههای تحلیلی
🔹 کشورهای همسایه و اسلامی از جایگاه ویژهای در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار هستند.
🔹 مصر با اینکه جزو کشورهای همجوار ایران محسوب نمیشود؛ اما یکی از کشورهای مهم عربی و اسلامی است که سالهاست از روابط طبیعی، منطقی و فرصتهای ناشی از آنکه میتوانست با ایران داشته باشد، محروم شده است؛ این موضوعی است که محافل مصری هم بر آن تأکید دارند.
🔹 البته ایران نیز اهمیت مصر را بهخوبی درک میکند و صرفاً نگاه مادی، فرهنگی، سیاسی و راهبردی به این کشور ندارد. مصر گذرگاه مهم برای گسترش همکاریهای ایران با کشورهای حوزه آفریقاست. تمدن ۶ هزارساله، گذشته باشکوه، جمعیت قابلتوجه، موقعیت خاص ژئوپلیتیکی، ارزش استراتژیکی بالا، سابقه مبارزات ضداستعماری و جز اینها، از خصوصیات برجستهای است که مصریها دارند.
🔹 برای کشوری به عظمت مصر مناسب نیست که سیاست خارجی و منطقهای خود را با مواضع و دیدگاههای شیخنشینهای خلیجفارس که به اندازه یک استان مصر جمعیت ندارند، تنظیم کند و از کشوری مانند ایران که در طراز تاریخی آن قرار دارد، جدا باشد.
🔹 مهمترین عاملی که در طول ۴۳ سال گذشته دو کشور را از هم دور کرده و البته باعث تضعیف جایگاه سنتی و راهبردی مصر در بین کشورهای عربی و اسلامی شده است، تأثیرپذیری قاهره از سیاستهای منطقهای آمریکاست.
🔶 نکته راهبردی
🔸 آغاز گفتگوهای صلح و همکاری با کشورهای عربی ازجمله عربستان و مصر افزون بر فرصتهایی که از طریق گسترش فضای تعامل برای طرفهای گفتگو دارد، یک الگوی مناسب و قابل تسری و همچنین عامل مهم بازدارنده در قبال تشدید روندها و ترتیبات امنیتی و «نظامیسازی» منطقه توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی نیز است.
🔸 هرچند کاهش سطح اختلافات تهران و ریاض، بر پرونده روابط ایران و مصر نیز تأثیرگذار است؛ اما روند گفتگوهای صلح ایران و مصر تا حدودی فاقد موانع و ملاحظاتی است که در مسیر ازسرگیری مناسبات دیپلماتیک بین ایران و عربستان قرار دارد. اگر «اراده لازم» در طرف مصری وجود داشته باشد، دو کشور در آینده نه چندان دور میتوانند روابط خود را از سر بگیرند.
🔸 #به_قلم_اساتید: حمید خوش آیند، کارشناس مسائل بین الملل
🆔 @tahlil_shjr
#امید_به_آینده
#تحلیل_کننده
#جریان_های_سیاسی
✅ سرچشمه القاء ناامیدی از سوی برخی جریانهای سیاسی چیست؟
🔶 از آغاز قیام آگاهی بخش حضرت امام خمینی(ره) بسیاری از جریانهای سیاسی غیرتوحیدی در تحلیلهای خود پیروزی انقلاب امام راحل را باور نداشتند و هیچگاه باور نمیکردند امام امت به پشتوانه ملتی که با دست خالی به میدان مبارزه آمده بودند، پیروز شوند و رژیم دست نشانده پهلوی را از اریکه قدرت به زیر بکشند.
🔹 جریانهای سیاسی غیرتوحیدی در تحلیلهای خود مدعی بودند هیچگاه مشت یارای توانایی جنگیدن با درفش را ندارد و نمیتواند در برابر گلوله مقاومت کند، لذا مبارزه سیاسی مردم ایران را در برابر رژیم پهلوی بیثمر میخواندند. این جریانها معتقد بودند ملت ایران که به سلاح دسترسی ندارند، با رژیم شاهنشاهی وارد جنگ مسلحانه نمیشوند و در صورت وقوع جنگ، هیچگاه پیروز میدان نخواهند بود، زیرا از نظر آنها با مبارزه سیاسی انقلاب به پیروزی دست نمییافت.
🔸 مشابه تحلیلهایی که جریانهای غیرتوحیدی در موضوع پیروزی انقلاب مردمی ایران ارائه کردند، در جنگ تحمیلی هشت ساله نیز بارها تکرار شد، زیرا بر این باور بودند ایران با دست خالی از سلاح و حمایتهای بینالمللی نمیتواند بر صدام غلبه کند؛ دیکتاتوری که بیشتر کشورهای دنیا به ویژه کشورهای توسعه یافته، آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه از آنها حمایتهای مختلف میکردند.
🔹 آنچه رهبر معظم انقلاب اسلامی در فرمایشات خود متذکر شدند، تأکید بر باور داشتن به کمکهای الهی و امدادی است که دنیاباوران به آن ایمان و اعتقادی ندارند.
🔸 بسیاری از جریانهای سیاسی دنیا، معنویت و نقش خداوند را در مسائل سیاسی نادیده میگیرند، در حالی که پیروزی انقلاب اسلامی ایران نشان داد انقلابی مردمی با پشتوانه ارزشهای دینی و انقلابی میتواند به پیروزی دست یابد؛ هر چند دست مردم خالی از اسلحه باشد یا در جنگ تحمیلی هر چند مظلوم و بدون حامی باشند میتوانند برنده نهایی میدان شوند.
🔹 بیشک اراده الهی بر این قرار گرفته است انقلاب اسلامی ایران با دست خالی قدرتهای پوشالی دنیا را به چالش بکشد و بر اراده صهیونیستها که میخواستند از نیل تا فرات پیشروی کنند، غالب شود. اراده خداوند بر این قرار گرفته است ناصر ملتهای مسلمانی باشد که در برابر کفر و الحاد مقاومت میکنند.
🔸 تحلیل کسانی که ضعف ایمان دارند و از ضعف اعتقادی رنج میبردند نسبت به مسائل و مناسبات بینالمللی، نظامی و امنیتی فقط ناظر بر معیارهای مادی و محاسبات اقتصادی است. این افراد با تحلیلهای خود همواره در بن بست قرار دارند و از تلاشهایی که برای توسعه و ترقی میکنند نتیجهای نمیگیرند چرا که متکی به دشمنان اسلام هستند و گمان میکنند تنها راه نجات وابستگی به استکبار و تسلیم شدن در برابر خواست و اراده شیطان بزرگ است.
🔹 برخی جریانهای سیاسی به دنبال القای ناامیدی در کشور هستند، بیتردید عامل اصلی ترویج چنین اندیشههایی ضعف توکل و کاهش ایمان به وعدهها و امدادهای غیبی حضرت حق است. در چنین شرایطی ایجاد یأس و ناامیدی در مردم گناه بزرگی به شمار میرود، زیرا تمام اندیشه و تفکر انقلاب اسلامی مردم ایران مبتنی بر مهدویت و اراده الهی است و مردم باور دارند اراده خداوند بر پیروزی مستضعفان قرار گرفته است.
🔸 وقتی اراده خداوند بر پیروزی حق قرار دارد، بیتردید طرفداران حق نباید نسبت به پیروز نشدن خود در برابر کفار و دشمنان اسلام ناامید شوند یا در این موضوع تردید داشته باشند، بلکه باید کاملاً بر این باور باشند که پیروزی متعلق به آنهاست و مشکلات و چالشهای موجود رفع میشود.
🔹 امروز جامعه ایران باید بیش از پیش با تفکر مهدویت آشنا شود، زیرا امام خمینی(ره) با این تفکر در کنار ملت ایران در برابر رژیم ستمشاهی ایستادند و انقلاب مردم ایران را به پیروزی رساندند.
🔸 امیدواری به آینده و اینکه خداوند سبحان هیچگاه اهل ایمان را به حال خود رها نمیکند و حامی آنها و یاری دهنده در مشکلات مختلف خواهد بود، موضوعی است که باید در جامعه نهادینه شود، زیرا وعده قرآن است که هر جامعهای که به دنبال جهاد در راه خدا باشد نصرت الهی مشمول مردم آن جامعه خواهد شد.
🆔 @tahlil_shjr
#معنویت_و_اخلاق
#تحلیل_کننده
#حجاب
✅ جایگزین گشت ارشاد چیست؟
🔶 قسمت اول
🔸 حجاب که بهخودیخود یک مسئله فرهنگی- اعتقادی است، نباید به امر سیاسی تبدیل شود و کمکم اصل هنجارشکنی به حاشیه برود و منازعه بین اسلامگرایان و براندازان سکولار جایگزین آن شود.
🔸 حقیقت این است که گشت ارشاد با بدحجابی بهمعنی عرفی آن کاری ندارد و اصلا مثال کلیشهشده «۲تارمو» محل منازعه نیست، آنچه پنهان میماند اینکه جامعه هدف گشت ارشاد بدحجابی عرفی-تربیتی نیست، بلکه چند دسته هستند که شاخکهای گشت ارشاد را حساس کردهاند که عمل آنان فراتر از ناهنجاریهای عرفی است:
1⃣ «سیالیّت جنسیتی» یکی از این موارد است. دختری که پسرانه بیرون میآید تا جلبتوجه کند، پسرگونه باشد، کلاه و شلوارک و...
2⃣ گروهی هستند که لباس راحتی درون منزل و بیرون آنها خیلی متفاوت نیست و حداقلها را هم رعایت نمیکنند.
3⃣ کسانی هستند که بدحجابی آنان امری عرفی-تربیتی و فرهنگی نیست که عناد میورزند و همزمان برای تقابل با پلیس سناریو میچینند که دوربین و جیغ ۲ عنصر این سناریو است. پلیس هم از عواقب جنگ روانی هر برخورد آگاه است اما حقیقت این است که زمانی پلیس وارد میدان دستگیری یا برخورد میشود که ۳ دسته ذکرشده درصدد شکستن اقتدار آن برمیآیند و طبیعی است که پلیس درصدد اثبات اقتدار خود برمیآید.
🔸 با این حال مواجهه با حجاب سطح کوتاهمدت و بلندمدت دارد و برخورد قهری نباید روش اول باشد. کار فرهنگی همراه با خوندل است و البته میوههای آن هم دیررس است.
🔸 #به_قلم_اساتید: عبدالله گنجی
⚡️ ادامه دارد...
🆔 @tahlil_shjr
شجر
#معنویت_و_اخلاق #تحلیل_کننده #حجاب ✅ جایگزین گشت ارشاد چیست؟ 🔶 قسمت اول 🔸 حجاب که بهخودیخود یک
#معنویت_و_اخلاق
#تحلیل_کننده
#حجاب
✅ جایگزین گشت ارشاد چیست؟
🔶 قسمت دوم، اما باید چه کرد؟
1⃣ هنر از اساسیترین روشهای حل مسئله حجاب است. آنچه با هنر آمیخته شود، ماندگار میشود. هنر فاخر الگوبخش و جذاب است. این حجاب تقریبا در سیما و سینمای ما غریب است. هنر الگوبخش، اصل اساسی است.
2⃣ آموزش و پرورش رکن تربیتی کشور ماست. اگر معلمانی همتراز با فرهنگ ایرانی-اسلامی سکاندار تربیت باشند، اثر شخص معلم بینظیر است.... جمهوری اسلامی هنوز منزلتی که بهترین و مؤمنترین جوانان این کشور به آموزش و پرورش سرازیر شوند، ایجاد نکرده است. معلم میتواند جامعه را سالم یا فاسد کند.
3⃣ تولیدات البسه بسیار مهم است. واقعیت این است که بازار لباس زنانه ما برای متدینین نیست. ممکن است گفته شود که تقاضا این است، پس تولیدکننده بهسمت این نوع پوشش میرود. واقعیت اما این نیست که جوان مدلی را در ذهن دارد و در بازار بهدنبال آن میگردد و میخرد بلکه «تقاضاسازی» در ویترین مغازه اتفاق میافتد.
4⃣ گفتوگو بخش فراموششده مسئله حجاب در جامعه ماست. تقریبا نه در کرسی آزاداندیشی و نه در سیمای ما مشهود نیست. مبتذلپوشان هیچ دلیل منطقی و قابل ارائه ندارند. حرف اول و آخر آنان درباره چرایی پوشش و رفتار خود این است که «به شما ربطی ندارد. دوست دارم!»
🔸 بدون تردید اکثریت بدحجابان جامعه ما عفیف هستند.
همینها روز غدیر در خیابان ولیعصر بودند، فردا همینها در جرگه عاشوراییان هستند، اما نقص دارند. این نقص فرهنگی را نباید سیاسی کرد. البته مردم باید به میدان بیایند.
🔸 #به_قلم_اساتید: عبدالله گنجی
🆔 @tahlil_shjr
#ولایت_فقیه
#تحلیل_کننده
#نماز_جمعه
✅ مروری بر بیانات رهبر انقلاب در دیدار ائمه جمعه ۱۴۰۱/۰۵/۰۵
🔶 قسمت اول
🔶 ماجرای مباهله، هم برهان بر نبوّت است، هم برهان بر ولایت و امامت است.
🔰جایگاه نماز جمعه و تلاش برای پر کردن فاصله تا وضعیت مطلوب آن
💎 نماز جمعه به خاطر خصوصیّاتی که دارد، یک فریضهی صد درصد استثنائی است... حتّی از حج [هم] استثنائیتر است.
✅چند نمونه از خصوصیّات نماز جمعه:
1️⃣ جمع شدن دو عامل اساسی حیات طیّبه -یعنی توجّه به خدا،و اجتماع مردم- در نماز جمعه
2️⃣ نزول آثار و برکات ذکر دستهجمعی بر همه مجموعه
3️⃣ استمرار هفتگی این حادثه معنوی
[چنین اجتماعی] میتواند یک پایگاهی باشد، یک قرارگاهی باشد برای همهی موضوعات مهم و مطرح یک جامعه:
🔻از مسائل فکری تا:
🔹خدمات اجتماعی
🔹همکاریهای مردمی
🔹آمادگیها و بسیج نظامی
4️⃣ آمیختگی معنویت و سیاست
💢مسائلی که در عالم میگذرد
🎙اینها را خطیب جمعه برای مردم تبیین میکند، تشریح میکند، بیان میکند، درست، با اطّلاعات کافی و صحیح
🔗در سلسلهی قدرت نرم نظام اسلامی، نماز جمعه یک حلقهی بسیار مهم است.
🏷برخی خصوصیات لازم در منش ائمه جمعه و خطبههای نماز جمعه:
🔖خصوصیات مربوط به منش امامجمعه:
1️⃣ کوشش حداکثری در رعایت تقوا و اجتناب از موارد شبهه
2️⃣ رفتار پدرانه با همه
📌ممکن است شما به آن جوان انقلابی، جوان مجاهد و جهادگر، علاقهی بیشتری داشته باشید امّا آن کسی هم که این جوری نیست، او هم فرزند شما است.
🌺دیدید چه جوری در این جشن میلیونی[غدیر]، همه جور آدمی شرکت کردند؟ اینها طرفدار دینند، اینها دوست دارند دین را.
3️⃣ داشتن سلوک مردمی
«سلوک مردمی» این است که شما به عنوان یک فردی از مردم:
➕بروید بین مردم، با آنها حرف بزنید
➖از مردم فاصله نگیرید، فقط با یک جمع مخصوص و ممتازی نشست و برخاست نکنید
➕و گاهی [اگر] لازم شد، خانههای مردم بروید، زیر سقفشان و روی فرششان بنشینید، با آنها احوالپرسی کنید.
📌اینکه حالا بعضیها دربارهی بازدیدهای مردمی بسیار باارزش مسئولین یک تعبیرات نامناسبی میکنند، این غلط است، این حقیقتاً انحراف است.
4️⃣ ارتباط با جوانها
5️⃣ شرکت در خدمات اجتماعیِ مردمی
👈کمک به طبقات محروم و کمک به مستضعفان و محرومان جزوِ کارهای لازمِ شما باشد.
6️⃣ نظارت بر ستادهای نماز جمعه
7️⃣ اجتناب از ورود در فعالیتهای اقتصادی
♻️ادارهی تشکیلات روحانیّت با مردم است... یعنی حوزههای علمیّه احتیاج به دولتها و به قدرتها ندارند.
🔻وقتی شما فعّالیّت اقتصادی میکنید و دکّان درست میکنید و کارهایی مانند اینها:
◼️مردم میگویند «خب، اینها که دارند»، نه فقط کمکتان نمیکنند، از شما توقّع هم پیدا میکنند.
🔖خصوصیّات مربوط به خطبههای نماز جمعه:
1️⃣ بازتولید مفاهیم انقلاب با ادبیّات جدید
☘️خطبهی نماز جمعه و خطیب جمعه سخنگوی انقلاب اسلامی است.
❇️هنر بزرگ خطیب جمعه این است که بتواند مفاهیم معرفتی و مفاهیم انقلابی را متناسب با نیازهای روز بازتولید کند.
2️⃣ پرمغز، آموزنده و پاسخدهنده به سؤالات مردم
3️⃣ صمیمی، اتحادآفرین و امیدبخش بودن
4️⃣ در تقابل با شبههپراکنیهای دائمی دشمن
🔹ما یک ملّتی داریم که این ملّت آمدند با اعتقاد و ایمان کامل پای انقلاب ایستادند.
🔺اگر چنانچه دشمن بخواهد این دژ مستحکم را از بین ببرد یا رخنه در آن ایجاد کند، باید در این ایمان خدشه کند.
🔴این با شبههافکنی به وجود میآید.
🆔 @tahlil_shjr