#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مذاکره #برجام
#اغتشاشات #اصفهان
✅ ضدانقلاب، تشنه اغتشاش در آستانه مذاکرات
🔶 در سالهای گذشته کشور دستخوش مشکلاتی شده که مردم را آزرده خاطر کرده. با این حال قاطبه مردم یا ترجیح دادهاند مطالباتشان را در کف خیابان پیگیری نکنند و یا هنگامی که برای رساندن صدایشان به گوش مسئولین بالاجبار کف خیابان آمدهاند دنبال برگزاری تجمعات مسالمتآمیزی برای پیگیری خواستههای صنفی خود بودهاند.
🔸 با این حال، یک روال قابل بررسی در چنین تجمعاتی نفوذ گروههای آشوبطلبی به آنها است که با سر دادن شعارهای ساختارشکنانه و توسل به روشهای خشونتآمیز سعی میکنند خواستههای به حق مردم را از مسیر اصلی خود منحرف کرده و آن را جریانی ضدنظام جلوه دهند.
🔸 جدیدترین مصداق از چنین روالی را میتوان در تجمع کشاورزان اصفهان مشاهده کرد؛ عناصر فرصتطلب و ضد انقلاب که از ابتدا تلاش میکردند مسیر مطالبات کشاورزان را تغییر دهند و به فضای ناامنی و بینظمی در اصفهان دامن بزنند با حمله به چادرهای حاضرین در بستر زایندهرود قصد داشتند مانع از پایان تجمع کشاورزان شوند و آشوبهایی را ایجاد کردند.
🔸 روز جمعه هم با انتشار فراخوانهایی از سوی برخی عناصر مشکوک جمعیت اندکی که شباهتی به کشاورزان نداشتند در بستر زاینده رود تجمع کرده و آشوبها و اغتشاشهایی را به وجود آوردند.
🔸 با آنکه تعداد آشوبطلبان به زحمت از ۵۰۰ نفر تجاوز میکرد رسانههای ضد انقلاب به صورت لحظه به لحظه تحرکات آنها را پوشش داده و سعی کردند با گزارشهای غلوآمیز و غیردقیق، اغتشاشات را بزرگنمایی کرده و روایتی مطلوب نظر جریانهای ضدانقلاب که از آشوبها در ایران منتفع هستند ارائه کنند.
🔶 اما نحوه رفتار جریانهای ضدانقلاب و رسانههای وابسته به آنها در اتفاقات اصفهان این سؤال را پیش میکشد که این گروهها چه نفعی از وجود آشوب در ایران دارند و چگونه از این امر منتفع میشوند؟
🔸 برای پاسخ به این سؤال، عاملی که نمیتوان آن را از نظر دور داشت نزدیک شدن به موعد برگزاری دور جدید مذاکراتی است که قرار است با هدف رفع تحریمها علیه ملت ایران از روز دوشنبه هشتم آذرماه در وین آغاز شود.
این مذاکرات در شرایطی آغاز میشوند که جمهوری اسلامی ایران به ویژه به دلیل آنکه تحریمها در هدف آشکارشان برای ایجاد شکاف عظیم میان ملت و حکومت و ایجاد جریانهای قدرتمند براندازی شکست خوردهاند دست برتر را در آن گفتوگوها در اختیار دارد.
🔸 تحریمها طبق اذعان افرادی نظیر «ریچارد نفیو» که از معماران سیاستهای تحریمی محسوب میشوند برای اینکه بتوانند به شکل برگهای چانهزنی در مذاکرات مورد استفاده طرفهای غربی قرار بگیرند بایستی از طریق ایجاد «نارضایتیهای عمومی» و تهدید به براندازی، محاسبات مسئولان حکومت را عوض کرده و آنها را برای اعطای امتیاز تحت فشار قرار دهند.
🔸 اما این اتفاقی است که علیرغم اجرای سیاست «فشار حداکثری»، رخ نداده و ایران به لطف مقاومت مردم، شدیدترین اثرات یک جنگ تمام عیار اقتصادی را پشت سرگذاشته و اکنون تصمیمگیران ایرانی به دنبال آن هستند که از همین مسئله به عنوان اهرمی برای متقاعد کردن غرب به دست کشیدن از سیاستهای زورگویانه و پایان دادن به جنگافروزی اقتصادی علیه ملت ایران استفاده کنند.
🔸 بدیهی است در چنین شرایطی کشورهای غربی و امپراطوریهای رسانهای وابسته به آنها به «آشوب» در داخل کشور نیاز دارند تا بتوانند در مذاکرات آن را به عنوان شاخصی از اثرگذاری تحریمها معرفی کرده و سپس از آن به عنوان یک برگ چانهزنی برای تداوم جنگ اقتصادی علیه ملت ایران استفاده کنند. آشوب، در واقع ابزار دست جریانهای ضد انقلاب برای گلآلود کردن جریان مذاکرات و صید تحریم از آن است.
🔸 توجه به این نکته در کنار قرائن دیگری که نشان میدهد دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور فعلی آمریکا با توجه به کند شدن تیغ تحریمها و اهرمهای فشار آمریکا قصد دارد راهبرد آشوبسازی دونالد ترامپ را برای پیش بردن مطامعش علیه ایران در پیش بگیرد حائز اهمیت است.
🔸 همین چند روز پیش پایگاه «یاهونیوز» گزارش داد دونالد ترامپ در ماههای آخر ریاستجمهوریاش برنامهای را تأیید کرده که هدف آن ایجاد شکاف میان مردم و حاکمیت ایران بوده و قرار بوده نه در دولت خودش بلکه در دوران ریاستجمهوری بایدن اجرایی شود.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#برجام #مذاکره
✅ دور جدید مذاکرات هستهای
🔶 مذاکره برای رفع تحریم امروز در هتل کوبورک وین با حضور همه اعضای عضو برجام آغاز میشود. آمریکا هم در هتل حضور دارد؛ اما چون عضو برجام نیست، در اتاق کناری! حضور دارد و مذاکرات را پیگیری میکند.
🔸 دولت سیزدهم از ابتدای آغاز به کار خود دیپلماسی هستهای متفاوتی از دولت روحانی را در پیش گرفته که دال مرکزی آن مبتنی بر دو مؤلفه اساسی است:
1⃣ اول جدا کردن اقتصاد و معیشت از مذاکرات هستهای، امری که باعث بسیاری از تلاطمهای اقتصادی کشور است.
2⃣ دوم، بیان و پیگیری این اصل مهم که رفع تحریمها هدف مذاکرات است و اگر رفع تحریم صورت نپذیرد، مذاکره ضرورتی ندارد.
🔸 آمریکاییها از همان ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم نیز بیکار ننشسته و در دو سطح تاکنون بحث هستهای را پیگیری کردهاند:
1⃣ یکی در سطح رسمی و تلاش برای آغاز مذاکرات و گفتگو با روسیه، چین و سایرین
2⃣ و دوم، عملیات روانی گسترده رسانهای برای به دست گرفتن ابتکار عمل در مذاکرات.
🔸 یکی از موارد عملیات روانی آمریکاییها، ایده توافق موقت است. این بحث در رسانههای آمریکا مانند نیویورکتایمز و آکسیوس پیگیری شده و بهصورت رسمی و در قالب بستهای پیشنهادی مطرح نشده است؛
این ایده با چند هدف توسط آمریکا پیگیری میشود:
1⃣ تست زدن افکار عمومی و تیم مذاکره کننده ایران؛ آمریکاییها قبلاً این نکته را تجربه کردهاند که با ارائه پیشنهادات مبهم، باعث تزلزل در افکار عمومی و حتی تیم مذاکرهکننده شدهاند؛ اما این بار این تیر بهاصطلاح به سنگ میخورد، چراکه تیم ایرانی اعلام کرده به دنبال رفع یک جای تحریمهاست.
2⃣ آمریکا سعی دارد با جلوگیری از پیشرفتهای جدید هستهای ایران، ازجمله توقف غنیسازی ۶۰ درصدی و در مقابل، پیشنهاد آزادسازی بخش محدودی از اموال ایران در خارج از کشور، برای ایجاد یک توافق گستردهتر و طولانیتر، زمان بخرد و راه را هموار سازد.
3⃣ بازگشت آمریکا به برجام، بدون لغو هیچ تحریمی؛ چون آزادسازی بخش محدودی از داراییهای ایران به معنای رفع تحریم نیست، در حقیقت ایده توافق موقت یک ایراد اساسی حقوقی دارد و نشان میدهد که آمریکا به دنبال حل مسئله نبوده و حاضر نیست تحریم را نادیده بگیرد، چراکه باوجود توافق برجام، به دنبال توافق موقت جدید است!
🔸 #به_قلم_اساتید: مصطفی برزکار
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#رژیم_صهیونیستی
✅ اقدام نمایشی!
🔶 طی چند روز گذشته، در برخی کشورهای همسو با جریان صهیونیزم، شاهد اقداماتی نمایشی همچون قرار دادن حماس و حزبالله در لیست گروههای تروریستی بودیم.
🔸 پیشازاین کشورهای اروپایی بخش نظامی حزبالله را در لیست تروریستی قرار داده بودند؛ اما این بار حماس هم در لیست تروریستی قرار گرفت.
🔸 در رابطه با چنین اقدامی و اهداف آن ذکر چند گزاره ضروری است:
1⃣ در وهله اول چنین اقداماتی بیشتر نمایشی بوده و تحت تأثیر لابیهای صهیونیستی در این کشورهاست.
بهگونهای که یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی و شریک دولت ائتلافی این رژیم در سخنانی در واکنش به تروریستی اعلام کردن حماس از سوی دولت انگلیس اظهار کرد: «تصمیم انگلیس مبنی بر تروریستی اعلام کردن تمامی بازوهای حماس یک دستاورد دیگر برای وزارت خارجه اسرائیل و کشورهای در ارتباط با آن است». نفوذ جریان صهیونیزم در امور سیاسی و تصمیمگیری این کشورها مشهود است و در انگلستان، پارلمان این کشور تحت تأثیر لابی وزیر کشور (پریتی پاتل) و جریان فعال صهیونیستی در پارلمان، به چنین اقدامی دست زدند.
2⃣ این اقدام همزمان با امضای توافقنامه نظامی- امنیتی مغرب با رژیم صهیونیستی صورت گرفت؛ طی سفر اخیر گانتس به مغرب، یک توافق نظامی- امنیتی و همچنین برگزاری مانور مشترک نظامی مورد موافقت طرفین قرار گرفت.
همزمانی این اقدامات در راستای مشروعیت بخشی و غلبه بر چالشهایی است که رژیم صهیونیستی با آن درگیر است. چالشهایی همچون عدم مشروعیت و مهاجرت معکوس در کنار مشکلات متعدد داخلی همچون مسائل امنیتی بیش از همه این رژیم را به خود مشغول کرده است. درواقع خود رژیم صهیونیستی و کشورهای همپیمان آن به دنبال درون زدایی مشکلات از این رژیم و برونزایی آنها هستند.
3⃣ بسیاری بر این اعتقادند که این قبیل اقدامات مقدمهای برای حملات نظامی رژیم صهیونیستی به حماس و در صورت امکان به حزبالله است؛
اما این گزاره بعید به نظر میرسد؛ زیرا باوجود چالشهای گفتهشده و توان نظامی گروههای مقاومت که نمود آن در جنگ ۱۲ روزه غزه نمایان شد، این رژیم در مقطع فعلی توان درگیریهای نظامی را ندارد و بیش از همه به دنبال نمایش رسانهای قدرت و نفوذ بینالمللی - مشابه قراردادهای عادیسازی روابط با برخی کشورهای عربی - توسط برخی اذناب خود همچون انگلیس و استرالیا است.
4⃣ سوابق مبارزاتی گروههای مقاومت فلسطینی با رژیم اشغالگر قدس، از افزایش روزافزون قدرت آنها حکایت میکند و بیشک اقداماتی مشابه پارلمان انگلیس و استرالیا مانعی در مسیر قدرتیابی بیشتر این گروهها نخواهد بود.
از سویی دیگر رویه در پیش گرفتهشده از سوی رژیم صهیونیستی در تروریستی نامیدن گروههای مقاومت سند محکمی است بر عدم توانایی این رژیم برای مقابله مستقیم با گروههای مقاومت.
🔸 #به_قلم_اساتید: محمدرضا فرهادی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#معنویت_و_اخلاق
#تحلیل_کننده
#بسیج
✅ کدام اولویت است؟!
🔸 در دهه اول انقلاب اسلامی نیروهای بسیج در هر صحنهای که کشور نیاز به حضور آنها داشت حاضر میشدند، چرا که از چند مؤلفه اساسی فکری برخوردار بودند؛ اعتقاد به حقانیت نظام اسلامی، اعتقاد و التزام به آرمانها و اهداف انقلاب، اعتقاد به کارآمدی حکومت دینی، باور به رهبری الهی ولی فقیه و ...، از جمله مهمترین ارکان اعتقادی و باورهای آنها بود.
🔸 در برهه کنونی مهاجمان فکری و فرهنگی، ارکان فوق را به عنوان اهداف اصلی مورد هجمه همه جانبه قرار دادهاند، طبیعی است به میزانی که شبهات و تردیدافکنیها در فکر و ذهن عضو بسیج رسوب کند، به همان میزان لبیک او در فراخوانها کاهش خواهد یافت.
🔸 بر این اساس مجموعه بسیج و همه معاونتها و اقشار آن، به همان میزان که وقت، نیرو و اعتبار صرف اقدامات عملی در خدمت رسانی به جامعه و محرومان صورت میدهند، به همان میزان نیرو، انرژی و امکانات خود را صرف همراه سازی فکری و ذهنی بدنه خود و رفع شبهات و گرههای ذهنی اعضای خود نمایند که اگر چنین کردند، امروز و دهههای آینده اعضای بسیج همچنان در فراخوانهای صورت گرفته حاضر خواهند شد.
🔸 #به_قلم_اساتید: دکتر قاسم حبیب زاده؛ کارشناس مسائل سیاسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#ارز
✅ آینده ارز ۴۲۰۰ تومانی چگونه میشود؟
🔶 در رابطه با سیاست دولت در مواجهه با ارز ۴۲۰۰ تومانی ۳ احتمال پیش بینی میشود:
1⃣ احتمال اول: این که دولت کلا ارز ترجیحی را بررسی نکند و تمایلی به حذف آن نداشته باشد. بلکه صرفا یک مقدار ارز برای تأمین کالاهای اساسی دیگر علاوه بر گندم و دارو دریافت کند. اما مشکل این است که ارز کافی وجود ندارد و کسری بودجه جدی باقی میماند. دولت درصدد است که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بخشی از کسری بودجه را جبران کند.
2⃣ احتمال دوم: این که توافق میان دولت و مجلس اجرایی شود. در ظرفیتهای قانون بودجه ۱۴۰۰ دولت میتواند اگر تمایل داشته باشد حذف ارز ترجیحی را اعمال کند. دولت و مجلس برای جلوگیری از ایراد احتمالی دیوان محاسبات در این باره با دیوان هم توافقی داشتهاند.
3⃣ احتمال سوم: این که طرح دولت مبنی بر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مطرح شده و درباره آن مصوبهای تصویب شود. برداشت برخی نمایندگان مجلس این بوده که دولت درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام سیاسی کرده و توپ را در میدان مجلس انداخته است.
بنابراین اگر این موضوع در شورای عالی هماهنگی سران قوا تصویب شود این نگاه از بین می رود. احتمال سوم از ۲ احتمال دیگر جدی تر شده است.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عدالت_و_مبارزه_با_فساد
#تحلیل_کننده
#بانک_مرکزی #ارز
✅ عدالت در برخورد با فساد
🔶 موضوع تحقق عدالت و مبارزه با فساد، يکی از مهمترین آرمانهای انقلاب است که تحقق عملی آن با مسیری دشوار و صعبالعبور همراه است.
🔸 در اين ميان فسادستيزی اگر به چارچوبها و الزاماتی پايبند نباشد، امکان انحراف در آن وجود دارد. فسادستيزی خود نيز بايد مبتنی بر چارچوب عدالت و انصاف و اخلاق و قانون دنبال شود و هرگونه تخلف از اين مسير خود فسادی ديگر است. بهواقع به نام و بهانه مبارزه با فساد نمیتوان ظلمی جاری کرد و حقوقی را ضايع نمود و از دايره عدالت خارج شد!
🔸 ماههای متمادی است که ماجرای فروش پرابهام ارز در سال ۱۳۹۶ توسط متوليان امر در بانک مرکزی به موضوعی پرمناقشه در افکار عمومی بدل شده است.
🔸 در اين راستا دادگاه رسيدگی به تخلفات رئیس بانک مرکزی و معاون ارزی وی تشکيل شد و حدود ۴۰ روز پيش بود که سخنگوی قوه قضائيه احکام پرونده ارزی را اعلام کرد و طی آن ولیالله سيف، رئيس وقت بانک مرکزی متهم به برهم زدن نظم و آرامش بازار ارزی کشور و زمینهسازی برای خریدوفروش غيرقانونی ارز به ميزان ۱۵۹ ميليون و ۸۰۰ هزار دلار و ۲۰ ميليون و ۵۰۰ هزار يورو و همچنين اهمال و سوء مديريت در دوران مسئوليت خود، به تحمل ۱۰ سال حبس تعزيری و متهم رديف دوم، سيد احمد عراقچی، معاون وقت ارزی بانک مرکزی نيز با همين اتهامات به تحمل ۸ سال حبس تعزيری محکوم شدند.
🔸 اما این همه ماجرا نیست؛ بهتازگی خبری منتشر گرديده که يکی از اقتصاددانان طی نامهای به رهبری به بيان نکاتی درباره روند رسيدگي به اين پرونده و همچنين برخی اتهامهايی که منجر به محکوميت متهمان شده، پرداخته و مهمتر آنکه رهبر انقلاب اين نامه را به رئيس قوه قضائيه ارجاع کرده و در هامش نامه مرقوم کردهاند که «مبادا حکم جائرانهای صادر شود و دقت کنيد که اجرای جائرانه هم اتفاق نيفتد».
🔸 اين ماجرا بهخوبی حکايت از حکمت و عدالت و انصاف عالیترين جايگاه حکمرانی در حکومت اسلامی دارد. او که خود ساليان متمادی است پرچمداری مبارزه با فساد را برعهده دارد، دستگاه قضایی را به رعايت قانون و عدالت دعوت میکند تا نکند احیاناً به اسم تحقق عدالت، ظلمی جاری شود!
🔸 اين اتفاق در حالی رقم میخورد که چنين موضعگيریهايی میتواند حتی معظمله را در سيبل تهاجم جديد رسانههای دشمن قرار داده و بهانهای برای حمله به ايشان را فراهم آورد؛ اما رهبری در جايگاهی نيست که از بيان حقيقت و عدالت به خاطر چنين مصلحتسنجیهايی خارج شود و از کنار ظلمی احتمالی بگذرد. تصميم مجاهدانه و باشکوهی که تنها در ميان تربیتیافتگان مکتب امیرالمؤمنین(ع) قابلمشاهده است.
🔸 #به_قلم_اساتید: مهدی سعیدی؛ کارشناس مسائل سیاسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تجارت #قاچاق
✅ گام بلند دولت برای شفافیت تجارت و کاهش قاچاق
🔶 پس از چندین بار خلف وعده دولت قبل در راهاندازی کامل سامانه جامع تجارت، اکنون دولت سیزدهم یک گام بزرگ در این زمینه برداشته و زمینه اتصال گمرک را به سامانه مذکور فراهم کرده است.
🔸 در آستانه صد روزگی دولت، وزیر اقتصاد خبر مهمی را در این زمینه اعلام کرد.
سید احسان خاندوزی در صفحه شخصی خود در فضای توئیتر نوشت: «با همکاری وزارت اقتصاد، معضل چند ساله انتقال کامل دادههای سامانه گمرک و سامانه جامع تجارت در مسیر حل و فصل فوری قرار گرفت. از امروز بخشی از مصوبات روی زمین مانده اجرایی شد. در ماههای بعد کاهش قاچاق به کمک تولیدکنندگان ایرانی خواهد آمد».
🔸 این سامانه کارکردهای متعددی در کنترل قاچاق، کنترل کالاهای تقلبی، تنظیم بازار و رصد موجودی کالاها در انبارها دارد.
🔸 در همین زمینه وزیر صمت نیز از سامانه جامع تجارت بعنوان یکی از بزرگترین و مهمترین پروژههای دولت الکترونیکی نام برد و گفت: رئیسجمهور از همان روزهای اول تشکیل دولت سیزدهم تأکید داشت که این پروژه با دقت و کیفیت خوب اجرا شود.
🔸 به اعتقاد کارشناسان، اجرای کامل و درست سامانه جامع تجارت میتواند از بسیاری مفاسد در زمینه تأمین و توزیع کالاهای اساسی جلوگیری کند.
🔸 شاید برای شما هم این سؤالات پیش آمده که:
چرا هر از گاهی اخباری منتشر میشود که برای واردات یک کالای اساسی، ارز دولتی تخصیص یافته، ولی کالایی معادل آن وارد نشده است؟
یا اینکه براساس آمار گمرک کالایی وارد کشور شده، اما در بازار، کمبود کالا وجود دارد و معلوم نیست کالاهای وارد شده در کدام انبار احتکار شده است؟
همچنین چرا به برخی کالاهای ضروری که در گمرک مانده، ارز تخصیص نمییابد و در برخی موارد آن کالا فاسد میشود؟
چرا یک کالا وارد و ترخیص هم شده است، اما بهدرستی توزیع نمیشود؟
و... .
🔸 این مشکلات در کنار مشکلات ساختاری اقتصاد و بههمریختگی نظام قیمتها، ریشه در عدم اشراف دولت بر فرآیند تأمین کالا، از ثبت سفارش تا توزیع دارد. براساس قانون قرار است سامانه جامع تجارت این خلأ را پر کند.
🔸 برای درک ابعاد گسترده این طرح ملی باید اشاره شود که سامانه مذکور ۱۳ زیرسامانه از جمله؛ سامانه تجارت داخلی، سامانه تجارت خارجی، سامانه نیما، سامانه همتا، سامانه شناسه کالا، سامانه امضاءالکترونیکی، سامانه انبارها، سامانه مجوزها، سامانه شناسه رهگیری، سامانه سرویسهای تجاری، گذرگاه سرویسهای سامانه جامع تجارت، سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی اعتباری و سامانه تخصیص تایر تعریف شده است.
🔸 بنابراین امید میرود با اهتمام دولت برای رفع موانع باقی مانده در مسیر اجرای کامل سامانه جامع تجارت، در سایر کالاها نیز شاهد برچیده شدن بساط قاچاق و فساد و ثبات در تأمین اقلام اساسی باشیم.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل #نشست
#امنیت #مسئله_آب
🔵 بررسی راهکار مقابله با چالش آب
از منظر امنیتی
👤با حضور
دکتر قاسم حبیب زاده؛ کارشناس مسائل سیاسی
🔹چهارشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۰، ساعت ۱۹:۳۰
لینک ورود به جلسه:
https://instagram.com/media_shetab1?utm_medium=copy_link
🆔 @masale_shetab
آبخواهان و پسابخواهان تجمعات اصفهان.pdf
466.5K
#مسائل_اولویت_دار
#مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مسئله_آب
✅ آبخواهان و پسابخواهان تجمعات اصفهان
🔸 تجمع ۱۵ روزه کشاورزان اصفهان که در اواخر آبان ماه به اوج رسید و تمام شد، تجربه ذیقیمتی هم برای مردم و هم برای حاکمیت بود.
🔸 چرا پس از توافق مسئولان با کشاورزان موج جدید، اما کم رمق، تجمع شروع شد؟
🔸 چرا تجمع دهها هزار نفری در کف زایندهرود به تجمع ۲۵۰۰ نفر در ۱۵ نقطه شهر اصفهان تبدیل شد؟
🔸 چرا در تجمعات متآخر شماری از آبخواهی در میان نبود؟
🔸 #به_قلم_اساتید: دکتر عبدالله گنجی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#ولایت_فقیه
#تحلیل_کننده
#شایعه
✅ هرکس بگوید نامه دروغ است وجود خودش دروغ است!
🔶 پس از انتشار نامه آیت الله آذری قمی در رسانهها و شائبههای مختلف ایجاد شده در فضای رسانهای کشور مبنی بر جعلی بودن این نامه؛ در جریان گفتوگو با سید احمد شمس، یکی از نزدیکان دفتر آیت الله آذری قمی وی تصریح کرد که نامه مذکور توسط آیت الله مسعودی خمینی به دست رهبر انقلاب رسیده است.
🔸 در همین زمینه با آیت الله علی اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و تولیت آستان حضرت معصومه(س) در سال های ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۹ گفتوگویی صورت گرفت که بخشهایی از آن را باهم میخوانیم:
"بنده در سال ۷۱ از سوی مقام معظم رهبری به عنوان خادم آستان مقدس حضرت معصومه(س) انتخاب شدم. یکی دو سال شاید گذشت سال ۷۲ یا ۷۳ بود دقیق خاطرم نیست، آقای آذری قمی در دفتر آستانه مقدسه نزد بنده آمدند و گفتند: شما مرتب برای گزارش کار خدمت رهبری میروید، نامهای دارم شما این را به آقا برسانید، من هم گرفتم و نامه را سربسته نگه داشتم.
یکی دو ماه بعد بنده برای ارائه گزارش به دفتر رهبری مراجعه کردم، نامه آیت الله آذری را خدمت رهبری تقدیم کردم، ایشان نامه را خواندند، بعد از خواندن نامه من متوجه شدم که چهره آقا درهم شد و حالتی نگران داشتند و من هم نه میدانستم و نه متوجه محتوای نامه بودم. عرایضم را خدمتشان عرض کردم و آنجا را ترک کردم.
بعد از بازگشت و گذشت دو سه روز آقای آذری قمی از من پیگیری کردند که آیا نامه را به رهبری رساندید؟ بنده هم گفتم بله خدمتشان رساندم ولی چهره ایشان را گرفته و نگران دیدم، ایشان گفت که بله بنده در نامه نوشته بودم که جناب آقای خامنهای چرا شما جلوی بانکهای ربوی را نمیگیرید و سرتاسر ایران را بانک ربوی فرا گرفته است، این بانکها را به طور کلی برچینید و تعطیل کنید.
مدتی گذشت دقیقا یادم نیست چقدر گذشت؛ یک روز آقای آذری در حالی که نامه دیگری در دست داشتند نزد من آمدند و بار دیگر خواستار تحویل نامه مذکور به خدمت رهبری شدند. به ایشان گفتم من نامه اول را که تقدیم رهبری کردم چهره ایشان درهم شد، گفتند نه شما این نامه را برسانید (خوشحال به نظر میرسیدند). نامه را گرفتم و خدمت رهبری رساندم. نامه را خواندند و من دیدم رهبری بعد از خواندن نامه دوم چهرهشان باز شد و خوشحال شدند اما چیزی نفرمودند. من عرض کردم که آقا شما فرمایشی ندارید فرمودند که کاری ندارم.
برگشتم و آقای آذری مجددا پیگیری کردند و بنده گفتم که نامه را تقدیم رهبری کردم و ایشان برخلاف نامه قبلی چهره شان باز شد و خوشحال شدند.
ایشان گفتند که بله من دچار یک تلاطم مغزی شده بودم که الحمدلله یک شب به قمر بنی هاشم متوسل شدم و از آن ناراحتی بیرون آمدم.
کسی که بگوید چنین نامهای نبوده و آن را انکار کند مشخص میشود که دچار خلاف شده و سوظن دارد. آقای آذری این نامه را با خط خودشان نوشتند و بعد هم خودشان فرمودند یک شب متوسل به قمر بنی هاشم شدم و از آن تفکری که داشتم برگشتم.
تا جایی که من به یاد دارم ایشان نسبت به مواضعشان نسبت به رهبری ۱۰۰ درصد پشیمان بودند و مکرر به من میگفتند که آقای مسعودی قمر بنی هاشم تحولی در من ایجاد کرد. حالا آقای کدیور و اینها افرادی هستند که نه با انقلاب خوب هستند نه با اسلام نه با قرآن و فقط حرف می زنند! هر کس بگوید نامه عذرخواهی آیت الله آذری دروغ است، وجود خودش دروغ است!
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#تحلیل_کننده
#اکو
✅ سیاست همسایگی موفق!
🔶 در حاشیه اجلاس سران اکو در ترکمنستان قرارداد سهجانبه سواپ گازی با حضور رؤسای جمهور ایران، ترکمنستان و آذربایجان امضا شد. براساس این توافق، ترکمنستان روزانه ۵ تا ۶ میلیون مترمکعب گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت (سواپ) خواهد کرد. ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در پنج استان کشور را از حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد.
🔶 گزارههای خبری
🔸 جواد اوجی (وزیر نفت) درباره جزئیات این قرارداد اظهار داشت: «از دیماه ۱۳۹۵ تعاملات گازی ایران با ترکمنستان قطع شده بود ولی با انعقاد این قرارداد گام رو به جلویی در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شد».
اوجی درباره تأثیر انعقاد این قرارداد بر پایداری شبکه گاز ایران عنوان کرد: «این قرارداد به تأمین سوخت زمستانی استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان کمک میکند».
🔸 «سید مرتضی هاشمی» نائب رئیس هیئترئیسه بازرگانان اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی نیز در خصوص اهمیت این قرارداد گفته است: «دولت رئیسی میتواند با این قرارداد، هزاران اتفاق مثبت را با کشورهای همسایه رقم بزند، زیرا در حال حاضر، ورود بسیاری از تاجران ایرانی به کشور ترکمنستان ممنوع بوده و حتی بسیاری از تاجران ایرانی در ترکمنستان زندانی هستند که این موارد در گذشته به ظریف، وزیر سابق خارجه هم گفته شده بود. این قرارداد فقط یک قرارداد گازی نیست، یک قرارداد اقتصادی- سیاسی است و جنبههای گوناگون دارد».
🔶 گزارههای تحلیلی
🔸 دولت سیزدهم سه رخداد اقتصادی و راهبردی را در سهماهه اول حکومتداری انجام داده است:
1⃣ اولین رخداد، امضای قرارداد شانگهای و مزایای اقتصادی حاصل از آن بود؛
2⃣ دومین رخداد افزایش صادرات نفتی کشور به یکمیلیون بشکه در روز
3⃣ و درنهایت، سومین رخداد مربوط به سواپ نفتی در حاشیه اجلاس اکو در ترکمنستان است.
🔸 انعقاد قرارداد سواپ گاز از چهار بعد برای ایران حائز اهمیت است:
1⃣ اقتصادی (تأمین گاز استانهای شمالی)
2⃣ سیاسی (همسویی سیاسی سه کشور)
3⃣ بنبستشکنی در تعاملات اقتصادی با ترکمنستان
4⃣ همگرایی ایجابی با محور ترانزیتی لاجورد
🔸 پیام ویژه انعقاد این قرارداد در آستانه مذاکرات ایران و ۱+۴ آن است که غربیها بدانند جمهوری اسلامی بدون برجام و FATF هم میتواند نیازهای خود را تأمین کند.
🔸 مالک شریعتی، نماینده مجلس در توصیف این قرارداد، نوشت: «نمونهای از دیپلماسی اقتصادی منطقهای و سیاست همسایگی موفق».
🔶 نکته پایانی
🔸 نکته پایانی آنکه خیلی فرق هست میان دولتی که آب خوردن مردم را به نظر کدخدا گره میزد با دولتی که گاز پنج استان کشور را بدون نیاز به جابجایی پول، از ترانزیت منطقهای تأمین کند.
🔸 #به_قلم_اساتید: فرهاد کوچک زاده؛ کارشناس مسائل سیاسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مذاکره #برجام
✅ تله اقتصادی مذاکرات وین!
🔶 آنچه در روند مذاکرات هستهای در دولت قبل شاهد بودیم، در هم تنیدگی بیشازاندازه مؤلفههای اقتصادی به مذاکرات بود. طبیعتاً تحریمها بر تراز تجاری، تولید درآمد و جذب سرمایهگذاری برای اقتصاد ایران مؤثر است؛
🔸 اما جالب اینجا است که طی هشت سال گذشته، مذاکره برای رفع تحریمها از خود تحریمها اثرات بیشتری بر اقتصاد کشور گذاشته است. درواقع رویکردهای گذشته باعث شده تا کوچکترین خبر در میز مذاکره، تأثیرات غیرواقعی در بازار پول و نظام ارزی ایران ایجاد نماید.
🔶 گزارههای تحلیلی
🔸 بدیهی است که طرف غربی از حیث رسانه، قدرت بیشتری دارد؛ اما نکتهای که قابلتأمل است، هماهنگی آنها با رسانههایشان برای کنترل افکار عمومی و فشار بر دولت ایران است.
🔸 اگرچه شرطیسازی اقتصاد ایران با برجام از مهمترین اهداف طرف غربی است، ولیکن نقش دولت گذشته در جلوگیری از این فرآیند، تا حد زیادی انفعالی بوده است. در این زمینه، تلاش دولت سیزدهم در جهت اصلاح رویه گذشته است، اما گویا پیوستهای رسانهای آن بهخوبی طرحریزی و اجرا نمیشود؛ در کنار کارگروههای فنی تحریم، بانک، نفت و ... در تیم مذاکرهکننده جدید، جای یک تیم رسانهای قوی خالی است؛ تیمی که بتواند اهرم شکلدهی به افکار عمومی در ایران را از دست طرف غربی خارج کند.
🔸 ایده توافق موقت یا توافق گامبهگام، قطع بهیقین حوزه اقتصادی را از هر حوزه دیگر بیشتر متأثر خواهد ساخت و سبب خواهد شد تا در بر همان پاشنه خواست طرف غربی بچرخد، یعنی شرطیسازی محیط داخلی ایران به مذاکرات. لذا توافق موقت مخاطراتی منفی در حوزه انتظارات تورمی و سرمایهگذاری خواهد داشت که میبایست از انعقاد آن خودداری شود.
🔶 نکته پایانی
🔸 به نظر میرسد طرحریزی و اجرای پیوست رسانهای مذاکرات برای کنترل بازخوردهای اقتصادی در جامعه بسیار اهمیت دارد. آنچه باید در موضعگیریهای اعلامی و اعمالی دولت، بر هر موضوع دیگری غلبه پیدا کند، این است که دولت اقتصاد و معیشت را به مذاکره گره نخواهد زد.
🔸 تأکید فزاینده بر رفع تحریمها در مذاکرات، بدون اشاره به سایر ظرفیتهای موجود برای توسعه اقتصادی کشور، مؤثر افتادن تحریمها بر اقتصاد را به افکار عمومی القا میکند و بیشک کمک به هدف دشمن در شرطیسازی اقتصاد ایران است. لازمه نیفتادن در این دام غربی، تهیه پیوست رسانهای گامبهگام و هماهنگ با هر مرحله از مذاکرات پیش رو است.
🔸 #به_قلم_اساتید: علی محمدی؛ تحلیلگر
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab