#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#اقتصاد
✅ سیستان و بلوچستان در مسیر توسعه
🔰 قسمت دوم
🔶 در ادامه این سفر، ۱۱ طرح شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان با ۴۱ میلیارد تومان اعتبار و در بخشهای مختلف ساخت، اصلاح و توسعه شبکه برق افتتاح شد که با بهرهبرداری از این پروژهها حدود ۱۴ هزار خانوار این مناطق از برق مطمئن و پایدار بهرهمند شدند. همچنین عملیات لولهگذاری طرح ملی نمکزدایی و انتقال آب از دریای عمان به مرکز و شمال سیستان و بلوچستان با حضور رئیسجمهور آغاز شد. طبق برنامه زمانبندی کلان طرح، فاز زود هنگام آن که شامل برداشت آب شور و نمکزدایی به حجم ۵۰ هزار متر مکعب در روز است، برای تأمین آب مورد نیاز ساحلنشینان استان تا نیمه نخست سال ۱۴۰۳ محقق خواهد شد. حجتالاسلام رئیسی در ادامه، از عملیات ساخت پتروشیمی مکران در جنوب سیستان و بلوچستان به ظرفیت هشت و نیم میلیون تن بازدید و از نزدیک روند پیشرفت این مجموعه را بررسی کرد.
🔶 برگزاری نشست با فعالان اقتصادی و اجتماعی پیشرفت و آبادانی سیستان و بلوچستان و دیدار با سران طوایف سیستانی و بلوچ و معتمدان استان، از دیگر برنامههای سفر رئیسجمهور به جنوب سیستان و بلوچستان بود.
🔶 اولویت قرار دادن احداث مراکز بهداشتی و درمانی، پیگیری احداث مراکز شبانهروزی تعلیم و تربیت از سوی آموزش و پرورش و همچنین بررسی مشکلات برخی اراضی شخصی ملی شده در این استان، از جمله تأکیدات رئیسجمهور ناظر به مطالب مدعوین حاضر در این نشستها بود.
🔸 #به_قلم_اساتید:حسین چخماقی
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#اقتصاد
#روابط_خارجی #دلار
✅ رقبا پشت دروازه بغداد
🔰 قسمت اول
🔶 عراق به دلیل نزدیکی مسافت و شباهت فرهنگی، مدتهاست که در میان مهمترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران قرار دارد. سرمایهگذاری مستقیم در عراق و نیز تهیه یک نقشه راه تجاری منسجم، راهکار مناسبی برای افزایش ارتباطات اقتصادی بین دو کشور و فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی کشور است.
🔶 تجارت میان ایران و عراق در دو دهه اخیر محیطی مناسب و روندی صعودی داشته است. بنا بر آمار، عراق دومین واردکننده محصولات ایرانی پس از چین است که اهمیت استراتژیک این کشور را برای ایران نشان میدهد. با توجه به مذاکرات میان ایران و عراق برای افزایش حجم مبادلات تجاری خود به ۲۰ میلیارد دلار، از ۱۴ میلیارد دلار کنونی، فعالان اقتصادی در بخشخصوصی در حال ارزیابی بازار عراق و ارائه پیشنهادات برای گسترش روابط دوجانبه ایران و عراق هستند.
🔶 باید توجه داشته باشیم که حضور رقبای ایران در این بازار، همچون چین، امارات و ترکیه هر روز پررنگتر میشود و این، خود زنگ اخطاری است که باید به شدت جدی گرفته شود.
تجارت خدمات، یکی از حوزههای کمتر پرداختهشده در روابط میان ایران و عراق است؛ درحالیکه در برخی حوزهها، مانند توریسم مذهبی فعالیتهایی از سوی ایران صورتگرفته که آن هم کمتر جنبه اقتصادی داشته است. در حوزههای دیگر، مانند توریسم درمانی، کشور ایران از پتانسیلهای بالایی برای ارائه خدمات به اتباع عراقی برخوردار است. فقدان زیرساختها و شرکتهای ارائهدهنده خدمات، آسیبهای مهمی به این مسئله وارد کرد. این امر میتواند از سوی بخشخصوصی مورد توجه قرار گیرد.
🔶 بر اساس آمار، صادرات ایران به عراق، طی بازه زمانی ۱۰ ساله روندی کاملاً صعودی داشته است و صادرات غیرنفتی ایران به عراق در سال ۲۰۰۸ حدود 8/2 میلیارد دلار بود که این رقم در سال ۲۰۱۹ به حدود ۹ میلیارد دلار رسیده و ایران در آن سال، بزرگترین شریک تجاری عراق بوده است؛ اما طی چند سال اخیر، ایران جایگاه خود در عراق را به کشوری، چون ترکیه و بعضاً چین واگذار کرده است. این در حالی است که صادرات ترکیه به عراق در سال گذشته میلادی حدود 12/6 میلیارد دلار بوده است و این رقم برای ایران با احتساب صادرات انرژی به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسیده است. رقم تجارت چین و عراق در سال گذشته میلادی حدود ۵۳ میلیارد دلار بوده است که با توجه به قرابت جغرافیایی ایران و عراق، اشتراکات فرهنگی و روابط راهبردی عمیق دو کشور، لزوم دیپلماسی اقتصادی فعال از سوی ایران مورد نیاز است تا بازاری وسیع با پتانسیل بالا برای صادرات، چون عراق را به رقبا واگذار نکند.
🔶 به گفته فعالان اقتصادی، عدمثبات قوانین یکی از عمده دلایل افت صادرات ایران به عراق طی چند سال اخیر به شمار میآید. از سوی دیگر، مشکلات در فرایند حمل کالا یکی دیگر از دلایل عدمرشد روابط تجاری دو طرف است؛ چراکه اغلب کالاهای صادراتی ایرانی در پایانهها تخلیه و بارگیری مجدد میشود که این امر، آسیب بسیاری به کالاهای صادراتی وارد میکند.
🔶 اما عراق همچنان برای تأمین گاز خود به ایران وابستگی شدیدی دارد. اسفندماه سال گذشته «علی احمد» مدیر شرکت مرکزی تولید برق عراق، زیرمجموعه وزارت نیروی این کشور، اعلام کرد که عراق واردات گاز از ایران را طی ماه جاری به ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در روز (افزایش چندبرابری) رسانده است. به گفته وی، رقم واردات گاز عراق پیشتر حدود ۱۰ میلیون مترمکعب در روز بوده است؛ اما در پی افزایش دمای هوا در عراق، این کشور برای تولید نیرو به واردات گاز بیشتر از ایران نیاز دارد؛ چراکه عراق بدون واردات برق و گاز از ایران به شدت با بحران کمبود انرژی مواجه خواهد شد.
🔶 در واقع روابط ایران و عراق در حوزه انرژی از جمله انتقال برق، گاز و همچنین تکنولوژی، یکی از رازهای تحکیم روابط میان این دو همسایه است. عراق خود مطلع است که با توجه به بحرانهای اقتصادی حال حاضر در این کشور، بدون تحکیم روابط با ایران در ابعاد گوناگون نمیتواند ثبات و دوام خود را تضمین کند؛ زیرا ترکیه، یک کشور ناامن و نامطمئن برای عراق در نظر گرفته میشود و با توجه به مداخلات آنکارا در بغداد و کمک به گروههای تروریستی در شمال عراق و سوریه، ایران یک همسایه امن برای عراق در نظر گرفته میشود.
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#اقتصاد
#روابط_خارجی #دلار
✅ رقبا پشت دروازه بغداد
🔰 قسمت دوم
🔶 اما ایران برای حفظ بازار انرژی خود در عراق بهویژه در زمینه انتقال برق باید بتواند با عرضه قیمتهای رقابتپذیر و تسهیل انتقال انرژی توافقات انرژی با عراق را به شکل درازمدت حفظ کند. به گزارش «سعودی گازاته»، تیرماه سال جاری عراق و عربستان برای کاهش وابستگی به برق ایران، قراردادی را امضا کردند که همزمان با سفر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به عربستان صورت گرفت؛ اما در پی مصالحه اخیر ایران و عربستان و عزم دو کشور برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی، به نظر میرسد دسیسهها علیه تعاملات انرژی ایران و عراق نیز به پایان برسد؛ اما با این حال با توجه به ادامه کارشکنیهای آمریکا و فشار آن بر عراق برای کاهش وابستگی به انرژی ایران، تهران باید با تنظیم قراردادهای رقابتی و تسهیل انتقال انرژی حضور بلندمدت خود در بازار عراق را به منزله یک مشتری همیشگی تضمین کند.
🔶 نفوذ و حضور مستمر ایران در بازار عراق مستلزم نگاه رقابتی و استراتژیک میان فعالان اقتصادی در پروسه صادرات، اعتمادسازی با شریک عراقی و بهینهسازی و مدرنسازی موضوع بستهبندی و برندینگ است؛ زیرا با توجه به سهولت فرآیند ترخیص کالا در عراق نسبت به سایر کشورهای عربی، این مزیت بزرگی برای تجار ایرانی است که باید به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد.
باید توجه داشته باشیم که رقبای ایران در عراق، همچون چین و ترکیه با هیچ یک از محدودیتهای مالی و مشکلات در نقل و انتقال پول که ایران با آنها دست و پنجه نرم میکند، مواجه نیستند و به راحتی امکان جابهجایی پول از طریق بانک و دریافت ضمانتهای قابل اطمینان را دارند که این امکان برای تجار ایرانی مهیا نیست.
🔶 سنگاندازیهای مداوم آمریکا علیه ایران در موضوع تجارت بینالملل نیز خود به این مشکلات اضافه کرده است. بهمن ماه سال گذشته آمریکا در ادامه اقدامات خصمانه خود علیه ایران و ایجاد فشار حداکثری بر اقتصاد ایران تلاش کرد تا با فشار بر عراق، مانع از انتقال دلار به ایران شود. روزنامه «والاستریت ژورنال» در این زمینه گزارش داد که فدرال رزرو نیویورک در ماه نوامبر کنترلهای شدیدتری را بر معاملات دلار از سوی بانکهای تجاری عراق اعمال کرد. این اقدام به منظور توقف انتقال دلار به ایران و اعمال فشار بیشتر به دلیل برنامه هستهای ایران و سایر اختلافها طراحی شد تا تهران را برای تأمین دلار دچار مشکل کند. ایران سالها از شرکتها از عراق تا ترکیه برای به دست آوردن دلار در معاملات بینالمللی استفاده کرده است.
🔶 اما به گفته «محمد حسینی» عضو اتاق مشترک ایران و عراق، این روند تأثیر چندانی بر حجم تجارت ایران و عراق نخواهد داشت؛ زیرا انرژی عمده محصول صادراتی ایران به عراق است که عراق عمدتاً از طریق تهاتر کالا با ایران تسویه میکند. البته بانک مرکزی عراق اعلام کرده است که قرار است تجارت غیرنفتی خود با چین را به صورت یوان به انجام برساند و عزم عراق برای کنار گذاشتن دلار از معاملات تجاری، این سیگنال را ارسال میکند که روند مشابهی را نیز میتواند در تجارت با ایران پیش گیرد تا از مشکلات تعاملات مالی با ایران به واسطه تحریمها در امان بماند که تحقق این موضوع، مستلزم پیگیری بیشتر از سوی مسئولان اقتصادی، تشکیل کارگروههای لازم برای توسل به ارزهای ملی یا ایجاد بانک مشترک است.
بدیهی است با مصالحه اخیر ایران و عربستان که عراق به همراه چین و عمان یکی از حامیان و بانیان این طرح بوده است، افقهای روشنی در تعاملات مالی ایران و عراق رقم خواهد خورد که تحقق آن نیازمند بازارسازی قویتر محصولات ایرانی در عراق، اعزام مشاوران اقتصادی و تأمین انرژی پایدار و رقابتپذیر برای عراق است.
🆔 @tahlil_shjr
#مسائل_اولویت_دار
#مسئله_محوری
#جنگ_اقتصادی
✅ نبود «نیروی کار» یا «نیروی انسانی بیکار؟»
🔶 ما با یک وضعیت عجیب و غریب در عرصه اشتغال مواجه هستیم. چگونه است که از یکسو بیکاری به عنوان یکی از مهمترین چالشهای اجتماعی در کشور مطرح بوده و هست که به عنوان ریشه برخی دیگر از آسیبهای اجتماعی نیز بدان اشاره شده و از سوی دیگر وزیر کار و برخی از مسئولان استانی و محلی در اقصاء نقاط کشور از کمبود نیروی کار و ضرورت واردات نیرو کار از خارج در بخشهای تولیدی سخن میگویند؛ مثل کمبود 3 هزار نیروی کار برای توسعه واحدهای تولید در استان مرکزی که در سفر اخیر وزیر کار به آن اشاره شده است. این سؤالی است که باید محل تأمل برخی نخبگان ما باشد.
🔰گزارههای تحلیلی:
در تحلیل این وضعیت باید گفت:
1⃣ در کشور یک آمایش وضعیت نیرویی مبتنی بر شناسایی ظرفیت موجود و نیازسنجی استعداد مطلوب صورت نگرفته و در همین راستا برنامهریزی برای کمیت و کیفیت تربیت نیروی مورد نیاز در هر بخش و هر منطقه با ایجاد سند کلان آموزشی در سطوح مختلف نظام آموزشی کشور صورت نگرفته تا مبتنی بر آن مراکز آموزشی به اعلام ظرفیت برای پذیرش فراگیر بپردازند؛ نه اینکه دانشگاهها بر اساس ساختمان، صندلی، اعضای هیئت علمی دانشجو جذب کنند و یک بدنه پرحجم فارغالتحصیل که فضای کار در این سطح برای آنان وجود ندارد و پدیده «بیکاری شیک» و معضل «کمبود نیروی کار مطلوب و مهارتمحور» در کشور شکل بگیرد و عدم تناسب بین فارغالتحصیلان دانشگاهها و نیاز واقعی کشور، وضعیت کاریکاتوری را به وجود آورده است.
2⃣ ارزش کار کارگر باید در قیمت کالا و خدمات به عنوان رکن اصلی تولید آن کالا یا خدمات رنگ، واقعی به خود بگیرد و انگیزه ورود به عرصه کار و تلاش یعنی مقوله دستمزد، تأمینکننده هزینه زندگی کارگران باشد تا این درک اجتماعی شکل بگیرد که درآمد حاصل از کار است و بس.
3⃣ باید این حقیقت را پذیرفت که اقتصاد ایران به مرحلهای رسیده که دیگر با مشکل و معضل بیکاری مواجه نیست و بلکه باید بحث اعراض از مشاغل پشت میزی و رواج پذیرش مشاغل متنوع را با پیوست عقلانی لزوم توجه به مقولاتی چون «مسکن، خودرو، مالیات کم و تفریح کارگران» فرهنگسازی کرد. چرا که نمیشود از جامعه و جوانان توقع داشت که هر شغلی را بپذیرند بیآنکه به تأمین معیشت خود از قبل آن شغل فکر نکنند!
4⃣ در جنگ اقتصادی، لجمن (لبه جلوی این نبرد) در حقیقت کارگر است و همه ساختارها و سازوکارها باید به عنوان ستاد در خدمت این طبقه فعال و پرکار یعنی نیروهای صف باشد و میزان بهرهبرداری ستاد نباید از نیروهای صف بالاتر باشد چرا که محور اصلی چرخش اقتصاد کشور یعنی تولید همانا این طبقه شریف و نجیب است که مزد او برابر با نقش او در فرایند تولید کالا و خدمات نیست و این خردمندی یقینا در علاقمند شدن بیشتر افکار عمومی به سمت پذیرش مشاغل با حقوق کارگری تأثیر شگرفی دارد و اثرات مثبت خود را در «افزایش تولید» نیز نشان خواهد داد.
🔸 #به_قلم_اساتید:جواد خسروی
🆔 @tahlil_shjr
#سیاستهای_کلی_نظام
#رسانه #امنیت
✅ دبیر جدید و رسالتهای جدید
🔸روحانی، لاریجانی، جلیلی و شمخانی؛ ۴ نفر با ۴ گرایش ویژه سیاسی و تیپ شخصیتی و فکری متفاوت. اما نظام امنیتی کشور و فراتر از آن راهبری نظام به نحوی بوده است که توانسته است با چهرههای متفاوت و به یمن وجود نهادها و ساختارهای امنیتی و نظامی مربوطه، یک امنیت پایدار با ویژگیهای منحصر به فرد را در یکی از ناامنترین مناطق جهان رقم بزند. دکتر علیاکبر احمدیان امروز در شرایطی دبیرخانه شورای عالی امنیت کشور را به دست میگیرد که کشور دارای چنین امنیت باثباتی است. اما دبیر جدید قطعاً گرههایی پیشرو دارد که باید برای آنها تدبیر کند.
🔸امروز کشور در فضای حقیقی و کف میدان دارای امنیت باثباتی است اما آیا در حوزه فکری، مجازی و رسانهای هم آرامش و امنیت پایداری که مورد انتظار است، وجود دارد؟ متأسفانه در شرایط فعلی مرجعیت فکری و رسانهای به خاطر جنگ رسانهای دشمن و برخی کمکاریهای داخلی گرایش به آن سوی مرزها کرده است!
🔶 امروزه بنا به اظهارات متولیان، قیمت دلار را کانالهای تلگرامی گاه به مرحله انفجار میرسانند، امثال سعودیاینترنشنال با خبرسازی امنیت جامعه را با اختلال مواجه میکنند، هر سلبریتی با تعدادی دنبالکننده محدود برای ساختارها عرضاندام میکند و... . کمرنگ شدن مرجعیت رسانهای، فکری و مجازی در سال گذشته اختلالاتی را ایجاد کرد که تا به امروز آثارش مشهود است.
🔸امروز یکی از رسالتهای ویژه دبیر جدید، تلاش برای احیای این ویژگیهای از دست رفته است. آنچه گفته شد به معنای تجویز رویکرد سلبی نیست چراکه امروز آثار رویکرد سلبی را دیده و چشیدهایم.
🔶 یکی از برنامههای ویژه دریادار احمدیان، رسیدن به یک سازوکار روزآمد و نو در مواجهه با بحرانها و شرایط خاص مانند مدیریت خبررسانی و روایت، نحوه مواجهه با مراجع نوین تأثیرگذار جامعه مانند سلبریتیها و... است. اما مهمترین رسالت دبیر جدید میتواند رویکرد ایشان و شورا در خصوص انتخابات باشد. شورایعالی امنیت ملی نقش ویژهای در مدیریت امنیت انتخابات دارد؛ اما رسالت ویژهتر و مهمتر از امنیت انتخابات، تقویت مشارکت و رقابت در لیلهالقدر نظام است کاری که در اسفند ۱۴۰۲ ثمره آن را خواهیم دید.
🔸آغاز هر مسئولیتی زمان مناسبی برای پیشبینی آثار و پیامدهای آن مسئولیت نیست چرا که راه پیشرو با چالشها و دستاندازهایی مواجه است که قابل پیشبینی نیست اما سوابق گذشته سردار احمدیان، انضباط فکری او و... میتواند نوید خوبی برای آینده پیشرو باشد.
🔸 #به_قلم_اساتید:یعقوب ربیعی
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#افول_آمریکا
#انقلاب_اسلامی
✅ ایران و نظم آینده جهانی
🔰 قسمت اول
🔶 رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگزاران در 1402/1/15 در بخشی از بیاناتشان به موضوع مهم تغییر هندسه قدرت و نظم در حال شکلگیری جهانی اشاره کردند و فرمودند: «دنیا در معرض یک تحول سیاسی قرار دارد، علایم زیادی وجود دارد که نظم کنونی جهان در حال تغییر است و نظم جدیدی بر جهان حاکم خواهد شد. این تحول جهانی خوشبختانه در جهت تضعیف جبهه دشمنان جمهوری اسلامی است.»
ظهور و بروز نشانههای افول هژمونی آمریکا از مقطع حوادث 11 سپتامبر 2001 به بعد و قدرتیابی سایر بازیگران بینالمللی، نظیر چین و روسیه نشان داد، جهان به تدریج شاهد «تغییر» در نظم بینالملل و تحول در موقعیت و منزلت قدرتها و بازیگران در چرخه سیستمی قدرت خواهد بود. در این فضای جدید، شاهد خیزش قدرتهای نوظهوری هستیم که در قالب دستهبندیهای گوناگون، مدعی سهمخواهی از قدرت جهانی هستند. با توجه به منطق ضد نظام سلطه انقلاب اسلامی و تلاش در جهت نقد و به چالش کشیدن نظم تکقطبی آمریکامحور، همگرایی مشهودی میان اهداف برخی قدرتهای نوظهور و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. در این نوشتار تلاش میشود به پایههای نظم جهانی در حال شکلگیری و فرصتها و تهدیدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران اشاره اجمالی شود و مخاطبان فرهیخته در این زمینه به تأمل واداشته شوند.
🔶 نظم جهانی در حال شکلگیری
«نظم» مهمترین مسئله دانش روابط بینالملل، به ویژه برای دانشمندانی است که با رویکرد سیستمی آن را تحلیل میکنند. وقتی از مفهوم نظم جهانی سخن میگوییم، بیش از هر چیز به وضعیتی اشاره داریم که نتیجه کنش و واکنش مجموعه بازیگران دولتی و غیر دولتی است که بر مبنای قواعد و رویههای نسبتاً پایداری در حال تعامل با یکدیگر هستند. در مفهوم نظم بینالمللی، منظور از واحدها و کارگزاران نظم بینالمللی تنها دولتها هستند و نظم به مثابه وضعیت پایدار چینش، مناسبات و روابط بین اجزا(دولتها) در مسیر اهداف نظام (از جمله حفظ بقای دولتها)است؛ اما منظور از نظم جهانی ترتیبات و رفتار الگومند بازیگران بینالمللی است. تحولات نظم جهانی از زمان فروپاشی شوروی تا کنون نشان داد، نظم هژمونیک به ویژه در صورتی که بیشتر ماهیت ایدئولوژیک داشته باشد تا واقع گرا، نظمی کم دوام و گذراست. به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان حوزه روابط بینالملل، هماکنون نظام بینالملل در حال گذار از نظم هژمونیک به یک نظم چندقطبی است. با توجه به وضعیت کنونی نظام بینالملل، به نظر میرسد میتوان از دوره گذاری سخن گفت که دیگر صرفاً آمریکایی نیست و چینیها در چارچوب آن از اینکه به آمریکاییها بگویند ساکت شو ابایی ندارند؛ بلکه هشدار میدهند امروز نوبت ماست که بگوییم و نوبت شماست که گوش کنید. به نظر میرسد، در نظام بینالملل کنونی حداقل سه تحول مهم اتفاق افتاده است: نخست آنکه قدرت دیگر میل به تمرکز ندارد و به قول «ریچارد هاس» در دست خیلیها و در خیلی جاها پیدا میشود. دوم تهدیدات جدیدی در نظام بینالملل شکل گرفته که هیچ قدرتی به تنهایی توان برخورد با آنها را ندارد. سوم بعد نامتقارن قدرت اهمیت زیادی پیدا کرده و این خود سبب شده است تا وضعیت نظام بینالملل به این پنداشت مرشایمری که «همه دارای میزانی از قدرت برای ضربه زدن به همدیگر هستند»، نزدیکتر شود. همه اینها نشان میدهد، به اعتقاد برخی اندیشمندان حوزه روابط بینالملل، جهان در حال گذار به یک نظم بیقطب/ فراقطب است. در چنین وضعیتی، نمیتوان انکار کرد که نظام بینالملل با وضعیت جدیدی روبهرو شده است. وضعیتی که از آن به گذار در نظم بینالمللی یاد میشود و در آن قدرت از حالت بینالدولی به شکل محدود و متصلب سابق خارج شده و در دامنه وسیع در میان بازیگران مختلفی پخش شده است.
🔶 ایران و فرصتهای نظم نوظهور
نظم جهانی نوظهور نیز مانند هر پدیده دیگر تهدیدها و فرصتهایی دارد. نکته مهم این است که لزوم تغییر یک نظم به نظم دیگر به معنای تحویل چک سفید امضا به ما نیست. تهدید دارد، فرصت دارد و ما باید مدیریت کنیم تا بتوانیم بازیسازی و بازیگردانی کنیم. اینکه فرصتی ایجاد شود و ما از آن استفاده کنیم، خیلی خوب است؛ اما مهم این است که ما خودمان طراحی راهبردی برای نظم جهانی داشته باشیم.
🔸 #به_قلم_اساتید:محسن محمدیالموتی
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#افول_آمریکا
#انقلاب_اسلامی
✅ ایران و نظم آینده جهانی
🔰 قسمت دوم
🔶 در این میان، تبدیل تهدیدها به فرصتها مهمترین کار است. جمهوری اسلامی در طول این چهار دهه از انقلاب اسلامی به ویژه در دهه اخیر فرصتهای منطقهای بسیاری را که تأثیر تعیینکننده در روندهای جهانی هم داشته، آزموده است. بنابراین، بیدلیل نیست که در تحولات اخیر کشورهایی، همانند چین و روسیه برای شکلدهی به نظام چندقطبی در آینده هندسه قدرت جهانی جایگاه ویژهای برای جمهوری اسلامی قائل هستند.
🔶 همین موقعیت، فرصتها و مزیتهایی را برای ما ایجاد میکند که لازم است با مطالعه عمیق از روندها و فرآیندهای پیش رو، از آنها در راستای بیشینهسازی منافع ایرانیان بهره بگیریم.
🔶 رهبر معظم انقلاب به تازگی تأکید فرمودهاند: دشمنان ما در حال ضعیف شدن هستند. افول هژمونی آمریکا فینفسه، یعنی فرصت برای جمهوری اسلامی. از اینرو، ارتقای نقش جمهوری اسلامی در منطقه و نظام بینالملل، افزایش قدرت تأثیرگذاری محور مقاومت، کاهش قدرت اجماع سازی آمریکا، تضعیف آرمانها و ارزشهای لیبرالی، خودمختاری راهبردی ایران و... از جمله فرصتهایی هستند که در اختیار ما قرار دارند.»
🔶 نتیجه سخن
به هرصورت، روند تحولات بینالمللی نشان میدهد، نظم آینده جهانی نظمی چند قطبی با ویژگیهای متفاوت از گذشته خواهد بود. در چنین نظمی، چین و روسیه با وجود داشتن ظرفیتهای یک قدرت بزرگ، تمایل دارند سایر فرصتها و ظرفیتهای رو به رشد در مناطق مهم دنیا، از جمله غرب آسیا و سایر نقاط جهان را هم به توان و امکانات خود، به ویژه در ساحت ایدئولوژیک و گفتمانی با هدف مشروعسازی اقدامات خود و سامان بخشیدن به یک نظم جدید بینالمللی بیفزایند. آمریکا دیگر نمیتواند رؤیای جهان تکقطبی را در سر بپروراند؛ ولی تا مدتهای طولانی به قول «مادلین البرایت» وزیر خارجه اسبق آمریکا، کشوری صرفنظر ناشدنی باقی خواهد ماند. چنین نظمی دستیابی به نقشهای نوین را برای قدرتهای نوظهور منطقهای، از جمله ایران بیش از پیش تسهیل میکند؛ به گونهای که جمهوری اسلامی ایران میتواند از طریق تعمیق روابط همسایگی و ایجاد شبکههای ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک در منطقه بر محور منافع و شبکه ژئوکالچر بر محور هنجارها و هویتهای مشترک قدرتیابی خود را تکامل ببخشد.
🔸 #به_قلم_اساتید:محسن محمدیالموتی
🆔 @tahlil_shjr
#مسئله_محوری
#رسانه #اغتشاشات
#امنیت
✅ از زبان مردم سخن بگویید
🔶 استان سیستانوبلوچستان از مشکلات متعددی رنج میبرد، نخبگان دلسوز استان با فهم صحیح قضیه و ورود به هنگام میتوانند کمک قابل توجهی به حل مشکلات مردم داشته باشند، اما در ماههای اخیر برخی از نخبگان این منطقه در فهم اهم و مهم قضیه اشتباه فاحش داشتهاند.
🔰گزارههای خبری:
1⃣ با وجود شکست پروژه آشوب در پاییز 1401، همچنان خطبههای هفتگی مولوی عبدالحمید اسماعیلزهیبخشی از خوراک رسانهای شبکه لندننشین را تأمین میکند. برای مثال وی در روز هشتم اردیبهشت ۱۴۰۲ اظهار داشت: «وقتی قاتل از میان مردم باشد پیدا میشود اما وقتی قاتل، مأمور باشد شما چگونه نمیتوانید او را پیدا کنید؟! ما معتقدیم همانطور که اگر مردم، مأموری را بکشند قصاص دارد، اگر مأموری هم مردم را بکشد قصاص دارد. ما در همین بلوچستان دیدهایم که در درگیریهای طایفهای قاتل دستگیر نمیشود، اما وقتی مأموری کشته میشود لشکرکشی میکنید و قاتل را پیدا میکنید.»
2⃣ نمونه دیگر اینکه آیتالله رئیسی در جریان سفر به سیستانوبلوچستان درباره حقابه هیرمند تأکید کردند: «میخواهم به حاکمان افغانستان عرض کنم که این سخن بنده را مطلب عادی تلقی نکنند، بسیار جدی بگیرند؛ به مسئولان و حاکمان افغانستان اخطار میکنم که حق مردم و منطقه سیستانوبلوچستان را سریعا بدهند.» اما این صحبتها با واکنش منفی امام جماعت مسجد مکی مواجه شد. عبدالحمید در تاریخ (1402/2/29) درباره سخنرانی رئیسجمهور گفت: «رئیسجمهور در رابطه با حقابه صحبتهای تندی کرد و از آن طرف مسئولان افغانستان نیز مقداری روی این موضوع ناراحت شدهاند. بهتر است این موضوع از طریق گفتوگو حل و فصل شود.»
🔰گزارههای تحلیلی:
1⃣ اینکه صحبت مردم باید از زبان افراد تأثیرگذار یک جامعه بیرون بیاید یک موضوع منطقی است اما گاه ممکن است اولویتها تغییر یافته و موجب تهیه خوراک رسانهای برای دشمن گردد. در ماههای اخیر سخنان اسماعیلزهی در خطبههای نماز جمعه زاهدان سوژه رسانههای ضدانقلاب شده است. متأسفانه وی هر هفته در تریبونهای نماز جمعه موضعی خلاف امنیت ملی و مصالح عمومی گرفته و خوراک رسانهای جریان ضد انقلاب را تأمین میکند.
2⃣ طی شش ماه اخیر شاهد تحرکات تروریستی علیه نیروهای انتظامی و مردم در سیستانوبلوچستان هستیم. شهیدان معین قدمیاری، عارف هوتی، احمد صالحی، امانالله شاهوزهی، بهزاد براهویی، حجتالاسلام شهرکی، سرهنگ مهدی ملاشاهی، جواد کیخاجهانتی، سروان عباسی، سرهنگ شهرکی و شهادت مرزبانان در منطقه مرزی سراوان تنها بخشی از شهدای و کشتهشدگان ماههای اخیر هستند. بیشک یکی از علل چنین اقدامات شنیعی دمیدن در آتش کینهها، اهم و مهم نکردن در مسائل، وارد کردن جامعه به حاشیه و... است که باید نسبت به آن تحذیر صورت پذیرد.
3⃣ یکی از الزامات مطالبهگری اهم و مهم کردن قضایا و مطرح کردن مطالبات مردمی است. برای مثال بر اساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI)، در مدت زمان یک ساله تا پایان فروردینماه امسال 86/8 درصد از سیستانوبلوچستان درگیر پدیده خشکسالی است. این استان 20 سال درگیر خشکسالی شده است. نکتهای که از این گفته مستفاد میشود این است که نخبه دلسوز کسی است که به درستی اصل و فرع را تشخیص دهد و بر اساس آن اقدام کند. آیا تأمین خوراک رسانهای برای شبکههای رسانهای ضد انقلاب اهمیت زیادی دارد یا اینکه باید با موضعگیری درست مانع از به شهادت رسیدن جوانان این مرز و بوم و حل مشکلات آبی و ستاندن حق آبه هیرمند شد؟
🔸 #به_قلم_اساتید:فرهاد کوچکزاده
🆔 @tahlil_shjr
هدایت شده از اسلام ناب
📢 ثبت نام هفتمین دوره معرفتیتشکیلاتی اسلامناب
🗓 تاریخ برگزاری دوره:
خواهران ۲۰ تا ۳۰ تیر
برادران ۱۰ تا ۲۴ مرداد
🕑 آخرین مهلت ثبت نام:
۳۰ خرداد
📎لینک ثبت نام:
eslamenaab.ir
🔸کسب اطلاعات بیشتر:
خواهران:
@eslamenaab_khaharan
برادران:
@eslamenaab_baradaran
#اسلام_ناب
#قیام_جوانان_برای_تحول_ایران
📚 مرکز معرفتی تشکیلاتی اسلام ناب
🆔️ @eslamenaab_ir
#سیاستهای_کلی_نظام
#اقتصاد
#مجلس
✅ ارزیابی چهرههای سیاسی با تأمل در منطق رهبری
🔸️متأثر از سایه انداختنِ مشکلات اقتصادی و سنگینی معضلات معیشتی بر زندگی مردم، بخشهایی از جامعه و خاصه برخی نیروهای انقلابی گمان میبردند که مجلس یازدهم عملکرد چندان مطلوبی ندارد. اما ارزیابی مثبت رهبر معظم انقلاب درباره مجلس قدری برای آنان غیرمنتظره نمود. رهبری اما گفتند که با در نظر گرفتن "نگاه مجموعهای" عملکرد مجلس مناسب و مطلوب است. آنچه در اینجا سخن اصلی است و اهمیت اساسی دارد یافتن و تأمل در منطق و مبنای قضاوت رهبر انقلاب اسلامی در مواجهه با شخصیتهای سیاسی و نهادهاست. برخی بررسیها نشاندهنده آن است که منطق ارزیابی رهبری در این باره بر اساس "نگاه مجموعهای" و "جمعبندی نهایی" تنظیم شده است.
🔸️در ۲۱ دیماه ۱۳۸۸ که اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی در مجلس هشتم برای طرح انتقادات از عملکرد آقای لاریجانی و آقای احمدینژاد به عنوان رؤسای مجلس و دولت وقت، خدمت رهبر انقلاب اسلامی رسیده بودند بعد از نقدهای جدی و نسبتا طولانی که مرحوم علیاصغر زارعی به نمایندگی از اعضای فراکسیون بیان کرد، رهبری در پاسخ فرمودند: "من این را بارها گفتهام؛ اثبات و نفی ما نسبت به اشخاص، ناشی است از جمعبندیای که ما نسبت به این آدم یا نسبت به این دولت یا نسبت به این جریان داریم. این به معنای این نیست که هیچ نقطه منفیای در این جايی که ما داریم تأییدش میکنیم، نیست؛ خوب، چرا، نقطه منفی هم هست؛ منتها من وقتی مقایسه میکنم بین آن نقطه منفی و آن نقاط مثبت، میبینم که آن نقاط مثبت ترجیح پیدا میکند. خوب، نتیجه جمعبندی میشود این. به نظر من باید اینجوری عمل کرد".
🔸️علیرغم چنین شیوهای که رهبر معظم انقلاب در پیش گرفته و آن را خطاب به همگان تجویز کردهاند، اما متأسفانه همچنان نگاه سیاه و سفید نسبت به عملکرد بازیگران سیاسی و حتی دولتها و مجالس در بخشهای مختلف جامعه و حتی عناصر انقلابی وجود دارد. در روزهای گذشته پس از سالها اظهارنظرهای کم و بیش تند نسبت به عملکرد آقای شمخانی توسط برخی افراد و گروههای مختلف، وی از مسؤلیت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی کنارهگیری کرد. اما اندکی بعد رهبر حکیم انقلاب اسلامی وی را علاوه بر عضويت در مجمع تشخیص مصلحت نظام ،که سیره رایج ایشان در این خصوص است، به عنوان مشاور سیاسی خود نیز برگزیدند.
🔸️پیش از این و مشابه احکام مسؤلیت آقای شمخانی، رهبر انقلاب آقای لاریجانی را به عنوان عضو مجمع تشخیص و مشاور سیاسی خود انتخاب کرده بودند که او نیز از سوی جمعی از گروهها و افراد مورد نفی قرار میگیرد. سخن بر سر این نیست که کم و کاستی در کارنامه آقای لاریجانی و آقای شمخانی وجود ندارد، بلکه مسئله اساسی آن بوده و هست که این افراد و احتمالا برخی دیگر یکسره خارج از دایره انقلاب معرفی شده و میشوند. عناصر مؤمن و دغدغه مند باید با درک دشواریهای اداره کشور و آداب حکمرانی و نیز فهم و تشخیص منطق و مبانی اقدامات رهبر معظم انقلاب اسلامی، افکار و رفتارهای اجتماعی و سیاسی خود را سامان دهند و بکوشند در مسیر اعتدال، انصاف و واقعبینی حرکت کنند.
🔸 #به_قلم_اساتید: عزیز غضنفری؛کارشناس مسائل سیاسی
🆔 @tahlil_shjr
#علم_و_پژوهش
#معنویت_و_اخلاق #مجلس
✅ بیائید این اخلاق رهبری را تمرین کنیم
🔶 رهبرانقلاب در دیدار با نماینده های مجلس از آنها تقدیر کرد؛ اینکه انقلابی آمدند و انقلابی ماندند. تا به حال دقت کردید؟ این اخلاق در رهبرانقلاب دامنه دار وپرسابقه است. وقتی اقدام مثبتی از دولت هم می بینند تقدیر می کنند؛ مثل کار و تلاش دولتی ها. یک وقت هایی از یک مسوول تقدیر می کنند؛ یک وزیر یا یک نهاد. مثلا تقدیر از وزیر کشور یا ستاد فرمان امام برای واکسن و غیره.
🔶 وقتی مسوولی هم کنار گذاشته میشود باز مراقبت می کنند زحمات او نادیده گرفته نشود. گوئی تجربه یک مسوول را غنیمت می دانند و اجازه نمی دهند این علم و تجربه کنار گذشته شود. یک نمونه اش دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی؛ آقای شمخانی.
جالب اینکه در این خصوص به جناح بندی ها نیز فکر نمی کنند. برای او کار و خدمت مهم است؛ علم و تجربه و هویت افراد را تکریم می کنند و تا وقتی خود را درون انقلاب تعریف می کنند به آنها توجه دارند.
🔶 حتی وقتی دولت یا مسوولی دوره اش تمام می شود نیز اجازه نمی دهد درباره عملکرد آن ها بی انصافی شود. یک نمونه اش نیز دولت گذشته. وقتی از عقب ماندگی های دهه 90 می گویند به عوامل مختلف از جمله سهم تحریم ها اشاره می کنند که نکند همه نقص ها به پای یک دولت نوشته شود. چنین اخلاقی را کجا سراغ داریم؟ کمتر کسی از مسوولین است که اینطور نسبت به خدمات دیگران قدردان باشد. این اخلاق سیاسی خودش آموزنده است.
🔶 قدردانی خودش یک راهبرد است؛ راهبردی فراتر از راهبرد مدیریتی؛ بلکه یک راهبرد تربیتی است. یکی از قواعد اصلی رشد انسان ها به ظهور کشاندن دارایی هاست. ماجرا را در ابعاد یک جامعه ببینید و نه حتی تک تک افراد. وقتی آنچه از خیرات یک جامعه به بروز و ظهور می کشیم جامعه وجودش مستعد افاضه دارایی ها و نعمات بیشتر می شود. این راهبرد بر اساس منطق قرآنی لَئِن شَکَرتُم لَاَزیدَنَّکُم است.
🔶 راهبرد شکر، تنها برای مدیریت سیاسی کشور هم نیست؛ گوئی مهمترین ثمره اش یک درس برای زندگی است. برای زندگی فردی آدم ها و سبک تعامل اجتماعی افراد.
درس اصلی اینست؛ قدردان و شاکر باشیم. قدم اول شاکر بودن نیز اینست که ابتدا نعمت را ببینیم. دارایی ها را ببینیم و سر دست بگیریم. دیدن داشته های ما، خودش جزئی از شاکری است. اگر در زندگی شخصی مان و با اطرافیان این اخلاق را تمرین کردیم در فضای سیاسی جامعه نیز با همین سبک رفتار می کنیم.
🔶 ثمره اصلی این اخلاق اینست که هم حرکت و داشته ها را می بینیم و امیدوار خواهیم بود و هم نقص ها را در نسبت با دارایی ها می سنجیم و با کمترین کسری و ضعف و آسیبی از کوره در نمی رویم و دچار سستی و رخوت نمی شویم و از همه مهمتر وقتی نعمت ها را در کنار نقص ها دیدیم متوجه اراده حق در پس همه امور می شویم؛ گوئی ظهورش همه جا هست تا در دل مشکلات راه را باز کند.
🔸 #به_قلم_اساتید: محسن مهدیان؛ تحلیلگر
🆔 @tahlil_shjr
نسخه درمانی کاهش اجارهبها وابسته به کاهش تب تورم است.pdf
55.3K
#مسئله_محوری
#مسکن #تورم
✅ نسخه درمانی کاهش اجارهبها وابسته به کاهش تب تورم است
🔶 کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: اگر دولت به دنبال کاهش فشار بر روی مستاجران است باید مهمترین و اساسیترین راهکار کنترل اجاره بها و عدم فشار روی مستاجران را از طریق کاهش و مهار تورم دنبال کند.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: رحمان سعادت؛ کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان
🆔 @tahlil_shjr