📷 مراسم عزاداری #ماه_محرم در یکی از تکایای تهران در دوره قاجار
✍ مرحوم آیتالله حاج #شیخ_عیسی_چالهمیدانی فرزند مرحوم #حاج_ملاجعفر بر فراز منبر مشغول وعظ و خطابه میباشند.
🔹در آن دوره رسم چنین بود که منبر واعظ در قسمت زنانه قرار میگرفت.
🕌 @feyziye_tehran
📷 مرحوم #آیتالله_حاج_سید_عبدالجواد_علمالهدی سمت راست تصویر و حضرت #آیتالله_العظمی_خامنهای سمت چپ تصویر در سنین جوانی
✍ آیتالله علمالهدی روز ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ دار فانی را وداع گفتند.
ایشان که به دلیل همراهی با #نهصت_امام_خمینی به دستور ساواک از قم به تهران هجرت کرده بودند، در محله میدان قیام ساکن شدند و در طول سالیان دراز به تعلیم و تربیت طلاب و تدریس فقه و اصول و فلسفه اشتغال داشتند.
✨از جمله خدمات ایشان تاسیس #مدرسه_الامام_القائم عج در سال ۱۳۳۸ میباشد.
🕌 @feyziye_tehran
✍ این هم تصویر جمعی از وعاظ و روحانیون تهران با تابلوی #انجمن_اتحادیه_حسینی که چندان نام و نشانی از ایشان در مدارس و حوزههای علمیه تهران دیده نمیشود.
🔺روحانیونی با نام ونشانهای مجد الواعظین، فخرالاسلام، سلطان الواعظین، حسام الاسلام، سیف الدین و.... که عمدتا القاب اعطایی دربار قاجار بوده است.
📷این تصویر مربوط به اجتماع وعاظ و ذاکران دولتی #تکیه_دولت است که احتمالا در سال ۱۳۲۴ بر جنازه #مظفرالدین_شاه برداشته شده است.
🕌 @feyziye_tehran
📝 گزارش #اعتماد_السلطنه از حضور در مجلس عزاداری #مدرسه_مروی
مربوط به ۶ محرم ۱۲۹۹ق
📖 #روزنامه_خاطرات_اعتماد_السلطنه ص۱۳۳
🔺در این تاریخ تولیت مدرسه مروی برعهده مرحوم #حاج_ملاعلی_کنی بوده است.
از جمله نکاتی که اعتمادالسلطنه در گزارش خود از این مجلس به آن اشاره میکند:
▪️نظم بسیار خوب مدرسه و مجلس روضه که از زمان تولیت حاج ملا علی بیشتر شده است.
▫️شرط وقفنامه مدرسه مروی این است که طلاب آن در ایام دهه اول محرم، شبها باید در مجلس روضه همین مدرسه حاضر شوند.
▪️هرشب باید روضه خوانی شود و شام بدهند.
▫️خدمتکارهای مجلس همه معمم بودند.
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
📷 سخنرانی تاریخی #امام_خمینی (ره) در #عصر_عاشورای سال ۴۲ در #مدرسه_فیضیه قم
🎙بسمالله الرحمن الرحیم
الآن #عصر_عاشوراست... گاهی که وقایع روز عاشورا را از نظر میگذرانم، این سؤال برایم پیش میآید که اگر بنیامیه و دستگاه یزید بن معاویه تنها با حسین، سر جنگ داشتند، آن رفتار وحشیانه و خلاف انسانی چه بود که در روز عاشورا با زنهای بیپناه و اطفال بیگناه مرتکب شدند؟ بچه خردسال چه تقصیر داشت؟ زنها چه تقصیر داشتند؟ نظرم این است که آنها با اساس سروکار داشتند، بنیهاشم را نمیخواستند، #بنیامیه با #بنیهاشم مخالفت داشتند، نمیخواستند شجره طیبه باشد. همین فکر در ایران [وجود] داشت. اینها با بچههای شانزده ـ هفده ساله ما چه کار داشتند؟ سید شانزده ـ هفده ساله به شاه چه کرده بود؟ به دولت چه کرده بود؟ به دستگاههای سفاک چه کرده بود؟ لکن این فکر پیش میآید که اینها با اساس مخالفند، با بچه مخالف نیستند. اینها نمیخواهند که اساس موجود باشد؛ اینها نمیخواهند صغیر و کبیر ما موجود باشد.
📢 #اسرائیل نمیخواهد در این مملکت دانشمند باشد؛ اسرائیل نمیخواهد در این مملکت قرآن باشد؛ اسرائیل نمیخواهد در این مملکت علمای دین باشند؛ اسرائیل نمیخواهد در این مملکت احکام اسلام باشد. اسرائیل به دست عمال سیاه خود، مدرسه را کوبید. ما را میکوبند؛ شما ملت را میکوبند. میخواهد اقتصاد شما را قبضه کند؛ میخواهد زراعت و تجارت شما را از بین ببرد؛ میخواهد در این مملکت، دارای ثروتی نباشد، ثروتها را تصاحب کند به دست عمال خود. این چیزهایی که مانع هستند، چیزهایی که سد راه هستند، این سدها را میشکند؛ قرآن سد راه است، باید شکسته شود؛ روحانیت سد راه است باید شکسته شود؛ مدرسه فیضیه سد راه است، باید خراب شود؛ #طلاب_علوم_دینیه ممکن است بعدها سد راه بشوند، باید از پشتبام بیفتند، باید سر و دست آنها شکسته شود برای اینکه اسرائیل به منافع خودش برسد؛ دولت ما به تبعیت اسرائیل به ما اهانت میکند.
🕌 @feyziye_tehran
📝 طریقه خواندن #زیارت_عاشورا
بنابر دیدگاه #علامه_سید_محمدحسین_حسینی_طهرانی و به خط ایشان
🕌 @feyziye_tehran
📷 تصویر دستهجات عزاداری محرم در تهران
✍ در گذشته سه دسته عزاداری در تهران سرآمد دسته ها بود.
۱. دسته عربها که مبدأ حرکتشان #محله_سید_اسماعیل بود.
۲. دسته ترکها که محل تجمعشان #مسجد_شیخ_عبدالحسین در #محله_پاچنار بود.
۳. دسته قزاقها که از #میدان_مشق واقع در شمال غربی #میدان_توپخانه (#میدان_امام_خمینی) حرکت میکردند.
دسته قزاقها به سرکردگی #رضاخان از میدان مشق به طرف #شمس_العماره میآمد و در مسیر به خانه آیتالله #سید_کمالالدین_بهبهانی (برادر شهید مشروطه #آیتالله_سید_عبدالله_بهبهانی) وارد میشد.
💠 مرحوم آیتالله #سید_حسین_بدلا که در یک شب #شام_غریبان امام حسین علیه السلام در منزل آقا سید کمال الدین حضور داشته روایت میکردند که رضاخان در حالیکه که به پیشانیاش گل مالیده بود،مقابل آقا سید کمال الدین بهبهانی زانو و زد و گفت:
«این قزاقها همه، یاران شما و امام زمان هستند و آمادهاند تا سربسپارند و از دعای خیر شما بهرهمند شوند.دعا کنید تا اینها به اسلام و مملکت خدمت کنند. ما که وارد بیت علما میشویم هدفمان این است که وابستگی خودمان را به مردم و علما ثابت کنیم.»
📚 کتاب هفتاد سال خاطره از آیتالله سید حسین بدلا ص۳۲
🕌 @feyziye_tehran
💠 حجتالاسلام پورذهبی از ثمرات حوزه تهران
✍ دیروز خبر انتصاب حجتالاسلام #حاج_شیخ_عبدالرضا_پورذهبی را به نمایندگی رهبر فرزانه انقلاب در استان کردستان شنیدیم.
ایشان که مقدمات و سطوح علوم دینی خود را در حوزه تهران پشتسر گذاشته اند، سالها از محضر عالم ربانی و عارف بزرگ #آیتالله_میرزا_عبدالکریم_حقشناس بهرههای علمی و معنوی برده است.
نگارنده در دو دیدار وگفتگویی که در #دانشگاه_شهید_بهشتی و جای دیگری با حجت الاسلام پورذهبی داشتم خاطرات بسیاری از سالهای تحصیلشان در دهه ۶۰ و ۷۰ به خاطر دارم.
ایشان تحصیلات علوم دینی را از سال ۵۹ و در #مدرسه_آیتالله_مجتهدی آغاز کردند و پس از آشنایی با آیتالله حقشناس به حوزه درسی #مدرسه_سپهسالار_قدیم که توسط آن عالم ربانی اداره میشد راه یافتند و تا #کفایة_الاصول را در این مرکز علمی از محضر آیتالله حقشناس استفاده کردند. البته حجتالاسلام پورذهبی از برخی درسهای آیتالله حقشناس نیز که در منزل تدریس میشد بهره برد و با فرزند ایشان مباحثه میکرد.
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
💠 حجتالاسلام پورذهبی از ثمرات حوزه تهران ✍ دیروز خبر انتصاب حجتالاسلام #حاج_شیخ_عبدالرضا_پورذهبی
💠 حجتالاسلام #حاج_شیخ_عبدالرضا_پورذهبی در بیان خاطره اولین دیدار خود با #آیتالله_حقشناس میفرمود:
🔹خدمت آیت الله حق شناس در مسجد امین الدوله رسیدم. نماز ظهر و عصر که خوانده شد در حیاط مسجد امین الدوله یکی از دوستان ما بنده را به آیت الله حق شناس معرفی کرد.
بنده در آن زمان که اوایل طلبگیم بود صبحها درس میخواندم و بعد از ظهر ها هم کار می کردم که به دلایلی بنا بود که به پدر و خانواده وابسته نباشیم.
🔸اولین حدیثی که در حیاط مسجد من از زبان آیت الله حق شناس شنیدم همان حدیث قدسی هست که در مسجد امین الدوله ایشان فرموده بودند و در قسمت جلوی مسجد نصب بود که پرورگار به جناب داوود خطاب کرد:
یا داوود انا مطیعٌ لِمَن اَطاعَنی واَنَا جالسٌ لِمَن جالَسَنی و انا ذاکرٌ لمَن ذَکَرَنی
🔹و یک قضیه ای را هم همان موقع بیان کردند که اگر کسی خداوند را اطاعت کند خداوند اورا اطاعت می کند و حرفهایش را گوش می دهد بعد از بنده پرسیدند که من چه می خوانم. من آن موقع در #مدرسه_آیتالله_مجتهدی مغنی می خواندم و تا سال 61 مدرسه آیت الله مجتهدی بودم و خدمت ایشان عرض کردم که من بعد از ظهر ها کار می کنم که ایشان این جمله را برای من خواند که من فکر می کنم تا ابد این جمله در گوش ما هست که از فرمایشات مرحوم خواجه نصیر الدین طوسی در آداب المتعلمین است فرمودند:
✨وکان فی زَمَنِ الاوَل یَتَعَلَمونَ الحِرفه ثُمَ یَتَعَلَمونَ العلم حَتی لا یَطمَعونَ فِی اموالِ الناس. علما و فقهای ما در زمان اول حرفه یاد می گرفتند و بعد به سراغ علم می آمدند تا طمع در مال مردم نکنند.
🕌 @feyziye_tehran
📷 حضور ائمه جماعات مساجد شمال تهران در #مسجد_قبا
در سمت چپ تصویر آیتالله #شهید_مفتح دیده میشوند.
🔹شهید مفتح در دهه ۵۰ مسجد قبا را در مجاورت #حسینیه_ارشاد تاسیس کردند و در آن به اقامه جماعت و فعالیتهای انقلابی پرداختند.
🕌@feyziye_tehran
💠 #فیضیه_تهران را در #اینستاگرام دنبال کنید.
https://instagram.com/feyziye_tehran?igshid=1weyk2fyupahb
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ راقم این سطور اگر در #فیضیه_تهران مینویسم و به همراه شما با سفینه تصاویر و اسناد به گذشته سفر میکنم، هدفم بازیابی هویت #حوزه_تهران است. در گذشته سیر نمیکنیم تا در تهران قدیم بمانیم، بلکه تا مراقب باشیم تا نسبت به آن همه عظمت و شکوه پیشین و جایگاه تاثیر گذار و تاریخآفرین عقبگرد نکنیم.
🔹تصمیمگیران و تصمیمسازان حوزه تهران، لطفا از #مدرسه_صدر و آن همه روحانیت و نورانیت و تاثیر غفلت نکنند.
مدرسهای که روزی جایگاه عرفان و حکمت بود و زمانی پایگاه خیزشهای پرشور طلاب علوم دینی.
🔸گرچه در این سالها بنای دیرین آن به کلی دگرگون شده و چه بسا چیزی از بنای کهن نمانده، اما هنوز موج نجوای عارفانه #آقا_محمدرضا_قمشهای و دیگر حکما در آن طنینانداز است.
🔹نمیدانم چرا مدرسه صدر طی این دو سده روی ثبات به خود ندیده است. روزی فقه و اصول، روزی حکمت و عرفان، و دورهای هم چنان پایکوب ازدحام هجوم مشروطهخواهان که انگار نه انگار اینجا حوزه علمیه است.
🔸در دوران پهلوی به خوابگاه دانشجویان مبدل شد و در آغاز انقلاب، به پناهگاه طلاب عراقی، تحت تولیت #شهید_سید_محمدباقر_حکیم.
🍂و باز تعطیل و متروک ماند تا حوض زیبایش ترک برداشت و درختان چنارش پوسید و آجرهایش فروریخت و حجرههای فوقانی آن به بازاریان فروخته شد که یکی از همین حجرهها، حجره آقا محمدرضا قمشه ای و دیگر حکما بود.
🔹پس از آن ویرانی، چندی بعد تجدید بنا شد. قدمت بنای فعلی به دو دهه نمیرسد ولی هنوز همان حال و هوای گذشته را دارد.
🔸در این سالهای اخیر، طلوع طرح مشکات در این مدرسه، روحی دمید در این کالبد خسته و افسرده و شاید همین طرح با رویکرد انقلابیاش است که با ماهیت این مدرسه سنخیت دارد. اما این نیز دیری نپایید که محتوای مدرسه از سوی دستاندرکاران جدید تا حدودی به دگرگونی افتاد و امروز آن عزیزان هم نماندند و مدرسه باز در آستانه دگرگونیهای شکلی و محتوایی عمیقتر.
🔸گویا مدرسه صدر آزمایشگاه است و دور از جان، طلاب آن موش آزمایشگاهی. در این کشاکش سلایق چه چیز بیشترین آسیب را میبیند جز جویندگان معارف و هویت این مرکز علم. خوب است برای مدارس علمیه هویتی زنده قائل شویم تا درک کنیم که مدرسه هم افسرده میشود و چه بسا حتی میمیرد. مگر مدرسه سید نصیرالدین خیابان خیام یا مدرسه دارالشفای بازار (همین روبروی مدرسه صدر) نمرد!؟
📝دوست دارم یک روز از تاریخ دویست ساله مدرسه صدر بنویسم تا اهالی امروز تهران بهویژه حوزه تهران، بیشتر به آن ببالند و بل بیندیشند و تصمیم صحیح بگیرند.
🕌 @feyziye_tehran
✍خاطرات #علامه_یحیی_نوری از علمای بزرگ تهران که رهبری مردم مبارز در ۱۷ شهریور ۵۷ را برعهده داشت از آن روز ...
🗓به مناسبت سالروز شهادت شهدای ۱۷ شهریور
🕌 @feyziye_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ #علامه_یحیی_نوری از علمای بزرگ تهران که رهبری مردم مبارز در ۱۷ شهریور ۵۷ را برعهده داشت میفرماید:
💠از سالها پیش از آن دوره، ما سعی میکردیم تمام ابعاد اسلام را به جوانان بیاموزیم و به همین خاطر در جنب #حسینیه_فاطمیون، مجمع معارف اسلامی را دایر کردیم که در آن، کلاسهای اسلامشناسی و معارف اسلامی را تدریس میکردیم. از شب 23 ماه رمضان سال 1357، این کلاسها را ادامه دادیم تا اینکه در شب 28، رژیم به آن اقدام پلید دست زد و خاک اره آغشته به بنزین زیر پای حاضران در مجلس ــ که در حال بازگشت به خانه بودند ــ ریخت و در حین فرار و پرهیز از آتش، آنان را به گلوله بست که چند تن شهید شدند. آنان اولین شهدای #میدان_شهدا هستند. این بود که در روز سیام اعلام کردیم: نماز عید فطر را که قبلا قرار بود در میدان وثوق اقامه شود، در میدان شهدا اقامه خواهیم کرد و تذکر دادیم که هیچکس حق ندارد از این کار جلوگیری کند؛ زیرا وقتی که برای میهمانان شاه، چندین خیابان را قرق میکنند، ملتی که این خیابانها متعلق به خودشان است، بهطور طبیعی حق خواهند داشت چند ساعتی، عبادت خود را در بستر این خیابانها برقرار کنند. نماز برگزار شد و بعضی از خبرگزاریها مخابره کردند و در روزنامه کیهان دوشنبه 14 شهریورماه نوشته شد: حدود چهارصدهزار نفر در میدان شهدا #نماز_عید_فطر را اقامه کردند.
💠به بنده ساعت6:30 صبح جمعه 17 شهریور، با تلفن خبر دادند که در دوازده شهر حکومت نظامی اعلام شده است و من بیدرنگ، انتظامات و افراد خود را بسیج کردم؛ چون جلسات صبح جمعه ما 8:30 شروع میشد و مردم ساعت 7 جمع میشدند. از طرف من اعلامیهای تهیه شد به این مضمون: «دولت غیرقانونی برای دوازده شهر حکومت نظامی اعلام کرده و دولت در نظر دارد توطئهای را پیاده کند و امروز تا اطلاع ثانوی، جلسه جمعهها برقرار نیست و مردم متفرق شوند» و این امر تا ساعت 10 صبح مرتب اعلام میشد. بااینهمه گروههای انبوه مردم از اطراف، به سوی میدان شهدا در حرکت بودند و اطراف خانه و مدرسه من، از طرف نیروهای نظامی محاصره شده بود و بیرون رفتن من بههیچوجه میسر نبود. در ساعت 8:30 صبح بود که عدهای به میدان شهدا رسیدند و در همین لحظه نیروهای نظامی از اطراف آنها را محاصره کردند. آنها در این یورش، کلیه مقدمات یک کشتار را فراهم کرده بودند و حتی سربازان اسرائیلی نیز در کشتار حضور داشتند. افراد ما سربازانی را دیده بودند که به زبان انگلیسی و زبانهای خارجی صحبت میکردند.
🕌 @feyziye_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ای فتنهجوها! ای عاملین دست اجنبی و صهیونیست و امپریالیست! ای از خود بیخود شدهها! ای کور و کارها! .....
🗓 به مناسبت ۱۹ شهریور سالروز وفات #آیتالله_طالقانی
🕌 @feyziye_tehran
📷 آیتالله #سید_ابوالحسن_طالقانی پدر مرحوم آیتالله سید محمود طالقانی
🔺از علمای بزرگ تهران در عصر پهلوی اول
✍ گویند که ایشان اولین درس خارج را در #حوزه_تهران دایر کرد که در #مدرسه_مروی برگزار میشد.
پیش از آن دروس عالیه حوزه تهران منحصر به دروس سطح بود.
🕌 @feyziye_tehran
📷 تصویر آیتالله #سید_جعفر_شاهرودی.
ایشان از شاگردان عارف بزرگ مرحوم #حاج_میرزا_جوادآقا_ملکی_تبریزی بود و از مرحوم آقاضیاء و آقا #سید_ابوالحسن_اصفهانی اجازه اجتهاد داشت و از سال ۱۳۶۴ق /۱۳۲۳ش در تهران سکونت یافت و در #مسجد_مهدوی خیابان هلال احمر اقامه جماعت مینمود.
💠در جوانی در شاهرود، شبی در عالم رؤیا #امام_زمان عج را در بیابانی زیارت کرد که شیخی وارسته حالت تقربی به حضرتش داشت. چهرهاش را بهخاطر سپرد. بار سفر بست و به حوزه مشهد و تهران سفر کرد ولی او را نیافت. به قم رفت و در یکی از حجرات مدرسه فیضیه او را دید. مرحوم حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی همان شخصی بود که در خواب دیده بود. ملازمت ایشان را اختیار کرد تا فتوحاتی برایش حاصل شد.
مکاشفهای عظیم از لحظه رحلت مرحوم ملکی تبریزی برای آیتالله شاهرودی حاصل شد که در کتب شرح حال مذکور است.
🕌 @feyziye_tehran