🗓 به مناسبت سالروز درگذشت آیتالله #سید_علیرضا_قدوسی؛
✍ این عالم ربانی در مشهد متولد شد و دروس مقدماتی و سطح را در همان دیار فراگرفت و در درس خارج مرحوم #میرزا_مهدی_اصفهانی شرکت کرد.
🔹همزمان با حادثه #مسجد_گوهرشاد و فشار دولت رضاخان بر علما و روحانیون، آیتالله قدوسی به عراق مهاجرت کرد و به مدت ۱۳ سال از محضر اساتید بزرگ حوزه کربلا و نجف از جمله آيات عظام #سيد_ابوالحسن_اصفهاني، #سيد_محمود_حسيني_شاهرودي و #سيد_جمال_الدين_گلپايگاني بهره برد.
آیتالله قدوسی پس از تکمیل تحصیلات خود به ایران بازگشت و به اصرار مردم محله #سرآسیاب_دولاب در این منطقه ساکن شد و به امامت جماعت و تبلیغ و تربیت در #مسجد_حجت (عج) پرداخت.
🔸این عالم وارسته در تاریخ ۲۳ تیر ۸۷ در سن ۱۰۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.
#محلات_تهران
#علمای_محلات
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر: مرحوم #سلطان_الواعظین_شیرازی صاحب #شبهای_پیشاور همراه با عدهای از روحانیون تهران در مسجد شاه سابق (مسجد امام خمینی فعلی) در زمان #نهضت_ملی
✍ هنوز هم وقتی در بازار تهران قدم میزنم، میبینم مردمی که میخواهند آدرس #مسجد_امام را بپرسند میگویند: آقا! #مسجد_شاه کدام طرف است؟!
بعضیها هم انگار تعمدا «شاه» آن را غلیظتر میگویند و انگار میخواهند مدحی نثار محمدرضا کنند. یکبار به یکی از آنها گفتم: این شاه که به مسجد میچسبانید میدانید کدام شاه است؟ گفت: حتما محمدرضا یا رضا پهلوی! گفتم: نه؛ منظور بانی آن #فتحعلی_شاه_قاجار است.
🔹از اینها بگذریم، یک نکته تاریخی پژوهشی در همین باب به صورت پرسش مطرح میکنم؛ شما به آن فکر کنید؛ من هم ان شاء الله بعدا جواب آن را عرض میکنم:
📃وقتی #اسناد_ساواک مربوط به همین مسجد را که در گذشته به آن #مسجد_سلطانی هم میگفتند، بررسی میکردم دیدم در برخی از گزارشات ساواک از این مسجد به «مسجد امام» تعبیر شده!
فکر کنید خود ساواکیها خیلی وقتها به این مسجد، مسجد امام میگفتند، نه مسجد شاه. اما بعضی از مردم ما هنوز مقید به «مسجد شاه» هستند.
⁉️ حالا سؤال: آن زمان که امام خمینی (ره) هنوز آیتالله خمینی بود، چرا خود حکومتیهای پهلوی هم به مسجد شاه مسجد امام میگفتند؟!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🍃 در پاسخ به سؤال گذشته درباره نامیدن #مسجد_شاه به «مسجد امام» در برخی اسناد ساواک.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗓 روز گذشته سالروز شهادت آیتالله #سید_عبدالله_بهبهانی از رهبران #مشروطه در ۲۴ تیر ۱۲۸۹ش بود.
✍ چندی پیش تصاویری از خانه رو به ویرانی #شیخ_فضل_الله_نوری در #محله_سنگلج تقدیم شد. همان خانهای که در مقابل جناب شیخ مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بعد از شهادت هم ماهها بدنش در آن خانه به امانت سپرده شد.
🍂 اما گویا خانه سید عبدالله بهبهانی در #سرپولک هم چندان وضعیت بهتری ندارد. همان خانهای که سید در آن به ضرب گلوله چهار فرد مسلح به شهادت رسید. خانهای که خود یک تاریخ بود و در سایه بیتوجهیها اندکاندک محو میشود.
🎞 توضیح فیلم: برشی از مستند «تهران که باغ بود» ساخته حسن کاوهزاد
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 نفر اول از راست: #میر_جلال_الدین_محدث_ارموی(شوهرخواهر #جلال_آل_احمد)،
نفر از اول از چپ: جلال آل احمد
نفر دوم از چپ: حجت الاسلام #سید_علی_آل_احمد(برادرزاده جلال)
🗓 به مناسبت ۵ ذی الحجه درگذشت محدث ارموی در سال ۱۳۹۹ق برابر با ۵ آبان ماه ۱۳۵۸ و مدفون در حرم حضرت عبدالعظیم (ع)
💡بیانات رهبر معظم انقلاب درباره مرحوم محدث ارموی در تاریخ ۹۱/۱/۲۸:
🔹مصحّح این کتاب (کتاب النقض) - مرحوم محدّث اُرموی - خیلی زحمت کشید برای این کتاب و هیچ هم از او قدردانی نشد؛ من خواهش میکنم در این کاری که دارد انجام میگیرد، از مرحوم محدّث واقعاً قدردانی بشود.
خب، مرد بسیار فاضلی بود؛ محدّث یک چیزی شبیه #محمد_قزوینی - یعنی واقعاً همانجور تیپی - بود. من ایشان را از نزدیک دیده بودم، کاملاً میشناختم. این کتاب النّقض و ملحقات نقض را هم من خودم از ایشان شخصاً خریدم.
ایشان این کتاب را یک دوره، دو دوره، سه دوره، در دستمال میگذاشت -از این دستمالهای ابریشمی- و با خودش راه میبرد؛ اینجوری میفروخت کتاب را این مرد ملّا و فاضل!
ایشان داماد مرحوم آسید احمد طالقانی یعنی شوهر خواهر جلال آلاحمد بود؛ و خب آدمی بود که میتوانست در محافل ادبی و هنری آن روز شناخته شده باشد؛ امّا کسی به ایشان خیلی توجّهی نمیکرد، از بس آدم خوددار و دارای عزّت نفس و عفّت نفسی بود.
از او واقعاً باید تجلیل بشود؛ او مجاهدت کرد که این کتاب را تصحیح کرد و چاپ کرد و آورد به بازار و در اختیار این و آن قرار داد والّا اصلاً کسی این کتاب را نمیشناخت. علی اىّ حال این کتاب، بسیار کتاب خوبی است. این از لحاظ ادبی و نثر.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 آیتالله #سید_شمسالدین_ابهری سمت راست آیتالله کاشانی، همراه با جمعی از روحانیون تهران در منزل ایشان.
✨سید شمسالدین ابهری:
🌱 متولد: ۱۳۲۴ق در ابهر؛
🔹از شاگردان #حاج_شیخ_عبدالکریم_حائری_یزدی، آیتالله حجت و آیتالله #سید_محمدتقی_خوانساری در قم و آیتالله #سید_ابوالحسن_اصفهانی در نجف؛
✍ آیتالله ابهری با تکمیل تحصیلات و وصول به مقام اجتهاد به ابهر بازگشت و در مسجد جامع ابهر باقامه جماعت و وظائف دینى پرداخت تا در سال ۱۳۶۲ ق و غائله تودهاىهاى آذربایجان مجبور به مهاجرت به تهران گردید و البته مورد استقبال مردم قرار گرفت.
✨ایشان چند سالى در #مسجد_سلیمى #خیابان_ناصر_خسرو و بعد در مسجد بابالحوائج خیابان صفا (در خیابان ۱۷ شهریور) به اداء وظیفه دینى اشتغال یافت و با #آیت_الله_کاشانی ارتباط نزدیکی پیدا کرد و در سفر و حضر با ایشان همراهی میکرد.
🍂 آیتالله سید شمس الدین ابهری در تاریخ ۲۶ تیر ۱۳۵۱ش مصادف با ایام فاطمیه دوم در سال ۱۳۹۲ق كه در منزلش مجلس سوگوارى منعقد بود در اثر سكته قلبى دار فانی را وداع گفت و پس از تشییعی باشکوه به شهر مقدس قم، در جنب وادىالسلام قم مدفون گردید.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
دهه ۱۳۶۰. شهید آیتالله حاج #شیخ_فضل_الله_محلاتی در کنار آیات: شیخ محمدمهدی #ربانی_املشی و شیخ #محمد_مومن_قمی در #سفر_حج
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
دهه ۱۳۷۰. آیتالله #حاج_آقا_نصرالله_شاه_آبادی در حال قرائت #دعای_عرفه در کنار جمعی از مومنین
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 حرکت آیتالله کاشانی به همراه جمعی از علما و توده مردم جهت اقامه #نماز_عید_قربان در منطقه جوادیه تهران.
🔹این حرکت یکی از اجتماعات گسترده مردمی در سال ۱۳۲۷ به شمار میآمد که در مهر ماه به وقوع پیوست.
💡از نکات قابل تأمل آن است که مدتی بعد از ۳۰ تیر ۱۳۳۱ جبهه ملی در مقابل آیتالله کاشانی ایستاده و از هیچ تحقیر و تخریب و تهدیدی فروگذار نکردند که متأسفانه در مردم هم اثر گذاشت.
🔸نوشتهاند در این زمان وقتی آیتالله کاشانی در مسجد خود در خیابان پامنار به نماز میایستاد تنها پنج شش نفر به او اقتدا میکردند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 آیتالله میرزا محمدباقر آشتیانی در کنار آیتالله حاج #سید_محمدعلی_سبط
🗓 ۱۱ ذیالحجه ۱۴۰۴ سالگرد درگذشت حاج #میرزا_محمدباقر_آشتیانی
✍ این عالم فرزانه که فرزند #میرزا_احمد_آشتیانی بود و تولیت #مدرسه_مروی را برعهده داشت، اواخر عمر شیخالعلمای تهران محسوب میشد. ایشان نمایندگی آیتالله خویی در تهران را برعهده داشت و پیوسته با #نهضت_امام_خمینی همراه بود و از یاران مبارز نهضت پشتیبانی میکرد.
پیام امام خمینی به مناسبت رحلت آیت الله آشتیانی، حاوی نکات قابل توجهی در تبیین شخصیت وی است:
بسم الله الرحمن الرحیم انالله و انا الیه راجعون
خبر تأسف و تاثر آور رحلت عالم متقی مهذب و فقیه ارزشمند و متعهد، حضرت حجت الاسلام و المسلمین مرحوم آقای حاج میرزا محمد باقر آشتیانی رحمه الله علیه موجب نگرانی و تالم شد. این جانب ایشان را از جوانی می شناختم و آنچه از ایشان دریافتم تقوا و صفای باطن، اخلاق کریمانه و اشتغال به علم و عمل بود. خاندان محترم ایشان از اساتین فقاهت و چهره های بارز بین علما و فقها بودند و خدمت ها به علم و حوزه های علمیه نمودند و (جزاهم الله عن الاسلام خیرا.) این جانب فقدان این بزرگوار را به حوزه های علمیه و علمای معظم خصوصاً علمای اعلام تهران دامت برکاتهم و به خاندان و بستگان محترمشان تسلیت عرض [میکنم]...
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗓 ۱ مرداد سالگرد رحلت فقیه و عارف عظیم الشأن آیتالله #میرزا_عبدالکریم_حقشناس
✍ قسمتی از پیام رهبر فرزانه انقلاب به مناسبت رحلت ایشان:
این روحانى پرهیزکار و پاک نهاد بخاطر تربیت جوانهاى مؤمن و معرفت جوى در طول دهها سال، حق بزرگى بر گردن همهى مشتاقان معارف اسلامى دارد و امید است برکات ناشى از نفس پاک و مؤثر ایشان همواره مستدام گردد. خداوند روح مطهر او را با اولیائش محشور فرماید.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 استاد جاودان در سنین جوانی در محضر استاد خود آیتالله حقشناس
🗓 به مناسبت ۱ مرداد سالگرد رحلت فقیه و عارف عظیم الشأن #آیت_الله_حقشناس
✨حاج #شیخ_محمدعلی_جاودان درباره استاد خود آیتالله حقشناس مینویسند:
✍«شب بيست يكم محرم سال 1373 قمري مطابق با سال 1331 شمسي #شيخ_محمدحسين_زاهد به لقاء الهي رفت. ايشان وصيت كرده بود كه براي اداره و امامت نماز مسجدشان، آيت ا... حقشناس را دعوت كنند، و فرموده بود كه: «ايشان علما و عملا از من جلوتر است.» بزرگان محل و سرشناسان اهل مسجد به قم مي روند، و به محضر آيت ا... بروجردي (ره) ميرسند، و از ايشان درخواست مي كنند كه حاج آقاي حقشناس را براي امامت مسجد امينالدوله كه در كوچه چهل تن بازار تهران واقع بود، مأمور كنند. آيت الله بروجردي طبق نقل كساني كه در اين جمع به محضرشان رفته بودند، فرمودند : «شما فكر نكنيد، يك طلبه است كه به تهران مي آيد، شما مرا به همراه خود به تهران مي بريد.»
✨آيت الله حقشناس مي فرمودند: «بازگشت به تهران براي من بسيار گران بود. قم براي من، محل پيشرفت و ترقي علمي و عملي بود و به هيچ وجه ميل به آمدن به تهران را نداشتم.» روزهاي سختي بر ايشان گذشته بود. به مشورت با امام رضوانا... عليه مي روند، ايشان مي فرمايند: «وظيفه است، بايد برويد.» عرض مي كنند: «شما چرا نمي رويد؟» ايشان مي فرمايند: «به جدم قسم اگر گفته بودند: روح الله بيايد، من مي رفتم.»
🔹آیتالله حقشناس بعدها علاوه بر اداره #مسجد_امین_الدوله تولیت #مدرسه_سپهسالار_قدیم را برعهده گرفتند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ به مناسبت ۱۳ ذیالحجه سالگرد رحلت آیتالله #شیخ_آقابزرگ_تهرانی در سال ۱۳۸۹ق برابر با ۱ اسفند ۱۳۴۸ش
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ به مناسبت ۱۳ ذیالحجه سالگرد رحلت آیتالله #شیخ_آقابزرگ_تهرانی در سال ۱۳۸۹ق برابر با ۱ اسفند ۱۳۴۸ش
📖 برشی از زندگینامه خودنوشت #شیخ_آقابزرگ_تهرانی:
✍حدود سنه 1304 #مدرسه_دانگی در قرب خانه مسکونی موروثی از جدمان بنا شد. بانی آن مرحوم حاج سید حسین لاریجانی بود و در آن اوان مرحوم حاج میرزا سید حسن ... پسرخاله حقیر، از نجف مراجعت کرده و در آن مدرسه حجره گرفت. من روزها می رفتم در حجره ایشان و درس می خواندم از امثله و صرف میر شروع کردم ...
▪️ بالجمله تا حدود سنۀ 1307 حقیر به حد بلوغ شرعی رسیده بودم و مشغول به خواندن سیوطی و جامی شده بودم ...
در سنه 1309 مرحوم حاج والد مجلسی جشنی مهیا کرد جمعی را دعوت کرد و مرحوم آقا #سید_جمال_افجه عمامه بر سر من گذاشت.
▫️در سنه 1310 بعد از مرتفع شدن مرض وبای عمومی بر حسب نذری که مرحوم حاج والد کرده بود مرا با حاجیه بی بی در پالکی نشاند و خودش قاطر (سوار) شد و در قافله که مرحوم حاج #شیخ_فضل_الله_نوری هم بود با هم مشرف شدیم به مشهد رضوی.
▪️بعد از مراجعت از مشهد در سال 1311 در مدرسه دانگی حجره مستقل گرفتم و ماه پنج قران که وظیفه طلاب بود قبض می کردم و کتابخانه آن مدرسه که قریب پانصد جلد کتاب داشت... من نائب کتابدار بودم که کتاب ها را به طلاب می دادم و قبوضات می گرفتم و هر سه ماه تجدید نظر می کردم...
▫️و در پیش مرحوم حاج محمدعلی پسر مرحوم آخوند #ملا_محمود_عراقی درس نجات العباد و قدری اخلاق خواندم در خانه ایشان کوچه حیدر اعظم و او عالم متقی زاهد درویش منش بود صنایعی از قبیل ساعت سازی و صحافی و نقشه کشی و نجاری و غیرها داشت،... موعظه بسیار مؤثر داشت گاهی پیاده با ایشان به حضرت عبدالعظیم مشرف می شدیم...
▪️برای بعض مباحثه ها به #مدرسه_پای_منار هم میرفتم. رفقا و هم مباحثه من در آن زمان در مدرسه پای منار یکی آقای حاج #سید_عزیزالله_طهرانی امام جماعت شد چهارسوق و یکی آقای حاج میرزا ابوالقاسم [آیتالله #سید_ابوالقاسم_کاشانی ] پسر مرحوم حاج سید مصطفی کاشی و...
و با أبناءِ تجّار و اعیان هیچ وقت مربوط نشدم تقید به لباس و خوراک نداشتم هر چه بود می پوشیدم و هر چه حاضر بود در خانه می خوردم. فقط کتاب که اسباب کار طلبه بود مهیا می کردم...
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🖋️در آن سالهای پس از سقوط رضاخان، پس از سالها مقابله با روحانیت و برداشتن عمامه از سرها، آیتالله حاج #شیخ_علی_اکبر_برهان که در #مسجد_لرزاده و #مدرسه_برهانیه به تربیت طلبه اشتغال داشت، طلبهها را تشویق میکرد زود لباس روحانیت به تن کنند و هدفشان این بود که در این شرایط، حضور روحانیت در محیط اجتماعی بیشتر به چشم بخورد.
🍃 فرزند ایشان حجتالاسلام #شیخ_علی_برهان میگفت:
درآن موقع که حدوداً شش، هفت ساله بودم، گاهی پدرم #عمامه ای بر سرم میگذاشتند و چون برایم تازگی داشت، خودم نیز شوقی داشتم. حدوداً نُه ساله که بودم، گاهی مرا به منبر میفرستاد. میگفت: «برو #منبر ، یک چیزی بگو.» در همان مسجد لرزاده، روی پلۀ اول یا دوم نشستم و مطلبی که مثلاً از کسی شنیده بودم، گفتم. او میخواست این آمادگی را در من به وجود آورد. البته بعدها در دوران دبیرستان، حدوداً از پانزده، شانزدهسالگی، لباس پوشیدم. حتی مدرسه هم که میرفتم گاهی که میدیدم با لباس نمیتوانم سر کلاس بنشینم، توی دفتر لباسم را درمیآوردم و سپس سر کلاس میرفتم.
روزی با لباس وارد اتاق پدرم شدم. عدهای نشسته بودند. ده، دوازدهساله بودم. وقتی وارد اتاق شدم و سلام کردم، پدرم بلند شد و گفت: «یاالله! بفرمایید و همه با حال تعجّب از جا برخاستند.» بعدها علّت آن را فهمیدم. آنها هم از پدرم سؤال کرده بودند و ایشان به آنها فرموده بود: «میخواهم ساخته شود، بفهمد لباس روحانی پوشیدن یعنی چه.»
🗓️ آیتالله شیخ علیاکبر برهان سال ۱۳۳۹ش روز ۱۵ ذی حجه در سفر حج وفات نمود و پیکر مطهرش در قبرستان جده به خاک سپرده شد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ در سالهای ستیز #رضاخان با اسلام و روحانیت، بسیاری از اهل علم برای آنکه از سر او در امان بمانند یا مجبور نباشند عمامه از سر بردارند، به شهرهای دور از جمله #نجف_اشرف هجرت میکردند.
✨از جمله مرحوم #شیخ_علی_اکبر_برهان که از تهران به نجف و مجاورت امیرمؤمنان(ع) کوچ کرد و در همین دوره بود که از محضر آیتالله #سید_علی_قاضی بهره برد.
📖 ایشان در سال ۱۳۱۵ش کتابی به نام #القطره در فضیلت نجف اشرف به رشته تحریر درآورد که در آغاز این شرایط دشوار زمان اشاره دارد:
«و بعد چنین گوید غوطه ور دریای عصیان و جهالت، گمگشته وادی نیران عمل و ضلالت، علی اکبر بن علی الطهرانی المدعو بالبرهان عفی عنهما ربهما و ادخلهما الرضوان.
اینک که سنه ۱۳۵۵ قمری میباشد، چنان دست جور اهل ظلم و عدوان برای ستیز مراتب امتحان مبسوط گردید که کشتی ایمان کثیری از مسلمانان بانقلاب طوفان بحر ستم مخالفین قرآن مبتلا گردید و جمع قلیلی از ایشان پراکنده و پناهنده به بلاد بعیده و اماکن متبرکه گردیدهاند.
✨از آن جمله این بنده شرمنده است که ملتجی به آستان ملائک پاسبان عرش نشان شاه ولایت حضرت مولی الموالی امیرمومنان علیه صلوات الله الملک المنان گردیدهام.»
📜 تصویر بالا دو صفحه نخست کتاب القطره است که توسط اینجانب و برخی دوستان، تصحیح و تحقیق شده اما متأسفانه تاکنون منتشر نشده است.
🍃🌸 #عید_غدیر مبارک باد
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 سه تن از علما و مراجع پایتخت که با دربار پهلوی ارتباط داشتند.
از راست:
نفر دوم: امام جمعه تهران #سید_حسن_امامی،
سوم: آیتالله #شیخ_بهاء_الدین_نوری فرزند #شیخ_عبدالنبی_نوری،
چهارم: آیتالله #سید_محمد_بهبهانی،
نفر اول از چپ: آیتالله #میرزا_عبدالله_سعید_تهرانی از نوادگان #میرزا_مسیح_مجتهد_تهرانی که در شبستان چهلستون مسجد جامع بازار نماز میخواند و تدریس میکرد.
🔹آیتالله بهبهانی در زمان خود به نحوی رئیس #حوزه_علمیه_تهران به شمار میآمد و روابط او با دربار هم در راستای دفاع از اسلام و روحانیت بود.
🔹میرزا عبدالله چهلستونی (سعید) گرچه با دربار در ارتباط بود اما در برخی اسناد ساواک وی را «یکی از مخالفان سرسخت دربار شاهنشاهی و دولت» معرفی کردهاند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍ #سید_جلال_الدین_تهرانی در زمره طلاب فاضل #حوزه_تهران بود و در زمینه#نجوم و #نسخه_شناسی تبحر والایی داشت. او بعدها لباس روحانیت از تن درآورد و در زمان پهلوی وارد مسئولیتهای سیاسی متعددی شد. شخصیت علمی او و مقبولیتی که نزد حوزه و علما داشت باعث میشد در موارد متعددی واسطه میان دستگاه سلطنت و علما گردد.
از همین رو بود که با #فرار_شاه از ایران در دی۵۷، ریاست #شورای_سلطنت به وی واگذار شد. اما سید جلالالدین طهرانی در سفر به #نوفل_لوشاتو و در جریان دیدار با #امام_خمینی، ابتدا از سمت خود استعفا داد و سپس به دیدار ایشان رفت.
🎞 در فیلم بالا متن استعفای او در حضور خود وی و امام خمینی ره توسط #آیت_الله_اشراقی خوانده میشود.
🍂 بعد از این جریان سید جلالالدین در فرانسه ماند تا آنکه در تاریخ ۱۰ مرداد ۶۶ از دنیا رفت و پیکرش در سال ۷۰ به ایران بازگردانده و در حرم مطهر رضوی که زمانی نیابت تولیت آن را برعهده داشت به خاک سپرده شد.
📚از وی حدود ۳۸۰ جلد نسخه خطی به جای مانده که وقف کتابخانه آستان قدس رضوی شدهاست.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی در کنار آیتالله #سید_محمد_بهبهانی (بهبهانی در مجلس دوم به عنوان نماینده مردم تهران حضور داشت.)
✍ همزمان با تشكيل مجلس دوم، #اصل_دوم_متمم_قانون_اساسـي در پـي اوامـر مؤكـد #آخوند_خراساني و #ملا_عبداالله_مازندراني به اجرا درآمد. علماي نجف در نامهاي خطاب بـه #مجلس_شورای_ملی، بيست نفر ازجمله آیتالله #سيد_ابوالحسن_اصفهاني را بهعنوان علماي طراز اول به مجلـس معرفي كردند. سپس در جلسه پنجم شعبان ۱۳۲۸، در خصوص تعيين هيئت مجتهدان طـراز
اول رأي گيري انجام شد و پس از دو بار رأيگيري تنها در مورد #حاج_زين_العابدين_قمی اتفـاق حاصل شد.
در جلسه هفتم شعبان نيز سيدابوالحسن اصفهاني، #سيد_علی_حائری، #امام_جمعه_خويي، #سيد_حسن_مدرس قمشهاي به قيد قرعـه انتخـاب شـدند.
امـا آيـت االله سيدابوالحسـن اصفهاني پس از سه ماه با ارسال پاسخ تلگـراف مجلـس كـه در صـحن مجلـس قرائـت شـد، استعفاي خود را اعلام كرد.
✨مسائل به وجود آمده بعد از فتح تهران و شـروع مجلـس دوم در واكنش آيتاالله سيدابوالحسن اصفهاني نسبت به رد درخواست مجلس مؤثر بوده است...
🔹درهرصورت، از مجموع علماي انتخاب شده هيئت طراز اول تنها سيدحسن مدرس و امـام جمعه خويي در مجلس دوم حضور يافتند و بقيه علماي معرفي شـده از همكـاري بـا مجلـس خودداري كردند، اما در مجلس سوم هيچيك از علما از سوي مراجع به مجلس معرفي نشدند.
🕌منبع: مطالعات تاريخ اسلام
سال دهم / شماره 36 /بهار 1397
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
10553600_-212052.mp3
1.73M
🎙 لحظهشناسی | #مشروطه
🔺️ کلیپ صوتی از بیانات رهبر فرزانه انقلاب به مناسبت سالگرد #امضای_مشروطه
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ در سال ۱۲۸۳ش در پی اختلاف تجار و بازرگانان تهران با ژوزف نوز بلژیکی (رئیس گمرک ایران)، احمد علاءالدوله حاکم تهران به دستور عبدالمجید میرزا عینالدوله (صدراعظم) به بهانه گران شدن قند، عدهای از تجار تهران را به اداره حکومتی فراخواند و پس از پرخاش و توهین زیاد، آنان را به چوب بست. این عمل باعث تعطیلی بازار و اجتماع مردم در مسجد شاه (امام خمینی) شد. به طوری که علما، روحانیون و وعاظ مشهور تهران به رهبری آیات عظام #سید_محمد_طباطبایی و #سید_عبدالله_بهبهانی به حمایت از تجار برخاسته و در #مسجد_شاه تجمع نمودند. مأمورین دولتی پس از هجوم به تجمعکنندگان آنها را متفرق ساختند. معترضین به علت نداشتن تأمین جانی و برای در امان ماندن از هر گونه تعرض، به #حضرت_عبدالعظیم پناه برده و در آنجا تحصن اختیار نمودند. فردای آن روز شهابالدوله و مجدالدوله از طرف #مظفرالدین_شاه مأمور مذاکره با متحصنین شدند و پیام شاه را مبنی بر تأسیس عدالتخانه به آنان ابلاغ کردند که منجر به پایان تحصن و بازگشت متحصنین به تهران شد، ولی پس از گذشت ۳ ماه آثاری از تأسیس #عدالتخانه آشکار نگردید.
⚡️علما و وعاظ مجدداً بر سر منابر و مجالس وعظ به بدگویی از شاه و صدراعظم وی عینالدوله پرداختند. در نتیجه علما به طرف قم عزیمت نموده و اعلام کردند تا صدور دستخط شاه برای تأسیس عدالتخانه، عزل #عینالدوله از صدارت، تأسیس مجلس و ایجاد حکومت مشروطه دست از تحصن برنخواهند داشت.
📜پس از یک ماه سرانجام در روز ۱۴ مرداد سال ۱۲۸۵ش مظفرالدین شاه #فرمان_مشروطیه را صادر کرد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت ۲۶ ذیالحجه سالگرد رحلت #آیت_الله_مهدوی_کنی
📷 آیتالله محمدرضا مهدوی کنی به اتفاق اعضای کابینهاش (۱۳۶۰)
✍ پس از انفجار دفتر نخست وزیری و شهادت شهیدان رجایی و باهنر، شورای ریاست جمهوری وظیفه اداره کشور را به عهده گرفت. در این میان، حضرت امام خمینی ره تأکید کردند که جای نیروهای از دست رفته سریعاً پر شود و پستها فاقد مسئول نماند. لذا در همان ساعات اولیه پس از انفجار، مذاکره و مشاوره برای تعیین نخست وزیر آغاز شد.
🔹سرانجام پس از صحبتهای طولانی، شورای موقت ریاست جمهوری، آیت الله محمدرضا مهدوی کنی، وزیر کشور دولت #شهید_رجایی را به عنوان نخست وزیر به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داد و ایشان با کسب 148 رأی از 179 رأی به نخست وزیری رسید.
🔹 دوران نخست وزیری آیت الله مهدوی کنی تا انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب آیت الله خامنهای در مهرماه آن سال به طول انجامید.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
#شمسیه_عصار با نام هنری #شوشا_گاپی فرزند آیتالله #سید_محمدکاظم_عصار، در سال ۱۳۱۴ در تهران متولد شد. در هفده سالگی در سوربن فرانسه بورسیه شد و در رشته ادبیات فرانسه شروع به تحصیل کرد.
🎵علاقهی توأمان او به ادبیات و موسیقی باعث شد تا به آهنگسازی و ترانهسرایی روی بیاورد.
📚 او کتابهایی چند نگاشته است اما اولین و مهمترین کتابش با عنوان اسب عصاری، شامل خاطرات او از پدرش «آیت الله سید محمد کاظم عصار»، پدر بزرگش «آیتالله سید محمد حسینی لواسانی»، پدر بزرگ مادریاش «حاج علیبابا» و مطالب مرتبط با حوزه علمیه است. این کتاب نخستین بار در سال ۱۹۸۸ با عنوان The Blindfold Horse به زبان انگیسی توسط انتشارات I.B. TAURIS در لندن منتشر شد.
✨ نویسنده – از قول عمهاش – از «ریاضت» (شبزندهداری) سید محمدکاظم در همان سنین نونهالی مینویسد. (ص۴۲) سید محمدکاظم در ۱۳ سالگی به مدرسه دارالفنون میرود و به تحصیل ریاضیات، نجوم و فلسفه مشغول میشود و کمی بعد، خود تدریس آنها را شروع میکند.
در همین صفحات است که نویسنده توصیفات جالب توجهی از وضعیت حوزههای علمیه آن روز ذکر میکند: «حوزههای اسلامی آن روز سیستمی دانشگاهی شبیه آنچه در سیستم آموزشی امروز آکسفورد یا کمبریج دیده میشود داشتند. میان اساتید و طلاب رابطهی عمیق عاطفی وجود داشت: رابطهای استاد-شاگردی که گاه در آن، استاد و شاگرد از پدر و پسر نیز به یکدیگر نزدیک بودند. طلبه میتوانست روی موضوعی علمی کار کند که استادش انتخاب میکرد، و پس از طی مراحل تحصیلی آن دوره تحصیلی، به دوره بعدی میرفت و روی موضوع دیگری کار میکرد.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت اول محرم، سالروز رحلت #علامه_رفیعی_قزوینی
✍ #علامه_حسن_زاده_آملی درباره نخستین ایام استفاده خود از محضر آیت الله رفیعی قزوینی میفرمودند:
«هفته دوم آمد و يك دو روزى بگذشت و باز بعد از درس به من اشاره كرد كه شما باشيد. من نشستم و رفقا رفتند و فرمود: شما اظهار داشتيد كه شرح قيصرى بر #فصوص_الحكم را در محضر آقاى #فاضل_تونى درس خواندهايد. گفتم: آرى.
فرمود:
#مصباح_الأنس را درس خواندهايد؟
گفتم: خير.
فرمود: حاضر هستيد كه مصباح الأنس را با هم، مشروط به اين كه دو به دو من و شما باشيم، مباحثه كنيم؟
دست و زانويش را بوسيدم و اشك شوق در چشمم حلقه زد و عرض كردم:
من كه باشم كه بر آن خاطر عاطر گذرم
لطفها مىكنى اى خاك درت تاج سرم
خود آن جناب مصباح الأنس را در محضر آقا #ميرزا_هاشم_اشكورى كه محشى مصباح الأنس است، تلمذ كرده است و در پيشگاه استادان نامورى چون: آقا #شيخ_عبدالنبی_نورى، و آقا #ميرزا_حسن_كرمانشاهى، و آقا #سيّد_محمّدكاظم_يزدى، و بزرگان ديگر زانو زده است. و حقّا عالمى جامع علوم عقلى و نقلى بود، در رياضيات و هيئت هم درس خوانده بود. اين بنده پنج سال در محضرش تشرّف داشت و از خرمن معارفش خوشه و توشه برداشت.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ هر سال با فرا رسیدن #دهه_محرم، مجلس عزاداری در #کاخ_گلستان برگزار میشد که رجال حکومتی و بعضی از اهل علم با حضور جمعی از مردم در آن شرکت میکردند.
🗒در برخی از اسناد، نام وعاظ کاخ گلستان با آدرس سکونتشان ذکر شده که از جهات مختلف حائز اهمیت است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran