20150304095749-9850-85.pdf
234.8K
#مقاله طرح اندیشه #مهدویت از سوی #امام صادق (ع)
نویسنده:امیر غنوی
چکیده
این نوشتار، در ادامۀ مقالات گذشته و تأملی بر چگونگی طرح آموزههای #مهدویت از سوی #امام صادق و کیفیت ارائه معارف مهدوی از سوی ایشان است؛ بیاناتی که با توجه به اهداف کلی دعوت دینی، فرصت ویژه صادقین در آموزش معارف دینی، نیازهای عصر سقوط امویان و ظهور عباسیان مطرح شدهاند.
بررسی محورهای مورد تأکید در این بیانات و تأمل در نسبت آنها با اهداف کلی و نیازهای هر عصر میتواند از یکسو طرح کلانی را نشان دهد که در این شکل از تعلیم و تربیت تعقیب شده است و از سویدیگر، تأثیر تربیتی و اخلاقی هر یک از آموزههای #مهدوی را نمایانتر کند.
این پژوهش بر تحلیل محتوایی روایات صادره از امام صادق تکیه دارد و تلاش میکند با توجه به شرایط عصر صدور، آثار آموزههای مهدوی بر شیعیان را معلوم نماید؛ از اینرو با تعیین محورهای مورد تأکید در سخنان آن امام همراه با ارائه نمونهای از آن و تأمل در نسبت این سخنان با شرایط مخاطبان، میکوشد به حکمت و جهت طرح هر یک از آموزهها دست یابد. ارائه نمونه در سخنان امام صادق در این مقاله با توجه به توضیحات مقالات پیشین محدودتر بوده و کثرت روایات آن حضرت ما را ناچار از گزارش کلیات و پرهیز از ذکر جزئیات کرده است. از پیشفرضها و روشهای این مجموعه مقالات پیشتر در نوشتاری گفتوگو کردهایم.
این مقاله، روشنگر این سخن است که تعلیم آموزههای مهدوی در این برهه از تاریخ ائمه افزون بر ارائه معارف مهدوی و آخرالزمانی به نکاتی مهم در تربیت مخاطبان توجه دارد...
#مهدویت
#امام_صادق
@tarikh_j
20120426184823-5198-168.pdf
979K
#مقاله:موضع پیشوای ششم در برابر قیام نفس زکیه
نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛
انقلابهای چندی رخ داد که نمونۀ بارز آن به قدرت رسیدن عباسیان و سقوط دولت اموی بود؛ بسیاری از انقلابیون تلاش داشتند امام صادق علیهالسلام را با خود همراه کنند؛ عبدالله پدر محمد نفس زکیه یکی از آنان بود و میکوشید که امام با پسر وی همراه شود.
این نوشتار ضمن بیان دلایل همراهی نکردن امام با قیامهای آن عصر، ماجرای دعوت از امام را برای همراهی #نفس زکیه بهتفصیل باز گفته است...
#پیشوای_ششم
#نفس_زکیه
@tarikh_j
9.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
برگی از #تاریخ:
در منابع تاریخی اطلاعات زیادی درباره زندگینامه #حضرت_معصومه(س) از جمله تاریخ تولد و وفات وی ثبت نشده است.
اطلاعات کمی درباره #حضرت_معصومه س وجود دارد.به گفته #ذبیحالله_محلاتی در کتاب ریاحین الشریعه، اطلاعات چندانی درباره زندگی حضرت معصومه در دست نیست؛ ازجمله تاریخ تولد و وفات، میزان عمر، اینکه چه زمانی از مدینه حرکت کرده و آیا پیش از شهادت امام رضا(ع) فوت کرده است یا پس از آن، در تاریخ ثبت نشده است.
شیخ مفید در الارشاد در میان دختران امام کاظم(ع) از دو دختر به نامهای فاطمهٔ کبرا و فاطمهٔ صغرا نام برده، اما مشخص نکرده کدامیک حضرت معصومه هستند.
ابنجوزی از علمای اهل سنت در قرن ششم قمری هم به چهار دختر به نام فاطمه در میان دختران امام کاظم اشاره کرده؛ اما او نیز از اینکه حضرت معصومه کدامیک بوده، سخن نگفته است.
بهگفته محمد بن جریر طبری صغیر، نویسنده دلائلالامامه مادر حضرت معصومه، #نجمهخاتون نام دارد که مادر امام رضا(ع) نیز هست.
در منابع قدیمی #شیعه، تاریخهای ولادت و وفات فاطمه معصومه بیان نشده است. بهگفته رضا استادی، نخستین کتابی که در آن، تاریخی ذکر شده است، #نورالآفاق نوشته جواد شاهعبدالعظیمی است که در سال ۱۳۴۴ق منتشر شد.در این کتاب، تاریخ ولادت حضرت معصومه ۱ ذیالقعده سال ۱۷۳ق و تاریخ وفات او ۱۰ ربیعالثانی سال ۲۰۱ق ذکر شده و از آن کتاب به دیگر کتابها راه یافته است.
از اینرو در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران روز اول ذیالقعده به عنوان #روز_دختران نامگذاری شده است.
برخی از علما مانند آیتالله #مرعشی_نجفی، آیتالله #شبیری_زنجانی، #رضا_استادی و#ذبیحالله_محلاتی با این نظر #شاهعبدالعظیمی مخالفت کرده و تاریخهای ذکر شده در این کتاب را ساختگی دانستهاند.
فاطمه معصومه(س) را امروزه «کریمه اهل بیت» هم میخوانند.میگویند این لقب به خوابی مستند است که #سید_محمود_مرعشی_نجفی، پدر آیتالله #مرعشی_نجفی دیده و در آن یکی از ائمه(ع) حضرت معصومه را #کریمه_اهلبیت خوانده است.
برپایه کتاب تاریخ قم، حضرت معصومه در سال ۲۰۱ قمری برای دیدار برادرش #امام_رضا(ع) از مدینه راهی #ایران شد که در آن زمان ولیعهد مأمون خلیفه عباسی بود و در خراسان سکونت داشت؛ اما در میان راه بیمار شد و درگذشت. به باور #سید_جعفر_مرتضی_عاملی، حضرت معصومه(س) در ساوه مسموم و شهید شده است.
درخصوص علت رفتن او به #قم دو گزارش وجود دارد: طبق گزارش نخست، وی در ساوه بیمار شد
#حضرت_معصومه
#قم
@tarikh_j