🔸 می خواهم چند خطی در مورد زعیم الحوزة العلمية آيت الله السيد ابوالقاسم الموسوي الخوئي (قدس سره) بنویسم...
🔹 در روزگاری هستیم که هر شخصی ادعای علم و سواد دارد، ولی وقتی با او هم صحبت می شوی، می بینی که حتی به مصطلحات هم آشنا نیست و مصطلحات فقه و اصول و ادبیات را به اشتباه معنا می کند. و وقتی به او اشکال می کنی که 'آقا! این اصطلاح، با آن مطلبی که می گویی فرق دارد' ، برای توجیه حرفش در جوابت می گوید : لا "مشاحة فی الاصطلاح"!!
در چنین روزگاری یکی از افرادی که هرگاه به نوشته های او و عظمت علمی او فکر می کنم، احساس #عجز می نمایم مرحوم آیت الله #خویی(ره) می باشد.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج فقه آقای شیخ یوسف #صانعی
1383/3/9
🔸 به همان نحوى كه بزرگان ديروز آرائشان مختلف بوده امروز هم آراء مختلف است. در ارتماس صائم در آب در روز ماه مبارك رمضان 5 تا نظريه است، از حرمت و قضاء و كفاره گرفته تا مباح بودن! از شورِ شور، تا بى نمكِ بى نمك.
🔹 برداريد اين شرح ارشاد #مقدس_اردبيلى كتاب الصوم بحث ارتماس را نگاه كنيد؛ يكى گفته حرام است و قضاء و كفاره دارد، يكى گفته حرام است قضاء دارد، يكى فرموده حرام است نه قضاء و نه كفاره دارد، يكى گفته كراهت دارد نه قضاء و كفاره ندارد، يكى گفته اصلا كراهت هم ندارد. فقه اين است!
🔸 حوزههاى علميه بايد اينطور رشد كند، نه اينكه خدايى ناخواسته تا يك كسى يك مطلبى را گفت كه شايستگى گفتنش را هم دارد بلافاصله خداى ناخواسته ولو روى علاقه به دين، به آن اشكال كنيم؛ علاقه به دين بايد حساب شده باشد.
#فقه
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ اهمیت مباحثه در دروس
☑️ آیت الله خامنه ای :
🔸 #مباحثه يعنی تمرين استادی.
🔹وقتی استاد درس میگويد آدم کتاب را که نگاه میکند خيال میکند مطلب را فهميده است، اما وقتی میخواهد به زبان بياورد میبيند لنگِ لنگ است.
🔹مباحثه شما را به لنگيتان آشنا میکند و شجاعت و گستاخی تعليم دادن میدهد چون هممباحثهتان امروز شاگرد شماست و فردا هم شما شاگرد اوييد و قشنگ گوش میدهيد تا او برای شما خوب بيان کند.
☑️ آیت الله #شبیری_زنجانی :
🔹عامل موفقیت افراد در مباحثه هم سطح بودن افراد مباحثه کننده است.
🔸اگر کسی که با او مباحثه میکنید از نظر علمی پایین تر از شما باشد طبیعتا از او نمیتوانید استفاده لازم را ببرید
🔹 و اگر از شما بالاتر باشد در مقابل او حرفی ندارید و این باعث دلسردی شما میشود.
☑️ آیت الله #مظاهری :
🔸 درس بدون مباحثه مانند مال بی تجارت و بدون سود است .
✅ پ .ن :
به نظرم باید در مباحثه ، بحث را از حفظ بیان کرد. این امر موجب می شود که ذهن تقویت شود. نباید گول دور و بری ها را بخوریم و با چند منبر رفتن خیال کنیم که به جایی رسیده ایم. #فقاهت لذتی دارد که ...
رزقنا الله و ایاکم
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۱۶)
🔹 سه معیار برای آغاز ماه قمری بیان شده است که هر یک از آن ها دارای قائل است :
1⃣ نظریه #تولد_ماه ؛ که هیچ یک از مراجع شیعه در عصر حاضر قائل به این نظریه نیست.
2⃣ نظریه رؤیت ؛ که در مورد آن دو مبنا وجود دارد:
الف) با چشم مسلح کفایت می کند.
ب) با عین مجرده کفایت می کند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۱۷)
☑️ استاد حسینی گرگانی:
🔹 حلول ماه، با تولد آن نیست، بلکه با رؤیت است که معمولاً چند ساعت پس از #تولد_ماه، ماه قابل رؤیت میشود.
✅ پ.ن : تولد ماه لحظه ای است که ماه از #محاق بیرون می آید و رؤیت ماه وقتی است که ماهی که از محاق خارج شده قابلِ دیده شدن شود.
معمولاً بین تولد ماه تا رویت ماه 12 تا 14 ساعت فاصله است.
ناگفته نماند که امسال بین #تولد_ماه و رویت هلال حدود ۲۲ ساعت فاصله بوده است لذا این ساعاتی که بیان کردیم، به نحو معمول است و قاعده کلی نیست.
@Nardebane_feghahat
#فقه
✳️ #رؤیت_هلال (۱۸)
☑️ درس خارج #فقه استاد اشرفی
96/06/15
🔹 در بعضی نوشتارها آمده است که در عربستان، رؤیت هلال ماه را ملاک دخول ماه شرعی قرار نداده اند بلکه #تولد_ماه را ملاک برای دخول ماه شرعی قرار داده اند، لکن به نظر فقهای إمامیّه و اکثر أهل سنّت ملاک در ثبوت ماه شرعی، رؤیت هلال است یعنی ماه باید به حدّی برسد (حدود هفت درجه) که قابل رؤیت برای اهل زمین باشد.
✅ پ.ن: این امر یکی از مسائلی است که گاهی موجب اختلاف تعیین اول ماه بین ایران و عربستان می گردد.
@Nardebane_feghahat
✅ لطیفة
🔹 جاء رجلٌ الی نحویٍّ فقال:
اَنا ذاهبٌ من "مدینة" الی "الْمکة" فهل لک من حاجة؟
🔸فقال النّحوی:
حاجتی منک أن تَنْقُلَ الالفَ واللامَ من "المکة" الی"مدینة"!
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ #رؤیت_هلال (۱۷) ☑️ استاد حسینی گرگانی: 🔹 حلول ماه، با تولد آن نیست، بلکه با رؤیت است که معمولاً
✳️ #رؤیت_هلال (۱۹)
🔹 نظریه #تولد_ماه بین فقهای شیعه طرفدار چندانی ندارد.
🔸 #محمد_حسین_فضل_الله معتقد بوده که: "آقای #خویی(ره) در ابتداء نظر مبارکشان این بوده که شروع هر ماه قمری با تولد آن محقق می گردد.
ولی بعدها وقتی ادله رؤیت را دیدند از آن عدول کردند".
🔹 ظاهرا خود ِ فضل الله تولد ماه را کافی می داند.
🔸 اگر تولد ماه معیار باشد، بیشتر مشکلات و اختلافات رویت هلال حل می گردد.
✳️ #رؤیت_هلال (۱۹)
🔹 نظریه #تولد_ماه بین فقهای شیعه طرفدار چندانی ندارد.
🔸 #محمد_حسین_فضل_الله معتقد بوده که: "آقای #خویی(ره) در ابتداء نظر مبارکشان این بوده که شروع هر ماه قمری با تولد آن محقق می گردد.
ولی بعدها وقتی ادله رؤیت را دیدند از آن عدول کردند".
🔹 ظاهرا خود ِ فضل الله تولد ماه را کافی می داند.
🔸 اگر تولد ماه معیار باشد، بیشتر مشکلات و اختلافات رؤیت هلال حل می گردد، زیرا منجمین به راحتی و بدون هیچ اختلافی زمان تولد ماه را تشخیص می دهند.
🔹 یکی از ادله قائلین به رؤیت، روایاتِ "صم للرؤیه و افطر للرویه" است که سابقا در کانال آورده بودیم.
#فقه
@Nardebane_feghahat
#رؤیت_هلال (۲۰)
🔸 فقیهانی که نظریه #تولد_ماه را نپذیرفته اند و رؤیت را ملاک قرار داده اند، به آیه شریفه "يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ ۖ قُلْ هِيَ مَوَاقِيتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّ ۗ " استناد کرده اند و گفته اند: آن هلال هایی که مردم از آن سوال می کردند و پاسخ می شنیده اند، همین هلال های محسوس بوده است.
🔹 همچنین به روايت "صم للرؤية و افطر للرؤية" استناد کرده اند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۱)
☑️ #محمد_حسین_فضل_الله و دلایل او برای نظریه #تولد_ماه معیار بودن محاسبات نجومی :
🔸 مساله ماه ها مربوط به نظام خلقت و آفرينش است و پديد آمدن اين نظام پيش از خلقت انسان و چشم ها(!) بوده است.
🔸 لذا آغاز و پايان هر ماه تابع
رؤیت ماه نيست و ارتباطى با ديده شدن يا نشدن هلال ماه ندارد.
🔹 اما اين كه در حديث شريف نبوى از مساله "رؤیت" سخن به ميان آمده است، در حقيقت اشاره به يكي از وسائل معرفت و علم دارد.
🔸 من گاهى كه با برخى از مردم در اين باره صحبت مى كردم مثالى عاميانه مي زدم؛ مثلا دوست تان به شما گفت اگر فلانى را ديدى مرا از وجودش مطلع كن، اما شما آن شخص را نمي بينى ولى آن فرد به وسيله تلفن با شما تماس مى گيرد و شما با اين مكالمه تلفنى علم پيدا مى كنى كه وى در شهر حضور دارد، در اين صورت آيا حضور وى را به دوست خود اطلاع نمى دهى؟ بله، حتما اطلاع مى دهى زيرا جمله "اگر آن فرد را ديدى" يعنى اگر از وجودش در شهر اطلاع پيدا كردى، پس رؤیت در اينجا #موضوعيت ندارد.
🔹 در مساله هلال ماه نيز، رؤیت يكي از وسايل علم به آن است و ما مى بينيم كه در اين زمينه محاسبات نجومى دقيق تر از رويت هستند چرا كه در بسيارى از مواقع به علت آب و هواى نامساعد يا آلودگى هوا امكان رؤیت نيست و يا امكان خطاى در مشاهده وجود دارد.
🔸 به اين دليل من در اجتهادم بر استفاده از محاسبات دقيق علمى و نجومى در اين مساله تاكيد دارم و بر اين عقيده ام كه اگر بر طبق داده هاى علمى، صرف امكان رؤیت هلال در هر منطقه اى از عالم كه در جزئى از شب با ما مشترك است، مقدور باشد، حكم به ثبوت هلال و شروع اول ماه جديد مى كنيم.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۲)
☑️ یکی از دلائل قائلین به تولد ماه این است که:
1⃣ روایات دال بر رویت طریقیت دارد نه موضوعیت.
2⃣ تشریع مطابق با تکوین است.
✅ نظریه #تولد_ماه طرفدار چندانی ندارد و آقایان فضل الله و صادقی تهرانی قائل به آن بوده اند.
فقها جواب های مفصلی به این نظریه داده اند و آن را باطل دانسته اند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۳)
☑️ سابقاً در کانال اشاره کردیم که آیت الله #محمد_باقر_صدر رویت با چشم مسلح را قبول ندارند. اضافه می کنم که در عین حال ایشان معتقد به رویت تقدیری هستند، بدین معنا که اگر شرایط جوّی مساعد نبود، ولی با توجه به اطلاعات نجومی بدانیم که اگر شرایط مساعد باشد، می توانیم در چنین حالتی با چشم، ماه را ببینیم ، برای اثبات هلال ماه جدید کافی است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال(۲۴)
🔹 مانعی ندارد که منجمین طبق معیارهای خود آغازی برای ماه جدید داشته باشند و شرع هم برای تکلیفِ مکلّفین همان زمان یا غیر آن را تعیین نماید.
🔸 لذا ما در این بحث که مرتبط با روزه گرفتن است، باید سراغ ادله شرعیه برویم تا ببینیم آیا شارع دخالتی در ظرف زمانیِ تکلیفِ #روزه کرده یا نه ؟!
🔹 مثال دیگرش #لیالی_مقمره است که منجمین می گویند آغاز طلوع فجر فلان موقع است ولی برخی مراجع معتقدند شارع زمان دیگری را مد نظر گرفته .
🔸 این به معنای انکار قول منجمین نیست بلکه صرفاً بیان یک حکم در دائره شرع است.
🔹 این که فقه برای طلوع فجر که یک پدیده فیزیکی است بتواند وارد شود و اظهار نظر کند، اشکالی ندارد و غیر معقول نیست.
✍ رضا حسینی
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #لیالی_مقمره (۱)
🔸 «لیالی مقمره» یا شب های مهتابی به شب هایی گفته می شود که در مقایسه با سایر لیالی روشن تر هستند؛ به نحوی که نور ماه، مانع رؤیتِ #فجر_صادق در اول وقت طلوع آن می شود. سپیده صبح در این لیالی با مقداری تأخیر (۱۰ دقیقه یا حتی ۱۵ دقیقه با توجه به شرایط) دیده می شود.
#فقه
@Nardebane_feghahat
#لیالی_مقمره (۲)
☑️ درس خارج #فقه استاد #شهیدی 95/12/23
🔸 محقق همدانی (ره) و نیز مرحوم #امام_خمینی (ره) فرمودند: در لیالی مقمره باید نماز را از اذان رسمی تأخیر انداخت زیرا در لیالی مقمره به دلیل غلبه نور ماه، #خیط_أبیض در افق شرقی قابلیّت برای تبیّن ندارد و فجر در افق تشکیل نمی شود.
✅ پ.ن: از مراجع معاصر آیت الله #شبیری_زنجانی نیز قائل به این نظریه هستند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #لیالی_مقمره (۳)
(به نقل از کانال استاد عرفانیان زیدعزّه @doroos_erfanian)
☑️ حضرت آیت الله استاد حاج سید احمد #مددی موسوی، خارج اصول، 23/ 6/ 1390 :
مرحوم استاد فرمودهاند: «أمثلته كثيرة؛ منها: قوله تعالى: "حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الفَجرِ" [سورۀ بقره، آیۀ 187]؛ فإنّ الموضوع لوجوب الإمساك هو نفس طلوع الفجر لا علم المكلَّف به»
📚 [مصباح الأُصول (موسوعة الإمام الخوئي)، تقرير بحث السيد الخوئي للبهسودي، ج 47، ص 36 ـ 37].
🔸 ایشان میگویند: چون امر واقعی است لیالی مقمره با غیر مقمره فرق نمیکند. این مثال که ایشان زدهاند و مثال واحد هم آوردهاند، محل اشکال است. البته مبنای ایشان این است که فجر یک امر واقعی است که اصطلاحاً امروز خورشید به 18 درجه زیرِ زمین در افق واقعی ما برسد (متعارف فجر، خودش هم بين اعلام اختلافی است، لكن معروفترین رای همان 18 درجه است)،
🔹 اما آقایانی که در لیالی مقمره اشکال میکنند، یک مقدار حرفشان این است که فجر امر واقعی نیست و اصلاً فجر واقعیتی ندارد، بلکه تبین، خودش فجر است.
🔸 توضیح اینکه: اگر لیالی مقمره بود، به خاطر نور ماه آن دایرۀ افق زود روشن نمیشد و یک مقدار زمان (حدود 15 دقیقه) باید بگذرد تا روشن شود. "حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ" یعنی در دایرۀ افق روشن شود و تاریکی از روشنی روشن شود، این تبین خودش فجر است، نه اینکه فجر یک واقعیتی است که "الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ" كنايه از آن باشد.
🔹 واقعاً اگر کسی بخواهد مراقبت فجر کند، تا 18 درجه حالت خیط ندارد و فجر خیط نیست. در روی مدار رأسالسرطان به قول آقایان ـ که 23 درجه باشد ـ اگر در دایرۀ افق حسی نگاه کنید ـ اول که فجر کاذب است و حدوداً 10 دقیقه قبل از این فجر است مثل یک تکه نور مستقیم و مثل دم گرگ ـ به قول آقایان ـ بالا میرود. در 18 درجه که ما الآن فجر میگوییم و اذان ایران هم روی 18 درجه است، مثل یک توپ و گلولۀ نور بر روی افقِ 23 درجه دیده میشود. بعد کمکم توسعه پیدا میکند و یکدفعه روی دایرۀ افق دیده میشود. اگر خیط ابیض را آن دایرۀ افق بگیریم، حدود 10 تا 12 و حتی 15 دقیقه وقت میگیرد.
@doroos_erfanian
✳️ #لیالی_مقمره (۴)
❓ آيا در ليالي مقمره مي توان بلافاصله بعد از اذان صبح به نماز ايستاد؟
✅ آیت الله #شبیری_زنجانی:
بنابر احتياط واجب، در ليالي مقمره، به مقداري که صبح روشن شود؛ بايد تأخير کرد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #لیالی_مقمره (۵)
❓ خواندن نماز صبح، در لیالی مقمره (شبهایی که سحر مهتاب است) چگونه است؟
✅ #امام_خمینی:
🔸 در شب های مهتابی برای نماز صبح، باید مدتی صبر کنند تا روشنایی طلوع فجر احراز شود.
📚 استفتاءات، ج 1، احکام نماز، س 19 و 20.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #لیالی_مقمره (۶)
🔸 نظر #امام_خمینی پیرامون زمان طلوع فجر در این لیالی ، و آیه شریفه "
كُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يتَبَينَ لَكُمُ الْخَيطُ الْأَبْيضُ مِنَ الْخَيطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ"
#فقه
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ #کتاب_الإرث (۱) 🔹 اگر پسری قبل از پدرش از دنیا رفته باشد، فرزندانش (یعنی نوه های میت) از جد خود
✳️ #کتاب_الإرث (۲)
🔸 یکی از اعضای محترم کانال ذیل مطلب فوق ، این کتاب از #نجاح_الطائی را برایم ارسال کردند تا بفرمایند که ایشان در این کتاب در صدد آنند که ثابت کنند:
"الولد المیت قبل ابیه یستحق اولاده الایتام الارث"
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج #فقه- استاد #فاضل_لنکرانی
95/08/09
🔸 در اسلام فقط همین #شهادتین کافی است، اگر بخواهیم حکم اسلام را (حکم اسلام یعنی دَمِ او محترم و مالش محترم است، اگر پدرش مُرد، #ارث میبرد و توارث وجود دارد، #نکاح با او صحیح است، وقتی مُرد در قبرستان مسلمین دفن شود) بر این شخص جاری کنیم، همین مقدار که کسی شهادتین را بگوید کافی است اگرچه بدانیم که قلباً هم معتقد نباشد.
🔷 منافق محکوم به اسلام است. در مورد منافقین که خدای تبارک و تعالی میفرماید (منافقین در ادعای اسلامشان دروغ میگویند) ، ولی باز منافق به حسب ظاهر محکوم به اسلام است. اینگونه نیست که اگر منافق مُرد، بگویند در قبرستان کفار باید #دفن شود، بلکه او نیز باید در قبرستان مسلمین دفن شود (البته مراد #منافق_فقهی است نه منافق سیاسی)
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۵)
❓پرسش:
با توجه به اختلافات فاحش در رؤیت هلال ماه:
1⃣ میزان رؤیت چیست؟
2⃣ آیا استفاده از تقویمهای موجود کافی می باشد یا اینکه باید از طرف مراجع اعلام رؤیت گردد؟
3⃣ آیا دیدن ماه در یک کشور ملاک برای دیگر کشورها نیست؟ افق یک کشور تا کجاست؟
4⃣ آیا به محض رؤیت در یک شهر بقیه شهرهای آن کشور باید تبعیت نمایند؟
✅ پاسخ آیت الله #سیستانی:
1⃣ دیدن ماه با چشم عادی غیر مسلح.
2⃣ تقویم فی نفسه اعتبار ندارد.
3⃣ و 4⃣: بله مانند قم و تهران اگر از نظر عرض جغرافیایی نزدیک هم باشند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۶)
☑️ استدلال آیت الله #سیستانی بر رویت هلال با چشم غیر مسلح
🔸 آیت الله سیستانی:
🔹 قرآن کریم دلالت بر این دارد که «هلال هر ماه» به عنوان «شاخص زمان» قرار داده شده است تا عموم مردم در کار دین و دنیای خود بر آن تکیه کنند. خداوند متعال فرموده است: «یَسألونک عن الأهلّة، قُل هیَ مَواقیتُ للنّاسِ و الحَجّ» و آن چیزی که شایسته است میقات و شاخص زمان برای عموم مردم باشد، همان هلالی است که به گونه قابل رؤیت با چشم عادی در افق محلیِ هر منطقه نمایان میشود؛ اما اگر این هلال تنها با دوربین دیده می شود، صلاحیت آن را ندارد که به عنوان شاخص زمان برای "عموم مردم" تلقی گردد.
✅ پ.ن: در #رؤیت_هلال(۲) نیز ذکر کردیم که آیت الله شبیری زنجانی هم به این آیه استدلال کرده اند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج #فقه آیتالله #شبیری_زنجانی
کتاب الخمس ، جلسه ۲
✅ ظهور آیه #خمس
☑️ (در مورد استدلال به آیه خمس برای شمول بر تمام اموال)، به نظر ما آیه شریفه از ظهور قوی برخوردار است.
🔸 زیرا آیه شریفه میفرماید : «وَ اعْلَمُوا أَنَّمَا غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ»(انفال،۴۱) ؛ تعبیر «من شیء» نشان میدهد که اختصاص به قسم خاصی ندارد ، بلکه آن چه «شیء» بر آن صدق کند را شامل میشود.
🔹مسئله قسم خاصی دون خاصی از مغتنم نیست. این به منزله تصریح به آن است که اختصاص به قسمی دون قسمی ندارد و ظهور بسیار قوی در این معنای عام دارد و نمیتوان صرفا با تکیه بر #اشعار از آن رفع ید کرد.
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج #اصول آیت الله #سبحانی
98/11/28
🔸 آیا اگر انسان(مکلَّف) در #واجب_موسع مسامحه کند و آن را تا آخر وقت به تاخیر بینندازد و نخواند ، یعنی به اندازه ای به عقب بیندازد که اگر بیش از آن به عقب بیندازد ، نمازش قضا و فوت می شود مثلاً : نماز ظهر را نخواند تا اینکه ده دقیقه به مغرب باقی بماند، آیا در «این فرض» این واجب موسع از موسع بودنش بیرون می آید و تبدیل به #واجب_مضیق می شود، یا حتی در این فرض نیز به همان عنوان موسع بودن خودش باقی می ماند ؟؟
❓«هل یصیرالواجب الموسع مضیقاً، أم لا»؟
🔹 هرچند همگان (معمولاً) می گویند که از موسع بودن بیرون می آید و تبدیل می شود به واجب #مضیق، و حال آنکه مطلب آن گونه که گفته اند، نیست! بلکه به همان واجب موسع بودن خودش باقی است. یعنی باز هم این نماز، واجب #موسع است.
چرا؟
🔹چون زمان او بیش از فعلش است ، منتها الآن این نماز در آن آخرین ظرف زمان خودش واقع شده است که اگر بیش از آن به عقب بیندازیم ، فوت خواهد شد ، نه اینکه تبدیل به مضیق شده باشد ، چون«#الشیء_لاینقلب_عما_هو_علیه».
🔸 و لذا حتماً باید آن را در این ظرف آخر زمان بخواند. چرا ؟ چون اگر نخواند و بیش از آن به تأخیر بیندازد، «واجب» فوت می شود.
🔹به عبارت دیگر: اینکه حتماً باید نمازش را در آخرین لحظه از زمان بخواند و بیش از آن به عقب نیندازد، نه از این نظر است که «واجب موسع» تبدیل به واجب مضیق شد(صار الواجب الموسع واجباً مضیقاً) ، بلکه از این نظر که این واجب به حدی رسیده است که اگر بیش از آن به عقب بیندازد ، مفوِّت واجب است و چون مٌفوِّت واجب است ، فلذا می گویند: حتما باید بخواند، نه اینکه از واجب موسع بودنش خارج بشود.
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۲۷)
🔹 آیتالله #خویی(رضوان الله علیه)، آیت الله #تبریزی(ره) و برخی دیگر معتقدند که اگر هلال در جایی مشاهده گردد، برای بقیه کشورها و شهرهایی که در قسمتی از از شب، با آن مکانی که هلال در آن دیده شده، اشتراک در شب دارند، کافی است.
🔸 اما آیتالله #سیستانی اعتقاد دارند که آغاز ماه قمری، یک امر نسبی است که در شهرهای گوناگون، تفاوت دارد و در همه جا یکسان نیست و آنچه شارع برای فرد ساکنِ یک منطقه حجّت قرار داده، قابلیّت رؤیت هلال با عین مجرده در همان محل یا جاهایی است که اگر هلال در آنها دیده شود (اگر موانع جوّی مانند ابر یا غبار وجود نداشته باشد)، در محل سکونت آن شخص هم مشاهده می گردد؛ یعنی #اتحاد_افق شرط می باشد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ آیت الله سید احمد #مددی حفظه الله :
🔸 در #کوفه روات زیاد بودند ؛ مثلاً حسن بن علی بن وشاء می گوید :
فإني أدركت في هذا المسجد تسعمائة شيخ كل يقول حدثني جعفر بن محمد : من در مسجد کوفه به 900 شیخ را دیدم که همه میگفتند : حدثنی جعفر بن محمد.
🔹 وقتی در کوفه این عدد سنگین هست ، خواه ناخواه احادیث با هم مقارنه میشود ، مباحثه میشود که چه کسی این را نقل کرده است ، معارضاتش بررسی میشود و نقادی میشود .
🔸 ازاین رو حدیث کوفه یک خوبی دارد و یک بدی ؛
بدیاش این است که بیشترین #تعارض در حدیث کوفه است ؛ چون کوفیها زیاد بودند ، تعارض هم زیاد بود اما حدیث بصره تعارض کم دارد.
و خوبی حدیث کوفه این است که نقی تر است؛ چون کاملا نقادی و تصحیح و تنقیح شده است، اما حدیث #بصره چون کم بودند چنین نیست .
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ ویژگیهای حدیث بصره
☑️ آیت الله سید احمد #مددی حفظه الله:
🔹 چون در بصره اکثریت با #اهل_سنت بود و اصولاً شیعه کم بودند چه برسد به روات شیعه. (مثلا معروف است که امام به #فضیل_بن_یسار که از بزرگان بصره و ثقه می باشد، فرمودند: "کیف تری اقبال الناس علی هذا الأمر" مردم نسبت به تشیع و امامت و ولایت چگونه هستند؟فضیل پاسخ میدهد: خیلی اقبال نیست. امام میفرماید: علیک بالأحداث.
این حدیث ناظر به وضع شیعه در بصره است.
🔸 وضعیت #مکه هم مثل #بصره بوده است. اصولاً در بصره شیعیان به دلایل مختلفی که الآن نمیخواهیم متعرض آن شویم در بصره کمتر بودند. خصلت اساسی میراث اهل بصره این است که به علت قلت شیعه و قلت ناقلین آثار، آثار آن نقادی نمیشد.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ درس خارج اصول آیت الله #مددی 1398/1/18
🔸 در حدیث بصره ما ثقات و اجلا داریم که از همه شان اجل شاناً #فضیل_بن_یسار است.
#رجال
@Nardebane_feghahat