فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید: سلسله جلسات #خلافت_جمعی_انسان
👈قسمت ششم
🔰استاد علی فرحانی
🔹این جلسات به مناسبت عید غدیر، توسط ستاد مردمی غدیر تهیه شده است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی
#اهل_بیت #عید_غدیر
@almorsalaat
#معرفی_کتاب
📚پله پله تا ملاقات خدا
👈درباره زندگی، اندیشه و سلوک مولانا جلال الدین رومی
🔰دکتر عبدالحسین زرین کوب
@almorsalaat👇👇
پله پله تا ملاقات خدا.pdf
4.35M
#معرفی_کتاب
📚پله پله تا ملاقات خدا
👈درباره زندگی، اندیشه و سلوک مولانا جلال الدین رومی
🔰دکتر عبدالحسین زرین کوب
#کتابخانه_مجازی #عرفان #زندگینامه
@almorsalaat
#یادداشت #مشاوره_مجازی
💢راه صحیح تفسیر قرآن کریم
🔰نویسنده: حجت الإسلام عباس افروزی (@A_Afrouzi133)
🌀موضوع این یادداشت مشاوره دادن یکی از مشاورین محترم کانال حجت الإسلام عباس افروزی است به یکی از موسسات فرهنگی قرآنی درمورد شیوۀ صحیح تفسیر قرآن کریم.
🔆 درمورد رویکرد موسسه -با عضّ نظر از برنامه های تان- اگر موسسه را موسسه فرهنگی قرآنی دانسته و دغدغۀ اصلی تان را یادگیری تفسیر قرآن کریم قرار داده اید، لازم است که چارت برنامه هایتان را یک بازنگری اساسی بکنید.
🔹 چراکه قرآن کریم مجموعه الفاظی است که از جانب خداود متعال نازل شده و در نهایت به دست ما رسیده است. لذا رسیدن به معانی و معارف قرآن تنها از کانال همین الفاظ میسر خواهد بود.
👌بنابراین به هیچ وجه نمی توان تصور کرد که به معارف قرآنی و تفسیر آن دست یافت مگر اینکه راه صحیح فهم و درک مراد متلکم از طریق الفاظ را به خوبی یادگرفته باشیم. یعنی با یک زبان شناسی قوی بتوانیم قواعد عقلائی حاکم بر الفاظ را یاد گرفته و مراحل ظریف و دقیق کشف مراد متکلم را بر الفاظ پیاده کنیم.
🔻و الا اگر بخواهیم الفاظ قرآن را صرفا با قواعد ادبیات عرب (نحو و صرف و بلاغت) _که غیر از زبان شناسی عقلایی است_ و ضمیمه کردن قرائن عقلی فلسفی معنا کنیم، هیچ گاه به مقصود اصلی متکلم دست نخواهیم یافت.
📗 به بیانی دقیق تر: در تعامل با الفاظ دو نوع تعامل وجود دارد که تنها نوع دوم صحیح می باشد.
🔹 نوع اول به این شکل است که انسان با عینک و دید و نگرش خاصی که از علوم یاد گرفته (اعم از فلسفه، کلام، عرفان و علوم تجربی ...) بخواهد کلام را معنا و تحلیل کند. یعنی معانی پیشفرضی که در ذهن خود دارد را به زور بر آن لفظ تحمیل کرده و جا سازی کند. چنین تعاملی قطعا اشتباه بوده و مراد اصلی متلکم را به دست مخاطب نخواهد داد.
🔹 تعامل نوع دوم این است که انسان ابتدا مطالبی را که از علوم مختلف یاد گرفته کنار گذاشته و به گوشۀ ذهن بسپارد بعد بدون نگرش و عینک و دیدگاه خاصی گوش جان به الفاظ بسپارد و ببیند متکلم چه معنایی را از آنها اراده کرده است. تنها در این صورت است که ما می توانیم بگوییم چیزی را بر الفاظ تحمیل نکرده ایم بلکه مشتاقانه در کنج خلوت دل نشسته و منتظر مانده ایم تا خود الفاظ به زبان آمده و مراد متکلم را بازگو کنند.
⛔️ تعامل نوع اول همان تعاملی است که طی قرن ها باب تأویل و تصرف و معانی عجیب غریب را در قرآن کریم باز کرد. چراکه که هر کس متناسب با دیدگاه و نگرش خودش قرآن را تفسیر می کرده است. بدترین دوره اش در عصر اخیر بوده که برخی دانشمندان بلاد اسلامی اعم از مصر و عربستان و ایران و ... با دیدی ماتریالیست و تجربه گرا دست به تفسیر قرآن زده و آیات الهی را به معانی و مصادیق مادی معنا می کردند!
#راه_صحیح_تفسیر_قرآن #اهمیت_علم_اصول #واحد_مشاوران_المرسلات
@almorsalaat
ebdaate-allame-dar-masale-nafs@almorsalat.mp3
7.43M
💠ابداعات علامه در مسئله نفس
🔰استاد علی فرحانی
📌استاد در این صوت به برخی از دیدگاه ها و ابتکارات علامه طباطبایی در مسئله نفس بر اساس کتاب نهایه الحکمه اشاره می کنند.
#فلسفه #در_محضر_علامه #پای_درس_استاد
@almorsalaat
♨️مراقبت از خود، وسیله پرهیز از انحراف
👈انحراف یا از ناحیهی سستی و ضعف در پایهها و مبانی #عقیدتی به انسان روی می آورد، یا از ناحیهی #شهوات
🔰رهبر معظم انقلاب ۷۴/۷/۱۷
🔹گمان مصونیت از انحراف را مطلقاً در خودمان نباید راه بدهیم؛ یعنی هیچکس نباید بگوید وضع ما که روشن است و مثلاً در خط صحیح و در خط دین و خدا داریم حرکت میکنیم و منحرف نمیشویم؛ نه، چنین چیزی نیست. امکان لغزش و انحراف از خط مستقیم برای همه هست و همه هم وسیلهی اجتناب از این انحراف را دارند؛ یعنی اینطور نیست که یک سرنوشت قطعی و حتمی وجود داشته باشد تا ما بگوییم هر کس در این راه حرکت میکند، ناگزیر باید لغزش پیدا کند؛ نه، انسان میتواند بدون لغزش و انحراف راه را ادامه دهد. اما مصونیت از انحراف هم تضمینی نیست که انسان بگوید ما که دیگر منحرف نمیشویم؛ بنابراین خاطر جمع سر را روی بالش نرمی بگذارد و از حال خودش غافل شود. هیچکدام از این دو طرف قضیه نباید مورد بی توجهی قرار بگیرد.
🔹وسیلهی عدم انحراف و پرهیز از انحراف چیست؟ مراقبت از خود. باید مراقب بود. اگر از خود مراقبت کنیم، منحرف نمیشویم. اگر از خود مراقبت نکنیم، یا از ناحیهی سستی و ضعف در پایهها و مبانی عقیدتی انحراف به انسان روی می آورد، یا از ناحیهی شهوات به انسان روی می آورد. حتّی کسانی که پایهها و مبانی اعتقادی آنها محکم است، شهوات نفسانی بر نگاه و بینش عقلىِ درست و عمیق نسبت به خط و راه و هدف غلبه می یابد و انسان را منحرف میکند؛ که ما مواردش را دیدیم.
🔹در این خصوص چند آیه در قرآن هست، اما این آیه که در مورد قضیهی اُحد است، خیلی انسان را تکان میدهد. میفرماید: «انّ الذین تولّوا منکم یوم التقی الجمعان انّما استزلّهم الشیطان ببعض ما کسبوا»؛ یعنی کسانیکه در ماجرای اُحد دچار آن لغزش خسارت بار شدند و از میدان جنگ رو برگرداندند و این همه خسارت بر نیروی نورستهی اسلام و حکومت اسلامی وارد شد، علتش «ببعض ما کسبوا» بود؛ کارهایی بود که قبلاً سرِ خود آورده بودند. دل دادن به شهوات و هواهای نفسانی اثرش را اینطور جاها ظاهر میکند. آیهی شریفهی دیگر میفرماید: به اینها گفته شد انفاق کنید، ولی به تعهد خود عمل نکردند؛ لذا نفاق بر قلب آنها مسلط شد؛ «فاعقبهم نفاقا فی قلوبهم الی یوم یلقونه بما اخلفوا اللَّه ما وعدوه»؛ یعنی وقتی انسان نسبت به تعهدی که با خدای خود دارد، بی توجهی نشان داد و خلف وعده کرد، نفاق بر قلب او مسلط میشود. بنابراین اگر ما بی توجهی کنیم و تن به شهوات و هویها بسپاریم، ایمان مغلوب و عقل مغلوب میشود و هوی و هوس غالب؛ باز هم همان انحرافی که از آن میترسیدیم، ممکن است پیش بیاید.
🔹بنابراین در همهی حالات انسان باید این گمان را داشته باشد که ممکن است لغزش پیدا کند. هیچکس خودش را از این خطر دور نداند. یک نمونهی این قضیه «بَلعم باعورا» است؛ «و اتل علیهم نبأ الذی آتیناه آیاتنا» تا آخر.
#اخلاق_و_عرفان #کلام_ولی
@almorsalaat
33.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #روش_شناسی_اجتهاد
♨️نگاهی به روش شناسی اجتهاد امام خمینی (ره)
🔰استاد علی فرحانی
🔸مراد از روش شناسی
🔸جای خالی روش شناسی در مباحث حوزوی
🔸حضرت امام در مباحث فقهی (به جای اقوال فقها) از متن روایات آغاز می کنند.
🔸حضرت امام در ابتدای بحث به #منبع_یابی برای آن مسئله می پردازند و منبع یابی روش خاص به خود را دارد.
📌درس لاضرر، دوشنبه ۹۹/۷/۲۸
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی #در_مدرسه_امام_خمینی #اصول #فقه
@almorsalaat
هدایت شده از بینش مطهر || مطهَرین
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#ببینید
🔰 خطابه تاثیر گذار شهید مطهری در باب تمدن جدید و آسایش معنوی بشر...
⭕️ وای به روزی که اگر شما بگردی در میان بشر یک #وجدان پیدا نکنید!!
⭕️ وای به روزی که بگردی و یک #علامه_طباطبایی پیدا نکنی!
⭕️ وای به روزی که بگردی و یک میرزا محمد تقی شیرازی پیدا نکنی!
@bineshemotahare_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
المرسلات
#ببینید 🔰 خطابه تاثیر گذار شهید مطهری در باب تمدن جدید و آسایش معنوی بشر... ⭕️ وای به روزی که اگر
فوق العاده زیباست.👆👆
به نوبه خودم از جناب آقای قیلاوی مسئول موسسه بینش مطهر قم، جهت نشر معارف شهید مطهری، کمال تشکر را دارم.
محسن ابراهیمی
@almorsalaat
#مکتب_امام_خمینی
#مناهج_الوصول
از مسائل مبنایی و بنیادی در علم اصول، یکی مسئله #مراتب_حکم و دیگری تحلیل #خطاب_شرعی است. حضرت امام (ره) در هر دو مسئله نگاهی مستقل و متفاوت از سایر اصولیین دارند.
در جلسه امروز چهارشنبه تدریس مناهج الوصول استاد علی فرحانی، در ضمن نقد و بررسی مسئله #دور در اخذ #قصد_امر در بحث تعبدی و توصلی، به مناسبت بحث دیدگاه #محقق_نائینی در مراتب حکم و خطاب شرعی و تلفیق این دو مسئله در نگاه ایشان بیان شد و نقد این نگاه از نظر امام خمینی و بخش هایی از دیدگاه امام خمینی (ره) تبیین شد.
جلسه مهمی در فهم نظر حضرت امام (ره) بود. صوت این جلسه در کانال @majazi_almorsalaat بارگذاری می شود.
🔰محسن ابراهیمی
@almorsalaat
#روش_شناسی_اجتهاد
#مکتب_امام_خمینی
استاد فرحانی معتقدند که یکی از شاخصه های روش اجتهادی امام خمینی (ره) روش #تراکم_ظنون در تجمیع ادله است.
حضرت امام در کتاب #لاضرر ابتدا روایات این قاعده را بیان می کنند و به بررسی آنها می پردازند. دو مورد از این روایات، یکی روایت #شفعه است و دیگری روایت #فضل_الکلاء است که در ذیل این دو روایت، عبارت #لاضرر نقل شده است.
به دلیل ایجاد اشکالاتی فقهی و ناسازگاری ذیل این دو روایت با صدر آنها، بحثی صورت گرفته است که آیا ذیل روایت واقعا جزء روایت است یا اینکه توسط فقها یا روات اضافه شده است.
حضرت امام در استدلال بر اینکه ذیل روایت، جزء روایت نیست، از روش #تراکم_ظنون استفاده میکنند.
در فهم این روش در این مسئله، میتوانید به صوت جلسه امروز (چهارشنبه) از تدریس کتاب #لاضرر در کانال @majazi_almorsalaat مراجعه فرمایید.
🔰محسن ابراهیمی
@almorsalaat
#معرفی_کتاب
📚 تفسیر القرآن الکریم
🔰شهید سید مصطفی خمینی
🔺شما بسیار کار خوبی کردید که روی کارهای ایشان و افکار ایشان کار کردید. البتّه خیلی از کارهایی که ایشان کرده نصفهکاره مانده؛ همین #تفسیر و مانند آن، همه تکّهتکّه و نصفهکاره است. شاید مفصّلترینش، آن اصول ایشان باشد؛ وَالّا بحثهای فقهی و تفسیری و حتّی علوم غریبه [هم دارند] -در آن تفسیرشان،ایشان حتّی علوم غریبه و مانند اینها هم دارد- در همهی اینها ایشان یک مطلبی دارند. کارکردن روی جامعیّت علمی ایشان، به نظر من خیلی خوب است.
🔺خدای متعال این مرد را وسیلهای قرار داد برای نشان دادن بخشی از شخصیّت امام (رضواناللهعلیه)؛ امام، هم در تربیت این جوان که توانست این فرزند را پرورش بدهد به این شکل، و هم در تحمّل و صبری که در مصیبت او کرد، حقیقتاً از خود یک هویّتی نشان داد که قبل از آن شناختهشده نبود و دانسته نبود از امام و عظمت امام را نشان داد. امیدواریم انشاءالله خداوند، درجات ایشان را عالی کند.
🔰رهبر معظم انقلاب 96/7/30
⬇️لینک دانلود کتاب 👇👇
🆔 http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/lib/tafsire-s-mostafa-khomeini/
#کلام_ولی #کتابخانه_مجازی
@almorsalaat
#مشاورۀ_مجازی
💢رشد علمی انسان، یک رشد واقعی است که متناسب با مختصّات فردی برای هر فرد محقق می شود
🔰مشاور: سید مجتبی امین جواهری
🆔: @smojtabaamin
♻️پست حاضر مشاورۀ یکی از کاربران کانال با مشاور محترم حجت الإِسلام سید مجتبی امین جواهری است درمورد مانع بودن برنامه های مراکز آموزشی از عملیاتی کردن مشاوره های علمی مشاوران کانال
🌀 #مخاطب: سلام وقتتون بخیر. مطالبی که فرموده بودید رو مطالعه کردم خیلی خوب بود فقط الان یک سوال برام پیش اومد:
🔹 بنده که الان یک طلبه سال سوم هستم در حوزه خواهران مشغول تحصیل هستم، برنامه های تحصیلی رو حوزه میرزه، دست من نیست. اینکه چی بخونم و چطور بخونم رو باید با نظام اموزشی حوزه پیش برم. اما میدونم که این روش جواب نمیده و پایان تحصیل با کلی اطلاعات مفید ولی پراکنده مواجه خواهم شد.
🔹از جهتی هم مشاور تحصیلی که فرمودید در دسترس بنده نیست. میخواستم بپرسم با این شرایط بنده چطور میتونم به تنهایی این طرح ها و راهنمایی های تحصیلی تون رو عملیاتی کنم؟
🔶 #مشاور: سلام و عرض ادب. قاعدتا کار شما سخت تر خواهد شد. چند نکته ای که درباره این مطلب به ذهنم می رسد را عرض می کنم:
🔅 اول از همه بدونید که رشد علمی انسان یک #رشد_واقعی است یعنی حقیقت نفس انسان در رشد علمی سعۀ وجودی پیدا می کند برخلاف رشد مدارج آموزشی که تابع مدرک و آزمون های آموزشی است.
🔸اگر این واقعیت را بپذیرید اولین نتیجه ای که بدست می آید این است که علت تامّه برای رشد، درون شما و فردیت شماست. حتی نیاز به استاد یا راهنما صرفا یک سبب ثانوی است و نقش تعیین کننده ندارد. چه رسد به هم بحث یا مدرسه و دانشگاه مناسب و... .
🔅 در ثانی: با توجه به نکتۀ فوق، نسخه هر انسانی در مسیر سلوک علمی با دیگران متفاوت است. بنابراین برنامه مشترک معنا ندارد و هر کس باید #نقطه_تعادل خود در #حرکت_علمی را پیدا کند. همین امر به فردیت ماجرا کمک می کند. این تعادل هم در محتوا و هم در روش کار علمی است. استعدادها و ظرفیت ها هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.
🔻 و اما در پایان هدف از تأَسیس #کانال_المرسلات و #گروه_مشاوران این بوده که هر فردی در هر موقعیتی که قرار دارد با مشاوره کلی و راهنمایی درباره حوزه معارف اسلامی، راه فردی خود را در سلوک علمی پیدا کند. بنابراین گروه مشاوران به اندازه ای که شرایط فراهم باشد نسبت به مسیر علمی به شما کمک می کنند نه در مسائل جزئی.
🔻 بنابراین اگر در محتوا و روش کار علمی ابهامی وجود داشت یا درباره علوم مختلف نکته ای داشتید به مشاوران پیام بدهید. حتی اگر تقریری نوشتید و خواستید مطالب آن را با متخصصین اون علم در میان بذارید برای مدل مذکور، می تونید اون رو بفرستید تا اساتید حاضر نظر خودشون رو منتقل کنند.
#هدایت_تحصیلی #رشد_واقعی #تفکیک_سیر_آموزشی_محتوایی #واحد_مشاوران_المرسلات
@almorsalaat
#خلاصه
#مجموعه_نگاهی_به_دریا
📌علوم انسانی اسلامی
📌دستگاه استنباطی امام
🔰استاد: علی فرحانی
🔰نویسنده: احسان چینی پرداز
💠یکی از مسائل مهم در علوم انسانی اسلامی که باید بررسی شود کیفیت و منطق تولید علم است. یعنی #ملاک_توزین علم انسانی اسلامی چیست؟
💠در اینجا نظرات متعددی داده شده و برخی ادبیات و برخی فلسفه و برخی هم اصول را ملاک توزین و تولید علم دانسته اند.
💠در واقع آنهایی که ملاک و راه حل را در فلسفه دیده اند متاسفانه دچار خلط بین فقه علم و فلسفه آن شده اند.
💠یعنی با اینکه آنچه که مورد نیاز کف جامعه است فقه است و فلسفه هم ارزش انتزاعی درجه دوم دارد اما دائما در مسائل اجتماعی به مباحثی همچون فلسفه علم ، فلسفه علوم اجتماعی و مبادی علوم می پردازند.
💠برخی که قائل به ملاک بودن ادبیات شده اند مشکل را در لغت و قواعد ادبی دیده و به این وسیله با یک ترجمه از آیه خواسته اند اصولی را استخراج کنند. این در حالی است که برای استخراج این اصول هیچ مبنا دقیق و مطرح شده ای ندارند و این رویکرد باب قرائات بی اساس از متن دینی را باز می کند!
💠افرادی هم که متمسک به اصول شده اند نتیجتا اظهار عجز از تولید علم کرده و آن را ممتنع می شمارند علت آن را هم نداشتن ادله کافی و روایات مورد نیاز معرفی میکنند. در حالی که آنچه علم اصول متکفل آن است تفکیک حجت از لا حجت است و لذا این رویکرد هم جواب نمی دهد.
💠مضافا به تمام اشکالاتی که به تک تک مستمسکات و ملاک های مطرح شده بیان شد ؛ ما حصل تمام این روش ها که همه در آن مشترک هستند عدم تولید علم انسانی دینی و بالتبع نداشتن پاسخی به سوالات جامعه و مشکلات آن از نظر شرع و شارع مقدس ؛ می باشد.
💠این در حالی است که این سوالات سوالات جدی بوده اعم از مسائل علم اجتماعی و مدیریت و تربیت و .... هستند لذا امکان بی توجهی و بی اعتنایی به آنها وجود ندارد و آنچه هم انتظار می رود #پاسخ_دین به این سوالات است!
🔹در آخر باید گفت:
💠به نظر می رسد آنچه راهگشاست #فقه موضوعات مطرح شده است؛ آن هم با دستگاه استنباطی که #حضرت_امام رضوان الله علیه تعریف می کنند که واقعا یک دستگاه صحیح و پاسخگو است.
♨️ تفصیل این مطلب در نوشتارهای بعدی خواهد آمد انشاءالله.
♨️ صوت بیان استاد را حتما دنبال کنید.👇👇👇👇
@almorsalaat
هدایت شده از المرسلات
002-mantghe tolide oloome ensani chistfalsafeosuladabyatdast@almorsalat.mp3.mp3
5.02M
🔊دستگاه استنباطی منتج
🔊علوم انسانی اسلامی
✅#استاد_علی_فرحانی
💠 استاد در این صوت -که از مجموعه صوتی نگاهی به دریا است- به توصیف اقوال مطرح شده در کیفیت تولید علم پرداخته و هر کدام را به صورت اجمالی بررسی می کنند.
🔹و در ضمن مباحث به اهمیت شناخت دستگاه استنباطی حضرت امام «ره» نیز اشاره می شود.
♨️ متن پیاده سخن استاد را از اینجا دنبال کنید 👇👇👇
🆔:http://s17.picofile.com/file/8411591600/1.pdf.html
#نگاهی_به_دریا #دستگاه_استنباط #فقه #علوم_انسانی_اسلامی
#در_مدرسه_امام_خمینی
#پای_درس_استاد
@almorsalaat
المرسلات
🔊دستگاه استنباطی منتج 🔊علوم انسانی اسلامی ✅#استاد_علی_فرحانی 💠 استاد در این صوت -که از مجموعه صو
مجموعه #نگاهی_به_دریا مجموعه بیانات استاد علی فرحانی، در تبیین ابعاد مختلف #مکتب_امام_خمینی (ره) است.
برادر ارجمندمان آقای چینی پرداز، صوت و متن و مراجعات این جلسات را آماده میکنند و در اختیار شما قرار خواهیم داد.
انشالله که بتوانیم قدمی هر چند کوچک در راستای ترویج اندیشه های ناب حضرت امام «ره» برداریم.
نظرات و پیشنهادات خود را حتما با ما در میان بگذارید. @ebrahimi845
محسن ابراهیمی
@almorsalaat
💢ابعاد مکتب امام خمینی
1⃣معنویت2⃣عقلانیت3⃣عدالت
🔰رهبر معظم انقلاب ۹۰/۳/۱۴
💠مکتب امام یک بستهی کامل است، یک مجموعه است، دارای ابعادی است؛ این ابعاد را باید با هم دید، با هم ملاحظه کرد. دو بُعد اصلی در مکتب امام بزرگوار ما، بُعد معنویت و بُعد عقلانیت است.
1⃣بعد #معنویت است؛ یعنی امام بزرگوار ما صرفاً با تکیهی بر عوامل مادی و ظواهر مادی، راه خود را پی نمیگرفت؛ اهل ارتباط با خدا، اهل سلوک معنوی، اهل توجه و تذکر و خشوع و ذکر بود؛ به کمک الهی باور داشت؛ امید او به خدای متعال، امید پایانناپذیری بود.
2⃣و در بُعد #عقلانیت، به کار گرفتن خرد و تدبیر و فکر و محاسبات، در مکتب امام مورد ملاحظه بوده است.
3⃣بعد سومی هم وجود دارد، که آن هم مانند معنویت و عقلانیت، از اسلام گرفته شده است. عقلانیت امام هم از اسلام است، معنویت هم معنویت اسلامی و قرآنی است، این بُعد هم از متن قرآن و متن دین گرفته شده است؛ و آن، بُعد #عدالت است.
💠اینها را باید با هم دید. تکیهی بر روی یکی از این ابعاد، بی توجه به ابعاد دیگر، جامعه را به راه #خطا میکشاند، به انحراف میبرد. این مجموعه، این بستهی کامل، میراث فکری و معنوی امام است. خود امام بزرگوار هم در رفتارش، هم مراقب عقلانیت بود، هم مراقب معنویت بود، هم با همهی وجود متوجه به بُعد عدالت بود.
#کلام_ولی #در_مدرسه_امام_خمینی #مکتب_امام_خمینی
@almorsalaat
#یادداشت
💢ضرورت بازخوانی متون اصلی علم منطق
📝سجاد انتظار
✳ دوستانی که از گذشته مطالب منطقی کانال را رصد می کنند تا کنون به این نکته پی برده اند که استاد فرحانی وضعیت #علم_منطق معاصر را پر ابهام برآورد می کنند. این ابهام که بر علم منطق حاکم شده است ناشی از به هم خوردن مرزهای علوم مختلف عقلی است که چاره اصلی آن التزام به ضابط دقیق #تمایز_علوم است اما چه می توان گفت در حالی که وقتی سخن از موضوع علم و عرض ذاتی به میان می آید داد و فغان عده ای از معاصرین به آسمان می رود! درآمیختگی عجیب مسائل متفرقه با مسائل علم منطق حقیقتی تلخ است که عجز و لابه توان رفع آن را ندارد اما بگذاریم و بگذریم.
❎ ابهامی که از آن سخن می گوییم در هم آمیختن مسائل مختلف اصولی، فلسفی، معرفت شناختی، روان شناختی و ... با مسائل علم منطق است که موجب شده است هم در مفردات تصوری این علم، هم در مسائل تصدیقی آن، هم در نظم حاکم بر مباحث، هم در گزینش سلیقه ای از عبارات قدما و در نهایت در کیفیت کاربرد قوانین این علم تاثیر مخرب داشته باشد. همه این شواهد را می توان در اصلی ترین کتاب منطقی گنجانده شده در سیر آموزشی حوزه یعنی کتاب المنطق و حواشی معاصرین بر آن مشاهده کرد؛ مصنف جلیل القدر این کتاب یک شخصیت اصولی است تا منطقی و همین بعد در قلم ایشان کاملا مشهود است.
✳ بیان نمونه های عینی موارد ادعایی فرصت دیگری می طلبد؛ ما در این نوشتار به دنبال ارائه راه حلی برای رفع این معضل هستیم که به نوعی معرفی اجمالی محتوای یکی از جلسات تدریس برهان شفا است. به نظر می رسد که در دوره کنونی، یکی از بهترین راه حل ها برای درک مذاق قدماء در علم منطق-فارغ از پذیرش یا عدم پذیرش سخنان آنان- مراجعه به متون اصلی این علم است که در راس آن ها متن وزین شفاء قرار دارد. در این جا به طور نمونه بخشی از این متن را که توسط استاد تدریس شده است مرور می کنیم تا روشن شود که چگونه برخی از ابهام هایی که ما با آن ها مواجهیم یکی پس از دیگری حل می شوند:
✅ یکم: از جمله اصطلاحاتی که در علم منطق وجود دارد اصطلاح «یقین» است که به دو معنای معنای یقین بمعنی الاعم و یقین بمعنی الاخص تفسیر شده است. همین تفسیر دوگانه منشا اختلافاتی است از جمله این که آیا جهل مرکب مشمول تعریف علم یا یقین قرار می گیرد یا خیر؟! حقیقت مساله آن است که یقین بمعنی الاعم از مصادیق دخل و تصرفات اصولیون در علم منطق است که هیچ ضابطه ای بر آن حاکم نیست و در صورت پذیرش آن باید مسائل لایقف دیگری نظیر قطع قطاع و... را نیز وارد علم منطق کرد. از نگاه منطقیین کلمه #یقین منحصر در یک معنا است که همان معنای اخص است. یقین به معنای اعتقاد جزمی به ثبوت الف بر ب و استحاله رفع الف از ب است و به این ترتیب یقین از دو رکن تشکیل می شود. بوعلی در عبارات خود از اطلاق کلمه یقین بر اعتقادی که رکن دوم آن حاصل نشده است پرهیز می کند و عبارات علامه طباطبایی نیز دقیقا مطابق بر همین رویکرد است.
✅ دوم: یکی از موارد تشتت عجیب عبارات معاصرین، مربوط به شروط مقدمات برهان است که شروط متکثر و متعددی را بدون این که ضابط اصلی و مناط حقیقی این شروط مشخص شود لیست می کنند. این تشتت در عبارات بوعلی وجود ندارد. ایشان پس از تحکیم جایگاه یقین در منطق و به خصوص در صناعت برهان، به صورت ریاضی و متسلسل، شرایط مقدمات برهان را استنتاج می کنند.
یکی از ثمرات این نظم، روشن شدن مفاهیم تصوری قضایای #موجهات و انواع جهات قضیه و ارتباط آن ها با مواد قضایا است. استاد در ضمن این بحث به بررسی این سوال مهم تصوری می پردازند که با وجود اینکه مواد قضایا و به تعبیر دیگر، واقعیت خارجی نسب قضایا منحصر در سه حالت است اما جهات ذهنی تا بالاتر از چهل مورد نیز افزایش پیدا می کنند؟! آیا انطباق ذهن بر خارج در این جهات در نظر گرفته شده است یا خیر؟!
✅ سوم: امروزه نگاهی افراطی یا به تعبیر دیگر تفریطی به علم منطق وجود دارد؛ در این نگاه علم منطق ناکارآمد است و توان عصمت بخشی به فراگیران خود را ندارد؛ زیرا بسیاری از کسانی که علم منطق را یاد می گیرند در تفکرات خود دچار اشتباهات بسیاری می شوند. این نگاه تفریطی در حقیقت از یک نگاه افراطی به علم منطق نشات میگیرد؛ این نگاه افراطی منطق را پدیده ای ماشینی و مکانیکی در نظر می گیرد که باید به صورت خودکار وظیفه خودش را انجام دهد.
نگاه فوق با زاویه دید قدما کاملا متقابل است. این نکته در عبارت مربوط به تعریف برهان از جانب ارسطو، توسط بوعلی سینا لحاظ شده است. بوعلی سینا تاکید دارد که وصف یقینی که در تعریف آمده است وصف مقدمات برهان است در حالی که برخی از بزرگان معاصرین این قید را لغو می دانند زیرا یقینی بودن نتیجه، یقینی بودن مقدمات را دربر دارد اما این اعتقاد نیز ناشی از فاصله گرفتن از شم منطقی قدمایی است. توضیح استاد در این رابطه علاوه بر اینکه دلیل اصرار بوعلی بر تعلق وصف یقین به مقدمات را روشن می کند، نوع نگاه قدما به کاربرد علم منطق را نیز شرح می دهد و #آلی بودن و لازم المراعات بودن منطق را در متن قواعد خود منطق نشان می دهد.
✅ چهارم: بازگشت انواع طرق استدلالی در مباحث حجت منطق امری مسلم برآورد می شود اما کیفیت توضیح آن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا ابهام تصوری در بازگشت مواردی چون #استقراء و تمثیل به قیاس برهانی باعث شده است که برخی از بزرگان معاصرین به طور کلی استقراء و مباحث پیرامون آن را انکار کنند. از یک سو کتاب الموجز استقراء تام را مفید نتیجه جدید و کلی نمی داند و از سوی دیگر برخی که درگیر مسائل معرفت شناختی هستند یقینی بودن مواد تجربی و قیاس برآمده از آن را انکار می کنند.
♻ هدف اساسی ما از طرح نوشتار فوق این است که نشان بدهیم آن چه که امروز به عنوان علم منطق یاد می گیریم فارغ از صحت سنجی آن، با آن چه که قدما و در راس آن ها بوعلی سینا(رحمه الله علیه) در نظر داشته اند تفاوت ها و فاصله های جدی دارد. شاید تاکید استاد مطهری (رحمه الله علیه) برا اینکه حکما بعد از بوعلی نتوانسته اند به دقت های سخنان ایشان توجه کنند و راه های دیگری را طی کرده اند موید همین نکته باشد.
♨♨صوت این جلسه از برهان شفا را از لینک زیر دریافت کنید👇👇
🔊https://eitaa.com/majazi_almorsalaat/457
@almorsalaat
33.33M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید: سلسله جلسات #خلافت_جمعی_انسان
👈قسمت هفتم
🔰استاد علی فرحانی
🔹این جلسات به مناسبت عید غدیر، توسط ستاد مردمی غدیر تهیه شده است.
#پای_درس_استاد #استاد_علی_فرحانی
#اهل_بیت #عید_غدیر
@almorsalaat
هدایت شده از افق مبین||سید محمد هاشمی
☀️ به مناسبت سالگرد ارتحال عارف بی بدیل عصر ما، حضرت علامه آیت الله میرزا علی آقای قاضی طباطبایی (ششم ربیع الاول ۱۳۶۵ هجری)
🔶 دو سال است عطر نزده ام
🖊 خاطره ای از علامه طباطبایی به نقل از مرحوم علامه طهرانی:
🔰 بارى، استاد ما نسبت به استاد خود مرحوم #قاضى علاقه و #شيفتگى فراوانى داشت، و حقّاً در مقابل او خود را كوچك میديد؛ و در چهره مرحوم قاضى يك دنيا عظمت و ابَّهت و اسرار و توحيد و ملكات و مقامات مىیجست.
🔺 من يك روز به ايشان عطر تعارف كردم، ايشان عطر را بدست گرفته، و تأمّلى كردند و گفتند: دو سال است كه استاد ما مرحوم قاضى رحلت كرده اند؛ و من تا بحال عطر نزده ام.
🔺 و تا همين زمان اخير نيز هر وقت بنده به ايشان عطرى داده ام؛ دَرِ آنرا میبستند و در جيبشان میگذاردند. و من نديدم كه ايشان استعمال عطر كنند، با اينكه از زمان رحلت استادشان سى و شش سال است كه میگذرد.
📕سید محمد حسین حسینی طهرانی، مهر تابان ص 24
🌹 حمدی نثار هر سه بزرگوار ...
@ofoqemobin
💢 گذرگاه خاص الخاص فقهی و حِکمی
🔰رهبر معظم انقلاب 91.04.26
💠 ما در بین سلسلهی علمی فقهی و حِکمی خودمان در حوزههای علمیه یک گذرگاه و جریان خاصالخاص داریم که میتواند برای همه الگو باشد، هم برای علما الگو باشد هم برای آحاد مردم و هم برای جوانها؛
💠 اینها کسانی هستند که به پایبندی به ظواهر اکتفاء نکردند، در طریق معرفت و طریق سلوک و طریق #توحید تلاش کردند مجاهدت کردند کار کردند، و به مقامات عالیه رسیدند. و مهم این است که این حرکت عظیم سلوکی و ریاضتی را نه با طرق مندرآوردی و تخیّلی بلکه صرفاً از طریق شرع مقدّس آن هم با خبرویت بالا، به دست آوردند.
💠 مجموعهی این بزرگواران که از مرحوم حاج سید علی شوشتری شروع میشود، همهشان مجتهدین طراز اول بودند. شاگرد برجستهی ایشان، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی است که از لحاظ عرفانی و معنوی و سلوکی حقیقتاً در عرش است، یعنی عظمت مقام مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی قابل توصیف نیست؛ شاگردان ایشان مثل مرحوم حاج سید احمد کربلائی، مرحوم حاج شیخ محمد بهاری و افرادی از این قبیل، اینها همه افرادی بودند که از لحاظ فقهی در رتبهی بالا بودند؛ مرحوم آقای #قاضی هم شاگرد اینها است.
💠 این یک گذرگاه فوقالعادهای است؛ گذرگاه خاصالخاص است.
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان #قله_های_تهذیب
#سلسلهی_شاگردان_آخوند_ملاحسینقلی
@almorsalaat
💢 عرفان واقعی اینهاست.
🔰رهبر معظم انقلاب 91.11.23
🔅ما نباید عرفان را به معنای الفاظ و تعبیرات و فرمولهای ذهنی مثل بقیهی علوم ببینیم. عرفان، همان مرحوم قاضی است؛ مرحوم ملا حسینقلی همدانی است؛ مرحوم سید احمد کربلائی است؛ عرفان واقعی اینهاست. مرحوم آقای طباطبائی خودش فیلسوف بود، اهل فلسفه بود، بلاشک در عرفان هم وارد بود؛ منتها آنچه که در عرفان از ایشان معهود است، عرفان عملی است؛ یعنی سلوک، دستور، تربیت شاگرد؛ شاگرد به معنای سالک. عرفان نظری باید به سلوک بینجامد.
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان
#قله_های_تهذیب
#سلسلهی_شاگردان_آخوند_ملاحسینقلی
@almorsalaat
#معرفی_کتاب
📚 آیت الحق
🔰شرح احوالات آیت الله قاضی
🍀تجلیل از مرحوم آقای حاج میرزا علی آقای قاضی، انشاءالله یکی از کارهای بسیار مفید و کار بزرگی است. مرحوم آقای قاضی یکی از #حسنات دهر است؛ یعنی واقعاً شخصیت برجستهی علمی و عملی مرحوم آقای قاضی، حالا اگر نگوییم بینظیر، حقّاً در بین بزرگان #کمنظیر است.
🍀بالاخره خیلی مهم است که شخصیتهای اینجوری احیاء بشوند، شناخته بشوند، معرفی بشوند؛ منتها در معرفی اینها از آدمهای خبره استفاده کنید؛ یعنی کسانی بیایند دربارهی اینها حرف بزنند که بتوانند مقامات اینها را - لااقل در لفظ، در زبان - برای ماها بیان کنند که ما یک استفادهای ببریم، بهرهای ببریم؛ والّا صِرف [بیان] مقامات علمی و فقهی - که در حد اعلی اینها داشتند - کافی نیست برای معرفی امثال شخصیتی مثل مرحوم آقای حاج میرزا علی آقای قاضی.
🍀خب، ایشان از لحاظ معانی سلوک و عرفان و مانند اینها هم از افرادی است که حداقل این است که بگوییم کمنظیر [است]، یعنی واقعاً شخصیت ایشان برجسته است.
🔰رهبر معظم انقلاب 91.4.26
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان
@almorsalaat
#مهدویت
✅باید خودمان را برای ملاقات حضرت مهدی (عج) مهیا کنیم.
🔰امام خمینی (ره)
🔺و ما بايد توجه كنيم كه خودمان را مهيا كنيم از براى آمدن آن حضرت. من نمى توانم اسم رهبر روى ايشان بگذارم؛ بزرگتر از اين است. نمى توانم بگويم كه شخص اول است؛ براى اينكه دومى در كار نيست. ايشان را نمى توانيم ما با هيچ تعبيرى تعبير كنيم الّا همين كه مهدى موعود است. آنى است كه خدا ذخيره كرده است براى بشر.
🔺و ما بايد خودمان را مهيا كنيم از براى اينكه اگر چنانچه موفق شديم ان شاء اللَّه به زيارت ايشان، طورى باشد كه روسفيد باشيم پيش ايشان. تمام دستگاههايى كه الآن به كار گرفته شده اند در كشور ما- و اميدوارم كه در ساير كشورها هم توسعه پيدا بكند- بايد توجه به اين معنا داشته باشند كه خودشان را مهيا كنند براى ملاقات حضرت مهدى- سلام اللَّه عليه.
📚صحيفه امام، ج12، ص: 483
#اهل_بیت #مهدویت
#در_مدرسه_امام_خمینی
@almorsalaat