💠🚥 تفسیر کوتاه و پیامرسانی| بقره۲۶
✅ مثال ها برای اینکه افراد عادی منظور خدا را بفهمند بهترین گزینه هستند.
🔅عده ای به مثالهای قرآن مثل مثال عنکبوت و مگس ایراد می گرفتند و می گفتند خدای مسلمانان خجالت نمی کشد مثلا چیزی مثل مگس را مثال می زند و در ذهنشان این بود که خدای مسلمانان چرا به موجودات بی ارزش مثال می زند و این را نشانه ضعف می دانستند؛ ریشه این ایراد نگرش غیرادراکانه به پدیده های اطراف هست وگرنه انسانهایی که علم دارند میدانند که همان پشه یا مگس یا تارعنکبوت و مورچه و زنبور عسل و هدهد و ...چه شاهکارهایی از نظر خلقت هستند.
¤ این آیه پاسخ به آن گروه است . جواب خدا این است ؛حیا و شرم در برابر حرف عبث و بی حکمت که شما می زنید معنا دارد نه سخنی که حکمتی پشت آن نهفته هست.
اما در برابر، گروه مومنان را ستوده و می گوید آنها میدانند که کلام خدا بر اساس حقیقت بیان شده است ولی کسانی که چنین ایرادهایی می گیرند این را نمی دانند و ایرادگرفتنشان از جهلشان هست.
🍁 در اینجا یک نکته روانشناختی وجود دارد ،اینکه انسان وقتی چیزی را قبول نمی کند در مورد آن چیز حالت بهانه گیری و مقاومت در پذیرش پیدا می کند.
([[ مثلا فرض کنید یک شایعه ای در مورد یک روحانی شاخص پخش میشود اینجا انسانها دو گروهند آنهایی که مومن هستند می گویند برای اثبات این شایعه باید دلایل قطعی موجود باشد وگر نه باور نمی کنیم ، اما گروه دوم که در درونشان به آن روحانی حالت کفر و باور دروغ دارند زود شایعه را باور می کنند حتی اگر آن شایعه معقول هم نباشد. ]])
🔹️خداوند متعال علت این مساله را که عده ای در هر موضوع مرتبط با دین همیشه در جبهه مقابل دین (کم و بیش) قرار می گیرند فسق و گناه آنان میداند .
🔸️یعنی عدم دینداری آنها که فسق هست باعث میشود خداوند به کیفر گناه آنان را گمراه کند و همواره در سمت مقابل حق باشند.
@tafsiran
.
🚥 مفهوم کلمات و عبارات | بقره ۲۶
#لَايَسْتَحْيِي = حیا از ریشه حیات و زندگی هست، کسی که خحالت می کشد در اثر کار زشتی، گو اینکه از حالت زنده بودن او کم میشود ،امّا نسبت دادن آن به خدا مجازی هست یعنی برای این هست که ما درک کنیم والا خداوند که حیا نمی کند.
حیا گاه خوب است مثل حیای زن پیش نامحرم و گاه بد است مثل حیا درگفتن حقیقت جایی که باید گفت.
#مَثَلًا = مانند بودن چیزی به چیزی دیگر از یک یا چند جهت ؛ و دو گونه هست مثال کلامی تا اینکه سخنی خوب فهمیده شود یا مثال الگویی (اسوه و نمونه) تا از آن تقلید شود.
#بَعُوضَةً = بعوض هم گفته شود،پشه ، فقط همین یکبار در قرآن آورده شده که سرّ آن در ظاهر همین بی ارزش بودن ظاهری آن است از لحاظ کوچکی و زیان داشتن و سرّ باطنی آن می تواند توسط محققین فهمیده شود.
#فَمَافَوْقَهَا = منظور از بالاتر از پشه یعنی موجودی که در حقارت و بی ارزشی بالاتر است یعنی در واقع از پشه هم کوچکتر و بی ارزشتر هست ؛ بی ارزش × بالا = بی ارزشتر
#الْحَقُّ = هر چیز ثابت و ریشه دار که تمام اجزای آن محکم،دقیق و منظم باشد مثل پارچه ای که از نخ و بافت محکمی برخوردار است.
کلمه ثابت هم از ثوب به معنی پارچه هست چون پارچه بافته میشود و اجزای آن دیگر از هم باز نمی شود.
#الْفَاسِقِينَ = فسق خارج شدن است مثل خارج شدن هسته خرما ؛ اگر کسی از صراط مستقیم خارج شود یا از اقتضائات فطرت و اقتضائات دینداری به او فاسق می گویند.
در اینجا منظور کسی نیست که مثلا یکبار یا چند بار خروج از دستور دین داشته بلکه منظور کسی است که تداوم و استمرار در نافرمانی دارد.
@tafsiran
.
💎 نکته معرفتی ؛
حق دو قسم است:
۱- حق ذاتی که به خدای ازلی و نامحدود اطلاق میشود و عین ذات الهی هست و جز خدا چیزی به این معنا اصلا حق نیست.
۲- حق فعلی که محدود است و وابسته ؛ نه میتواند به خودش تکیه کند و نه میتواند به چیزی غیر از خدا تکیه کند.
ریشه تمام حقایق خدا هست ، حق فقط و فقط کار خداست و فقط و فقط از خداست.
اما کار و صفات دیگران و پدیده ها، حق نیست بلکه منطبق با حق هست حتی کار معصومین و گفتار معصومین حق نیست بلکه منطبق بر حق است ، علیّ مع الحق یعنی علی حق نیست چون فقط خدا حق است بلکه رفتار و گفتار علی مطابق با حق است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍁 از همان اول به نویسندگی عادت کنید تا بشوید معلّم .
#روز_معلّم
#روز_معلم
ذکر روایتی از آیت الله جوادی آملی (دامت افاضاته)
✍ کانال قرآنی تفسیران
https://eitaa.com/joinchat/3874488522C11ad090f0c
.
🔥احکام فقهی در مورد قرآن:
🌀دراز کشیدن در مقابل تابلوهایی که نام خدا را دارند و بر روی دیوار هستند چه حمکی دارد؟
🔅پاسخ اجمالی
چنانچه قصد توهین نداشته و یا در عرف موجب بی احترامی نباشد، اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر عرفاً بی احترامی محسوب نشود، مانعى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه هتک نباشد فی نفسه مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه قصد و یا موجب بی احترامی نباشد، اشکالی ندارد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚥 ترجمه کلمه به کلمه | بقره۲۷
#الَّذِينَ همان کسانی که #يَنْقُضُونَ می شکنند #عَهْدَاللَّهِ پیمان الهی را #مِنْ_بَعْدِ پس از #مِيثَاقِهِ استوارکردن آن (پیمان) #وَيَقْطَعُونَ ومی گسلند #مَا آنچه #أَمَرَ فرمان داده است #اللَّهُ خدا #بِهِ به آن #أَنْ که #يُوصَلَ پیونده داده شود #وَيُفْسِدُونَ و تباهی می کنند #فِي در #الْأَرْضِ ۚ زمین #أُولَٰئِكَ آنان #هُمُ خود #الْخَاسِرُونَ زیانکار هستند
@tafsiran
.
💠🚥 تفسیر کوتاه | بقره ۲۷
فاسقان نشانه هایی دارند که در این آیه سه مورد را بیان می کند :
● 1- نقض عهد الهی : عهد الهی همان دین است ، خداوند از همه عهد گرفته که به دین خدا پایبند باشند این عهد بوسیله فطرت ، عقل و وحی از انسان گرفته شده است.
فاسقان این عهد را می شکنند با نافرمانی .
نقض عهد یک صفت روحی هست که با تحقق عملی شاه کلید نافرمانی میشود و پس از ِآن مابقی گناهان و صفات رذیله( پایین تر از سطح انسان) ردیف میشود.
● 2- قطع رابطه : خداوند به رابطه با خانواده ، فامیل ، ارحام ، برادران دینی ، همسایگان ، امت اسلامی و امام مسلمین دستور داده است و قطع این رابطه ها خروج از امر الهی و فسق است.
● 3- تباهی مداوم در زمین : هر اقدامی که نظم و قانون زندگی اجتماعی و دینی را طوری به هم بزند که عمل به دین برای مومنین غیر ممکن یا خیلی سخت شود و یا آنها را منحرف یا در معرض انحراف قرار دهد ، فساد در زمین است مانند ترویج کفر ، ترویج انحرافات اجتماعی و اعتقادی و...
کسانی که این سه ویژگی را دارند فطرت و عمر آنها که سرمایه ای برای کسب بهشت و سعادتمندی است از بین می رود و به زیان همیشگی می رسند.
@tafsiran
.
1562045346-9576-34-2_230508_125145.pdf
373.3K
✍ عنوان مقاله :
معناشناسی توصیفی "فساد" در قرآن
▪︎ نویسندگان :
فتحیه فتاحی زاده معصومه شیردل
▪︎ فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات تفسیری
🚥 مفهوم کلمات و عبارات | بقره ۲۷
#يَنْقُضُونَ = نقض در برابر ابرام (محکم کردن) به معنی گسستن و شکستن و فسخ کردن است.
#عَهْدَاللَّهِ = وقتی در امر مخصوصی باید پایبند و ملتزم باشی ، این پایبندی "عهد" هست. عهد خدا همان دین اوست.
#مِيثَاقِهِ = قوی و محکم کردنی که اطمینان
بخش باشد .
#الْخَاسِرُونَ = خسارت به معنی ضرر نیست بلکه به معنای از بین رفتن بخشی از یا همه سرمایه هست . خسارت در برابر ربح هست و ضرر در برابر نفع.
@tafsiran
.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 قرائت فصیح و ترجمه گویا | بقره ۲۸
#بقره۲۸ صفحه ۵
☆ هدف از این پست این هست که با چند بار گوش کردن قرائت فصیح آیه را یاد گرفته و از روی( قرآن بدون ترجمه ای که در خانه داریم) همین یک آیه را حفظ کنیم .
حفظ یک آیه فقط چند دقیقه زمان می برد ولی برکات فراوانی در دنیا و آخرت دارد.
عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/3874488522C11ad090f0c
🔅 کانال تفسیران را به دوستان خود معرفی کنید تا در اجر معنوی آن - که امید داریم خدای متعال تفضّل فرماید - شریک شوید.
🍁ترجمه کلمه به کلمه | بقره ۲۸
#كَيْفَ چگونه #تَكْفُرُونَ کافر می شوید #بِاللَّهِ به خدا ؟#وَكُنْتُمْ درحالیکه بودید #أَمْوَاتًا مردگانی #فَأَحْيَاكُمْ ۖ پس زنده کرد شما را #ثُمَّ سپس #يُمِيتُكُمْ می میراند شما را #ثُمَّ و پس از آن (دوباره) #يُحْيِيكُمْ زنده می کند شما را #ثُمَّ آنگاه #إِلَيْهِ به سوی او #تُرْجَعُونَ بازگردانده میشوید
@tafsiran
.
🚥 تفسیر کوتاه و پیامرسانی | بقره۲۸
🔸️این آیه "توبیخی آمیخته به دعوت به تفکّر در آفرینش" در باطن خود دارد تا از مسیر آن جرقه ای در دل کسانی که احتمالاً بدلیل جهل هنوز ایمان نیاورده اند روشن شود و به سمت ایمان بیایند.
🔹️وقتی سوال از کسی پرسیده میشود برای اینکه بتواند به آن پاسخ دهد تمام قوای ذهنی و عقلی خود را به کار می گیرد و در این آیه از این روش استفاده شده است.
اگر جاهل است می گوید "راست می گوید" اگر معاند است زبانش قفل میشود و دیگر بهانه نمی آورد.
۱-نطفه = مرده (کنتم امواتاً)
۲-جنین = زنده ی دارای روح (فاحیاکم)
۳-مرگ در دنیا (یمیتکم)
۴-زنده شدن در قیامت(یحییکم)
🔸️کافران در مورد زندگی دنیا آن را به خدا نسبت نمی دهند و زندگی پس از مرگ را قبول ندارند.
🔅پس انسان هم از مبداء ازلی آمده و هم به مرجع ابدی خواهد رفت.
🔹️تفکّر در آفرینش خود انسان که به آن " آیات انفسی " می گویند یکی از راههای عقلی خداشناسی هست که در این آیه این تفکر را در ذهن زنده می کند.
🌀 انسان خود نمی تواند خودش را خلق کند و سایر موجودات هم که فقیرتر و ناتوان تر از انسان هستند پس آفرینش انسان توسط یک خالقی بالاتر از موجودات انجام شده است .
همینطور خود انسان و موجودات عالم هیچکدام قادر نیستند به انسان روح بدهند و سپس در برزخ روح او را از جسم آزاد کنند و بعد از آن در قیامت دوباره جسمی بر آن روح خلق کنند.
@tafsiran
.
🍁 مخاطب آیه ۲۸ سوره بقره چه کسانی هستند؟
۱- کافران به خالق بودن خدا : این آیه با برهان و حکمت با این افراد مواجه میشود.
۲- کافران به ربّ بودن خدا : (کسانی که قبول دارند خدا خالق است ولی قبول ندارند خدا ربّ هم هست) این آیه برای این افراد جدال احسن است.
۳- مومنان (که اعتقاد به خالقیت و ربوبیت دارند ولی دچار معصیت و کفر عملی هستند) : این آیه آنها را موعظه حسنه می کند.
پس تقریبا همه انسانها مخاطب این آیه هستند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 قرائت فصیح و ترجمه گویا | بقره ۲۹
#بقره۲۹ صفحه ۵
☆ هدف از این پست این هست که با چند بار گوش کردن قرائت فصیح آیه را یاد گرفته و از روی( قرآن بدون ترجمه ای که در خانه داریم) همین یک آیه را حفظ کنیم .
حفظ یک آیه فقط چند دقیقه زمان می برد ولی برکات فراوانی در دنیا و آخرت دارد.
عضویت👇
https://eitaa.com/joinchat/3874488522C11ad090f0c
🔅 کانال تفسیران را به دوستان خود معرفی کنید تا در اجر معنوی آن - که امید داریم خدای متعال تفضّل فرماید - شریک شوید.
💠 ترجمه کلمه به کلمه | بقره ۲۹
#هُوَ اوست #الَّذِي کسی که #خَلَقَ آفریده است #لَكُمْ برایتان #مَا آنچه را که #فِي در #الْأَرْضِ زمین است #جَمِيعًا جملگی #ثُمَّ آنگاه #اسْتَوَىٰ پرداخت #إِلَى به #السَّمَاءِ (آفرینش) آسمان #فَسَوَّاهُنَّ پس سامان داد آنها را (بصورت) #سَبْعَ هفت #سَمَاوَاتٍ ۚ آسمان #وَهُوَ و او #بِكُلِّ به هر #شَيْءٍ چیزی #عَلِيمٌ دانای کامل است.
@tafsiran
.
🚥 تفسیر کوتاه و پیامرسانی | بقره ۲۹
🔸️پس از دعوت به تفکر در آیات انفسی(نشانه های خدا در وجود خود انسان) در آیه قبل ، آیه ۲۹ انسان را به یاد آیات آفاقی (نشانه های خدا در طبیعت و هستی) انداخته و موهبت دومین نعمت بزرگ الهی به انسان را به گونه ای به او تذکر میدهد که هیچ شنونده ای قدرت مردود کردنش را ندارد.
⚡《زمین و هر آنچه در آن است برای انسان است و نه انسان برای رسیدن به آنچه در زمین است》
🔅خداوند در این به آفرینش زمین قبل از آفرینش آسمانها اشاره کرده است اما منظور این نیست که زمین اول آفریده شده بلکه منظور این است که برای انسان وجود زمین ارزش بالاتری دارد نسبت به آسمان .
خداوند اول به آفرینش زمین اشاره دارد سپس به آفرینش آسمان ولی آسمان اول آفریده شده است.
🌀آفرینش هر اثری نشانگر تسلط علمی آفریننده هست و پروردگار عالم احاطه علمی به همه کلیات و جزئیات آفرینش دارد و حتی خود علم هم آفریده خداست.
@tafsiran
.
🚥 مفهوم کلمات و عبارات | بقره ۲۹
#ثُمَّ = به نظر میرسد اشاره دارد به آفرینش زمین قبل از آسمان ولی اینجا اشاره به تفاوت در اهمیت وجودی زمین برای انسان دارد نسبت به آسمان. ترتیب در بیان اینگونه اقتضا میکند.
#اسْتَوَىٰ = مرتّب کردن هر چیزی در جای خود با تسلط کامل بوسیله کسی که خودش در متن و دل آن کار است و نه در حاشیه یا بعنوان کمک کننده ، (خداوند) سامان داد خودش کامل
از ریشه "سوی" ، هم به اعتدال اشاره دارد یعنی هر کاری در جای خود با تسلط و بدون اضطراب و هم به اینکه فرد خودش انجام دهنده اصلی کار است و در متن کار
استواء: قرار گرفتن چیزی در جای خود بدون بی قراری، سوار شدن و قرار گرفتن بر پشت مرکب با آرامش و تسلط ، تسلط و استیلا بر هر کاری
در استواء ضعف ، برون سپاری ، تزلزل ، انکسار و بی نظمی وجود ندارد.
#إِلَى = استواء اگر با علی بیاید نشانگر تسلط و اگر با الی بیاید نشانگر رسیدن به چیزی یا توجه به چیزی یا قصد چیزی کردن یا پرداختن به امری است.
#فَسَوَّاهُنَّ = یعنی آسمانها را دقیق و حساب شده و با هندسه و قوانین دقیق پدید آورد.
🟢نکته از مدیر کانال : با توجه مفاهیمی که در مورد اِستواء مطالعه شده به نظر معنای امروزی آن همان "طراحی و ساخت علمی" است
@tafsiran
.
29.mp3
3.21M
💎 تفسیر صوتی #استاد_قرائتی
سوره بقره آیه ۲۹
۱۰ دقیقه - ۴ مگابایت
@tafsiran
.