◾️صوم؛ #حبس_نفس_به_امر_مولی◾️
#حضرت_آیتالله_صمدی_آملی(مدظله):
▪️ابوطالب مکی(رحمةاللهعلیه) گوید:
«خداوند متعال در قرآن فرموده است:
《اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ》
▪️و در تفاسیر آمده است که
#صبر در این آیه به معنی
#صوم است، و رسول خدا(صلی الله علیه وآله)
#ماه_رمضان را
#شهر_الصبر نامیده چه
#صبر،
#حبس_نفس است از
#هوی و هوس و
#حبس نفس است به
#امر_مولی
▪️و بعضی از علما گفتهاند که
غرض از #استعانت_به_صبر
در آیه مذکور
#زهد است در دنیا
#بهوسیلهروزه؛ چه
روزهدار چون زاهد عابد است و
#روزه_مفتاح_زهد است و
#باب_عبادت_مولی است چه
روزه #نفس را از
#شهوتطعاموشراب باز میدارد.
◾️رسول خدا (صلی الله علیه واله) فرمودند:
که خدای تعالی گفته است
#همهاعمالبنیآدم مربوط به
خود اوست جز
#روزه که #از_آنمن است و
من آن را جزا میدهم؛
◾️و گفتهاند
هر عملی را جزایی است
جز روزه را که
#جزای آن را
#هیچ_کس_نداند چه
#جزای_آن_بیحساب است
◾️قوتالقلوب، ابوطالبمکی، ج۱، ص۷۳_۷۴◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️آثار روزه در حدیث معراج◾️
▪️نتیجۀ روزه کمخوری و کمگویی است و آن حکمت به ارمغان میآورد و حکمت معرفت را در پی دارد و معرفت یقین را...
▪️در حدیث معراج خداوند پرسیدند: ای احمد! آیا آثار روزه را میدانی؟
▪️پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم پاسخ دادند: خیر.
#خداوند_فرمود:
▪️نتیجۀ روزه کمخوری و کمگویی است و آن حکمت به ارمغان میآورد و حکمت معرفت را در پی دارد و معرفت یقین را...
▪️وقتی که بندهای به یقین رسید، باکی ندارد که چگونه روزگار را سپری کند، در سختی یا آسانی و این مقام خوشنودهاست...
▪️و هر کس طبق خوشنودی من رفتار کند، سه خصلت را به او میدهم:
▪️شکری که نادانی همراه آن نباشد،
▪️یادی که فراموشی نداشته باشد،
▪️دوستیای که دوستی من را بر دوستی با آفریدگانم ترجیح دهد.
▪️هنگامی که او من را دوست داشت، من هم او را دوست خواهم داشت؛
▪️دوستیِ او را در دل بندگانم انداخته و چشمِ قلب او را به عظمت جلالم میگشایم و علم آفریدگانم را از او پنهان نمیدارم؛
▪️در تاریکی شب و روز با او مناجات میکنم تا آنجا که سخن گفتن و همنشینی او با بندگانم قطع شود و کلام خود و فرشتگانم را به گوش او میرسانم و اسراری را که از بندگانم پنهان کردهام برای او آشکار میکنم.
▪️عقل او را غرق در شناخت خود کرده و درک او را بالا میبرم؛
▪️مرگ را بر او آسان میکنم تا وارد بهشت شود و وقتی که ملکالموت او را ملاقات کند، به او میگوید:
▪️خوشا به حالت! خداوند مشتاق تو است ...
▪️خداوند میگوید: این بهشت من است، در آن بخرام و خوش باش و در همسایگی من ساکن شو.
▪️روح انسان میگوید: خدایا خود را به من شناساندی و با این شناخت از جمیع آفریدگانت بینیاز شدم. قسم به عزّت و جلالت اگر خوشنودی تو در این است که قطعه قطعه شده یا هفتاد بار به بدترین شکل کشته شوم خوشنودی تو برای من دوست داشتنیتر است....
▪️آنگاه خدای متعال میفرماید: به عزّت و جلالم سوگند، هیچگاه مانعی بین خود و تو قرار نمیدهم؛ تا هر وقت خواسته باشی بر من وارد شوی؛ که با دوستان خود چنین کنم.
◾️المراقبات
میرزا جواد آقا ملکی تبریزی◾️
#مراقبات_ماه_رمضان
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#شرح_مراتب_نفس_اماره ☑️قسمت ۲۵ ▪️«فَاقْتُلُوا أَنفُسَكُمْ» (بقره/۵۴) یک تفسیر ظاهری این بود که
#شرح_مراتب_نفس_اماره
☑️قسمت ۲۶
▪️امر قربانی کردن بقره برای قوم بنیاسرائیل مشتبه شد. چه چیزی این امر را مشتبه میکند؟ قوهی خیال. عرفا در یک تقسیمبندی برای انسان سه بعد قائل هستند. یک بعد، بعد جسمانی ماست که شامل این جسم میشود. بعد دیگر، بعد روحانی ماست که از ماده و احکام آن مجرد است به این معنی که ماده در آن راه ندارد و احکام ماده دربارهی آن صدق نمیکند. برای مثال روح ما طول و وزن و... ندارد. بعد دیگری هم بین این دو بعد است که آن قوهی خیال است. بهترین مثال برای آن عالم خواب است. انسان در خواب صورتهای خیالی میسازد و با آنها نیز محشور است و البته در بیداری هم میتواند اینگونه باشد.
هرگز حدیث حاضر غایب شنیدهای
من در میان جمع و دلم جای دیگرست
▪️هم دل و هم خیال انسان میتواند جای دیگری و جدا از جسم او باشد. قوهی خیال بهترین ابزار تصرف شیطان است. شیطان هفت معنا و مرتبه دارد. یکی از معانی او وهم و از دیگر معانی او خیال است. قوهی خیال از آن حیثی که ما را از حقایق عقلی بازمیدارد، ابزار شیطان میشود. برای مثال انسان نماز به پا میدارد که سرتاسر معنی است. از همان تکبیر ابتدایی نماز سراسر معنی است. امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمودهاند که اگر من بخواهم باء بسم الله الرحمن الرحیم را شرح دهم، هفتاد شتر بار کتاب باید ببرند. وقتی انسان نمازی را که با بسم الله الرحمن الرحیم که سراسر معنی است شروع میکند، فکرهای مختلفی به سراغش میآید. لذا قوهی خیال همواره رهزن است و فقط به یک شرط خوب است آن هم این است که کاملا تحت تدبیر عقل قرار بگیرد. این قوه هم بالاخره یکی از مخلوقات الهی و لازم است. اگر قوهی خیال نباشد که ما نمیتوانیم همدیگر را بشناسیم اما اگر خیال از سیطرهی عقل خارج شود، خیلی خطرناک میشود.
▪️«الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا» (کهف/۱۰۴) قوهی خیال برای افرادی که تماما مشغول دنیا هستند، اعمالشان را میآراید به گونهای که میپندارند اعمالشان الهی است. این که ما نمیتوانیم گاو نفسمان را بشناسیم و امر بر ما مشتبه میشود ناشی از قوهی خیال است. اگر شما عموم مردم را خطاب قرار دهید که توبه کنید، پاسخ میدهند که ما کاری نکردیم که توبه کنیم! این همان تشابه امر است. چون خیال بر این فرد حاکم است و او هنوز به مرتبهی عقل نرسیده است. خاصیت عقل تسلیم شدن در برابر حق است. ما تا از حق صحبت میکنیم دنبال خدایی در آسمانها میگردیم. تسلیم در برابر حق را هم به صرف نماز خواندن، روزه گرفتن و دیگر احکام تعبیر میکنیم. در حالی که که اگر روزی فرزند شما حرف حقی زد و شما در برابر او تسلیم نشدید از دایرهی اسلام در برابر حق خارج شدهاید و هنوز وهم و خیال بر شما غالب است. دم به دم در نظام هستی حق جاری است.
دلا بازیچه نبود دار هستی
همه حقند در بازار هستی
▪️اگر ما اشتباهی کردهایم و کسی به ما تذکر میدهد باید از او سپاسگزار باشیم و در برابر حق تسلیم باشیم. انسانی که از حق و میزان دور شود، به دامان شیطان میافتد. البته حق را هم نباید فقط در مسائل شرعی مدنظر قرار داد بلکه بسیاری از گرفتاریهای بین زوجین هم به دلیل همین عدم قبول حق است چرا که گرفتار وهم هستند. امر بر آنها مشتبه شده است و گاو نفسشان را نمیبینند. جامعه، جامعهی خیالی است.
بر خیالی صلحشان و جنگشان
وز خیالی فخرشان و ننگشان
▪️تمام ائمه و انبیاء و اولیاء الهی علیهمالسلام آمدهاند تا ما را به عقلانیت دعوت کنند. چون که فصل میز ما با حیوانات و سایر مخلوقات و حتی ملائکةالله، عقل است. ملائکةالله نیز اگر بهرهی عقلانی دارند، آن بهره محدود است. «وَمَا مِنَّا إِلَّا لَهُ مَقَامٌ مَّعْلُومٌ» (صافات/۱۶۴) اگر کسی هم بخواهد بگوید که این تفاوت عشق است باید بگویم که بدون عقل نمیشود عاشق شد. تا به حال دیدهاید شخص بی عقلی عاشق امام حسین علیهالسلام شود و مراتب سلوک عشق را طی کرده باشد؟ خیر. چون عقل است که عاشق میشود. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم هم با عقل به مقام «أو أدنی» راه یافتند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم با جبرئیل این مسیر را طی کرد و به جبرئیل فرمود در پی من بیا. اینجا گفت که من شما را تا اینجا آوردهام و این جا مراد از من، عقل پیغمبر است نه جبرئیل جدای از پیغمبر. اما اینجا وادی ای است که عقل در آن مستغرق است. اینجا مرتبهای است که در آن دیگر عقل هند نمیتواند کلیات را تشخیص دهد چرا که اینجا کلیات هم فانی هستند.
#ح_م
☑️ #افطاری ۷
#بسمه_تعالی_شانه
رمضان تجلی وابتسم
طوبی للعبد إذا اغتنم
▪️حمد ازلی و ابدی مر خدای را عز وجل که هیچ بن هیچ بن هیچ و ضعیف من ضعیف من ضعیف و تراب من تراب من تراب و مفلس من مفلس من مفلس را به ضیافت خویش فراخواند و تو گویی گریبان عاجز بن عاجز بندگان را گرفت و در دریای رحمت و نور خویش افکند که او «مؤیس الایسات عن لیس» است و بدین نگاه و رحمت، عدم را خلعت وجود پوشانید و به لسان حضرت نبوت صلی الله علیه و آله فرمود: «وَ هُوَ شَهْرٌ دُعِيتُمْ فِيهِ إِلَى ضِيَافَةِ اللهِ وَ جُعِلْتُمْ فِيهِ مِنْ أَهْلِ كَرَامَةِ الله»؛ وه چه دریای رحمت بیکرانی که هیچِ متحیرِ عاجز را خلعت کرامت الهی پوشانید و صائم و صومش را به خود نسبت داد...
▪️و سلام و صلوات بیکران الهی بر رسول خاتم و حبیب اول و اهلبیت طاهرینش صلوات الله علیهم اجمعین باد که حقیقتِ روزهاند و بدون توجه به آن ذوات اقدس، روزه قالبی بیش نیست و روزهدار را جز گرسنگی و تشنگی حاصلی دیگر نمیباشد.
▪️و اما در بیان اسرار روزه مطالبی چند تقدیم میدارم بعونه و فضله:
▪️معنی صوم عبارت از امساک و رفعت است. رفعت است چون از تمام عبادات دیگر بالاتر است و هم سبب رفعت و عروج صائم میشود. حق تبارک و تعالی روزه را به نفی مثل داشتن در عبادات رفعت داد و آن را به خود نسبت داد و فرمود: «الصَّوْمُ لِي...»، روزه برای من است اعنی روزه مال حق تبارک و تعالی است هر چند صائم بندگان هستند اما فرمود صومِ صائم مال من است و چون صوم از صائم جدا نیست تو گویی فرمود: «الصَّائمُ لِي»؛ صائم مال من است...
▪️پس اگر صائم نیک بنگرد در حقیقت روزهاش حق را میبیند و بدان فرحناک میشود بلکه حق خود به خود فرحناک میشود.
#ح_م
☘مرحوم میرزا جواد آقا در «المراقبات» میفرماید: مهمترین مراقبت ماه رجب، توجه و تذکر ملک داعی است.
☘وقتیکه طفل به سن تحصیل رسید، باید مرتب به او تلقین کرد که شما یک استعداد علمی داری که باید با تحصیل، تغذیه شود؛ زیرا طفل مایل به بازی است و کنده شدن از بازیگری برای او دشوار است.
☘انسانها طفل راه خدا هستند. باید مرتب یادآوری کنند که یک استعداد الهی دارند و باید آنرا پرورش دهند. وگرنه بازیهای دنیا انسان را سرگرم میکند.
☘ملک داعی همان بنیهٔ الهی است، که آدمی را به ملکوت اعلی دعوت مینماید. باید به این شأن از وجود خویش توجه مداوم داشته باشیم. تا ندای آنرا ادراک کنیم.
☘طبق برخی روایات، ملک داعی که در ماه رجب، تنها شبها رخ مینماید. در ماه رمضان صبح و شام، در حال دعوت آدم به ملکوت عالم است.
☘سبب این أمر، روزهٔ روز و عبادات شب است که آدم را در أمر الهی شناور مینماید.
#استاد_محمود_امامی
(با تصرف و تلخیص)
@mohamad_hosein_tabatabaei
🍀السَّلامُ علَی مُطَهِّرِ الْأَرْضِ ، وَناشِرِ الْعَدْلِ فِى الطُّولِ وَالْعَرْضِ ، وَ الْحُجَّةِ الْقائِمِ الْمَهْدِيِّ ، الْإِمامِ الْمُنْتَظَرِ الْمَرْضِيِّ🍀
@mohamad_hosein_tabatabaei
«اَللّهُمَّ اِنّی اَسئَلُکَ بِحَقِّ وَلِیَّکَ عَلِیِّ بْنِ اَبِیطالِبٍ اَلَّذِی ما اَشْرَکَ بِکَ طَرْفَةَ عَینٍ اَبَداً اَنْ تُعَجِّلَ فَرَجَ وَلِیِّکَ الْقائِمِ الْمَهْدِیِّ وَ تُصْلِحَ اَمْرَهُ فِی هذِهِ السّاعَةِ»
@mohamad_hosein_tabatabaei
فَحُبُّك راحَتي في کُلّ حینٍ
وَ ذِکْرُك مُونِسي في کُلّ حالي...
#یاحسین
@mohamad_hosein_tabatabaei
▪️افضل عبادات صوم و صمت است: اَوَّلُ العِبادَةِ الصَّمتُ وَ الصَّومُ. اَفضَلُ العِبادَةِ الصَّبرُ وَ الصَّمتُ وَ الاِنتِظارُ الفَرَجِ. یعنی هیچ چیز نخور، دم هم نزن. مؤمن یک عمر روزه است و دم هم بر نمیآورد.
▪️در روایت نبوی وارد شده است که بهترین عبادت دو چیز است؛ صوم و صمت. یعنی خواسته و نظریهای از خود نداشته باشی و هر تقدیری خداوند برای تو پیش آورده و بریده، راضی باشی و گله و شکایتی هم اصلاً نداشته باشی و سکوت نمایی.
▪️مرحوم حاج میرزا اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️علی(علیه السلام) قلهی یقین بینهایت◾️
#حضرت_علامه_حسنزاده_آملی
▪️اصلاً #صدق_عالم_بشری
متمثل شود و
مجسمه شود میشود علی
#حقیقت_عالم_بشری
متمثل شود یعنی علی
#ایمان_و_اراده یعنی علی
#خلوص یعنی علی
#حقیقت یعنی علی
و این تمام حقیقت[علوی(علیه السلام)] یعنی
#قاطبه_عوالم_ماسویالله
▪️این چنین کسی شهادت بدهد
که [محمد] پیغمبر خداست
باز کسی حرفی(شک و اشکال) دارد؟!؟
▪️چنین کسی همچون علی(علیه السلام) که به نقل شیعه و سنی بگوید:
《لم اعبد ربا لم اره :
خدایی که نبینم پرستش نمیکنم》(۱)
▪️و همچنین به نقل شیعه و سنی بگوید:
《لوکشف الغطاء ما ازددت》(۲)
▪️یقینا این حدیث آن قدر عظمت دارد که در کام امثال شیخالرییسها...
☑️منابع
۱) ما کُنْتُ اَعْبُدُ رَبّا لَمْ أرَهُ. فَقالَ یا اَمیرَالْمُؤْمِنینَ! کَیْفَ رَاَیْتَهُ؟ قالَ: وَیْلَکَ یا ذِعْلِبُ لَمْ تَرَهُ الْعُیُونُ بِمُشاهَدَةِ الأبصارِ وَلکِنْ رَأتْهُ الْقُلُوبُ بِحَقائِقِ الاْیمانِ» (اصول کافی، ج۱، ص۲۴۵ – توحید، صدوق، ص۱۰۹)
۲)غُرر الحكم و دُرر الكلم، آمدی، ج۵، ص۱۰۸
@mohamad_hosein_tabatabaei
◾️نیست بعد مصطفی مولای الا علی◾️
#حضرت_آیتالله_صمدی_آملی
▪️علی جان ! ما تو را میخواهیم.
آقایان عرض میکنم با هیچ کس کاری نداریم.
دشمنی هم نداریم
میگوییم: ای مردم! هرکسی را که
خودتان دوست دارید
مال خودتون
پیشکش خودتان. اما
خدایا !
#ما_علی_را_میخواهیم
《شاه لا فتی و هل اتی علی ئه》
آقاجان و اولادش را نازشان میکنم
▪️به خدا
《 بعد از مصطفی امه آقا علی ئه 》
خیلیها در دنیا میگویند
ما آقایی داریم به نام فلان به نام فلان
▪️بعضیا میگن بعد از پیغمبر آقای ما فلانیه فلانیه
هر کسی با هر کسی میخواهد مشهور بشه
اما ما بعد از پیغمبر علی داریم
خدایا هر کسی دلش میخواهد
که با آقاش محشور بشه محشورشون بکن
اما خدایا
《بعد از مصطفی امه آقا علی ئه》
چرا ؟
برای اینکه
《اَی خزونه علم الاسما علی ئه》
باز تکرار میکنم که آقای ما علی است
برای چی میگم مولای ما علی ئه ؟؟
برای اینکه
《خزونه علم الاسما علی ئه》
《ای آیینه خدا نما علی ئه》
علی علی علی علی علی
#امه به گویش محلی یعنی #ما
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
☑️ #افطاری ۷ #بسمه_تعالی_شانه رمضان تجلی وابتسم طوبی للعبد إذا اغتنم ▪️حمد ازلی و ابدی مر خد
☑️ #افطاری ۸
▪️معنای ضیافت را دریاب که مهمان در حریم میزبان داخل شد و همه از دست شد و او شد و أنا و أنت و هو، هو شد. مگر ضیافت الهی چون مهمانی دیگران است که مهمان غیر میزبان باشد؟! اینجا چون بر خوان ضیافتش بخواند و اذن ورود دهد، تو را اهل کرامت الله میکند و کرامت، توحید است یعنی تو کریم میشوی و کریم آن جهت وجه اللّهی است که باقی است به بقای او؛ «وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلالِ وَالإكْرَامِ» (الرحمن، ۲۷) لذا فرمود «الصَّوْمُ لِي» ای «الصَّائمُ لِي». از این کرامت الهی آدمی میخواهد بمیرد؛ وه چه خدایی!!!
▪️روزه ترک عمل است نه انجام عمل لذا نفی مثلیت از روزه در عبادات، نعت سلبی است و چون حق متعال در مورد خود فرمود: «لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ» (شوری، ۱۱)، مثلیت را از خود نفی کرد پس بین صائم و او جل جلاله مناسبتی ایجاد شد که به سبب آن حق تعالی روزه را مال خود دانست و فرمود پاداشش را هم خودش میدهد.
▪️روزه را ماهیتی نیست که قابل تعقل باشد بلکه صرفا ترک است لذا نمیتوان آنرا عمل دانست و اگر عمل گفته میشود از روی تسامح است. پیامبر رحمت صلوات الله علیه و آله فرمود: «عَلَيكَ بالصّوْمِ فَإِنَّهُ لَا مِثلَ لَهُ» بدان جهت که حق را هم مثلی نیست و ماهیتی ندارد بلکه ماهیتش إنیت او میباشد پس روزه تشبه به إله عالم است بقدر وسع صائم...
#ح_م