⚡️سریال رمضانی ۲۰۲۳ درصدد تطهیر سلطنت بنی امیه؟
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🎥 جهان عرب، امسال شب های ماه مبارک رمضان را با سریال «معاویه بن ابی سفیان» و سریال پانزده قسمتی «محمد بن ادریس شافعی» خواهند گذراند.
🎥 به گزارش الجزیره، این سریال با پخش قطعاتی از فتنه الکبری یا قتل عثمان (۱۸ ذی الحجه۳۵ قمری) آغاز و جنگ جمل، نبرد صفین، شهادت حضرت علی(ع)، صلح و شهادت امام حسن(ع) و شهادت امام حسین(ع) را به تصویر خواهد کشید.
🎥 «ایاد نصار» بازیگر اردنی در نقش امام علی (ع) ایفا نقش خواهد کرد. همچنین پس از عدم قبول «علی سلیمان» هنرپیشه فلسطینی، «لجین اسماعیل» در نقش معاویه بن ابی سفیان ایفا نقش خواهد کرد. «جمیله الشیحی» هنرمند تونسی به همراه «اسما جلال» و «عایشه بن احمد» در نقش همسران معاویه بازی خواهند کرد. بازیگر نقش هندبنت عتبه مادر معاویه و زن ابوسفیان، بر عهده «سهیر بن اَمارا» هنرمند تونسی خواهد بود.
✍ پانوشت:
🎥 رمضان ۲۰۱۰ میلادی شبکه تلوزیونی الحیات با مشارکت مالی کویت و عربستان سریال تلوزیونی رمضانی «الاَسباط» یا «الحسن و الحسین و المعاویه» را پخش کرد. فیلم الاسباط بر اساس باور وهابیت مبنی بر قبول اهل بیت (ع) و طرد مکتب اهل بیت (ع) روی آنتن رفت. در سکانس جنجالی این سریال امام علی( ع) و معاویه در حاشیه جنگ صفین به صورت نگران و گریان نمایش داده شد که مخالف جنگ افروزی بین مسلمانان هستند. در این سریال مقصر جنگ صفین بر گردن «مالک اشتر»، «محمد بن ابی بکر»، «عبدالله بن سبا» قرار گرفت. الاسباط در صدد آن بود که القا کند این افراد بودند که تنور صفین را روشن کردند. براین اساس نه امام علی(ع) و نه معاویه این جنگ را قبول نداشتند و این کارزار بر دو صحابی رسول خدا(ص) تحمیل شد!!!
💥 با توجه به عدم انتشار متن فیلمنامه معاویه ۲۰۲۳، باید اندکی صبر کرد و دید آیا این سریال در تداوم سیاست سریال الاسباط مبنی بر تطهیر بنی امیه است یا خالد صلاح مصری (فیلمنامه نویس و روزنامه نگار شهیر الاهرام) گونه ای جدید از تاریخ ایدئولوژیک را رونمایی خواهد کرد. «تاریخ ایدئولوژیک» گونه ای از تحریف گزاره های تاریخی است که حوادث تاریخی بر طبق باورهای کلامی فرقه ای کنار هم چیده و نتایج خلاف مشهور از آنها استنباط می شود.
🔸مورخ معاصر حضرت آیت الله یوسفی غروی و محقق دقیق النظر استاد محمد اسفندیاری، تاریخ ایدئولوژیک را از خطرناکترین انواع تحریف های تاریخی می دانند که بجاست تاریخ پژوهان و مراکز تاریخ پژوهی به نقد جدی این اپیدمی شایع در جهان اسلام پرداخته و پاسخ فوری و مقتضی ارائه دهند.
https://www.aljazeera.net/arts/2023/2/6/%D8%AA%D8%AC%D8%B3%D9%8A%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D9%88%D9%8A%D8%A9-%D8%A8%D9%86-%D8%A7%D8%A8%D9%8A-%D8%B3%D9%81%D9%8A%D8%A7%D9%86-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85
🏷#چالشهای_جوامع_مسلمان #مسلسل_معاویه_بن_ابوسفیان
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
💠 فقه مقاصدی، حلقه اتصال اسلام سنّتی با اسلام روشنفکری
🔹 به بهانه انتشار کتاب «رویکرد تعلیل مداری در اجتهاد»
✍ به قلم: سیّدعلی بطحائی
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
✂️برشهایی از متن:
📚 انتشار کتاب «رویکرد تعلیل مداری در اجتهاد» پژوهشِ حجه الاسلام والمسلمین سیّد ابوالحسن نوّاب را می توان در راستای تعمیق، توسعه و تداوم ایده امام موسی صدر در ارائه مقاله «روح الشریعه الاسلامیه و واقع التشریع الیوم فی العالم الاسلامی» در هشتمین کنگره «التعرف علی الفکر الاسلامی» در سال ۱۹۷۳میلادی/۱۳۵۱شمسی الجزایر دانست.
📚 ارائه آن مقاله سبب شد تا امام موسی صدر به عنوان «نجم مؤتمر» معرفی شود و بر همین اساس می توان این اثر را به عنوان «نجم آثار» و پژوهش های دانشگاه ادیان و مذاهب در سال ۱۴۰۱ معرفی کرد. به همین مناسبت در یادداشت پیش رو به معرفی این نظریه و مفاد این کتاب خواهیم پرداخت.
📚 شریعت، از ارکان اصلی دین است که از طرفی به اوامر آسمانیان وابسته و از سویی دیگر با نیازهای سیّال زمینیان پیوند خورده است. شریعت اسلام هدفمند است و احکام آن، داراى مقاصد و عللى است. در موارد متعددی در منابع دینى مقاصد و علل احکام شرعی اشاره شده است. عقل، بناى عقلا، شئون بیان نصوص قرآن و روایات، از راه هاى تشخیص مقاصد شریعت شمرده شده اند. رابطه تنگاتنگ شریعت و مقاصدش، این پرسش را ایجاد مىکند که مجتهد در مقام استنباط تا چه حدّ می تواند به مقاصد شریعت تکیه کند؟
📚 مهمترین کارکرد اجتهاد پویا و تمایز آن با اجتهاد راکد دقیقاً در کاربست نظریه تعلیل گرایی وجود دارد. به عبارتی دیگر اجتهاد پویا در نسبت سنجی میان قوانین ثابت و متغییر در بستر تعلیل گرایی و فقه المقاصد نهفته شده است. رسالت اصلی اجتهاد تعلیل گرا، نو به نوکردن احکام دین در پرتو مقتضیات زمانه و ارائه نسخه ای کارآمد از فقه در دنیای معاصر است. از جهت تشبیه معقول به محسوس، گزافه نیست اجتهاد تعلیل گرا را به عنوان قلب ایده «فقه نظام ساز» معرفی کرد.
💠 چنانچه جریان شناسان تصریح کرده اند: «التقاط» و «مُدگرایی» دو آسیب روشنفکری هستند. این دو آفت، بیماری صنفی روشنفکرانند؛ چنانچه «سِل» بیماری حرفه ای معدن کاران و «کرونا» بیماری صنفی مدافعان سلامت. اسلام سنّتی با حرکت در ظِلّ فقه المقاصد می تواند این دو آفت روشنفکری را به حداقل برساند.
📚 اتّخاذ رویکرد تعلیل مداری در شریعت همچنین می تواند زمینه همگرایی و تفاهم بیشتر دو جریان روشنفکر و سنّتی را فراهم آورد. اگر مدّت ها پیش تقریری جامع از تعلیل گرایی در اجتهاد ارائه می شد؛ شاید زمینه تعارض دو طیف اسلام شناس به حداقل می رسید. اینجاست که می توان جایگاه تعلیل مداری در جریان شناسی اجتهاد را در مرتبه «التیّار بین التیّارین» معرفی کرد. امروزه سخن گفتن از المنزله بین المنزلتین واصل بن عطا رنگ و لعابی ندارد و شاید برترین مصداق منزله بین المنزلتین در دوران معاصر را در منزلت تعلیل گرایی بین دو طیف سنّتی و روشنفکر معرفی کرد. فقه المقاصد - چنانچه در این اثر منقح شده است - به عنوان حلقه پیوند عمیق بین دو جریان روشنفکری وسنّتی است و موجب همپوشانی بیشتر این دو جریان خواهد شد.
📚 هر چند روشنفکران می توانند ارتباط خوبی با داده های این کتاب برقرار کنند؛ ولی سبک و سیاق نظریه پردازی کتاب «رویکرد تعلیل گرایی در اجتهاد» در چارچوب قواعد فقه سنّتی یا جواهری است.
مطالعه کامل یادداشت⬅️↙️
yun.ir/m0s41c
🏷#اسلام_سنتی #اسلام_روشنفکری #فقه_سنتی #رویکرد_تعلیل_گرایی #تازه_های_نشر #سید_ابوالحسن_نواب
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
💠 فقه مقاصدی، حلقه اتصال اسلام سنّتی با اسلام روشنفکری 🔹 به بهانه انتشار کتاب «رویکرد تعلیل مداری
⚡️ان حیاه العلم بالنقد و الرد
🔹تعليل گرايى وفقه مقاصدى
✍به قلم: محمد مهدی شریعتمدار
🔸كتاب "رویکرد تعلیل مداری در اجتهاد" از سيد ابوالحسن نواب را كه جناب سیّدعلی بطحايى معرفى كرده اند، نديده ونحوانده ام، اما اين مانع نمى شود كه بر پايه معرفى مذكور، پرسش هايى درباره كتاب مطرح نكنم.
🔹بطحايى نوشته است كه انتشار کتاب سیّد ابوالحسن نوّاب را می توان در راستای تعمیق، توسعه و تداوم ایده امام موسی صدر در ارائه مقاله «روح الشریعه الاسلامیه و واقع التشریع الیوم فی العالم الاسلامی» در هشتمین کنگره «التعرف علی الفکر الاسلامی» در سال ۱۹۷۳م/۱۳۵۱ش الجزایر دانست. او سپس مى افزايد: مهمترین کارکرد اجتهاد پویا وتمایز آن با اجتهاد راکد دقیقاً در کاربست نظریه تعلیل گرایی و نسبت سنجی میان قوانین ثابت و متغیر در بستر تعلیل گرایی و فقه المقاصد نهفته شده است.
🔸بى آن كه در اين زمينه ادعاى تخصص ومطالعه عميق وروشمند داشته باشم، به نظرم، دو نكته را بايد مورد تاكيد قرار داد:
نخست آن كه مرحوم امام موسى صدر، در عمل، فقه المقاصدى بوده اند اما آثارى كه دال بر پژوهش عميق نظرى ومبنايى باشد، نداشته اند. ايشان گرچه شاگرد اساطين حوزه قم ونجف مانند مرحومان بروجردى، محقق داماد، خويى وحكيم ودر فلسفه جزء حلقه خاص شاگردان علامه بوده اند، اما آثار فقهى بارزى نداشته اند. منقول است كه ايشان تقريرات دروس اساتيد خود واز جمله مرحوم محقق داماد را كه داراى نظرگاه هاى خاصى بوده اند، در هنگام عبور از عراق براى عزيمت به لبنان، به شهيد سيد محمدباقرصدر سپرده اند كه از سرنوشت آن تقريرات خبرى در دست نيست. مرحوم صدر حتى در آغاز فعاليت هاى اجتماعى خود در لبنان، حوزه اى در شهر صور راه اندازى كرد اما با توجه به اهتمام ايشان به موسسات ديگر، آن حوزه پا نگرفت. لذا انتساب فقه مقاصدى به ايشان، درحالى كه بسيارى از عالمان اهل سنت ودر سالهاى اخير عالمان شيعى بدان پرداخته اند و در اين زمينه آثار ارزشمندى پديد آورده اند، با واقعيت موجود هماهنگى ندارد وفروكاست علم مقاصد است.
نكته دوم آن كه بايد بين تعليل گرايى، فقه مقاصدى وفقه پوياى نوانديشان دينى تفاوت قايل شد كه در متن مورد اشاره يكسان انگارى شده اند.
🔸تعليل، سخن تازه اى نيست. در فقه ما كه احكام به دو بخش منصوص العلة ومستنبط العلة تقسيم مى شوند، نظريه تعليل گرايى حد اكثر كاركرد توسعه استنباط علل را دارد وقاعده جديدى برنمى آورد. فقه مقاصد اما كه بيشتر انديشمندان وفقهاى اهل سنت واز جمله شاطبى وطاهر بن عاشور مبدع آن بوده اند، بيش از آن كه ناظر به كشف وبيان علت هر حكم باشد، ناظر به اهداف عام شريعت وغايت احكام است كه بر اساس نتايج محتمل عمل به احكام تبيين مى شود. از آنجا كه در شرايط زمانى مختلف، عمل به احكام مى تواند نتايج متفاوتى داشته باشد، لذا اگر علم مقاصد، امكان تجديد نظر در شرايط متغير را مطرح مى كند، ممكن است با مبانى فقه پوياى نوانديشان دينى قرابتى پيداكند. از منظرى ديگر، از حيث نظريات مصلحت يا رويكردى كه قاعده تزاحم را ازتنگتاى عدم امكان اجراى دو حكم در آن واحد خارج مى كند، به نحوى كه گستره آن شامل شرايط زمانه ونه حصر در زمانى معين باشد يا نظريات ديگرى از اين دست كه انعطاف پذيرى بيشترى به تشخيص تكليف در بستر جامعه مى دهد، فقه مقاصدى شايد با فقه اجتماعى معاصر شيعى مشابهت هايى پيدا كند، اما به هيچ وجه نسبت "اين همانى" بين آنها وجود ندارد.
🔸فقه مقاصدى كمتر به علت هر حكم مى پردازد واز اين حيث، به فلسفه فقه نزديك است تا فقه واصول فقه. حتى آنان كه فقه مقاصدى را بخشى از فقه مى دانند، بايد توجه داشته باشند كه بدون توجه به منابع فقه اهل سنت واز جمله قياس واستحسان ومصالح مرسله كه هر يك به نوعى با مقوله مصلحت سروكار دارد، فقه مقاصدى قابل فهم نيست.
قياس اهل سنت هم اگرچه بر اساس نظريات غالب، منصوص العله است، اما بعضى از عالمان سنى به قياس تشبيه وتمثيل هم قائلند. ناگفته پيداست كه نظريات سد وفتح ذرايع ومفهوم اجماع -با نظريات مختلفى كه درباره آن بيان شده- توسعه دامنه عرف و امورى ديگر از اين قبيل، اگرچه فقه اهل سنت را از تقيد مطلق به نص مى توانست رهايى بخشد، اما در طول تاريخ ديده ايم كه فقه شيعه در اجتهاد، مبتنى بر عقل ونقل وبا به كارگيرى عقل در فهم نص توانمندتر بوده است. اين پديده البته شايان مطالعه علمى وبررسى متدلوژى فقه فريقين است كه مجال ديگرى مى طلبد.
🔸براى آن كه تعريف دقيق ترى از فقه مقاصد به دست دهيم، به نظريات سرآمدان اين علم اشاره مى كنيم تا تفاوت آن با تعليل گرايى روشن تر شود.
شاطبى در اهميت فقه مقاصدى تا آنجا پيش مى رود كه فقه بى مقاصد وتدين ودعوت به اسلام مبتنى بر آن را فقه وتدين واسلام بى روح تلقى مى كند، بلكه فقيه غيرمقاصدى را اساسا فقيه نمى داند.
مسلمنا muslimnair
⚡️ان حیاه العلم بالنقد و الرد 🔹تعليل گرايى وفقه مقاصدى ✍به قلم: محمد مهدی شریعتمدار 🔸كتاب "رویکرد
علال الفاسى بيان روشن ترى درباره فقه مقاصد دارد. او مى گويد: برخى از موضوع خارج شده، به تلاش براى تعليل هر جزئى از اجزاى فقه پرداخته، مقاصد را به معناى لفظى آن گرفته اند، در حالى كه مراد از مقاصد شريعت، غايت آن واسرارى است كه شرع براى هر حكمى در نظر گرفته است.
اذا هرگاه بتوان كتاب هايى چون علل الشرايع والاحكام مرحوم شيخ صدوق، اثبات العلل ترمذى، البرهان في أصول الفقه امام الحرمين جوينى وبرخى آثار غزالى، آمدى، ابن قيم وابن تيميه وحتى شهيد اول را در زمره آثار فقه المقاصد قلمداد كرد، مى توان تعليل گرايى را با فقه مقاصدى يكسان انگارى كرد.
فقه مقاصد، فارغ از مناقشات جارى موافقان ومخالفان آن در ميان فقهاى شيعى، فقه غايت گراست. البته بايد هشدار داد كه علت يك حكم با نتيجه آن نبايد خلط شود ونتيجه قهرى آن غايت حكم تلقى گردد. براى مثال، علت تشريع صوم، نتيجه آن كه بهداشت بدن است، نمى باشد. روشن است كه عدم توجه به تفاوت علت ونتيجه حكم، آثارى انحرافى به ويژه در گفتمان فقه مقاصدى مى تواند به بار آورد كه بايد از آن برحذر بود.
در پايان اين مقال، نويسنده بر اين گمان است كه فقه مقاصدى تلاشى براى برون رفت از معضل تاريخى ناكارآمدى اجتهاد در فقه عامه بوده است كه در كنار نظرياتى مانند فقه التيسير وفقه النوازل يا همان فقه مسايل مستحدثه ما وحتى فقه المهجر و… پاسخى به نيازهاى انسان معاصر است.
اين كه چقدر فقه مقاصدى در پاسخ گويى به نياز جهان معاصر توفيق حاصل كرده، مجال ديگرى مى خواهد اما اجمالا يكسان انگارى تعليل گرايى با فقه مقاصدى وپرداختن به فقه مقاصد، بى توجه به مبانى ومنابع فقه اهل سنت كه بنياد فقه مقاصد را تشكيل مى دهد، ما را به بيراهه مى برد.
كاش فقه پژوهان شيعى، فقه مقاصدى مبتنى بر منابع، مبانى وقواعد فقه امامى را بنيان مى نهادند.
هدایت شده از کرسیهای علمی - ترویجی دانشگاه ادیان و مذاهب
🔴 سومین جلسه کرسیهای علمی -- ترویجی در زمستان ۱۴۰۱
🔴 در قوانين امروزه، توجه به مقصد و غایات، به یکی از اصول اساسی در قانونگذاری تبدیل شده است. قوانین اساسی که در حقیقت غایات و مقاصد یک جامعه را نمایندگی میکنند رکن رکین قانونگذاری را تشکیل میدهند و تمام قوانین جزئی در سایه این قوانین اساسی وضع و جعل میشوند.
🔴 سخنران جلسه معتقد است وجود چنین احکام و قوانینی در فقه و اجتهاد اسلامی که در حقیقت نوعی قانونگذاری الاهی برای اداره حیات بشری است، امری قابل پیشبینی است، اما وقتی به تاریخ فقه و اجتهاد امامی نگاه میکنیم توجه چنداني به این شیوه از اجتهاد نمييابيم. وي معتقد است، با اين همه، با نگاهی دقیقتر به تراث امامی، ریشههاي این نوع اجتهاد را خواهیم یافت، که اگر بتوانیم نگرانیهایی همچون افتادن به ورطه قیاس و اجتهاد رأی را برطرف کنیم میتوان این روش از اجتهاد را تقویت کرده، اجتهاد امامی را به این سو سوق دهيم.
🔴 سخنران اين جلسه با پژوهش در تاریخ اجتهاد امامی ميكوشد كه ریشههاي این نوع اجتهاد، كه آن را «اجتهاد تعلیلمحور» ميخواند، نشان دهد. وي ضمن وارسي مفاهیم تعلیلی بهکاررفته در کتب روایی و فقهی، تفاوتهای اجتهاد تعلیلی ــ مناطی و قیاسهای فقهی را تبیین میکند و با مروری بر مشهورترین آراء فقهی مرتبط با اجتهاد تعلیلی میکوشد مفهومی نوین از اجتهاد تعلیلمحور به دست دهد.
👥 این مجلس علمي به زودي با حضور ناقد فقهی برگزار خواهد شد.
🔴 با ما همراه باشید
☎️ دبیرخانه کرسیهای علمی -- ترویجی دانشگاه ادیان و مذاهب
@ACRURD
مسلمنا muslimnair
⚡️ انتشار ترجمه فارسی از متفاوت ترین تفسیر قرآن کریم
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
📚 فهم قرآن حکیم، محمّدعابدالجابری، ترجمهٔ محسن آرمین، نشر نی، ۱۴۰۱ شمسی.
📚 «فهم القرآن الحكيم؛ التفسير الواضح حسب ترتيب النزول» یکی از خلاقانه ترین تفاسیر ارائه شده بر سخن خداست. این تفسیر توسط روشنفکر شهیر معاصر، محمّد عابد الجابری (م ۲۰۱۰میلادی) نوشته شده است.
📚 در حالی که عموما دو مشرب تفسیر «ترتیبی» و تفسیر «موضوعی» در بین مفسرین رایج است؛ عابد الجابری در شیوه ای نو «تفسیر نزولی» را از قرآن مجید ارائه نمود.
📚 در این سبک تفسیری، روشنفکر مراکشی با شیوهای نوین تفسیر سورهها را بر حسب شأن نزول آنها تفسیر کرد. این امر سبب شده تا برخلاف دیگر تفاسیر که با سورهٔ حمد آغاز میشوند، این تفسیر با سورهٔ علق آغاز شود.
📚 این کتاب به چند بخش کلی تقسیم می شود که هر بخش به زیر بخش هایی با عناوین مطرح شده در قرآن کریم شاخه بندی می شود و شامل تقسیر سورههای مربوطه است.
📚 از مفاهیم مطرح شده در جلد نخست می توان به بعثت، ربوبیت و شئون الهی، باطل بودن شرک و بت پرستی، نبوت و اعجاز، معاد و رستاخیز اشاره کرد. در جلد دوّم نیز ضرورت پایداری در اجرای احکام و ارتباط با قبائل، حصر پیامبر در شعب ابی طالب و هجرت به حبشه و جریانات پس از محاصره و آماده سازی مسلمانان برای هجرت به مدینه مطرح شده است. مجموع تفاسیر ارائه شده در این دو جلد شامل نود سوره است که از سورهٔ علق تا حج را شامل می شود و بیست و هشت سورهٔ باقیمانده به زودی در جلد سوم این کتاب منتشر خواهد شد.
📚 محسن آرمین - مترجم کتاب - در بخشی از مقدمه فهم قرآن حکیم می نویسد: «از نظر محمّد عابد الجابری، قرآن به مثابه وحی الهی، محصول یک فرایند [تاریخی] است؛ فرایندی که مراحل و فراز و نشیب های دعوت محمّدی در دوره های مکّه و مدینه آن را شکل داده است. در نتیجه، هرگونه فهمی از قرآن باید بر اساس همین واقعیت انجام پذیرد. الجابری در کتاب «رهیافتی به قرآن کریم» با ارائه چنین تعریفی از قرآن، روش پیشنهادی خود برای فهم این کتاب را به دست می دهد. به باور او، برای فهم قرآن تنها توجه به روایات اسباب نزول به مثابه گزارش های تاریخی از سبب نزول این آیه یا آن سوره کفایت نمی کند؛ بلکه باید قرآن در متن جریان تاریخی دعوت نبوی در قرآن در طول بیست و سه سال با همه فراز و نشیب ها و چالش هایی که دعوت محمدی با آن روبه رو بوده فهمیده شود.»
📚 کتاب «فهم قرآن حکیم» در واقع نمونه عملی کاربست این روش در فهم معانی قرآن است. او همه جا به اصل معنا کردن قرآن «معاصر با خود» و فهم قرآن «معاصر با ما» پایبند است و از میان این دو، بر بخش نخست تاکید ویژه دارد. به این ترتیب، «فهم قرآن حکیم» یک تجربه نوین در تفسیر قرآن کریم است که افق جدیدی را در حوزه تفسیر به روی قرآن پژوهان می گشاید و آنان را به نگرش به قرآن از منظری متفاوت فرا می خواند که در پرتو آن پاره ای معانی و دقایق ناپیدای قرآن ظاهر و یا دست کم دست یافتنی تر و شفاف تر می شوند.
📚 جابری کتاب خود را تفسیری موفق در فهم قرآن از طریق سیره، و قرائت سیره از طریق فهم قرآن می داند و از آن احساس رضایت می کند. اگر مقصود از «تفسیری موفق» اولین گام و البته گامی بلند در این مسیر باشد، بجاست در این احساس با او همراه شد.
✍ پانوشت:
عبدالقادر آل غازی سوری (متوفای ۱۳۹۸ قمری) در تفسیر «بیان المعانی» سنگ بنای این سبک تفسیری را بنیان نهاد. او بنا به شیوهٔ حضرت علی (ع) مبنی بر جمع مصحف حسب ترتیب نزول این امر را آغازید. پس از وی، محمد عزت دروزه فلسطینی (متوفی ۱۴۰۰قمری) با نگارش «التفسیر الحدیث» از سوره علق تا سوره نصر این امر را ادامه داد. در گام بعد عابد الجابری تفسیر خود را در این سیاق ارائه داد. هر چند نمی توان تلاش های مهندس مهدی بازرگان در کتاب «پا به پای وحی» و عبدالکریم بهجت پور در «همگام با وحی» در ارائه این سبک تفسیری را نادیده گرفت.
🔹بجاست طلاب عزیز، دانشجویان محترم و قرآن پژوهان با مقایسه و بررسی تطبیقی این سه تفسیر به معرفی ثمرات، روش شناسی، شباهت ها، نقاط ضعف و قوت این سبک تفسیری در قالب رساله، پایان نامه و محصولات دانشجویی بپردازند.
📚 کتابهای خوب و استاندارد را معرفی کنیم.
🏷 #اسلام_روشنفکری #عابد_الجابری #معرفی_کتاب #فهم_قرآن_حکیم #پیشنهاد_پژوهش
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
⚡️فراخوان امیر القاعده شبه جزیره عربستان برای سرنگونی حکومت آل سعود
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
🔹یک نهاد رسانهای با نام «شاهد» که وابسته به مؤسسه «الملاحم» بازوی رسانهای القاعده در شبهجزیرهعربستان میباشد، در یک مستند ۱۸ دقیقهای حکومت عربستان سعودی به ویژه اقدمات «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی را نکوهش کرده و از زبان «خالد سعید باطرفی»، رهبر فعلی این گروه و قاسم ریمی، رهبر سابق و مقتول این گروه، ضمن حمله به اقدامات محمد بن سلمان، از مردم عربستان سعودی خواستند تا برای انقلاب و براندازی خاندان آل سعود تلاش کنند.
🔸این مستند به عوامل ارتداد حاکمان آل سعود به ویژه محمد بن سلمان از نظر سازمان القاعده میپردازد و آمار جالب توجهی از اقدامات آل سعود را در دوره جدیدش به صورت موشنگرافیک در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد. القاعده در این فیلم با استناد به سخنانی از محمد بن سلمان، آرزوی او در جهت الگوبرداری از دبی در سرزمین وحی را به نقد کشیده و این امر را یک عمل کفری تلقی می کند.
🔹برخی از اقدامات محمد بن سلمان که در این فیلم دلیل کفر و ارتداد او دانسته شده، عبارتاند از:
۱- جنگ با اسلام به نام مبارزه با افراطگرایی و تروریسم به کمک سکولارها و منافقان.
۲- یاری دشمنان اسلام در شرق و غرب و دستبرداشتن از مسائل اصلی جهان اسلام از جمله مسئله فلسطین.
۳- حمایت از سیاستهای دولت چین در استان سینکیانگ علیه مسلمانان اویغور.
۴- حمایت از دولت هند علیه مسلمانان هند.
۵- یاری بیحد و مرز کشورهای غربی.
۶- حکم به غیر ما انزل الله (حکم کردن به احکامی به جز آنچه خدای متعال وضع کرده).
۷- سکولاریزم مخفی در پوسته اسلام.
۸- زمینهچینی برای سازش با اسرائیل در منطقه.
۹- حمایت از حکومتهای عربی با کمک امارات متحده عربی برای سرکوب ملتها و جنبشهای اسلامی.
۱۰- جنگافروزی در منطقه و برجای گذاشتن هزاران قربانی از عموم مسلمانان (تقریبا ۹۰۰۰ نفر از افراد غیرنظامی بر اثر بمبارانهای عربستان سعودی کشته شدهاند).
۱۱- هشت سال شکست و عقبنشینی و ناتوانی در جنگ یمن.
۱۲- ستیز با دعوت اسلامی از رهگذر اعدام و زندانی کردن بیش از ۵۰۰۰ تن از علما و داعیان و مجاهدان و شیوخ اصلاحطلب قبایل.
۱۳- متوقف ساختن شعائر و نمادهای اسلامی از جمله پخش اذان در مساجد.
۱۴- دعوت به اسلام ظاهری مورد رضایت غرب به نام اعتدال و ایجاد یک مرکز به این منظور.
۱۵- سرکوب مردم و خفه کردن صداهای معترض و مطالبهگر از رهگذر زندانی کردن و محاکمههای پشت دربهای بسته.
۱۶- تلاش برای ترویج غربگرایی و به فساد کشاندن جامعه و تهی کردن جامعه عربستان سعودی از هویت اسلامیش از طریق: غربیسازی آموزش در مدارس و ترویج غربگرایی از طریق رسانهها.
۱۷- اشاعه فحشا با برگزاری کنسرتهای موسیقی و گرامیداشت اعیاد شرکی و جشنوارههای سینمایی.
۱۸- صدور مقرراتی در جهت فاسد کردن زنان جامعه.
۱۹- توسعه توریسم و دعوت از افراد فاسد برای حضور در عربستان
۲۰- اختصاص هزینههای گزاف برای حمایت از دشمنان و اسرافکاری و بازی و طرحهای خیالی.
۲۱- حمایت میلیارد دلاری از آمریکا (با استناد به سخنان ترامپ).
۲۲- گرانی قیمتها و فقیر شدن جامعه عربستان ( از هر پنج نفر یک نفر زیر خط فقر زندگی میکند).
۲۳- بیکاری جوانان عربستانی.
۲۴- تخریب خانه مردم و مساجد و اخراج مردم از روستاها و محلاتشان.
🔹در پایان فیلم نیز سخنان پرشوری از قاسم ریمی، رهبر مقتول القاعده شبهجزیرهعربستان و خالد باطرفی، رهبر فعلی این گروه بر علیه آل سعود ارائه میشود.
✍پانوشت:
القاعده در شبه جزیره عربستان، شاخهای از گروه تروریستی القاعده است که از سال ۲۰۰۹ میلادی فعالیت جدی خود در کشورهای یمن و عربستان را آغاز کرد. پس از استعفای علی عبدالله صالح و ریاست جمهوری عبدربه منصور هادی، این گروه در یمن سازمان یافته تر عمل کرد و نقاطی را به تصرف کامل خود درآورد اما پیش دستی انصارالله در تحت کنترل درآوردن شهرهای صنعاء، صعده و… مانع از پیشروی آنها شد و القاعده در مناطق دور افتاده یمن از جمله بیابانهای شرق یمن، شمال استان البیضاء و چند نقطه دیگر مستقر شد. رهبران این گروه با عوامل مختلفی در دولت مستعفی یمن رابطه نزدیک و تنگاتنگی دارند.
🌐 منبع:
https://iswnews.com/88379
🏷 #اسلام_سلفی #سلفیه_جهادی #عربستان #اسلام_سکولار #خالد_باطرفی
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
مسلمنا muslimnair
#بازنشر
🇵🇸 گونه شناسی روابط دیپلماتیک کشور های جهان اسلام با اسرائیل
💥 به بهانه برگزاری «هفته جهانی قدس» در آخرین روزهای ماه رجب (۲۳تا۲۹ رجب المرجب)
➣ https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
✍ به قلم: سید علی بطحائی
🇵🇸 مسئله قدس «کلیدی ترین موضوع جهان اسلام» است. در راستای احیای تفکر آزادی قدس، تاکنون دو نوع گرامیداشت در جهان اسلام درنظر گرفته شده است.
1⃣ نخست: روز جهانی قدس:
در واپسین جمعه از ماه مبارک رمضان که امام خمینی (رحمه اللّه علیه) آن را روزی رسمی برای حمایت از مردم فلسطین اعلام و از مسلمانان جهان خواستند که برای قطع دست رژیم صهیونیستی به یکدیگر بپیوندند.
2⃣ دوم: هفته جهانی قدس: (۲۳تا۲۹ رجب المرجب)
در چند سال اخیر از سوی «اتحادیّه جهانی علمای مسلمان» و به مناسبت گرامیداشت سالگرد «فتح بیت المقدس» در ۲۷رجب ۵۳۸ ق توسط «صلاح الدین ایّوبی»، هفته آخر رجب را به عنوان «هفته جهانی قدس» معرفی کرده اند. در این راستا به طرح نکاتی در مورد این هفته و گونه شناسی تفکرات جهان اسلام در مواجه با اسرائیل اشاراتی خواهیم داشت.
🇵🇸 یکم. مسئله آزادی قدس در جهان اسلام، ارتباط تنگاتنگی با صلاح الدین ایوبی (م ۵۹۸ ق) دارد. مهمترین شاهد بر این مدعا برگزاری حمایت ها و کنگره هایی است که در جهان اسلام برگزار شده و در آن به هر شکلی که شده یا نام یا نمادی از او برده شده است. در اواخر سال ۲۰۲۰ که زمزمه های «تطبیع عبری - عربی» مطرح شد، اَردوغان با برگزاری همایشی بین المللی به نام صلاح الدین ایوبی، سعی کرد تا از این رهیافت تعریضی به چند کشور جهان اسلام که قصد عادی سازی روابط با اسرائیل داشتند بزند و در آنجا بود که خود را «صلاح الدین ایوبی معاصر» معرفی کرد. این عنوان در میان سایر ناجیان بیت المقدس در جهان اسلام نامی کاملا آشناست. هر چند که پیشتر اشاره شد در سال ۲۰۲۲ اردوغان هم به صف کشورهای مسلمان نشین دارای رابطه با اسرائیل پیوست و اکنون لباس ناجی قدس بر اندام اردوغان، لباسی گل و گشاد است.
🇵🇸 دوم: گونه شناسی روابط جهان اسلام با اسرائیل مسئله ای کمتر توجه شده است و نقش مهمی در تحلیل موضوع قدس دارد. در حالی که نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، هرگز اسرائیل را به رسمیت نمی شمارد و محو اسرائیل را از طریق برگزاری رفراندوم پیشنهاد می کند، دولتهایی هستند که ضمن اهتمام به مسئله آزادی قدس شیوه های دیگری را اختیار کرده اند. ترکیه، نخستین کشور در جهان اسلام شناخته می شود که اسرائیل اشغالی را به رسمیت شناخت (۱۹۴۹میلادی). این روابط بعدها با روی کار آمدن اسلام گرایان دچار نوساناتی شد. هم اکنون ترکیه ضمن برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل، لفّاظی هایی را علیه رهبران اسرائیل به زبان می آورد. زائران ترک از مدتها قبل نیز به سهولت به بیت المقدس سفر می کنند؛ با این حال رؤیاپردازی آزادسازی قدس، در میان سردمداران ترکیه پررنگ است. نهایتا اردوغان حلقه «تطبیع عبری - عربی» را به «تطبیع عبری- عربی - ترکی» تبدیل کرد.
🇵🇸 سوم: مصر و انور سادات در سال 1978 اولین رئیس وقت یک کشور عربی- از طرفین جنگ اعراب و اسرائیل- بود که به صلح با اسرائیل پیوست و اقدام به رسمیت شناختن این کشور کرد. البته اعضای «جهاداسلامی مصر» هم خشم خود را به سبب این اقدام خود نشان دادند و دو سال بعد سادات را در یک رژه نظامی ترور کردند. الازهر هم که نوعا تابع سیاست های دولت مصر است، با اتخاذ این خط مشی وبا عنوان مصلحت، مشروعیت روابط با اسرائیل را به دست شیخ الازهر امضا کرد. البته موضع «اخوان المسلمین» با اسرائیل کاملا مشخص است و نیازی به توضیح ندارد. مثلا هنگامی که «بن باز» حاکم اسلامی را مجاز به برقراری روابط با اسرائیل می دانست، قرضاوی نهیب می زد که اسرائیل زبانی جز سلاح و زور نمی شناسد.
🇵🇸 چهارم: منحصربفردترین نگاه به اسرائیل را دراندونزی می توان پیدا کرد. شاید علت برقراری روابط دیپلماتیک بزرگترین کشور جهان اسلام با اسرائیل را بتوان در همراهی علما اندونزی، در تفسیر «اسلام رحمانی» دانست. نضج جریانات تکفیری در جهان اسلام و به ویژه جهاد در فلسطین ولبنان، عاملی شده که «نهضت العلما اندونزی» در عقلانی و مفیدبودن آنها تشکیک و راهی متفاوت را در مواجه با اسرائیل بپیماید تا از این رهیافت به ترویج اسلام رحمانی نیز در جهان امروز بپردازد.
⬅️⬅️ ادامه دارد...
🌐 آدرس کانالهای علمی - تخصصی مسائل جهان اسلام(مُسْلِمْنا)
➣ تلگرام:
➣ https://t.me/Muslimnair
➣ ایتا:
➣ https://eitaa.com/muslimnair
➣ سروش پلاس:
➣ https://splus.ir/muslimnair
➣ روبیکا:
➣ https://rubika.ir/Muslimnair
➣ بله:
➣ https://ble.ir/muslimnair
➣ واتس اَپ:
https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J