تأملات اجتماعی
📌قلمرو برهان در علوم اجتماعی (بخش چهارم) 🔹در ادامه ی موضوع برهان در علوم اجتماعی، در این یادداشت
📌 بعد التحریر
🔹تفسیر ما از واقعیت اجتماعی (خصوصا نسبت سنجی دقیق آن با طبیعت) تاثیر مستقیمی بر روش تحقیق اجتماعی ما دارد.
از همین جهت مباحث فلسفه ی علوم اجتماعی با مباحث روش و متدولوژی آمیخته است.
استاد شهید مرتضی مطهری در مقدمه ی پاورقی بر مقاله ی هفتم، مطلب کوتاهی دارند بر چگونگی رویش مباحث روش شناسی بر ساقه ی فلسفه که خواندنی است. ببینید.
@taamollat
💢 برنامه برگزاری همایش ملی «حکمت عملی؛ چیستی، مبانی و روشها»
🔹 به همت مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، همایش ملی «حکمت عملی؛ چیستی، مبانی و روشها» در روزهای 26، 27، و 28 دیماه 1401، همراه با حضور و سخنرانی غلامرضا اعوانی، محمد لگنهاوزن، و سیدیدالله یزدانپناه برگزار میشود.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، محل برگزاری همایش، به صورت حضوری، به قرار زیر است:
26 و 27 دیماه: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان نوفل لوشاتو، خیابان آراکلیان، پلاک 4
28 دیماه: شعبه قم مؤسسه واقع در قم، بلوار شهید صدوقی، خیابان حضرت ابوالفضل (ع)، خ دانش، کوچه دانش ۳، پلاک 71
همچنین علاقهمندان میتوانند از طریق این لینک به صورت مجازی در مراسم حضور داشته باشند.
شایان ذکر است که به شرکتکنندگان (حضوری) در همایش، گواهی شرکت در همایش اعطا خواهد شد.
متن کامل خبر ...
https://www.irip.ac.ir/fa/news/471
https://eitaa.com/hekmatfalsafe
❤️خاطرهای که سردار سلیمانی در دوران حیاتشان اجازه انتشار آن را نداده بود
♦️مادربزرگوار سردار حاج قاسم سلیمانی که از دنیا رفتند، پس از چند روز با جمعی از خبرنگاران تصمیم گرفتیم برای عرض تسلیت به روستای قنات ملک برویم. با هماهنگی قبلی، روزی که سردار هم در روستا حضور داشتند، عازم شدیم. وقتی رسیدیم ایشان را دیدیم که کنار قبر مادرشان نشسته و فاتحه میخوانند. بعد از سلام و احوالپرسی به ما گفت من به منزل میروم شما هم فاتحه بخوانید و بیایید.
♦️بعد از قرائت فاتحه به منزل پدری ایشان رفتیم. برایمان از جایگاه و حرمت مادر صحبت کرد و گفت: این مطلبی را که میگویم جایی منتشر نکنید. گفت: همیشه دلم میخواست کف پای مادرم را ببوسم ولی نمیدانم چرا این توفیق نصیبم نمیشد.
♦️آخرین بار قبل از مرگ مادرم که اینجا آمدم، بالاخره سعادت پیدا کردم و کف پای مادرم را بوسیدم. با خودم فکر میکردم حتماً رفتنیام که خدا توفیق داد و این حاجتم برآورده شد.
♦️سردار در حالی که اشک جاری شده بر گونههایش را پاک میکرد، گفت: نمیدانستم دیگر این پاهای خسته را نخواهم دید تا فرصت بوسیدن داشته باشم.
🌍 @ebratha_ir
📌 مدرسه #علوم_انسانی_اسلامی برگزار می کند!
💢 موضوع:
♦️ چیستی و ضرورت علوم انسانی اسلامی
⭕️ با حضور
🔻استاد حجت الاسلام احمد حسین شریفی
🔻استاد حجت الاسلام مهدی موسوی
🔻استاد حجت الاسلام محمد هاشمی
🔻استاد حجت الاسلام امین اسدپور
⭕️ برای اطلاعات بیشتر
🆔 @saeed_karimdadashi
⚛️ ۰۹۳۳۰۲۶۵۲۲۵
⭕️ برای ثبت نام
https://formafzar.com/form/wu3wu
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
تأملات اجتماعی
📌 مدرسه #علوم_انسانی_اسلامی برگزار می کند! 💢 موضوع: ♦️ چیستی و ضرورت علوم انسانی اسلامی ⭕️ با حض
به دوستان اهل علم توصیه می کنم در این دوره شرکت کنند.
غیر از قوت و تسلط اساتید، بحث علوم انسانی مسئله اساسی در مدیریت انقلاب اسلامی است که مع الاسف حوزه علمیه -بعنوان متکفل اصلی تولید علوم انسانی اسلامی- در این حوزه بسیار عقب است. باید دست جنبانید.
این دوره -با توجه به سرفصل هایش- کلیات لازم برای فهم و فعالیت در این حوزه را برای علاقمندان تشریح می کند و از این جهت برای قدم ابتدایی دوره ی بسیار خوبی است.
از علوم انسانی نباید ترسید و نباید گمان کنیم فضای متفاوتی است.
بخش قابل توجهی از همین علوم رسمی حوزوی مان یا مستقیما شاخه ای از علوم انسانی است -مانند اخلاق و فقه- و یا دانش هایی است که ما را در فهم و تولید علوم انسانی یاری می کند-مانند فلسفه و کلام و تفسیر و اصول و تاریخ و... - .
بنابر این ما سالهاست که در سنت حوزوی خودمان به آنچه که به آن علوم انسانی می گویند وارد شده ایم و در طول قرن ها برایش محتوا و دانش تولید کرده ایم.
منتهی قضیه ی امروز این است که آن تولیدات قویم و گرانقدر گذشته برای امروز که حکومت تشکیل داده ایم ناکافی است و هم باید بروز شود و هم تکمیل و هم با ادبیات علمی امروز هماهنگ.
امروزه علوم انسانی شاخه های متعددی دارد مانند سیاست و مدیریت و جامعه شناسی و اخلاق و تعلیم و تربیت و..... .
و میراث حوزوی ارزشمندی در اختیار ماست که کلیات مورد نیاز برای تولید این علوم را فراهم کرده. و در بسیاری شاخه ها نیز وارد جزییات شده و جلو رفته.
این میراث را باید شناخت، احیا کرد و تکمیل نمود و این از طلاب جوان و با انگیزه ی امروز بر می آید.
این دوره برای دوستانی که انگیزه های اولیه درونشان شکل گرفته، دوره مغتنمی است.
#علوم_انسانی_اسلامی
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌قلمرو برهان در علوم اجتماعی (بخش چهارم) 🔹در ادامه ی موضوع برهان در علوم اجتماعی، در این یادداشت
📌قلمرو برهان در علوم اجتماعی (بخش پنجم)
🔹مروری بر ویژگیهای علوم اجتماعی حکمت بنیان از منظر خواجه نصیرالدین طوسی
🔻 رویکرد حکیم طوسی به علم مدنی یا همان علوم اجتماعی، به تبع حکمت عملی نگاهی حکمی و برهانی است که بر اساس آن، آندسته از مبادی و مصالح اعمال و محاسن افعال نوع بشر که مبدا آن طبع است بررسی می گردد.
ویژگی این دسته از افعال آنست که «تفتصیل آن مقتضای عقول اهل بصیرت و تجارب ارباب کیاست بود و باختلاف ادوار و تقلب سیر و آثار مختلف و متبدل نشود.» (اخلاق ناصری،۴۰-۴۱)
علم مدنی حکمی بخشی از علم مدنی است که بر اساس مبانی حکمی و فلسفی به بررسی اجتماعات انسانی می پردازد.
این شاخه از علم مدنی عهده دار بررسی کلیات امور اجتماعی است که «به اختلاف ادوار و تقلب سیر و آثار مختلف و متبدل نشود» (همان)
#حکمت_عملی
#برهان_در_علوم_اجتماعی
@taamollat
‼️ایده ای برای تامل!
❓آیا چنانکه افراد انسانی دچار بحران هویت و یا از خودبیگانگی می شوند، آیا جامعه یا نهادهای اجتماعی هم در معرض چنین آسیبی هستند؟
❓آیا نهاد دین یا نهادهای دینی هم ممکن است دچار بحران هویت یا از خودبیگانگی شوند؟🤔
@taamollat
💠 #سیره_امام | احترام به عکس استاد
🔷️ روزی عده ای از آقایان و بزرگان نجف به منزل ما تشریف آورده بودند و #امام هم پشت به قبله نشسته بودند. ناگهان متوجه شدند که عکس مرحوم پدرم بالای سرشان نصب شده است بلافاصله از جا برخاستند و رو به قبله مقابل عکس نشستند. این کار امام توجه همه را جلب کرد که ایشان حتی نسبت به #عکس استادشان ادای احترام می کنند. (حجت الاسلام و المسلمین نصرالله شاه آبادی)
#ادب
#احترام
#امام_خمینی
✅️@agha_ruhollah
📌نظریه ی اجتماعی
🔹 #نظریه_اجتماعی چارچوبی است از مفاهیم هستی شناختی، جامعه شناختی و انسان شناختی که پژوهشگر اجتماعی را قادر می سازد که بر اساس آن به توصیف، تبیین و پیش بینی پدیده های اجتماعی اقدام کند.
نظریات اجتماعی الزاما کلان نیستند و گاهی حول یک موضوع خاص شکل می گیرند، اما امروزه اصطلاح نظریه ی اجتماعی به چارچوب نظری اطلاق می شود که بتواند بیشترین فراگیری را داشته و ظرفیت تحلیل مسائل نوپدید را نیز فراهم کرده باشد و در نتیجه زمان زیادی تاب بیاورد و منقضی نشود.
فیلسوفان اجتماعی و روش شناسان رشته ای از شرایط دیگر را برای ارزیابی نظریات اجتماعی ذکر کرده اند که ذکرش در اینجا ضرورتی ندارد.
🔹یکی از نکات قابل توجه در تحلیل نظریات اجتماعی بررسی تاثیر دغدغه ها و پرسش های شخصی صاحب نظریه و همچنین تاثیر زمان و مکان در تولید نظریه است.
روش شناسان عموما این مسئله را ایرادی بر نظریات نمی دانند و برای آن توجیهاتی دارند که در اینجا مجال ذکر مفصلش نیست.
اجمال آنکه بسیاری از پدیده های اجتماعی علی رغم تفاوت موقعیت، ماهیت مشترک دارند و.... .
🔸بنابر آنچه گفته امد نظریات بسیاری از متفکران اجتماعی مسلمان در قد و قامت یک نظریه ی اجتماعی مترقی قابل عرضه و دفاع، و در بسیاری از حوزه های انسانی قابل پیاده سازی است.
مهمترین اینان، اندیشه ی اجتماعی استاد شهید آیت الله مرتضی #مطهری است که علاوه بر ابتنا بر یک نظام هستی شناختی و انسان شناختی متقن، ظرفیت های بسیاری برای حل مسائل انسانی در حوزه های گوناگون آفریده است.
نظریه ی کلان اجتماعی شهید مطهری با اتکا به حکمت متقن اسلامی کلیت و ضرورت خود را در بعد هستی شناختی، و با تکیه بر فطرت انسانی، جهانشمولی خود را نسبت به همه ی انسانها تامین کرده است.
نظریه ی کلان اجتماعی استاد شهید -که بحق یکی از نظامات بر آمده از #نظام_اندیشه_اسلامی است- هم برای بحرانهای اجتماعی امروز، و هم در حوزه ی تربیت و تعالی اجتماعی و تمدن سازی حرف جدی و نو دارد.
خود ایشان در مواضع بسیاری امتداد نظریه ی خود را در ساحت های جزیی تر شرح داده و به پیش برده است، اما مع الاسف این گنجینه ی عظیم فکری تمدن ساز بعد از شهادت ایشان بدرستی ادامه نیافته و اثراتش نیز آشکار نگردیده است.
جوانمردانی باید به میدان بیایند و علم را در دست گیرند و نظریه استاد شهید را فراز کنند.
#نظریه_اجتماعی
#حکمت_اسلامی
#شهید_مطهری
#نظام_اندیشه_اسلامی
@taamollat