📂#دائره_المعارف_قرآن_کریم📂
❤️ #روزه >
👈 #احکام_فقهی_روزه>
3. #شرایط_روزه>
⬅️ و. #حضور_در_وطن
#یا_اقامت_در_جایى_خاص
🌺بر این اساس، روزه بر #مسافر جایز نیست و باید در زمانى دیگر #قضاى آن را به جا آورد :
« فَمَن کانَ مِنکُم ... عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِن اَیّامٍ اُخَرَ ». ( بقره ۱۸۴ )
🔹آیه ۱۸۵ این سوره نیز ، ضمن تکرار این مطلب ، #حکمت برداشته شدن روزه از مسافران را آسانگیری و عدم تحمیل #تکالیف دشوار بر آنان می داند :
* فمن شهد منکم الشّهر فلیصمه و من کان .... علی سفر فعدّه من ایّام اخر یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر * (بقره ۱۸۵ ) .
🌺امام صادق علیه السلام در تفسیر این آیه فرمود : شخص #حاضر باید روزه بگیرد و #مسافر نباید بگیرد .
🔹روایات متعدد دیگر نیز از #واجب نبودن روزه در سفر حتی #حرام بودن آن سخن دارند ؛ برای نمونه #پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود :
خدای متعالی از #مسافر تکلیف روزه و بخشی از نماز را برداشته است ؛
🌺نیز آنحضرت #برداشتن روزه از بیماران و مسافران را #هدیه الهی خواند و رد کردن هدیه خدا از سوی بندگان را #شایسته ندانست .
🔹در سیره عملی ایشان نیز نقل شده که آن حضرت در #سفر و پیش چشم مسلمانان #روزه خود را افطار کرد و روزه دارانی را که از #افطار روزه خودداری کردند ، گناهکار شمرد .
.
🌺 در روایاتی نظر امام صادق علیه السلام #افطار در سفر و به جا آوردن #قضای آن را بر مسافر واجب شمرد .
🔹بر اساس آیات و روایات یاد شده ، #افطار روزه واجب را برای #مسافران - جز در موارد خاص - واجب و روزه گرفتن ویرا #حرام و باطل شمردهاند .
🌺 به فتوای فقه های اهل سنت ، #افطار کردن در سفر #مباح است و روزه گرفتن برای #توانمندان بهتر است .
🔹برخی دیگر #بهتر بودن روزه را جمله * و ان تصوموا خیر لکم ان کنتم تعلمون * در آیه ۱۸۴ #بقره دانستهاند .
🌺به دیده بیشتر فقیهان امامیه ،روزه #مستحب در سفر نیز - به جز سه روز روزه حاجت در مدینه - #حرام است ؛
ولی برخی آن را #مباح یا مکروه شمردهاند .
🔹در چند مورد نیز #روزه گرفتن در سفر #استثنا شده است ؛از جمله
👈سه روز روزه #بدل از قربانی که انجام دادن آن در سفر #حج برای حجگزار واجب است : ( بقره ۱۹۶ )
👈و روزه #نذر در صورتی که نذر او #معلق به سفر باشد ؛ یا #سفر و غیر سفر را شامل شود ،
زیرا قرآن #وفا به عهد را لازم می شمارد : (بقره ۱۷۷ )
🌺روایاتی نیز بر این امر دلالت دارند .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
8.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#بقره آیه ۲۷۳
لِلْفُقَرَاءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ لَا يَسْتَطِيعُونَ ضَرْبًا فِي الْأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِيمَاهُمْ لَا يَسْأَلُونَ النَّاسَ إِلْحَافًا ۗ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ ﴿٢٧٣﴾
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٢٧٣)
شأن نزول:
از امام باقر عليه السّلام نقل شده است كه: «اين آيه در بارۀ اصحاب «صفّه» نازل شده است (اصحاب صفّه در حدود چهار صد نفر از مسلمانان مكّه و اطراف مدينه بودند كه هيچ منزلگاهى براى سكونت نداشتند از اين جهت در مسجد پيامبر سكنى گزيده بودند) ولى چون اقامت آنها در مسجد با شؤون مسجد سازگار نبود، دستور داده شد به صفّه (سكوى بزرگ و وسيع) كه در بيرون مسجد قرار داشت منتقل شوند. آيه نازل شد و به مردم دستور داد كه به اين دسته از برادران خود از كمكهاى ممكن مضايقه نكنند، آنها هم چنين كردند.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 244
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
تفسير:
💠بهترين مورد انفاق-
در اين آيه بهترين مواردى كه انفاق در آنجا بايد صورت گيرد، بيان شده است، و آن كسانى هستند كه داراى صفات سه گانهاى كه در اين آيه آمده است باشند در بيان اولين صفت مىفرمايد: انفاق شما مخصوصا «بايد براى كسانى باشد كه در راه خدا، محصور شدهاند» (لِلْفُقَراءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِي سَبِيلِ اللّهِ) .
💠يعنى كسانى كه به خاطر اشتغال به مسألۀ جهاد در راه خدا و نبرد با دشمن و يادگيرى فنون جنگى از تلاش براى معاش و تأمين هزينۀ زندگى بازماندهاند.
💠سپس براى تأكيد مىافزايد: «همانها كه نمىتوانند سفرى كنند» و سرمايهاى به دست آورند (لا يَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِي الْأَرْضِ) .
💠 و در دومين توصيف از آنان، مىفرمايد: «كسانى كه افراد نادان و بىاطلاع آنها را از شدت عفاف، غنى مىپندارند» (يَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِياءَ مِنَ التَّعَفُّفِ) .
💠 ولى اين سخن به آن مفهوم نيست كه اين نيازمندان با شخصيت قابل شناخت نيستند. لذا مىافزايد: «آنها را از چهرههايشان مىشناسى » (تَعْرِفُهُمْ بِسِيماهُمْ) .
💠يعنى در چهرههايشان نشانههايى از رنجهاى درونى وجود دارد كه براى افراد فهميده آشكار است. آرى! «رنگ رخساره خبر مىدهد از سرّ درون» .
💠و در سومين توصيف، مىفرمايد: آنها چنان بزرگوارند كه «هرگز چيزى با اصرار از مردم نمىخواهند» (لا يَسْئَلُونَ النّاسَ إِلْحافاً) .
💠معمول نيازمندان عادى اصرار در سؤال است ولى آنها يك نيازمند عادى نيستند.
💠و در پايان آيه، باز همگان را به انفاق از هر گونه خيرات خصوصا به افرادى كه داراى عزت نفس و طبع بلندند تشويق كرده، مىفرمايد: «و هر چيز خوبى در راه خدا انفاق كنيد خداوند از آن آگاه است» (وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 245
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_قرآن #جلسه_290
🌸 #آیه_273 #سوره_بقره
🌸 لِلْفُقَرَآءِ الَّذِينَ أُحْصِرُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ لَايَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِى الْأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَآءَ مِنَ الْتَعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بسیماهم لَايَسْئَلُونَ الْنَّاسَ إِلْحَافاً وَمَا تُنْفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه: (انفاق شما باید) براى نیازمندانى باشد كه در راه خدا محصور شده اند. توان حركت و سفر در زمین را ندارند. از شدّت عفاف و آبرودارى، شخص بى اطلاع آنها را بی نیاز مى پندارد، امّا تو آنها را از چهره هایشان مى شناسى. آنان هرگز با اصرار از مردم چیزى نمى خواهند. و هر چیز نیكو و خیرى را (به این افراد) انفاق كنید، پس قطعاً خداوند به آن آگاه است.
🌷 #أحصروا:محاصره شدن ، محروم شدن
🌷 #لا_يستطيعون: نمى توانند
🌷 #ضربا_فى_الأرض: گام زدن در زمین ، سفر کردن در زمین
🌷 #یحسبهم: گمان می کند
🌷 #الجاهل: شخصی که آگاهی و اطلاع ندارد.
🌷 #أغنياء: انسان هاى بى نياز
🌷 #التعفف: عفاف ، حفظ و خویشتن داری
🌷 #تعرفهم: آنها را می شناسی
🌷 #سيما: چهره ، نوعی نمایش ، علامتی که چیزی یا شخصی با آن شناخته می شود ، از آنجایی که صفات باطنی در چهره آنان نمایان می شود این را سیما می نامند. در واقع منظور چهره است.
🌷 #إلحافا: اصرار ، التماس ، سماجت
🌷 #عليم: دانا
🌸 در برخى از تفاسیر همانند کتاب مجمع البیان آمده كه این آیه درباره اصحاب صُفّه نازل شده است. اصحاب صفّه تقریباً چهارصد نفر بودند كه از مكّه به مدینه هجرت كرده و چون در مدینه خانه و كاشانه و آشنایانى نداشتند، در كنار مسجد پیامبر روى صُفّه (صفه یعنی سكّویى بزرگ) زندگى مى كردند و اینان همیشه براى جهاد در راه خدا آماده بودند.
🌸 هر کسی که در راه خدا قدم می گذارد باید پایان آن را ببیند کسانی که پایان امور را می بینند اتفاقات دشوار برای آنها قابل تحمل است. للفقرآء الذین أحصروا فى سبيل الله لا يستطيعون ضربا فى الأرض افرادی هستند که در راه خدا توسط حکومت های طاغوت زندانی و یا تبعید شدند و بعضی افراد اموال و دارایی آنها گرفته شد اینگونه افراد دچار فقر شدند و امکان مهاجرت و یا توانایی لازم برای تأمین نیازهای مادی خود ندارند. يحسبهم الجاهل أغنياء من التعفف اما به خاطر عفت و آبروداری به گونه ای زندگی می کنند که شخص بی اطلاع آنها را بی نیاز می پندارد ، تعرفهم بسيماهم اما پیامبر آنها را از چهره هايشان می شناسد. لا يسئلون الناس إلحافا اینگونه افراد دست به سمت دیگران دراز نمی کنند و هرگز با اصرار و سماجت چیزی از مردم نمی خواهند. و ما تنفقوا خير فإن الله به عليم اگر قرار است انفاقی صورت بگیرد این افراد در اولویت هستند و باید به آنها انفاق کرد و هر چیز نیکویی را به این افراد انفاق کنید پس قطعا خداوند به آن آگاه است.
🔹 پيام های آیه273 سوره بقره 🔹
✅ #فقرا، در اموال اغنیا حقّى دارند. «للفقراء»
✅ باید به #مجاهدان وكسانى كه به خاطر فعالیّتهاى سیاسى براى مبارزه با طاغوتها در محاصره ى زندان ها و تبعیدگاهها قرار دارند ومهاجران بى پناه و همه كسانى كه در راه #خدا دچار فقر شده و فرصت تلاش براى تأمین زندگى را ندارند، توجّه لازم صورت گیرد.«اُحصروا فى سبیل اللّه لایستطیعون ضرباً...»
✅ كسانى كه مىتوانند با مسافرت و مهاجرت به نقطه اى دیگر زندگى خود را تأمین نمایند، نباید منتظر #انفاق مردم باشند. «لایستطیعون ضرباً فىالارض»
✅ #فقیران_عفیف، پاكدامن وآبرودار، مورد ستایش خداوند هستند. «یحسبهم الجاهل اغنیاء»
✅ فقراى #گمنام و محترم، در اولویّت هستند. «تعرفهم بسیماهم»
✅ حتّى اگر ضرورتى پیش آمد، باز هم سؤالِ با اصرار از مردم نداشته باشید. «لایسئلون الناس الحافاً»
✅ شرط انصاف نیست كه گروهى خود و تمام هستى خود را فدا كرده و در محاصره قرار گیرند، ولى گروه دیگر حتّى از #انفاق به آنان تنگ نظرى داشته باشند. «للفقراء الّذین اُحصروا»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📌 #نکات_آیات
🕋 قَالُوا يَا أَبَانَا إِنَّا ذَهَبْنَا نَسْتَبِقُ وَتَرَكْنَا يُوسُفَ عِندَ مَتَاعِنَا فَأَكَلَهُ الذِّئْبُ ۖ وَمَا أَنتَ بِمُؤْمِنٍ لَّنَا وَلَوْ كُنَّا صَادِقِينَ
(یوسف/١٧)
⚡️ترجمه:
"گفتند: «ای پدرما! همانا ما رفتیم که مسابقه دهیم، و یوسف را نزد اثاث خود گذاشتیم، پس گرگ او را خورد، و تو هرگز سخن ما را باورنخواهی کرد، هر چند راستگو باشیم»"
🔑مراقب خویشاوندانت باش!!
👈 زیرا ستمی که انسان از خویشاوندان می بیند بسیار دردناک تر از ستمی است که دیگران در حق او روا می دارند..😔
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#استغفار
💠 آثار وسیع استغفار
🔻در #قرآن برای هیچ چیزی مثل استغفار اینطور در ابعاد وسیع، خواص گفته نشده است؛
🔸 مثلا در جایی میفرماید: با انجام استغفار ظاهراً و باطناً «يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيكُمْ مِدْرَارًا» (هود،۵۲) (باران آسمان بر شما فراوان نازل میکند.)
🔹 همچنین میفرماید با گفتن استغفار «وَيزِدْكُمْ قُوَّةً إِلَى قُوَّتِكُمْ»
📚#هود - ۵۲
و نیرویی بر نیرویتان میافزاید!
اکثر و چه بسا تمام مشکلات ما به دلیل ضعفی روحانی است که با گفتن استغفار تبدیل به قوت خواهد شد. این هم یک بخش است.
🔸 یکی دیگر از آثار استغفار را اینگونه بیان کرده اند:
«وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ»
📚#نوح - ۱۲
و شما را به مال بسیار و پسران متعدد مدد می فرماید.
🔹 در وسائل الشیعه شما ببینید، خدمت حضرات اهلبیت علیهمالسلام میآمدند و برای فرزند دعا میخواستند، دستوراتی که حضرات دادهاند، غالباً حاصل آنها نوعی استغفار است.
🔸 ذکر یونسیه است که باز همان معنا را القا میکند.
🔹 در برخی آیات در مورد یکی دیگر از اثرات استغفار دارد که؛
«وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا»
📚#نوح - ۱۲
و باغهای خرّم و نهرهای جاری به شما عطا کند.
با توجه به اینکه «مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيءٍ حَي»، #انبیاء- ٣٠
هر چیز زنده ای را از آب پدید آوردیم.
🔸 یعنی خداوند با استغفار زیاد همه مدل فراوانی به شما میدهد و به شما حیات میدهد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🔸سؤال قرآنی:
باتوجه به آیه ١٣ سوره #حدید، چرا در روز قيامت منافقین اجازه ندارند از نور مؤمنین بهره بگیرند؟
🔹پاسخ سؤال قرآنی:
چون باید در دنيا نور کسب کرده و از دنیا با خود نور می آوردند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#آیه_گرافی
-اوکسیاستکهآرامشرا
دردلهای مومناننازل کرد.
📚سوره#فتح - 4
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh