#سخن_بزرگان
💠 الزامات تحصیل در #درس خارج:
1️⃣سعی بلیغ و مجاهدانه:
در کنار علاقمندی وافر به علم، باید سعی و #تلاش بلیغی شود. ابن سینا با آن نبوغ علمی میگوید: «من بعضی از کتابها را بیست و پنج بار مطالعه کردم تا فهمیدم». اگر این دو باشد، ولو سایر امور ناقص باشد، شخص به جایی میرسد. چه بسیار افراد با استعداد که موفقیتی پیدا نکردند، و په بسیار افراد کم استعداد که کار کردند و به موفقیتهایی دست یافتند.
2️⃣انتخاب محدوده های درسی عمیق و پرچالش
اولاً باید مبحث عمیق باشد. از حضرت امام (قدس سره) نقل شده که ایشان سفارش میفرمود خارج طهارت یا بیع بروید؛ چون باب طهارت روایات فراوان دارد و در باب بیع اِعمال قواعد بیشتر است. اگر هفت ـ هشت سال این ابواب را درس بروید، خودکفا میشوید.
مباحث بکر نباید در درس مطرح گردد، موضوعات نو باید در #لجنه های علمی بررسی گردد و سپس نتایج آن به کلاسها منتقل شود.
3️⃣#دقیق بودن استاد مهمتر از #خوش_بیان بودن
دقت استاد از #خوش_بیانی وی مهمتر است. اگر استاد دقیق نباشد، خوش بیان هم باشد، طلبه فکر میکند مطلب آسان است و با #استدلالهای_آبکی قانع میشود.
4️⃣فکر قبل و فکر بعد و سپس #تقریر نویسی
قبل از حضور در کلاس در مورد موضوع فکر کنید ولو ظناً یک موقفی اتخاذ کنید. بعد از درس هم فکر کنید، سپس تقریر درس را بنویسید. البته تقریر غیر از #املاء است. در تقریر باید اتخاذ رأی شود، مطلب حلاجی شود، اگر استدلال نیاز به مقدمه یا تکمله دارد، اضافه شود. این تقریر است که به درد خود شخص و دیگران میخورد.
📚برگرفته از فرمایشات استاد #شب_زنده_دار
🔰 فقه و اصول شهیدین قم
#نکات_رجالی
#اشتراک_روات
💠 اسباب اشتراک راویان:
🔸 يكى از امور و اسبابى كه موجب به وجود آمدن اشتباه و #اشتراک ميان رُوات براى متأخرين شده، اين است كه گاهى افراد، سندى را از كتابى نقل مىكنند بدون اين كه به قرائن و شواهدى كه در آن كتاب براى تشخيص و #تمييز روات آن سند ذكر شده، توجّه كنند.
🔹 مثلاً فرض كنيد كه كلينى در كافى، ۵ روايت كه در سند آنها «محمد بن يحيى» وجود دارد، به ترتيب و پشت سر هم ذكر كرده است. وليكن او در سند روايت اول، مشخصهاى هم براى «محمد بن يحيى» ذكر كرده است. مثلاً محمد بن يحيى العطار. و بعد با اتكا و اعتماد به اين مشخصه، در چهار روايت بعدى، تنها نام «محمد بن يحيى» را آورده و طبعاً مراد او همان محمد بن يحيى العطار است. حال ممكن است كسى بدون توجه به اين قرينه در كلام كلينى، چون فقط به حديث سوم نياز دارد، آن را نقل كند و از اينكه مراد از محمد بن يحيى در سند حديث سوم - به طور مطلق نيست، بلكه مراد محمد بن يحيى العطار است، غفلت شود.
📚 ر.ک: مقالات (پرسش هایی از آیة الله #شبیری زنجاني ـ حفظه الله)
👈 نکات #رجالی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اضول مدرسه شهیدین قم
#حوزهـنجف
#روش_شناسی
#اصلاحاتـجدیدـکتب_درسی
💠 کتاب #رسائل در نجف اصلاً خوانده نمیشود‼️
♻️ استاد #قائنی فرمودند: یک نفر برای ایشان نقل کرده است که آیت الله العظمی سیستانی - حفظه الله - با تغییر کتاب رسائل #مخالف هستند و فرزندشان ایشان را آرام کرده‼️
🔹 فرمایش ایشان باعث شد این موضوع را از طلاب محترم #نجف پیگیری کنیم. و در نهایت تعجب معلوم شد که کتاب #رسائل مدتها است از نظام آموزشی حوزه نجف کنار گذاشته شده و نه امتحان گرفته میشود و نه کسی تدریس میکند‼️
🔸 در نجف بعد از اصول الفقه طلاب دو دسته میشوند. یک دسته حلقات و سپس کفایه و برخی مستقیم کفایه میخوانند. (برنامه امتحانی لجنه امتحانات نجف را در تصویر فوق 👆ملاحظه میفرمایید)🔥
♻️ دو احتمال در کلام استاد قائنی وجود دارد:
1️⃣ ناقل این داستان برای ایشان #ضابط نبوده است.
2️⃣ نظر آیت الله العظمی #سیستانی (دامت برکاته)، نظر کارشناسی بوده نه الزامی از مقام مرجعیت ایشان بوده و ایشان صلاح دیدند این امر را به اختیار اساتید و طلاب واگذار کنند و الا اعمال نظرشان در حوزه فعلی نجف سهل میبود.
👈 جدیدترین اخبار و اطلاعیه های علمی ـ اجتهادی در:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
❌ سخنان مهم استاد محمد تقی شهیدی: با اینکه #حلقات بدیل اختیاری #کفایه بشود موافقم
♻️ حضرت استاد شهیدی در جلسات متعدد فقهی خود راجع به موضوع برنامه درسی جدید آموزشی حوزه صحبت کرده بودند و لذا پس از کسب اجازه و تایید دقیق ایشان بر متن زیر، مجموعی از فرمایشات ایشان در چند جلسه را نقل میکنیم:
♻️ مهم این است که برنامه برای اساتید خوب توضیح داده شود! با این برنامه حوزه که بدیلها تخییری هستند مخالفتی ندارم.
♻️ اکنون که کتاب حلقات کنار کفایه آمده و طلاب مخیر هستند بین انتخاب کفایه و حلقات، به نظرتان مراجع با این مخالفند؟! یا این مدرسین محترم اگر به آنها درست انتقال داده شود که طلاب با خواندن حلقات بحثهای خارج را بهتر میفهمند، یا حداقل برخی اینطورند! آیا آنها مخالفت میکنند؟!
♻️ حتی من معتقدم در دروس مقدمات قبل پایه ۷ هم تحریرالوسیله امام یا منهاج الصالحین اگر به آن شرح استدلالی مختصری اضافه شود عدل تخییری میشود! چه لزومی دارد همه لمعه را بخوانند؟! اتفاقا منهاج الصالحین بزرگان زیادی روی آن کار کرده اند و کتاب خیلی خوبی است.
♻️ حلقات خیلی کتاب خوبی است، بسیاری از بحثهای بعد از کفایه در حلقات است که اگر کسی آن را بخواند چیزی از دست نداده است. بلکه به اعتقاد من نه تنها برای ورود به درس خارج خواندن حلقات طلبه را از رسائل و کفایه بینیاز میکند، بلکه به تجربه طلابی که در درس خارج نظرات جدید را در مثل حلقات در سطح خواندهاند، در خارج موفقتر هستند. طلبه میتواند فرمایشهای ایشان را مانند سایر بزرگان، در دروس خارج مراجعه و بررسی نماید.
♻️ بزرگوارانی که میگویند اگر کتاب روان باشد طلاب شل و بی علم بار میآیند، حداقل من این را قبول ندارم! طلاب سطح باید #مطالب را یاد بگیرند و کمکم در خارج توان رجوع پیدا میکنند.
♻️ به هر حال ما میدانیم که طلاب عمومی نمیتوانند تمام مطالب مکاسب را فقط در ۴ سال با استاد بخوانند. مسلما برخی بخشها خوانده نمیشود و طلاب هم بعد از مدتی که متن شیخ را با دقت خواندند، میتوانند بقیه بخشها را خودشان درک کنند.
👈 نکات #اجتهادی بیشتر
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#محدوده_های_درسی
#نظام_جدید
📣 قابل توجه کلیه اساتید و طلاب محترم مقطع سطح 2 و 3 حوزه های علمیه سراسر کشور
🔺 محدوده درسی پایه 7 تا 10 و تعداد صفحات و مقدار حذفیات را میتوانید به صورت دقیق در عکس های بالا 👆 مشاهده فرمایید🔺
📌 نکته: کپی این پیام تنها به صورت بازارسال و همراه با لینک #شرعا جایز است.
👈 جدیدترین اخبار و اطلاعیه های علمی ـ اجتهادی در (کانال در مسیر اجتهاد):
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
برنامه جدید سطح 2 و 3 حوزه های علمیه.pdf
89K
🔺 برنامه درسی سطح 2 و 3 حوزه های علمیه همراه با تعداد دقیق صفحات و مقدار حذفیات و ....🔺
👈 جدیدترین اخبار و اطلاعیه های علمی ـ اجتهادی در:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
❌ استاد #علیدوست در کمال حیرت فرمودند که چون نصف حلقه ثالثه در ۳۶ روز نوشته شده، پس نمیتواند کتاب درسی موفقی باشد.
❌ استاد عزیز؛ شهید ثانی (ره) هم جلد اول شرح لمعه را در ۳ ماه نوشت، پس نصف الروضة البهیّة در ۹۰ روز نوشته شده (که حجم بیشتری از حلقه ثالثه دارد)، اگر موافق هستید آن هم حذف شود⁉️
❌ شاید در مقایسه نوابغ جهان علم با افراد عادی نیاز به متانت بیشتری داشته باشیم.
❌ حاج آقای #شهیدی فرمودند: «مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی می گفتند ایامی که شهید #صدر مشغول نوشتن حلقات بودند روزی ۱۶ ساعت می نوشتند». این را بگذارید کنار نبوغ بالا، حافظه فوق العاده، فکر منظم و بیش از ۲۰ سال کار ممحض در علم اصول».
❌ مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی (ره) چند بار فرمودند که جلد اول منهاج الصالحین آیت الله العظمی خویی (ره) را بعد از اولین چاپ به مرحوم شهید #صدر (ره) دادم. و فقط یک یا دو روز نزد ایشان بود. بعد به من دادند و فرمودند در صفحه آخر ۱۳ اشکال نوشتم که فتاوایی هستند که حسب مبنای خود آیت الله العظمی خویی (ره) صحیح نمیباشند. من هم بردم خدمت مرحوم آقای خویی (ره). ایشان هم کتاب را گرفتند و تک تک اشکالات را میخواندند و می فرمودند: عجب، با اینکه قبل از چاپ چند نفر از آقایان هم مطالعه کرده بودند، ولی عجیب است که این اشکالات علمی باقی مانده است. و فرمودند اگر ممکن است جلد دوم منهاج را قبل از چاپ، ایشان بازبینی کند
📌 واقعیت این است که #شهید فراتر از یک انسان عادی بود...
👈 جدیدترین اخبار و اطلاعیه های علمی ـ اجتهادی در: https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
❌ استاد علی عندلیب: نظر مسوولین حوزه فصل الخطاب است.
♻️ حضرت استاد علی #عندلیب با سابقه بیش از سی سال تدریس خارج فقه و اصول و سالیان متمادی تدریس سطوح عالی و با تجربهای طولانی در حل مسائل مورد ابتلای جامعه، نسبت به برنامه جدید آموزشی حوزه نکاتی را مرقوم فرمودند:
بسم الله الرحمن الرحیم
♻️ در ارتباط با تغییر متون درسی باید عرض کنم که لزوم اصل تغییر امری واضح و #بدیهی است و تعصبی روی کتب درسی وجهی ندارد. مگر شیخ انصاری (ره) و صاحب جواهر (ره) و مرحوم آخوند (ره)، #کفایه و مکاسب خوانده اند که شیخ وآخوند و صاحب جواهر شده اند⁉️
اما در مورد اینکه چه کتبی جایگزین شود و چه بخشهایی از کتب فعلی الزاماً با استاد خوانده شود، نظرات اساتید #مختلف است و فصل الخطاب بعد از مشورت با صاحب نظران، تصمیم #مسئولین حوزه است.
♻️ لذا همراهی با مدیریت و شورای عالی حوزه امری لازم است که بهترین همراهی میتواند ارائه پیشنهادهای سازنده جهت تکمیل این برنامه جدید باشد.
والسلام علیکم
علی عندلیب
👈 جدیدترین اخبار و اطلاعیه های علمی ـ اجتهادی در (کانال در مسیر اجتهاد):
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#سخن_بزرگان
#نکات_اخلاقی
🎥 بیان شیوای حضرت آیة الله #جوادی_آملی (حفظه الله)
🔹 در مورد ضمانت روزی طالب علم توسط امام صادق (سلام الله علیه)
- اگر من (امام معصوم) بگویم تو دَرسَت را بخوان، تو کار علمی ات را انجام بده، هزینه ات با من، آیا آرام میشوی؟
- آری، یابن رسول الله.
- همین وعده را خدا به شما داد.
👈 نکات #اخلاقی بیشتر
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
هدایت شده از دفتر فقه معاصر
19.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌ اختیار در برنامه جدید آموزشی بیش از گذشته است
در ۶ دقیقه آنچه را نمیدانستید ببینید‼️
❌ #کلیپ_اول: اختیار. آیا ما در تمامخوانی کتاب رسائل و مکاسب اختیار داریم؟ بله! چون این برنامه طوری طراحی شده که هرگز مشکل «نرسیدن به محدودهها» به وجود نیاید. باور نمیکنید⁉️ پس کلیپ بالا ببینید👆
❌ مرکز مدیریت حوزههای علمیه در مجموعه کلیپهای #تبیین برنامه جدید آموزشی حوزههای علمیه، پاسخی حرفهای و دقیق به سوالات حوزویان عزیز میدهد. در این کلیپها به زوایای جذابی از برنامه جدید آموزشی پی میبرید که تا کنون کمتر بیان شده بود💯
❌ موضوعاتی که نشان میدهد ۴ سال کار علمی و برنامهریزی، چه سنتهای اصیلی را به حوزه باز میگرداند و در کنار آن سبب ارتقای علمی حوزویان نیز خواهد شد👌👌
#تحول_اجتهادی #تبیین_برنامه_آموزشی
@hawzahnews| حوزهنیوز
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزههای علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
هدایت شده از دفتر فقه معاصر
14.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌ ۴ ویژگی اختصاصی برنامه جدید آموزشی حوزه که در #هیچ برنامه آموزشی دیگر نیست‼️
❌ طلاب چگونه دروس را #انتخاب کنند تا بخشی را #تکراری را نخوانند⁉️
❌ تبیین مزایا و پاسخ به سوالات طلاب در کلیپ شماره ۲ تبیین برنامه جدید آموزشی حوزه💯
❌ در کلیپ شماره ۱ هم نشان دادیم که بیشترین اختیار در برنامه جدید آموزشی قرار داده شده است💯
❌ منتظر کلیپهای جدید و ناگفتههای برنامه جدید آموزشی حوزه باشید👌
#تحول_اجتهادی
🆔 @sotohaali
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزههای علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
#سخن_بزرگان
💠 شهادت ثالثه:
🔸شهادت ثالثه (أشهد أنّ علياً ولیّ الله) هر چند جزء اذان نیست، ولی در عین حال چون #شعار شیعه شده، این شعار باید محفوظ بماند.
🔹ناصرالدین شاه بعد از اینکه با سختی بسیار شهر هرات را باز پس گرفت، همان روز اول دستور داد در آنجا اذان شیعی گفته شود؛ زیرا علامت #حیازت آن جا همین اذان شیعی بود.
📚 برگرفته از فرمایشات حضرت آیة الله سید موسی #شبیری_زنجانی (حفظه الله): ۲۰ آبان ۱۳۸۳ ه.ش
👈 نکات #علمی بیشتر
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#روش_شناسی
💠 استاد #علیدوست (حفظه الله): برخی دروس متد و #روش_اجتهاد نمیدهند
🔹اگر کسی ۳۰ سال درس خارج برود (برای اینکه) استفاده کند، یا درس مشكل دارد، یا شاگرد مشكل دارد، یا هر دو مشكل دارند. برای چه سی سال درس خارج میروی؟!
🔸 این برای این است که درس نتوانسته متد و #روش بدهد و الا اگر درس از یک روش متابعت کند، دیگر شاگرد بعد از حالا من مثل بعضیها نمیگویم «چهار، پنج، شش سال درس خارج بروی #مجتهد میشوی»، نه، حالا آن هم مثلاً افراط باشد؛ اما دیگر در یک استعداد متوسط به بالا، باید با ۱۱ سال، ۱۲ سال دیگر مستقل شود، مستغنی شود، روشها را دربیاورد، حالا از یک استاد یا از چند استاد.
📚 برگرفته از بیانات استاد #علیدوست (حفظه الله) (@ravesh_ejtehad)
👈 نکات #علمی بیشتر
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
هدایت شده از دفتر فقه معاصر
19.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌ این کلیپ را همه اساتید و طلاب باید قبل از انتخاب دروس ببینند‼️
❌ ناگفتههایی از برنامه جدید آموزشی حوزههای علمیه
❌چرا در برنامههای قدیم آموزشی نمیتوان تمامخوانی کرد و در برنامه جدید میتوان آن را #اختیار نمود؟
❌ چگونه طلاب دروس را صحیح انتخاب کنند؟
چگونه تعداد امتحانات کاهش مییابد و روزهای تحصیلی افزایش پیدا میکند⁉️
❌ چگونه منویات مراجع معظم - دامت برکاتهم - بالاخره اجرایی شد؟
❌ #کلیپ_سوم تبیین برنامه جدید آموزشی حوزههای علمیه برای اولین بار گذشته، حال و آینده، ۶ سال کار شبانهروزی در راستای بزرگترین برنامه علمی اجتهادی حوزه را رونمایی میکند: اجتهاد مطلق به همراه تخصص در موضوعات بهروز
برنامهای که بهزودی توضیحات مفصل و جدید مدیر محترم حوزههای علمیه درباره آن رسانهای خواهد شد.
❌ منتظر اخبار جدید درباره برنامه جدید آموزشی حوزه باشید....
✅ آخرین دستاوردهای علمی فقه معاصر حوزههای علمیه را از #کانال_رسمی دفتر فقه معاصر پیگیری نمایید:
https://eitaa.com/joinchat/835584018C53bfbd8554
#نکات_رجالی
#وجوه_عامه 8
💠 کثرت روایت:
🔹 در روایات آمده است: «سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ اعْرِفُوا مَنَازِلَ النَّاسِ عَلَى قَدْرِ رِوَايَاتِهِمْ عَنَّا.» (وسائل الشیعة 27: 79)
پس هر کسی که روایات بیشتری از ائمه (علیهم السلام ) نقل کند، مقام و منزلتش نزد ائمه بیشتر است. بنابراین راوی کثیر الروایة #ثقه است.
🔸 اشکال:
معنای این روایات این است که شخص از جهت نقل روایت نزد ائمه (علیهم السلام) مقبول است، ولی بقیه اعمالش باید بررسی شود.
مثل روایاتی که می گویند: بهشت بر زائرین حضرت معصومه (سلام الله علیها) واجب است. قطعاً این در صورتی است که از جهات دیگر مشکل نباشد. بنابراین این روایات بر وثاقت روات کثیر الروایة دلالتی ندارد و دال بر توثیق نیست.
🔹 ولی کثرت #انس با مروی عنه و کثرت رفت و آمد، از قراین دال بر وثاقت است. یعنی وقتی شیخ و امثال او با کسی انس داشته و رفت و آمد داشته باشند، قطعا اگر ثقه نبود، این همه رفت و آمد نمی کردند. چون قطعا از او شناخت پیدا می کنند.
📚 برگرفته از درس خارج فقه استاد علی #عندلیبی (دام عزه) در مدرسه شهیدین
👈 نکات #رجالی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
هدایت شده از یادداشت های طلبگی
01-07-14 روش شناسی اجتهاد واعظی ج1 پنجشنبه ها.mp3
11.16M
🎙درس #روش_شناسی_اجتهاد
جلسه اول : معنا و فوائد روش شناسی اجتهاد
📆 ۱۴ مهرماه ۱۴۰۱
🏢 مدرسه عالی امام حسین علیه الصلاه السلام
سیدمحمدرضاواعظی
#فایل_صوتی
🆔 https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
متن عربی نظر آیت الله حکیم.pdf
59.6K
✍️ متن عربی نظر آیت الله سید محمد سعید #حکیم (ره) درباره تحول در متون درسی حوزه های علمیه
متن فارسی نظر آیت الله حکیم.pdf
59K
✍️ ترجمه متن نظر آیت الله سید محمد سعید #حکیم (ره) درباره تحول در متون درسی حوزه های علمیه
❌ نظر آیت الله العظمی سید محمد سعید حکیم درباره تحول در متون درسی: تغییر #رسائل و #کفایه ضروری است زیرا علم اصول پیشرفت کرده است.
❌ ایشان کتاب «الکافي في أصول الفقه» را برای اینکه جایگزین کتب اصول سطوح عالی شود نوشتند و در مقدمه در مورد دو کتاب رسائل و کفایه و بعد از تمجید از دو مولف بزرگ آن (ره) تصریح کردند: «غير أن تطور العلم في هذه المدة الطويلة [گذشت یک قرن از کفایه] بفضل أعلام التحقيق الذين برزوا في الساحة، يفرض الحاجة لكتاب يخلفهما يتناسب مع ذلك التطور المشرّف، و يحاول التخلص من سلبيات الكتابين [الرسائل و الکفایة]، و أهمها عدم تناسبهما في العرض، و عدم وفاء الكتاب الأول بدورة أصولية كاملة، و الاختصار المشفوع بالتعقيد و غموض البيان في الكتاب الثاني [الکفایة]».
❌ در بخشی دیگر از مقدمه الکافی با غصه به وضع حوزه (ظاهرا مراد حوزه نجف است) اشاره کرده و می فرمایند: «یکی از دلایل اینکه تغییری در کتب درسی رخ نمیدهد این است که حوزه مدیریت مرکزی ندارد و لذا بیش از یک قرن این کتب تغییری نکرد و اگر هم گاهی کتابی نوشته میشد، ساختار کتاب درسی نداشت و معطوف به بیان نظریات یک بزرگی بوده است». ایشان در پایان و در کمال ناراحتی مینویسند: «و كانت وجهة نظرنا أن نجاح مشروع التجديد بعد غياب القرار المركزي في الحوزات يخضع لعوامل كثيرة و ملابسات معقدة لا تتسنى السيطرة عليها و لا الإحاطة بها، قد يكون أهمها خلوص النية مع اللّه تعالى الذي منه فيض التوفيق و التسديد».
📚 منبع: الکافي في أصول الفقه ١: ٥ - ١٠
👈 متن کامل عربی و ترجمه فارسی👇
https://b2n.ir/w47734
https://b2n.ir/z27270
#طرح_تحول
#آیت_الله_شبیری_زنجانی
💠 توضیح پیرامون پیامی که در مورد نظر حضرت آیتالله #شبیری زنجانی (حفظه الله) از طریق این کانال منتشر شد:
1. ابتدا از محضر مرجعیت معظم تقلید و همچنین تمامی #مخاطبان عزیز بابت سوء برداشت ایجاد شده #عذرخواهی میکنیم.
2. ارادت ما به حضرت آیتالله شبیری (حفظه الله) از تعداد بالای پیام های اخلاقی و علمی کانال از معظم له (با عنوان #سخن_بزرگان ) روشن میشود، که مخاطبان ما کاملا بدان آگاهند.
3. مقصود ما این بود که طبق فرمایشات معظم له، اگر #کفایه توسط طلاب به عنوان متن درسی انتخاب شد و کسی آنها را مجبور بر این کار نکرد، اکنون نیز تمام اساتید و بزرگان اجازه دهند طلاب محترم خود کفایه یا #بدیل آن را به عنوان متن درسی انتخاب نمایند و الزامی بر خواندن کفایه نباشد؛ چرا که کفایه حذف نشده و تنها بدیل برای آن (حلقات شهید صدر) مشخص شده است.
4. هر تغییری قطعا در ابتدای راه، در طرح و اجرا دچار مشکل میشود؛ اما شایسته آن است که همگی با هم با ارائه پیشنهادات خود به انجام بهتر آن کمک کنیم.
5. شورای عالی حوزه در پاسخ به درخواست مکرر و چندین ساله اساتید و طلاب، طرح تحول را در دستور کار خود قرار داد و قطعا تنها هدف بزرگان حوزه #خیرخواهی برای حوزه است. ولی ای کاش این طرح قبل از اجرای عمومی آن، در برخی مراکز فقهی به صورت آزمایشی اجرا میشد و مراجع عظام و اساتید بزرگوار به طور کامل #توجیه میشدند و سپس به صورت عمومی اجرا میگشت.
6. متاسفانه برخی تعبیرات در مورد برخی دروس مثل #الفائق و.... ناشی از عدم اطلاع از مضمون آن است؛ وگرنه لزوم طرح مباحث اصولی جدید (که در دو کتاب گرانسنگ رسائل و کفایه مطرح نشده) بر کسی پوشیده نیست.
7. مدرسه #شهیدین بهشتی و قدوسی (رحمهما الله) به عنوان یکی از قدیمی ترین مراکزی که دروس سطح و خارج را برگزار میکند، همیشه با ارائه طرح های نو، سردمدار #تحول در حوزه بوده و بسیاری از طرح های اختصاصی مدرسه به صورت قانون اکنون در کل مدارس حوزه علمیه در حال اجراست. طلاب و اساتید و فارغ التحصیلان این مدرسه نیز از نظر علمی در سطح قابل قبولی در حوزه بوده و هستند.
8. مطالب منتشر شده در کانال #درمسیراجتهاد نظرات مدیران کانال است و به هیچ وجه به مدرسه منتسب نیست.
والسلام علی من اتبع الهدی
👈 اطلاعرسانی در عرصه #اجتهاد از طریق:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#نکات_حدیثی
#درایه
💠 بررسی روایت عجیب مقراض:
🔹 «عَنْ دَاوُدَ بْنِ فَرْقَدٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: كَانُوا بَنُو إِسْرَائِيلَ إِذَا أَصَابَ أَحَدَهُمْ قَطْرَةُ بَوْلٍ قَرَضُوا لُحُومَهُمْ بِالْمَقَارِيضِ وَ قَدْ وَسَّعَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ بِأَوْسَعِ مَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ وَ جَعَلَ لَكُمُ الْمَاءَ طَهُوراً فَانْظُرُوا كَيْفَ تَكُونُونَ. (من لا یحضره الفقیه 1: 10؛ تهذیب 1: 356)
یعنی: «بنی اسرائیل چنان بودند که وقتی به یکی از آنها قطره ای ادرار اصابت می کرد، گوشتشان را با قیچی ها می بریدند ولی خداوند وسعتی به فراخی آسمان تا زمین به شما (مسلمانان) داد و آب را به عنوان پاک کننده ای برای شما قرار داد. پس بنگرید که چگونه هستید!»
شیخ صدوق (ره) در ذیل این حدیث می افزاید که چگونه شکر این نعمت بزرگ را بنماییم که خداوند امر را بر امت اسلام سهل کرد. (و هنگام اصابت ادرار به بدن، به جای بریدن گوشت، به شستن با آب بسنده شد.) این روایت در منابع اهل سنت از جمله سنن ابن ماجه و سنن ابی داوود با تعبیراتی مشابه آمده است.
🔸 نقد روایت:
این روایت به اتفاق رجالیون شیعه، دارای سندی #صحیح است؛ لذا علما به توجیه مضمون عجیب آن پرداختهاند:
1️⃣ توجیهات غیر مقبول:
🔹 علامه مجلسی مینویسد: «این در اندام هایی غیر از محل خروج ادرار بود و از نجاست خون (حاصل از بریدن گوشت بدن شان) نیز صرف نظر شده است و یا اصلا خون در دین آنها نجس نیست.» (ملاذ الأخيار 3: 38)
🔸 پدر علامه مجلسی مینویسد:
«در تورات محرفی كه الحال در دست يهودیان است، در سفر پنجم آن قدر از تكاليف شاقه هست كه وصف نتوان كرد، و اين حديث را صدوق و شيخ بسند صحيح روايت كردهاند و سنيان نيز در صحاح اين حديث را از حضرت سيد المرسلين صلّى اللَّه عليه و آله روايت كردهاند، و ظاهر است كه غير مخرج بول را مقراض می كرده اند.» (لوامع صاحبقرانی 1: 228)
همچنین مینویسد: «ظاهر روایت آن است که محل خروج ادرار از این قاعده مستثنی بود.» (روضة المتقین 1: 54)
🔹 فیض کاشانی مینویسد: «شاید حکم اینکه بنی اسرائیل گوشت بدن شان را قیچی کنند، مربوط به ادراری بود که از خارج به بدنشان اصابت می کرد و نه ادراری که به واسطه خروج از محلش، خود به خود به بدنشان (همان عضو) اصابت می نمود. و این اقتضاء می کند که اعضای بدنشان در مدتی اندک نابود شود ولی ممکن است بدن های آنها مانند پاشنه پای ما بوده باشد که با اندک قیچی کردنی، خون نیاید و یا ممکن است خون بیاید ولی خون در دین آنها نجس نباشد و یا از نجاستش صرف نظر شود.» (الوافي 6: 16)
🔸 میرزا حبیب الله خویی مینویسد: « قرض به معنای قطع است و در حدیث كان بني إسرائيل إذا أصاب أحدا قطرة من بول قرضوا لحومهم بالمقاريض، به معنای قطع کردن گوشت هایشان است.» (منهاج البراعة 8: 236)
🔹 طریحی می نویسد: « (از آنجا که لازمه قطع گوشت ها، خون آمدن است و خون هم مانند ادارار نجس است) شاید این حکم به خاطر شدت نجاست ادرار نسبت به خون وضع شده باشد. و این مربوط به ادراری است که از خارج به آنها اصابت کند نه ادراری که از محلش بیرون می آید زیرا در غیر این صورت، در مدت زمان اندکی، هلاک می شدند.» (مجمع البحرين 4: 227)
🔸 قرشی مینویسد: «اين سخن در ضمن حديثى در تفسير برهان و در تفسير بيضاوى بلفظ «قطع موضع النجاسة» نقل شده و اللّه العالم و شايد مراد از «لحوم» گوشت بدن نباشد.» (قاموس قرآن 4: 254)
👇 ادامه مطلب را در پیام بعدی بخوانید 👇
2️⃣ توجیهات مقبول:
🔹 ملا صالح مازندرانی جزء معدود کسانی است که با تفطن در این حدیث، به اشتباه سایر محدثان در فهم آن و غفلت شان از نقل به معنا شدن نادرست آن پی برده است. او می نویسد: «در اصل حدیث، عبارت «قطعوه» آمده بود که (در نقل معنای نادرست) به قرضوا لحومهم بالمقاريض تبدیل شد.» (شرح الكافي 2: 255)
🔸 شرح این سخن را جناب مامقانی در مقباس الهدایه چنین می آورد: «این خبر علی رغم صحت سند، نقل به معنا شده است. اصل آن همچنان که در تفسیر علی بن ابراهیم (1: 242) حکایت شده، چنین است: «إذا أصاب شيئا من بدنه البول قطعوه» یعنی هر گاه به بخشی از بدن مردی از بنی اسرائیل، ادرار اصابت می کرد، از او می بریدند.» ضمیر مفرد در قطعوه به مرد بر می گردد یعنی بنی اسرائیل با او قطع رابطه می کردند و از وی کناره می گرفتند و با وی معاشرت نمی کردند یا در آن روز از داخل شدن او در معبد جلوگیری می کردند. یکی از راویان که گمان می کند داوود بن فرقد باشد، پنداشته است که ضمیر مفرد به بدن بر می گردد یعنی همان جزئی که بول به آن اصابت می کرده است و بر اساس همین پندار، آن را نقل به معنی کرده است. همین کار موجب شده است که شخصی که در پی یافتن معنای حدیث است، سرگردان شود. حتی خود یهود نیز آن خبر را تکذیب کرده و گفته اند چنین حکمی در مذهب آنها وجود ندارد. اما اگر قطع و بریدن در اینجا به معنای مهجور نمودن و دوری گزیدن باشد، نه تنها آن را انکار نمی کنند بلکه چنین مطلبی در شریعت آنها معروف میباشد. چنان که خداوند در قصه سامری می فرماید: «إن لک فی الحیاة أن تقول لا مساس»
🔹 در پاورقی کتاب الوافی (6: 17)، مصحح محترم نکته جالبی درباره این حدیث می گوید:
«به نظر می رسد که در جمله «قرضوا لحومهم بالمقاريض» تصحیفی رخ داده است و درستش «#مقارض» بوده است و نه «#مقاریض» و مقارض در لغت به معنای ظرف بزرگ است. از آنجا که این روایت در مقام امتنان بر امت اسلام است معنایش چنین است که وقتی به یکی از بنی اسرائیل ادرار اصابت می کرد، با مقدار زیادی از آب می بایستی طهارت می کردند در حالی که خدا بر شما مسلمانان منت گذاشته و سهل گرفته و می توانید با مقدار کمی آب نیز طهارت کنید. به این ترتیب، اشکال موجود در روایت مرتفع می گردد و نیازی به این تکلفات نخواهد بود.»
📚 ر.ک: http://www.hermeneutics.blogfa.com/post/197
👈 نکات #حدیثی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#نکات_اصولی
#شروح_کفایة
💠 شروح و حواشی کتاب #کفایة_الأصول را میتوان در یک تقسیم بندی کلی، به چهار دسته تقسیم کرد:
1️⃣ شروح فقط انتقادی:
🔹مثل: نهایۀ النهایۀ مرحوم ایروانی
نهایۀ الدرایۀ مرحوم اصفهانی
انوار الهدایۀ مرحوم امام خمینی
حاشیه الکفایۀ مرحوم علامه طباطبایی
2️⃣ شروح فقط توضیحی:
🔸مثل: منتهی الدرایۀ مرحوم جزایری
کفایۀ الاصول فی أسلوبه الثانی
إیضاح الکفایۀ مرحوم فاضل لنکرانی
3️⃣ شروح بیشتر انتقادی:
🔹 مثل: حقایق الأصول مرحوم حکیم
حاشیه الکفایۀ مرحوم بروجردی (شاگرد مرحوم آخوند)
تعلیقه مرحوم قوچانی (شاگرد مرحوم آخوند)
4️⃣ شروح بیشتر توضیحی :
🔸 مثل: حاشیه مرحوم مشکینی (شاگرد مرحوم آخوند)
حاشیه عنایة الاصول
حاشیة مرحوم عبدالحسین رشتی
📌 ارسالی از حجة الإسلام محسن نجفی (از طلاب پایه 10 مدرسه شهیدین)
👈 نکات #اصولی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#سخن_بزرگان
#ملا_صالح_مازندرانی
💠 فقیرتر و کمحافظه تر از همه طلاب:
🔶 کان رحمه الله یقول: أنا حجّة على الطلاب من جانب ربّ الأرباب، لأنه لم يكن في الفقر أحد أفقر منّى، و قد مضى علىّ برهة لم أقدر على ضوء غير ضوء المستراح.
و أمّا فی الحافظة و الذهن فلم يكن أسوأ منى، إذا خرجت من الدار كنت أضلّ عنها و أنسى أسامى ولدي و ابتدأت بتعلّم حروف التهجي بعد الثلاثين من عمري فبذلت مجهودي حتى منّ الله تعالی علیّ بما قسمه لی.
🔷 مرحوم #محدث_نوری در خاتمه مستدرک الوسائل به نقل از #ملا_صالح_مازندرانی میفرماید: من حجّت بر طالبان علم هستم از جانب خداوند، زیرا کسی در فقر از من فقیرتر نبود و قطعا اوقاتی بر من گذشت که جز نور مستراح نوری [برای مطالعه] نداشتم.
و اما در حافظه و ذهن کسی بدتر از من نبود، هنگامی که که از خانه خارج میشدم خانهام را گم میکردم و نام فرزندانم را فراموش میکردم. سی سال از عمرم گذشته بود که به آموختن الفبا شروع کردم! آن قدر کوشش کردم تا خدا آن چه را دارم به من تفضّل فرمود.
📚 خاتمة المستدرک، ج۲، ص۱۹۷
👈 نکات #اخلاقی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
مقدمه حلقات.pdf
186K
#نکات_اصولی
#حلقات
💠 وجوه تقدم آموزشی حلقات بر سایر کتب
🔹 شهیدسیدمحمدباقر #صدر (رضوان الله علیه)، مقدمه ای بر کتاب حلقات نگاشته و توجیهات خود را مبنی بر لزوم تغییر کتب درسی بیان کرده است.
🔸مقدمه ای تفصیلی و حاوی مثالهای متعددی که میتواند ذهن پرسشگر و شبههدار را قانع سازد.
🔹 این مقدمه از کتاب «قواعد کلی استنباط» که ترجمه و شرح حلقات به توسط آقای رضا #اسلامی است، برداشته شده و تقدیم عزیزان می گردد.
🔸 هرچند، نکاتی نیز وجود دارد که سیدشهید به آنها نپرداخته و میتواند از وجوه امتیاز حلقات بر کفایه محسوب شود، لکن همین مقدار از مطالب شهید، اگر مورد تأمل قرار بگیرد، اطمینان خاطر به درس #حلقات ایجاد خواهد کرد.
👈 نکات #اصولی بیشتر:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم