👆👆👆
✅ بعد از ظهور #هوشمصنوعی گونهای #معرفتشناسی جدید (#معرفتشناسیمحاسباتی) پیدا شده که بر همه ساحتهای تفکر بشر سایه افکنده است. این #معرفتشناسی دو لایه است: #دادهکاوی و #شبیهسازی کامپیوتری. بنا به این #معرفتشناسی، #معرفت حقیقی از راه اتصال با عالم #دیجیتال حاصل میآید.
✅ تمدن آینده تمدن فنی #محاسباتی #دیجیتال (techno- digital- computational) است. ساختار این تمدن را ابزارهای #دیجیتال و #هوشمصنوعی تعیین میکند. در این تمدن #فرهنگ و #علوماجتماعی شکل #محاسباتی دارد.
✅ #یادگیریعمیق که بنیاد #معرفتشناختی #هوشمصنوعی را تشکیل میدهد در واقع از #ریاضیسازی مقولات و تبدیل کیفیات به کمیتهای خاص #ریاضی فراهم میآید و انقلاب #معرفتشناسی بزرگی است که در هوش مصنوعی به وقوع پیوسته است.
✅ #علومانسانی در پرتو #هوشمصنوعی به #علومانسانی #دیجیتال و #علومانسانی #محاسباتی تقسیم میشوند.
(این مباحث در ویدیوی فوق به طور گسترده و کامل بحث شده است.)
@hekmatebaleghe
https://www.aparat.com/v/qjj69y2
🎥 ویدیوی فوق #نشست #علمی «#فلسفهرباتیک و #اعتباریات» به مناسبت سالگرد مرحوم #علامهطباطبایی است که در مجمع عالی حکمت در تاریخ 1403/8/26 برگزار گردید.
📌 در این نشست دکتر #قائمینیا از #رباتیک و #فلسفهرباتیک سخن گفت. #رباتیک مهمترین و برترین تجلی #هوشمصنوعی است. #فلسفهرباتیک (robophilosophy) از مسایل #فلسفی راجع به #رباتیک بحث میکند.
📌 دیدگاههای مختلفی در باره #رباتها وجود دارد: 🖋 نظریه #آیینه (انسان #هوشمصنوعی در #رباتها را به صورت #هوش خود آفریده است)، 🖋نظریه #خادم (ربات خادم انسان است)، 🖋نظریه #مخدوم (انسان خادم ربات است)، 🖋نظریه #دشمنی (ربات دشمن انسان است)، 🖋نظریه #همکاریوتکمیل (ربات و انسان همدیگر را تکمیل میکنند).
📌 #علامهطباطبایی با طرح نظریه #اعتباریات هم از محدودیتهای #فلسفه اسلامی گذر کرد و هم #فلسفهتجربی و #عقلگرای غرب و #مارکسیسم را به نقد کشید.
📌 مهمترین ویژگی جامعه #رباتیک «#ماشینیشدن #اعتباریات» است که پیامدهای مختلفی در زمینههای گوناگون دارد.
@hekmatebaleghe
Mehdi_ghazi (1) (2).mp3
38.26M
🔺تحلیل تفسیر المیزان از منظر نشانه شناسی
👤دکتر علیرضاقائمی نیا(مدیر قطب فلسفه دین پژوهشکده)
📌۲۹آبان ماه ۱۴۰۳، به مناسبت بززگداشت هفتهی قرآن و عترت
#دانشکدة الهیات دانشگاه قم
🆔@qom_quranhadith
🆔@hekmatebaleghe
https://www.aparat.com/v/nzu0ooh
🎥 لینک ویدیوی فوق مربوط به جلسه اول «نشست علمی #فلسفه و #هوشمصنوعی» است.
✅ این جلسه در 1403/9/1 در دفتر #تبلیغات اصفهان در میان جمعی از پژوهشگران با مشارکت دکتر سید مهدی امامی جمعه برگزار شده است.
برخی از اهم مطالب که در این دو جلسه عبارتند از:
📌 امروزه با ظهور #هوشمصنوعی تنها این پرسش مطرح نمیشود که این پدیده را از منظر #فلسفهاسلامی چگونه باید ببینیم، بلکه این پرسش هم مطرح میشود که آیا #فلسفهصدرایی را میتوان به معنای #تحتاللفظی پذیرفت یا نه؟ این پرسش بسیار بنیادین است.
📌 راهحل #فلسفی مسایل مطرح در این زمینه تلفیقهای #مفهومی #شناختی است که هم از فلسفه اسلامی بهره میبرد و هم از برخی مباحث مقبول جدید کمک میگیرد. ... (ادامه موضوعات در جلسه دوم بوده است) 👇
@hekmatebaleghe
https://www.aparat.com/v/vtv24gz
🎥 (ادامه از جلسه اول) لینک ویدیوی فوق مربوط به جلسه دوم «نشست علمی #فلسفه و #هوشمصنوعی» است.
📌در #علومشناختی نگاه اطلاعاتی-پردازشی به #ذهن وجود دارد. اطلاعاتی از خارج به #ذهن یا #مغز میآید و #ذهن ما آنها را پردازش میکند.
📌 اساس بسیاری از کسانی که بنیانگذار #هوشمصنوعی بودند #فیزیکالیسممحاسباتی computational physicalism بوده است. این نوع #فیزیکالیسم دو ادعا دارد: تمام ابعاد انسان به فرایندهای #ذهنی تقلیل پیدا میکند. ثانیا، همه ابعاد #شناختی هم به بُعد محاسبه بر میگردد (ریاضیسازی #ذهن).
📌 معرفت از دیدگاه #هایدگر به معرفت #محاسبهگر و #معنوی تقسیم میشود. معرفت #معنوی در #هوشمصنوعی وجود ندارد. یادگیری عمیق در واقع حاصل #ریاضیسازی مقولات است. تلفیق مفهومی در این نوع تفکر راه ندارد.
@hekmatebaleghe
https://www.aparat.com/v/sqe51e4
🎥 لینک فوق ویدیوی نشست علمی-تخصصی «#هوشمصنوعی و #خلاقیت» است که جمع هیئت علمی و اساتید #دانشگاه #علوماسلامی #شهیدمحلاتی قم در تاریخ 20 آذرماه 1403 برگزار گردید.
✅ در این جلسه درباره اهمیت #هوشمصنوعی و اقسام #خلاقیت بحث شد و بیان گردید که سه نوع #خلاقیت داریم:
📌 #خلاقیت ترکیبی: این نوع #خلاقیت شامل ترکیب ایدههای آشنا به روشهای جدید است. مثالهایی از این نوع #خلاقیت شامل تصاویر #شاعرانه و #استعارهها است.
📌 #خلاقیت اکتشافی: این نوع #خلاقیت شامل کاوش در #فضاهایمفهومی #ساختاریافته است. سیستمهای #هوش مصنوعی مانند EMI و AARON میتوانند #موسیقی و $نقاشیهای اصلی تولید کنند.
📌 #خلاقیت تحولی: این نوع #خلاقیت شامل تغییر ابعاد یک #فضا برای ایجاد ساختارهای جدید و نوظهور است. این نوع #خلاقیت هنوز چالشبرانگیزترین نوع برای #هوشمصنوعی است.
✅ مشکل نوع سوم #خلاقیت این است که نمیتوان آن را به صورت #الگوریتم درآورد.
@hekmatebeleghe
https://www.aparat.com/v/jel1980
🎥 لینک فوق سخنرانی «هوش مصنوعی و آینده فلسفه اسلامی» که در تاریخ 1403/9/27 در جمع اساتید #هیئتعلمی #پژوهشگاه #علوماسلامی #امامصادق (ع) برگزار شد.
✅ محورهای بحث دکتر #قائمینیا عبارت بودند از:
📌 مساله رویارویی #فلسفه با یک #تکنولوژی مسأله مهمی است. این پرسش مطرح میشود که آیا یک #تکنولوژی (مانند #هوشمصنوعی) میتواند بر آینده #فلسفهاسلامی تاثیر بگذارد یا نه.
📌 برخی #تکنولوژیها پنجره رو به #واقعیتها را باز میکند و برخی دری را به #واقعیت باز میکند و برخی انسان را در زمینه خاصی قرار میدهد. #هوشمصنوعی هر سه کار را انجام میدهد.
#هوش مصنوعی حاصل نوعی مهندسی #فلسفی است (پیدایش تفکر #تکنولوژیکی در #فلسفه).
📌 #هوشمصنوعی هم #آزمایشگاه #فلسفه و هم شتاب دهنده دیدگاه های #فلسفی است.
📌 چهار سناریو نسبت به آینده #فلسفهاسلامی در مواجهه با #هوشمصنوعی مطرح میشود:
1. حذف: رد #فلسفهاسلامی توسط #فیزیکالیستها
2. طرد: حذف نگاه #فلسفی به #هوشمصنوعی از سوی #فلسفهاسلامی و فروکاش #هوشمصنوعی به ابزار صرف
3. همراهی: تبیین آگاهی #ماشینی و غیره توسط برخی از آموزههای #فلسفهاسلامی
4. تلفیق: پیدایش نوعی #فلسفهاسلامی جدید از راه تلفیق دستاوردهای خاص #علومشناختی و #هوشمصنوعی با #فلسفهاسلامی
@hekmatebaleghe
گروه آزمایشگاه حکمرانی و سیاست پژوهی برگزار میکند
*🔶«سلسله نشستهای تاملاتی در حکمرانی»🔶*
درآمدی انتقادی بر دانش سایبرنتیک به مثابه طرحی برای حکمرانی
🔸 ارائه دهندگان:
*آقای دکتر علیرضا قائمی نیا*
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مدیر قطب فلسفه دین و سردبیر مجله ذهن
*آقای دکتر محمد هادی محمودی*
پژوهشگر دفتر مطالعات حقوقی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
*آقای دکتر کاظم فولادی قلعه*
عضو هیئت علمی گروه مهندسی کامپیوتر دانشکده مهندسی و سرپرست آزمایشگاه پژوهشی فضای سایبر دانشگاه تهران
🕰️ *زمان: چهارشنبه ۱۹ دی ساعت ۱۵ الی ۱۷*
🏢 *مکان: میدان بهارستان، خیابان مجاهدین اسلام، مجلس شورای اسلامی، ساختمان شیخ فضل الله نوری، طبقه ۵ *
📌علاقمندان برای حضور در جلسه و هماهنگی میتوانند با شماره ۰۹۳۹۱۳۰۱۷۱۰ تماس برقرار کنند.
https://www.aparat.com/v/ndqgbw0
🎥 فضای سایبر، تفکر انتقادی و مطالعات فرهنگی
✅ لینک فوق سخنرانی دکتر #قائمینیا در نشست «درآمدی انتقادی بر دانش #سایبرنتیک به مثابه طرحی برای #حکمرانی» با عنوان «فضای #سایبر، تفکر #انتقادی و مطالعات #فرهنگی» که در تاریخ 1403/10/19 در مجلس شورای اسلامی، ساختمان شیخ فضل الله نوری برگزار شد. مهمترین محورهای سخنرانی عبارتند از:
📌 #سایبرنتیک پروژه #متافیزیک غرب را به سرانجام میرساند.
📌 بررسی مورد علاقه من #فلسفی (#هستیشناختی، #معرفتشناختی، #پدیدارشناختی، #شناختی) #الهیاتی، #فرهنگی است. این فضا را باید از این زاویههای مختلف سنجید.
📌 #الهیات یک نوع نگاه #انتقادی جامع را فراهم میآورد که از همه زمینهها کمک میگیرد.
📌 بعد از ظهور #هوشمصنوعی با چهارگونه #فیزیکالیسم در جریانهای #فلسفی #مهندسی رو به رو هستیم: #فیزیکالیسممحاسباتی، #فیزیکالیسماطلاعاتی، #فیزیکالیسماطلاعاتیکوانتومی، #فیزیکالیسماطلاعاتیکوانتومیزیستشناختی.
فضای #سایبر پیشنمونه #سایبرنتیک است که با بررسی آن میتوانیم #سایبرنتیک را به طور کلی تحلیل کنیم.
📌 امروزه فضای #سایبر بخشی از #ذهن ما شده است و برخی از ویژگیهای آن عبارتند از: یک #ذهن جمعی جهانی است. فضای #اطلاعات است نه #معرفت. آبشارهای #اطلاعات در آن جریان دارد. خصلت الگوریتمی دارد. ساحت گسترده #سوگیریهای #شناختی است که به مغالطات زیادی دامن میزند. خصلت #استعاری مفهومی دارد و مدلهای #فرهنگی خاصی را با خود انتقال میدهد...
👇👇
🔻سرشت وحی
✅ رؤیا انگاری #وحی و #تجربهدینی دانستن وحی و دیدگاههای مشابه، صورتبندی جدید از نگاه مشرکان مکه نسبت به وحی است. آنان هم میگفتند محمد (ص) خوابهای خود را میگوید و نگاه خودش به عالم و غیره را بیان میدارد.
✅ ✅ عجیب این که کسانی که ادعای #روشنفکریدینی دارند به دام صورتبندی جدید نگاه مشرکان افتادهاند و در عین حال ادعا میکنند روشنفکر دینی هستند!
@hekmatebalghe