چرا حجاب؟.pdf
69.1K
#معنویت_و_اخلاق
#حجاب #زن
✅ چرا حجاب؟
🔶 باید عنوان کرد با اینکه اسلام دستور حفظ حجاب به زنان داده، اما اصل پوشش مخصوص خانمها نیست و بر مردان نیز تا حدودی لازم است. با این حال فلسفهی پوشش برای بانوان به چند چیز برمیگردد.
🔸 #به_قلم_اساتید:آرمان رضائیان
🆔 @tahlil_shjr
#روابط_خارجی
#غرب
#دموکراسی
✅ تقابل سلطنت با جمهوریت در انگلیس
🔰 قسمت اول
🔶 پس از مرگ ملکه الیزابت دوم، کرسی پادشاهی بریتانیا به چارلز سوم رسید و در روز شنبه مراسم تاجگذاری در کلیسای وست مینستر لندن برگزار شد و وی به طور رسمی پادشاهی بریتانیا را بر عهده گرفت. واکنش افکار عمومی مردم انگلیس نسبت به این موضوع نشان میدهد که جامعه انگلیسی مخالف مراسم تاجگذاری میباشند. اعلام رسمی پادشاهی چارلز سوم یکی از جنجالیترین رویدادهای این روزهای بریتانیا محسوب میشود؛ بنابراین اعلام و برگزاری مراسم تاجگذاری چارلز سوم بعنوان پادشاهی از دو جهت برای این کشور هزینهبر بود:
1⃣ در شرایطی که غرب و بخصوص انگلیس از دموکراسی صحبت میکند و بسیاری از کشورها را بر اساس مساله دموکراسی مورد انتقاد قرار میدهد، آیا وجود پادشاهی در این کشور که به صورت موروثی انتخاب میشود، در تضاد با دموکراسی نیست؟ آیا این دوگانگی در ساختار سیاسی این کشور به معنای ضربه زدن به جایگاه و وجهه این کشور در جامعه بینالمللی محسوب نمیشود؟ با این حال واکاوی دقیق ساختار و فرآیند سیاسی این کشور نشان میدهد که بریتانیا با رویکرد دوگانهای مواجهه است که در عمل با بسیار متفاوت از اظهار نظر است. وجود پادشاهی در ساختار سیاسی این کشور که به معنای حکومت موروثی است، حتی افکار عمومی این کشور را هم نسبت به دولت خودشان دلسرد کرده است. بر این اساس در شرایط کنونی جامعه بینالمللی شاهد تقابل سلطنت با جمهوریت در انگلیس میباشد. موضوعی که باعث تظاهرات گسترده در این کشور شد و مردم با شعار "او پادشاه من نیست" به استقبال مراسم تاجگذاری چارلز سوم رفتند.
🔶 در این راستا، موسسه نظرسنجی شناخته شده YouGov، بر اساس یافتههای جدیدترین نظرسنجی خود اعلام کرده که ۷۴ درصد از بریتانیاییها علاقه بسیار کمی به برگزاری مراسم تاجگذاری پادشاه کشورشان دارند و یا حتی اعلام کردهاند که به هیچ عنوان مایل به تماشای مراسم مذکور نیستند. با این همه، نکته قابل تامل در این معادله این است که میزان نارضایتی و تنفرِ اقشار نوجوان و جوان در بریتانیا نسبت به دستگاه سلطنت کشورشان به شدت رو به افزایش است و براساس یافتههای نظرسنجیهای مختلف، چیزی بیش از ۷۵ درصد از افرادی که در فاصله سنی ۱۸ تا ۲۴ سال در بریتانیا قرار دارند، شدیداً با نظام سلطنتی این کشور مخالف هستند. وجود پادشاهی در ساختار سیاسی بریتانیا در قرن بیست و یکم به جایگاه و وجهه سیاسی این کشور در بین افکار عمومی جامعه بینالمللی ضربه خواهد زد و باید منتظر افول و نفوذ سیاسی این کشور در بسیاری از حوزهها باشیم.
2⃣ بر اساس آخرین گزارشها، هزینه برگزاری مراسم تاجگذاری چارلز سوم، مبلغی بالغ بر ۵۷ تا ۱۱۳ میلیون یورو بوده است و این پول اساساً از جیب مالیاتدهندگان بریتانیایی پرداخت میشود. برگزاری یک مراسم تجملی، آن هم در شرایطی که بریتانیا با چالشهای اقتصادی عدیدهای روبهرو است، باعث ناراحتی و نگرانی مردم این کشور شده است. بحران اقتصادی در بریتانیا و افزایش تقاضا برای خدمات درمانی به میزانی افزایش پیدا کرده است که مردم و افکار عمومی پذیرش مراسمات پادشاهی را با هزینه بسیار هنگفت را ندارند. براساس آنچه که رهبران بهداشت میگویند، NHS با بدترین بحران در تاریخ خود مواجه است. نیروهای بیمارستانی و خدمات آمبولانس در سراسر انگلیس وضعیت بحرانی را اعلام کردهاند و زمان انتظار برای پذیرش در بخشهای حوادث و اورژانس به سطوح بیسابقهای رسیده است.
🔸 #به_قلم_اساتید:اكبر معصومي؛ کارشناس مسائل بین الملل
🆔 @tahlil_shjr
#روابط_خارجی
#غرب
#دموکراسی
✅ تقابل سلطنت با جمهوریت در انگلیس
🔰 قسمت دوم
🔶 طبق گزارش برخی از نهادهای اجتماعی "خدمات با بودجه دولتی در بریتانیا در حال سقوط است؛ افرادی که دچار حمله قلبی یا سکته مغزی میشوند به طور متوسط بیش از ۱ ساعت و نیم باید منتظر آمبولانس بمانند. بیمارستانها آنقدر پر هستند که نمیتوانند همه بیماران را ویزیت کنند. رکورد ۷.۱ میلیون نفر در انگلستان - بیش از یک نفر از هر ۱۰ نفر - در لیست انتظار برای درمان غیر اورژانسی بیمارستان پدیده قابل توجهی است. محدودیت در هزینههای مراقبت اجتماعی باعث شده که افراد کمتری به صورت عمومی این خدمات را دریافت کنند و بهبودهای بلندمدت در سلامت جمعیت یا متوقف شده یا با محدودیت ادامه دارد.
🔶 همین امر در مورد کیفیت زندگی و کمیّت نیز صادق است. کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در انگلستان با یک روند نزولی جزئی بین سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۷، و با افزایش نابرابریها، به ویژه وخامت برای زنان جوانتر و کسانی که در مناطق محروم زندگی میکنند، ادامهدار بوده است. ریاضت اقتصادی برای مدیریت مالی عمومی، که پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ اعمال شد، به ویژه برای خدمات عمومی در انگلستان مضر بود.
🔶 نتیجهگیری
تقابل جمهوریت با سلطنت در بریتانیا در قالب اعتراضات عمومی در این کشور خود را نشان داد تاکیدی است بر اینکه اعتقاد مردم بریتانیا نسبت به سلطنت و پادشاهی در این کشور سست و تضعیف شده است. از طرف دیگر حاکمیت در این کشور با اساس معیارهای اقلیت خاص رفتار میکنند و مردم عادی در اتخاذ سیاستها هیچگونه جایگاهی ندارد. برگذاری مراسم تاجگذاری هزینه آنچنانی در شرایطی که مردم این کشور با مشکلات شدید اقتصادی مواجهه است، به معنای فاصله افتادن بین مردم، حاکمیت و پادشاهی در این کشور است.
🔸 #به_قلم_اساتید:اكبر معصومي؛ کارشناس مسائل بین الملل
🆔 @tahlil_shjr
#اقتصاد
#عدالت_و_مبارزه_با_فساد
#صنعت #واردات
✅ تعدیل سیاستها برای رقابتی شدن صنعت خودرو
🔶 در اقتصاد این موضوع به اثبات رسیده که انحصارگرایی آفت تولید است و به نفع کسی جز عده معدودی که از انحصار ایجاد شده منفعت میبرند، نیست. این در حالی است که بخش قابل توجهی از مردم از انحصار ایجاد شده به شدت زیان میبینند؛ شبیه به آنچه متأسفانه در صنعت خودروسازی کشور صورت گرفته است.
آنچه در این موضوع حائز اهمیت است، اینکه به هیچ وجه نمیتوان مهر تأییدی بر این موضوع زد که قیمت خودروهای تولید داخل با خدماتی که خودروسازان ایرانی به خریداران ارائه میدهند، نسبتی دارد.
🔶 این نسبت به این دلیل رعایت نشده است که خودروسازان ما اهل رقابت نیستند، یعنی عرصه رقابت از آنها گرفته شده است. در واقع، در طول سالهای گذشته ممنوعیت واردات راه را برای انحصارگرایی این صنعت باز کرد؛ در حالی که میتوانستند در نبود رقیب به توسعه صنعت، ارتقای کمیت و کیفیت محصولات خود بیندیشند؛ اما صنعت خودروسازی در دام انحصار افتاد و آنچه نباید صورت میگرفت، اتفاق افتاد.
🔶 نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولتمردان برای شکستن انحصار ایجاد شده به دنبال باز کردن راه واردات خودرو هستند. هر چند نگرانیهای تأمین ارزی واردات همچنان به قوت خود باقی است، اما همگان به این موضوع اذعان دارند که برای کشاندن صنعت خودروسازی کشور به عرصه رقابت و تعدیل وضعیت کنونی به نفع مصرفکننده و کوتاه کردن دست دلال از این بازار باید به سمت تعدیل برخی سیاستها، مانند ممنوعیت واردات رفت.
🔶 آزادسازی واردات خودرو، اعم از نو و کارکرده زمانی نتیجه مطلوبی دارد که واردات به خودروساز سپرده نشود. در این صورت اگر باز هم خودروسازان وارد موضوع شوند و اختیار واردات به آنها داده شود، قطعاً تصمیمی مبتنی بر کاهش قیمت و عرضه مناسب به نفع مردم اتخاذ نمیشود، لذا برای تعدیل این مسئله باید واردات خودرو به نحوی آزاد شود که دارندگان سرمایه اجازه واردات داشته باشند. در این صورت است که شاهد افزایش رفاه و عدالت در صنعت خودرو به نفع عموم مردم خواهیم بود.
🔶 با اینکه در سالهای گذشته بارها درباره واردات خودرو تصمیماتی گرفته شده است، اما ذینفعان بسیاری که از انحصار ایجاد شده منفعت میبرند، موانع و سدهای بسیار بزرگی پیشروی واردات گذاشتند؛ به همین دلیل تا کنون مسئله واردات حل نشده و قیمت خودروهای ایرانی و کیفیت آنها متفاوت از قیمت و کیفیت خودروهای معتبر در سطح بینالملل است. بنابراین، انتظار میرود قوه قضائیه وحتی نظام به شدت پای این مسئله برای دفاع از حقوق از دست رفته مردم بایستند.
🔶 این موضوع از آن رو اهمیت دارد که همان اندازه که تأمین مسکن مهر سبب افزایش رفاه و رضایت بخش عمدهای از مردم جامعه شد، اگر امروز دولت سیزدهم مسئله خودرو را که مردم را رنج میدهد، حل کند و در برابر انحصارگران و مافیای این صنعت بایستد، قطعاً میتواند برگ برندهای برای انتخابات دو سال آینده در دست داشته باشد، مشروط به تحقق واردات خودروی خارجی، چرا که واردات خودروی خارجی که منجر به شکستن و کاهش قیمتها شود، رضایت عمومی آحاد جامعه را در پی خواهد داشت.
🔸 #به_قلم_اساتید:رحمان سعادت
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#اقتصاد
✅ سیستان و بلوچستان در مسیر توسعه
🔰 قسمت اول
🔶 رئیسجمهور به منظور پیگیری اجرای طرحهای گوناگون و افتتاح چند پروژه، به جنوب استان سیستان و بلوچستان سفر کرد. حجتالاسلام والمسلمین رئیسی به محض ورود به فرودگاه کنارک تأکید کرد، این سفر یک سفر استانی به شمار نمیآید و تنها برای پیگیری روند اجرای پروژههاست و کماکان نوبت دومین سفر استانی هیئت دولت به سیستان و بلوچستان در جای خود محفوظ خواهد بود.
🔶 رئیس دولت سیزدهم در شروع برنامههای خود در این سفر، پس از بازدید کوتاه از مجموعههای کشت و صنعت مکران در کنارک و جاذبه گردشگری دماغه راشدی، سوار بالگرد شد و به صورت هوایی ظرفیتهای اقتصادی و پروژه راهبردی توسعه سواحل مکران را بررسی کرد.
🔶 حضور در مراسم بهرهبرداری از طرح آبرسانی به ۱۵۵ روستای سیستان و بلوچستان، برنامه دیگر رئیسجمهور در این سفر بود. حجم عملیات انجام شده برای این تعداد روستا، شامل ۴۲۲ کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع در اقطار ۹۰ تا ۵۰۰ میلیمتر بود که موجب ارتقای 1/6 درصدی شاخص آب در استان سیستان و بلوچستان شد. این طرحها در ۱۹ شهرستان استان در قالب هفت مجتمع آبرسانی و ۲۶ پروژه، از محل طرح جهاد آبرسانی وزارت نیرو با اعتبار ۲۹۱ میلیارد تومان اجرایی شدند. همچنین به دستور آیتالله رئیسی، سد کهیر کنارک به منزله بزرگترین سد مخزنی استان سیستان و بلوچستان با ۳۴۳ میلیون مترمکعب حجم کل مخزن به ارتفاع ۵۵ متر آبگیری شد. این سد از لحاظ وسعت حجم مخزن ذخیره آبی، نزدیک به دو برابر حجم مخزن سد امیرکبیر یا همان سد کرج است.
🔶 رئیسجمهور سپس با حضور در بندر چابهار به موضوع حقابه هیرمند که مدتهاست به مطالبه اصلی مردم سیستان و بلوچستان تبدیل شده، اشاره کرد و ضمن اخطار به مقامات کشور افغانستان، در این باره گفت: «چنانچه کارشناسان ما کمبود آب را تأیید کنند، حرفی نداریم؛ وگرنه اجازه نخواهیم داد حق مردم ما تضییع شود؛ حرف من را جدی بگیرید تا بعداً گلایه نکنید. به حاکمان افغانستان میگویم این مطلب را عادی تلقی نکنند و موضوع را جدی بدانند؛ اخطار میدهم حق مردم سیستان و مردم سیستان وبلوچستان را سریعتر بدهند.»
افتتاح خط تبادل برق از چابهار به پاکستان با حضور نخستوزیر این کشور، از دیگر برنامههای سفر رئیسجمهور به جنوب سیستان و بلوچستان بود. طول این خط تبادل برق ۱۰۰ کیلومتر مدار است که طی ۱۸ ماه تکمیل شده و طراحی آن به گونهای بود که میتوانیم در زمان کاهش نیاز مصرف برق در کشور، برق به پاکستان صادر کرده و در زمان کمبود، از این کشور برق وارد کنیم.
🔶 همچنین، نخستین بازارچه مرزی خردهفروشی ایران در بخش پیشین سیستان و بلوچستان با پاکستان با حضور رئیسجمهور و شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان افتتاح شد. ایجاد بازارچه در مرز ایران و پاکستان، یکی از مصوبات سفر قبلی آقای رئیسی به سیستان و بلوچستان در راستای افزایش تبادلات با پاکستان بود.
🔶 این بازارچه میتواند تحول مهمی در بهبود وضعیت اقتصادی شهر پیشین و شهرستان راسک با ۶ هزار خانوار داشته باشد و به نحو مطلوبی معیشت مرزنشینان را تأمین کند و رونق اقتصادی، افزایش رفت و آمد مردمی و تقویت روابط میان دو کشور ایران و پاکستان را به وجود بیاورد. رئیسجمهور در همین زمینه در جریان نشست مشترکی که با نخستوزیر پاکستان داشت، اظهار کرد: «شش بازارچه مرزی دیگر در مرزهای ایران و پاکستان در حال آماده شدن است تا افزایش تبادل مرزی بین دو کشور و مرزنشینان را به همراه داشته باشد و سطح اشتغال و تجارت را بین دو کشور ارتقا دهد.»
🆔 @tahlil_shjr
سپاه پرچمدار پاسداری از مکتب امام خمینی (ره) است.pdf
46.6K
#عزت_ملی
#انتخابات
✅ بیانیه سپاه به مناسبت سالگرد ارتحال امام (ره)
🔰 سپاه پرچمدار پاسداری از مکتب امام خمینی (ره) است
🔶 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای به مناسبت سالگرد ارتحال امام (ره)، سپاه را پرچمدار دفاع از مکتب امام راحل (ره) و تعقیب آرمانها و اهداف بلند آن حضرت، تحت هدایتهای حکیمانه رهبر عظیمالشأن انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی ) دانست.
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#اقتصاد
✅ سیستان و بلوچستان در مسیر توسعه
🔰 قسمت دوم
🔶 در ادامه این سفر، ۱۱ طرح شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان با ۴۱ میلیارد تومان اعتبار و در بخشهای مختلف ساخت، اصلاح و توسعه شبکه برق افتتاح شد که با بهرهبرداری از این پروژهها حدود ۱۴ هزار خانوار این مناطق از برق مطمئن و پایدار بهرهمند شدند. همچنین عملیات لولهگذاری طرح ملی نمکزدایی و انتقال آب از دریای عمان به مرکز و شمال سیستان و بلوچستان با حضور رئیسجمهور آغاز شد. طبق برنامه زمانبندی کلان طرح، فاز زود هنگام آن که شامل برداشت آب شور و نمکزدایی به حجم ۵۰ هزار متر مکعب در روز است، برای تأمین آب مورد نیاز ساحلنشینان استان تا نیمه نخست سال ۱۴۰۳ محقق خواهد شد. حجتالاسلام رئیسی در ادامه، از عملیات ساخت پتروشیمی مکران در جنوب سیستان و بلوچستان به ظرفیت هشت و نیم میلیون تن بازدید و از نزدیک روند پیشرفت این مجموعه را بررسی کرد.
🔶 برگزاری نشست با فعالان اقتصادی و اجتماعی پیشرفت و آبادانی سیستان و بلوچستان و دیدار با سران طوایف سیستانی و بلوچ و معتمدان استان، از دیگر برنامههای سفر رئیسجمهور به جنوب سیستان و بلوچستان بود.
🔶 اولویت قرار دادن احداث مراکز بهداشتی و درمانی، پیگیری احداث مراکز شبانهروزی تعلیم و تربیت از سوی آموزش و پرورش و همچنین بررسی مشکلات برخی اراضی شخصی ملی شده در این استان، از جمله تأکیدات رئیسجمهور ناظر به مطالب مدعوین حاضر در این نشستها بود.
🔸 #به_قلم_اساتید:حسین چخماقی
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#اقتصاد
#روابط_خارجی #دلار
✅ رقبا پشت دروازه بغداد
🔰 قسمت اول
🔶 عراق به دلیل نزدیکی مسافت و شباهت فرهنگی، مدتهاست که در میان مهمترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران قرار دارد. سرمایهگذاری مستقیم در عراق و نیز تهیه یک نقشه راه تجاری منسجم، راهکار مناسبی برای افزایش ارتباطات اقتصادی بین دو کشور و فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی کشور است.
🔶 تجارت میان ایران و عراق در دو دهه اخیر محیطی مناسب و روندی صعودی داشته است. بنا بر آمار، عراق دومین واردکننده محصولات ایرانی پس از چین است که اهمیت استراتژیک این کشور را برای ایران نشان میدهد. با توجه به مذاکرات میان ایران و عراق برای افزایش حجم مبادلات تجاری خود به ۲۰ میلیارد دلار، از ۱۴ میلیارد دلار کنونی، فعالان اقتصادی در بخشخصوصی در حال ارزیابی بازار عراق و ارائه پیشنهادات برای گسترش روابط دوجانبه ایران و عراق هستند.
🔶 باید توجه داشته باشیم که حضور رقبای ایران در این بازار، همچون چین، امارات و ترکیه هر روز پررنگتر میشود و این، خود زنگ اخطاری است که باید به شدت جدی گرفته شود.
تجارت خدمات، یکی از حوزههای کمتر پرداختهشده در روابط میان ایران و عراق است؛ درحالیکه در برخی حوزهها، مانند توریسم مذهبی فعالیتهایی از سوی ایران صورتگرفته که آن هم کمتر جنبه اقتصادی داشته است. در حوزههای دیگر، مانند توریسم درمانی، کشور ایران از پتانسیلهای بالایی برای ارائه خدمات به اتباع عراقی برخوردار است. فقدان زیرساختها و شرکتهای ارائهدهنده خدمات، آسیبهای مهمی به این مسئله وارد کرد. این امر میتواند از سوی بخشخصوصی مورد توجه قرار گیرد.
🔶 بر اساس آمار، صادرات ایران به عراق، طی بازه زمانی ۱۰ ساله روندی کاملاً صعودی داشته است و صادرات غیرنفتی ایران به عراق در سال ۲۰۰۸ حدود 8/2 میلیارد دلار بود که این رقم در سال ۲۰۱۹ به حدود ۹ میلیارد دلار رسیده و ایران در آن سال، بزرگترین شریک تجاری عراق بوده است؛ اما طی چند سال اخیر، ایران جایگاه خود در عراق را به کشوری، چون ترکیه و بعضاً چین واگذار کرده است. این در حالی است که صادرات ترکیه به عراق در سال گذشته میلادی حدود 12/6 میلیارد دلار بوده است و این رقم برای ایران با احتساب صادرات انرژی به حدود ۱۰ میلیارد دلار رسیده است. رقم تجارت چین و عراق در سال گذشته میلادی حدود ۵۳ میلیارد دلار بوده است که با توجه به قرابت جغرافیایی ایران و عراق، اشتراکات فرهنگی و روابط راهبردی عمیق دو کشور، لزوم دیپلماسی اقتصادی فعال از سوی ایران مورد نیاز است تا بازاری وسیع با پتانسیل بالا برای صادرات، چون عراق را به رقبا واگذار نکند.
🔶 به گفته فعالان اقتصادی، عدمثبات قوانین یکی از عمده دلایل افت صادرات ایران به عراق طی چند سال اخیر به شمار میآید. از سوی دیگر، مشکلات در فرایند حمل کالا یکی دیگر از دلایل عدمرشد روابط تجاری دو طرف است؛ چراکه اغلب کالاهای صادراتی ایرانی در پایانهها تخلیه و بارگیری مجدد میشود که این امر، آسیب بسیاری به کالاهای صادراتی وارد میکند.
🔶 اما عراق همچنان برای تأمین گاز خود به ایران وابستگی شدیدی دارد. اسفندماه سال گذشته «علی احمد» مدیر شرکت مرکزی تولید برق عراق، زیرمجموعه وزارت نیروی این کشور، اعلام کرد که عراق واردات گاز از ایران را طی ماه جاری به ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در روز (افزایش چندبرابری) رسانده است. به گفته وی، رقم واردات گاز عراق پیشتر حدود ۱۰ میلیون مترمکعب در روز بوده است؛ اما در پی افزایش دمای هوا در عراق، این کشور برای تولید نیرو به واردات گاز بیشتر از ایران نیاز دارد؛ چراکه عراق بدون واردات برق و گاز از ایران به شدت با بحران کمبود انرژی مواجه خواهد شد.
🔶 در واقع روابط ایران و عراق در حوزه انرژی از جمله انتقال برق، گاز و همچنین تکنولوژی، یکی از رازهای تحکیم روابط میان این دو همسایه است. عراق خود مطلع است که با توجه به بحرانهای اقتصادی حال حاضر در این کشور، بدون تحکیم روابط با ایران در ابعاد گوناگون نمیتواند ثبات و دوام خود را تضمین کند؛ زیرا ترکیه، یک کشور ناامن و نامطمئن برای عراق در نظر گرفته میشود و با توجه به مداخلات آنکارا در بغداد و کمک به گروههای تروریستی در شمال عراق و سوریه، ایران یک همسایه امن برای عراق در نظر گرفته میشود.
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#اقتصاد
#روابط_خارجی #دلار
✅ رقبا پشت دروازه بغداد
🔰 قسمت دوم
🔶 اما ایران برای حفظ بازار انرژی خود در عراق بهویژه در زمینه انتقال برق باید بتواند با عرضه قیمتهای رقابتپذیر و تسهیل انتقال انرژی توافقات انرژی با عراق را به شکل درازمدت حفظ کند. به گزارش «سعودی گازاته»، تیرماه سال جاری عراق و عربستان برای کاهش وابستگی به برق ایران، قراردادی را امضا کردند که همزمان با سفر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به عربستان صورت گرفت؛ اما در پی مصالحه اخیر ایران و عربستان و عزم دو کشور برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی، به نظر میرسد دسیسهها علیه تعاملات انرژی ایران و عراق نیز به پایان برسد؛ اما با این حال با توجه به ادامه کارشکنیهای آمریکا و فشار آن بر عراق برای کاهش وابستگی به انرژی ایران، تهران باید با تنظیم قراردادهای رقابتی و تسهیل انتقال انرژی حضور بلندمدت خود در بازار عراق را به منزله یک مشتری همیشگی تضمین کند.
🔶 نفوذ و حضور مستمر ایران در بازار عراق مستلزم نگاه رقابتی و استراتژیک میان فعالان اقتصادی در پروسه صادرات، اعتمادسازی با شریک عراقی و بهینهسازی و مدرنسازی موضوع بستهبندی و برندینگ است؛ زیرا با توجه به سهولت فرآیند ترخیص کالا در عراق نسبت به سایر کشورهای عربی، این مزیت بزرگی برای تجار ایرانی است که باید به بهترین شکل مورد استفاده قرار گیرد.
باید توجه داشته باشیم که رقبای ایران در عراق، همچون چین و ترکیه با هیچ یک از محدودیتهای مالی و مشکلات در نقل و انتقال پول که ایران با آنها دست و پنجه نرم میکند، مواجه نیستند و به راحتی امکان جابهجایی پول از طریق بانک و دریافت ضمانتهای قابل اطمینان را دارند که این امکان برای تجار ایرانی مهیا نیست.
🔶 سنگاندازیهای مداوم آمریکا علیه ایران در موضوع تجارت بینالملل نیز خود به این مشکلات اضافه کرده است. بهمن ماه سال گذشته آمریکا در ادامه اقدامات خصمانه خود علیه ایران و ایجاد فشار حداکثری بر اقتصاد ایران تلاش کرد تا با فشار بر عراق، مانع از انتقال دلار به ایران شود. روزنامه «والاستریت ژورنال» در این زمینه گزارش داد که فدرال رزرو نیویورک در ماه نوامبر کنترلهای شدیدتری را بر معاملات دلار از سوی بانکهای تجاری عراق اعمال کرد. این اقدام به منظور توقف انتقال دلار به ایران و اعمال فشار بیشتر به دلیل برنامه هستهای ایران و سایر اختلافها طراحی شد تا تهران را برای تأمین دلار دچار مشکل کند. ایران سالها از شرکتها از عراق تا ترکیه برای به دست آوردن دلار در معاملات بینالمللی استفاده کرده است.
🔶 اما به گفته «محمد حسینی» عضو اتاق مشترک ایران و عراق، این روند تأثیر چندانی بر حجم تجارت ایران و عراق نخواهد داشت؛ زیرا انرژی عمده محصول صادراتی ایران به عراق است که عراق عمدتاً از طریق تهاتر کالا با ایران تسویه میکند. البته بانک مرکزی عراق اعلام کرده است که قرار است تجارت غیرنفتی خود با چین را به صورت یوان به انجام برساند و عزم عراق برای کنار گذاشتن دلار از معاملات تجاری، این سیگنال را ارسال میکند که روند مشابهی را نیز میتواند در تجارت با ایران پیش گیرد تا از مشکلات تعاملات مالی با ایران به واسطه تحریمها در امان بماند که تحقق این موضوع، مستلزم پیگیری بیشتر از سوی مسئولان اقتصادی، تشکیل کارگروههای لازم برای توسل به ارزهای ملی یا ایجاد بانک مشترک است.
بدیهی است با مصالحه اخیر ایران و عربستان که عراق به همراه چین و عمان یکی از حامیان و بانیان این طرح بوده است، افقهای روشنی در تعاملات مالی ایران و عراق رقم خواهد خورد که تحقق آن نیازمند بازارسازی قویتر محصولات ایرانی در عراق، اعزام مشاوران اقتصادی و تأمین انرژی پایدار و رقابتپذیر برای عراق است.
🆔 @tahlil_shjr
#مسائل_اولویت_دار
#مسئله_محوری
#جنگ_اقتصادی
✅ نبود «نیروی کار» یا «نیروی انسانی بیکار؟»
🔶 ما با یک وضعیت عجیب و غریب در عرصه اشتغال مواجه هستیم. چگونه است که از یکسو بیکاری به عنوان یکی از مهمترین چالشهای اجتماعی در کشور مطرح بوده و هست که به عنوان ریشه برخی دیگر از آسیبهای اجتماعی نیز بدان اشاره شده و از سوی دیگر وزیر کار و برخی از مسئولان استانی و محلی در اقصاء نقاط کشور از کمبود نیروی کار و ضرورت واردات نیرو کار از خارج در بخشهای تولیدی سخن میگویند؛ مثل کمبود 3 هزار نیروی کار برای توسعه واحدهای تولید در استان مرکزی که در سفر اخیر وزیر کار به آن اشاره شده است. این سؤالی است که باید محل تأمل برخی نخبگان ما باشد.
🔰گزارههای تحلیلی:
در تحلیل این وضعیت باید گفت:
1⃣ در کشور یک آمایش وضعیت نیرویی مبتنی بر شناسایی ظرفیت موجود و نیازسنجی استعداد مطلوب صورت نگرفته و در همین راستا برنامهریزی برای کمیت و کیفیت تربیت نیروی مورد نیاز در هر بخش و هر منطقه با ایجاد سند کلان آموزشی در سطوح مختلف نظام آموزشی کشور صورت نگرفته تا مبتنی بر آن مراکز آموزشی به اعلام ظرفیت برای پذیرش فراگیر بپردازند؛ نه اینکه دانشگاهها بر اساس ساختمان، صندلی، اعضای هیئت علمی دانشجو جذب کنند و یک بدنه پرحجم فارغالتحصیل که فضای کار در این سطح برای آنان وجود ندارد و پدیده «بیکاری شیک» و معضل «کمبود نیروی کار مطلوب و مهارتمحور» در کشور شکل بگیرد و عدم تناسب بین فارغالتحصیلان دانشگاهها و نیاز واقعی کشور، وضعیت کاریکاتوری را به وجود آورده است.
2⃣ ارزش کار کارگر باید در قیمت کالا و خدمات به عنوان رکن اصلی تولید آن کالا یا خدمات رنگ، واقعی به خود بگیرد و انگیزه ورود به عرصه کار و تلاش یعنی مقوله دستمزد، تأمینکننده هزینه زندگی کارگران باشد تا این درک اجتماعی شکل بگیرد که درآمد حاصل از کار است و بس.
3⃣ باید این حقیقت را پذیرفت که اقتصاد ایران به مرحلهای رسیده که دیگر با مشکل و معضل بیکاری مواجه نیست و بلکه باید بحث اعراض از مشاغل پشت میزی و رواج پذیرش مشاغل متنوع را با پیوست عقلانی لزوم توجه به مقولاتی چون «مسکن، خودرو، مالیات کم و تفریح کارگران» فرهنگسازی کرد. چرا که نمیشود از جامعه و جوانان توقع داشت که هر شغلی را بپذیرند بیآنکه به تأمین معیشت خود از قبل آن شغل فکر نکنند!
4⃣ در جنگ اقتصادی، لجمن (لبه جلوی این نبرد) در حقیقت کارگر است و همه ساختارها و سازوکارها باید به عنوان ستاد در خدمت این طبقه فعال و پرکار یعنی نیروهای صف باشد و میزان بهرهبرداری ستاد نباید از نیروهای صف بالاتر باشد چرا که محور اصلی چرخش اقتصاد کشور یعنی تولید همانا این طبقه شریف و نجیب است که مزد او برابر با نقش او در فرایند تولید کالا و خدمات نیست و این خردمندی یقینا در علاقمند شدن بیشتر افکار عمومی به سمت پذیرش مشاغل با حقوق کارگری تأثیر شگرفی دارد و اثرات مثبت خود را در «افزایش تولید» نیز نشان خواهد داد.
🔸 #به_قلم_اساتید:جواد خسروی
🆔 @tahlil_shjr
#سیاستهای_کلی_نظام
#رسانه #امنیت
✅ دبیر جدید و رسالتهای جدید
🔸روحانی، لاریجانی، جلیلی و شمخانی؛ ۴ نفر با ۴ گرایش ویژه سیاسی و تیپ شخصیتی و فکری متفاوت. اما نظام امنیتی کشور و فراتر از آن راهبری نظام به نحوی بوده است که توانسته است با چهرههای متفاوت و به یمن وجود نهادها و ساختارهای امنیتی و نظامی مربوطه، یک امنیت پایدار با ویژگیهای منحصر به فرد را در یکی از ناامنترین مناطق جهان رقم بزند. دکتر علیاکبر احمدیان امروز در شرایطی دبیرخانه شورای عالی امنیت کشور را به دست میگیرد که کشور دارای چنین امنیت باثباتی است. اما دبیر جدید قطعاً گرههایی پیشرو دارد که باید برای آنها تدبیر کند.
🔸امروز کشور در فضای حقیقی و کف میدان دارای امنیت باثباتی است اما آیا در حوزه فکری، مجازی و رسانهای هم آرامش و امنیت پایداری که مورد انتظار است، وجود دارد؟ متأسفانه در شرایط فعلی مرجعیت فکری و رسانهای به خاطر جنگ رسانهای دشمن و برخی کمکاریهای داخلی گرایش به آن سوی مرزها کرده است!
🔶 امروزه بنا به اظهارات متولیان، قیمت دلار را کانالهای تلگرامی گاه به مرحله انفجار میرسانند، امثال سعودیاینترنشنال با خبرسازی امنیت جامعه را با اختلال مواجه میکنند، هر سلبریتی با تعدادی دنبالکننده محدود برای ساختارها عرضاندام میکند و... . کمرنگ شدن مرجعیت رسانهای، فکری و مجازی در سال گذشته اختلالاتی را ایجاد کرد که تا به امروز آثارش مشهود است.
🔸امروز یکی از رسالتهای ویژه دبیر جدید، تلاش برای احیای این ویژگیهای از دست رفته است. آنچه گفته شد به معنای تجویز رویکرد سلبی نیست چراکه امروز آثار رویکرد سلبی را دیده و چشیدهایم.
🔶 یکی از برنامههای ویژه دریادار احمدیان، رسیدن به یک سازوکار روزآمد و نو در مواجهه با بحرانها و شرایط خاص مانند مدیریت خبررسانی و روایت، نحوه مواجهه با مراجع نوین تأثیرگذار جامعه مانند سلبریتیها و... است. اما مهمترین رسالت دبیر جدید میتواند رویکرد ایشان و شورا در خصوص انتخابات باشد. شورایعالی امنیت ملی نقش ویژهای در مدیریت امنیت انتخابات دارد؛ اما رسالت ویژهتر و مهمتر از امنیت انتخابات، تقویت مشارکت و رقابت در لیلهالقدر نظام است کاری که در اسفند ۱۴۰۲ ثمره آن را خواهیم دید.
🔸آغاز هر مسئولیتی زمان مناسبی برای پیشبینی آثار و پیامدهای آن مسئولیت نیست چرا که راه پیشرو با چالشها و دستاندازهایی مواجه است که قابل پیشبینی نیست اما سوابق گذشته سردار احمدیان، انضباط فکری او و... میتواند نوید خوبی برای آینده پیشرو باشد.
🔸 #به_قلم_اساتید:یعقوب ربیعی
🆔 @tahlil_shjr
#عزت_ملی
#روابط_خارجی
#افول_آمریکا
#انقلاب_اسلامی
✅ ایران و نظم آینده جهانی
🔰 قسمت اول
🔶 رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگزاران در 1402/1/15 در بخشی از بیاناتشان به موضوع مهم تغییر هندسه قدرت و نظم در حال شکلگیری جهانی اشاره کردند و فرمودند: «دنیا در معرض یک تحول سیاسی قرار دارد، علایم زیادی وجود دارد که نظم کنونی جهان در حال تغییر است و نظم جدیدی بر جهان حاکم خواهد شد. این تحول جهانی خوشبختانه در جهت تضعیف جبهه دشمنان جمهوری اسلامی است.»
ظهور و بروز نشانههای افول هژمونی آمریکا از مقطع حوادث 11 سپتامبر 2001 به بعد و قدرتیابی سایر بازیگران بینالمللی، نظیر چین و روسیه نشان داد، جهان به تدریج شاهد «تغییر» در نظم بینالملل و تحول در موقعیت و منزلت قدرتها و بازیگران در چرخه سیستمی قدرت خواهد بود. در این فضای جدید، شاهد خیزش قدرتهای نوظهوری هستیم که در قالب دستهبندیهای گوناگون، مدعی سهمخواهی از قدرت جهانی هستند. با توجه به منطق ضد نظام سلطه انقلاب اسلامی و تلاش در جهت نقد و به چالش کشیدن نظم تکقطبی آمریکامحور، همگرایی مشهودی میان اهداف برخی قدرتهای نوظهور و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. در این نوشتار تلاش میشود به پایههای نظم جهانی در حال شکلگیری و فرصتها و تهدیدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران اشاره اجمالی شود و مخاطبان فرهیخته در این زمینه به تأمل واداشته شوند.
🔶 نظم جهانی در حال شکلگیری
«نظم» مهمترین مسئله دانش روابط بینالملل، به ویژه برای دانشمندانی است که با رویکرد سیستمی آن را تحلیل میکنند. وقتی از مفهوم نظم جهانی سخن میگوییم، بیش از هر چیز به وضعیتی اشاره داریم که نتیجه کنش و واکنش مجموعه بازیگران دولتی و غیر دولتی است که بر مبنای قواعد و رویههای نسبتاً پایداری در حال تعامل با یکدیگر هستند. در مفهوم نظم بینالمللی، منظور از واحدها و کارگزاران نظم بینالمللی تنها دولتها هستند و نظم به مثابه وضعیت پایدار چینش، مناسبات و روابط بین اجزا(دولتها) در مسیر اهداف نظام (از جمله حفظ بقای دولتها)است؛ اما منظور از نظم جهانی ترتیبات و رفتار الگومند بازیگران بینالمللی است. تحولات نظم جهانی از زمان فروپاشی شوروی تا کنون نشان داد، نظم هژمونیک به ویژه در صورتی که بیشتر ماهیت ایدئولوژیک داشته باشد تا واقع گرا، نظمی کم دوام و گذراست. به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان حوزه روابط بینالملل، هماکنون نظام بینالملل در حال گذار از نظم هژمونیک به یک نظم چندقطبی است. با توجه به وضعیت کنونی نظام بینالملل، به نظر میرسد میتوان از دوره گذاری سخن گفت که دیگر صرفاً آمریکایی نیست و چینیها در چارچوب آن از اینکه به آمریکاییها بگویند ساکت شو ابایی ندارند؛ بلکه هشدار میدهند امروز نوبت ماست که بگوییم و نوبت شماست که گوش کنید. به نظر میرسد، در نظام بینالملل کنونی حداقل سه تحول مهم اتفاق افتاده است: نخست آنکه قدرت دیگر میل به تمرکز ندارد و به قول «ریچارد هاس» در دست خیلیها و در خیلی جاها پیدا میشود. دوم تهدیدات جدیدی در نظام بینالملل شکل گرفته که هیچ قدرتی به تنهایی توان برخورد با آنها را ندارد. سوم بعد نامتقارن قدرت اهمیت زیادی پیدا کرده و این خود سبب شده است تا وضعیت نظام بینالملل به این پنداشت مرشایمری که «همه دارای میزانی از قدرت برای ضربه زدن به همدیگر هستند»، نزدیکتر شود. همه اینها نشان میدهد، به اعتقاد برخی اندیشمندان حوزه روابط بینالملل، جهان در حال گذار به یک نظم بیقطب/ فراقطب است. در چنین وضعیتی، نمیتوان انکار کرد که نظام بینالملل با وضعیت جدیدی روبهرو شده است. وضعیتی که از آن به گذار در نظم بینالمللی یاد میشود و در آن قدرت از حالت بینالدولی به شکل محدود و متصلب سابق خارج شده و در دامنه وسیع در میان بازیگران مختلفی پخش شده است.
🔶 ایران و فرصتهای نظم نوظهور
نظم جهانی نوظهور نیز مانند هر پدیده دیگر تهدیدها و فرصتهایی دارد. نکته مهم این است که لزوم تغییر یک نظم به نظم دیگر به معنای تحویل چک سفید امضا به ما نیست. تهدید دارد، فرصت دارد و ما باید مدیریت کنیم تا بتوانیم بازیسازی و بازیگردانی کنیم. اینکه فرصتی ایجاد شود و ما از آن استفاده کنیم، خیلی خوب است؛ اما مهم این است که ما خودمان طراحی راهبردی برای نظم جهانی داشته باشیم.
🔸 #به_قلم_اساتید:محسن محمدیالموتی
🆔 @tahlil_shjr