📚#دائره_المعارف_قران_کریم 📚
🕊#آزادی>
👈 #فلسفه_حدود_آزادى
🍀🍂 آزادى، #موهبتى الهى است که براساس حکمت #بالغه خداوند، جهت طى کردن مسیر تکاملى انسانها به آنان عطا و در #تشریع احکام الهى که خود از الطاف او است و عسر و حرجى در آن قرار داده نشده ( بقره ۱۸۵ ؛ حج ۷۸ ( پیش فرض تلقی شده است ،
🍁🍃 و اصل اولی #عدم ولایت و قیّومیّت افراد بر یکدیگر ، اصاله الاباحه ، اصاله الحلیه و آزادی در منطقه الفراغ ( هرجا که شارع #حکم الزامی ندارد ) موید آن است ؛
🍀🍂 ولی آزاده تامین کننده #سعادت انسان ، بدون شک ، آزادی حیوانی نیست و در همه جوامع و طبق همه ادیان و مکاتب ، دارای #حدودی است ، و قدر متیقّن آن ّ به مرز آزادی ( خود و دیگران ) محدود است
🍁🍃 و به تعبیر منتسکیو ، #حدّ اعلای آزادی آنجا است که آزادی به #حدّ اعلا نرسد ؛
🍀🍂افزون بر آن ، #آزادی مطلق با بندگی خدا ، توحید و اخلاق فاضله انسانی و رشد استعدادهای عالی بشری و با #حقّ طبیعی انسان ، یعنی اجتماعی بودن او و حکم قطعی عقل و شامل ترین قواعد #حقوقی اسلام ، یعنی قاعده لاضرر که برآمده از سنت پیامبر صلی الله علیه و آله است و #قاعده سلطنت ( النّاس مسلّطون علی اموالهم ) قابل جمع نیست .
🍁🍃از سوی دیگر ، #بدیهی است که انسان در هیچ مداری نمی تواند بدون تقیّد و پذیرش حدود ، مسیر #تکاملی خود را بپیماید و این از این حقیقت نشأت میگیرد که وصف هر موجودی تابع هسته او است ؛
🍀🍂 به همین #جهت ، خداوند همان گونه که از نظر #تکوینی ، وجود انسان و به تبع ، وجود صفات او را ( از جمله آزادی و اختیار ) #محدود آفریده :
* انّا کلّ شیء خلقناه بقدر * ( قمر ۴۹ )
🍁🍃 ازنظر #تشریعی نیز آزادی و او را با جعل قوانین محدود کرده است و انبیای الهی از یک سو برای به دست آوردن آزادی های #مشروع قیام کرده و از سوی دیگر ، برای حفظ مصالح عالی فردی و اجتماعی با آزادی های #نامشروع و حیوانی که مستلزم هرج و مرج آفرینی ّ پوچگرایی ، باز ماندن از #هدف اصلی و ستم ، بیدادگری ، فساد و فحشا و مسئولیت گریزی است ، به #مبارزه برخاسته اند ( هود ۸۷ و ۸۸ )
و این گونه آزادی ، امری دست نایافتنی و نفی کننده آزادی است .
🍀🍂بر این اساس ، در #جامعه اسلامی ، آزادی مطلق و بدون قید و شرط جایگاهی ندارد ؛ بلکه خداوند آن را به #حکم قطعی عقل ( و اموری که همه عاقلان جهان آن را با حیات عقلانی مغایر میدانند ، مثل #ستمگری ، آدمکشی و نظایر اینها ) و احکام وحی محدود کرده است ؛ لذا در ذیل هر کدام از انواع آزادی ، #حدود آن را ( فقط واجبات و محرمات و حد و مرز هایی که قوای #ظاهری یا باطنی فاعل را محدود میکنند و به اصطلاح قانون نامیده می شود ، اگرچه همه #محرمات ، واجبات ، مستحبات و مکروهات و مباحات ، #نظام قانونی اسلام را که بر مبنای صحیح فکری و انسانی پایه گذاری شده اند و پروردگار با ملاحظه #مصلحت حقیقی انسان نازل فرموده است ، شکل می دهند ) در ابعاد گوناگون ارائه کردیم .
ادامه دارد ........
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#نساء آیه ۵
وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا
ﻭ ﺍﻣﻮﺍﻟﺘﺎﻥ ﺭﺍ ﻛﻪ ﺧﺪﺍ ﻣﺎﻳﻪ ﻗﻮﺍم ﻭ ﺑﺮﭘﺎﻳﻲ [ ﺯﻧﺪﮔﻲ ] ﺷﻤﺎ ﮔﺮﺩﺍﻧﻴﺪﻩ ﺑﻪ ﺳﺒﻚ ﻣﻐﺰﺍﻥ ﻧﺪﻫﻴﺪ ، ﻭﻟﻲ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺁﻥ ﺑﺨﻮﺭﺍﻧﻴﺪ ﻭ ﻟﺒﺎﺱ ﺑﭙﻮﺷﺎﻧﻴﺪ ﻭ ﺑﺎ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ ﻭ ﭘﺴﻨﺪﻳﺪﻩ ﺳﺨﻦ ﮔﻮﻳﻴﺪ .(٥)
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٥)
-سفيه كيست؟
به دنبال بحثى كه در آيات پيش در بارۀ يتيمان گذشت اين آيه و آيۀ بعد، آن را تكميل مىكند، و مىفرمايد:
«اموال و ثروتهاى خود را به دست افراد سفيه نسپاريد» (وَ لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ أَمْوالَكُمُ) .
و بگذاريد در مسائل اقتصادى رشد پيدا كنند تا اموال شما در معرض مخاطره و تلف قرار نگيرد.
منظور از «سفاهت» در اين جمله، عدم رشد كافى در خصوص امور مالى است بطورى كه شخص نتواند سرپرستى اموال خود را به عهده گيرد و در مبادلات، منافع خود را تأمين نمايد.
در جملۀ بعد قرآن تعبير جالبى در بارۀ اموال و ثروتها كرده و مىگويد:
«اين سرمايههاى شما كه قوام زندگانى و اجتماع شما به آن است و بدون آن نمىتوانيد كمر راست كنيد» به دست سفيهان و اسرافكاران نسپاريد (الَّتِي جَعَلَ اللّهُ لَكُمْ قِياماً) .
از اين تعبير به خوبى اهميتى را كه اسلام براى مسائل مالى و اقتصادى قائل است روشن مىشود ،
و به عكس آنچه در انجيل كنونى مىخوانيم كه «شخص پولدار هرگز وارد ملكوت آسمانها نمىشود»
اسلام مىگويد : ملتى كه فقير باشد هرگز نمىتواند كمر راست كند و عجب اين است كه آنها با آن تعليمات غلط به كجا رسيدهاند و ما با اين تعليمات عالى در چه مرحلهاى سير مىكنيم!
در پايان آيه دو دستور مهم در بارۀ يتيمان مىدهد نخست اين كه «خوراك و پوشاك آنها را از طريق اموالشان تأمين كنيد»
(وَ ارْزُقُوهُمْ فِيها وَ اكْسُوهُمْ) .
تا با آبرومندى بزرگ شوند و به حد بلوغ برسند.
ديگر اين كه: «با يتيمان بطور شايسته سخن گوييد» (وَ قُولُوا لَهُمْ قَوْلاً مَعْرُوفاً) .
يعنى، با عبارات و سخنان دلنشين و شايسته هم كمبود روانى آنها را برطرف سازيد و هم به «رشد عقلى» آنها كمك كنيد تا به موقع بلوغ از رشد عقلى كافى برخوردار باشند، و به اين ترتيب برنامۀ سازندگى شخصيت آنها نيز جزء وظايف سرپرستان خواهد بود.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 374
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_479
🌹#آیه_5 #سوره_نساء
🌸 وَلَا تُؤْتُواْ السُّفَهَآءَ أَمْوَالَكُمْ الَّتى جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَاماً وَ ارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفا
ً
🍀 ترجمه: و اموال خود را كه خداوند وسیله ى برپایى زندگى شما قرار داده، به دست سفیهان ندهید و از آن، به آنها روزی بدهید و لباس بر آنان بپوشانید و با آنها سخن پسندیده بگویید.
🌷 #لا_تؤتوا: ندهيد
🌷 #سفهاء: سفيهان جمع سفيه است و سفیه به معنای کم خرد است.
🌷 #جعل: قرار داد
🌷 #قیام: در اینجا به معنای برپایی
🌷 #اکسوهم: لباس بر آنان بپوشانید
🌷 #قول: سخن
🌷 #معروف: پسندیده
🌸 و لا تؤتوا السفهآء أموالكم التى جعل الله لكم قیاماً: و اموال خود را که #خداوند وسیله ی برپایی زندگی شما قرار داده، به دست سفیهان ندهید. پس اموال عمومى نباید در دست افراد کم خرد قرار گیرد، زیرا مال، قوام جامعه است و سپردن هرگونه مقام و مسئولیتِ مالى به این افراد، خیانت به جامعه است. امام صادق علیه السلام به شخصى فرمودند: مال خود را حفظ كن،چون مال موجب قوام دین تو است. و آنگاه این آیه را #تلاوت فرمودند. «و لاتؤتوا السفهاء اموالكم التى جعل اللّه لكم قیاماً...» امام باقرعلیه السلام درباره ى معناى «السفهاء» فرمودند: مقصود كسى است كه به او اطمینان ندارى. و ارزقوهم فیها و اکسوهم و قولوا لهم قولا معروفا: و از در آمد آن به آنها روزی دهید و لباس بر آنان بپوشانید و با آنها سخن #پسندیده بگویید. سفیهان احساس و عاطفه دارند روح و روان دارند با آنها باید به زبان خوش و پسندیده سخن گفت.
🔹 پيام های آیه 5 سوره نساء 🔹
✅ مالى كه سبب برپا ماندن جامعه است، نباید در اختیار #سفیه باشد.
✅ حاكم شدن #سفیه حتّى بر اموال خود، ضربه ى اقتصادى به جامعه است و جامعه نسبت به اموال شخصى افراد حقّ دارد.
✅ در برخوردها، به مصالح #اقتصادى جامعه و رشد فكرى افراد باید توجّه كرد، نه عواطف گذرا.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
#تلاوت_قرآن
قاری:
سید جواد حسینی
📖 سوره مبارکه انفطار
┅═✼✿✵📖✵✿✼═┅
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌺 اعجاز علمی قرآن🌺
عبارت «وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ جَعَلَ فِيهَا زَوْجَيْنِ اثْنَيْ» اشاره دارد به اينكه ميوه ها موجودات زنده اي هستند كه داراي نطفه هاي نر و ماده مي باشند كه از طريق تلقيح، بارور مي شوند.
"لينه"، دانشمند و گياهشناس معروف سوئدي، در اواسط قرن 18 م. موفق به كشف اين مسأله شد كه زوجيت در جهان گياهان تقريباً يك قانون عمومي و همگاني است و گياهان نيز همچون حيوانات از طريق آميزش نطفه نر و ماده، بارور ميشوند و ميوه ميدهند، قرآن مجيد در يكهزار و صد سال قبل از آن، اين حقيقت را آشکار کرده است. اين خود يكي از معجزات علمي قرآن مجيد است كه بيانگر عظمت اين كتاب بزرگ آسماني ميباشد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
❣ #تدبر_در_قرآن
✅ بزرگترین نعمتی که خدا برای کمال و خوشبختی به انسان داده، نعمت ولایت است
👈 که منهای آن، هیچ اتصالی به خدا نداریم!
🌴 سوره آل عمران 🌴
🕋 لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُبِينٍ «164»
⚡️ترجمه:
همانا خداوند بر مؤمنان منّت گذاشت كه در ميان آنها پيامبرى از خودشان برانگيخت، تا آيات او را بر آنها تلاوت كند و ايشان را پاك كرده و رشد دهد و به آنان كتاب و حكمت بياموزد، هر چند كه پيش از آن، قطعاً آنها در گمراهى آشكار بودند.
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
👇70 نمل
پيامبر حتّى براى هدايت دشمنانِ مكّار دلسوز بود.
لا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ ... يَمْكُرُونَ
پيامبران، تحت حمايت الهى هستند. «لا تَحْزَنْ- لا تَكُنْ» خداوند پيامبرش را تسلى مىدهد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#قصه_های_قرآنی📖
#حضرت_خضر(ع)
#قسمت_دوازدهم🦋
🦋سلام خضر علیه السلام به علی علیه السلام به عنوان چهارمین خلیفه🦋
👥اميرمؤمنان حضرت على عليهالسلام كه همواره همراه و همراز پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بود و از هر گونه فداكارى در راه پيشبُرد اهداف عاليه اسلام و بزرگداشت صداى وحى كه از زبان محمد صلى الله عليه و آله و سلم بر مىخاست، دريغ نداشت، مىگويد: با رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم در يكى از راههاى مدينه در حركت بوديم، ناگاه با پيرمرد بلندقامت چهارشانهاى كه محاسن و ريش پرى داشت، ملاقات نموديم. او با كمال احترام به پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم سلام كرد و احوالپرسى نمود، سپس به من رو كرد، و گفت: السَّلامُ عَلَيكَ يا رابعَ الخَليفَةِ وَ رحمَةُ اللهَ وَ بَرَكاتُهُ؛ سلام و درود و مهر خداوند بر تو اى چهارمين خليفه!
💠در اين هنگام متوجه رسول اكرم صلى الله عليه و آله و سلم شد و گفت: آيا چنين نيست؟
🔹️ رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم او را تصديق كرد.
آن گاه پيرمرد، از نزد ما به سويى رفت (عجبا! اين چه منظرهاى بود، او كه از چهره تابناكش، شكوه و شخصيتش آشكار بود، به راستى چرا مرا چهارمين خليفه خواند؟ و چرا پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم او را تصديق كرد؟ چه خوب است معماى اين رازها برايم آشكار گردد.)
💠- اى رسول خدا! اين گفتارى كه آن پيرمرد گفت، چه بود؟ به راستى تو همان هستى كه او بازگو نمود. (اينك گوش كن تا برايت توضيح دهم.)
🔸️پيامبر: او حرف درستى زد و سخن حكيمانهاى گفت: به راستى تو همان هستى كه او بازگو نمود. (اينك گوش كن تا برايت توضيح دهم.)
📗خداوند در قرآن (به فرشتگان) مىفرمايد: من در زمين پديد آورنده خليفه هستم.اولين خليفه و جانشينى كه خداوند در زمين براى خود قرار داد، حضرت آدم عليهالسلام است.
💠در مورد ديگر مىفرمايد: اى داوود! ما تو را در زمين خليفه نموديم، طبق ميزان حق و عدالت بر مردم حكومت كن. از اين رو داوود خليفه دوم است.
🔹️در جاى ديگر مىفرمايد: موسى عليهالسلام به برادرش هارون عليهالسلام گفت: در ميان قوم من جانشين من باش! و امور آنان را اصلاح كن! بنابراين هارون خليفه سوم است.
💠بالاخره در اين آيه مىفرمايد: اعلانى است از طرف خداوند، و رسول او به مردم، در مجمع عظيم اسلامى (حج) كه خدا و رسول او از مشركان بيزارند.
🔸️اعلان كننده و مبلغ از ناحيه خداوند و رسول او، تو هستى! تو وصى و وزير و اداكننده وام من هستى! تو همانگونه مىباشى كه هارون براى موسى عليهالسلام بود - گرچه بعد از من پيامبرى نخواهد آمد - روى اين اساس همان گونه كه آن پيرمرد بلندقامت تو را خليفه چهارم خواند، چهارمين خليفه هستى!
❓آيا مىخواهى بدانى او چه كسى بود؟
على عليهالسلام: آرى، مىخواهم.
پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم: او برادر تو خضر عليهالسلام بود.
¤پايان داستانهاى زندگى حضر عليهالسلام ¤
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
47.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🛑 داستان قوم عاد و اعجاز قرآن کریم در کشف حقیقت از شهر این قوم و جزییات آن.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
✅شنیدی به طرف میگن فوت کنم باد ببردت
کنایه از تحقیر خیلی زیاده
☄قوی هیکل ترین مردم دنیا رو خدا با باد شدید عذاب کرد 🌪🌪
إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا صَرْصَرًا (قمر 19)
✍فکرشو بکن اونی که قدش اندازه ی نخل خرماستو باد بلند کرده پرتش میکنه ی طرف
تَنزِعُ النَّاسَ كَأَنَّهُمْ أَعْجَازُ نَخْلٍ مُّنقَعِرٍ(قمر20)
چقدر تحقیر کنندس.
╭─🍃🌸🍃🌸🍃🌸─╮
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#ایمان
#اطاعت
مومن به خدا نمیگه« چرا»
هر چی پیش بیاد: میگه چشم
1⃣#شیطان مومن نبود،
🔹 همینکه خدا گفت سجده کن، گفت:
🚫چرا سجده کنم🚫
قَالَ أَأَسْجُدُ لِمَنْ خَلَقْتَ طِينًا (اسرا61)
╭─🍁🍂🍁🍂🍁🍂─╮
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🔴 جلوههای نصرت الهی
✅ نصرت و یاری پروردگار در مورد پیامبران و مؤمنان به صورتهای مختلف جلوه میکند. خداوند در سورهی محمد(ص) آیه ۷ میفرماید: «یایها الذین ءامنوا ان تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم». در ادامه؛ نمونههایی از نصرت و یاری خداوند در آیات قرآن را ملاحظه بفرمایید:
🔹با ايجاد الفت و گرایش دلها: وَ لِيَرْبِطَ عَلى قُلُوبِكُمْ(انعام/۱۱) يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا(ابراهیم/۲۷)
🔸با استجابت دعا: فَاسْتَجابَ لَهُ رَبُّهُ(یوسف/۳۴)
🔹با معجزه و استدلال: أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَيِّناتِ(حدید/۲۵)
🔸با اعطاى حکومت: آتَيْناهُمْ مُلْكاً عَظِيماً(نساء/۵۴)
🔹با غلبه در جنگ: لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ(توبه/۲۵)
🔸با سکینه و آرامش قلبی: فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَ أَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْها(توبه/۴۰)
🔹با هلاکت دشمن يا انتقام از او: ... فَأَغْرَقْناهُمْ(اعراف/۱۳۶)
🔸با امدادهای غیبی و نزول فرشتگان: أَلَنْ يَكْفِيَكُمْ أَنْ يُمِدَّكُمْ رَبُّكُمْ بِثَلاثَةِ آلافٍ مِنَ الْمَلائِكَةِ مُنْزَلِينَ(آلعمران/۱۲۴)
🔹با ايجاد رعب در دل دشمن: وَ قَذَفَ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ(حشر/۲)
🔸با گسترش و پیروزی دین اسلام: لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ(صف/۹)
🔹با نجات از خطرها: فَأَنْجَيْناهُ وَ أَصْحابَ السَّفِينَةِ(عنکبوت/۱۵)
🔸با خنثىكردن حيلهها و خدعهها: وَ أَنَّ اللَّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكافِرِينَ (انفال/۱۸)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🔴 در محضر قرآن کریم/
✅ يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لَا يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعاً فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ (مائده/۱۰۵)
🔹اى كسانى كه ایمان آوردهاید! بر شما باد (حفظ) خودتان. چون شما هدایت یافتید، آنكه گمراه شد زیانى به شما نمىرساند. بازگشت همهى شما بهسوى خداست، و او شما را به آنچه مىكردید، آگاه مىسازد.
🔸بعضى این آیه را دستاویز قرار داده و مىگویند: وظیفهٔ هر كس تنها حفظ خود است و ما مسئول گناه دیگران و امر و نهى آنان نیستیم ! در پاسخ آنان مىگوییم: با وجود آیات و روایات متعدّد كه همه نشان از وجوب امر به معروف و نهى از منكر دارد(آلعمران/۱۱ و ۱۰۴، لقمان/۱۷، حج/۴۱، توبه/۷۱ و ...) باید گفت: مراد این آیه رها كردن این دو وظیفه نیست، بلكه مراد آن است كه اگر امر و نهى صورت گرفت، ولى اثر نكرد شما دیگر وظیفهاى جز حفظ خود ندارید. علاوه بر آنكه حفظ جامعه از گناه به وسیلهٔ امر به معروف و نهى از منكر، یكى از مصادیق «حفظ خویشتن» است. این مضمون در حدیثى از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نیز آمده است.(تفسیر نورالثقلین)
❇️ از پيامهای آیه
▫️در راه حقّ، از تنهایى نترسیم. «علیكم أنفسكم لایضركم»
▫️اگر حریف دیگران نمىشویم، حریف نفس خود باشیم. «علیكم أنفسكم...»
▫️انحراف جامعه، مجوز گناه كردن افراد نیست. «علیكم انفسكم لایضرّكم...»
▫️در قیامت، هر كس مسئول كار خویش است. «علیكم أنفسكم»
▫️در پى كشف و افشاى عیوب دیگران نباشیم. «علیكم انفسكم»
▫️اوّل خودسازى، سپس جامعه سازى. «علیكم انفسكم»
▫️اهل ایمان بر رفتار و كردار نارواى گمراهان و عقائد باطل آنان مؤاخذه نخواهند شد. «علیكم انفسكم»
▫️در راه نجات دیگران، خودتان غرق نشوید. «علیكم أنفسكم لایضرّكم»
▫️چنان باید تربیت شویم كه فساد محیط و جامعه در ما تأثیر نگذارد. «لایضرّكم»
▫️از بیرون، كسى به شما آسیب نمىزند. اگر شكست بخورید، از خودتان است. «علیكم انفسكم لایضرّكم من ضلّ»
▫️روحیّهى خود را به خاطر انحراف دیگران از دست ندهیم. «علیكم انفسكم لایضرّكم من ضلّ»
▫️راه اسلام چنان منطقى و استوار است كه شبهه و انحراف دیگران به آن خلل نمىرساند. «لایضرّكم من ضلّ اذا اهتدیتم»
▫️گرچه منحرفان در كمین هستند، امّا راه مصونیّت یافتن، هدایتپذیرى است. «لا یضرّكم من ضلّ اذا اهتدیتم»
▫️ایمان به معاد، عامل خودسازى است. «الى اللّه مرجعكم»
▫️پیروى از نیاكان و تقلید كوركورانه از دیگران، در قیامت نجاتبخش انسان نیست، بلكه هر كس باید پاسخگوى راه و عمل خویش باشد. «علیكم انفسكم... فینبّئكم»
▫️رفتار و كردار انسان در دنیا، فرجام او را در قیامت روشن مىكند. «فینبّئكم بما كنتم تعملون»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌱از نعمتهای پاکیزه که خدا روزیات کرده
بخور و او را شکرگزار باش...
📖 سوره بقره، آیه ۱۷۲
#درمحضرقرآن
🔰🇯🇴🇮🇳🔰
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🔴 بدونِ داشتن علم و آگاهی؛ ممنوع ⚠️
➖شـــــنیدم ...
➖گفتنـــــد ...
➖خواندم ...
➖برایم فرستادند ...
➖و ...
🔸مواظـــــب باشیم براســـــاس این چـــــیزها، مطلبـــــی رو (بدون تحقیق) ارائه ندهیـــــم، مخصـــــوصاً تو فــضای مجــــازی، چــــون فردای قـــــیامت باید پاســــخگو باشیــــم.
🔹خداوند، در قـــرآن مـــــیفرماید:
✅ وَ لاَ تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤَادَ كُلُّ أُولـئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً(اسراء/۳۶)
🔸چیـــــزی را که بــــدان عــــلم نداری و مطمئن نیستی، دنبال نکــــن، یعنی؛ دنبال آنچه نمیدانی راه نیفت! زیـــــرا گـــوش و چشــــم و دل، همــــه مورد پرســــش واقع خواهــــند شد. اینها ابزار شناخت و راههای دانستن هستند، در بارهی همه اینها، باید جوابگو باشیم.
⬅️ البته گوش، چشم و دل به عنوان شاهد مورد سؤال قرار میگیرند نه متهم!
«منِ انسان» باید پاسخگو باشد.(گوشِ من، چشمِ من و ...)
آیات دیگر قرآن نیز به این مسأله اشاره کرده است، مراجعه بفرمایید.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📚#دائره_المعارف_قران_کریم 📚
🕊#آزادی>
👈 #انبیا_و_آزادى
🍀🍂 رسالت انبیاى الهى بر #دعوت به توحید و پرستش خداى واحد ( آلعمران ۲ ) ( پرستشى که هرگونه #تعلّق از غیر خدا را نفى کرده و عالىترین درجه آزادى است و به سوى #خانه خدا که مظهر آزادى است صورت مىگیرد ) و نفی عبودیّت غیر خدا :
* و لقد بعثنا فی کلّ امّه رسولًا اناعبدوا الله و اجتنبوا الطّاغوت * ( نحل ۳۶ ) و نیز آل عمران ۶۴ و ۷۹ استوار شده است .
🍁🍃 قرآن #وظایف و اقدام های ذیل را مسئولیت های انبیای الهی در جهت #تحقق رسالتشان و رساندن انسان ها به کمال نهایی بیان می دارد :
👈الف . آزاد سازی انسان ها از #قید و بندها و خرافه ها :
* الّذین یتّبعون الرّسول النّبی الامّیّ الّذی یجدونه مکتوبا عندهم فی التوراه و الانجیل یامرهم بالمعروف و ینهاهم عن المنکر و یحلّ لهم الطّیبات و یحرّم علیهم الخبائث و یضع عنهم اصرهم و الاغلال الّتی کانت علیهم ..... * ( اعراف ۱۵۷ )
👈 ب . آزاد سازی انسان ها از #سلطه غیر و مبارزه با طاغوت ها و سلب کنندگان آزادی ( اعراف ۱۰۳ - ۱۰۵ ؛ شعرا ۱۷ )
و #ایستادگی در برابر زورگویان و ستمگران و تهدیدهای آنان ( ابراهیم ۱۳ ).
👈 ج . #کوشش و مبارزه برای حفظ آزادیهای مشروع و پیشگیری از آزادیهای #نامشروع جهت اصلاح و تعالی فرد و جامعه ( هود ۸۸ ) .
👈 د . آنان با #نفی هرگونه اکراه و اجبار و شیوههای زورمدارانه در انجام رسالتشان وظیفه خود را فقط #ابلاغ پیام الهی :
* فهل علی الرسل الا البلاغ المبین * ( نحل ۳۵ و .... )
🍀🍂و برداشتن #موانع از سر راه این مسئولیت خطیر ( انفال ۳۹ ) میدانستند و نیز #موظف بودند در جهت فراهم ساختن زمینه مساعد برای #آزادی تحقیق در معارف الهی بپوشند :
* و ان احدّ من المشرکین استجارک فاجره حتی یسمع کلام الله ثمّ ابلغه مامنه ...... * ( توبه ۶ )
🍁🍃 سرانجام خداوند ، #زمینه پیروزی و آزادی آنان را از دست ستمگران فراهم کرد و #نابودی حق ستیزان را ورق زد . ( هود ۶۶ و ۶۷ ؛ شعرا ۶۱ و ۶۳ و ۶۵ ؛ قصص ۲۱ و ۲۵ )
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#نساء آیه ۶
وَابْتَلُوا الْيَتَامَىٰ حَتَّىٰ إِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَ فَإِنْ آنَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ وَلَا تَأْكُلُوهَا إِسْرَافًا وَبِدَارًا أَن يَكْبَرُوا وَمَن كَانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْ وَمَن كَانَ فَقِيرًا فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُوا عَلَيْهِمْ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ حَسِيبًا
ﻭ ﻳﺘﻴﻤﺎﻥ ﺭﺍ [ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺍﻣﻮﺭ ﺯﻧﺪﮔﻲ] ﺑﻴﺎﺯﻣﺎﻳﻴﺪ ﺗﺎ ﺯﻣﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺣﺪّ ﺍﺯﺩﻭﺍﺝ ﺑﺮﺳﻨﺪ ، ﭘﺲ ﺍﮔﺮ ﺩﺭ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺷﺪ ﻟﺎﺯم ﺭﺍ ﻳﺎﻓﺘﻴﺪ ﺍﻣﻮﺍﻟﺸﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺑﺪﻫﻴﺪ ﻭ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﺯ [ ﺗﺮﺱ ] ﺁﻧﻜﻪ ﻣﺒﺎﺩﺍ ﺑﻪ ﺳﻦ ﺭﺷﺪ ﺭﺳﻨﺪ [ ﻭ ﺍﺯ ﺷﻤﺎ ﺑﮕﻴﺮﻧﺪ ]ﺑﻪ ﺍﺳﺮﺍﻑ ﻭﺷﺘﺎﺏ ﻣﺨﻮﺭﻳﺪ . ﻭ [ﺍﺯ ﺳﺮﭘﺮﺳﺘﺎﻥ ﺍﻳﺘﺎم] ﺁﻧﻜﻪ ﺗﻮﺍﻧﮕﺮ ﺍﺳﺖ ﺑﺎﻳﺪ [ﺍﺯ ﺗﺼﺮّﻑ ﺩﺭ ﻣﺎﻝ ﻳﺘﻴﻢ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺣﻖ ﺍﻟﺰﺣﻤﻪ ] ﺧﻮﺩﺩﺍﺭﻱ ﻛﻨﺪ ; ﻭ ﻫﺮ ﻛﻪ ﺗﻬﻴﺪﺳﺖ ﺍﺳﺖ ﺑﻪ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﻣﺘﻌﺎﺭﻑ ﻣﺼﺮﻑ ﻧﻤﺎﻳﺪ; ﻭﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﺧﻮﺍﺳﺘﻴﺪ ﺍﻣﻮﺍﻟﺸﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺑﺪﻫﻴﺪ [ ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻧﻜﻪ ﺩﺭ ﺁﻳﻨﺪﻩ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﻭ ﻧﺰﺍﻋﻲ ﭘﻴﺶ ﻧﻴﺎﻳﺪ ] ﺑﺮ ﺁﻧﺎﻥ ﮔﻮﺍﻩ ﺑﮕﻴﺮﻳﺪ ; ﻭ ﺧﺪﺍ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻛﺎﻓﻲ ﺍﺳﺖ .(٦)
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٦)
-در اين آيه دستور ديگرى در بارۀ يتيمان و سرنوشت اموال آنها داده و مىفرمايد:
«يتيمان را بيازماييد تا هنگامى كه به حد بلوغ برسند» (وَ ابْتَلُوا الْيَتامى حَتّى إِذا بَلَغُوا النِّكاحَ) .
«و اگر در اين موقع در آنها رشد (كافى) براى ادارۀ اموال خود يافتيد، اموالشان را به آنها بازگردانيد» (فَإِنْ آنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوالَهُمْ) .
سپس بار ديگر به سرپرستان تأكيد مىكند، مىگويد:
«و پيش از آن كه بزرگ شوند اموالشان را از روى اسراف نخوريد» (وَ لا تَأْكُلُوها إِسْرافاً وَ بِداراً أَنْ يَكْبَرُوا) .
و ديگر اين كه: «سرپرستان ايتام اگر متمكّن و ثروتمندند نبايد به هيچ عنوانى از اموال ايتام استفاده كنند و اگر فقير و نادار باشند تنها مىتوانند (در برابر زحماتى كه به خاطر حفظ اموال يتيم متحمل مىشوند) با رعايت عدالت و انصاف، حق الزحمۀ خود را از اموال آنها بردارند» (وَ مَنْ كانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْ وَ مَنْ كانَ فَقِيراً فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ) .
سپس به آخرين حكم در بارۀ اولياء ايتام اشاره كرده، مىفرمايد: «هنگامى كه مىخواهيد اموال آنها را به دست آنها بسپاريد گواه بگيريد» تا جاى اتهام و نزاع و گفتگو باقى نماند» (فَإِذا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوالَهُمْ فَأَشْهِدُوا عَلَيْهِمْ) .
در پايان آيه مىفرمايد: اما بدانيد كه حساب كنندۀ واقعى خداست و مهمتر از هر چيز اين است كه حساب شما نزد او روشن باشد، اوست كه اگر خيانتى از شما سر زند و بر گواهان مخفى بماند به حساب آن رسيدگى خواهد كرد «و خداوند براى محاسبه كافى است» (وَ كَفى بِاللّهِ حَسِيباً) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 375
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_480
🌹#آیه_6 #سوره_نساء
🌸 وَابْتَلُواْ الْيَتاَمَى حَتَّى إِذَا بَلَغُواْ النِّكَاحَ فَإِنْ ءَاَنَسْتُمْ مِّنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُواْ إِلَيْهِمْ أَمْواَلَهُمْ وَلَا تَأْكُلُوهَآ إِسْرَافاً وَبِدَاراً أَنْ يَكْبَرُواْ وَ مَنْ كَانَ غَنِيّاً فَلْيَسْتَعْفِفْ وَمَنْ كَانَ فَقِيراً فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُواْ عَلَيْهِمْ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبا (6)
ً
🍀 ترجمه: و یتیمان را امتحان کنید، تا هنگامى كه به سن بلوغ وازدواج برسند، پس اگر در آنان رشدى یافتید،اموالشان را به ایشان برگردانید و آن را به اسراف و شتاب، از (ترس) اینكه بزرگ شوند تصرف نكنید. و هر كه بى نیاز است، پس از خوردن مال یتیم خودداری کند و آن كه نیازمند است، به مقدار متعارف مى تواند مصرف كند. پس هرگاه اموالشان را به آنان ردّ كردید، بر آنان گواه وشاهد بگیرید. و خداوند براى محاسبه كافى است.
🌷 #ابتلوا: امتحان کنید
🌷 #نکاح: ازدواج
🌷 #ءانستم: احساس و مشاهده کردید
🌷 #لا_تأكلوها: مصرف نكنيد، نخوريد
🌷 #بدارا: به سرعت و عجله
🌷 #يكبروا: بزرگ شوند
🌷 #فلیستعفف: پس خوداری کند
🌷 #أشهدوا: گواه و شاهد بگیرید
🌷 #کفی: کافی است
🌷 #حسیب: حسابگر
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آيه همانند دیگر آیات سوره نساء در مدينه بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شد. شخصی به نام رفاعه از دنیا رفت در حالی که طفلی به نام ثابت داشت. عموی ثابت سرپرستی او را بر عهده گرفت و نزد پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آمد و گفت: یا رسول الله ، برادرزاده ام در تحت سرپرستی من است. تکلیف من با او چیست و چه وقتی باید مال او را بدهم این آیه نازل شد.
🌸 اگر اموالی به #یتیم رسید باید در اختیار سرپرست او قرار داده شود تا زمانی که به رشد جسمی و فکری برسد. و ابتلوا الیتامی حتی إذا بلغوا النكاح: و يتيمان را امتحان کنید، تا هنگامی که به سن #بلوغ و #ازدواج برسند. یتیمان را پیوسته امتحان کنید یعنی کم کم از اموالشان را به آنها بدهید تا داد و ستد و حساب را یاد بگیرند تا اینکه آنها رشد کنند و زمان ازدواج آنها برسد. فإن ءانستم منهم رشدا فادفعوا إليهم أموالهم: پس اگر در آنان رشدی یافتید ، اموالشان را به ایشان برگردانید. سپس می فرماید: و لا تأکلوها إسرافا و بدارا أن يكبروا: و آن را با اسراف و به سرعت از ترس اینکه بزرگ شوند تصرف نکنید. تا زمانی که #یتیمان بزرگ نشدند و به رشد ذهنی نرسیدند فعلا اموالشان را نگه دارید و هرگز اموالشان را تصرف نکنید زیرا بعضی ها تا زمانی که یتیم بزرگ نشده و به رشد ذهنی نرسیده اموالش را برای خود بر می دارند.
🌸 و من کان غنیا فليستعفف و من کان فقیرا فلیأكل بالمعروف: و هر که بی نیاز است پس، از خوردن مال یتیم خودداری کند و آن که نیازمند است، به مقدار متعارف می تواند مصرف کند. اگر سرپرست یتیم خود #فقیر است و سالها وقت می گذارد تا از یتیم سرپر ستی و مراقبت کند و اموال یتیم را نگه داری می کند می تواند بخشی از اموال را آنچه که #متعارف است استفاده کند. فإذا دفعتم إليهم أموالهم فأشهدوا عليهم و کفی بالله حسیبا: پس هر گاه اموالشان را به آنان رد کردید، بر آنان گواه و شاهد بگیرید. و #خداوند برای محاسبه کافی است.وقتی خواستید اموال یتیمان را به آنها پرداخت کنید حتما شاهد بگیرید زیرا این شاهد شما را از اتهام محفوظ می کند و از طرفی این یتیم فردا مدعی نخواهد شد.
🔹 پيام های آیه 6 سوره نساء 🔹
✅ #یتیمان را پیش از بلوغ، از نظر رشد اقتصادى، آزمایش كرده و با یاد دادن روش داد وستد انان را رشد دهید.
✅ #یتیم، زیر نظر سرپرست خود، حقّ تصرّف در مال خود را دارد.
✅ براى در اختیار داشتن #سرمایه، علاوه بر بلوغ جنسى، بلوغ اقتصادى و اجتماعى هم لازم است.
✅ در سپردن اموال #یتیم به او، حدس و گمان كافى نیست. باید اطمینان به رشد داشته باشید.
✅ در گرفتن حقّ الزّحمه، حدّ متعارف را در نظر بگیرید. «فلیأكل بالمعروف» امام صادق علیه السلام فرمودند: مراد از «فلیأكل بالمعروف» به مقدارى است كه شكم خود را سیر كند.
✅ هم اموال #یتمیان را حفظ كنید، هم با شاهد گرفتن و جلوگیرى از اختلافات و تهمت هاى آینده، آبروى خود را حفظ كنید.
✅ گواهى #مردم، براى حفظ عزّت دنیاست و گواهى خدا براى عزّت آخرت. «وكفى باللّه حسیباً»
✅ گواه گرفتن در جامعه، نزاع را خاتمه مى دهد، ولى حساب قیامت همچنان پابرجاست.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌷زود قضاوت نکنیم
🌷شخصی به حضرت داود ع مراجعه کرد
🌷گفت من یک گوسفند دارم وبرادرم ۹۹ گوسفند دارد ومیخواهد یک گوسفند مراهم بگیرد،
حضرت داود بدون اینکه نظر آن برادر رابشنود،فرموداگراینجور باشد،درحقت ستم کرده،
🌷ولی بلافاصله متوجه شدکه بایدنظر آن برادرراهم میشنیدبعد قضاوت میکرد،
ولذا بلافاصله استغفار وتوبه کرد.
۲۳و۲۴ سوره ص
قَالَ لَقَدْ ظَلَمَكَ بِسُؤَالِ نَعْجَتِكَ إِلَىٰ نِعَاجِهِ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ الْخُلَطَآءِ لَيَبْغِي بَعْضُهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَقَلِيلٌ مَا هُمْ وَظَنَّ دَاوُودُ أَنَّمَا فَتَنَّاهُ فَاسْتَغْفَرَ رَبَّهُ وَخَرَّ رَاكِعًا وَأَنَاب
۲۳وَ ٢٤ سوره ص
🍁🍂🍁🍂
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh