🔰 جایگاه عقلگرایی و فلسفه برای ارتقای جامعه
🔻 اگر میخواهیم در تمام نهادهای جامعه از جمله #مساجد، #رشد ایجاد کنیم باید به #عقل و #فلسفه اهمیت بدیم. جامعه رشدیافته، جامعهای اصطلاحزده، کثرتگرا، و مدیریتمحور (به معنای منتظر بخشنامه و ... ماندن) نیست؛ جامعهای است که #هویت_انسانی او، یعنی #عقل_و_ایمان، به ترتیب برایش مهم است.
🔻#امام_خامنهای فرمود:
اگر آموزش و پرورش در یک کشور ارتقاء پیدا بکند و اصلاح شود، در اقتصاد، سلامت و بهداشت، محیط زیست، مرگ و میر، باروری، زیبایی و هنر، رفتارهای گوناگون مردم در سطح جامعه با یکدیگر، و فراتر از همهی اینها، در دین، فلسفه و اخلاق تأثیر خواهد گذاشت. امروز در دنیا به زبان کودکی به کودکان فلسفه میآموزند؛ یعنی چیزی که از نظر بعضی از طراحان کشور ما بیمعنی است؛ فکر میکنند فلسفه مخصوص آدمهای ریش و سبیلدار و کسانی است که یک سنی از آنها گذشته باشد. نگاه مدرن به مسائل حیات، امروز پیشروان علمی دنیا را به اینجا رسانده که باید فلسفه را از دورهی دبستان به کودکان تعلیم داد؛ البته با زبان کودکی.
پ.ن: عکس: #منزل_ملاصدرا، #کهک.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
هدایت شده از عکسنوشت🌿
#عکس_نوشت
⸤﷽⸣
🕊️🕊️
وقتی ابر بغضکرده بهاری،
فریاد شهر را میشنود؛
قلب سپید و پر آهش،
زیر نور ماه درخششی دوچندان میگیرد؛
و آسمان شب در این ماهِ پر خیر،
در حیرت است که آغوش خود را
بر چشمان پرامید شهر بگشاید،
یا عرصه را بر گریستنِ آن ابر بغضکرده، بگستراند؛
که ناگهان آذرخشی به تسبیح حق،
زبان در کام میچرخاند،
و نور تسبیح او
بغضِ درگلوخفتهی آن ابر بهاری را میشکند؛
و اشک سیلآسای او،
بر گونههای بهگریه تَر شدهی سالکان حق میچکد، و قطرات باران عطر تسبیح حق را
بر چهرههای پر امید به آسمانچرخیده، مینشاند.
عکسنوشت🌿
اینجا دلنوشتهها در قاب تصاویر، قلب و روحت را به جستجو در معنای زندگی دعوت میکند.
@aksneveshtnoora
🔰 سریان اراده حق در هستی
✍ اصغر آقائی
___________________
🔻 خداوند فرمود:
💠وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَٰهًا آخَرَ ۘ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ ۚ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
💠معبود دیگری را با خدا مخوان، که هیچ معبودی جز او نیست؛ همه چیز جز وجه او فانی است؛ حاکمیت تنها از آن اوست؛ و همه بسوی او بازگردانده میشوید!
🔻 در آیه ابتدا خواندنِ "هر الهی غیر از او" نفی شده است. و در ادامه پس از اثبات #هویّت_مطلق حق تعالی، بیان میکند: ۱) هر شیئی جز او #هالک است. و در ادامه ۲) پس از آنکه #حاکمیت را تنها از آنِ خداوند دانسته، ۳) رجوع را تنها به سوی او میداند.
🔻امّا این فقرههای آیه چه ارتباطی با هم دارند؟
🔻هرچند از زوایای مختلف میتوان به آیه نظر کرد، امّا با توجه به عنوان این نوشته، عرض میشود این آیه شریف، چند مرحله مرتبط با هم را بیان میدارد:
✔️ ۱. در #هستی برای برآوردن حاجت خود نباید سراغ غیر خداوند، چه در آسمان و چه در زمین، بروی؛ به این گمان که #برآورنده_حاجتی غیر او است.
✔️ ۲. امّا چرا تنها #اله یا همان #برآورنده_حاجت غیر از او نیست؟
✔️ ۳. خداوند این #سؤال را با چند #دلیل پاسخ میدهد:
☑️ اوّلاً هیچ الهی جز او نیست "لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُو"
☑️ ثانیاً هیچ شیئی حقیقتاً وجود ندارد "كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ"
☑️ و ثالثاً تنها حاکمیّت از آن اوست. "لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ"
✅ تمام اینها یعنی در هستی تنها خداوند و اراده او جریان دارد.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#در_محضر_قرآن
🆔 @hayatemaqul
🔰 معنای وجه الله در قرآن
✍ اصغر آقائی
________________
🔸 به تناسب #شب_قدر و شب ضربتخوردن #امير_المؤمنين علیهالسلام بیانی اجمالی درباره #وجه_الله به عنوان یکی از القاب ایشان بیان میکنم.
🔻 درباره #وجه_الله تعابیر مختلفی در قرآن آمده است؛ مانند:
✔ مَا تُنْفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ
✔ فَأَيْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ
✔ کُلُّ مَنْ عَلَیْها فانٍ* وَ یَبْقی وَجْهُ رَبِّکَ ذُو الْجَلالِ وَ الْإِکْرامِ
✔ کُلُّ شَیْءٍ هالِکٌ إِلاَّ وَجْهَهُ
🔻از این آیات:
▪️اولاً سه نتیجه زیر بهدست میآید:
۱) نتیجهی انفاق و اعمال خیر بهدستآوردن #رضایت وجه الله است، و از سوی دیگر ۲) همه هستی "وجه الله" است؛ و ۳) غیر از وجه الله، همه فانی، و هالک هستند،
▪️ ثانیاً برای #وجه_الله، دو مصداق وجود دارد: ۱. ذات الله است، ۲. تمام هستی.
▫️علاوه بر مصادیق فوق، در احادیث برای وجه الله مصادیق دیگری چون دین الله، انبیاءالله و اميرالمؤمنين و ائمه اطهار علیهمالسلام بیان شدهاند.
🔻 این مصادیق #مظاهر یک حقیقت هستند که همان ذات الهی باشند؛ زیرا #الله، دو جنبه #حقی و #خلقی دارد؛ یعنی ذاتی دارد که همان جنبه حقی است؛ و جنبه دیگر او همان مخلوقات وابسته به ذات او هستند که همان جنبه خلقی او میباشند.
🔻 بنابر آنچه گفتیم وجه الله را نیز باید در هر دو جنبه دید، پس: ۱) وجه الله در جنبه #حقّی خداوند همان #ذات_الهی است؛ و ۲) در جنبه #خلقی، وجه الله #مراتب و #مصاديق مختلفی مانند اسماء الله، مخلوقات الهی و اسم اعظم حق تعالی یعنی امیرمؤمنان عليه السلام است.
▪️ بر اساس آنچه بیان شد: به طور خلاصه تمام هستی به یک معنا در سه مرتبه یا مصداق خلاصه میشود: ۱. ذات الهی، ۲. امام معصوم (انسان کامل)، و ۳. تمام مخلوقات.
🔻اکنون زمان آن است تا دو عبارت زیر که از آیات پیشین به دست آمده است را معنا کنیم:
☑️ ۱. انفاق برای وجه الله است: یعنی هدف #انفاق با توجه به سه مرتبه فوق باشد؛ مراتبی که به هم وابسته هستند؛ یعنی توقّف در هر مرتبه پایینتر، بدونِ بودنِ مرتبه بالاتر، نادرست و ابتر است. بنا بر این مقدمه: #انفاق، عامل #محبت و #تقرب و #بهدستآوردن_رضایت مخلوق است (در مرتبه اول مصداق وجه الله)، اما این تقرب باید ذیل #تقرب_به_امام (در مرتبه دوم) و سپس در مرحله سوم #تقرب_به_ذات_الله باشد.
▫️ نکته: البته #اولاً هرچقدر مرتبهی قبل در مرتبهی بعد فانیتر شود، خالصتر است، و #ثانیاً اگر مراتب بالاتر در میان باشد، مراتب قبل وجود دارد نه بالعکس.
☑️ ۲. همه جا وجه الله است و همه موجودات هالک هستند: این یعنی در #تمام_هستی چیزی وجود دارد، که #هالک نیست؛ و یا به تعبیر دیگر #تبدل است اما نابودی نیست؛ زیرا آنچه #موجود میشود، دیگر در معدوم نمیشود؛ و به تعبیر قرآنی #رجوع_الی_الله صورت میگیرد؛ و معنا ندارد شیی معدوم به حق رجوع کند. در حقیقت #تمام_هستی در #حرکت است و هر #حرکتی به سوی #کمال است، و کاملترین موجود، به عنوان هدف اعلای تمام هستی است، الله است؛ و #عشق به هر موجودی چه بدانیم و چه ندانیم عشق به اوست در حقیقت.
🔻بر اساس اجمال بیان شده:
✔️ اولاً امام عليهالسلام، #هدف_اول تمام مظاهر حق است؛ و این وجه تام هم باقی است و هم غیر فانی، و هم اگر نباشد، هستی #مقصدی ندارد تا سیری داشته باشد و اساسا نه ایجاد میشود و نه حرکت کمالی در آن معنادار میشود.
✔️ و ثانیا تمام مخلوقات و مظاهر حق تعالی، در سیر کمالی خویش به سوی حق، از مجرای وی یعنی امام عليهالسلام در حرکت هستند؛و لذا ایشان هم #وجه_تام_الهی است، هم #امیر_مؤمنان و هادی آنان که فرمود "وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ" است، و هم باب رزق الهی است و هم ... .
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#در_محضر_قرآن
🆔 @hayatemaqul
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💔اذان صبح ۱۹ رمضان ۱۴۴۵ ( ضربت خوردن حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام💔
❤️🔥 و این صدای امین وحی است که در درازنای تاریخ، قلب هر انسان منصف، چه رسد به دوستدار او را به درد میآورد:
تهدَّمَت واللهِ ارکانُ الهُدی، قُتِل ابنُ عمِّ المصطفی، قُتِل علیٌّ المرتضی
قسم به الله ارکان هدایت فروریخت، پسر عمّ پیغمبر را کشتند، علی بن ابی طالب را شهید کردند.
✔️ محبّان و شیعیان علی علیهالسلام، پاسبانِ این درد و اندوهِ سترگ و زیبا باشید؛ دردی که بار تاریخ را بر دوشتان گذاشته است.
✔️ عاشقان، این درد گوارایتان؛ علی، یارتان؛ یاری مظلومان، شادیتان؛ کارزار با ظالمان، روزیِ قلب و جان و دستان پرتوانتان 🤲❤️🔥❤️🔥❤️🔥🤲
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖤بیچاره غمت را راهی به جز نجف نیست
💔🥺💔
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖤 شُکوه نگاهی امشب بر قلّه ایمان، نگران، نظارهگر رنجها و شِکوههای یتیمانی میشود، که بیپدر شدهاند. 🖤
#علی_پدر_امّت
#وای_علی_کشته_شد
#دنیای_بیپدر_دنیای_بغضهای_خفتهبرگلو
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
🔰 راهبردهای کلی دین برای حل مسائل زندگی
✍ اصغر آقائی
________________
☑️ بسیاری از #سؤالات فرد، #سؤالی نیست که در پی #پاسخ آن باشد بلکه #مسئلهای است که در پی #راه_حلی برای آن است، لیکن آن مسئله در قالب سؤال بروز پیدا میکند؛ مانند بسیاری از عقدهها، ناراحتیها و مشکلات و شکایتهای انباشته فرد که در قالبهای دیگری مانند اعتراض، قهرکردن، فاصلهگرفتن و ... بروز مییابد.
☑️ مقصود از #راهبرد چیست؟
🔻 راهبردها گزارههای #جهتساز ذهنی هستند. برای توضیح آن در ابتدا باید بدانیم بدون ترسیمی صحیح از #وضع_موجود نمیتوانیم مشکلی را با #راهکاری_صحیح حل کنیم.
🔻 مقصود از ترسیم وضع موجود، نه تحلیل جوانب مشکل، که تبیین راهبردهایی است که راهکارها را در درون و ذیل خویش دارند.
🔻 این راهبردها، #گزارههای_کلی ذهنی است که عامل اصلی گردش و جریان امور و افعال و گفتار فرد هستند. یعنی در پسِ هر گفتار و رفتار فرد، یک گزاره کلی ذهنی وجود دارد که عاملِ اصلی آن گفتار و فعل است.
🔻 این گزارهها گاه #آگاهانه و گاه #ناآگاهانه است. مثلا فردی که در خانوادهای #غیر_مذهبی با #روابط_آزاد رشد کرده است، غالباً گفتار و افعال خویش را با این گزاره ناخوداگاه ذهنی تنظیم میکند که #عدم_محدودیت در روابط بین #مرد_و_زن مانعِ ایجادشدنِ عقدههایی پنهان در فرد نسبت به جنس مخالف میشود، و فردی که با عقدههای رهاشده وارد ازدواج میشود، موفقتر است.
🔻 بدون رهاشدن ذهن از این گزارههای جهتساز نادرست، و جایگزینکردن آنها با گزارههای صحیح، نمیتوان در فعل و گفتار فرد تغییر محسوسی ایجاد کرد.
🔻 هرچند ایجاد این تغییر بسیار سخت است، زیرا با #موانع فراوان درونی و بیرونی مواجه میشویم. به همین دلیل #پیامبران با #انکار شدید و #استهزا و مانند آن مواجه میشدند. بنابراین کار کسانی چون #مشاوران، #روحانیان، #اساتید و ... بسیار سخت است.
▫️ البته نباید با غلیانکردن #احساسات افراد در یک #واقعه یا #سخنرانی و یا #روضه، احساس تغییر در آنها کنیم. البته این مسائل به دلیل آنکه ضربه ناگهانی بر ذهن فرد وارد میآورد، سرعت امکان تغییر را بسیار بالا میبرد، به شرط آنکه ذیل این مسائل و روشها، #محتوایی از راهبردهای صحیح ارائه شود.
🔻 اما چگونه؟ این گزارهها، یا با #تبعیت از افراد آگاه، یا با تبعیت از عقل و یا با تبعیت از #دین که هر دو را دارد، امکانپذیر است.
🔻 بنابراین توجه به #ذهن و #جنبه_شناختی مسائل، بسیار مهم است.
☑️ امّا #راهبرد_دین چیست؟
🔻دین برای حل #مشکلات ابتدا گزارههای کلی ذهنی کارسازی، به فرد پیشنهاد میدهد تا بتواند ذیل آنها به مشکلات خویش توجه کند؛ توجهی که چه مشکلات حل شوند و چه حل نشوند؛ فرد سود کرده است؛ هرچند با توجه به راهبردهای دینی، راهکارهای عملی فراوان تحقق یافته ذیل آن، مشکل را حل میکند.
🔻دین راهبردهای متعددی را بیان میکند که تنها به برخی از آنها اشاره میکنم:
✔️ #آرزوهای انسان، به امتداد حقیقت گسترده او، #تمامی ندارد.
✔️ انسان #محدودیتناطلب خلق شده است؛ ولی دنیا و لذتهای آن محدود است.
✔️ هیچ #لذتی در دنیا انسان را به طور کامل #ارضا نمی کند.
✔️ تمام لذتهای دنیایی با #سختیهای متعددی همراه است.
✔️ #مرگ پایان زندگی نیست، پس باید #آیندهنگر باشیم و آینده را محدود در دنیا نکنیم.
✔️ #هویت انسان به #عقلانیت اوست و عقلانیت انسان به #مسئولیتپذیری او.
✔️ انسان در برابر #همه_موجودات هستی مسئولیت دارد.
✔️ اگر کسی بدون توجه به حقوق دیگران تنها به حقوق خود توجه کند، #مستکبر است.
✔️ #بزرگترین_مانع لذتبری چندجانبه مادی و معنویِ انسان استکبار است.
✔️ #رهایی از استکبار بدون نیرویی برتر از خود انسان، به طور کامل تحققپذیر نیست.
✅ با تحققبخشیدن این گزارهها در ذهن خویش، ۱) نگاهمان به خود و هستی و جایگاهمان در آن و روابط موجودات دقیق و گسترده میشود؛ و ۲) با این نگاه دیگر خود را رها و تنها حس نخواهیم کرد، و ۳) در راه #معشوق تلاش خواهیم نمود، و ۴) مشکلات را سنگ را ندانسته، سکوهای پرتابی برای ارتقای ظرفیت خود ذیل #ربوبیّت الهی معنا خواهیم کرد؛ و فردی که خود را تنها ندانسته و همیشه در راه محبوبش تلاش میکند، دیگر خار مغیلان راه برایش، نیش نیست که نوش است.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
🔰 سیری در غزلهای حافظ
___________
#غزل_۱
🔻تمام این غزل را میتوان در بیت اول یعنی "عشق آسان نمود اوّل ولی افتاد مشکلها" خلاصه نمود.
🔺حافظ در مجموع در این هفت بیت به ترتیب نکات زیر را در راستای همان موضوع کلی غزل، بیان میکند: ۱) مسیر عشق و سلوک #مشکلات فراوانی دارد؛ و اوّلین مشکل آن ۲) توجّه به خود آیات و کَثَرات دنیا است، نه آفرينندهی آیات؛ لذا باید ۳) به نشانهها و جَرَسهایی که ما را به کوچ و جدایی از مظاهر و توجّه به حقّ توجّه میدهند گوش فراداد؛ و ۴) راه و رسم آن، سجّادهی عبودیت است؛ ولی ۵) در عبودیت با موانع متعددی مواجه خواهیم شد؛ که ۶) مهمترین مانع #خودکامگی و استکبار است و ۷) راه جداشدن از خودکامگی، رهاکردن دنیا و #حضور مدام در محضر حق است.
○○○○○○○○○○
پ.ن: شرح برخی کلمات و عبارتها:
🔹 اَلا یا اَیُّهَا السّاقی اَدِرْ کَأسَاً و ناوِلْها: ای محبوب پیالهای بیاور و بگردان و بنوشان
🔹 طرّهگشادن: بازکردن موها. کنایه از خلق جهان و مظاهر الهی
🔹 جعد مُشکین: موهای تابخوردهی عطراگین
🔹 چه خون افتاد در دلها: این طرّه گشاده و افشانده (یعنی مخلوقات و مظاهر خلقشده)، بوی محبوب (خدا) را میدهند. از آنجا که انسانها ذاتاً در پیِ آن معشوق ازل هستند، ولی تنها به بوی معشوقِ گسترده در این مظاهر، اکتفا کرده، با مشکلاتی چون عدم آرامش مواجه شدهاند؛ آرامشی که تنها در رسیدن به خداوند حاصل میشود.
🔹مَتٰی ما تَلْقَ مَنْ تَهْویٰ دَعِ الدُّنْیا و اَهْمِلْها: اگر ملاقات آن که هوای او در دل داری میخواهی، دنیا را رها کن.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#دیوان_حافظ
#حافظ
🆔 @hayatemaqul
🔰 حمله به اسرائیل
✍ اصغر آقائی
________________
🔻پس از جمله #رژیم_صهیونیستی به #کنسولگری ایران در دمشق عدّهای معتقدند #ایران باید #مستقیم وارد #معرکه نبرد شود.
🔻 این افراد استدلالهای مختلفی دارند که شاید شاخصترین آن این است که مدعی هستند #حمله_به_سفارت ایران در حکم حمله به کشور است.
🔻بابد توجه داشت جزوکشور محسوبشدنِ سفارتخانهها، بدین معنا نیست که سفارت ملحق به خاک کشور متبوعشان است؛ بلکه میتوانند داخل سفارتخانه طبق قوانین کشور متبوع خود عمل کنند.
🔻 با گذر از نکتهی پیشگفته معتقدان به حمله، و #منتقدان عملکرد #شورای_عالی_امنیت_ملی، و مسئولین مرتبط با مسئله باید پاسخ سؤالاتی مختلفی را بدهند؛ مانند: ۱) مگه تا الان ايران به #صورتهای مختلف به دشمن صهیونیستی، #ضربه نمیزده است؟ ۲) قرار به زدن باشد، کجا را بزند؟ تلآویو را؟ حیفا را ... کجا را؟
🔻 در کنار سؤالات فوق باید توجّه کرد اگر قرار باشد در هر مسئلهای مسئولین بر خلاف نگاه ما کاری کنند، به بیعرضگی و غیره، متهم شوند؛ چگونه است دیگرانی اشخاص یا دولتهایی رو با همین ادله، نقد میکنند را برنمیتابیم؟ و آنان را به ضد نظامبودن و مانند آن متهم میکنیم؟
🔻با توجه به نکته پیشگفته، پس باید سراغ معیاری صحیح رفت مانند #قانون. در کنار قانون اگر قرار است بر اساس اندیشه و سخنان #رهبری #حمله را توجیه کنیم؛ باید رهبری سخنانی صریح در مسئله بیان کرده باشند که ظاهراً تصریحی وجود ندارد و برخی سخنان وی در مسئله نیز مجمل است و باید توسط شخص ایشان و یا مسئولین مستقیم مرتبط یا مسئله #تبیین شود. برخی سخنان وی مثلا اگر از رژیم صهیونیستی غلطی سر بزند #حیفا و #تلآویو رو با خاک یکسان خواهیم کرد. و یا اینکه فرمودند این رژیم زبان زور را میفهمد؟ اینها سخنانی است که نیاز به تفسیر دارد. به ویژه باید توجه کنیم که ایشون از عملکرد سپاه و شورای عالی امنیت ملی ابراز نارضایتی نکرده است. لذا مسئله #مشتبه است که رهبری با حمله مستقیم ایران در زمان حاضر موافق است یا خیر.
🔻بنابر آنچه بیان شد باید به شورای عالی امنیت ملی #اعتماد کنیم که #رهبری هم #نماینده دارد و تحلیلهایی بر اساس #اطلاعات_ناقص و محدود نکنیم؛ به ویژه اینکه ما نمیدانیم بین #نیروهای_مقاوت چه تقسیم کاری شده است و اینکه مثلا #حماس تصریح میکند ایران در همین چند ماه گذشته بسیار از #غزه و مقاومت حمایت کرده است، لکن الان امکان رسانهای شدن ندارد.
🔻از سوی دیگر بسیاری اذعان دارند #محور_اصلی مقاومت ایران است و در حقیقت ایران است که در جبهه نبرد بر دشمن ضربه میزند.
🔻از سوی دیگر ما نمیدانیم چه کارهای بنیادینی در سوریه و غیره در حال انجام است. به عنوان مثال چه کسی حدس میزد حوثیها تا این مقدار پیش رفت در موشک و پهباد داشته باشند. یا مثلا #مقاومت_عراق با #پهباد، بندر #ایلات را میزند؛ کاری که بسیار عجیب به نظر میرسید.
🔻 شب گذشته معترضان تجمع کردند و کاری ندارم درست بود یا خیر و مجوز باید گرفته بشه یا خیر؛ اگر از عدّهای از کسانی که #همفکر شما نیستند، تجمع کنند با این عنوان که رفتار ایران با #آمریکا #ضد_امنيت کشور است و به این باور داشته باشند که مثلا رفتار و #تحریک #نیروهای_نیابتی سبب کشتهشدن نیروهای خودی شده است؛ آیا شما نمیگفتید ببینید چه بر سر مملکت عدهای #غربگرا جمع شدند و اعتراض میکنند، آقای #نیروی_انتظامی چرا جمعشون نمیکنید؟ مجوزشون کجاست؟ و...
▫️ دقت کنید نمیگویم فکر آنها صحیح است؛ بلکه عرض میکنم اگر آنان عامل این اتفاقات رو هم #اسرائیل و هم حضور #نیروهای_سپاه تو سوریه بدونند و بگویند #کنسولگری هم در #جبهه_ایران ضدّ اسرائیل فعالیت میکند پس اسرائیل میتواند آنها را به عنوان #نیروی_متخاصم هدف قرار دهد؛ لذا باید اشتباهات نیروهای خودی را هم پذیرفت.
🔺 آیا این رو شما برخواهید تابید؟
🔻پس خلاصه کار را به #نیروهای_امنیتی بسپاریم. و سریع #قضاوت نکنیم. ما به رهبری و شورای عالی امنیت ملی و مسئولان عالی #اعتماد داریم.
✔️ اگر #وظیفه ما حمله مستقیم به اسرائیل است، این را رهبری باید صریح بگویند و اگر صریح نمیگویند و کار رو به فهم و تصميم شورای عالي امنیت ملی واگذار میکنند، پس باید اعتماد کرد و وظیفهای نداریم.
✔️ پس نباید صحنه جنگ رو با غیبتکردن دانشجویان و یا لاتبازی در کوچه و مانند آن تشبیه کرد و بگویم همچنانکه در این موارد با دانشجویی که غیبت بسیار دارد و یا با آن لات ، برخورد جدی نشود، پرروتر میشوند؛ اینجا هم مانند آن، اگر مستقیم نزنیم پر رو میشوند. این تحلیل و قیاس اشتباه است.
موفق باشید
🟢 سخن آخر:
به می سجّاده رنگین کُن گَرَت پیرِ مُغان گوید
که سالِک بیخبر نَبْوَد ز راه و رسمِ منزلها
شبِ تاریک و بیمِ موج و گِردابی چنین هایل
کجا دانند حالِ ما سبکبارانِ ساحلها
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
🔰 سیری در غزلهای حافظ
_____________
#غزل_۲
🔻عنوان کلی این غزل را میتوان «#مصلحتستیزی» دانست.
🔺#حافظ در ابیات هشتگانه این غزل، نکاتی درباره این عنوان کلی بیان میکند: ۱) #سالک بهدور از #مصلحتاندیشیهای #خودخواهانه است؛ صفتی که ۲) برخی یا بسیاری از اهل #ظاهر_شریعت، بدان متبلا هستند؛ بنابراین سالک از آنان مأیوسانه جداشده، #خلوتگاهی، برای آسودگی از این خودخواهیها میجوید. ۳) حافظ تاکید میکند #رندی، با #ظاهرگرایی نمیسازد. او ۴) این افراد ظاهربسند را #دلمرده میداند؛ چراکه در دنیا تنها به مظاهر یار توجه کرده، گرفتار #کثرت و تفرقه شدهاند، و از حقیقت #وصال و
#وحدتِ #جمال_یار دور شده، آن را نمیطلبند. وی ۵) #راه_علاج را #تسلیم در برابر معشوق میداند؛ و چنین سلوکی ۶) به تابِ #عتاب یار را نیاز دارد نه #عاقبتاندیشی منفعتطلبانه؛ و این یعنی ۷) ورود در ذیل #تجلیّات_جلالی خداوند، یا همان #عتاب؛ که این ورود در کنار ذوق و شوق سالک، ۸) هیچ قرار و خوابی برای او باقی نمیگذارد.
○○○○○○○○○○○○
پ. ن: شرح برخی واژگان و عبارتها:
🔹سالوس: ریا، تزویر
🔹رند: زیرک و خطرپذیر
🔹چراغ مرده: تشبیه اهل ظاهر به چراغی که هیچ نوری ندارد، زیرا که از لبّ و حقیقت دین فاصله دارند.
🔹کُحل: سرمه
🔹زَنَخدان: چانه
🔹سیب زنخدان: چاله چانه که شاعر آن را به سیب تشیبه کرده است.
🔸 تجلیّات جلالی و جمالی: مظاهری چون شرور و سختیها را تجلیّات جلالی، و مظاهری چون نعمتها و لطفها را تجلیّات جمالی خداوند گویند. البته تمام تجلیّات حق #رحمانی است.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#دیوان_حافظ
#حافظ
🆔 @hayatemaqul
🔰رهبری و امر به معروف و نهی از منکر در مسئله حجاب
✍ اصغر آقائی
______________________
🔘 برای تبیین دیدگاه رهبری درباره #مسئله فوق، هرچند نیاز به تفصیل بسیاری است اما در این نوشتار اشارهای به آن، بر اساس مقدماتی میشود.
🔻 در #برخورد با #سخنان و #رفتار رهبری درباره مسائل مختلف، سهگونه میتوان عمل کرد :
✔️ ۱) رهبری به عنوان رهبر: وی از #جایگاه_رهبری چنین امر کرده است؛ پس باید انجام شود به عنوان امری شرعی یا ولایی؛ بدون توجه به ادله وی که حتی اگر ادله و استدلال ایشان را قبول نداشته باشیم باید بپذیریم؛
✔️ ۲) رهبری بهعنوان متفکر و نظریهپرداز: وی به عنوان یک #عالم و #متفکر درباره فلان مسئله چنین و چنان سخن گفتهاند و چنین نظری دارند. در این مورد، ادله وی مانند دیگر متفکران، نقد و بررسی شده، در نهایت یا رد و یا پذیرفته میشود؛
✔️ ۳) رهبری بهعنوان یک الگو: در این مورد، نه جایگاه و نه نظر ایشان چندان مهم است؛ بلکه #شیوه_رفتار ایشان به عنوان یک #مسلمان_آگاه مهم است که در برخورد با #گناه و #منکر چگونه بوده است؟
🔻 با مقدمه پیشین عرض میکنم مسئله #حجاب امری قطعی است و نمیتوان آن را به عنوان ضرورتی دینی منکر شد و طبیعتا #رهبری نیز هم به عنوان رهبر و هم عالم دینی نیز به آن اهتمام داشتهاند و صریحا بیان کردهاند.
✔️ لذا حجاب در نگاه ایشان امری #قانونپدیر است و مخالفان این دیدگاه، هرچند میتوانند نظرات ایشان را نقد کنند، اما به عنوان قانون و در مقام عمل در اجتماع باید #پایبند باشند.
🔻 اما در #دعوت دیگران و یا هنگام مواجه با کسی که حجاب را رعایت نکرده است چه باید کنیم؟ به نظر میرسد این مسئله از نوع دوم و سوم یا فقط از #نوع_سوم از موارد پیشگفته در #شیوه برخورد رهبری باشد. یعنی باید دید ایشان چگونه در برخورد با منکر #عمل و رفتار داشتهاند و شیوه دعوت ایشان چگونه است؟
🔻 در مسئله برخورد با معضل #بیحجابی اولاً با گذر از #الگوبودن پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و #مدارای وی با مخالفان، و ثانیاً اینکه #تبلیغ امری #تدریجی است؛ باید توجّه داشت در #مسائلی با #هویّت #چندلایه، مانند حجاب که هم جنبه #فرهنگی و هم #فکری و #دینی داشته و هم متأسفانه #سیاسی نیز پیدا کرده است، نمیتوان ساده و یکسو به آن نگریست و دعوت کرد.
🔻 با توجه به آنچه گفتیم به #رهبری بازمیگردیم:
▫️در امر #حجاب ایشان چند موضع در سخن و رفتار دارند که به اجمال در این سه جمله زیر خلاصه میشود، که دو جمله اول مربوط به #سخنان وی و جمله سوم به تعبیری چکیده #رفتار ایشان است:
✔️۱) به هیچ عنوان نمیتوانیم از #قانون حجاب دست برداریم چون #حکم_شرع است؛
✔️۲) زنان ما متدین هستند هرچند در ظاهر برخی مقید نیستند
✔️ ۳) رفتار ایشان با منکر #کمحجابی در مواردی #نهی_کلامی نکردن و چیزی بر زبان نگفتن و نیاوردن است.
🔻 بر اساس این سه جمله فوق، و بر اساس #شرایط_امر_و_نهی و با توجه به #رفتار پیامبر ص و نیز با نگاهی به #رفتار افرادی که ما میدانیم نسبت به #نظرات و #رفتار رهبری #آگاهی کاملی دارند مانند #شهید_سردار_سلیمانی عرض میکنم:
☑️ اوّلاً در مجموع نگاه صفر و صدی در مسائل فرهنگی چون حجاب اشتباه است.
☑️ و ثانیاً اعتقاد به اینکه در مواجه با #بیحجابی #تکلیف شرعی اولی تنها و تنها #نهی_زبانی است احتمال بسیار بالا و قریب به واقع اشتباه است.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
🔰 زوال اسرائیل
✍ اصغر آقائی
______________________
🟢 متنی که تقدیم نگاهتان میشود، بخش کوچکی از متنی با عنوان #زوال_اسرائیل است.
🟠 نویسنده در این متن با استفاده از آیات و روایات، با #قلمی_ادبی، معتقد است، این رژیم غاصب به پایان خود بسیار نزدیک شده است.
⚪️ متن اصلی در قالب pdf تقدیم میشود.
🔻و اینک در آخرالزمان از تبار و پیروان قومی بهانهجو، لجوج، بیادب، پیمانشکن و خائن، مغرور و تکذیبگر، ترسو، خودبرتربین[، دنیاطلب و زیادهطلب، که ترور شخصیت و شخصِ افراد و پیامبرکشی عادت آنان بود؛ قومی دیگر با همان اوصاف در قبله اول مسلمانان گرد هم آمدهاند و چون دشمنانِ بیوفا و پیمانشکن، تهمتزن و توطئهگر و تفرقهافکنِ نبی اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، دشمنی را به نهایت رساندهاند.
🔻آنان چون شیطان و شیطانصفتان با دروغ و بهرهگیری نابجا از احساسات و فطریات مردم چون وطندوستی میان ملتها تفرقهافکنی کرده، با جار و جنجال و شایعهپراکنی و صرف هزینههای بسیار سنگین، در تلاشند مخالفت خویش را نه با من و تو که با مکتب ابراز کرده، آن را نابود سازند. ... .
... ادامه و منابع را در این pdf بخوانید.
👇👇👇👇
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🟠 وقتی خداوند به این روشنی با ما سخن میگوید. #بهانهای نداریم😔
✔️ دختری با #چهار_معلولیّت، حافظ قرآن میشود.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#تلنگر
🆔 @hayatemaqul
🌱 ⸤﷽⸣ 🌱
🔰 پیامبر صلی الله علیه و آله:
💠 لا يَسْتَكمِلُ عبدٌ الإيمانَ حتّى يُحِبَّ لأخيهِ ما يُحِبُّ لِنَفْسِهِ ، وحتّى يَخافَ اللّه َ في مِزاحِهِ وجِدِّهِ.
🌀 بنده به كمال ايمان نمى رسد مگر آن كه آنچه را براى خود دوست دارد براى برادرش نيز دوست بدارد، و در شوخى و جدى خود از خدا بترسد.
🔻A servant's faith is incomplete until he loves for his brother what he loves for himself and until he fears Allah both in times of jesting as well as seriousness.
🔹 servant: بنده
🔹 faith: ایمان
🔹 incomplete: غیر کامل، ناقص
🔹 until: تا وقتی که
🔹 fear: خوفداشتن
🔹 jesting: شوخیکردن
🔹 seriousness: جدّیت
┄┅┅┅❀💠❀┅┅┅┄
#حیات_معقول
🆔 @hayatemaqul
🔰 سیری در غزلهای حافظ
_____________
#غزل_۳
🔻عنوان غزل سوّم: #تمنّای_استاد
🔺 شرح اجمالی ابیات:
۱) اگر #استاد_کاملِ شیرازی، من را قبول کند، اساتید دیگری را که در سمرقند و بخارا دارم، رها خواهم کرد؛ وی ۲) از #ساقی یا همان استاد، تقاضای علم و حکمت دارد. او ۳) از عشق مفرط خویش به آن استاد پرده بر میدارد. وی ۴) عشق ناقص خویش را در شأن #جمال_یار نمیداند؛ یاری که زیباییها و کمالاتش، ذاتی است، نه آنکه با آب و رنگ مشّاطه ایجاد شده باشد. وی در بیت ۵) بیان میکند؛ همچنانکه در داستان یوسف و زلخیا میبینیم، #حسن_ذاتی یار، بالاخره عاشق را از صبرش خارج میکند. و این خروج از صبر #عتاب_یار را در پی دارد ۶) که حافظ آنگونه که من میخواهم نیست؛ لذا او را طرد میکند؛ #طردی، که هرچند در ظاهر #جلالی است؛ اما در آن #جمال و جذبی نیز هست که حافظ آن را میپسندد؛ لذا در ادامه ۷) خود را به #پندپذیری و صبر دعوت میکند و تصریح میکند ۸) #سرّ_عشقِ نهفته در هستی را نه با #عقل و فکر و حکمت، که در حال مستی و #سلوک میتوان گشود؛ و در نهایت 9) حافظ، مفاهیم عالی نهفته در غزل خویش را شایسته آن میداند که دُرّهای عِقدِ ثریّا بر پای آن ریخته شود.
○○○○○○○○○
پ. ن: شرح واژگان و تعابیر:
🔹 ترک: استعاره از غارتگری و بیرحمیِ زیبایی معشوق
🔹 خال هندو: استعاره از کمال است.
🔹 لولیان شوخ شیرینکار: نوازندگان خونگرم. ممکن است مقصود تجلیّات اسمائی و صفاتی حق تعالی است که نوازندگان شهرآشوب هستی است.
🔹 عِقد ثریا: مجموعهای از ستارگان که چونان گردنبند دیده میشوند
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#دیوان_حافظ
🆔 @hayatemaqul
▫️السَّلَامُ عَلَیْكَ مِنْ قَرِینٍ جَلَّ قَدْرُهُ مَوْجُوداً و أَفْجَعَ فَقْدُهُ مَفْقُوداًو مَرْجُوٍّ آلَمَ فِرَاقُهُ
🌾 سلام بر تو ای همنشینی که تا هست، قدر و منزلتش بسیار بلند و با ارزش است.و هنگامی که از ما جدا شود جدایی او برای ما مصیبتبار میشود و ای مایه امیدی که فراق و جدایی او دردناک است.
▫️اللَّهُمَّ فَلَكَ الْحَمْدُ إِقْرَاراً بِالْإِسَاءَةِ، وَ اعْتِرَافاً بِالْإِضَاعَةِ، وَ لَكَ مِنَ قُلُوبِنَا عَقْدُ النَّدَمِ، وَ مِنْ أَلْسِنَتِنَا صِدْقُ الِاعْتِذَارِ، فَأْجُرْنَا عَلَى مَا أَصَابَنَا فِيهِ مِنْ التَّفْرِيطِ أَجْراً نَسْتَدْرِكُ بِهِ الْفَضْلَ الْمَرْغُوبَ فِيهِ، وَ نَعْتَاضُ بِهِ مِنْ أَنْوَاعِ الذُّخْرِ الْمَحْرُوصِ عَلَيْهِ.
🌾 خدایا! تو را سپاس؛ در حالی که به بدیهایمان اقرار و به ضایعکردن ماه مبارک و هم چنین به تباهکردن اعمالمان، اعتراف داریم؛ و برای تو در دلهایمان، پشیمانی پا برجا و ثابت؛ و در زبانمان، عذر صادقانه قرار دارد؛ بر این اساس در برابر تقصیر و تفریطی که در این ماه گریبانگیر ما شد، پاداشی عنایت کن که از پرتو آن پاداش، فضیلت دلخواهمان را در این ماه به دست آوردیم و اندوختههای گوناگون مورد علاقه را، عوض بستانیم.
▪️دو فراز از دعای چهلوپنج صحیفه سجادیه در وداع با ماه مبارک رمضان
#وداع_رمضان
🌙 @Revolutionson
🔰 وحدت هادی و مهدیٌّ الیه
✍ اصغر آقائی
___________________
💠اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
💠خداوند نور آسمانها و زمین است؛ مثل نور خداوند همانند چراغدانی است که در آن چراغی (پر فروغ) باشد، آن چراغ در حبابی قرار گیرد، حبابی شفاف و درخشنده همچون یک ستاره فروزان، این چراغ با روغنی افروخته میشود که از درخت پربرکت زیتونی گرفته شده که نه شرقی است و نه غربی؛ (روغنش آنچنان صاف و خالص است که) نزدیک است بدون تماس با آتش شعلهور شود؛ نوری است بر فراز نوری؛ و خدا هر کس را بخواهد به نور خود هدایت میکند، و خداوند به هر چیزی داناست.
🔻آیه مبارک ابتدا «الله» را #نور هستی معرفی میکند. این عبارت دو معنا دارد: ۱) تمام هستی از #منشأ_واحدی است و آن اسم «الله» که جامع جمیع صفات حضرت حق تعالی است؛ ولی معنای دقیقتر اینکه ۲) تمام صفات #حضرت_حق در آسمانها و زمین #حضور دارد، زیرا #نور چیزی است که هر جا باشد، خود اوست که حضور دارد نه چیز دیگری. لذا خداوند نه چون ساعتسازی، ساعتی را ساخته، و خود کناری رفته است و ساعت خودکار کار خویش را انجام میدهد؛ بلکه در تمام هستی چون نوری فراگیر حاضر است.
🔻در ادامه آیه، «نور» الله به چراغی چندلایه تشبیه شده است. اما این «نور» چیست و یا کیست؟
🔻ابتدا باید توجه کرد خداوند در ابتدای آیه، خود را «نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ» معرفی میکند، ولی در آخر آیه میفرماید «يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ» که گویی «نور» در اینجا، غیر از نور اوّلی است؟ آیا اینگونه است؟ یا آنکه این دو، یعنی هادی و مهدیٌّ الیه، یکی هستند و میان آنها وحدتی برقرار است؟
🔻هرچند #سؤالات متعددی اینجا وجود دارد، و پرداختن به همه آنها ممکن نیست؛ اجمالا عرض میکنم، این آیه به مسئله #وحدت_وجود و وحدت بین خداوند و مظاهر او اشاره دارد.
🔻برای تبیین این مسئله وحدت: ۱) باید بدانیم #خداوند وقتی نور هستی شد، یعنی در #تمام_هستی جریان دارد؛ یعنی تمام هستی در عین حالی که کثرت دارد، در «نور» واحدی، وحدت دارند؛ ۲) و این وحدت در یک #مَجمَع، یک مجلا و یا #مظهر واحدی، ظاهر میشود؛ زیرا همچنانکه تمام #اسماء_حق تعالی در #اسم_جامع الله، جمع هستند، تمام هستی نیز باید در مظهری تام، هم جمع باشند و هم به سوی او بروند.
🔻امّا این مظهر و مجمع چیست یا کیست؟ پاسخ واضح است، تنها کسی میتواند مجمع این صفات و اسماء باشد که #مظهر_تام #الله و به تعبیر قرآن، #خلیفه_الله باشد.
🔻و خلیفه الله، #انسان است؛ اما از آنجا که خلیفه، ضرورتا یکی باید باشد، پس در هر عصری تنها و تنها یک خلیفه الله، یا #انسان_کامل وجود دارد، و آن انسان کامل امام علیه السلام است.
🔘 این #بیان اجمالی، نتائجی را همراه خود دارد:
✔️۱) نور در ابتدا و انتهای آیه یکی است، و معنای «يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ» این است که خداوند، خود، به سوی خود هدایت میکند؛
✔️۲) میان خلیفه الله یعنی انسان کامل و خود الله، وحدت صفاتی و اسمائی وجود دارد، بنابراين وقتی نور، الله شد و الله به سوی #امام دعوت میکند، این دعوت به سوی خودِ خدا است، و لازمه آن، وحدت میان هادی، مهدیٌّ الیه، یعنی امام، است؛
✔️۳) وقتی انسان کامل، به سوی خود دعوت میکند، این یعنی دعوت به سوی خداوند؛
✔️۴) امام علیه السلام، در تمام هستی، حضور دارد، زیرا میان او و الله، وحدت است، و وقتی الله نور هستی شد، امام نیز #نور_هستی است، و چون نور در تمام لایههای هستی، وجود دارد؛ پس امام علیه السلام نیز در تمام لایهها، به تناسب آن لایه هستی، وجود دارد؛
✔️۵) در اجتماع بشری، به عنوان یکی از لایههای هستی، در صورتی وحدت شکل میگیرد که به سوی انسان کامل حرکت کند؛ ولی چون انسان کامل و امام علیه السلام برای بسیاری شناخته شده نیست؛ هرچند هر حرکتی در #باطن_هستی، هم از امام است و هم به او بازگشت دارد، اما در #ظاهر نیازمند معرفی او به افراد جامعه هستیم.
پس «الله نور السماوات و الارض» را میتوان در قالب و مظهر تام او یعنی انسان کامل و امام علیه السلام تفسیر کرد؛ به این معنا که اگر الله نور هستی، امام هم نور هستی است که فرمود "بکم رزق الوری" و رزق از اصل وجود موجودات تا مسائل دیگر را شامل میشود.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
#حیات_معقول
#در_محضر_قرآن
🆔 @hayatemaqul